Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.9.2018 10:29
canka

XXX.XXX.35.234

Již několik let řešíme jeden a ten samý problém. Náš kocour, nyní 8 let, 5 kg, si vykousává srst na břiše a vnitřku zadních nohou. Absolvovali jsme x vyšetření u x veterinářů, aby jsme se dopátrali konečně nějakého cíle, proč to dělá. Dělali se stěry, bakteriologie, odběr krve, moči, celkové vyšetření, konzultace výživy, alergie, odčervení, očkování, přeléčení na plíseň, přípravky na posílení imunity, sirné koupele..prostě vše...Výsledek žádný, kocour je zdravý. Takže jsme došli k tomu, že to může být jedině stresového původu. Jenže nevíme z čeho..Kocour má celou dobu stejný režim, velký byt, kdy má vždy od jara do podzimu otevřené okno(máme velmi široké parapety, takže se na nich vyhřívá, spí, kouká po okolním ruchu), doma má psí kamarádku čivavu, se kterou io hrozně rádi hrají. Doma je málo kdy sám, vždy tu někdo je. Krmíme bezobilnými granulemi s vysokým obsahem masa Carnilove přemražené syrové maso(hovězí, vepřové, ryby..kuřecí nedávám kvůli možnosti alergie) sem tam nějaká kapsička, ať má změnu..Hrajeme si s ním, spí s námi v posteli, pelíšků má doma nepočítaně, škrabadla..po bytě má různé schovky, krabice..
Jako poslední řešení nám bylo doporučeno nasadit na měsíc krunýř kolem krku a tím kocourovi zamezit přístup k tomu, aby se vykusoval..jenže jak by se kocour čistil? Akorát by tím trpěl, a byl stresovaný...napadá někoho něco? Setkal jste se s tím někdo? Stále doufám v nějaký zázrak, nasazovat krunýř se mi nechce..

24.11.2018 20:51
Felinka120

XXX.XXX.161.226

Dobrý den Canka,

když jste vylučovali alergii, zkoušeli jste na dva měsíce nasadit hypoalergenní granule (třeba od Royal Cannin nebo Hills - k sehnání jedině na veterině)? Tady je potřeba, aby kocour byl doma a nemohl tak baštit jiné jídlo třeba u sousedů.Pokud ano, tak je možné, že to může být neurotické svědění, které pramení ze stresu (třeba nové zvíře v bytě, nový člověk v bytě, nebo ztráta člena rodiny, strach, úzkost, nebo jiná kočka v blízkosti bydliště). Na to můžete vyzkoušet buď Bachovy květové esence pro zvířátka, nebo kočičí feromony - difuzer Feliway a nebo kapsličky Zylkene.

Zylkene:
https://www.veterinarnipece.cz/zylkene-4504.html

Feromon - difuzer Feliway:
https://www.zoohit.cz/shop/kocky/hygiena/chovani_dobry_pocit/feliway/568737?gclid=EAIaIQobChMI_46wvuHt3gIV7ZztCh0l4w_fEAQYASABEgKBevD_BwE

Bachové květové esence(kapky) pro kočky:
https://www.baron.cz/kocky/prirodni-lekarna/bachovy-kapky/

PS: Nedávejte kočce vepřové maso, kvůli tzv. pseudovzteklině, která se nedá vyléčit a končí smrtí.

24.11.2018 22:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nedávejte kočce vepřové maso, kvůli tzv. pseudovzteklině, která se nedá vyléčit a končí smrtí. - píše, že dává přemražené.

24.11.2018 22:21
megi-the-dog

XXX.XXX.211.27

to platí u masa z divočáka Aujeszkyho choroba a jestli máte někdo zbytečné maso z divočáka a bojíte se, tak mi to pošlete :-) tohle maso se musí vařit
ale prasátko domácí určitě ne

eliminační dieta je asi nejlepší
jde o krmení jen jedním proteinem - králičí maso například
a k tomu jen voda
protože i brambora má proteiny

24.11.2018 22:25
megi-the-dog

XXX.XXX.211.27

králičí, protože ho ještě třeba nezná, prostě něco neobvyklého
a také je možné, že vadí prášek na praní nebo něco na podlahy

a kdybyste ho česali ? nemůže ho rozčilovat blbý účes ?
co já vím, kočky jsou prostě divné
:-)

24.11.2018 23:10
Felinka120

XXX.XXX.137.24

Přemražení masa je pouze ochrana před případnými vnitřními parazity, ale virus Aujezskyho choroby neničí, museli by jste maso povařit. Psedovzteklina se týká jak domácího prasete tak divokého prasete. V ČR domácí prase je prosté psedovzteklině od roku 1987 a tak se vyskytuje v ČR pouze u divokých prasat, ale pozor na kupované maso z obchodů kam se dodává maso i z dovozu.
Obecně se doporučuje kočkám vepřové maso nedávat.

http://www.kynologie.org/co-je-aujeszkyho-choroba-seudovzteklina/

25.11.2018 15:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Felinka120 napsal(a):
Přemražení masa je pouze ochrana před případnými vnitřními parazity, ale virus Aujezskyho choroby neničí, museli by jste maso povařit. Psedovzteklina se týká jak domácího prasete tak divokého prasete. V ČR domácí prase je prosté psedovzteklině od roku 1987 a tak se vyskytuje v ČR pouze u divokých prasat, ale pozor na kupované maso z obchodů kam se dodává maso i z dovozu.
Obecně se doporučuje kočkám vepřové maso nedávat.

http://www.kynologie.org/co-je-aujeszkyho-choroba-seudovzteklina/

Aha ano, máte pravdu, na Aujezskyho přemražení moc nepomáhá. Kočku i psa, ale čerstvým vepřovým krmím normálně, maso pro lidi je doufám dostatečně kontrolované.

