Kočka - predátor v přírodě?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.10.2016 15:31
koňadra

XXX.XXX.128.31

Co říkáte na tento článek - milovnice koček?
http://zoom.iprima.cz/novinky/zajimavosti/potvrzeno-kocky-nemely-venku-co-delat-zabiji-jeste-vic-nez-se-cekalo?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Já myslím, že je pravdivý, jen mnozí majitelé (tedy hlavně majitelky) koček to nechtějí slyšet. Nejvíc mě baví argumenty "naše kočka nic neloví" (jak to mohou vědět, jsou s ní 24 h denně?). Nebo "naše kočka je pořád doma" (a přitom ji na noc ani nezavírají, a to se vsadím, že doma není, kočka se toulá hlavně v noci) atd.
Mám také kočky (venkovní) a z vlastní zkušenosti vím, že před nimi neobstojí žádný pták (hlavně ti mladí, co vylétnou z hnízda) ani malý zajíček. Vedle toho kočky samozřejmě zahubí hodně myší. Takže je to jako se vším - všeho moc škodí. Jestli se v okolí vesnic potulují desítky koček, pak tam nemůže drobná zvěř a ptáci odchovat žádné mladé. Jednou jsem byla na ornitologickém pozorování, za 2 h sezení na posedu uprostřed polí u rybníka, daleko od nejbližší vesnice, jsem viděla 4 toulavé kočky, to je docela děs.

Janae

31.10.2016 16:06
Janae

XXX.XXX.242.7

Měla jsem pocit, že na Novém Zélandě už vraždění koček několik let běží. Už jsem na toto téma viděla několik dokumentů. A je to pochopitelné, jejich přírodu decimují hodně.

Do naší přírody dravci patří, sice jsme většinu přirozených už vyhubili, ale i tak na dravce jsou naše zvířata zvyklá, nevěřím, že je kočka dokáže likvidovat v tak velkém počtu, aby je to nějak ohrozilo. Troufám si tvrdit, že většinu (spíš všechny) nejvíc ohrožuje člověk a změny prostředí.

Dvě naše kočky taky loví věci nečekaný, jiné se drží doma a těch pár myší co přinesly, přitáhly i s pastičkou (asi od sousedů) .

P.S Ptala jsem se manžela, má stejný názor jako já, takže se nejedná jen o ženy.

2.11.2016 18:32
saroun

XXX.XXX.135.137

koňadra napsal(a):
http://zoom.iprima.cz/novinky/zajimavosti/potvrzeno-kocky-nemely-venku-co-delat-zabiji-jeste-vic-nez-se-cekalo?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Já myslím, že je pravdivý, jen mnozí majitelé (tedy hlavně majitelky) koček to nechtějí slyšet. Nejvíc mě baví argumenty "naše kočka nic neloví" (jak to mohou vědět, jsou s ní 24 h denně?). Nebo "naše kočka je pořád doma" (a přitom ji na noc ani nezavírají, a to se vsadím, že doma není, kočka se toulá hlavně v noci) atd.
Mám také kočky (venkovní) a z vlastní zkušenosti vím, že před nimi neobstojí žádný pták (hlavně ti mladí, co vylétnou z hnízda) ani malý zajíček. Vedle toho kočky samozřejmě zahubí hodně myší. Takže je to jako se vším - všeho moc škodí. Jestli se v okolí vesnic potulují desítky koček, pak tam nemůže drobná zvěř a ptáci odchovat žádné mladé. Jednou jsem byla na ornitologickém pozorování, za 2 h sezení na posedu uprostřed polí u rybníka, daleko od nejbližší vesnice, jsem viděla 4 toulavé kočky, to je docela děs.

Zdravím, kdybyste stejné pozorování provedla blíž městské aglomeraci, pozorovala byste jich deset, kdybyste měla možnost pozorovat jejich způsob lovu, zjistila byste, že kočka je geniální lovec, navíc lovec - sportovec, který neloví z hladu, ale pro potěšení z lovu. Byl jsem svědkem vyplenění kosího hnízda, pozabíjela mláďata nechala je na zemi, bez povšimnutí. Řekl bych, výzkum, který prezentujete v linku je schovívavý pro kočky. Myši neloví, to je pro ně snadná kořist, to jen když učí své potomstvo lovu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2016 19:02

"Myši neloví, to je pro ně snadná kořist, to jen když učí své potomstvo lovu."
Milý znalče koček, včera v noci, když jsem venčila psa, se nám přiběhl pochlubit sousedovic kastrovaný kocourek s hezky tlustou myší, předevčírem mi přinesl myš můj kastrát a tak můžeme pokračovat...a opravdu žádný z těch bývalých kluků žádné potomstvo nemá a už vůbec to své žádné potomstvo nic neučí...

2.11.2016 19:55
saroun

XXX.XXX.135.161

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Milý znalče koček, včera v noci, když jsem venčila psa, se nám přiběhl pochlubit sousedovic kastrovaný kocourek s hezky tlustou myší, předevčírem mi přinesl myš můj kastrát a tak můžeme pokračovat...a opravdu žádný z těch bývalých kluků žádné potomstvo nemá a už vůbec to své žádné potomstvo nic neučí...

