Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
Ahojte, potřebuji kočku na lov myší, nejlépe dvě. Samozřejmě bych je kastrovala... Nepotřebuji kočku na klín a na mazlení ale lovce. Jenže mám tři psy, z toho dva jsou kočkobijci, ale na noc zavření, kočky by měli úkryt ve stodole, komoře...měli by tam udělaný pelech a písek na kakání, pouštěla bych je až by byli zavření psi. Je to problém? Dá se sehnat kočka co se vyloženě vyhýbá psům? Třeba v útulku? Kočku jsme dřív měli ale ta se vždycky se psy kamarádila, pak umřela a ti potom začali kočky honit vzhledem k tomu že chovám slepice, králíky tak mám prostě přemyšováno, jed nepřipadá v úvahu, mechanickým pastim se vyhýbají
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejlíp se taková kočka scháni v ZOO, tygr nebo puma by byli asi dostačující.(chybí tu obrázek, co tluče hlavou do zdi)
Nechápu, kdyby to bylo naopak " mám doma kočku žeroucí psy, ale chci si psa pořídit, přes den bych ho zavřela do stodoly" tak jste jedna z nejvíc odsuzujících.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
ale ty kočky by měli k dispozici větší rozlohu než má většina těch chudin zavřených v bytě stodolu máme velkou 20x8m a k tomu ještě celá půda nad dvougeneračním domem... Jde mi o to, zda se kočka prostě naučí vyhýbat psům, kočka by měla únikové cesty a zajímá mě zda se to kočka dokáže naučit... Vyhýbat se psům, ale přitom zůstat na baráku kde by dostala najíst a lovila myši. Nemyslela jsem to tak, že bych kočku celý den držela zavřenou někde v místnosti bez denního světla a pustila ji ven až na noc... Ale že by se přes den zdržovala v té stodole a lovit by šla až by na to měla klid.
Měl jsem ten samý problém, až na to, že mám těch psů 5. Sháněl jsem kočky půl roku a nakonec se mi podařilo sehnat 3 polodivoká koťata, stará asi půl roku. Naučila se trávit dobu, kdy jsou psi puštěni na trámu ve stodole, kromě toho chodí po dvoře. Jinak je problém sehnat kočku na lov myší, útulky mají vše vymazlené a kastrované. Jediná možnost je sehnat majitele psů který má i kočky, ty většinou mají zachovány reflexy a jsou ostražité. Neberte malá koťata, spíš kolem půl roku a taková, která před psy zdrhají a nesnaží se bránit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
jahodapavel
napsal(a):
Měl jsem ten samý problém, až na to, že mám těch psů 5. Sháněl jsem kočky půl roku a nakonec se mi podařilo sehnat 3 polodivoká koťata, stará asi půl roku. Naučila se trávit dobu, kdy jsou psi puštěni na trámu ve stodole, kromě toho chodí po dvoře. Jinak je problém sehnat kočku na lov myší, útulky mají vše vymazlené a kastrované. Jediná možnost je sehnat majitele psů který má i kočky, ty většinou mají zachovány reflexy a jsou ostražité. Neberte malá koťata, spíš kolem půl roku a taková, která před psy zdrhají a nesnaží se bránit.
Aha to je přesně to co hledám... Bohužel co jsem zatím našla, byla právě vymazlená koťata co psovi lezou až do tlamy
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
Ještě mám dotaz, když byla polodivoká a prakticky nezávislá na člověku, jak jste je přesvědčil zůstat na baráku?
2 dny byly v přepravce, pak jsem je pustil a do stodoly jsem jim dal kilo hovězího. Pak jsem 3 dny nevěděl, jestli některé nevzalo roha. Žrádlo sice mizelo ale kočky jsem neviděl. Potom jsem jednu zahlédl, potom druhou a po týdnu i tu třetí. Dnes je mám tři měsíce, kočky čekají na žrádlo a když tam nejsou psi, chodí za námi. Jsou každodenně ativizovány, aby je psi nepřekvapili, mám ve vratech 1m vysoký plůtek, který psi přeskočí, ale zdrží je to. POZOR, jestli vám je někdo bude chytat, musí mít kožené rukavice. Ta paní co mi je chytala a kocour jí prokousl ruku, dostala sepsi a marodila 2 měsíce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
jahodapavel
napsal(a):
2 dny byly v přepravce, pak jsem je pustil a do stodoly jsem jim dal kilo hovězího. Pak jsem 3 dny nevěděl, jestli některé nevzalo roha. Žrádlo sice mizelo ale kočky jsem neviděl. Potom jsem jednu zahlédl, potom druhou a po týdnu i tu třetí. Dnes je mám tři měsíce, kočky čekají na žrádlo a když tam nejsou psi, chodí za námi. Jsou každodenně ativizovány, aby je psi nepřekvapili, mám ve vratech 1m vysoký plůtek, který psi přeskočí, ale zdrží je to. POZOR, jestli vám je někdo bude chytat, musí mít kožené rukavice. Ta paní co mi je chytala a kocour jí prokousl ruku, dostala sepsi a marodila 2 měsíce.
A nebudou ty vaše náhodu mít někdy koťata? Přesně takové bych totiž potřebovala, ty kočky co leží na gauči jak potah na křeslo jsou mi v tomto případě k ničemu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A nebudou ty vaše náhodu mít někdy koťata? Přesně takové bych totiž potřebovala, ty kočky co leží na gauči jak potah na křeslo jsou mi v tomto případě k ničemu.
nevím, snad ano. teď mají 8 měsíců. Ale nevím, kde spí, mají pro sebe celou půdu, kde jsou zbytky sena, tak to zjistím až koťata slezou ke žrádlu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
jahodapavel
napsal(a):
nevím, snad ano. teď mají 8 měsíců. Ale nevím, kde spí, mají pro sebe celou půdu, kde jsou zbytky sena, tak to zjistím až koťata slezou ke žrádlu.
Super ale odkud jste?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
jahodapavel
napsal(a):
Super ale odkud jste?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
jahodapavel
napsal(a):
české budějovice.
