Stěhování koček - prosím pomoc

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lukan

11.2.2016 07:57
Lukan

XXX.XXX.132.208

Dobrý den, mám problém, kterým se velmi trápím...
bydleli jsem s přítelkyní v rodinném domě se zahradou se dvěma kočkama... před cca půl rokem jsme se odstěhovali do bytu, ale kočky jsme tam nechali, přítelkyně tam kousek pracuje, takže je chodí každý den krmit. Kočky bydlí v kotelně, kde mají dvířka, takže můžou kdykoliv ven a kdykoliv dovnitř. jádro mého problému však spočívá v tom, že dům se prodal a za pár dní ho budeme předávat. O kočky se postará moc hodná paní sousedka, postavil jsem jim boudu zateplenou ze všech stran, kotelnu jsem jim zavřel a snažím se je naučit chodit do boudy...dal jsem jim tam i misky se žrádlem. Mám ale obavy z toho, že se to tak rychle nenaučí a když přemístím boudu vedle k sousedce na zahradu, tak tam nebudou chodit a budou se stejně pořád motat kolem jejich "bývalého" bydliště.
Prosím poraďte někdo, jsem z toho dost zoufalý, obě kočky zbožňuji, nejradši bych si je vzal do bytu, ale přítelkyně je proti, navíc se jedná o kočku a nekastrovaného kocoura - což by v bytě asi mohl být problém

11.2.2016 08:56
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Budou chodit za žrádlem.
Bude li je paní krmit.
Krmení jí budete dodávat ?
A kocour se dá dát vykastrovat.
Kočka taky.
Slyšel jste o tom někdy ?

11.2.2016 09:47
Isistera

XXX.XXX.166.190

Přesně. Nechápu, že v dnešní době někdo kočky nekastruje (pokud samozřejmě nesou chovné). U venkovních to platí dvojnásob. A pak je jasné, odkud se bere tolik nechtěných koťat se smutným osudem.

Lukan

11.2.2016 11:04
Lukan

XXX.XXX.0.0

-kočka kastrovaná je
-kocour kastrovaný není - je to nalezenec a je již dospělý, nevím jestli se kastrují i dospělí kocouři, každopádně i kdyby byl kastrovaný, tak do bytu si jej vzít nemůžu
-jinak jsem o kastraci samozřejmě slyšel
-jestli jste si nevšimli, tak se snažím udělat pro ty kočky jen to nejlepší, tak se prosím zdržte hanlivých komentářů a radši mi místo toho poraďte
-děkuji.

Lukan

11.2.2016 11:05
Lukan

XXX.XXX.0.0

Jinak paní sousedka je krmit bude, žrádlo ji budeme vozit.

11.2.2016 11:17
Isistera

XXX.XXX.166.190

Kastrovat se dají i dospělí kocouři, pokud už není starý a neohrozila by ho narkóza. To pozná veterinář.
Pokud nebudou mít už u vašeho bývalého domu přístřešek a žrádlo, tak se pravděpodobně budou zdržovat u zdroje krmení (u sousedky). Ale podle mě je dost pravděpodobné, že kolem bývalého domu se budou taky motat, je to jejich revír. Ale cizí kočky vám taky určitě chodí po zahradě, ani o tom třeba nevíte. Podle mě s tím se u rodinných domů musí počítat.

11.2.2016 11:19
koňadra

XXX.XXX.130.118

A co když si noví majitelé domu kočky "adoptují"? Nebylo by to možné? Nebo už teď víte, že je nechtějí? V tom případě se kočky stejně dřív či později nastěhují k sousedce. Tam, kde budou mít klid a žrádlo.

Lukan

11.2.2016 11:26
Lukan

XXX.XXX.0.0

Noví majitelé domu...no nová paní majitelka by si je prý nechala, ale nový pan majitel o tom nechce ani slyšet. Děkuji, za rady a příspěvky, není to pro mě vůbec lehké se s nima takhle loučit... ještě dotaz, když je kocour kastrovaný, tak už neznačkuje? možná bych to potom i nějak doma uhrál, že bysme si je vzali do bytu... ale zase nevím jak by to snášeli, když jsou celý život zvyklé běhat svobodně po venku..

