Zdravím všechny, tentokrát se sem obracím na radu. Jak jsem psala v jiných příspěvcích máme doma kočku, která se ráda toulá. Včera jsem ji náhodou odchytla asi 500m od domu a mám ji momentálně zavřenou. Ale za ten měsíc co nebyla doma, mi nepřipadala nějaká vyhladovělá ani pohublá. Ano možná k někomu v tom okolí chodila, kdo ji krmil, to se ještě poptám, ale dnes jsem se dozvěděla, že kousek odtud má jeden myslivec vypuštěných 200malých bažantů. Včera se prý nechal slyšet, že mu tam chodí "nějaká dlouhosrstá kočka" na ty bažanty a že už se na ni chystá. Nevím jestli to byla ta naše, ale možné to je. Prý jsou to malé kuřata, ale ten dotyčný je nemá nijak zabezpečené, žádná klec nebo voliéra. Jsou navolno. Myslím, že kočku nemůže jen tak zastřelit nebo ano? Děkuji za názory
Uživatel s deaktivovaným účtem

V honitbě 200m od domů může.
A on má flintu.k čemu vám bude,že nesmí,když se vám kočka prostě nevrátí?

No,zvěř obvykle na volno venku pobíhá...

Hodně myslivců kočky střílí jako škodnou. A obzvlášť, někde v lese/ u lesa.
Na druhou stranu si taky myslím, že kočka do lesa nepatří.
Každopádně jestli nemá kuřata nijak zabezpečená, tak mu je tam přijde lovit kde co...ale zastřelit kočku je pro něj asi jednodušší, než zabezpečit bažanty 🤷♀️.
Souhlasím s tím lesem, ale toto není u lesa ani v lese, on má za domem stodolu a za ní louku. Tam je má asi vypuštěné a tam je i krmí. V okolí mají kočky v každém baráku, zrovna tato nemusí být ta naše. Také jsme chovatelé. Letos jsem měla 30malých kuřátek holokrček. No ale mám všechno v ohradách pod elektrickým proudem. Nechápu jak může nechat malé bažantíky(kteří jsou určitě dražší než obyčejné kuře) běhat od malička navolno. Neřeknu když jsou zvířata větší je postupně je naučit, ale tak malé, aby je ulovila obyčejná kočka? To nemluvím o kunách, liškách atd.Nechápu a nejhorší že nemůžu nic udělat.
Před 3 týdny jsem na zahradě vyplašil bažantí slepici s kuřetem, bylo tak velikosti špačka. Tato budou minimálně taková nebo spíše větší. Pokud jich má 200, tak určitě je už musí mít na volno, protože plot by již stejně přeletěli a voliéra pro takový počet by se mu hodně prodražila. Jako malá kuřátka je zabezpečená určitě měl.
Jinak louka jako les, je to jak píše bodlinka, v honitbě 200m od baráku.
Ať je to vaše kočka nebo cizí, někdo po ní bude truchlit. Dlouhosrstých koček ale běžně tolik po venku neběhá, obávám se, že je to ta vaše…. (i když asi není jediná, která se tam chodí přiživit).
Bohužel se dnes dozvídám, že tento dotyčný myslivec není jediný, kdo má takto vypuštěné mladé bažanty u nás v obci. Asi je to nějaká novinka, nebo vidina lehce střelené pečínky přímo za domem. Navíc se nám po sousedech potlouká opravdová škodná, my jsme teda přišli pouze o dvě slepice, ale sousedé kousek od nás přšli o x kachen a slepic.Něco dokonce za bílého dne. Na žádosti aby to přímo naši myslivci řešili, bylo řečeno, že na to nemají čas a navíc mají spoustu práce ohlídat ty volně pobíhající bažanty. A ještě dotaz na tu honitbu. Ona se počítá až 200m od domu? A co když kočku odstřelí blíže?
Qwerts

XXX.XXX.150.154
No ono je to z pohledu zákona trochu složitější. Běžný myslivec Vám zvíře zastřelit nesmí, toto oprávnění má pouze myslivecká stráž nebo hospodář.
Tady je pěkný článek:
https://www.pesweb.cz/cz/759.muzou-nam-myslivci-zastrelit-psa
Qwerts
napsal(a):
No ono je to z pohledu zákona trochu složitější. Běžný myslivec Vám zvíře zastřelit nesmí, toto oprávnění má pouze myslivecká stráž nebo hospodář.
Tady je pěkný článek:
https://www.pesweb.cz/cz/759.muzou-nam-myslivci-zastrelit-psa
Pěkný článek. Nejspíš ho přepošlu na daná místa....
lesnížínka
napsal(a):
U nás se o honitbu dohádali myslivci. Pak chodili, abych jim podepsala své pozemky, tedy mou zahradu a volný pozemek před domem do honitby. Ani omylem vážení. Tady si nikdo na vojáky hrát nebude. Tak jak je každý povinný zabezpečit si svá zvířata, tak snad i oni své bažanty?!
Směšujete domácí hospodářská zvířata a lovnou zvěř.
Povolení k myslivecké činnosti na našich pozemcích jsem jim taky kdysi nepodepsal.

No, já kdybych pouštěla kočky ven (měla bych zahradu), tak ji určitě zabezpečím. Buď postavit průchozí voliéru, nebo existují nástavce na ploty, nebo přímo ploty, které mají zahnuté vrchy dovnitř se sítí a kočka to nepřeleze. Viděla jsem to tak u jedné chovky mainských mývalích koček. Čičiny můžou bezpečně pobíhat po zahradě a nikoho neobtěžují, ani jim nehrozí smrt.
Babičce na vesnici chodí cizí kočky kálet do záhonků a celkově jí tam dělají paseku. Už několikrát i mluvila o tom, že tam nastraží jed. Nakonec to neudělala...ale musíte počítat s tím, že ne každý stojí o cizí zvířata na svém pozemku. O výlevech zahrádkářů na fb skupině snad ani raději psát nebudu. Pouštět kočku ven, kam se jí zlíbí je prostě už velký risk a musíte počítat i s možností, že se nemusí vrátit. Bohužel většinou lidským přičiněním.

zvěř bude mít určitě jiný status.
a je to tak, pokud člověk nechce, aby se kočce něco stalo, musí jí mít doma, nebo mít udělanou voliéru nebo výběh s plotem, který kočka nepřekoná.
Nechám ji doma, je zvyklá doma i venku. A nebudu se trápit tím, že ji někdo odpráskne, kvůli tomu, že usoudí, že je toulavá a nebezpečná. Myslivcům se kterými se kamarádíme ale o tom určitě řeknu. Ti sami mě totiž upozornili na toho jednoho svého kolegu a jeho názor. Bažanti dorostou a předpokládám, že se rozprchnou do světa. Pro dospělé kusy a jejich majitele už snad kočka nebude hrozba.

To má uznanou bažantnici?Asi těžko.My máme uznanou bažantnici asi 500m od domu,bažanti jsou ve velkých ohradách oplocených i z vrchu a vypouští je až touto dobou a to už jsou velký.Koček máme hodně,také chodí po poli,lese,žádnou nám nezastřelili.On si každý nemůže zastřelit zvíře, jak se mu zlíbí, ani v honitbě.
napsal(a):
To má uznanou bažantnici?Asi těžko.My máme uznanou bažantnici asi 500m od domu,bažanti jsou ve velkých ohradách oplocených i z vrchu a vypouští je až touto dobou a to už jsou velký.Koček máme hodně,také chodí po poli,lese,žádnou nám nezastřelili.On si každý nemůže zastřelit zvíře, jak se mu zlíbí, ani v honitbě.
ale klidně ji může zabít pes, atd
Ne bažantnice tady není a podle nejnovějších informací jsou volně pobíhající bažanti už tak velcí,než aby si na ně kočka troufla. Spíš jestli mu je tam nebere něco jiného a na kočku, kterou tam několikrát zahlédl to svádí.No už jsem to rozmázla, že roztrubuje takové řeči, tak mi možná přijde dát přes hubu
napsal(a):
Nemůže si každý zabít zvíře, jak se mu zlíbí a většina myslivců to opravdu jen tak nedělá. To už musí být fest prase. Ale pokud prokazatelně vidí, že mu to zvíře v honitbě štve a zabíjí zvířata, tak ho zastřelit může a majitel se pak může jen vypisovat na diskuzích a nic víc.
Jackousek
napsal(a):
Z některých komentářů je mi opravdu na blití. Člověk co zabije kočku či psa je prostě hovado, nic víc :)
No, víte, my jsme tu milovníci psů a koček a vlastně všech zvířat. Velmi velmi dávno jsme měli psa - křížence NO (tedy psa máme už asi sedmého za můj život), ale tento bohužel rostl jak dříví v lese, blbá výchova (jinak já jsem bohužel jen víkendová panička - psa obvykle pořídím a posléze předám příbuzným na venkov, kde si jej pak půjčuji na víkendové pobyty na chalupě) a měl šílenou tendenci lovit zvěř - srnky, ale zřejmě v podstatě cokoli. No a jednoho "krásného" dne jsem se dozvěděla, že tento pes ještě s dalšími asi 3 psy byl myslivci zastřelen, protože štvali srnku. Mně bylo tehdy tak nějak kolem 15 - 17let, jen si pamatuji, že když mi to příbuzní volali, že jsem jen brečela a brečela. Nicméně, a to chci zdůraznit - oni i ti myslivci mají právo hájit a bránit zase lesní zvířata. No a když se tehdy stalo to, co se stalo, nemohli jsme proti tomu říct ani "ň". Zpětně samozřejmě nevím, kde přesně tu srnu štvali, zda myslivci stříleli předepsanou vzdálenost od obydlené oblasti, atd. Ale chci tím říct, že prostě nic není černobílé, a někdy je zásah myslivců oprávněný (byť třeba my jsme na to doplatili).
Je mi líto i každé ulovené myši, neřkuli krtka, ptáčka. Pes ulovil zajíce, ale jen v mé zahradě, protože ho zahnal na plot. Rozhodně mi to jedno nebylo. Ale zvířata se dělí na ta lovená a šelmy. Tak to prostě v přírodě je. Jen člověk se povýšil na to, že o tom kdo, co a kdy...bude rozhodovat sám...
janae.