Tak to jste sakra daleko zkusím pohledat ve svém okolí..
Do Přerova na burzu asi nejezdíte, že...
Myslím, že když seženete nějaká odrostlejší venkovní koťata, mohlo by se zadařit. Spíš než v útulku bych třeba zkusila statky, stáje, určitě něco takového v okolí máte. Mívali jsme v oddíle na stáji smečku psů tamějších, po kočkách šli jak slepice po flusu, koček se po statku pohybovalo kolem deseti, koťata mívaly pravidelně, žádnou potrhanou od psů si za těch 10 let nevybavuju (a byla jsem tam defacto denně). Celkově bych asi vybírala pokud možno nekontaktní typ, moje kočky jsou obě polochcíplí nalezenci polní/lesní, starší byla v době nálezu tak tříměsíční, celkově v mnohem lepším stavu než mrňa, ale ze začátku x měsíců dost netýkavka, plachá, kontaktní pouze na její popud a zřídka. Od začátku vyrůstala se psem (westík), byli velcí kamarádi, když jsem se přestěhovala ke kámošce, s jejím psem (NOxhuskyxpit) se milovali, k nim do toho samého bytu jsem si já pořídila pološíleného odrostlého spratka xBO - a tomu se milá kočena zvládla první rok zcela vyhnout v bytě 2+kk (měly jsme nábytek samozřejmě tak, aby se po celém bytě dalo pohybovat ve vyšších sférách, právě pro kočičí klid a časté návštěvy dalších psů), dokud ho neuznala za dostatečně 'vyklidněného', prostě se k němu nepřiblížila. Ne že by ji pes chtěl ublížit, ale byl prostě hodně splašený, tak se s ním nebavila. Je ven chodící/bytová podle mého aktuálního místa pobytu, perfektně loví, prostě chytrá kočka. Mrňa měla při nálezu tak 7-8 měsíců (přezubená), vypadala na dva, dle vyjádření veta 'to zvíře by klinicky mělo bejt mrtvý' - léčbu jsme zahájili jen kvůli tomu, že byla hrozně radostná, mazlivá, hravá a nenažraná, přestože to byla téměř nepohyblivá obolákovaná zhnisaná kostřička. Ale ztělesněné nadšení, nepochopitelné. Je ovšem úplně blbá. Ke všemu se hrne pozdravit, pomazlit, podívat. Pak třeba splašeně uteče, ale nějaká základní obezřetnost tam úplně chybí. Lovit vůbec neumí. A to je to taky venkovní nalezenec vesnické směsi.
Fakt bych zkusila ty statky, tam přece vždycky kočky i psi nějak koexistovali, ale málokdy to bylo přátelsky :).
Hledala bych klasická vesnická koťata, malinko odrostlá, aby už se v tom zlém světě pohybovala sama. Tudíž, aby věděla, že se před psem utíká a neleze se mu do tlamy. Na vesnici teda nebydlím, ale když tam jedu koťat a koček je všude požehnaně, nemáte tam takové? Ale bohužel se stále obávám, že se to bez ztrát neobejde A pak se samy vyselektují, ale to by mi bylo teda líto. Jinak si nejsem uplně jistá, že když je po celém dni zavřených ve stodole vypustíte, tak se spíš půjdou pryč, než aby šli lovit ty myši na zahradu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
Už jsem psala paní co má hospodářství a jezdím si tam pro seno -slámu, tak snad brzy najdu... U nás budou mít s myšima o zábavu postaráno...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
Andrýsek3
napsal(a):
Hledala bych klasická vesnická koťata, malinko odrostlá, aby už se v tom zlém světě pohybovala sama. Tudíž, aby věděla, že se před psem utíká a neleze se mu do tlamy. Na vesnici teda nebydlím, ale když tam jedu koťat a koček je všude požehnaně, nemáte tam takové? Ale bohužel se stále obávám, že se to bez ztrát neobejde A pak se samy vyselektují, ale to by mi bylo teda líto. Jinak si nejsem uplně jistá, že když je po celém dni zavřených ve stodole vypustíte, tak se spíš půjdou pryč, než aby šli lovit ty myši na zahradu.
Ony nebudou úplně zavřené, prakticky můžou vyjít ven, pod střechou ve stodole je mezera... Ale po příjezdu se právě kočka má na 3-4 týdny zavřít tam, kde chcete aby měla domov, krmit ji tam a až pak vypustit, ona pochopí že "stodola" je její bezpečný domov, kde dostane nažrat a nic se jí tam nestane...aspoň tak to psali na fórech v radách "když si dovezeme domů kočku".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ony nebudou úplně zavřené, prakticky můžou vyjít ven, pod střechou ve stodole je mezera... Ale po příjezdu se právě kočka má na 3-4 týdny zavřít tam, kde chcete aby měla domov, krmit ji tam a až pak vypustit, ona pochopí že "stodola" je její bezpečný domov, kde dostane nažrat a nic se jí tam nestane...aspoň tak to psali na fórech v radách "když si dovezeme domů kočku".
nevím, ale měl bych strach, že když je zavřete na tak dlouhou dobu, vyrazí pryč. Zkoušel jsem to na holubech, když jsem je měl měsíc zavřené, vzala mi jich polovina roha a to jsem je pouštěl po žrádle, v podvečer, za sychrava. Vylétli do výšky a už se nevrátili. Dnes je pouštím po 2dnech a většina se jich vrátí. Asi je potřeba to vyzkoušet a počítat se ztrátami.
Poohlídněte se v útulcích. I do útulků se dostávají kočky, které jsou nesocializované a vůči lidem nekontaktní (špatná zkušenost s lidmi, odchovy polodivokých koček atp.). Tyto kočky jsou špatně "udatelné", právě proto, že většina zájemců chce mazlíky. Troufám si říct, že mnoho útulků bude mít takové kočky "skladem" a uvítá pro ně slušné bydlení.
Nesocializovaná, ale kastrovaná a poléčená kočka z útulku je podle mého lepší varianta než polozdivočelá koťata venkovské kočky - ta si sice zvyknou, ale už je nemusíte chytit, až bude čas na kastraci. A pak se budou množit, roznášet mezi sebou parazity a nemoci (protože je nechytnete na odčervení, ani na léčbu atd.).