Zdravím, skvělé, vžyť jsem psal, že jsou chytré, chtějí s zavděčit. Jen je někdy pozorujte, když to netuší.

2.11.2016 21:22
ladd

XXX.XXX.72.255

saroun napsal(a):
Zdravím, skvělé, vžyť jsem psal, že jsou chytré, chtějí s zavděčit. Jen je někdy pozorujte, když to netuší.

Ale no tak...
Náš kocour bude lovit cokoliv přiměřené velikosti, ať o mě ví, že na něj koukám, či nikoliv.

3.11.2016 07:17

ladd napsal(a):
Ale no tak...
Náš kocour bude lovit cokoliv přiměřené velikosti, ať o mě ví, že na něj koukám, či nikoliv.

Tak nějak...dneska ráno další myš doma...a fakt je na louku šmírovat nechodím...

Lov není touha se zavděčit, ale instinkt.

Ono to ptactvo zas tak bezbranné taky není. Roky chodíme na první ranní procházku stejný okruh, druhý máme u chalupy takový mini a roky na jaře pořádá ptactvo na kocoury normální organizované nálety, že jsem i musela kocoura poodnést či se to muselo schovat pod auto či prchnout domů...

Pokud mohu tu dlouhou dobu soužití s kočkami statisticky vyhodnotit, tak 90% úlovků (prosím ne vždy mrtvých, to závisí na konkrétním lovci) byli hlodavci, zbytek ptáci, ještěrky, žáby, slepýši.

4.11.2016 11:42
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Tak můj starší kocour, když byl ještě občas venkovní, tak byl lovem myší přímo posedlý - byl schopen za noc ulovit snad i kolem 15 myší - to vím, protože pak jsem na dvoře nacházela mrtvolky - v různém stádiu snězení. Ptáka jsem našla výjimečně a tipuji, že k žrádlu mu víc vyhovovalo sežrat myš než opeřence. Ale nevylučuji, že i nějakého toho ptáka ulovil, to ano. Ale jinak byl prostě vysazený na myši a u díry v zemi dokázal hodiny číhat. Btw, také kastrát...

4.11.2016 12:01
fikovnice

XXX.XXX.30.49

koňadra napsal(a):

"Koňadro", dovolím si otázku mimo téma, i když Vy to vlastně trochu zmiňujete a bývá to ve Vašich příspěvcích častěji. Proč si myslíte, že milovnice koček jsou výhradně nebo téměř výhradně ženy? Mě to mrzí - vnímám to jako jaké si podsouvání něčeho nekalého ženám. Ano, takové ty pseudozachránkyně se shodneme, že jsou obvykle starší osamocené ženy. Mám na mysli ty, co chytají venkovní kočky a pak je zavřou do místnosti, kde jich je třeba 40. Ale opravdoví milovníci koček jsou jak ženy, tak muži. Kdyby mého bratrance nezabilo polské hovado, které přejelo dvě silné čáry a při čelní srážce usmrtilo nevinného člověka, tak by mohl vyprávět - od dětství až do dospělosti si jej nepamatuji jinak, než že měl v domácnosti kocoura. Můj expartner měl dokonce 4 kočky, atd. Pravá láska ke zvířatům (kočky samozřejmě nevyjímaje) by neměla být (a věřím, že není) genderová záležitost.

4.11.2016 13:08

Ale já si myslím, že je to přirozené - ženy mají pečovatelský instinkt, mateřský pud a ten si "vybíjí" na kočkách...chlapi mají naopak potřebu "být opečováván" ...to není o lásce ke zvířatům.

4.11.2016 14:08
koňadra

XXX.XXX.128.31

fikovnice napsal(a):
"Koňadro", dovolím si otázku mimo téma, i když Vy to vlastně trochu zmiňujete a bývá to ve Vašich příspěvcích častěji. Proč si myslíte, že milovnice koček jsou výhradně nebo téměř výhradně ženy? Mě to mrzí - vnímám to jako jaké si podsouvání něčeho nekalého ženám. Ano, takové ty pseudozachránkyně se shodneme, že jsou obvykle starší osamocené ženy. Mám na mysli ty, co chytají venkovní kočky a pak je zavřou do místnosti, kde jich je třeba 40. Ale opravdoví milovníci koček jsou jak ženy, tak muži. Kdyby mého bratrance nezabilo polské hovado, které přejelo dvě silné čáry a při čelní srážce usmrtilo nevinného člověka, tak by mohl vyprávět - od dětství až do dospělosti si jej nepamatuji jinak, než že měl v domácnosti kocoura. Můj expartner měl dokonce 4 kočky, atd. Pravá láska ke zvířatům (kočky samozřejmě nevyjímaje) by neměla být (a věřím, že není) genderová záležitost.