XXX.XXX.160.6
jahodapavel
napsal(a):
A že by jste projevil lítost zabitým ptákům, krtkům, atd. Každý si má zabezpečit své zvíře na svém pozemku ! Každý, kdo to nedělá je hovado, nic víc.
Vy ty kočky fakt nesnášíte, že.
Taky to máte i s grafem.
https://www.ochranaptaku.cz/
Kočky v Evropě odhadem zabijí 12mil ptáků.
Skleněné plochy 100mil.
Doufám, že se stejnou razancí zbrojíte i proti sklu.
Ročně vinou člověka zahynou 149mil ptáků, ale kočka je průser.
No spíš si pár zakomplexovaných troubů našlo snadný terč.
Jackousek
napsal(a):
To co provede zvíře se dá pochopit. Je to pud, lovec, příroda. Je to smutné, ale takto to má být. Pokud to provede člověk, tak je to zrůda ať ublíží třeba i té myši. Občas i člověk má mozek a měl by to umět používat....Nic v této debatě nehodlám dále pokračovat, nemá to smysl
a ty kočky sem natahal kdo? jsou místa kde kompletně zdecimovaly původní faunu, a ted se je snaží vyhubit. Nemám nic proti kočkám, ale každý si je musí zabezpečit na svém a pokud to neudělá, musí počítat,že o ní přijde.
Jackousek
napsal(a):
To co provede zvíře se dá pochopit. Je to pud, lovec, příroda. Je to smutné, ale takto to má být. Pokud to provede člověk, tak je to zrůda ať ublíží třeba i té myši. Občas i člověk má mozek a měl by to umět používat....Nic v této debatě nehodlám dále pokračovat, nemá to smysl
Jenže člověk má mít dostatek rozumu a zabezpečit si zvíře tak, aby nemělo šanci to udělat. Víte, ono třeba když zdrhne pes a štve srnu, neznamená to, že když ta srna chudák teda běží rychleji než to psisko, že má vyhráno a hnusně nechcípne někde opodál následky toho štvaní. Ale to většina lidí už prostě nevidí nebo vidět nechce... Je plno lidí, kterým je tohle chování jejich psa jedno, dokonce berou i jako zcela normální věc, že se jim běžně třeba na pět minut zaběhne v lese a oni na něj čekají. Jenže ono i těch pět minut někdy stačí. A to se pak nedivím, že když nějaký myslivec vídá pravidelně jedno a to samé zvíře, jak morduje zvěř, že mu to vadí. A věřte mi, že většina těch normálních (ano, myslivci jsou pořád jenom lidi, ono by to někdy chtělo mít víc informací a víc do toho vidět než věřit těm řečem "jedna paní povídala", to se pak lehko myslivost označuje za zrůdnost, když víte kulový) stejně jenom vyhrožuje, protože často sami nechtějí psy ani kočky střílet (to už musí být prostě prase a tam nehraje roli to, že je to zrovna myslivec). Na dost lidí to platí, protože se začnou o to své zvíře bát.
Stačí si říct, kolik lidí by tu zvládlo vytáhnout případ, kdy jim myslivec fakt vystřelil po zvířeti. Ne takový to - kamarád od souseda mýho kolegy z práce říkal, že... ale opravdu případ, kdy víte, že se to prokazatelně stalo bez předchozích upozornění u zvířete, které pravidelně tu zvěř neštve. Nebude tu ani jeden, řekla bych.
Atheira
napsal(a):
Jenže člověk má mít dostatek rozumu a zabezpečit si zvíře tak, aby nemělo šanci to udělat. Víte, ono třeba když zdrhne pes a štve srnu, neznamená to, že když ta srna chudák teda běží rychleji než to psisko, že má vyhráno a hnusně nechcípne někde opodál následky toho štvaní. Ale to většina lidí už prostě nevidí nebo vidět nechce... Je plno lidí, kterým je tohle chování jejich psa jedno, dokonce berou i jako zcela normální věc, že se jim běžně třeba na pět minut zaběhne v lese a oni na něj čekají. Jenže ono i těch pět minut někdy stačí. A to se pak nedivím, že když nějaký myslivec vídá pravidelně jedno a to samé zvíře, jak morduje zvěř, že mu to vadí. A věřte mi, že většina těch normálních (ano, myslivci jsou pořád jenom lidi, ono by to někdy chtělo mít víc informací a víc do toho vidět než věřit těm řečem "jedna paní povídala", to se pak lehko myslivost označuje za zrůdnost, když víte kulový) stejně jenom vyhrožuje, protože často sami nechtějí psy ani kočky střílet (to už musí být prostě prase a tam nehraje roli to, že je to zrovna myslivec). Na dost lidí to platí, protože se začnou o to své zvíře bát.
Stačí si říct, kolik lidí by tu zvládlo vytáhnout případ, kdy jim myslivec fakt vystřelil po zvířeti. Ne takový to - kamarád od souseda mýho kolegy z práce říkal, že... ale opravdu případ, kdy víte, že se to prokazatelně stalo bez předchozích upozornění u zvířete, které pravidelně tu zvěř neštve. Nebude tu ani jeden, řekla bych.
No tak nám se to stalo - viz můj příspěvek výše. Žádné varování nebylo... Ale jednak je to již strašně dávno - cca 30let zpět, druhak my jsme tehdy nijak neprotestovali. Ani jsme nezkoumali jak daleko od vesnice myslivci stříleli. Prostě jsme obdrželi info...a akceptovali jsme ji, protože ten pes prostě tu srnu štval. S dalšími dvěma tuším...
fikovnice
napsal(a):
No tak nám se to stalo - viz můj příspěvek výše. Žádné varování nebylo... Ale jednak je to již strašně dávno - cca 30let zpět, druhak my jsme tehdy nijak neprotestovali. Ani jsme nezkoumali jak daleko od vesnice myslivci stříleli. Prostě jsme obdrželi info...a akceptovali jsme ji, protože ten pes prostě tu srnu štval. S dalšími dvěma tuším...
Ale to je ono - štval srnu. Já říkám, komu kdy kdo zastřelil zvíře, které tohle nedělá. Sama v tom příspěvku píšete, že tomu psovi výchova nic neříkala a že jste tam nebyla denně. On to nemusel dělat prvně a to se pak není čemu divit.
Nicméně takové to - můj pejsek/kočička šel kolem pole a zastřelil mi ho myslivec... Dokud mi někdo neřekne, že se mu to (prokazatelně jemu) fakt stalo, tak to jsou urban legends a nikdo mi to nevyvrátí.
Už jen to, že zadavatelce se dostalo, že myslivec roznáší po vsi, že mu leze na bažanty kočka, co vypadá tak a onak, jasně zavání tím, že možná tak nějak chtěl, aby se to rozneslo a člověk, co takovou kočku má, si s ní začal něco dělat.
Kdyby nechtěl, tak ji picne při první příležitosti. Kočka se nevrátí domů, on to nikomu neřekne, majitel si myslí, že ji asi přejelo auto. A nikdo se nic nedozví. Prostě když kočku pouštím ven, musím počítat s tím, že se jí může stát cokoli. Pokud chci mít kočku v bezpečí, musím jí ho zajistit. To venku není.
Atheira
napsal(a):
Ale to je ono - štval srnu. Já říkám, komu kdy kdo zastřelil zvíře, které tohle nedělá. Sama v tom příspěvku píšete, že tomu psovi výchova nic neříkala a že jste tam nebyla denně. On to nemusel dělat prvně a to se pak není čemu divit.
Nicméně takové to - můj pejsek/kočička šel kolem pole a zastřelil mi ho myslivec... Dokud mi někdo neřekne, že se mu to (prokazatelně jemu) fakt stalo, tak to jsou urban legends a nikdo mi to nevyvrátí.
Už jen to, že zadavatelce se dostalo, že myslivec roznáší po vsi, že mu leze na bažanty kočka, co vypadá tak a onak, jasně zavání tím, že možná tak nějak chtěl, aby se to rozneslo a člověk, co takovou kočku má, si s ní začal něco dělat.
Kdyby nechtěl, tak ji picne při první příležitosti. Kočka se nevrátí domů, on to nikomu neřekne, majitel si myslí, že ji asi přejelo auto. A nikdo se nic nedozví. Prostě když kočku pouštím ven, musím počítat s tím, že se jí může stát cokoli. Pokud chci mít kočku v bezpečí, musím jí ho zajistit. To venku není.
Ano, ten náš tehdejší pes si to vykoledoval, či spíš jeho páníci. Nebyli schopni jej odnaučit škodlivé chování, to samozřejmě souhlasím...
jak můžete pořád srovnávat psa vs, kočka? Je logické, že psa si prostě pán musí zabezpečit aby neutekl a ničemu neublížil. Psi jsou na to prostě zvyklí žít doma či na zahradě a být zavření, ale jak chcete donutit kočku aby zůstala na zahradě? Zavřít ji do kotce či baráku? To je týrání zvířete, které prostě patří ven a pokud chce být venku, tak jim prostě nezabráníme (některé kočky samozřejmě chtějí být doma). V případě že zvíře doma pláče a chce prostě ven, tak si radši kočku ani nepořizovat.....Dále nechápu lidi jak můžou kočku či psa otrávit. Proč? Je to bezbranné zvíře a je spousta možností zabránit zvířeti vstup na zahradu bez toho aniž by zvíře zabili
Jackousek
napsal(a):
jak můžete pořád srovnávat psa vs, kočka? Je logické, že psa si prostě pán musí zabezpečit aby neutekl a ničemu neublížil. Psi jsou na to prostě zvyklí žít doma či na zahradě a být zavření, ale jak chcete donutit kočku aby zůstala na zahradě? Zavřít ji do kotce či baráku? To je týrání zvířete, které prostě patří ven a pokud chce být venku, tak jim prostě nezabráníme (některé kočky samozřejmě chtějí být doma). V případě že zvíře doma pláče a chce prostě ven, tak si radši kočku ani nepořizovat.....Dále nechápu lidi jak můžou kočku či psa otrávit. Proč? Je to bezbranné zvíře a je spousta možností zabránit zvířeti vstup na zahradu bez toho aniž by zvíře zabili
Naprosto souhlasím ohledně nemožnosti porovnávat psy a kočky. Nechápu ale lidi, kteří si pořídí třeba sedm koček. To nestačí dvě? Ten predační tlak koček na okolí zkrátka je a je jedno, že to je jen 12 mil ptáků oproti 100 mil (prosklené plochy).
Jackousek
napsal(a):
je spousta možností, jak zabránit kočce aby se toulala. Stejně ak si zvykne žít doma.
není pravda, z vlastní zkušenosti vím, kočku jsem měla doma a mohla se z toho zbláznit, byla v kotci, mohla se z toho zbláznit, byla na kšírách mohla se z toho zbláznit a pořád plakala, kočce jsem dala volnost a je nejšťastnější na světě a já také, že ji netýrám!....Já jsem také šťastná a hlavně, že máme normální sousedy a nevadí jim, že jim kočka běhá po zahradě....
Jackousek
napsal(a):
není pravda, z vlastní zkušenosti vím, kočku jsem měla doma a mohla se z toho zbláznit, byla v kotci, mohla se z toho zbláznit, byla na kšírách mohla se z toho zbláznit a pořád plakala, kočce jsem dala volnost a je nejšťastnější na světě a já také, že ji netýrám!....Já jsem také šťastná a hlavně, že máme normální sousedy a nevadí jim, že jim kočka běhá po zahradě....
Ale pak nefnukejte až o ni přijdete.
Jackousek
napsal(a):
Ano souhlasím, ale stane se jí to pouze v případě, že je to nutné a nedalo se jinak... Ale ne, že ji lidé jen tak zabijí, přejedou, otráví, zasřelí, a to proto, že je prostě se*e a takové lidi bohužel opravdu jsou :)))
Ano, takoví lidé opravdu jsou. Ale toto není ten případ.
Ten myslivec brání svá kuřata před predátorem. Pokud ji uvidí běhat na poli a řekne si, to je ta, co mi chodí na bažanty, a střelí ji, to je špatně. Pokud už má bažanty odrostlé a střelí ji, je to špatně.
Ale okud uvidí tu kočku při akci, jak loví, tak ji prostě střelí oprávněně.
Ono kdyby choval kuřata, která jsou domácí, tak Vám uznám, že si má ta kuřata zabezpečit před predátory. Ale když to jsou bažanti, kteří prostě žijí volně, tam může myslivec počítat se ztrátami od kun, dravců a ježků, ne od domácí kočky.
Proto lze doporučit jen neumožnění té kočce lovit. Tj. mít ji zajištěnou na prostoru, kde se může pohybovat.
Taky tu máme takovou vtipnou havárku - jelo auto, skočila mu přes cestu kočka. A jak pan řidič škubl volantem, protože ji nechtěl přejet, vyjel ze silnice, srazil silniční značku a poškodil podvozek auta. Netuším, kolik to stálo, ale levné to asi nebylo. Moc lituju toho pána a moc přeju majiteli té kočky, aby se přišlo na to, čí ta kočka je a po kom to vymáhat. Věřím tomu, že pan řidič tu kočku raději příště přejede.
A druhá věc - u té značky mohl někdo stát. Nebo to auto mohlo nějak špatně hupsnout po příkopě. Mohl to odnést na životě člověk.
Jsem na vesnici. Je tu spousta toulavých koček a je to tu tak normální. Považuju za běžné, že ty kočky chodí po venku bez dozoru. Ale taky považuju za běžné, že se nějaká ta kočka sem tam ztratí. A kdybych měla venkovní kočku, mám ji označenou obojkem, očipovanou a pojištěnou. A počítám s tím, že se prostě nemusí vrátit.
Souhlas, já jí také že mám označenou obojkem, se známkou, očkovanou a ještě očipovanou, ale naštěstí u náš žiju s vědomím, že se jí na 90 % u nás nemůže nic stát :) Pokud bych měla podezření, tak si raději kočku zabezpečím před ztrátou ….Hlavně moje kočka je krmená dostatečným množstvím žrádla, takže důvod proč chodí ven je, že ráda zkoumá věci a hraje si a nemá důvod zabíjet co potká :)
janae.
napsal(a):
Vy ty kočky fakt nesnášíte, že.
Taky to máte i s grafem.
https://www.ochranaptaku.cz/
Kočky v Evropě odhadem zabijí 12mil ptáků.
Skleněné plochy 100mil.
Doufám, že se stejnou razancí zbrojíte i proti sklu.
Ročně vinou člověka zahynou 149mil ptáků, ale kočka je průser.
No spíš si pár zakomplexovaných troubů našlo snadný terč.
Tak ony ty kočky zabíjí i plazy, ryby a drobné savce. O těch jsem nikdy žádnou věrohodnou statistiku neviděla.
Ale i těch 12 mil ptáků je moc. Zbytečně moc. Ono to, co ta kočka uloví, jde stejně na vrub člověku.
A ano, máme na oknech nalepené ty „neviditelné“ nálepky, vyvěsili jsme budky, krmíme přes zimu, otevíráme na jaře vlaštovkám okýnka, ať mohou hnízdit...
Dokud jsme měli psa, měli jsme na zahradě víc ptáků. Co odešel, opravdu jich ubylo, alespoň podle zpěvu. Pochybuju, že je všechny ulovily kočky, spíš se přestěhovali na zahrady, kde psa mají a je tam od koček pokoj. Stejně - za mě a z mé zkušenosti ty kočky ptákům opravdu moc nesvědčí.
jahodapavel
napsal(a):
kočka loví bez ohledu na to je-li nažraná nebo ne.
S tím souhlasím. Nesouhlasím s tím, že s kočkama ubylo ptáků. Mám v zahradě dvě kočky, i když si myslím, že kocour ani moc neloví. Přesto tu mám ptáků asi milion, hnízdí mi v každém možném rohu, na pergole nad obývákem kosi, kteří se živí na stole v misce s granulema. Odchovali na nich za léto minimálně dvoje mladé. Říkala jsem si, že je kočka vytřídí. Houby. Obrali mi tři stromy muchovníku, ještě ani nechytly barvu. Všechen rybíz...ten zřejmě i jiné druhy ptáků, třešně špačci, broskve jsem naštěstí měla čím přikrýt. Ptáci mi sklidí každý rok, takřka celou úrodu bobulovin, lískáče ještě nedozrály a podělila se o ně veverka se strakapoudem. Vloni jsem sklidila asi tři kila...zřejmě naposled, protože už je objevili. Naopak třeba žluna mi pomáhá zahradničit, vybírá mravence celé dny. Jo, ptákům jsem nachstala v zimě hromadu dobrot do krmítka...ani si ho nevšimnuli, protože mají plnou zahradu semínek a plodů. Takže i když mám kočky a třeba dvakrát do měsíce ptáka najdu, mají se u nás jak ,,prasata v žitě". A ano, i přes lepky na oknech se jich víc zabije, než jich zamorduje kočka.
Atheira
napsal(a):
Tak nám zastřelili myslivci 8 měsíční kotě asi tak 30 m od plotu, na podzim, na holém poli. Je to asi 10 let.
Mirai