K tomu, aby si u Vás taková kočka zvykla, potřebujete jen místnost, kam kočky zavřete ideálně na měsíc. Do té doby totiž (prý) mají tendenci hledat původní lokalitu, takže u Vás nezůstanou, po této době už od Vás neodejdou, pokud jsou podmínky na místě pro ně vyhovující (tzn. možnost úkrytu - seník, nějaké boudičky dostatečně v úkrytu atd. + nějaká ta strava).
My u nás ve stáji (ze stejného důvodu jako Vy, tzn. psi) máme takto pět koček, všechny z útulku - totálně plaché, vídáme je jen zřídka. Na stavu myší se to projevilo. ALE - je opravdu potřeba psy zavírat (třeba klidně na noc) - kočky jsou totiž k vidění fakt jen tehdy, když máme psy zavřené, tzn. loví, jen když jsou psi doma. Jakmile jsou psi venku, ve stáji se neukáží a zůstávají v blízkém okolí (což je u nás les).
V útulku SOS Hodonín takové kočky nabízely. Byla plachá, nevyhledávala člověka a hodila se právě do takových stodol o které píšete. Je potřeba je mít tam 3 týdny zavřené a pak neutečou, pokud budou mít od vás pravidelné jídlo. Zkuste se jich zeptat, zda zrovna takové mají v nabídce. Potřebují takové plaché kočky někde umístit a ta stodola by pro některé "plašanky" byla ráj.
deauville
napsal(a):
Poohlídněte se v útulcích. I do útulků se dostávají kočky, které jsou nesocializované a vůči lidem nekontaktní (špatná zkušenost s lidmi, odchovy polodivokých koček atp.). Tyto kočky jsou špatně "udatelné", právě proto, že většina zájemců chce mazlíky. Troufám si říct, že mnoho útulků bude mít takové kočky "skladem" a uvítá pro ně slušné bydlení.
Nesocializovaná, ale kastrovaná a poléčená kočka z útulku je podle mého lepší varianta než polozdivočelá koťata venkovské kočky - ta si sice zvyknou, ale už je nemusíte chytit, až bude čas na kastraci. A pak se budou množit, roznášet mezi sebou parazity a nemoci (protože je nechytnete na odčervení, ani na léčbu atd.).
K tomu, aby si u Vás taková kočka zvykla, potřebujete jen místnost, kam kočky zavřete ideálně na měsíc. Do té doby totiž (prý) mají tendenci hledat původní lokalitu, takže u Vás nezůstanou, po této době už od Vás neodejdou, pokud jsou podmínky na místě pro ně vyhovující (tzn. možnost úkrytu - seník, nějaké boudičky dostatečně v úkrytu atd. + nějaká ta strava).
My u nás ve stáji (ze stejného důvodu jako Vy, tzn. psi) máme takto pět koček, všechny z útulku - totálně plaché, vídáme je jen zřídka. Na stavu myší se to projevilo. ALE - je opravdu potřeba psy zavírat (třeba klidně na noc) - kočky jsou totiž k vidění fakt jen tehdy, když máme psy zavřené, tzn. loví, jen když jsou psi doma. Jakmile jsou psi venku, ve stáji se neukáží a zůstávají v blízkém okolí (což je u nás les).
vyhněte se kočkám z útulku, je to promořené vším možným, navíc mám vyzkoušené, že kastrované jsou pomalejší a hůř loví myši.
To jahodapavel: Bože, tak to je teda pitomost...
Nebudu tyto příspěvky dál komentovat, jen uvedu, že my máme ve stáji dvě útulkové kočky už pět let, zbývající tři dva roky. Všechny kočky "adoptované" až v dospělém věku, kastrované. Údržba typu odčervování či očkování není možná - kočky jsou tak plaché, že je můžeme pozorovat tak max. na pět metrů. Ale fakt nevykazují známky toho, že by nějak strádaly (hubnuly, teklo jim z očí atd.). Kdyby teda byly prolezlé nějakýma nemocema, už by asi dávno někde pošly...
deauville
napsal(a):
To jahodapavel: Bože, tak to je teda pitomost...
Nebudu tyto příspěvky dál komentovat, jen uvedu, že my máme ve stáji dvě útulkové kočky už pět let, zbývající tři dva roky. Všechny kočky "adoptované" až v dospělém věku, kastrované. Údržba typu odčervování či očkování není možná - kočky jsou tak plaché, že je můžeme pozorovat tak max. na pět metrů. Ale fakt nevykazují známky toho, že by nějak strádaly (hubnuly, teklo jim z očí atd.). Kdyby teda byly prolezlé nějakýma nemocema, už by asi dávno někde pošly...
K tomu jen dodám, že naše kočky jsou všechny kastrované a loví myši ještě víc, než před kastrací. S tím, že po kastraci přestanou lovit a jsou pomalejší v žádném případě nesouhlasím.
jahodapavel
napsal(a):
když jim nedáte nažrat tak jim nic jiného nezbude než lovit. A jak víte že loví, když je nevidíte?
Protože své úlovky nežerou a nechávají nám je před sedlovnou Máme přes ten lov celkově přehled... Leckdy to bohužel nejsou jen myši, občas to odnese i nějaký ten had či ptáček, no, ale to je prostě riziko povolání.
Je chyba si myslet, že kočka loví jen kvůli hladu. I nažraná kočka půjde lovit, protože jí to velí instinkt šelmy. A možná bude i úspěšnější, protože kočka v kondici prostě dokáže rychleji reagovat, rychleji se pohybovat atd., než vyzáblé zvíře, které hlady sotva vidí a různými pokusy o lov se jen dále vysiluje...
No, jen taková perlička na závěr, ráno - když pustíme psy, se psi okamžitě běží podívat k sedlovně, co ze svých úlovků jim tam kočky přes noc nechaly, resp. co na ně zbylo
deauville
napsal(a):
Protože své úlovky nežerou a nechávají nám je před sedlovnou Máme přes ten lov celkově přehled... Leckdy to bohužel nejsou jen myši, občas to odnese i nějaký ten had či ptáček, no, ale to je prostě riziko povolání.