Milovnice koček samozřejmě nemusí být jen ženy, ale nebudeme asi v rozporu v tom, že mužů, jako milovníků koček, je menšina. Myslím tím normální muže, kteří mají ke kočkám normální, pragmatický přístup. Pak je ještě řada mužů, kteří kočky vysloveně nesnáší a další muži je prostě jen trpí, protože je mají rády jejich ženy, nebo je berou čistě z praktického hlediska - jako lovce myší. Vím ale také o dvou mužích, kteří chovají kočky na velmi slušné úrovni, ale to jsou gayové, takže jejich přístup ke kočkám je také spíše ženský.
"Podsouvání něčeho nekalého ženám" - to jste mně rozesmála. Já tím myslím opravdu ten pečovatelský a ochranitelský přístup vlastní hlavně ženám. Spousta žen kolem zvířat (a přijde mě, že koček zvlášť) totiž řeší takové věci, které by chlap určitě neřešil.
Třeba ohledně toho lovení všeho živého - chlap klidně řekne, no jo, naše kočka je potvora, sežrala i malé sýkorky, ale stejně ji mám rád, ale žena (ne každá, samozřejmě) nepřipustí, že by její miláček (kočka) vůbec byla schopná nějakého ptáka ulovit. Ta zaslepenost některých žen, to je ten ochranitelský instinkt, o kterém píše i hmn. Proto se obracím hlavně k těmto ženám a všimněte si, že skutečně řada těch, které se zde běžně zapojují do diskuse, nechala toto téma bez povšimnutí. To je také zajímavé - přesně podle mé teorie, že prostě nepřipustí, že jejich kočka není jen miláček, ale v přírodě to může být pěkně krutá šelma.

4.11.2016 16:16

Koňadra: kápnu božskou... Moje první rozmazlovaná a milovaná kočka lovila ještěrky a ptáky. Ještěrky jsem zachraňovala. Většinou je jen donesla domů a nechala být... S ptáčkem to bylo horší. Sežrala ho i s peřím. Ač jsem ji milovala, vždycky jsem každého opeřenečka obrečela. Doma mi říkali: "Cos čekala? Je to lovec". Samozřejmě mají pravdu.
K odkazu - článku. Dle mého názoru je pravda někde uprostřed. Před časem běžel v TV nějaký pořad - průzkum, jak to tedy s tím lovením je. Několik koček mělo na obojku kameru a ve spolupráci s majiteli se získávaly údaje o množství a druhu úlovků. Tyto sledované kočky na "kontě" pustošení přírody neměly. Hledala jsem, zda není někde na internetu k zhlédnutí, ale nepodařilo se mi to.
Toulavky, to je "samostatná" smutná kapitola...

4.11.2016 20:39
ladd

XXX.XXX.16.253

Nebýt přičinění člověka, žily by zde kočky divoké, místo nich jsou tu kočky domácí. Problém tedy ani nevidím v jednotlivých toulavkách, ale spíš ve shromaž´dovatelích koček. Normální mi přijde mít kočky dvě, časem se to třeba o jednoho, dva nalezence může ještě rozrůst. Ale proč třeba 7 nebo 10 a víc? To je nepřirozené a takové množství koček pak nadměrný predační tlak na okolní přírodu zajisté vytvoří.

5.11.2016 11:26
joanne.s

XXX.XXX.0.149

fikovnice napsal(a):

No, za dobu, co se účastním různých chovatelských fór, hlavně o kočkách, jsem si všimla, že opravdu většina diskutérů ženy jsou. To je fakt.

Samosebou může být, že ženy se kočkami a jejich problémy jen více zaobírají než muži/ale pořizují si je stejně často jako ženy.

V práci máme paní, která krmí u nich na vsi kdejaké venkovní kočky co si přijdou /ovšem komplet včetně kastrace se o ně nestará, to jen o pár svých vybraných/. Co jsem si všimla, značná část okolí její činnost neschvaluje a považuje ji za bláznivou milovnici zvířat/koček. A to paní nežije v domácnosti sama, není to žádná asociální podivínka.

5.11.2016 11:48
fikovnice

XXX.XXX.30.49

koňadra napsal(a):
Milovnice koček samozřejmě nemusí být jen ženy, ale nebudeme asi v rozporu v tom, že mužů, jako milovníků koček, je menšina. Myslím tím normální muže, kteří mají ke kočkám normální, pragmatický přístup. Pak je ještě řada mužů, kteří kočky vysloveně nesnáší a další muži je prostě jen trpí, protože je mají rády jejich ženy, nebo je berou čistě z praktického hlediska - jako lovce myší. Vím ale také o dvou mužích, kteří chovají kočky na velmi slušné úrovni, ale to jsou gayové, takže jejich přístup ke kočkám je také spíše ženský.
"Podsouvání něčeho nekalého ženám" - to jste mně rozesmála. Já tím myslím opravdu ten pečovatelský a ochranitelský přístup vlastní hlavně ženám. Spousta žen kolem zvířat (a přijde mě, že koček zvlášť) totiž řeší takové věci, které by chlap určitě neřešil.
Třeba ohledně toho lovení všeho živého - chlap klidně řekne, no jo, naše kočka je potvora, sežrala i malé sýkorky, ale stejně ji mám rád, ale žena (ne každá, samozřejmě) nepřipustí, že by její miláček (kočka) vůbec byla schopná nějakého ptáka ulovit. Ta zaslepenost některých žen, to je ten ochranitelský instinkt, o kterém píše i hmn. Proto se obracím hlavně k těmto ženám a všimněte si, že skutečně řada těch, které se zde běžně zapojují do diskuse, nechala toto téma bez povšimnutí. To je také zajímavé - přesně podle mé teorie, že prostě nepřipustí, že jejich kočka není jen miláček, ale v přírodě to může být pěkně krutá šelma.