26.11.2018 07:23
Felinka120

XXX.XXX.181.8

Ano, maso je kontrolované na jatkách v ČR i zahraničí. Přesto naši veterináři nedoporučují kočce dávat syrové vepřové maso koupené v obchodě, protože může být z dovozu a v některých zemí je psedovzteklina, narozdíl od ČR, kde, už byla vymícena u domacího prasete. Jestli chcete krmit nadále vepřovým masem, bylo by asi dobrý (pro jistotu) najít si zdroj českého masa (nejlépe, když jatka mají také maloobchodní prodejnu).

Tohle je zajímavé, to si přečtět:
https://vetweb.cz/riziko-aujeszkyho-choroby-v-ceske-republice/

26.11.2018 10:43
hmn_

XXX.XXX.54.15

neočkování mé kočky přežily v pohodě, syrové vepřové taky....mutantky to budou

26.11.2018 17:34
Felinka120

XXX.XXX.181.8

Hmn, k tomu neočkování jsem se, už vyjádřila, vaše kočičky měly obrovské štěstí a natom se stavět nedá, ale to je Vaše věc. Je hodně majitelů, kteří mají názor, že kočka si se vším poradí, takže s kočkou nechodí ani k veterináři, a pak roznáší nemoce a nemluvě o toulavých kočkách, takže je rozhodně lepší si kočku naočkova, ale to si musí každý majitel sám rozhodnout.Co se týče vepřového masa, pokud chcete krmit, tak je dobré mít spolehlivý zdroj masa, kde znáte původ masa a kde probíhá kontrola (většinou malé prodejny při jatkách).

26.11.2018 19:43
megi-the-dog

XXX.XXX.211.99

zeptejte se, odkud maso mají .. našinci prodávají maso pryč a u nás se prodává třikrát mražené kdovíodkud (znovumražení je špatně)

stavíte to tak - buď kočka všecko rozchodí
nebo bez očkování všecky zahynou

a já si myslím, že rizika převyšují přínos

kočky krmím syrovým masem, granulemi, a velice nechtěně buchtami s tvarohem a mákem (povidlové nikdo nechce)
jsou to obrovští chytří kocouři, nic jim nechybí, jejich odolnost chci zachovat
stačí, že dostali tablety proti blechám, ještě do nich prát očkování na pár nemocí, když nejvíc je mezi venkovními kočkami svrab

26.11.2018 20:27
Felinka120

XXX.XXX.147.212

Tak právě maloobchody při jatkách prodávají české maso, z českého chovu.

Jsem příznivcem očkování a vím proč. To, že kočka všechno rozchodí si právě nemyslím, ale myslí si to ti, kteří s kočkou nejdou k veterináři.

26.11.2018 21:09
megi-the-dog

XXX.XXX.211.99

neočkovat a nejít k veterináři je trošku ale rozdíl, ne :-)

26.11.2018 21:30
hmn_

XXX.XXX.54.15

megi-the-dog napsal(a):

vlastně ani ne
holky byly coby štěňata na kastraci, pak cca 16 let pauza a pak všechny tři s posledními zoubky....jejich maminu ani ty zuby netrápily. Až teď už to není zrovna hitparáda.....

26.11.2018 22:33
fikovnice

XXX.XXX.30.49

megi-the-dog napsal(a):

Taky myslím...
Jinak se srdnatě hlásím k těm, kteří DLOUHODOBĚ krmí syrovým vepřovým masem (teda nejen), kočky vypadají zdravě a prospívají a Aujeszkyho nemoci se nebojím vůbec. Mimochodem vůbec jsem netušila, že synonymem je pseudovzteklina. Ale tak asi jo, no...

O očkování ani nevím, kde jste debatovali. Já jsem názorově asi někde uprostřed... Ani radikální odpůrce, ale rozhodně ne ani příznivce, a už vůbec ne všeho možného očkování. Trochu mě i štve povinné očkování psů proti vzteklině...i když s migrací lidí jde ruku v ruce i migrace zvířat a pseudozáchranářky nám sem tahají štěňata a koťata bůhvíodkud (Slovensko je asi ještě to nejmenší zlo).