XXX.XXX.235.196
Kdyby mě utekla kočka ven tak soused ji zastřelí vzduchovkou.
Je to takový poměrně rázný chlapík, jeho dcera má malé děti a on jim zřídil pískoviště a takový prolézací hrad na zahradě. Potom co mu tam lezli kočky a kálely do toho se snažil to se sousedy mírumilovně řešit ale pak mu praskly nervy a ted ty kočky odstřeluje, vždy z druhého patra ze záchodu, sem tam vidím tu hlaveň koukat z okna.
Mirai
napsal(a):
Kdyby mě utekla kočka ven tak soused ji zastřelí vzduchovkou.
Je to takový poměrně rázný chlapík, jeho dcera má malé děti a on jim zřídil pískoviště a takový prolézací hrad na zahradě. Potom co mu tam lezli kočky a kálely do toho se snažil to se sousedy mírumilovně řešit ale pak mu praskly nervy a ted ty kočky odstřeluje, vždy z druhého patra ze záchodu, sem tam vidím tu hlaveň koukat z okna.
Každý normální člověk to pískoviště, pokud tam zrovna nejsou děti, zakrývá. Ale ne, to je moc práce, jednodušší je sedět na ha-zlu a číhat na kočky Doufám, že mu ty broky také někdo nasype do pr....