Nechtěla jsem Vás rozesmát a ani naštvat. Ostatně z Vašich příspěvků vím, že máte přece také kočky. A venkovní. Tudíž jistě také loví ptáky. Já u svého staršího kocoura připouštím, že v minulosti nějakého toho ptáčka ulovil a samozřejmě mi to bylo líto. Ale vím jistojistě, že mnohonásobně víc ulovil myší - jak už jsem zmiňovala - všude po dvoře jsem měla mrtvolky myší. Měl/má neuvěřitelný lovecký pud. Mrtvého ptáka jsem našla snad jen jednou. Je pro kočky logicky mnohem obtížnější chytit ptáka než myš. Otázkou je určitě i to trápení kořisti před smrtí. Nažraná kočka loví díky instinktu prostě i pro zábavu. A nejednou jsem toho byla svědkem a často jsem myš dorazila já.
Myslím, že nejsme ve sporu, že pošahané ženské shromažďující kočky ve velkém, jsou prostě pošahané. Ale zase bych nerada kočkám upírala jejich pozitivní vliv na lovení právě hlodavců. A protože zrovna v mém okolí jsou jak milovníci, tak milovnice kočky (ženy i muži), proto jsem se ozvala.

5.11.2016 11:56
fikovnice

XXX.XXX.30.49

joanne.s napsal(a):
No, za dobu, co se účastním různých chovatelských fór, hlavně o kočkách, jsem si všimla, že opravdu většina diskutérů ženy jsou. To je fakt.

Samosebou může být, že ženy se kočkami a jejich problémy jen více zaobírají než muži/ale pořizují si je stejně často jako ženy.

V práci máme paní, která krmí u nich na vsi kdejaké venkovní kočky co si přijdou /ovšem komplet včetně kastrace se o ně nestará, to jen o pár svých vybraných/. Co jsem si všimla, značná část okolí její činnost neschvaluje a považuje ji za bláznivou milovnici zvířat/koček. A to paní nežije v domácnosti sama, není to žádná asociální podivínka.

"No, za dobu, co se účastním různých chovatelských fór, hlavně o kočkách, jsem si všimla, že opravdu většina diskutérů ženy jsou. To je fakt."

"Joanne", já si ale myslím, že toto argumentačně neobstojí. Chodíte sem přece i na "Psy". Já také. A i tam je většina žen, i když se tam občas nějaký mužský vyskytne. Co vím, tak je tam pak celkem hýčkaný , jako majitel chrtice "Alíny" (nic proti němu, mám jeho příspěvky ráda). Myslím, že důvodem je to, že ženy jsou komunikativnější, chlapi své problémy probírají s chlapy večer u piva. A pro některé by možná bylo nepřijatelné chodit diskutovat mezi samé ženské.

Jinak k tématu jsem se již vyjádřila. Ano, kočky - obzvláště toulavky - jsou predátory, jsou země, kde ohrožují přírodu opravdu ve velkém, ale zároveň si musíme připustit, že bez koček by také vznikla nerovnováha - přemnožením hlodavců. Řešením dle mého je opravdu dobrý kastrační program (ne ten, co zde zmiňovala "Kočičí svět" - snad si na tu diskuzi vzpomenete), a osvěta, osvěta, osvěta. Majitelka depozita, odkud mám staršího kocoura, mě neskutečně pochválila za záslužný čin - že jsem své příbuzné konečně "přinutila" ke kastraci kočky, která jim do té doby nejméně dvakrát za rok rodila nechtěná koťata. Zabedněnci, kteří nechtějí kastrovat (a je jedno, zda kočky či kocoury) mě štvou. Ale co s tím? Snad příspěvky obcí právě na kastraci domácích koček na venkově...?

5.11.2016 12:02
fikovnice

XXX.XXX.30.49

koňadra napsal(a):

Ještě mě napadla jedna věc: píšete, že řada těch, co zde běžně diskutují, se nezapojila do diskuze. Ale co se zde známe, tak jednak snad všichni máme kočky kastrované, řada z nás kočky bytové. Majitelé "problematických" koček plodících geometrickou řadou nové a nové potomstvo, se zde obávám se vůbec nevyskytují, ptž jim je mnohdy šumák zdravotní stav jejich zvířete a krmení nechávají na kočkách samých - však si uloví - a pak to odnáší právě příroda.
No a další věc hodná diskuze je rolnička na krku koček plašící ptáky. Většina z nás se zde shodla, že nee, ptž citlivý sluch kočky zřejmě trpí neustálým vyzváněním do uší. Ale připouštím (i když toho nejsem zastánce), že toto může mnohé ptáčky před ulovením zachránit.

5.11.2016 12:06
joanne.s

XXX.XXX.0.149

Koňadra, fikovnice: Já se nezapojila do diskuze, protože chovám kočičáka pouze v bytě. Takže jeho spády coby predátora řešit nemusím.