11.2.2016 12:05
Isistera

XXX.XXX.166.190

Většinou by po kastraci měli přestat značkovat a třeba by v bytě, kde nemá konkurenci jiných kocourů tu potřebu přestal mít (po kastraci). S venkovními kočkami doma zkušenost nemám, ale osobně bych to asi zkusila. Oni nechodili do domu vůbec? A ten byt budete mít na rušném místě, někde poblíž silnice? Třeba by to šlo vymyslet, abyste je mohli pouštět ven i v novém bydlišti.

11.2.2016 12:15
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Asi cca za měs. přestane značkovat.
Venkovní k. by asi nesnesly být jen v bytě.
Nebude-li kocour "pušit", snad se nový majitel domku obměkčí.
Už bude snad hezky, bude li paní spolehlivá a bude krmit,
budou se zdržovat u ní.
Čičiny časem určitě přesvědčí nové majitele domku
a budou moci zůstat doma.
Kočky to umí.

11.2.2016 13:02
koňadra

XXX.XXX.134.227

Venkovní kočky bych NIKDY nezavřela do bytu, mám za to, že budou trpět jako by vás někdo zavřel do vězení. Nechala bych to na kočkách, třeba se nakonec nastěhují k někomu úplně jinému v okolí. Kočka není pes a dokáže se přizpůsobit, hlavně, že je ve svém známém prostředí.

Lukan

11.2.2016 14:24
Lukan

XXX.XXX.0.0

Ještě jednou díky všem za reakce, paní sousedka je moc spolehlivá a naše kočky má moc ráda, navíc se s nima můžu kdykoliv přijet pomazlit... tak uvidíme jak to celé dopadne, do bytu je tedy brát nebudu.

11.2.2016 14:36
koňadra

XXX.XXX.128.31

Lukan napsal(a):
Ještě jednou díky všem za reakce, paní sousedka je moc spolehlivá a naše kočky má moc ráda, navíc se s nima můžu kdykoliv přijet pomazlit... tak uvidíme jak to celé dopadne, do bytu je tedy brát nebudu.

Já taky věřím, že to dobře dopadne, pokud si sousedka těch koček bude trochu hledět... V bytě by trpěly, kdo ví jestli by byly vůbec čistotné (třeba jen z trucu by nebyly) a měl byste další problémy. Zvláště, když vaše přítelkyně, jak píšete, nemá ke kočkám až tak vřelý vztah.

11.2.2016 14:47
lavacca

XXX.XXX.141.155

Lukan napsal(a):

Pokud máte možnost, že si je vezme sousedka, je to super. Ony se stejně nějaký čas ještě budou pohybovat kolem svého domu a pokud by jim noví majitelé nic nedávali, přestěhují se k té sousedce rádi. Pokud je nová paní začne krmit, budou dle mého chodit hlavně k ní a pak se dojdou dojíst k sousedce. :) kočky jsou na tohle expertky.

Jinak do bytu bych venkovní kočku bez možnosti sem tam si vyběhnout na zahrádku nebrala, trpěla by.

A kocoura určitě nechte vykastrovat, nebude cítit a nebude se ani tolik toulat, atd. A mohl by si časem obmotat kolem prstu i nového pána.

14.2.2016 01:04
ladd

XXX.XXX.89.8

I kastrované kočky značkuji, jen to není tak cítit (z našich 6 kastrovaných značkovaly 4.2 jsem nikdy značkovat neviděl, u nich nevím).
Osobně bych je také spíš nechal venku, kdybych věděl, že se o ne někdo postará. I když, loučilo by se mi s nimi těžko.

14.2.2016 14:48
fikovnice

XXX.XXX.99.69

ladd napsal(a):
I kastrované kočky značkuji, jen to není tak cítit (z našich 6 kastrovaných značkovaly 4.2 jsem nikdy značkovat neviděl, u nich nevím).
Osobně bych je také spíš nechal venku, kdybych věděl, že se o ne někdo postará. I když, loučilo by se mi s nimi těžko.

"Ladd", máte na mysli značkování kocourů (nikoli koček jak píšete)? Mně naše vetka, kterou využívám, když jsem na chalupě, odmítla vykastrovat minulého kocoura - bylo mu asi 11let, když jsem chtěla kastraci. Bála se jednak, zda přežije narkózu, ale hlavně mě varovala, že už se asi nepřestane toulat. A to bylo jeho - toulal se, vždy přišel dorvaný, já jej pak týdny léčila...poté, co jsem jej dostala z nejhoršího, začal nanovo.