Co tady píšete o 12mil mrtvých ptácích ročně díky kočkám, není pravdivý údaj, určitě ne pro celou Evropu. Vloni dělali výzkum Poláci, vyšlo jim, že kočky v Polsku zabijí ročně 134milionů ptáků!
Jinak domácí kočka nemá s přírodou nic společného, divoká kočka má rajon cca 40km2, ne 40m2 jak tomu bývá u domácích koček a jejich koncentraci na vsích.
Proto se prosím o svá zvířata starejte, mějte je, ale doma nebo ve voliérách. Když si pořídím tygra, tak ho přece taky nenechám běhat po vsi s tím, že je to příroda...
napsal(a):
Co tady píšete o 12mil mrtvých ptácích ročně díky kočkám, není pravdivý údaj, určitě ne pro celou Evropu. Vloni dělali výzkum Poláci, vyšlo jim, že kočky v Polsku zabijí ročně 134milionů ptáků!
Jinak domácí kočka nemá s přírodou nic společného, divoká kočka má rajon cca 40km2, ne 40m2 jak tomu bývá u domácích koček a jejich koncentraci na vsích.
Proto se prosím o svá zvířata starejte, mějte je, ale doma nebo ve voliérách. Když si pořídím tygra, tak ho přece taky nenechám běhat po vsi s tím, že je to příroda...
Mě tedy kočky po vsi neběhají, ale momentálně s přemnožením hrabošů by se to mnoha lidem i hodilo. No jasně, než se starat o kočku je jednodušší všude sypat jedy a provádět tímto způsobem deratizace měst. A kolik těch ptáků pak otravu různě nasypanou vyzobe, nad tím se nepozastavujete? Nad tím, že se stříká obilí roundupem, aby rychleji dozrálo a to vyzobávají i ti ptáci? Nezemřou nejspíš hned, není to přímo jed, ale co to s nima, s jejich potomstvem udělá do budoucna, nikdo netuší. O stříkání zemědělci opravdovými jedy nemluvím, tam je výsledek jistý. Nikdo to neřeší, mrtvé ptáky nevyhledává a nepočítá. Kočka divoká? Tu můžete těžko dávat za vzor, její teritorium by nejspíš nebylo tak velké, kdyby jsme ji nevyhubili. A kdopak ji asi tak vyhubil? Je v nadpisu této diskuse...
lesnížínka
napsal(a):
Každý normální člověk to pískoviště, pokud tam zrovna nejsou děti, zakrývá. Ale ne, to je moc práce, jednodušší je sedět na ha-zlu a číhat na kočky Doufám, že mu ty broky také někdo nasype do pr....
každý normální člověk neobtěžuje sousedy. Kdyby majitel nereagoval na výzvy, asi bych postupoval stejně. Nevím, proč bych si měl na své zahradě zabezpečovat svůj majetek před cizíma kočkama.
lesnížínka
napsal(a):
Mě tedy kočky po vsi neběhají, ale momentálně s přemnožením hrabošů by se to mnoha lidem i hodilo. No jasně, než se starat o kočku je jednodušší všude sypat jedy a provádět tímto způsobem deratizace měst. A kolik těch ptáků pak otravu různě nasypanou vyzobe, nad tím se nepozastavujete? Nad tím, že se stříká obilí roundupem, aby rychleji dozrálo a to vyzobávají i ti ptáci? Nezemřou nejspíš hned, není to přímo jed, ale co to s nima, s jejich potomstvem udělá do budoucna, nikdo netuší. O stříkání zemědělci opravdovými jedy nemluvím, tam je výsledek jistý. Nikdo to neřeší, mrtvé ptáky nevyhledává a nepočítá. Kočka divoká? Tu můžete těžko dávat za vzor, její teritorium by nejspíš nebylo tak velké, kdyby jsme ji nevyhubili. A kdopak ji asi tak vyhubil? Je v nadpisu této diskuse...
Kočka divoká byla u nás vyhubena na přelomu 19.a20. století. a to s tím jedem - kdyby je majitelé krmili a uklízeli po nich, nemuseli by je pouštět ven.
- kdyby je majitelé krmili a uklízeli po nich, nemuseli by je pouštět ven.
O tom. to bohužel není.
Některá má v sobě zvědavost, touhu po volnosti,
že zavřená doma šílí.
Žrádla - všeho možnýho, wc, volnost v domě, prostě
dle nás blahobyt, servis po všech stránkách
a pudí ji to ven, jen ven a ven. Mám kočky už mnoho let.
Většina se jich držela jen na našem, hrály si tam, lovily.
Teď mám od vánoc kočku, která ven musí, skáče na dveře,
je nervní, chce ven. Pustím ji, okamžitě opouští náš pozemek.
Do zkušenosti s touto kočkou, jsem byla přesvědčená,
že trajdají jen kočky, které majitel zanedbává.

Takže místo abyste jí postavila voliéru či převychovala, necháte jí prasit okolí :/ ta lenost a zhovadilost majitelů koček je neskutečná (viz příspěvky lesnížínky). O tom ani nejde tvrdit, že jde o chovatele, to jsou jen držitelé...
napsal(a):
Takže místo abyste jí postavila voliéru či převychovala, necháte jí prasit okolí :/ ta lenost a zhovadilost majitelů koček je neskutečná (viz příspěvky lesnížínky). O tom ani nejde tvrdit, že jde o chovatele, to jsou jen držitelé...
Nějak nechápu, o čem to mluvíte. Moje kočka si na mé zahradě může dělat co chce. Ne, rozhodně své kočky nebudu zavírat do voliéry, nejsou to andulky(ani ty bych tam nezavřela) Nejsem chovatelka, to máte naprostou pravdu, na kočkách nechovám, jsou kastrované. Mě lozí po zahradě i po oklolních polích cizí kočky. Nekastrované. Jediné, co mi na tom vadí, že mi mlátí kocoura. Jinak je vidím celé dny číhat v polích na myši. Vy máte kočku? Kolik jste jich převychoval(a)? Jo, převýchova zavřením v bytě je super. Akorát, že pro lidi, ne pro tu kočku...

Já nevím, proč si lidi myslí, ze kočka “má právo” pobíhat po venku, kde se jí zlíbí v aktuálních podmínkách. Jasně, že když ji necháte od mala běhat po celé vsi, nebo městě, tak si na to zvykne, ale nechápu, proč na to tu kočku zvykat.
Každý je za své zvíře zodpovědný a je jedno, jestli je to pes, kočka, nebo kůň...každý by měl mít největší zájem na tom, si svá zvířata zabezpečit především pro jejich bezpečí a taky proto, že spousta lidí kočky prostě ráda nemá. V tomhle výjimečně souhlasím s panem Jahodou. V dnešní době je několik možností, jak si kočku udržet na svém pozemku a nemusí být “jen” zavřená v bytě. Ale existují speciální nástavce na plot, případně ploty samotné. Nevím, co je špatné na velké voliéře pro kočky, která je samozřejmě průchozí do domu...mají venku svoje hřiště a můžou si užívat sluníčko a další věci.
Mám ráda svoje kočky a určitě bych nechtěla, aby je někdo zastřelil, nebo je přejelo auto...nebo je nějací spratci umlátili...ano, to raději omezím jejich svobodu na svůj pozemek. Je to ohleduplné k okolí i ke kočkám samotným. V téhle době vám málo kdo z chovatelů, nebo z útulků dá kočku já ven...i naši kastrovaní kocouři dřív na vesnici žili tak 4 roky v průměru, což je dost málo.
Proč u všech ostatních zvířat přijde lidem normální, že je mají zabezpečené a u koček jim přijde v pořádku, že pobíhají kde se jim zachce a každý den jim hrozí zranění nebo u smrt...
Ty časy, kdy kočky žily vedle lidí volně už jsou skoro pryč...teď už nemají moc kde volně existovat...pokud nežijete na samotě...ale málo kdo má tu možnost.
Kočky zvyklé na volnost bych už asi nechala dožít volně, jak jsou zvyklé i s rizikem předčasné smrti, ale ty následující bych od mala zvykala na tu omezenou svobodu.
Janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
Já nevím, proč si lidi myslí, ze kočka “má právo” pobíhat po venku, kde se jí zlíbí v aktuálních podmínkách. Jasně, že když ji necháte od mala běhat po celé vsi, nebo městě, tak si na to zvykne, ale nechápu, proč na to tu kočku zvykat.
Každý je za své zvíře zodpovědný a je jedno, jestli je to pes, kočka, nebo kůň...každý by měl mít největší zájem na tom, si svá zvířata zabezpečit především pro jejich bezpečí a taky proto, že spousta lidí kočky prostě ráda nemá. V tomhle výjimečně souhlasím s panem Jahodou. V dnešní době je několik možností, jak si kočku udržet na svém pozemku a nemusí být “jen” zavřená v bytě. Ale existují speciální nástavce na plot, případně ploty samotné. Nevím, co je špatné na velké voliéře pro kočky, která je samozřejmě průchozí do domu...mají venku svoje hřiště a můžou si užívat sluníčko a další věci.
Mám ráda svoje kočky a určitě bych nechtěla, aby je někdo zastřelil, nebo je přejelo auto...nebo je nějací spratci umlátili...ano, to raději omezím jejich svobodu na svůj pozemek. Je to ohleduplné k okolí i ke kočkám samotným. V téhle době vám málo kdo z chovatelů, nebo z útulků dá kočku já ven...i naši kastrovaní kocouři dřív na vesnici žili tak 4 roky v průměru, což je dost málo.
Proč u všech ostatních zvířat přijde lidem normální, že je mají zabezpečené a u koček jim přijde v pořádku, že pobíhají kde se jim zachce a každý den jim hrozí zranění nebo u smrt...
Ty časy, kdy kočky žily vedle lidí volně už jsou skoro pryč...teď už nemají moc kde volně existovat...pokud nežijete na samotě...ale málo kdo má tu možnost.
Kočky zvyklé na volnost bych už asi nechala dožít volně, jak jsou zvyklé i s rizikem předčasné smrti, ale ty následující bych od mala zvykala na tu omezenou svobodu.
Kolikpak jste měla koček?
Mám pocit, že moc "praxe" nemáte.
napsal(a):
Tak ono jiná je situace ve městě a situace na venkově. A i ten venkov se už liší vesnice od vesnice. Pamatuji, že u nás na chalupě se v zimě na balkóně objevilo najednou až třeba 13 hladových kočičích krků (samozřejmě cizích). Ještě bych někde našla fotku, jak máme úplně zacpanej balkón kočkama. To už se neděje, ale občas mi po zahradě proběhnou cizí kočky. Vzhledem ke špatnému zdraví už ani nic nepěstuju. Kdybych se ale ještě rejpala v záhonech a sáhla do kočičího lejna, tak mě to naštve, to jo. Ale jinak s tím nic moc nenadělám, ptž zrovna u nás, mám pocit, je řada koček ničích - je to nezodpovědnost nekastrování.
No a zde ve městě se zase toulá kolem paneláků kocour, kterýho jednou přinejmenším praštím botou, ptž mi už pokousal toho mého hodného ťuldu - toho, co byl teď tak vážně nemocný. Jo, a kolem baráku máme kamery a já si už 2x dala tu práci a hodiny sledovala, co můj kocour v noci venku dělá. Má "svoje" místečko, tam si lehne, založí si přední packy a podřimuje, event. pozoruje okolí - hmyz hlavně. Chodí ven na noc a domů před svítáním pro něj musím jít. Z toho usuzuji, že ptáčky neloví, ale samozřejmě nemůžu říct na tisíc procent, že za svůj život už nějakého neulovil.
Chci tím říct, že nic není černobílé - teda aspoň podle mě. Je invaze hrabošů, tak to se zas kočky, i ty toulající se po polích, hodit mohou. Nejsem vlastně na ničí straně. Protože mám pocit, že každé řešení má své pro a proti.
"Kočky zvyklé na volnost bych už asi nechala dožít volně, jak jsou zvyklé i s rizikem předčasné smrti, ale ty následující bych od mala zvykala na tu omezenou svobodu. "
Jo, a s touto Vaší větou souhlasím, nicméně si myslím, že mnohem mnohem důležitější je přesvědčit lidi o nutnosti kastrovat. Dokonce i moji příbuzní se chovají nezodpovědně - "Aaale, vždyť my máme kocoura, ten nám nechtěná koťata nepřinese!" Ale že nakryje x koček je jim asi jedno!
Já byl naučen tátou, že pokud se to lidově řečeno se...., Tak jít s prominutím přes mrtvoly. Rodiče jsou z vesnice a takovéto chudinkovstvi nikdo netoleroval. Pes zakousnul slepičí a s prominutím šel. A tak je to i s kočkou z opačné strany pohledu. Bude mi škodit, nebude moje a i kdyby byla. Udělá to jednou, podruhé, potřetí jde. Pokud ji chytnu, jde. Na druhou stranu nejsem tak zabedněný, abych ji nechal vraždit kuřata. Ty mají být chráněna nějakou klecí. A třeba takový zažitý věty jako, smrdíš jako rasuv pytel, se neříká jen tak :-). Zvíře mi má dává užitek, pes hlídá, kočka chytá myši. A jestli mi ten užitek nedava, tak u hospodářství má dělat jako co? A jestli ji chci mít jako kastrata, tak má být doma.
Na druhou stranu, pár let zpět mi bylo vyvinuto sousedy, že je ode mě docela nestoudný, že moje kočka chodí k nim před dveře a žere žrádlo pro jejich kočky. Nevěděl jsem, co jim na to odpovědět :-). A to byly starousedlíci..
Osobně si spíš myslím, že chcete jen poštvat lidí proti sobě a koukat se na tu komedii...
Meelek
napsal(a):
Já byl naučen tátou, že pokud se to lidově řečeno se...., Tak jít s prominutím přes mrtvoly. Rodiče jsou z vesnice a takovéto chudinkovstvi nikdo netoleroval. Pes zakousnul slepičí a s prominutím šel. A tak je to i s kočkou z opačné strany pohledu. Bude mi škodit, nebude moje a i kdyby byla. Udělá to jednou, podruhé, potřetí jde. Pokud ji chytnu, jde. Na druhou stranu nejsem tak zabedněný, abych ji nechal vraždit kuřata. Ty mají být chráněna nějakou klecí. A třeba takový zažitý věty jako, smrdíš jako rasuv pytel, se neříká jen tak :-). Zvíře mi má dává užitek, pes hlídá, kočka chytá myši. A jestli mi ten užitek nedava, tak u hospodářství má dělat jako co? A jestli ji chci mít jako kastrata, tak má být doma.
Na druhou stranu, pár let zpět mi bylo vyvinuto sousedy, že je ode mě docela nestoudný, že moje kočka chodí k nim před dveře a žere žrádlo pro jejich kočky. Nevěděl jsem, co jim na to odpovědět :-). A to byly starousedlíci..
Osobně si spíš myslím, že chcete jen poštvat lidí proti sobě a koukat se na tu komedii...
Úplně si nejsem jistá, komu vlastně odpovídáte ale: proč bych měla mít kastráty doma? Kocour si nejsem jistá, toho jsem s myší nikdy neviděla, ten se s tím chválit nechodí, ale kočka nosí myši neustále. Včera jsem stříhala pergolu a za hodinu přinesla dvě. Kočka a pes není užitkové zvíře, jsou to zvířata, která lidi chovají třeba proto, že je mají rádi, víte?
lesnížínka
napsal(a):
Úplně si nejsem jistá, komu vlastně odpovídáte ale: proč bych měla mít kastráty doma? Kocour si nejsem jistá, toho jsem s myší nikdy neviděla, ten se s tím chválit nechodí, ale kočka nosí myši neustále. Včera jsem stříhala pergolu a za hodinu přinesla dvě. Kočka a pes není užitkové zvíře, jsou to zvířata, která lidi chovají třeba proto, že je mají rádi, víte?
nebo pro maso.
https://www.idnes.cz/xman/styl/kocici-maso-konzumace-extremni-gastronomie.A181031_184247_xman-styl_fro
jahodapavel
napsal(a):
nebo pro maso.
https://www.idnes.cz/xman/styl/kocici-maso-konzumace-extremni-gastronomie.A181031_184247_xman-styl_fro
Víte, já se v různých úchy...ách nevyžívám. Ono jsou i lidi, co žerou lidi...když na to přijde...a jistě mají i své příznivce...
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi-zapomenute-zlociny/607445/malou-janu-12-zavrazdil-v-ceskem-lese-kanibal-jeji-kamaradka-valerie-16-mu-musela-pomahat.html