Je chyba si myslet, že kočka loví jen kvůli hladu. I nažraná kočka půjde lovit, protože jí to velí instinkt šelmy. A možná bude i úspěšnější, protože kočka v kondici prostě dokáže rychleji reagovat, rychleji se pohybovat atd., než vyzáblé zvíře, které hlady sotva vidí a různými pokusy o lov se jen dále vysiluje...
No, jen taková perlička na závěr, ráno - když pustíme psy, se psi okamžitě běží podívat k sedlovně, co ze svých úlovků jim tam kočky přes noc nechaly, resp. co na ně zbylo
Souhlasím s deauville, že kočky loví myši ne kvůli hladu, také nám je nosí mrtvé na terasu. Ty naše je loví nejen díky instiktu, ale i pro zábavu. A že by byly po kastraci pomalejší, to rozhodně ne, s tím souhlasím s Machyskou.
Kočky krmime pravidelně a dostatečně a za to máme dům bez myší...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojte, potřebuji kočku na lov myší, nejlépe dvě. Samozřejmě bych je kastrovala... Nepotřebuji kočku na klín a na mazlení ale lovce. Jenže mám tři psy, z toho dva jsou kočkobijci, ale na noc zavření, kočky by měli úkryt ve stodole, komoře...měli by tam udělaný pelech a písek na kakání, pouštěla bych je až by byli zavření psi. Je to problém? Dá se sehnat kočka co se vyloženě vyhýbá psům? Třeba v útulku? Kočku jsme dřív měli ale ta se vždycky se psy kamarádila, pak umřela a ti potom začali kočky honit vzhledem k tomu že chovám slepice, králíky tak mám prostě přemyšováno, jed nepřipadá v úvahu, mechanickým pastim se vyhýbají
Psa je možné a nutné vychovat tak, že domácí kočky nebude ani honit
ani lovit a zabíjet.
A jde to.

jahodapavel
napsal(a):
to je jen teorie a k tomu hloupá. Pes bude tolerovat domácí kočky a cizí zabije.
takže rapotacka napíše, že pes nebude domácí kočky honit ani nic, načež jahoda vehementně nesouhlasí s tím, že pes bude domácí kočky tolerovat
to jsou věci...
Machyska
napsal(a):
K tomu jen dodám, že naše kočky jsou všechny kastrované a loví myši ještě víc, než před kastrací. S tím, že po kastraci přestanou lovit a jsou pomalejší v žádném případě nesouhlasím.
Také naprostý souhlas. Kastrované, krmené kočky nemají na práci nic jiného než o sebe pečovat a bavit se lovem. Měli jsme již kastrovaných 7 a 6 jich prokazatelně lovilo.
Odrostlá koťata se dle mého měsíc zavřená držet nemusí, mají zakódováno, že si musí najít své teritorium = odejít z místa, kde vyrůstala. Důležitý je bezpečný úkryt, dostatek potravy a voda. Bonus je kastrace a pravidelné odčervování a odblešování.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Tak jsme se doma rozhodli že nakonec vezmeme nějaké dvě z útulku. Jinak co ae týče rad, že mám psa odnaučit chytat kočky...co na to mám napsat Tohle jsem řešila už se třemi výcvikáři, naposledy s policejním psovodem a prostě bez výsledku, jsou to pitbulli bůh ví s čím a prostě se v nich odráží pitbullí zápal, jet na 1000% teriéří loveckost a nějaká buldočí tvrdohlavost. Obě bulllky vyrůstali s kočkou, ta pak umřela, začali k nám chodit kočky od sousedů a najednou je začali zakusovat, ale byly to takové ty mazlivé kočky, furt se nám cpali do baráku. To chytání koček je nikdo neučil. Prostě to začali dělat, nevím co je k tomu vedlo..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
No a jak to mám tedy udělat jak dojedu domů? Útočiště bude mít v zahradním domku, jak dlouho ji tam mám nechat? Kdy ji mám pustit? Předtím jsme měli kočku doma, britku, ta ven nechodila a ještě předtím jsme měli " tuláka" ten k nám přišel a už neodešel, takže nevím přesně co dělat těch prvních pár dní / týdnů.
jahodapavel
napsal(a):
když jim nedáte nažrat tak jim nic jiného nezbude než lovit. A jak víte že loví, když je nevidíte?
Kdo říkal, že je nevidím lovit. Nestíhám myšky a krtky uklízet. Někdy je uklidí kocourek do bříška, tedy myšky, ale donese je vždy ukázat. Kočička je rovná u dveří, jako dárečky.
Věřte, že naše kočky papají možná lépe než vy. U nás se krmí kvalitně a mají jídlo k dispozici pořád.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No a jak to mám tedy udělat jak dojedu domů? Útočiště bude mít v zahradním domku, jak dlouho ji tam mám nechat? Kdy ji mám pustit? Předtím jsme měli kočku doma, britku, ta ven nechodila a ještě předtím jsme měli " tuláka" ten k nám přišel a už neodešel, takže nevím přesně co dělat těch prvních pár dní / týdnů.
Určitě se mají nechat min. tři týdny zavřené, aby si zvykly na svůj nový domov. Za tu dobu zjistí, že je jim tam dobře...mají jídlo, pohlazení, teplý pelíšek a nebudou mít důvod utíkat.
Ovšem v těch vašich psech vidím pro kočky velké nebezpečí a obávám se, že to s kočkami dobře nedopadne. V tomto jsou hloupé a jsou schopné jim vlézt přímo pod nos. Nevěřím, že je dokážete uhlídat, aby se nikdy kočky se psy nepotkali.
Neznám dobře psy, ale měli by vědět, že kočky jsou vaše...třeba je seznámit, když mají psi náhubky, ale i tak by jim asi dokázali ublížit...Určitě by to chtělo pomoc zkušeného cvičitele/chovatele psů.
Machyka
Plně s Vámi souhlasím a nechápu chovatele, který je tomu riziku vystaví.