Mončiči

14.2.2016 18:26
Mončiči

XXX.XXX.34.1

koňadra napsal(a):
Venkovní kočky bych NIKDY nezavřela do bytu, mám za to, že budou trpět jako by vás někdo zavřel do vězení. Nechala bych to na kočkách, třeba se nakonec nastěhují k někomu úplně jinému v okolí. Kočka není pes a dokáže se přizpůsobit, hlavně, že je ve svém známém prostředí.

Aha, takže kočky, co dojdou do útulku z ulice si už nikdo do bytu pořídit nemůže? To je blbost. Osobně mám doma tři kočky, všechny pochytány z ulice a žádná nebyla mladší půl roku. A rozhodně bych neřekla, že jim chybí chodit ven. Kocour nám jednou pronikl s návštěvou a asi za pět minut vřískal u dvěří, že chce dovnitř.. Podle mě to vězení není, pokud byt kočkám přizpůsobíte a budete si všímat jejich potřeb. Ze začátku to samozřejmě je náročné, ale chce to čas..

14.2.2016 19:07
koňadra

XXX.XXX.128.31

Mončiči napsal(a):
Aha, takže kočky, co dojdou do útulku z ulice si už nikdo do bytu pořídit nemůže? To je blbost. Osobně mám doma tři kočky, všechny pochytány z ulice a žádná nebyla mladší půl roku. A rozhodně bych neřekla, že jim chybí chodit ven. Kocour nám jednou pronikl s návštěvou a asi za pět minut vřískal u dvěří, že chce dovnitř.. Podle mě to vězení není, pokud byt kočkám přizpůsobíte a budete si všímat jejich potřeb. Ze začátku to samozřejmě je náročné, ale chce to čas..

Holt každý máme jiný názor, já na svém trvám, tak jako asi vy na svém. Ony vám to ty kočky řekly, že už nechtějí nikdy ven? To, že kocour vřískal u dveří, je možné - neznal to tam u vás venku. Kdyby měl možnost si postupně zvykat, určitě by se už tak vehementně domů nerval.

14.2.2016 19:17
ladd

XXX.XXX.234.18

Samozřejmě, že než být zavřený doživotně v útulku ve voliéře, je lepší i pro původně venkovní kočku, když si ji někdo vezme do bytu. Zvyknout si musí, nemá na výběr. Já osobně bych venkovní tulačky vykastroval a pustil zpět tam, kde žily.
Je to určitě i kus od kusu, někteří zde píší, že jim kočka jde z domu maximálně na terasu. Naše si obešly teritorium rády. V létě se chodily domů jen nažrat a přes den vyspat.
Fíkovnice, značkovali 3 kocouři, - kastrovaní v roce, ve dvou letech, třetí nevím, přišel k nám již jako vykastrovaný starý kocour a kočka, kastrovaná po třetích koťatech. Další kočka byla kastrovaná po prvních koťatech a další jako odrostlé kotě - tyto dvě si nevybavuji. Teď k nám chodí kastrovaný kocour a kočička, dám si na ně pozor a napíšu.

Mončiči

14.2.2016 19:33
Mončiči

XXX.XXX.34.1

koňadra napsal(a):
Holt každý máme jiný názor, já na svém trvám, tak jako asi vy na svém. Ony vám to ty kočky řekly, že už nechtějí nikdy ven? To, že kocour vřískal u dveří, je možné - neznal to tam u vás venku. Kdyby měl možnost si postupně zvykat, určitě by se už tak vehementně domů nerval.

Ne, neřekli. Moje kočky mluvit neumí, ale asi některé jiné ano Já samozřejmě váš názor plně respektuji a chápu. Jen se ze zajímavosti ptám, jestli je tedy podle vás lepší kočku, co vyrůstala venku nechat venku. I když mrzne, je dorvaná od kocourů, hladoví a tak? Nebo je lepší jí najít domov třeba i v bytě? Neberu samozřejmě ty polovenkovní kočky, které jejich majitelé milují a mají veškerý komfort.V zimě můžou do tepla, jak se jim zlíbí a mají plně misky.. Beru toulavky. Protože po tom, čím si prošli budou sakra raděj v bytě, než venku.. Jinak naše kočky možnost jít ven mají. bydlíme v klidně části, přízemí. Ale ani jedna z nich dobrovolně ven nejde. Takže nevím, možná naše kočky jsou raději ve vězení

14.2.2016 19:36
lavacca

XXX.XXX.164.49

Mončiči napsal(a):

Osobně taky nejsem zastáncem odchytit venku kočku a zavřít ji do bytu a myslet si, že bude takto šťastná. Věřte, že mít možnost chodit ven - postupně, nikoli vyběhnout do neznámá, rády se venku při pěkném počasí vyběhají a přes léto budou chodit domů jen se vyspat, najíst a zas tradá ven, kde je zábava.