Janae1
napsal(a):
Kolikpak jste měla koček?
Mám pocit, že moc "praxe" nemáte.
Já osobně za svůj zatím krátký život asi 6...s tím, že 4 kočky se tak nějak prostřídaly v rámci 10 let. Všechno kastrovaní kocouři, dva se nevrátili, dva jsme našli přejeté na silnici, která nebyla hned před domem, navíc na vesnici, kde zas tolik aut nejezdí...za domem louky a les...
Aktuálně mám dvě kočky, ty jsou čistě bytové. Ragdollka nevykazuje známky nějaké touhy objevovat svět a maiňák se zatím bojí jít i na chodbu, je to strašpytel. Obě současné kočky mají ve smlouvě, že byly předány výhradně k držení v bytě/domě s případným zabezpečeným přístupem ven. S chovatelkami jsem stále v kontaktu.
Sice jsem asi neměla za svůj život tolik vlastních koček, ale viděla jsem jich spoustu mrtvých v příkopech, na silnicích, roztrhaných psem...spoustu toulavých koťat. Většina venkovních koček, které asi nikomu víceméně nepatřily a krmily se, kde se dalo vypadaly jako z hororu...zalepené oči, oškubané, otrhané...většina samozřejmě na vesnicích nekastrovaná. Dospělé kočky dorůstající velikosti koťat, které měly další koťata...Až poslední dobou se to díky osvětě docela zlepšuje.
Babičky kocour se jednou vrátil domů krvavý a bez nohy a bez ocasu, další kočku jim někdo zabil na společné půdě bytovky...našli ji s rozštíplou hlavou...
Jsou lidi, kteří na kočky schválně posílají svoje psy...
A co ty kauzy, kdy parta spratků našla kočku a utýrala ji k smrti? Sice řeknete, že se to vám stát nemůže, ale já to riskovat nehodlám...vyčítala bych si to potom do konce života, protože pro mě jsou moje kočky členové rodiny...
Navíc kočka může způsobit docela dost škod na cizím majetku, nebo způsobit dopravní nehodu.
Chápu, že lidi, co mají kočky jen k domu na lov myší to asi nepochopí.
Zrovna včera jsem byla dovézt krmivo do spolku a sama paní říkala, že nedávají zachráněné a vypiplané kočky na ven, že když to ve smlouvách povolovaly, tak většina těch koček se ztratila, nebo je našli majitelé přejeté na silnici a podobně...
k tak vysoké úmrtnosti koček venku mi přijde velice nezodpovědné je nechat toulat po celé obci, nedejbože městě...jo jasně, znám kočky i které se drží jen u domu, případně pobíhají po louce za domem, ale takových zas tolik není...V dnešní době prostě není na volně pobíhající kočky v naší civilizaci dost místa.
Já nevím jak vy, ale já si úplně nepřeju takový osud pro moje "chlupaté děti"...mám svoje kočky ráda, pečuju o ně a snažím se, aby se jim nic nestalo, když už jsem za ně jednou převzala zodpovědnost.
A nevím jaký je problém si zabezpečit zahradu, nebo postavit průchozí voliéru...funguje tak spousta chovatelů, takže to jde. Přijde mi to lepší, než mít kočky jen v bytě, když máte tu možnost a taky rozhodně lepší, než nechat kočku běhat mimo váš pozemek, kde se jí zachce s tím, že se vrátí, až se jí bude chtít. Plus se vám nemůže stát, že vám budou vaše kočky rvát cizí kočky...s těmi ploty se vám ani nedostanou na pozemek.
Navíc kdokoliv vám tu kočku může odvézt s tím, že je ztracená, pokud vypadá dobře...a pokud ne tak zase s tím, že je opuštěná a zanedbaná.
napsal(a):
Já osobně za svůj zatím krátký život asi 6...s tím, že 4 kočky se tak nějak prostřídaly v rámci 10 let. Všechno kastrovaní kocouři, dva se nevrátili, dva jsme našli přejeté na silnici, která nebyla hned před domem, navíc na vesnici, kde zas tolik aut nejezdí...za domem louky a les...
Aktuálně mám dvě kočky, ty jsou čistě bytové. Ragdollka nevykazuje známky nějaké touhy objevovat svět a maiňák se zatím bojí jít i na chodbu, je to strašpytel. Obě současné kočky mají ve smlouvě, že byly předány výhradně k držení v bytě/domě s případným zabezpečeným přístupem ven. S chovatelkami jsem stále v kontaktu.
Sice jsem asi neměla za svůj život tolik vlastních koček, ale viděla jsem jich spoustu mrtvých v příkopech, na silnicích, roztrhaných psem...spoustu toulavých koťat. Většina venkovních koček, které asi nikomu víceméně nepatřily a krmily se, kde se dalo vypadaly jako z hororu...zalepené oči, oškubané, otrhané...většina samozřejmě na vesnicích nekastrovaná. Dospělé kočky dorůstající velikosti koťat, které měly další koťata...Až poslední dobou se to díky osvětě docela zlepšuje.
Babičky kocour se jednou vrátil domů krvavý a bez nohy a bez ocasu, další kočku jim někdo zabil na společné půdě bytovky...našli ji s rozštíplou hlavou...
Jsou lidi, kteří na kočky schválně posílají svoje psy...
A co ty kauzy, kdy parta spratků našla kočku a utýrala ji k smrti? Sice řeknete, že se to vám stát nemůže, ale já to riskovat nehodlám...vyčítala bych si to potom do konce života, protože pro mě jsou moje kočky členové rodiny...
Navíc kočka může způsobit docela dost škod na cizím majetku, nebo způsobit dopravní nehodu.
Chápu, že lidi, co mají kočky jen k domu na lov myší to asi nepochopí.
Zrovna včera jsem byla dovézt krmivo do spolku a sama paní říkala, že nedávají zachráněné a vypiplané kočky na ven, že když to ve smlouvách povolovaly, tak většina těch koček se ztratila, nebo je našli majitelé přejeté na silnici a podobně...
k tak vysoké úmrtnosti koček venku mi přijde velice nezodpovědné je nechat toulat po celé obci, nedejbože městě...jo jasně, znám kočky i které se drží jen u domu, případně pobíhají po louce za domem, ale takových zas tolik není...V dnešní době prostě není na volně pobíhající kočky v naší civilizaci dost místa.
Já nevím jak vy, ale já si úplně nepřeju takový osud pro moje "chlupaté děti"...mám svoje kočky ráda, pečuju o ně a snažím se, aby se jim nic nestalo, když už jsem za ně jednou převzala zodpovědnost.
A nevím jaký je problém si zabezpečit zahradu, nebo postavit průchozí voliéru...funguje tak spousta chovatelů, takže to jde. Přijde mi to lepší, než mít kočky jen v bytě, když máte tu možnost a taky rozhodně lepší, než nechat kočku běhat mimo váš pozemek, kde se jí zachce s tím, že se vrátí, až se jí bude chtít. Plus se vám nemůže stát, že vám budou vaše kočky rvát cizí kočky...s těmi ploty se vám ani nedostanou na pozemek.
Navíc kdokoliv vám tu kočku může odvézt s tím, že je ztracená, pokud vypadá dobře...a pokud ne tak zase s tím, že je opuštěná a zanedbaná.
To, co popisujete je opravdu jak výjev z hororu, protože jste to shrnula. V takové míře, jak popisujete se takové krutosti na kočkách nedějí, ale nechci to zlehčovat. Sestřenka bydlí u lesa, na začátku rekrezony a s oblibou tam někdo vyhodí nedbytečné kočky. Ona se o ně postará, ale je tam cesta, po které jezdí i kladače s dřevem a není rok, aby tam nezůstalo pár z těch koček. To, že na kočky poštvou lidi psa, toho jsem byla svědkem osobně a byl to myslivec! Před týdnem se koňákům připlazila kočka domů bez předních nohou - od želez. Takže znova...kdo za tohle může? Lidi. Nikdo jiný. Takové zrůdnosti dělají jen lidi. Takže ne, nebudu si sypat popel na hlavu, že kočka uloví ptáka, protože tak to prostě v přírodě chodí. Ale přejet kočku autem - mnohdy naschvál, nastražit železa(zákonem zakázané), poštvat psa...toho jsou schopni jen lidi.
K vaší poznámce. Všechny své kočky jsem si od chovatelů brala s tím, že budou venku. Paní, která měla britské modré v jedné místnosti v baráku, kam jim snad nosila jen jídlo, kotě bylo nesocializované, bálo se všeho...tak ta se držela za hlavu, že nebude v bytě, ale což, měla to na kšeft, tak ráda přimhouřila oko. Poslední kočičku jsem si brala před rokem a chovatelé viděli fotky toho, kde kočky budou a nezastírala jsem jim, že jisté riziko, že vyleze ven a vběhne pod auto tu prostě je. Sama s tím musím žít, ale doma ji zavřenou nenechám. Ona je v zahradě naprosto ve svém živlu, někdy nevyleze, jak je den dlouhý. Kocour přestal domů chodit, když umřela první kočička, vloni. Teď už občas barákem projde, ale nechce tu odpočívat ani náhodou, pořád se dožaduje ven, neukecám ho. Snad v zimě trochu začne. Nejraděj je zalezlý ve psí boudě, kam v létě pes zaleze nanejvýš za bouřky.