Chce to, vcítit se taky do těch ubohých koček.
Pokud má pes nějakou poslušnost, náhubek, vodítko, kočka v přenosce...
Postupně, jednotlivě.
Být předvídavý, přísně důsledný, důrazný a nekonečně trpělivý.
Jde to.
Nesmíte dopustit, aby kočku lovili a...v tom lepším případě ji vyhnali.
Kam by se poděla ? Ze svého území by ji hnaly tamní kočky.
Kočky jsou totiž taky citlivé...

"Kočky jsou totiž taky citlivé..."
jako fakt ?
a já myslela, že to jsou chlupaté chodící pastičky na myšičky, takové jenom věcičky, jedna křupne, přinese se nová (však byly zadarmo, tak žádná škoda)...a tak...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsme se doma rozhodli že nakonec vezmeme nějaké dvě z útulku. Jinak co ae týče rad, že mám psa odnaučit chytat kočky...co na to mám napsat Tohle jsem řešila už se třemi výcvikáři, naposledy s policejním psovodem a prostě bez výsledku, jsou to pitbulli bůh ví s čím a prostě se v nich odráží pitbullí zápal, jet na 1000% teriéří loveckost a nějaká buldočí tvrdohlavost. Obě bulllky vyrůstali s kočkou, ta pak umřela, začali k nám chodit kočky od sousedů a najednou je začali zakusovat, ale byly to takové ty mazlivé kočky, furt se nám cpali do baráku. To chytání koček je nikdo neučil. Prostě to začali dělat, nevím co je k tomu vedlo..
Attilo, nezlobte se na mě, ale musím reagovat. Měla jsem psa - ohaře z druhé ruky, brala jsem si jej jako dospělého. V mysliveckém žargonu by měl přívlastek "ostrý na škodnou". Za našich společných 11 let zakousl dvě kočky, jednu, která byla schovaná v trávě v příkopu u silnice a já o ní neměla tušení a druhou, kterou sundal z plotu, když před ním utíkala. Pak jsem již byla velmi obezřetná a žádnou další kočku se mu již nikdy zranit ani zabít nepodařilo.
Nicméně - absolutně si nedokážu představit umístění byť sebeplašší kočky do jeho rajónu, vždyť je opravdu jen otázka času, kdy takový pes kočku dostane.
Píšete, že vaši psi jsou zkušení zabíječi koček, mají na kontě již pár zářezů a ty nové číči, co si chcete pořídit dopadnou stejně. Z pohledu vašich psů nepořizujete nové členy smečky, ale vetřelce na jejich území. Ačkoliv vaše psy neznám, myslím si podle popisu, že se je tolerovat nenaučí. A kočky, které by obrazně řečeno doživotně neměly ve dne vystrčit nos z půdy či ze stodoly je také utopie. Pokud vezmou nové území za své, budou pravidelně krmeny, časem ztratí na obezřetnosti a bude hotovo.
Je to čistě věc vašeho svědomí, ale já být na vašem místě, tak si je opravdu nepořizuji. Bylo by mě líto úmyslně a zbytečně zmařeného kočičího života.
V první řadě se musí zvážit, jak jsou jednotlivé objekty rozmístěny a jaký je do nich přístup. Je půda se stodolou spojená? Jak daleko je od stodoly nebo půdy zahradní domek? Ten mi nepřijde jako ideální řešení: kočka bude x dní držena v zahradním domku, aniž by se seznámila s okolím, pak ji pustíte do neznámého prostoru, prožene ji pes a bude náhoda, pokud se trefí při útěku zrovna do stodoly – opět neznámého prostředí, kde nebude zvyklá. Může také utéct někam za plot a po této zkušenosti se určitě nebude chtít vrátit. Ideální by bylo je držet v té stodole nebo na půdě.
Dále musíte počítat s tím, že budou chodit ven i ve dne, chtělo by to, aby si mohli pozemek obhlédnout z výšky, aby viděly. že se na něm pohybují psi.
Píšete, že ze stodoly mohou ven jen otvorem pod střechou. Chtělo by to pro kočky udělat průlezy ve vratech stodoly, dveřích zahradního domku a dveřích na půdu aby úkryty byly pro kočky co nejdosažitelnější.
Jak dlouho je nechat zavřené záleží na jejich věku. Pokud seženete loňská pozdní koťata, kterým bude okolo 4 měsíců,3 týdny budou stačit. Dospělou kočku tak měsíc určitě, radši i déle., zvláště, pokud je budou prohánět psi.
Takže toto téma shrnu:
Už ten nadpis "Potřebuji kočku..." je pro mne dost nepřijatelný. Možná to cítím špatně, ale je to stejné, jako "Potřebuji pasti na myši"...prostě věc...
K tomu mít doma psy, kteří jsou lovci koček a myslet si, že je pes nezakousne, je fakt hloupost. Kočky z útulku jsou většinou kočky zachráněné z nuzných podmínek a často kočky nákladně vyléčené se zranění, nebo nepříjemných nemocí a takové, které si konečně v životě užívají dostatek stravy, tepla a péče a tady budou vlastně poslány na jistou smrt. Až se budou paní "útulkářky" ptát na to, proč jejich vypiplané kotě není...tak bych to tedy vysvětlovat nechtěla a ponesou to hodně těžce.
Je mi z toho všeho hodně smutno a to nejde jen o kočky z útulku, ale celkově o kteroukoliv kočku, se kterou se to "zkusí, jestli to náhodou nevyjde"...Já jsem měla kočku vždy na to, aby to byl mazel a člen rodiny a snažila jsem se všechna nebezpečí minimalizovat. Je jasné, že nejde všem rizikům zabránit, ale nikdy bych si je nevzala úmyslně do tak špatných podmínek.
Tazatelka by si měla nakoupit spoustu pastí na myši, nebo jiných např. elektronických vychytávek, které by myšky vyhnaly z konkrétních lokalit, z těch, které chce paní uchránit od těchto tvorů a nepořizovat k tomuto účelu kočky.
rapotacka11
napsal(a):
Machyka
Plně s Vámi souhlasím a nechápu chovatele, který je tomu riziku vystaví.