Ale jsem si plně vědoma, že mít příležitost, ptáčka by si klidně zalovil.

ad pouštění koček ven - myslím, že lovení ptáčat apod. lze úspěšně zredukovat tím, že kočku důsledně každou noc zavřete doma.

5.11.2016 12:40

Místo americké studie by bylo lepší se podívat do naší přírody.Víte kolik mláďat ptáků dokáže zlikvidovat straka nebo sojka, víte jak moc jsou u nás přemnožené?Víte kolik ptáků uloví denně takový krahujec?Viděl jste někdo jak umí stádo divočáků během pár minut spořádat srnče, zajíce atd.Bohužel se vždy alibisticky hledá viník na nepravém místě.Ten největší je člověk.Máme koček 11, kastrovaných nalezenců, přesto u domu hnízdí ptáků spousta, mají totiž kde.Máme zde staré stromy s dutinami, živé ploty, keře, kam se kočky nedostanou a to je ten největší problém.Chybí přirozené prostředí pro ptáky.

5.11.2016 14:29

Jiva: ano, máte pravdu. Dřív člověk nezahlédl sojku ani v lese. Nyní... Vůbec nejsou plaché, vesele si létají mezi domy a plení drobným ptáčkům hnízda. Kolikrát jsem tomu byla svědkem kdy se třeba rehci nebo stehlíci snažili takového ptáka odehnat. Marně... Straky jakbysmet. Jsou opravdu přemnožené, bohužel odstřel je v obydlených oblastech nemožný...

5.11.2016 15:55
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Místo americké studie by bylo lepší se podívat do naší přírody.Víte kolik mláďat ptáků dokáže zlikvidovat straka nebo sojka, víte jak moc jsou u nás přemnožené?Víte kolik ptáků uloví denně takový krahujec?Viděl jste někdo jak umí stádo divočáků během pár minut spořádat srnče, zajíce atd.Bohužel se vždy alibisticky hledá viník na nepravém místě.Ten největší je člověk.Máme koček 11, kastrovaných nalezenců, přesto u domu hnízdí ptáků spousta, mají totiž kde.Máme zde staré stromy s dutinami, živé ploty, keře, kam se kočky nedostanou a to je ten největší problém.Chybí přirozené prostředí pro ptáky.

Vidíte, to jsou hodně zajímavé informace! To já třeba vůbec netušila o přemnožení strak nebo sojek. Pravdou je, že na chalupě jsme vždy kočky mívávali, ale ptačí švitoření a přítomnost tam byla také téměř permanentní. Do jednoho nemocného stromu nám pravidelně chodil klovat datel nebo strakapoud - nádherný pták!
A to, že si my lidé sami zničíme nejen přírodu, ale planetu, to si myslím, že tuší spousta lidí. Je to smutné, našich generací se to snad ještě týkat nebude, ale přijdou doby, kdy se o řadě zvířecích druhů budou učit už jen děti z učebnic. Ráda bych byla špatným prorokem, ale obávám se, že nejsem.

5.11.2016 15:58
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Shrnuto podtrženo - i podle mě je největším predátorem či spíše nepřítelem přírody člověk a na to také lidstvo dojede.

5.11.2016 20:53
koňadra

XXX.XXX.128.31

Pod tohle se mohu podepsat. Až na to, že se "alibisticky hledá viník na nepravém místě". Ano, predátorů je hodně, ale kočky jsou prostě jedním z nich. Kočky (toulavé) se také hodně podepisují na nedostatku drobné zvěře. Ano, i když uděláme drobnému ptactvu vhodné podmínky k hnízdění - dostatek křovin, starých stromů s dutinami, budek apod., kam se kočka nedostane, tak problém stejně nastává ve chvíli, kdy mladí ptáci poprvé vylétnou z hnízda - to jsou snadnou kořistí koček. Další problém jsou ptáci, kteří hnízdí na zemi - malé bažantíky, skřivany aj. kočky také snadno uloví, stejně, jako malé zajíčky. Ano, predátorů je v přírodě více, nejsou to jen kočky. Straky a sojky také nadělají hodně škody, problém se strakami je v tom, že více toho zabijí než zkonzumují. Ovšem ulovit straku je velmi velmi těžké. Jsou hodně chytré a přesně rozliší člověka s puškou (to uletí daleko dřív, než je člověk schopen se k nim přiblížit na dostřel) a bez pušky a dokonce umějí počítat! Myslivci se je snaží "oblafnout" tím, že jich jde více a nadcházejí si je kolem remízků, ale úspěšnost je velmi mizivá. Největší efekt mělo rozhazování otrávených vajec, ale to je nyní zakázáno, proto jich je teď tolik. Pravda je ta, že otrávená vejce často pozřela i zvířata, kterým vůbec nebyly určené.

5.11.2016 22:40
saroun

XXX.XXX.135.185

Zdravím, vy si prostě jen neuvědomujete podstatu. Straka, sojka, krahujec i ten divočák, to jsou přirozené součásti přírody, proti kterým májí ostatní tvorové zabudovány obranné mechanismy a přirozenou obranu. Nikoliv proti domácím kočkám. Jestliže máte doma 11 koček, které vypouštíte do okolí, tak to lze považovat za degenerativní úchylku a jisto jistě i trestuhodný zločin. Jen doufám, že naši zákonodárci najdou páky, aby něco podobného dokázali eliminovat. Zatím jen takto. Možná máte děti, poté možná vnuky a pravnuky. Jak jim výsvětlíte vaše chování?