lesnížínka
napsal(a):
To, co popisujete je opravdu jak výjev z hororu, protože jste to shrnula. V takové míře, jak popisujete se takové krutosti na kočkách nedějí, ale nechci to zlehčovat. Sestřenka bydlí u lesa, na začátku rekrezony a s oblibou tam někdo vyhodí nedbytečné kočky. Ona se o ně postará, ale je tam cesta, po které jezdí i kladače s dřevem a není rok, aby tam nezůstalo pár z těch koček. To, že na kočky poštvou lidi psa, toho jsem byla svědkem osobně a byl to myslivec! Před týdnem se koňákům připlazila kočka domů bez předních nohou - od želez. Takže znova...kdo za tohle může? Lidi. Nikdo jiný. Takové zrůdnosti dělají jen lidi. Takže ne, nebudu si sypat popel na hlavu, že kočka uloví ptáka, protože tak to prostě v přírodě chodí. Ale přejet kočku autem - mnohdy naschvál, nastražit železa(zákonem zakázané), poštvat psa...toho jsou schopni jen lidi.
K vaší poznámce. Všechny své kočky jsem si od chovatelů brala s tím, že budou venku. Paní, která měla britské modré v jedné místnosti v baráku, kam jim snad nosila jen jídlo, kotě bylo nesocializované, bálo se všeho...tak ta se držela za hlavu, že nebude v bytě, ale což, měla to na kšeft, tak ráda přimhouřila oko. Poslední kočičku jsem si brala před rokem a chovatelé viděli fotky toho, kde kočky budou a nezastírala jsem jim, že jisté riziko, že vyleze ven a vběhne pod auto tu prostě je. Sama s tím musím žít, ale doma ji zavřenou nenechám. Ona je v zahradě naprosto ve svém živlu, někdy nevyleze, jak je den dlouhý. Kocour přestal domů chodit, když umřela první kočička, vloni. Teď už občas barákem projde, ale nechce tu odpočívat ani náhodou, pořád se dožaduje ven, neukecám ho. Snad v zimě trochu začne. Nejraděj je zalezlý ve psí boudě, kam v létě pes zaleze nanejvýš za bouřky.
Tak já neříkám, že se to děje pořád a všem kočkám...ale ty případy, které jsem viděla, četla o nich, řekla mi o tom babička a podobně, tak jich je pořád strašně moc...
Ano, pokud máte vhodné podmínky pro to, aby ta kočka běhala venku a riziko bylo minimální, tak proč ne. Neříkám, že všechny kočky ničí cizí majetek a způsobují nehody.
Podle mě by si každý měl uvědomit v jaké lokalitě umožňuje kočkám volný pohyb, protože ne všude je to bezpečné a vhodné.
Samozřejmě, že za to všechno můžou lidi...Všechny ty kočky skončily špatně většinou z důvodu lidského faktoru, ať už namnožením, vyhozením, úmyslným zraněním, nebo zabitím zvířete.
Hodně lidí se na kočku dívá jako na "verbež"...
Ale opravdu mi nepřijde v pořádku, že i když člověk ví, že jeho kočka leze do cizích zahrádek, kde hrabe v záhoncích, nebo ví, že pobíhá po silnici, či chodí sousedům na kuřata, nebo jim kálí na auto (ano i tenhle případ už jsem viděla), tak ho to nezajímá a řekne "však je to kočka"...ten majitel kočky by měl všechno buď uhradit, nebo kočku zabezpečit na svém pozemku...prostě by jí měl znemožnit tyhle věci dělat, nebo platit "poškozeným"...
Jako asi to mají většinou na svědomí nekastrované kočky a kocouři...ale lidi potom moc nerozlišují jaká to je kočka a zbavují se pro jistotu všech, které jim projdou kolem zahrady...víte, jak to myslím...
Prostě by si každý měl sáhnout do svědomí, jak moc vystavuje kočku nebezpečí. Já mám kočky, které si dovolím říct jsou doma spokojené, mají tam spoustu prolézaček, udělané "kočičí hřiště" ve výškách, koukají ze zasíťovaných oken na procházející lidi, psy, jezdící auta...ptáky na stromech...a neprojevují moc chuť jít ven.
U maiňáka mi to přijde líto, takže bych ho chtěla brát alespoň na zahradu na postroji, ať si užije trochu té trávy, stromů a tak, pokud se mu to bude líbit...ragdollka je brambor, té je nějak jedno, kde se vyvalí :D...
Každopádně si jich doma všímám, co nejvíc to jde, hraju si s nimi, nechávám je hledat kokina, vymýšlím jim hlavolamy, zkouším klikr, nosím jim z venku šišky, kůru (přítel mi vždycky vynadá, že dělám doma bordel ) ... právě proto, že vím, že musí být doma. Snažím se jim to alespoň nějak obohatit.
Zrovna ani jednu z těchto koček bych ven nepustila, ani kdybych bydlela na samotě. Lyarra je kočka, co padá tak možná na všechny zuby, a né nohy a Willy je zase totální lekavec...Jak mi spadne doma hrnec, tak ho potom půl hodiny minimálně nevidím...
Já bych si přála, aby lidi fungovali jinak a abych se nemusela bát kočky pouštět ven, ale to bohužel nejde...a už vůbec ne v hustěji obydlených oblastech.
Samozřejmě, že kdybych měla kočku, která by křičela u dveří a chtěla ven, tak bych ji v bytě netrápila a našla bych jí nový domov, ale někde, kde by bylo co nejmenší riziko pro to zvíře...nejlíp někde, kde by se pohybovala po zabezpečeném pozemku.
Jenže bohužel většina lidí (neříkám, že lidí tady, myslím tak nějak všeobecně) nechce do koček investovat moc peněz a už vůbec ne kvůli nim stavět speciální ploty a voliéry...
hezky o tom mluví Jackson Galaxy https://www.youtube.com/watch?v=6ZJ_qkklZyM
ale kočkám zvyklým na volný pohyb po vsi asi "catio" stačit nebude. Je to skvělá alternativa pro domácí kočky.
Každopádně stojím si za tím, že bych kočku úmyslně neučila na volnost běhat venku, kde se jí zachce...to se totiž potom docela těžce odbourává...Když už je zvyklá, tak s tím moc nenaděláte a můžete jen doufat, že se nic nestane.
Každopádně
stojím si za tím,
že bych kočku úmyslně neučila na volnost běhat venku, kde se jí zachce...to se totiž potom docela těžce odbourává...Když už je zvyklá, tak s tím moc nenaděláte a můžete jen doufat, že se nic nestane.
Já si stojím za tím, že
vezmete li si kotě od venkovské kočky,
puzení dostat se ven
může mít už v genech nebo bůh ví kde.
Kdysi jsem si vzala
malinké kotě ze stodoly (matka přejetá=mrtvá).
Kotě u nás rostlo a asi už na 3 měsících doma lítalo
skoro po stěnách. Byt mu nestačil. Zavřené by se asi
zbláznilo a my s ním.
Nikdo ho ven neučil.
(některé kočky prostě život v garsonce nezvládnou)
rapotacka11
napsal(a):
Každopádně
stojím si za tím,
že bych kočku úmyslně neučila na volnost běhat venku, kde se jí zachce...to se totiž potom docela těžce odbourává...Když už je zvyklá, tak s tím moc nenaděláte a můžete jen doufat, že se nic nestane.
Já si stojím za tím, že
puzení dostat se ven
Kdysi jsem si vzala
zbláznilo a my s ním.
Nikdo ho ven neučil.
Je to zvláštní a velmi individuální. Možná řada z vás zde ví, že můj prostřední kocour je kotě od venkovské kočky. Je čistě bytový, hotový strašpytel a závislák na mně! Možná by i ven chtěl, ale zároveň je to takovej poš.k, že by vlítl pod první auto. A nejšťastnější stejně je, když mě má poblíž.
fikovnice
napsal(a):
Je to zvláštní a velmi individuální. Možná řada z vás zde ví, že můj prostřední kocour je kotě od venkovské kočky. Je čistě bytový, hotový strašpytel a závislák na mně! Možná by i ven chtěl, ale zároveň je to takovej poš.k, že by vlítl pod první auto. A nejšťastnější stejně je, když mě má poblíž.
Tak slovo poš.uk je vulgarismus, jo?