Chce to, vcítit se taky do těch ubohých koček.
Pokud má pes nějakou poslušnost, náhubek, vodítko, kočka v přenosce...
Postupně, jednotlivě.
Být předvídavý, přísně důsledný, důrazný a nekonečně trpělivý.
Jde to.
Nesmíte dopustit, aby kočku lovili a...v tom lepším případě ji vyhnali.
Kam by se poděla ? Ze svého území by ji hnaly tamní kočky.
Kočky jsou totiž taky citlivé...
Naprostá shoda, vnímám to stejně.
Nebylo by jednodušší zvyknou psy na kočky? Když přinesete domů koťata, většina psů je ochotná jako mláďata je přijmout. Jsou samo výjimky. Jinak my máme kocoury i kočky nalezence nebo z útulku, všechno kastráty a myši chytají suprově. Když nám sem od sousedů začaly běhat potkani, postaraly se o ně feny trpasličího pinče bez problémů. Myši nám chytají kočeny, pinčové i pastevci.
jahodapavel
napsal(a):
Nejlépe je pořídit si 2kočky a kocoura. Postupnou selekcí se vyřadí ty méně ostražité. O doplnění stavu se samy postarají. Během 2-3 generací budou mnohem odolnější.
Nezlobte se, ale v této diskuzi máte úplně debilní názory. Nechci Vás urážet, ale nedá se to vydýchat. Většina lidí si chce pořídit kočku, psa, apod., protože má k tomuto zvířeti nějaký vztah. Vy tady nabádáte k tomu, aby si paní pořídila kočky, některé se vyselektují...tedy psi je zabijou, protože je nesnesou, budou je brát jako vetřelce...prostě v klidu posíláte chudery kočky na smrt. Mám kočky jako mazly, ale chytají i myši. Samozřejmě jsou všechny kastrované, což udělá každý zodpovědný majitel, pokud nemá chovné kočky. Odčervení a spol. je samozřejmostí. Kdybych měla psa zabijáka koček, o kočce ani neuvažuju. Je to stejné, jako kdybych ji zabila já sama. Věřte, že kočka není pouze stroj na likvidaci myší, ale je to živý tvor, který taky cítí bolest.
Pro zadavatelku...existují nějaké přístroje, které myši odhánějí. Vydávají určité tóny, které myši nesnesou. Jestli jste aspoň trochu soudná, kočky si nepořizujte. Ty přístroje nejsou drahé a fungují. Pokud si dovezete kočky, dovezete je na jistou smrt! Vaši psi kočky nepřijmou. Pokud si s nimi nikdo dosud neporadil, těžko to odnaučíte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Obávám se ale že ty přístroje na odpuzení myší by mohli ale jistě nějak ovlivnit králíky, psy i slepice ne? Když bych to pro příklad "natáhla" kolem králíkárny a kurníku tak by v tom byli i králíci a slepice...
Musíte vybrat něco, co bude jen na myši. Třeba něco podobného
https://www.pachove-ohradniky.eu/Ultrazvukovy-odpuzovac-kun-hlodavcu-a-hmyzu-Dosah-550-m2-d364.htm
Nejlepší bude informovat se přímo v nějakém eshopu či kamenném obchodě. Určitě Vám poradí nějaký vhodný výrobek.
Zkuste googlit "elektronický odpuzovač myší", nějaké info tam bude.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Obávám se ale že ty přístroje na odpuzení myší by mohli ale jistě nějak ovlivnit králíky, psy i slepice ne? Když bych to pro příklad "natáhla" kolem králíkárny a kurníku tak by v tom byli i králíci a slepice...
Nejen na zvířata, ale i na lidi.Jsou založeny na produkci ultrazvuku, který člověk neslyší ale vnímá, ale zvířata jej slyší.
Pro Peggi : Velmi se pletete. Většina lidí na vesnici má kočky na lov myší To jedině hlavně v městech mají zvrácenou teorii, že kočka, která nemá škrabadlo, Whiskas kapsičky, záchůdek a není kastrována je týrána. A že vám nevadí myslivci, kteří k výcviku norníků používají morčata, králíky, koťata s ucvakanýma drápama a s vytrhanými zuby. protestujete taky proti konzumaci kuřátek - zabíjejí se 45.den, nebo konzumaci velikonočních jehňat či kůzlat. Budete se muset smířit s tím, ze někdo chová zvíře ne k vůli muchlání, ale kvůli něčemu jinému.
jahodapavel
napsal(a):
Nejen na zvířata, ale i na lidi.Jsou založeny na produkci ultrazvuku, který člověk neslyší ale vnímá, ale zvířata jej slyší.
Pro Peggi : Velmi se pletete. Většina lidí na vesnici má kočky na lov myší To jedině hlavně v městech mají zvrácenou teorii, že kočka, která nemá škrabadlo, Whiskas kapsičky, záchůdek a není kastrována je týrána. A že vám nevadí myslivci, kteří k výcviku norníků používají morčata, králíky, koťata s ucvakanýma drápama a s vytrhanými zuby. protestujete taky proti konzumaci kuřátek - zabíjejí se 45.den, nebo konzumaci velikonočních jehňat či kůzlat. Budete se muset smířit s tím, ze někdo chová zvíře ne k vůli muchlání, ale kvůli něčemu jinému.
Pokud by mi měl vadit blbý odpuzovač myší...a co různé vysílače, svinstva z letadel, wifi...je toho mnoho. Nezblázním se.
Jasně, já se pletu. Pouze celý život žiju na vesnici, takže nevím, jak to tu chodí. Mám 7 koček, všechny jsou mí miláčci. Jsou jak doma, tak i venku. Když chtějí, loví. Chováme nějakou drůbež, kozy. Takže myši jsou. U slepic bývali i vrabci, celkem hodně. Můj poslední kočičí přírůstek, vykastrovaný, udělal s vrabčáky krátký proces. Myši loví jak divá.
O myslivcích se tu raději bavit nebudu, vím, co umějí. Kdysi dávno bývala myslivost o něčem jiném. Holt, hodnoty se přehodily.