27.11.2018 01:27
megi-the-dog

XXX.XXX.211.99

no počkejte, psi a vzteklina, to zas mě štvou ti, co psy neočkují
liška totiž neví, že máme za kopcem státní hranici :-)
oni furt že proočkovanost, no ale dokdy..nebo kolik lidí si to řekne..

pes zvládá očkování mnohem lépe než kočka
není to divné ?
kočky se očkovaly někdy takhle hodně jako psi ?
a jak se venku kočkám žije ?
docela dobře :-)

to je téma
četla jsem o černém kašli, paní píše - mám černý kašel, já (očkovaná) a mé dvě děti (neočkované)... a jsem to nedočetla, protože takhle dementní nejsem ani já ve dvě ráno

jestli bude kočka přenašeč něčeho vážného nebo se kočičí obyvatelstvo promoří něčím takovým, co je fakt bude kosit moc nebo hromadně,
nebo trápení moc,
tak naočkuju všecko, co 4 nohy má a myslí si, že mi rozkazuje

ale zatím se jim daří nejlépe
a ještě mi vyléčily kašel
šelmy jedny

27.11.2018 10:41
Felinka120

XXX.XXX.254.141

Tak mi chodíme na veterinu na očkování proti calciviróze(C), rinotrachitidě(R), panleukopenii(P) a leukóze(FeLv) a chlamydiím(CH) - vakcina Purevax RCPCHFeLV(jeden pichanec priti 5-ti nemocem). CH - sice léčitelná je, ale je součástí kombinované vakcíny, takže ji máme. Vzteklinu máme jednou za tři roky a očkujeme neadjuventní vakcinou Purevax Rabies, která neobsahuje adjuvanty(hlinité sole), kterým se připisuje vznik posvakcinačního sarkomu, takže pro kočičky bezpečná.A jen pro informaci, díky proočkovanosti lidí a zvířat vymizely některé nemoci v ČR (teď se sem vrací, protože lidé se už neočkují a přijíždí sem pracující cizinci z Ukrajiny a Rumunska), u zvířat třeba díky vakcinaci prasat domácích vymizela
Aujeszkyho choroba v ČR, ale v zahraničí ještě ne a týká se to Polska a Slovenska (z okolních států).Rovněž vzteklina. Kromě těmto nemocem(C,R,P FeLv), které se snadno přenáší a nedají se léčit, ale existuje vakcina proti nim, ale existují ještě dvě nemoci koček (FIV - kočičí aids, FIP- felinní infekční peritonitida), proti, kterým není zatím vakcina a pokud se kočka nakazí, bohužel zemře a pro toho majitele je to hodně smutné a těžké rozhodování ( a děje se to) a takový majitel by dal cokoli, jen, aby tu kočku mohli vyléčit (byla tady diskuze o tom v souvislosti s používáním MMS A CDS u FIP-což je nesmysl) a znám paní, které zemřel kocourek na FIV a když se měla rozhodovat o uspání bylo to velmi těžké.Takže jsem ráda zato, že existují aspoň vakciny proti některým nemocem. Navíc, kde Felinka bydlí je dost koček a i toulavých.
Kromě toho my, když jdeme na vakcinaci, tak paní doktorka Felinku pořádně prohlídne a myslím, že to není vůbec špatné. Felince bude 8 roků a je zdravá.

Jinak ten tip na maloobchod při jatkách jsem dostala od veterinářky, která provádí kontrolu zařízení na zpracování masa a chovů zvířat (pracuje na SVS).

27.11.2018 11:06
Felinka120

XXX.XXX.254.141

A ještě k tomu, že kočka snáší očkování hůř, tak je potřeba, aby kočka před očkováním byla zdravá a odčervená (10-14dní) a nedávat současně vakcinu kombinovanou s leukźou(FeLv) a vzteklinu najednou. My máme vzteklinu v lednu a pětikombinaci s leukózou v červnu (navíc vzteklina se píchá do pravého stehna a leukóza do levého stehna) a je v pohodě (aktivní).
Pokud by jste dali pětikombinaci s leukózou a vzteklinu najednou, je to hodně těžká vakcína a bude spát dva dny(tohle se nám kdysi stalo, takže to máme rozdělené a pohoda). Vy se nebojíte psedovztekliny, no my se nebojíme očkování.... :-)
Přeji všem kočkám, ať už jsou očkovány nebo ne, aby byli zdravé a majitelé z nich měli radost.

28.11.2018 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Máme stejnou vakcínu jako Felinka, protože se kolem i po zahradě toulá hafl neočkovaných koček ze sousedství a blízkých stájí. Leč teďka nové kotě majitelé naočkovali bez Felv, poněvadž mají kočky pouze domácí. Já mám venkovní, tudíž jsem ji chtěla radši naočkovat, ale už jsem ji nechtěla zatěžovat znovuvakcinací. Takže asi risknu a kočku zaočkuju až příští rok kompletní(před tím se dělá nějaký test, jestli Felv už náhodou nemá) Přesto, že chodí venku a lišák kolem plotů, vzteklinu neočkuju. Jsme na hranicích se Slovenskem. Jestli by se někde vzteklina objevila, tak maximálně hranice s Polskem či Ukrajinou a to je k nám i na lišku daleko

Přidejte reakci

Přidat smajlík