rapotacka11
napsal(a):
Každopádně
stojím si za tím,
Já si stojím za tím, že
puzení dostat se ven
Kdysi jsem si vzala
zbláznilo a my s ním.
Nikdo ho ven neučil.
Tohle mi spíš sedí na odrostlejší venkovky. Já si beru kočky odchované v domácím prostředí, které jsou na to zvyklé...a když už by se stalo, že bych si vzala nějakou venkovanku, musela bych mít zahradu, která by se dala zabezpečit proti útěku ven. Většina koček je totiž spokojená i se zahradou a nemají potřebu se toulat x kilometrů...obzvlášť ty kastrované ne. Většinou je problém s dospělými kočkami, které byly zvyklé na výlety, ale takových zase tolik není, aby jim nestačila oplocená zahrada.
Na druhou stranu koťata odchovaná v útulku tyhle problémy kupodivu nemají a jsou spokojená i v bytě, případně s přístupem alespoň na zahradu, nebo do nějaké té voliéry ven...Protože kdyby to takhle nebylo, nemělo by moc smysl ty kočky zachraňovat, kdyby se musely zase všechny vypustit ven. Většinou se do venkovních prostor vrací opravdu jen plašanky, nebo kočky, které to vyloženě vyžadují...takové dávají k adopci většinou do různých statků a podobně. Jinak většinou máte v adopční smlouvě, že kočka nesmí bez dozoru ven.
Ono taky nestačí dát kočku jen tak do bytu...musíte jí udělat její rajón, nejlíp někde u stropu, různé kočičí prolézačky a odpočívadla, aby mohly kočeny řádit...jinak se samozřejmě nudí...Zasíťovaná okna a balkon jsou taky samozřejmostí...
Většina lidí, které s kočkama znám, mají doma ty "obyčejné" kočky od venkovské micky, buď vzaté a vypiplané ze spolku, nebo zachránili nějakou mícu před utopením sousedky atd...žádná z těch koček neřve srdcervoucně u dveří nebo oken...
Koťata prostě jsou divoká a podle mě je hlavní průser v tom, vzít si jenom jedno...ať už s přístupem ven, nebo bez...kotě totiž potřebuje parťáka, se kterým se zabaví...proto už i teď spousta chovatelských stanic vám odmítne dát kočku jako jedináčka...některé spolky taky odmítají vydat kotě, které by bylo pouze samo...
Jinak i naši lenoši, když je chytne amok, tak se honí po bytě a lítají jak šílenci dobrých pár minut taky skoro po stěnách, rozhodně to ale neberu jako projev toho, že chtějí pustit ven...prostě spolu blbnou.
Janae1

XXX.XXX.160.6
Tenurri,ale opět, to je jen teorie, rady, které se dočtete na netu, praxe pokulhává.
"Já si beru kočky odchované v domácím prostředí, které jsou na to zvyklé...a když už by se stalo, že bych si vzala nějakou venkovanku, musela bych mít zahradu, která by se dala zabezpečit proti útěku ven. Většina koček je totiž spokojená i se zahradou a nemají potřebu se toulat x kilometrů...obzvlášť ty kastrované ne."
Mě se většina koček naskytla, kdybych si mohla vybírat, nevolím ušatého a nemocného mourka.
Ne každá zahrada jde oplotit a ne každé kočce stačí voliera nebo zahrada, aj kastráti se toulají Xkilometrů.
"Koťata prostě jsou divoká a podle mě je hlavní průser v tom, vzít si jenom jedno"
Opět teorie, záleží na plemeni a povaze zvířete. Naštěstí už jsou pryč doby, kdy se automaticky ke kočce doporučovala další kočka. Kočka není smečkové zvíře, parťáka k životu uplně nepotřebuje. Někdy druhá kočka udělá dost velký problém, jo, koťata si spolu vyhrají, ale toto období trvá jen chvilku a pak je to sázka do loterie.
Momentálně mám 6 koček a všechny fungují jako samostatné jednotky, naštěstí máme prostory, v bytě by byl problém.
"Na druhou stranu koťata odchovaná v útulku tyhle problémy kupodivu nemají a jsou spokojená i v bytě, případně s přístupem alespoň na zahradu, nebo do nějaké té voliéry ven"
To víte jak? Utulky nebo chovatelé se nechlubí, že jejich kočka je psychicky labilní, ale stačí pročíst zdejší diskuze, každá druhá se točí kolem "kočka čůrá nebo kadí do......., kočka je nervní, kočka po nás vyjíždí".
A stejné psychické problémy koček řeší i CHS nebo útulky, akorát se tím nechlubí.
"..Protože kdyby to takhle nebylo, nemělo by moc smysl ty kočky zachraňovat, kdyby se musely zase všechny vypustit ven. "
Proč ne? Za dvacet let samostatného života jsem přišla pouze o jednu kočku (otrava), jinak se moje kočky dožívají požehnaného věku, nejstarší je právě dvacetiletý kocour.
"Ono taky nestačí dát kočku jen tak do bytu...musíte jí udělat její rajón, nejlíp někde u stropu, různé kočičí prolézačky a odpočívadla, aby mohly kočeny řádit...jinak se samozřejmě nudí...Zasíťovaná okna a balkon jsou taky samozřejmostí..."
Opět pouze teorie, ano, některým kočkám to stačí, jiným ne.
"Většina lidí, které s kočkama znám, mají doma ty "obyčejné" kočky od venkovské micky, buď vzaté a vypiplané ze spolku, nebo zachránili nějakou mícu před utopením sousedky atd...žádná z těch koček neřve srdcervoucně u dveří nebo oken..."
Měli štěstí, mourka zachráněného před utopením jsem si vzala od sousedky před dvěma lety. Odhadem mu byl měsíc, vypiplaný doma v posteli. Sotva dorostl cpal se ven, nešel udržet. Je z něho neskutečný lovec, stydím se napsat, že tato kočka je skutečně postrachem všemu živému.
Já jsem tak trošku kočičí máma (ne jen kočíčí), vypiplám a zachráním každého prašivého kocoura, co se v mém okolí naskytne.
Nemám přehled o všech zvířatech, které mi prošli rukama, ale většina z těch, které jsem udala po rodině a okolí žije spokojený a dlouhověký život s možností chodit ven, asi nevím o žádném předčasně usmrceném nebo ztraceném zvířeti.
Koťata prostě jsou divoká a podle mě je hlavní průser v tom, vzít si jenom jedno...ať už s přístupem ven, nebo bez...kotě totiž potřebuje parťáka, se kterým se zabaví
V tomto případě jsem si vzala dvě kočičky současně.
Od té doby bych si vědomě 1 kotě nikdy nepořídila.
Kdysi jsem tady o tom psala. Tato 2 koťata by jen
zavřená nemohla být. Musela ven. Stačila jim naše zahrádka.
Tato koťata měla touhu po venku v krvi. A ano, zabavily se
spolu. A myslím, že o potřebách koček něco málo vím.
Mám ráda spokojená pohodová zvířata.
To jsou (byly) ony.
https://www.ifauna.cz/kocky/forum/r/detail/665644/skrabadlo-z-nemoderky#a708234
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143
Jestlize nejde pozemek zabezpecit tak aby z nej moje vybrsne zvire neprchalo nemam si ho porizovat. Kone taky nedate na neoplocenou pastvinu, psa taky nepoustite jen tak navolno. Popravde uz par kocek mi pod kola vlitlo. Byt lekavejsi tak to strhnu a mam v lepsim pripade jen vic ci min zlikvidovany auto. Mozna na sobe nejaka lehci zraneni. Takze ano kocky navolno nemusim. Dikybohu lekava nejsem takze v tech par pripadech kdy fakt neslo se vyhnout aniz bych to neodnesla to holt odnesla kocka. Sorry cici ale mas bl byho páníčka.
Jelikož se tu řeší problémy venkovních koček - dám to sem. Před lety kamarádi přinesli sestřence ragdola. Že mají už několik koček, tak další se tam ztratí. Jeho majitel spáchal sebevraždu a rodina o kocoura nestála. Dnes byla u nás teta a dozvěděli jsme se, že ragdola našli mrtvého v zahradě. Neví co se mu stalo. Tu noc pršelo, ale chtěl ven, řvali tam všichni psi kolem, ale to není nic vyjímečného. Ráno šla poklízet koně a mokrého kocoura uviděla v místě, kde by normálně nelezl, v takovém ze všech stran uzavřeném příkopu. Byl celý mokrý, ani ho málem nepoznala. Když ho za nějaké dvě hodiny šla pochovat, byli pod ním červi, což vůbec nemůžeme pochopit. Od večera, hnusné počasí...jak to, že červi?? Nenašla na něm nic. Uvažovali jsme i o srážce autem, ale proč by se plazil kdesi dozadu za dvorek, složitě, když si mohl lehnout hned u baráku, kde lehal běžně? Je zakopaný, tak už se nedozvíme, co se stalo. Nás napadnul i pes či liška, to by odpovídalo divnému místu, kam se vrazil, ale neviděla žádné viditelné tedy - zranění.
lesnížínka
napsal(a):
Jelikož se tu řeší problémy venkovních koček - dám to sem. Před lety kamarádi přinesli sestřence ragdola. Že mají už několik koček, tak další se tam ztratí. Jeho majitel spáchal sebevraždu a rodina o kocoura nestála. Dnes byla u nás teta a dozvěděli jsme se, že ragdola našli mrtvého v zahradě. Neví co se mu stalo. Tu noc pršelo, ale chtěl ven, řvali tam všichni psi kolem, ale to není nic vyjímečného. Ráno šla poklízet koně a mokrého kocoura uviděla v místě, kde by normálně nelezl, v takovém ze všech stran uzavřeném příkopu. Byl celý mokrý, ani ho málem nepoznala. Když ho za nějaké dvě hodiny šla pochovat, byli pod ním červi, což vůbec nemůžeme pochopit. Od večera, hnusné počasí...jak to, že červi?? Nenašla na něm nic. Uvažovali jsme i o srážce autem, ale proč by se plazil kdesi dozadu za dvorek, složitě, když si mohl lehnout hned u baráku, kde lehal běžně? Je zakopaný, tak už se nedozvíme, co se stalo. Nás napadnul i pes či liška, to by odpovídalo divnému místu, kam se vrazil, ale neviděla žádné viditelné tedy - zranění.
Jako že večer byl živý a ráno pod mrtvým již byli červi?? To je hodně divný.
fikovnice
napsal(a):
Jako že večer byl živý a ráno pod mrtvým již byli červi?? To je hodně divný.
Jo přesně tak Dumali jsme, že musel tedy mít na sobě nějakou ránu, ale přísahají, že ne, za jedno je to mazlivá ragdolka, která na paničce leží u telky, za druhé se netvářil, že by mu něco bylo. Ještě nás napadlo, jestli nebyl nějak nemocný a nevyšlo to z něj, ale právě byl normálně veselý žravý kocour, vůbec náznak ničeho...
napsal(a):
No, já kdybych pouštěla kočky ven (měla bych zahradu), tak ji určitě zabezpečím. Buď postavit průchozí voliéru, nebo existují nástavce na ploty, nebo přímo ploty, které mají zahnuté vrchy dovnitř se sítí a kočka to nepřeleze. Viděla jsem to tak u jedné chovky mainských mývalích koček. Čičiny můžou bezpečně pobíhat po zahradě a nikoho neobtěžují, ani jim nehrozí smrt.
Babičce na vesnici chodí cizí kočky kálet do záhonků a celkově jí tam dělají paseku. Už několikrát i mluvila o tom, že tam nastraží jed. Nakonec to neudělala...ale musíte počítat s tím, že ne každý stojí o cizí zvířata na svém pozemku. O výlevech zahrádkářů na fb skupině snad ani raději psát nebudu. Pouštět kočku ven, kam se jí zlíbí je prostě už velký risk a musíte počítat i s možností, že se nemusí vrátit. Bohužel většinou lidským přičiněním.
No,takto zabezpečenou zahradu si pro svoje kočky představuji taky.Chci ,aby mohly chodit po zahradě ale aby se mi nedostaly dál.Můžete poslat nějaký obrázek toho plotu,jak to mají udělané?Sháním nápady,domeček teprve bude :-)
lesnížínka
napsal(a):
Červi by byli nejdříve navrchu těla. Teda pokud by to byla práce masařek. A určitě ne přes noc do rána a pod ním. Spíš bych to tipla na nějaké potvory z toho příkopu. Navíc když bylo mokro. Možná ho auto srazilo a on se ještě dovlekl do toho příkopu a tam padl.Ale jak píšete, to už se nedozvíte jak to bylo