6.11.2016 08:59

saroun napsal(a):
Zdravím, vy si prostě jen neuvědomujete podstatu. Straka, sojka, krahujec i ten divočák, to jsou přirozené součásti přírody, proti kterým májí ostatní tvorové zabudovány obranné mechanismy a přirozenou obranu. Nikoliv proti domácím kočkám. Jestliže máte doma 11 koček, které vypouštíte do okolí, tak to lze považovat za degenerativní úchylku a jisto jistě i trestuhodný zločin. Jen doufám, že naši zákonodárci najdou páky, aby něco podobného dokázali eliminovat. Zatím jen takto. Možná máte děti, poté možná vnuky a pravnuky. Jak jim výsvětlíte vaše chování?

A jaké jsou přirozené mechanismy obrany proti přemnoženým strakám, sojkám, liškám, divočákům, ale i proti norkům psíkům mývalovitým, kunám, toulavým psům atd.To mě zajímá.

Janae

6.11.2016 11:14
Janae

XXX.XXX.242.7

saroun napsal(a):

V podobném tématu na okrasném ptactvu jsem vám dávala jasný důkaz, že dřív byli divoké kočky běžnou součástí naší přírody, takže obrané mechanismy proti kočkovitým šelmám jsou tvorům žijícím u nás přirozené.
Navíc nechcete tvrdit, že domácí kočka je lepší lovec než kočka divoká, že ne?
Jasně, že kočka vybere celé hnízdo, to udělá asi většina šelem. Oni neloví pro hlad, je to pro šelmy forma hry a cvičení.
Tvrzení, že kočka loví něco jiného před majitelem, něco jiného nosí domu a něco jiného dělá o samotě spadá do animáků, moc sledujete pohádky. (ale já je taky ráda )

Před nedávnem jsme měli koček 10, všechny chodily ven a všechny si rády pochutnaly na ptákovi. Černé svědomí nemám, v nadsázce říkám, že pták má výhodu křídel a pták co se nechá chytit je blbý pták a dobře mu tak. Podobně to platí o ptáčatech, pokud se neumí schovat před kočku neumí se schovat ani před jinou šelmou a nešikovné maso musí pryč. Jednoduše, drobné zvířectvo slouží jako potrava.

Teď máme kočky jen 4, na ptáky se specializuje jedna. Je fikaná, ví o své nevýhodě - bílé barvě.
Dokáže hodiny nehnutě ležet, až si na ní ptáci zvyknou a nakonec jedno z nich dostane. Jistěže je mi ptáka líto. Letos, kdy chytla obě sýkorky hnízdící sýkorky a ptáčata pomřeli hlady, jsem z toho byla celkem špatná, ale co nadělám, pokud se pták nechá chytit bílou Peršankou co vyjde pouze před barák, tak je z jeho strany něco blbě.

Janae

6.11.2016 11:31
Janae

XXX.XXX.242.7

A láska ke kočkám a k zvířatů vůbec není pouze ženská záležitost. Můj muž kočky vůbec nemusel, dnes bez kočky v posteli nejde spát. Je to on kdo jim kupuje drahé kapsičky a vymýšlí kraviny, já jsem ta co se drží při zemi.
Na druhou stranu, můj muž nerozená nebo bagatelizuje nemoci u zvířat, pokud on řekne "ta kočka není ve své kůži" je jasné, že kočka je těsně před umřením.

6.11.2016 19:10
conie

XXX.XXX.206.202

Jiva: ano, máte pravdu. Dřív člověk nezahlédl sojku ani v lese. Nyní... Vůbec nejsou plaché, vesele si létají mezi domy a plení drobným ptáčkům hnízda. Kolikrát jsem tomu byla svědkem kdy se třeba rehci nebo stehlíci snažili takového ptáka odehnat. Marně... Straky jakbysmet. Jsou opravdu přemnožené, bohužel odstřel je v obydlených oblastech nemožný...

I když máme nyní 4 kočky, všechny chodí volně ven a domů, tak jen na našem domě hnízdí pravidelně 2 páry vrabců,1 pár rehka a od letoška i 1 pár vlaštovek. Vlaštovky si hnízdo zbudovali tradičně pod střechou, ostatním jsme prostě při stavbě nechali jejich oblíbené výklenky, které nikdy nezůstanou prázdné. A co nás třeba velmi překvapilo - vrabčáci se snaží zabít ptáčata rehků, před 3 lety jim vybrali celé hnízdo. Rehci si pak přesunuli hnízdo na méně dostupné místo a mají klid. Když vylétají mláďata z hnízd, kočky číhají, ale moc dobře ví, že to nesmí. Když jsme venku, dělají, jakoby nic. Za ty roky už to máme docela vychytané a těch pár dní se snažíme uhlídat. Letos např. spadli 2 mladí rehci z okapu, když ještě neuměli létat. Staří spustili křik, šli jsme se podívat, mladé sebrali, vylezli po žebříku ke hnízdu, vrátili jsme je tam a za 3 dny bez problémů vylétli ven. Samozřejmě že naše kočky taky výjimečně uloví ptáčka, je mi vždy líto, ale mám k tomu podobný přístup, který už tu zazněl - je to příroda a třídění, které probíhá. Přežívají nejsilnější a nejkvalitnější jedinci (protože tam ještě nezasahuje člověk) a ti se pak dál množí. Naši vrabčáci a rehci letos vyvedli mláďata 3x.