Ohledně lidí v bytech...proč by nemohli chovat kočky? Každý nemá to štěstí a nebydlí v domku se zahrádkou, dál od cesty...někdo musí bydlet i ve městech. A pokud má rád kočky a chová je, co je na tom špatného? Holt v bytě kočka potřebuje škrabadlo, aby si nebrousila drápky na něčem jiném, kočky si přece potřebují brousit drápky. A záchod je jaksi nutnost.
Jinak pokud někdo chová jen kočky na lov myší, budiž, to mi nevadí. Ale musí mít pro to podmínky a ne že je dovede na smrt. Jasně, musím počítat i s tím, že mi kočku může přejet auto, nebo se tu zaběhne pes, co nemá rád kočky (což se teda neděje)...ale pokud bych věděla, že jeden z našich psů kočky zabíjí, neměla bych je a ani bych neuvažovala o pořízení kočky.
PS: Nikde jsem neprotestovala.
Já teda souhlasím s ostatními. Vidím to pro kočky dost bledě, a myslím, že se prostě stane, že je zlikvidují, a vzalo by to víc kočičích životů, než by se vyselektovala nebo našla taková, která by to zvládla, no a pak stačí stejně jen náhoda. Přičemž si myslím, že kočky budou v takovém prostředí indost ve stresu, jste si jistá, že pokud bude kočka v zahradním domku a vy půjdete pryč, že se smečka lovuchtivých psů nedostane dovnitř?
Psala jste to už na psech, já bych radši pořídila čtvrtého psa - teriéra, i když to taky nevím, jestli by pomohlo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.176
Teriéra kupovat nechci, protože tam nemám jistotu že s myšima to nevezme pak jedním vrzem králíky a slepice. Kočky už sehnané mám od holčiny co mají stáje s koňmi, kde mají dost psů, co kočky moc v lásce nemají a opravdu, kočky mají udělaný bývání na seníku, střechách a dokáží se psům perfektně vyhýbat, s manželem spíš řešíme a přemýšlíme několik bodů jak v případě nouze kočkám udělat únikové cesty, různé stupínky pro lepší vlezení na strom, překonání plotu a několik vstupů do stodoly a domku. Jinak tam se psy rozhodně nedostanou, zahradní domek ke zděný s plastovými dveřmi a stodola má dřevěná vrata, není otevřená
.
Chce to ještě přístupy na střechu, aby se přes den mohly v klidu rozvalit na sluníčku a obhlížet teritorium. Ideálně, kdyby také mohly vrchem z jednoho objektu na druhý. Za plotem jsou sousedi nebo jste samota a mohly by tam mít klid?
Taky mě zaujal názor, zda pokud by byly od koťete, by je psi netolerovali. Což samozřejmě přináší komplikace, pokud ne.
Kolega v práci má také psa vraha koček. Kočku mají roky, chodí do garáže přes střechu, v noci má pré, protože pes spí doma. Nebo je na slepičím dvorku, kde dobře ví, že jí nic nehrozí. Koťata ale bohužel nevydrží (pro psa by se rozkrájel, kočka dostane rohlík do mléka a starej se).
Ještě. Dobu aklimatizace, kdy budou zavřené, využijte k jejich kastraci.
Nezapomeňte na pravidelné odčervování, už i proto, že psi kočičí výkaly požírají (aspoň kamarádovi psi to dělají pravidelně). Existují tabletky bez odporné chutí (možná jsou i ochucené), které rozdrcené v kousku sýra nebo mletého masa kočka v pohodě pozře (v případě, že čičiny budou divoké a jinak to do nich dostat nepůjde).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Na střechu se dostanou bez problémů, do konce i na střechu od stání na auta, kde je střecha rovná s mírným sklonem. Právě přemýšlíme nad tím, že bychom nahoře na plotě od sloupku ke sloupku dali latě aby po nich mohla přeběhnout kdyby náhodou byla kritická situace a nemohla jít přes zahradu... Sousedy okolo máme, ale za domem máme potok s keři, stromy a vede do lesa kousek nad barákem. Nebydlíme ani u hlavní silnice ale ve slepé ulici kde je pohyb aut minimální.
S těmi latěmi to je dobrý nápad. Říkal jsem, že pokud by jste měli kolem pozemku zeď, po které by mohly chodit, bylo by to ideální. Kočky tedy mohou přes den být i venku u potoka. Pokud budou zvyklé, že ve stodole mají krmení a vodu, tak se tam na noc a v nepříznivém počasí přes den, budou držet. Spíš než na ten zahradní domek bych je zvykal na stodolu. V zahradním domku, pokud na ně psi budou číhat budou jak ve vězení, bral bych jej jen jako přechodné útočiště v případě nouze. Stodola je rozlehlejší a určitě také plná myší, takže se tam i v případě “psího obléhání“ zabaví.
Pokud možno, vemte si jednobarevné mourky, ať nesvítí na dálku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Děkuji za rady

Zkuste zapracovat na tom, aby u Vas kocky byly rady. Neni potreba rozmazlovat, ale dat jim najevo, ze jsou dulezite a vazite si jich. Jidlo a bydleni je jen zaklad.
Pokud to nebudou mit, najdou si nove majitele.
Usmernujte chovani psu. Jakmile na kocku zavrci ci vybehnou, musi vedet, ze je to nezadouci.
Kocky jsou chytre jak opice.
Nic nedelaji jen tak.
Mysky lovi pro radost, pro cloveka, "pro sport", nebo "ze je s*rou"...
Pokud maji "jen" hlad - umi si poradit jinak.
Kocky co pro nas lovi je treba odmenit (napr. kocka pritahne mrtvou mysku - jde se pochlubit...) pochvala, pamlsek, pohlazeni. Mrtve telicko leti do kontiku... Ideal.
Btw. nejvic a nejlip lovi kocka (kastrovana).