Osobně se mi tak nelíbí ani nařízení většiny depozit, které dají kočku pouze do bytu či RD bez přístupu ven. Ano, kočka se může zatoulat, apod...ale ruku na srdce - za a) kastrovaná kočka se málokdy toulá a zab) nebyla-li by některá kočka radši za kratší, ale o to intenzivněji prožitý život?

Mončiči

14.2.2016 19:39
Mončiči

XXX.XXX.34.1

lavacca napsal(a):
Osobně taky nejsem zastáncem odchytit venku kočku a zavřít ji do bytu a myslet si, že bude takto šťastná. Věřte, že mít možnost chodit ven - postupně, nikoli vyběhnout do neznámá, rády se venku při pěkném počasí vyběhají a přes léto budou chodit domů jen se vyspat, najíst a zas tradá ven, kde je zábava.

Osobně se mi tak nelíbí ani nařízení většiny depozit, které dají kočku pouze do bytu či RD bez přístupu ven. Ano, kočka se může zatoulat, apod...ale ruku na srdce - za a) kastrovaná kočka se málokdy toulá a zab) nebyla-li by některá kočka radši za kratší, ale o to intenzivněji prožitý život?

Ale já netvrdím, že jsem zastáncem "držet" kočky v bytě. My na baráku taky kočky samozřejmě měli polovenkovní. Jen si nemyslím, že kočka v bytě musí vždy nutně trpět. To je celé.

14.2.2016 20:38
lavacca

XXX.XXX.164.49

Mončiči napsal(a):
Ale já netvrdím, že jsem zastáncem "držet" kočky v bytě. My na baráku taky kočky samozřejmě měli polovenkovní. Jen si nemyslím, že kočka v bytě musí vždy nutně trpět. To je celé.

To ne, pokud je tak odmala zvyklá, myslím, že prožije fajn život jen doma. Ale venkovní, jež zažily svobodu - těm to bude chybět, i kdyby žily v domku ze zlata... ač si zvyknou, nikdo jim do hlavy nevidí, že třeba sní o tom jít ven...

14.2.2016 21:13
ladd

XXX.XXX.216.11

fikovnice napsal(a):
"Ladd", máte na mysli značkování kocourů (nikoli koček jak píšete)? Mně naše vetka, kterou využívám, když jsem na chalupě, odmítla vykastrovat minulého kocoura - bylo mu asi 11let, když jsem chtěla kastraci. Bála se jednak, zda přežije narkózu, ale hlavně mě varovala, že už se asi nepřestane toulat. A to bylo jeho - toulal se, vždy přišel dorvaný, já jej pak týdny léčila...poté, co jsem jej dostala z nejhoršího, začal nanovo.

Fíkovnice, již jsem odpověděl výše, jen ještě jsem zapoměl. Takové to kocouří toulání, kdy zmizí na více dnů a vráti se porvaný by po kastraci určitě zkončilo. Pokud neměl více domovů, které obchází.

14.2.2016 22:48
fikovnice

XXX.XXX.99.69

ladd napsal(a):
Fíkovnice, již jsem odpověděl výše, jen ještě jsem zapoměl. Takové to kocouří toulání, kdy zmizí na více dnů a vráti se porvaný by po kastraci určitě zkončilo. Pokud neměl více domovů, které obchází.

Já vím, že jste mi již odpovídal - děkuji . No tehdy s minulým kocourem mi vetka tu kastraci nedoporučila s tím, že se domnívá, že už má toulání zažité a NEMUSÍ to zmizet (ale samozřejmě mohlo). Ono tím, že tehdy byl už kocour vážně nemocný, ale já o tom ještě nevěděla (měl selhání ledvin), tak kdovíjak by ta kastrace dopadla. Na druhou stranu byl by ušetřen utrpení, které bohužel ke konci života zažil...