6.11.2016 22:48
stop týrání

XXX.XXX.236.4

Kočka samozřejmě jako každý masožravec loví a to nejvíce myši a jiné drobné savce a taky ptáčky, kteří neuletí, slepýše, ještěrky, mouchy i motýly... co by měla dělat? dojít si na Obecní úřad pro lovecký průkaz? je to její poslání a je to správně. Predátoři přírodě neškodí, přírodě škodí člověk se svými podivnými zásahy. jo a ten loví taky.

7.11.2016 07:06

Když už jsme u tohoto tématu, "nakousnu " lišky. Ano, nemá přirozeného predátora, tudíž populaci korigují myslivci. Ale když jsem viděla ty hrůzné fotografie vysmátých dětí fotících se se zardoušenými zkrvavenými mláďaty, lišku znehybněnou elektrickými kleštěmi, aby se pes mohl cvičit v norování... Ať jdou takový lidi do pr... (Omlouvám se za ten výraz, ale nic jiného nejde použít). Na takové bestie bohužel není metr. U nás je to zakázané, ale nevěřím, že se to neděje.
Jen pro zajímavost - liščí jídelníček tvoří v drtivé většině myši.
Že lišky téměř vyhubily na Šumavě tetřevy?! Tetřevy vyhubili v první polovině minulého století lidi! To je ověřený fakt.
Žiju v chráněné krajinné oblasti. Tetřevy tady nemáme, mohou za to lidé. Nemáme tady ani lišky, mohou za to lidé. Zbyly nám jen ty myši. Ještě, že máme ty kočky...

P:S: pokud budou lidé uvědomělí a budou kastrovat, tak nebude toulavých koček a tím pádem nebude příroda "trpět"...

7.11.2016 07:56
stop týrání

XXX.XXX.236.4

Ale já si myslím, že je to přirozené - ženy mají pečovatelský instinkt, mateřský pud a ten si "vybíjí" na kočkách...chlapi mají naopak potřebu "být opečováván" ...to není o lásce ke zvířatům.

No to je skutečně hloupost. Krmit kočky chodí opravdu zpravidla starší osamělé žey, protože jsou všímavé a soucitné, aniž by si potřebovaly cokoliv vybíjet, nakonec od nich lze zjistit i to, že je osududy koček, kterým nosí stravo mnohdy docela ničí a obešly by se i bez těchto aktivit - kdyby je za ně někdo převzal.

ženy mají rovněž přirozenou potřebu být opečovávána, k jejich smůle ale jiné ženy nevychovaly své syny k domácím pracem.

7.11.2016 08:01
stop týrání

XXX.XXX.236.4

Když už jsme u tohoto tématu, "nakousnu " lišky. Ano, nemá přirozeného predátora, tudíž populaci korigují myslivci. Ale když jsem viděla ty hrůzné fotografie vysmátých dětí fotících se se zardoušenými zkrvavenými mláďaty, lišku znehybněnou elektrickými kleštěmi, aby se pes mohl cvičit v norování... Ať jdou takový lidi do pr... (Omlouvám se za ten výraz, ale nic jiného nejde použít). Na takové bestie bohužel není metr. U nás je to zakázané, ale nevěřím, že se to neděje.
Jen pro zajímavost - liščí jídelníček tvoří v drtivé většině myši.
Že lišky téměř vyhubily na Šumavě tetřevy?! Tetřevy vyhubili v první polovině minulého století lidi! To je ověřený fakt.
Žiju v chráněné krajinné oblasti. Tetřevy tady nemáme, mohou za to lidé. Nemáme tady ani lišky, mohou za to lidé. Zbyly nám jen ty myši. Ještě, že máme ty kočky...

P:S: pokud budou lidé uvědomělí a budou kastrovat, tak nebude toulavých koček a tím pádem nebude příroda "trpět"...

Ale pedátor nemusí mít jinéhopredátora, aby korigovak jehoi populaci, to je nekonečný omyl,. Populace predátorů na daném území je korigiváne ne jiným predátorem, ale množstvím potravy, takže když je predátorů moc - přemnoží se lišky, není pro n dostatek kořisti, jejich mláďata a ony samy nepřežívají a hynou, sníží se jejich stav, sníží -li se příliš a přemnoží se zvířeta, která loví, pak mají lišky dobré časy, vyvádějí více mláďat... a tak pořád dokola.Člověka a jeho úpchylné vraždní liščátek skutečně nepotřebují. Když vyhyne potrava, vyhynou i predátoři.