Kocky co pro nas lovi je treba odmenit (napr. kocka pritahne mrtvou mysku - jde se pochlubit...) pochvala, pamlsek, pohlazeni. Mrtve telicko leti do kontiku... Ideal.
tak tohle můžu potvrdit. Já kocourovi sebrala jeho první úlovek - živou myšku, a vypustila zpět do křoví. Od té doby mi nedonesl nic, zato fenka se kterou sdílí pokoj od té doby kyne jak buchta. Ona totiž na rozdíl ode mne ocenila jeho lovecký um a co jí donese, to s chutí spořádá.
Ještě se vracím k barvám, aby byly kočky co nejméně pro psy viditelné. V případě, že kočka bude někde v místě, kde bude mít odříznutý ústup, tak pokud se přikrčí a psi ji nezvětří, aby byla šance, že ji přehlédnou.
Vygůgloval jsem si:
“Psi však mají v sítnici pouze dva druhy čípků, které jsou citlivé na vlnovou délku odpovídající žlutozelené a fialové. Pes vnímá kombinaci červená – oranžová – žlutá – zelená jako jednu barvu a kombinaci modrá – fialová jako druhou barvu a obojí dokáže odlišit od černobílého obrazu, ale jednotlivé barvy uvnitř těchto skupin nerozlišuje. Nerozezná červenou od žluté a zelené, stejně tak fialovou od modré. Jednoduše řečeno, pes vidí svět dvoubarevně, na rozdíl od lidí, kteří umí rozlišit stovky barevných odstínů.“
Pokud by jste chtěla kočky rozlišit, nebo pokud by nebyly k mání mourci, případně tygrované a tečkované kočky, tak maskovaná bude černá želvovinová nebo mouratá želvovinová. Zrzek se opticky psovi ztratí v zelené trávě, v suché žluté trávě a ve slámě, Na holém stromě, šedé střeše bude viditelný. Černá, krom tmavého kouta a hustého porostu bude na holém prostranství rozeznatelná. Kočky s bílými odznaky a modré (ty nepředpokládám, že budou) nebrat.

no, prostě a jednoduše, se sousedi mohou těšit na nové přírůstky...
napsal(a):
no, prostě a jednoduše, se sousedi mohou těšit na nové přírůstky...
Musí mít granule stále k dispozici ve stodole a sousedi je nesmí začít krmit a přivlastňovat si je. Pak se tam budou na jídlo a do sucha vracet. Navíc stodola plná slámy a myší je pro kočky velké lákadlo. Samozřejmě, nesmí se psů vylekat tolik, že už se na pozemek nevrátí. Tyto čičiny nepřátelské psy znají, takže by mohly vědět, jak v tom chodit.
jahodapavel
napsal(a):
Znáte divné myslivce. Měli jsme jezevčíka s loveckou zkouškou z norování a s žádnou kočkou nikdy do přímého styku nepřišel. A zkoušky udělal na výbornou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Ladd, opět děkuji za výborné informace! Až bude vše připraveno, tak si pojedeme vybrat, klasické mourky mají to vím a posledně jsem na fotce viděla právě černou s hnědozrzavým žíháním...

sisi58
napsal(a):
Znáte divné myslivce. Měli jsme jezevčíka s loveckou zkouškou z norování a s žádnou kočkou nikdy do přímého styku nepřišel. A zkoušky udělal na výbornou.
Bohužel těch "divných" je čím dál více Už to není to, co bývalo, kdy ochrana a záchrana přírody a živočichů byla hlavní myšlenkou a cílem myslivosti. Jeden myslivec v MHD pěkně nahlas oznamoval, že rys je škodná... A co sed děla se škodnou? Několik známých jiných známých se netají tím, potkat ho, tak ho střelí - chráněný nechráněný, aby se jim vyjímal u krbu. Je to smutné
Omlouvám se, to sem nepatří...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máme rozsáhlou zemědělskou usedlost, stodoly, chlévy a 4 kočky a 7 kocourů, vše nalezenci, které většinou po roce dáváme kastrovat. Naši psi kočkám nic neudělají, ale kočky dobře poznají domácí, hodné, a cizí, nebezpečné psy, ale i lidi.Umí si dát na psy pozor a pokud kočka nemá koťata, která brání, psům se vyhne.Lépe chytají myši nažraní kastráti.Kocouři se netoulají za kočkama a kočky se nemrouskají.Toulající se kocour a mrouskající kočka myši nechytá.Má jiné starosti.Kastráti je loví pro zábavu.Naše kočky jsou všechny ochočené a neumím si představit mít ve stodole, chlívě, kde mám seno, slámu, další zvířata polodivokou či divokou kočku.Ono je totiž potřeba kočky pravidelně odčervovat a odblešovat, pokud nechcete u králíků třeba svrab, či tasemnice.
Asi bych pro Vás měla dobrý typ, ale jsme od Brna. Jedná se o koťata zhruba půl roku, žijí v areálu bývalého družstva, zvyklá na lidi do té míry, že přijdou k ruce. A taky zvyklá se o sebe postarat, protože na podzim se areál rušil a tak jednou za čas jim někdo dojde nalít vodu a nysypat granule. Zvyklá mít se na pozoru před psem i technikou. A kdykoli k dispozici. A byl by to dobrý skutek, areál má už nový majitel a bude se přestavovat, takže je čeká dost bídný osud. Kdyžtek dejte vědět Jarka.

rapotacka11
napsal(a):
https://www.reddit.com/r/awwwtf/comments/86bd4l/cat_playing_with_a_mouse/?st=JF3IFMI5&sh=a8a2cae7.
...to nemá chybu
napsal(a):
Bohužel těch "divných" je čím dál více Už to není to, co bývalo, kdy ochrana a záchrana přírody a živočichů byla hlavní myšlenkou a cílem myslivosti. Jeden myslivec v MHD pěkně nahlas oznamoval, že rys je škodná... A co sed děla se škodnou? Několik známých jiných známých se netají tím, potkat ho, tak ho střelí - chráněný nechráněný, aby se jim vyjímal u krbu. Je to smutné
Omlouvám se, to sem nepatří...
Nepatří, ale plně souhlasím. V 48. roce se k myslivosti dostala lůza a ad té doby jde jen o to si bouchnout a v hospodě se vožrat.