15.2.2016 00:19
ladd

XXX.XXX.226.7

Dle mého názoru by se jeho chování změnilo. Kastrování, aspoň dle zkušeností s našimi kočkami neovlivní lovecký pud ani schopnost hájit si své teritorium. Jediné co ovlivní je pohlavní pud a to je hlavní příčina, proč kocouři mizí na spoustu dní a vrací se dorvaní, zacuchaní, hladoví. Po kastraci jsou tohoto ušetřeni.

15.2.2016 07:04
Isistera

XXX.XXX.166.190

Já myslím, že to záleží hodně na povaze kočky, jestli se jí líbí pouze v bytě. Naprosto zřejmé je to u mých kocourů. Oba byli do svých 2 měsíců čistě venkovní (myslím, že ani nebyli uvnitř v domě), jsou to bráchové. Oba se teď rádi vyvalují doma na gauči. Jeden z nich rád chodí ven (bohužel mu to můžu umožnit jen na kšírech), pak se spokojeně rozvalí doma. Druhý kocour zase venkovní není vůbec. Párkrát jsem ho vzala taky na kšírech (s těmi problém nemá, doma si jich ani nevšímal), ale přišlo mi, že je to pro něj spíš za trest, tak teď na nás čeká doma a je spokojený. Je to opravdu podle povahy kočky.

15.2.2016 08:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Mončiči
Moje kočky mluvit neumí, ale asi některé jiné ano.
""""""""""
Ano, umí "mluvit" - všechny, ale ne každý jim rozumí...

15.2.2016 11:34
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Udělala bych to, co někteří už poradili. Kocoura nechala vykastrovat a využila služeb hodné sousedky(no kdo to dnes má?!? ) Do bytu bych je nevzala, to bych jim nemohla udělat. Můžete je u sousedky dál navštěvovat? Budou se asi zdržovat kolem původního domu a pokud budou mazlivé, kocour nebude značkovat, nebude dorvaný od konkurence a tudíž vypadat, jako by měl prašivinu...možná si na něj zvykne i nový páník. Bohužel jsou lidé, kteří mají ke kočkám tak podivný vztah(už jsme to tu četli: měl žluté oči jako ďábel ) že je nesnesou nikdy. A hlavně bych tipnula, že nový páníček si k domu bude chtít spíše pořídit, pořádného" psa..nejlíp nějakého molose, jak je dnes módní...

15.2.2016 19:54
lavacca

XXX.XXX.164.49

lesnížínka napsal(a):
Udělala bych to, co někteří už poradili. Kocoura nechala vykastrovat a využila služeb hodné sousedky(no kdo to dnes má?!? ) Do bytu bych je nevzala, to bych jim nemohla udělat. Můžete je u sousedky dál navštěvovat? Budou se asi zdržovat kolem původního domu a pokud budou mazlivé, kocour nebude značkovat, nebude dorvaný od konkurence a tudíž vypadat, jako by měl prašivinu...možná si na něj zvykne i nový páník. Bohužel jsou lidé, kteří mají ke kočkám tak podivný vztah(už jsme to tu četli: měl žluté oči jako ďábel ) že je nesnesou nikdy. A hlavně bych tipnula, že nový páníček si k domu bude chtít spíše pořídit, pořádného" psa..nejlíp nějakého molose, jak je dnes módní...

Je obecně známo, že to ženy táhne víc ke kočkám (jsou své), kdežto chlapy ke psům (můžou očekávat poslušnost). Je to fakt, moc chovatelů koček neznám, většina je ženských. :)

Nicméně i kočka si umí chlapy získat, není to hnedka, ale pokud je chlap aspoň trochu přístupný, kočena to zvládne. ;) Můj brácha taky ke kočkám moc nebyl - a dneska si neumím představit, že by denně nevzal do náruče svou oblíbenkyni, aby se spolu pomazlili. ;)

Navíc pokud si pořídí štěně, tak pokud ho budou zvykat, tak kočkám nijak neublíží a mohou z nich být fajn kámoši.

Mončiči

17.2.2016 13:20
Mončiči

XXX.XXX.34.1

rapotacka11 napsal(a):
Mončiči
Moje kočky mluvit neumí, ale asi některé jiné ano.
""""""""""
Ano, umí "mluvit" - všechny, ale ne každý jim rozumí...

Ano, kočičí řečí mluví moc hezky. Ale myslela jsem to tak, že lidskou řečí nemluví. Ale to jsem myslela, že je pochopitelné. Asi ne, pardon

Přidejte reakci

Přidat smajlík