Jak to tak popisujete, jste si naprosto jistá, že to byl skutečně váš kocour? Sama zmiňujete to že byl celý zmáčený, mohlo to být zkrátka zvíře hodně podobné a došlo k záměně. Červi se na čerstvé mrtvole neobjeví tak rychle a zvlášť ne, když tam není otevřená rána.
napsal(a):
Jak to tak popisujete, jste si naprosto jistá, že to byl skutečně váš kocour? Sama zmiňujete to že byl celý zmáčený, mohlo to být zkrátka zvíře hodně podobné a došlo k záměně. Červi se na čerstvé mrtvole neobjeví tak rychle a zvlášť ne, když tam není otevřená rána.
Tam mají všichni jen obyčejné micky vesnické, i sestřenka má ještě černobílou a zrzka, tohle byl ragdol s modrýma očima, tenhle klasický: https://www.holidaycat.cz/wp-content/uploads/2015/06/ragdoll-upr..jpg
Ona ho zprvu mokrého nepoznala, myslela, že je to kočka některých sousedů, až se koukla z druhé strany a uviděla modré oči, poznala jejich Juliána No a pochovávala ho pak...

Tak toho si člověk nesplete, to je bohužel pravda.
Tak včera k večeru vyjdu se psem na prochajdu a koukám: na vedlejším poli v jeteli sedí naše Gucci a číhá na myši. Snažila jsem se ji zahnat domů, ale jen popoběhla o kousek dál. Zahradu máme velkou jako kráva, myší je tam taky hafl, ale ne, ona musí vylézt ven I když máme kolem plotů zásypy, aby k nám nic nelozilo, stejně vždycky někde udělá díru zajíc, nebo sousedovic JRT feňule. Tak už je radši ani nezadělávám, protože si říkám, že když bude chtít ven, nebude problém plot přelézt a kdyby ji pak třeba hnal pes, bude potřebovat rychle najít díru. A po cestě zpátky už za tmy jsme potkali jednu sousedku a ta mi žalovala, že onehdá ležela Gučina před barákem - u cesty! Není to klasická silnice, je to bývalá polňačka ze které se udělala cyklotrasa. Jenže tím pádem si to tady lidi rádi zkrátí i autem. A také tu jezdíme my, co tu bydlíme.

lesnížínka
napsal(a):
Tam mají všichni jen obyčejné micky vesnické, i sestřenka má ještě černobílou a zrzka, tohle byl ragdol s modrýma očima, tenhle klasický: https://www.holidaycat.cz/wp-content/uploads/2015/06/ragdoll-upr..jpg
Ona ho zprvu mokrého nepoznala, myslela, že je to kočka některých sousedů, až se koukla z druhé strany a uviděla modré oči, poznala jejich Juliána No a pochovávala ho pak...
...on ale ragdoll s jinou barvou očí než modrou prostě není ragdoll.......moc se omlouvám, ale pobavila jsi mně s tím "tenhle klasický ragdoll".....jinak je to opravdu dost divné s těmi červy - je to prostě proces za určitých podmínek.....kocourka je mi moc líto a jetě jednou se omlouvám za nevhodnost, ale nemohla jsem si pomoci.......
napsal(a):
...on ale ragdoll s jinou barvou očí než modrou prostě není ragdoll.......moc se omlouvám, ale pobavila jsi mně s tím "tenhle klasický ragdoll".....jinak je to opravdu dost divné s těmi červy - je to prostě proces za určitých podmínek.....kocourka je mi moc líto a jetě jednou se omlouvám za nevhodnost, ale nemohla jsem si pomoci.......
Já myslela klasický v tom zbarvení, já ještě donedávna ani nevěděla, že ragdolové jsou i jiní, než s touhle přecházející hnědou. Na oči jsem to nevztahovala. Není to nevhodné, už s tím nic nenadělají. A panička ho mokrého taky nepoznala, až podle očí.
napsal(a):
Záměna mě také napadla...
lesnížínka
napsal(a):
Já myslela klasický v tom zbarvení, já ještě donedávna ani nevěděla, že ragdolové jsou i jiní, než s touhle přecházející hnědou. Na oči jsem to nevztahovala. Není to nevhodné, už s tím nic nenadělají. A panička ho mokrého taky nepoznala, až podle očí.
No pak jedině, co už psal někdo výše - že to byli brouci a červi (?) ze zeminy - z toho příkopu. Masařka by to opravdu nestihla...
Jenom pro zajímavost. Předem upozorňuju, že spím jak zabitá, takže možnost, že by mne probudilo, kdyby se něco dělo v zahradě je mizivá. Ráno jsem našla Gucci ležet venku u komína. Bylo chladno a bylo mi to divné, v tu dobu je buďto na lovu a přijde se s něčím pochválit a nebo už chrní v garáži. Otevřela jsem jí dveře, mluvím z nich a nic. Jdu nahlédnout za ten roh a jen sedí a kouká, mrká. Gučinko, proč nejdeš domů? Svalila se na záda, mazlivě a všimnula jsem si, že má nějaké odrané nebo kouslé(dráplé) u tlamičky. Tak jsem skočila, trochu ji prohlédla, prohmatala, ale nic jsem neobjevila. To už ji probralo a šla se mnou domů, od té doby chrní v pokoji na židli. Hned nato vyjdu se psem do zahrady a za prvním kopečkem na trávníku hromádka bobků, velikosti od středního psa, jako třeba od mamčiny Mandy. Ale co by tu dělala? Někdy k nám vlezla, když se střílelo, nebo bouřka, ale to bych ji tu taky ráno našla, sama už domů pak nejde. Už jsem sem někde psala, že k nám chodí takový černobílý chlupatější kocour někoho ze sousedství. Nevadilo mi to, dokud se nezačal rvát s naším Leonkem. Tak jsem ho párkrát už vyhnala a od té doby se neukázal - asi týden. Tedy u nás, po okolních polích chodí. No a u zahradního domku na trávníku leží nějaká hromádka chlupů, světlých. Hrábnu na to, že prohlédnu, z čeho to je(bydlí u nás i zajda) a vyděsím se: byl to konec ocásku toho kocoura! Cca 7cm. Určitě! Pes by ho nechytil, za jedno se bojí a za druhé sotva leze, nedoběhnul by ho. Napadla mne rvačka s Gucci...ale že by mu ukousnula ocas?!? Leonkovi nic není, toho jsem taky před tím prohlédnula. No a pak tedy liška Ona k nám léta chodila, ale nikdy se nic nestalo a teď se jedna našla zabitá u potoka, některý ze sousedů ji popravil. A myslela jsem, že to byla ta naše. No a pak nějaký, jedině tedy menší pes, co by se protáhnul některou z děr, co má zajíc a Mandy. Leon šel na tu obchůzku s náma a někde vzadu se zaseknul a zkoumal. A pak jsem taky viděla Woricka, jak teď dopoledne ještě obchází a přečichává a značkuje, což on vůbec normálně nedělá. Je to nějaké divné všechno Musím se dívat po tom sousedovic kocourovi, jestli se někde objeví a jak vypadá a pak taky budu asi v noci strachy bez sebe