škoda, že nediskutujete na psech, tam je logiscký závěr, že kastrace nechtěných psů vede ke snížení populace nechtěných psů vzbuzuje posměch,. jsem ráda, že vy jste si toho u koček všimla. díky.

7.11.2016 08:48

stop týrání napsal(a):
Ale pedátor nemusí mít jinéhopredátora, aby korigovak jehoi populaci, to je nekonečný omyl,. Populace predátorů na daném území je korigiváne ne jiným predátorem, ale množstvím potravy, takže když je predátorů moc - přemnoží se lišky, není pro n dostatek kořisti, jejich mláďata a ony samy nepřežívají a hynou, sníží se jejich stav, sníží -li se příliš a přemnoží se zvířeta, která loví, pak mají lišky dobré časy, vyvádějí více mláďat... a tak pořád dokola.Člověka a jeho úpchylné vraždní liščátek skutečně nepotřebují. Když vyhyne potrava, vyhynou i predátoři.

škoda, že nediskutujete na psech, tam je logiscký závěr, že kastrace nechtěných psů vede ke snížení populace nechtěných psů vzbuzuje posměch,. jsem ráda, že vy jste si toho u koček všimla. díky.

Jsem ráda, že to slyším i od někoho jiného a že jste mě tohohle nekonečného omylu s konečnou platností zbavila smajlík

7.11.2016 10:54

Stop týrání: "škoda, že nediskutujete na psech, tam je logiscký závěr, že kastrace nechtěných psů vede ke snížení populace nechtěných psů vzbuzuje posměch,. jsem ráda, že vy jste si toho u koček všimla. díky".

Rozhodně nejsem jediná, která si toho "všimla". Je nás tady spousta, kdo za kastrace "oroduje" nejen tady, ale i ve svém okolí...
Rve to srdce, když člověk vidí ty vyhublé, nemocné, zraněné, zdivočelé tvory, kteří jsou vydáni na pospas takovému osudu...
O přeplněných útulcích psů, ale i koček nemluvě

7.11.2016 11:05
stop týrání

XXX.XXX.236.4

Na "psech" bohužel, jsou lidé s jinými názory, kastrace psů (nakonec i koček) jsou zlo ( a to pléduju za útulkové, z vyloučených lokalit a případně chudých lidí, kteří by o to požádali), lidi mají být zodpovědní a uhlídat si je... že se to dosud nepodařilo, to nevadí, počkáme...

7.11.2016 14:15
Machyska

XXX.XXX.252.23

Snížení počtu koček by určitě pomohlo, kdyby se musel hlásit počet koček žijících v domácnosti úřadům s tím, jestli jde o kočku na mazlíka, nebo o kočku na chov. Všechny na mazlíka by musely být do určitého věku kastrované a bez poplatku a za kočky na chov, jakožto živnost, by se musela odvádět daň. Takto to v některých zemích funguje už dnes.
Občas by se stalo, že by mladá kočka jednou porodila, než by byla kastrovaná, ale to by byla jen kapka v moři dnešního přemnožení nechtěných koček. Koťata by se lehce udala a útulky by nebylo potřeba předpokládám vůbec. Za každou kočku by se musel zaplatit alespoň nějaký poplatek a mnoho lidí, kteří mají kočku na dobu "než je to přestane bavit" by to odradilo a určitě by takto zakoupenou kočku nevyhodili u lesa.

Dalším problémem by byla kontrolovatelnost hlášení, aby nedocházelo k zatajení koček a plození nežádoucích koťat, ale vše se dá rozumně ošetřit.

Mám kočky čtyři, všechny kastrované a ptáčka taky někdy uloví, ale výčitky z toho nemám, i když je mi ptáčků líto. Určitě nemám pocit, že jich v mém okolí ubylo natolik, že by hrozilo vymření. Pokud to jde, tak ptáčka zachráním a dělám taková opatření, aby např. při krmení ptáčků kočky na tyto nemohly. Věřím, že mnou poskytnuté krmivo během zimy zachrání mnohem více ptáků, než naše kočky sežerou.

7.11.2016 14:18
lavacca

XXX.XXX.12.248

Taky máme venkovní kočky a toho, že občas chytí i toho ptáčka jsem si vědoma. Ale co s tím víc? Těžko jim zákazu lovit, je to jejich přirozenost...nejvíc lovi mysi, ptáčky občas. Jednou přitáhla kočka i malého zajíčka a tedy dostala hoodne vynadáno. Ale taky už chytli par lasiček, hranostaje, apod. Ještěrku snad v životě nedotáhly...

Skutečným problémem nejsou kočky u domů, ty lovi víc ty hlodavce, protože hlady netrpí...hirsi jsou ty zdivočilé, které nikdo nedokrmuje a ony lovi vše, co potkají...

Jinak nám třeba několik let hnizdily v boudě u drůbeže vlaštovky a to do té boudy chodí spát právě ty venkovní kočky. Nikdy jim žádné mladé neulovily.

Máme po zahradě spoustu budek, krmitka, kam se kočky nedostanou, atd..lita nám tu x let postolka - poslední asi 3 roky tu jeden par i hnízdí, presto tu ptacku máme dostatek. Jo, lítá a vyvadi nám tu mladé i par pustiku. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík