Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kultak123

26.10.2019 13:14
kultak123

XXX.XXX.237.78

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je to opravdu Britská kočka. Majitelka mi řekla i poslala fotku obou rodičů a prý jsou Britský. Je ještě malinká a tak prosím o radu. Pište na e-mail Kulturistika938@gmail.com. Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2019 13:19

Pro porovnání - britská koťátka na obrázku. To vaše není britská kočka na 100%...možná nějaký kříženec.
Pokud jste chtěla určité plemeno, měla jste si koupit kotě s průkazem původu, kde máte ověřené, že jde o konkrétní plemeno...nebo si alespoň zjistit, jak taková čistokrevná britka má vypadat.

26.10.2019 14:20
fikovnice

XXX.XXX.135.59

kultak123 napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je to opravdu Britská kočka. Majitelka mi řekla i poslala fotku obou rodičů a prý jsou Britský. Je ještě malinká a tak prosím o radu. Pište na e-mail Kulturistika938@gmail.com. Děkuji

Britky mají výrazně kulatou hlavu. Tady to roztomilé kotě bude prostě klasická kočka evropská možná někde někdy namíchaná s Britkou... Kolikpak za ni "paní chovatelka" chce???

kultak123

26.10.2019 14:56
kultak123

XXX.XXX.237.78

2500Kč

kultak123

26.10.2019 15:12
kultak123

XXX.XXX.237.78

Nebo ještě tato už Britská je že?

26.10.2019 17:21
fikovnice

XXX.XXX.135.227

kultak123 napsal(a):
2500Kč

Prosím Vás, hlavně nenalítněte. Píše se to všude, že je plno podvodníků, kterým naletí důvěřivé osoby jako Vy. Najděte si na netu CHS (nebo i zde v inzerci), chtějte nejdříve okukovací návštěvu, vidět oba rodiče (i když otec někdy nebývá z též chovky, tak aspoň jeho papíry), PP, dále se zajímejte o prostředí, ve kterém zvířata žijí, o socializaci,... Až při druhé návštěvě (nejdříve) si zvíře kupte, ale s řádnou smlouvou! Ne někde na benzínce, u obchoďáku, atp. Píše se to všude a pořád, přesto si dávám tu práci Vám to napsat znovu, protože se mi jevíte jako člověk, který naletí podvodníkům.

kultak123

26.10.2019 17:33
kultak123

XXX.XXX.237.78

a to foto jak jsem posílal znovu ty 3 kotata jak jsou tam ty myslíte že jsou britské?

26.10.2019 17:53

Britky se hlavně opravdu neprodávají za 2500 Kč...
Ta další fotka, to už by něco s britkou být mohlo, ale u tak malých koťat to stejně nepoznáte a dospěla kočka nakonec muže vypadat úplně jinak.
Když nechcete dávat za pravou britku víc peněz, běžte si do útulku pro koťátko a uděláte dobrý skutek...a taky si nebudete vyčítat, že jste někomu dala x tisíc za klasického mourka, nebo křížence z množírny.

kultak123

26.10.2019 17:59
kultak123

XXX.XXX.237.78

Mě nejde o cenu klidně koupím dražší ta na té druhé fotce za ně chce pani 4000Kč. Ptám se proto abych nenaletěl.

26.10.2019 20:26
canka

XXX.XXX.35.234

Ani ty 3 koťata nejsou koťata Britské kočky,jsou to očividně kříženci.Nekupujte takovéto křížence,toto plemeno spolu ještě s dalšími podobně šlechtěnými trpí na genetické nemoci.
Také jsme měli Britského kocoura po rodičích bez PP(ten ale aspoň jako briťák opravdu vypadal,ne jako tito) a umřel nám na HCM - srdeční nemoc,na kterou jsou kočky s PP v chovatelských stanicích testováni.Bylo to strašné a nepřála bych vám to zažít..
Před rokem jsme proto koupili Britského kocourka z chovatelské stanice,kdy jsme byli přímo doma u chovatelky,viděli oba rodiče a viděli veškeré dokumenty a testy právě na zmiňované nemoci.A kocourek s PP na mazlíka(podmínkou je kastrace) stál 8000,- kč,což si nemyslím,že je za zdravé zvíře,které vám má být parťákem a kamarádem na x let,nějaká závratná suma...
Přemýšlejte o tom..

26.10.2019 20:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kupovala jsem britské koťátko před téměř 12lety a tehdy bylo za 8 tisíc. Vloni nové koťátko 10-15tisíc (moje za 11) Takže to jsou ceny britských koťat, potvrzených rodokmenem. Všechno ostatní jsou pravděpodobně kříženci.
Je to kočička, na cenu kocourků jsem se neptala, ti jsou možná levnější, jak píše canka

27.10.2019 00:10
fikovnice

XXX.XXX.135.227

canka napsal(a):
Ani ty 3 koťata nejsou koťata Britské kočky,jsou to očividně kříženci.Nekupujte takovéto křížence,toto plemeno spolu ještě s dalšími podobně šlechtěnými trpí na genetické nemoci.
Také jsme měli Britského kocoura po rodičích bez PP(ten ale aspoň jako briťák opravdu vypadal,ne jako tito) a umřel nám na HCM - srdeční nemoc,na kterou jsou kočky s PP v chovatelských stanicích testováni.Bylo to strašné a nepřála bych vám to zažít..
Před rokem jsme proto koupili Britského kocourka z chovatelské stanice,kdy jsme byli přímo doma u chovatelky,viděli oba rodiče a viděli veškeré dokumenty a testy právě na zmiňované nemoci.A kocourek s PP na mazlíka(podmínkou je kastrace) stál 8000,- kč,což si nemyslím,že je za zdravé zvíře,které vám má být parťákem a kamarádem na x let,nějaká závratná suma...
Přemýšlejte o tom..

Krásnej! Jako snížek!

27.10.2019 00:13
fikovnice

XXX.XXX.135.227

A jinak: furt se to může psát a furt a furt a vždycky se najde někdo, kdo podpoří množku a koupí si v tom nejhorším možném případě ještě ke všemu nemocné zvíře! Copak je takový problém dnes najít si na netu seriózní chovku, ještě si ji třeba proklepnout pročtením recenzí, dvěma návštěvami, a podobně....?

27.10.2019 12:05

Zadavatel evidentně nechce zvíře s papíry, které je drahé a nejde mu o chov, navíc mu chovatel ještě klade podmínky do smlouvy.
Normální kočky jsou řešení zadarmo a je velká škála barev.
Nebo se taky občasně vyskytují kříženci s britkou, kteří taky mají víc barev, hodně je třeba černých.

Já jsem o kříženci britky taky přemýšlel, protože se mi líbila britka, ale byla drahá. Chtěl jsem kočku na myši.
Pak jsem narazil na inzerát bílorezavých kocourů normálních koček a tam jsem si vybral Damiánka. Který je po bílozrzavé matce a zrzavém otci. Jsem s kocourem nadmíru spokojen.Je žravý a naučený od své matky intenzivně lovit myši a hraboše. Je bezproblémový a roste. Od začátku krotký.

27.10.2019 12:30

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zadavatel evidentně nechce zvíře s papíry, které je drahé a nejde mu o chov, navíc mu chovatel ještě klade podmínky do smlouvy.
Normální kočky jsou řešení zadarmo a je velká škála barev.
Nebo se taky občasně vyskytují kříženci s britkou, kteří taky mají víc barev, hodně je třeba černých.

Já jsem o kříženci britky taky přemýšlel, protože se mi líbila britka, ale byla drahá. Chtěl jsem kočku na myši.
Pak jsem narazil na inzerát bílorezavých kocourů normálních koček a tam jsem si vybral Damiánka. Který je po bílozrzavé matce a zrzavém otci. Jsem s kocourem nadmíru spokojen.Je žravý a naučený od své matky intenzivně lovit myši a hraboše. Je bezproblémový a roste. Od začátku krotký.

Jasně, ale vy jste chtěl kočku na myši, ne dávat X tisíc za něco, co je údajně vydávané za britku...vzít si kotě zadarmo je v pohodě...tady se řeší to, že podvodníci vydávají "obyčejné" kočky za nějaké plemeno a chtějí za to mnohdy docela dost peněz. My taky dřív měli vždycky vesnické kočky u domu, lidi byli rádi, že koťata rozdali a nechtěli za to nic...Ale neříkali "tady vám dám jakožebritku za 3000kč " :D ...Podle mě je docela sprostý chtít za křížence (mnohdy to není ani ten kříženec, ale klasická kočka) x tisíc...jako klidně zaplatím očkování a odčervení, s tím nemám problém - po doložení očkovacího průkazu, ale nebudu dávat někomu X tisíc za namnoženýho křížence.

Navíc chovatelů britek je teď tolik, že se dá opravdu vybrat slušný chovatel, u něhož dostanete rozumnou smlouvu a zvíře nebude zase vyloženě předražené. Hold koček je milion, ale pokud chci nějaké určité plemeno, tak si musím připlatit a hlavně si něco zjistit...navíc většina chovatelů má ty koťata vypiplaný skoro jako svoje děti a fakt jim na tom, kam kočky půjdou.
A divila bych se, kdyby se v útulku neobjevila žádná "jakobritka" pokud zadavatelka nechce platit za standardní kotě britské kočky. V dnešní době se takových koček už i na ulicích pár toulá.

27.10.2019 16:41
canka

XXX.XXX.35.234

fikovnice napsal(a):
Krásnej! Jako snížek!

Děkuji,je to moje malé štěstí

Jinak ještě přikládám foto pro zadavatele kocourka Briťáka,o kterém jsem psala,že byl bez PP..každopádně aspoň jako Briťák vypadal...ale opravdu Vám to nedoporučuji..ať už koupíte jakoukoliv kočku nebo kocoura,kupte hlavně zdravé zvíře...

27.10.2019 17:02
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Jasně, ale vy jste chtěl kočku na myši, ne dávat X tisíc za něco, co je údajně vydávané za britku...vzít si kotě zadarmo je v pohodě...tady se řeší to, že podvodníci vydávají "obyčejné" kočky za nějaké plemeno a chtějí za to mnohdy docela dost peněz. My taky dřív měli vždycky vesnické kočky u domu, lidi byli rádi, že koťata rozdali a nechtěli za to nic...Ale neříkali "tady vám dám jakožebritku za 3000kč " :D ...Podle mě je docela sprostý chtít za křížence (mnohdy to není ani ten kříženec, ale klasická kočka) x tisíc...jako klidně zaplatím očkování a odčervení, s tím nemám problém - po doložení očkovacího průkazu, ale nebudu dávat někomu X tisíc za namnoženýho křížence.

Navíc chovatelů britek je teď tolik, že se dá opravdu vybrat slušný chovatel, u něhož dostanete rozumnou smlouvu a zvíře nebude zase vyloženě předražené. Hold koček je milion, ale pokud chci nějaké určité plemeno, tak si musím připlatit a hlavně si něco zjistit...navíc většina chovatelů má ty koťata vypiplaný skoro jako svoje děti a fakt jim na tom, kam kočky půjdou.
A divila bych se, kdyby se v útulku neobjevila žádná "jakobritka" pokud zadavatelka nechce platit za standardní kotě britské kočky. V dnešní době se takových koček už i na ulicích pár toulá.

No, po mých hrozivých zkušenostech s útulkovými kočkami bych už do toho risku nešla. Asi ani tehdy, kdybych věděla, že jsou testované... Jenže Ty sem chodíš relativně krátce, takže nevím, zda znáš mé strašné anabáze s útulkovými koťaty (jeden FIP - rozjetá, vlhká forma, tedy včetně ascitu - v útulku si prý mysleli, že má velké břicho z toho, že je to povaleč , druhý FeLV)...

27.10.2019 17:14
fikovnice

XXX.XXX.135.35

canka napsal(a):
Děkuji,je to moje malé štěstí

Jinak ještě přikládám foto pro zadavatele kocourka Briťáka,o kterém jsem psala,že byl bez PP..každopádně aspoň jako Briťák vypadal...ale opravdu Vám to nedoporučuji..ať už koupíte jakoukoliv kočku nebo kocoura,kupte hlavně zdravé zvíře...

Já se tu už chlubila milionkrát, ale tedy také neodolám...

Moje tři lásky - poslední tři fotky - Elsa (MCO) - od kotěte (ještě v CHS) po dospělou, první foto moje srdcová záležitost - kocour, který si vybojoval život vítězstvím nad panleukopenií! Nesmírně trpělivý, hodný a statečný pacient a vůbec asi nej kocour, jakého jsme kdy měli... A prostřední = závislák, hračička a věčné kotě, i když mu už byly 3 roky.

27.10.2019 17:15
fikovnice

XXX.XXX.135.35

fikovnice napsal(a):

Moje tři lásky - poslední tři fotky - Elsa (MCO) - od kotěte (ještě v CHS) po dospělou, první foto moje srdcová záležitost - kocour, který si vybojoval život vítězstvím nad panleukopenií! Nesmírně trpělivý, hodný a statečný pacient a vůbec asi nej kocour, jakého jsme kdy měli... A prostřední = závislák, hračička a věčné kotě, i když mu už byly 3 roky.

Jéé, ono se to zpřeházelo, ale tak asi je jasné, kdo je MCO, prostředňák je s bílými znaky a nejstarší tmavě mourovatý.

27.10.2019 17:37

fikovnice napsal(a):
No, po mých hrozivých zkušenostech s útulkovými kočkami bych už do toho risku nešla. Asi ani tehdy, kdybych věděla, že jsou testované... Jenže Ty sem chodíš relativně krátce, takže nevím, zda znáš mé strašné anabáze s útulkovými koťaty (jeden FIP - rozjetá, vlhká forma, tedy včetně ascitu - v útulku si prý mysleli, že má velké břicho z toho, že je to povaleč , druhý FeLV)...

Vím, že jsem něco málo v nějakém vlákně četla...ono pokud vám prodali/dali kotě s rozjetou FiPkou, museli vědět už předem, že má kočka zdravotní problémy...pokud si toho nevšimli, je to stejně do nebe volající...
Ono stejně jako chovku, tak i depozitum/ útulek si musíte vybrat...bohužel...ono když si koupí paní kdejakého křížence na bazoši bůhví z jakých podmínek, tak může být nemocné úplně stejně, protože tihle lidi netestují, většinou ani neočkují a neodčervují...
Každopádně mi pořád přijde lepší si najít vhodný útulek a odtud si vzít kočku, než zaplatit kdejaké množce s koťaty. V útulku bývá problém většího počtu koček, kde se všechno rychleji přenáší...lepší jsou depozita, která mají kočky v dočasných péčích "po pár kusech" a věnují se jim tam na max.

27.10.2019 18:06

a úplně nejlepšejší je sehnat si pravou kočku venkovskou.......

27.10.2019 19:10
canka

XXX.XXX.35.234

fikovnice napsal(a):

Jsou náádherní....Váš boj o kocourkův život jsem sledovala od počátku...a hrozně Vás za to obdivuji,že jste to prostě nevzdala..jste mi tím blízká,protože já bych pro svá zvířata(ne jen pro mé dvě čičiny- jedna domácí povaleč a druhý praštěný zlobivý venkovní kocourek) udělala to samé co Vy,ať to stojí co to stojí..ne jen finančně,ale i psychicky...

27.10.2019 19:18
canka

XXX.XXX.35.234

A to máte pravdu Můj venkovský venkovní kocour je sice malý ďábel(leze na každý strom a nejlépe až úplně nahoru,honí se s kozama,jak kdyby byl honácký pes,skáče po koních a vozí se na nich a když mu nedáte najíst včas,nenechá vás nikam odejít a kouše vás do nohou ),ale povahově je milionový...velký lovec,kterému neunikne ani jedna myš,velký mazel,který miluje drbání,dokud neusne a když je vám mizerně a máte nějaké trable,dokáže vždycky zlepšit náladu tím svým kukučem,ve kterém lítají ty jeho čertíci...

27.10.2019 20:47

fikovnice napsal(a):

jsou nádherní........

27.10.2019 20:54

...já prostě nikdy nepochopím, proč lidé podporují množitele ať už koček nebo psů, to je jim těch ukázek z množíren málo, přitom když to v televizi vysílají, každý nad tím fňuká a hroutí se a pak šup pro nějakého namnoženého bezpapíráka o pár stovek levnějšího než vymazlené kotě od chovatele se zárukou, že to bude to dané mnou chtěné plemeno......dneska už je tak přebritkováno, že se dá za velmi slušný peníz koupit kvalitní vymazlené zvíře s PP......no a pokud chci jen obyč myšilovku, tak se prostě podívám na inzeráty, kdy takřka zadarmo se dá najít kotě vesnické mindy, která se spustila a že jsou někdy opravdu nádherná......

28.10.2019 09:22
deauville

XXX.XXX.175.69

A jak byste tu „pravou venkovskou“ kočku definovala? Jako potomka nějaké vesnické nešťastnice, jejíž majitelé ji sice mají rádi, ale jejich finanční zázemí, inteligence nebo přesvědčení nedosahují takové úrovně, aby ji nechali vykastrovat?

Protože právě takových jedinců máme teď na podzim v útulku mraky, přičemž i při vší možné i nemožné péči část koťat vždycky umře, často právě na FeLV, FIV, FIP... A ten kolotoč začíná právě u těch „venkovských“ koček - to, že pak v útulku občas dostanete kotě s uvedenými chorobami, je jen důsledek toho "venkovského" množení... Je to jako u množíren ruleta - ano, můžu získat super zdravou a odolnou kočku se zdravými geny, co přežije leccos, protože její rodiče taky přežili leccos, ale taky jedince prolezlého všemi možnými parazity a infekcemi, co ve dvou letech odejde na nějakou "F".

No, možná jsem teď moc přecitlivělá... před dvěma dny mi odešlo po týdenním piplání a hospitalizaci "venkovské" kotě...

28.10.2019 10:02

"A jak byste tu „pravou venkovskou“ kočku definovala? Jako potomka nějaké vesnické nešťastnice, jejíž majitelé ji sice mají rádi, ale jejich finanční zázemí, inteligence nebo přesvědčení nedosahují takové úrovně, aby ji nechali vykastrovat?"

skoro přesně tak, jenom já to vidím jako potomka nějaké vesnické šťastnice, která má svou rodinu, zázemí i péči a není kastrovaná....a jsem za ně vděčná, protože díky nim ve světě koček domácích zůstává to nejcennější - genofond bez zásahu člověka

"to, že pak v útulku občas dostanete kotě s uvedenými chorobami, je jen důsledek toho "venkovského" množení..."
nooo
a já vidím jako jeden z negativních faktorů právě i ten útulek - stres, velké množství na omezené ploše, i očkování = rozjede se onemocnění

v mém "útulku" se nikdy žádná F nemoc, ani jiné nakažlivé kočičí onemocnění nevyskytlo (někteří byli testováni a nemyslím třeba začervení) a to se mi sem chodí živit i další cizí

28.10.2019 10:18

"skoro přesně tak, jenom já to vidím jako potomka nějaké vesnické šťastnice, která má svou rodinu, zázemí i péči a není kastrovaná....a jsem za ně vděčná, protože díky nim ve světě koček domácích zůstává to nejcennější - genofond bez zásahu člověka"

nevím, co je na tom jejich genofondu tak super, většina koček ani nedoroste normální velikosti, navíc kočky jaksi neřeší, že si dělají koťátka s bráchou, nebo matkou a podobně...viděla jsem to na vesnici u nekastrovaných koček pořád...kocouři vlezli na všechno, co se zrovna mrouskalo. Až kočky nebudou tak šíleně přemnožený a lidi je nebudou zabíjet, protože udat koťata 3x do roka je skoro nemožný, tak prosím...ale ta situace je docela neúnosná. Je od vás docela sobecké, že tleskáte nekastrovaným kočkám, které donesou koťata několikrát do roka, jejichž koťata buď umírají nebo se díky lidem jako vy dál nekontrolovatelně množí. Kočka na "myši" bude stejně efektivní i kastrovaná a nebudete tím přidávat další kočky do řad bezdomovců...protože vy sice ty kočky možná rozdáte, ale už nevíte, co bude s jejich potomky a nejspíš vás to ani nezajímá. Kdyby bylo všechno tak růžový okolo "pravých venkovských koček" tak to teď nevypadá tak, jak to vypadá...teď zas nedávno kauza šíleně zanedbaných koťat vyhozených v igelitce, jejichž léčba stála docela dost peněz, aby koťata vůbec viděla...dvě z toho stejně umřela...díky bohu za kastrační programy...jak můžete vědět, že takhle nemůžou skončit potomci těch pravých vesnických koček? Můžou, protože si těch koček nikdo neváží a zachází s nimi jako s odpadem, jelikož jich je všude milion.

Neříkám, že se mají vykastrovat všechny kočky na světě, ale dokud to bude vypadat takhle, tak kastrace jsou takřka nutné. Vy sice vidíte tu svoji šťastnou vesnickou micku a její koťátka, ale už evidentně nevidíte dál a ignorujete fakt, že ty vesnické micky jsou šíleně přemnožené a zachází se s nimi i jejich koťaty většinou docela hnusně, proto není důvod nechat množit další koťata, když se nejsme schopní postarat ani o ty stávající.

28.10.2019 10:39

Já myslím, že by se měl vytvořit standard definující kočku evropskou (zvanou venkovskou, normální, obyčejnou, myšilovku aj.).
A najednou začnou být ceněné.

28.10.2019 10:45

Já myslím, že by se měl vytvořit standard definující kočku evropskou (zvanou venkovskou, normální, obyčejnou, myšilovku aj.).
A najednou začnou být ceněné.

Možná jsem jen nepochopila nějaký sarkasmus, ale ona evropská krátkosrstá kočka je oficiálně uznaným plemenem a vychází z těch venkovských myšilovek, jen má ustálený standard

"Evropská krátkosrstá kočka se příliš neliší od běžné domácí kočky. Jediným rozdílem tak jsou pouze ustálené plemenné znaky a lepší srst.

Jedná se o střední až velkou kočku s robustním, pevným a svalnatým tělem. Ocas je středně dlouhý a rovnoměrně se zužuje k zakulacené špičce. Hlava je pak spíše zakulacená s očima dále od sebe. Uši jsou středně velké se zakulacenými špičkami. Srst evropské kočky je krátká, pružná a lesklá. Vyskytuje se v neskutečně velkém množství barevných variant, z nichž je uznáno hned několik desítek provedení. Váha evropské kočky se pohybuje v rozmezí 3,5 až 7 kg a kočky se obvykle dožívají 10 až 12 let, nebývá to však pravidlem a někteří jedinci se dožijí mnohem vyššího věku.

Dle standardu FIFe (Fédération Internationale Feline - mezinárodní organizace milovníků a chovatelů koček) je evropská krátkosrstá kočka zařazena do kategorie III. - krátkosrsté a somálské."

28.10.2019 10:57

- na tom jejich genofondu je super absence člověka, ještě to je výtvor přírody a ne inženýrství "chovatelství"

"většina koček ani nedoroste normální velikosti, navíc kočky jaksi neřeší, že si dělají koťátka s bráchou, nebo matkou a podobně...viděla jsem to na vesnici u nekastrovaných koček pořád...kocouři vlezli na všechno, co se zrovna mrouskalo. Až kočky nebudou tak šíleně přemnožený a lidi je nebudou zabíjet, protože udat koťata 3x do roka je skoro nemožný, tak prosím..."
- kočka se nenechá oplodnit jen tak někým, vybírá si
- většina koček nedoroste ani normální velikosti : ....normální kočku venkovskou, vidělas někdy?
už jednou jsem to psala.....poněkud katastrofický pohled....

"Je od vás docela sobecké, že tleskáte nekastrovaným kočkám, které donesou koťata několikrát do roka, jejichž koťata buď umírají nebo se díky lidem jako vy dál nekontrolovatelně množí. .........protože vy sice ty kočky možná rozdáte, ale už nevíte, co bude s jejich potomky a nejspíš vás to ani nezajímá."

no, tenuri, by mě docela zajímalo, na základě čeho si dovoluješ směrem ke mně psát takové peachoviny

28.10.2019 11:20

- na tom jejich genofondu je super absence člověka, ještě to je výtvor přírody a ne inženýrství "chovatelství"

"většina koček ani nedoroste normální velikosti, navíc kočky jaksi neřeší, že si dělají koťátka s bráchou, nebo matkou a podobně...viděla jsem to na vesnici u nekastrovaných koček pořád...kocouři vlezli na všechno, co se zrovna mrouskalo. Až kočky nebudou tak šíleně přemnožený a lidi je nebudou zabíjet, protože udat koťata 3x do roka je skoro nemožný, tak prosím..."
- většina koček nedoroste ani normální velikosti : ....normální kočku venkovskou, vidělas někdy?

"Je od vás docela sobecké, že tleskáte nekastrovaným kočkám, které donesou koťata několikrát do roka, jejichž koťata buď umírají nebo se díky lidem jako vy dál nekontrolovatelně množí. .........protože vy sice ty kočky možná rozdáte, ale už nevíte, co bude s jejich potomky a nejspíš vás to ani nezajímá."

no, tenuri, by mě docela zajímalo, na základě čeho si dovoluješ směrem ke mně psát takové peachoviny

Na vesnici jsem žila 20 let, a koček tam bylo požehnaně a spousta z nich jich byla fakt malá oproti normálně dorostlé zdravé kočce.
K tomu že kočka si vybírá...tak nevím, možná už jsou některé tak degenerované, že jim to je jedno, ale minimálně kočky sousedů se množily neustále mezi sebou, soused se ještě smál, že si tam užívají sourozenci.

Já nevím v jaké růžové vesnici to žijete vy, kde mají všechny kočky domov a všechny jsou šťastné a všechna koťátka se rozdají do milujících rodin, přijde mi to dost jako sci-fi.

Navíc dovážím sem tam granule místnímu spolku a ty zachráněný kočky z ulic vidím, vidím v jakým jsou stavu a depozitářky vám taky většinou řeknou svoje, kolik koťat nestihly ani zachránit a jak to na některých místech vypadá. To jsem si nevyčetla z internetu, ale viděla jsem to, žila jsem na vesnici plné koček a znám osobní zkušenosti lidí, kteří kočky z venku zachraňují - mnohdy hrobníkovi z lopaty, tak nechápu, proč nekastrovat svoje kočky a nechávat je nosit koťata (a ještě to podporovat), fakt ne.
Sama jste napsala, že jste vděčná za nekastrované venkovské kočky, co jinýho si o tom asi mám myslet?

28.10.2019 11:23
fikovnice

XXX.XXX.135.59

fikovnice napsal(a):

"Rapotacko" děkuji za plusový bodík za ty moje chlupaté lásky!

28.10.2019 11:24
deauville

XXX.XXX.175.69

Asi proto, že Vaše názory jsou místy právě z té skupiny lidí, kteří mají sice své kočky rádi, ale mají o jejich životě a potřebách v současné společnosti zkreslené představy.

I kdyby všichni majitelé nechali nyní své kočky kastrovat, stejně zůstane genofondu ažaž... Kočka v říji si sice může vybírat, kdo na ni skočí, ale rozhodně nezvažuje, zda je to její otec či bratr a nezvažuje, zda není třeba FeLV, FIV či FIP pozitivní.

"Normální" (tzn. zdravou) vesnickou kočku řada z nás určitě viděla, stejně jako jsem já viděla řadu "normálních" koček z množíren. Ale to neznamená, že ani v jednom případě neexistují.

Za mě je "chov" těchto "venkovských" koček na úrovni množírny. Motivy jejich majitelů jsou sice jiné, ale výsledky stejné - nemocné neodčervené hubené kočky, i když spektrum chorob je trochu jiné...

28.10.2019 11:26
fikovnice

XXX.XXX.135.59

Vím, že jsem něco málo v nějakém vlákně četla...ono pokud vám prodali/dali kotě s rozjetou FiPkou, museli vědět už předem, že má kočka zdravotní problémy...pokud si toho nevšimli, je to stejně do nebe volající...
Ono stejně jako chovku, tak i depozitum/ útulek si musíte vybrat...bohužel...ono když si koupí paní kdejakého křížence na bazoši bůhví z jakých podmínek, tak může být nemocné úplně stejně, protože tihle lidi netestují, většinou ani neočkují a neodčervují...
Každopádně mi pořád přijde lepší si najít vhodný útulek a odtud si vzít kočku, než zaplatit kdejaké množce s koťaty. V útulku bývá problém většího počtu koček, kde se všechno rychleji přenáší...lepší jsou depozita, která mají kočky v dočasných péčích "po pár kusech" a věnují se jim tam na max.

No jo, jenže nejstarší je též od nich a je to moje nej zvíře... prostředí tam - super!!! Rodinný dům, celé přízemí bylo jen pro kočky, ale nebylo jich tam milión, holt vše neohlídají. Já se za ně za tu FIPku nezlobím. Stejně horší bylo to kotě s FeLV, podmínky v depozitu (byt!) otřesné, to jsem byla ještě nezkušená, teď už nikdy více...

28.10.2019 11:26
deauville

XXX.XXX.175.69

"A jak byste tu „pravou venkovskou“ kočku definovala? Jako potomka nějaké vesnické nešťastnice, jejíž majitelé ji sice mají rádi, ale jejich finanční zázemí, inteligence nebo přesvědčení nedosahují takové úrovně, aby ji nechali vykastrovat?"

skoro přesně tak, jenom já to vidím jako potomka nějaké vesnické šťastnice, která má svou rodinu, zázemí i péči a není kastrovaná....a jsem za ně vděčná, protože díky nim ve světě koček domácích zůstává to nejcennější - genofond bez zásahu člověka

"to, že pak v útulku občas dostanete kotě s uvedenými chorobami, je jen důsledek toho "venkovského" množení..."
nooo
a já vidím jako jeden z negativních faktorů právě i ten útulek - stres, velké množství na omezené ploše, i očkování = rozjede se onemocnění

v mém "útulku" se nikdy žádná F nemoc, ani jiné nakažlivé kočičí onemocnění nevyskytlo (někteří byli testováni a nemyslím třeba začervení) a to se mi sem chodí živit i další cizí

Nevím, co myslíte pod "útulek" v posledním odstavci, ale jestli standardní zařízení, které přijímá kočky z ulice (odchytu) a pak je umistuťuje do nových domovů, tak Vám bohužel o těch nakažlivých onemocněních nevěřím, nebo Vám rukama prošlo ještě tak málo koček, že jste si to nestihla "užít".

28.10.2019 11:27
fikovnice

XXX.XXX.135.59

canka napsal(a):
Jsou náádherní....Váš boj o kocourkův život jsem sledovala od počátku...a hrozně Vás za to obdivuji,že jste to prostě nevzdala..jste mi tím blízká,protože já bych pro svá zvířata(ne jen pro mé dvě čičiny- jedna domácí povaleč a druhý praštěný zlobivý venkovní kocourek) udělala to samé co Vy,ať to stojí co to stojí..ne jen finančně,ale i psychicky...

Moc moc moc děkuji a nesmírně si Vašich slov vážím!

28.10.2019 11:27
deauville

XXX.XXX.175.69

Na vesnici jsem žila 20 let, a koček tam bylo požehnaně a spousta z nich jich byla fakt malá oproti normálně dorostlé zdravé kočce.
K tomu že kočka si vybírá...tak nevím, možná už jsou některé tak degenerované, že jim to je jedno, ale minimálně kočky sousedů se množily neustále mezi sebou, soused se ještě smál, že si tam užívají sourozenci.

Já nevím v jaké růžové vesnici to žijete vy, kde mají všechny kočky domov a všechny jsou šťastné a všechna koťátka se rozdají do milujících rodin, přijde mi to dost jako sci-fi.

Navíc dovážím sem tam granule místnímu spolku a ty zachráněný kočky z ulic vidím, vidím v jakým jsou stavu a depozitářky vám taky většinou řeknou svoje, kolik koťat nestihly ani zachránit a jak to na některých místech vypadá. To jsem si nevyčetla z internetu, ale viděla jsem to, žila jsem na vesnici plné koček a znám osobní zkušenosti lidí, kteří kočky z venku zachraňují - mnohdy hrobníkovi z lopaty, tak nechápu, proč nekastrovat svoje kočky a nechávat je nosit koťata (a ještě to podporovat), fakt ne.
Sama jste napsala, že jste vděčná za nekastrované venkovské kočky, co jinýho si o tom asi mám myslet?

Pod tohle se podepisuju... moje zkušenost zcela stejná, navíc velmi osobní.

28.10.2019 11:28
fikovnice

XXX.XXX.135.59

jsou nádherní........

Ahoooj, a moc moc děkuji!!!

28.10.2019 11:31
deauville

XXX.XXX.175.69

fikovnice napsal(a):
No jo, jenže nejstarší je též od nich a je to moje nej zvíře... prostředí tam - super!!! Rodinný dům, celé přízemí bylo jen pro kočky, ale nebylo jich tam milión, holt vše neohlídají. Já se za ně za tu FIPku nezlobím. Stejně horší bylo to kotě s FeLV, podmínky v depozitu (byt!) otřesné, to jsem byla ještě nezkušená, teď už nikdy více...

Ano, i útulky je třeba vybírat, to bohužel lidem taky ještě nedochází. A brát v úvahu, že se pořád jedná o živé zvíře, takže záruku na ně nikdo nedá... Ale právě výběrem útulku se dá riziko, že si domů přinesu kočku s nevyléčitelnou chorobou, dá eliminovat.

28.10.2019 11:37
fikovnice

XXX.XXX.135.59

Míšo, víš, že si Tě vážím....ale na mnoha vesnicích je situace s kočkami oprav du neúnosná... I na té "naší", kde mám zbytek rodiny. Kdyby nebylo tety, sousedovic kotě umrzne a uhyne hlady. Taky už kotě od sousedů se přestěhovalo k tetě... Stran kastrací - katastrofa a to tamní ceny - ZADARA - za kočku si paní veterinářka bere kolem 3 - 4 stovek!!! Přesto to lidi nejsou ochotni investovat. Ale souhlasím s Tebou, že "Tenurri" neměla psát, že se nestaráš, co je s koťaty, která rozdáš, prostě nikdo tady nemůžeme vědět jak se chová ten či onen v reálu. A v tomto jsem na Tvojí straně - jsi zodpovědný člověk, který zvířatům rozumí!
Ale za tou první částí mého textu si také stojím, je to mnohdy na vesnicích (ale i ve městech) smutné - pohled na vyzáblé, podvyživené, prašivé kočky 3x do roka rodící...

28.10.2019 11:41
fikovnice

XXX.XXX.135.59

deauville napsal(a):
Asi proto, že Vaše názory jsou místy právě z té skupiny lidí, kteří mají sice své kočky rádi, ale mají o jejich životě a potřebách v současné společnosti zkreslené představy.

I kdyby všichni majitelé nechali nyní své kočky kastrovat, stejně zůstane genofondu ažaž... Kočka v říji si sice může vybírat, kdo na ni skočí, ale rozhodně nezvažuje, zda je to její otec či bratr a nezvažuje, zda není třeba FeLV, FIV či FIP pozitivní.

"Normální" (tzn. zdravou) vesnickou kočku řada z nás určitě viděla, stejně jako jsem já viděla řadu "normálních" koček z množíren. Ale to neznamená, že ani v jednom případě neexistují.

Za mě je "chov" těchto "venkovských" koček na úrovni množírny. Motivy jejich majitelů jsou sice jiné, ale výsledky stejné - nemocné neodčervené hubené kočky, i když spektrum chorob je trochu jiné...

Vzhledem k tomu, že "Hmn_" znám - radila mi, když mi téměř umřel můj nejmilovanější kocour zřejmě na panleukopenii, bylo to nepopsatelně hrůzné období, cítím potřebu se jí zastat. Zvířatům rozumí a nevěřím, že je propagátorkou nějakého nesmyslného množení už tak přemnožených koček...

28.10.2019 11:46
fikovnice

XXX.XXX.135.59

deauville napsal(a):
Ano, i útulky je třeba vybírat, to bohužel lidem taky ještě nedochází. A brát v úvahu, že se pořád jedná o živé zvíře, takže záruku na ně nikdo nedá... Ale právě výběrem útulku se dá riziko, že si domů přinesu kočku s nevyléčitelnou chorobou, dá eliminovat.

Já vím, máte pravdu. ALE - právě ten nejstarší kocour byl moje první útulkové zvíře. V nadsázce říkám, že je napůl člověk, opravdu pro mě znamená strašně, nepopsatelně moc... Prostředí opravdu hezké.... No, a když mi umřela nečekaně maminka, tak ji tady ten kocour vždy chodil čekávat za dveře... Já to vždy strašně oplakala. Takže mě napadlo z téhož útulku mu pořídit kamaráda. Jenže - to byl ten s rozjetou FIPkou, měla jsem jej necelé dva dny, hned po příjezdu domů jsem poznala, že je něco v nepořádku. Tak jsem pak po čase šla do jiného depozita - dokonce poměrně známého. No kotě hezké, dožil se u mě dospělosti, ale poté u něj propukla FeLV, kterou byl nakažen již v depozitu. Vím to, protože ten nejstarší kocour je dodnes ZÁZRAKEM FIV/FeLV negativní...
Ráda bych depozitům a útulkům pomáhala, ale věřte, že tyto dvě hrozné zkušenosti mě stály tolik peněz (ale ty vem čert), ale hlavně psychických sil, že už na to nemám...

28.10.2019 11:50
fikovnice

XXX.XXX.135.59

canka napsal(a):

Jen ještě dodám - po tom boji o jeho záchranu jsem byla tak vyšťavena finančně, ale hlavně psychicky, ale i fyzicky, že to snad slovy nejde popsat...

28.10.2019 11:51
deauville

XXX.XXX.175.69

fikovnice napsal(a):
Vzhledem k tomu, že "Hmn_" znám - radila mi, když mi téměř umřel můj nejmilovanější kocour zřejmě na panleukopenii, bylo to nepopsatelně hrůzné období, cítím potřebu se jí zastat. Zvířatům rozumí a nevěřím, že je propagátorkou nějakého nesmyslného množení už tak přemnožených koček...

To je sice možné, jenže já zase neznám vůbec, a to, co píše, se natolik rozchází s mými zkušenostmi, že musím reagovat. Možná jen špatně formuluje, možná žije ve vesnici, kde bydlí osvícení jedinci, nevím.

Já mám opravdový útulek, registrovaný KVS a moje zkušenosti bohužel vůbec nejsou v souladu s výše uvedeným.

28.10.2019 12:07
deauville

XXX.XXX.175.69

fikovnice napsal(a):
Já vím, máte pravdu. ALE - právě ten nejstarší kocour byl moje první útulkové zvíře. V nadsázce říkám, že je napůl člověk, opravdu pro mě znamená strašně, nepopsatelně moc... Prostředí opravdu hezké.... No, a když mi umřela nečekaně maminka, tak ji tady ten kocour vždy chodil čekávat za dveře... Já to vždy strašně oplakala. Takže mě napadlo z téhož útulku mu pořídit kamaráda. Jenže - to byl ten s rozjetou FIPkou, měla jsem jej necelé dva dny, hned po příjezdu domů jsem poznala, že je něco v nepořádku. Tak jsem pak po čase šla do jiného depozita - dokonce poměrně známého. No kotě hezké, dožil se u mě dospělosti, ale poté u něj propukla FeLV, kterou byl nakažen již v depozitu. Vím to, protože ten nejstarší kocour je dodnes ZÁZRAKEM FIV/FeLV negativní...
Ráda bych depozitům a útulkům pomáhala, ale věřte, že tyto dvě hrozné zkušenosti mě stály tolik peněz (ale ty vem čert), ale hlavně psychických sil, že už na to nemám...

Já se nechci žádných útulků zastávat, ani nikoho nabádat k pomoci. Spíš mě vadí to spojení "F" nemocí s útulky. Ono kolem těchto tří nemocí FeLV, FIV a FIP existuje tolik mýtů a ten, kdo se s těmito chorobami nesetkal, zpravidla neví, jak přesně se přenášejí, projevují atd. Ale nechci tu dělat osvětu v tomto ohledu.

O kotěti s FIP se nechci vyjadřovat, jestli Vám je předali v tomto stavu, tak je to obrovská chyba.

Kotě s FeLV nemuselo infekci chytit v útulku, ale mohlo si ji přinést z ulice. Jistě víte, že FeLV se nemusí projevit hned. Plošné testování na FeLV a FIV by sice bylo super, ale stojí to peníze. U nás u zdravých jedinců, kteří projdou karanténou (14 dní) bez projevu jakékoliv nemoci, je třeba z finančních důvodů neděláme. Ale neznamená to, že dáváme doživotní záruku.

A Váš starší kocour se FeLV nakazit nemusel, to nebyl ZÁZRAK:-) Prostě zdravé, dobře živené a psychicky vyrovnané zvíře se nakazí jen těžko, odhaduje se, že se to týká jen 5% dospělých zvířat... (viz http://zverolekarka.com/felv/).

Tož tak. Chtěla jsem jen poukázat na to, že útulek = "F nemoc". Ty nemoci nevznikají v útulcích, ale hubené kočky plné parazitů a různých dalších infekcí si je holt přinesou s sebou...

28.10.2019 12:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já zase naopak souhlasím s hmn. Aby bylo jasno, jsem pro kastrace a všechny naše kočky byly a jsou kastrované. Ale: že se obskočí bratr se sestrou...a koťata pak uhynou na nějakou hnusnou chorobu...to je přeci taky posílení genofondu, přírodní výběr...to co hmn tak nějak napsala: zůstanou jen nejsilnější jedinci.
Jinak: nevím jak je to na jiných vesnicích, ale žádné bezprizorní kočky, co by nikomu nepatřily a nikdo se o ně nestaral - tu nemáme. Pozoruju, že u některých sousedů koček přibývá a vidím přímou souvislost s tím, jak přibývají vnoučata. Ony přeci chtějí kočičku. Kočičku nikdo nevykastruje a už to jede..Ale na vesnici se ví, čí kočky jsou a ty lidi je minimálně krmí. A ony tak nějak postupně ,,zmizí". Možná nemoce, auta, myslivci nevím....ale mizí jak ,,malých černoušků". Není to ideální, ale o životě dalších zvířat taky víme houby, neřešíme jak se množí, žijí a umírají třeba zajíci...stejně tak prostě nebudu řešit sousedů kočky. Ty řeším jen, když chodí otravovat ty mé. Řeším znamená, že na ně občas zahudrám, ať k nám nechodí Nechci aby to vyznělo, že jsem necita, není to pravda, záleží mi na každém zvířeti a pomůžu, když je potřeba. Jen chci napsat, že si myslím, že situace koček na vesnicích se nedá srovnat s těma ve městě, živořícíma někde ve sklepích paneláků a vybírajících odpadky u popelnic(společně s potkanama)

28.10.2019 12:13
fikovnice

XXX.XXX.135.59

deauville napsal(a):
Já se nechci žádných útulků zastávat, ani nikoho nabádat k pomoci. Spíš mě vadí to spojení "F" nemocí s útulky. Ono kolem těchto tří nemocí FeLV, FIV a FIP existuje tolik mýtů a ten, kdo se s těmito chorobami nesetkal, zpravidla neví, jak přesně se přenášejí, projevují atd. Ale nechci tu dělat osvětu v tomto ohledu.

O kotěti s FIP se nechci vyjadřovat, jestli Vám je předali v tomto stavu, tak je to obrovská chyba.

Kotě s FeLV nemuselo infekci chytit v útulku, ale mohlo si ji přinést z ulice. Jistě víte, že FeLV se nemusí projevit hned. Plošné testování na FeLV a FIV by sice bylo super, ale stojí to peníze. U nás u zdravých jedinců, kteří projdou karanténou (14 dní) bez projevu jakékoliv nemoci, je třeba z finančních důvodů neděláme. Ale neznamená to, že dáváme doživotní záruku.

A Váš starší kocour se FeLV nakazit nemusel, to nebyl ZÁZRAK:-) Prostě zdravé, dobře živené a psychicky vyrovnané zvíře se nakazí jen těžko, odhaduje se, že se to týká jen 5% dospělých zvířat... (viz http://zverolekarka.com/felv/).

Tož tak. Chtěla jsem jen poukázat na to, že útulek = "F nemoc". Ty nemoci nevznikají v útulcích, ale hubené kočky plné parazitů a různých dalších infekcí si je holt přinesou s sebou...

Ano, v tom nejsme ve sporu. To kotě s FeLV, co znám jeho historii, bylo odebráno Cikánům, bylo týrané, takže samozřejmě - do depozita už určitě mohl přijít FeLV pozitivní. A jinak já Vám samozřejmě upřímně přeji, ať se Vašemu útulku vyhýbají JAKÉKOLI nemoci a pořád tuto pomoc kočkám považuji za velmi bohulibou!

28.10.2019 12:21

zcela jasně jsem napsala, co míním pod pojmem "venkovská kočka, chce to číst,a to číst s pochopením psaného textu .....
a ne, takovou polodivokou kolonii žijící u místního kravína, tím nemyslím....např.

"I kdyby všichni majitelé nechali nyní své kočky kastrovat, stejně zůstane genofondu ažaž..."
kdyby všichni majitelé koček domácích "obyčejných" nechali své kočky a kocoury kastrovat, tak jako co....?!
a chov pod vedením člověka, ať už u koček nebo psů, vede jedním směrem, a do ráje růžového to není....

"Asi proto, že Vaše názory jsou místy právě z té skupiny lidí, kteří mají sice své kočky rádi, ale mají o jejich životě a potřebách v současné společnosti zkreslené představy."
mám zcela jasné a realistické představy

"Možná jen špatně formuluje, možná žije ve vesnici, kde bydlí osvícení jedinci, nevím."
formuluji správně, chce to číst to, co je napsáno a nefabulovat

"Já mám opravdový útulek, registrovaný KVS a moje zkušenosti bohužel vůbec nejsou v souladu s výše uvedeným."
a s čím "výše uvedeným"?
poprosím o citaci, kde uvádím něco jako nemocné hubené blabla kočky neexistují...děkuji
a - 1. je snad logické, že majitel útulku má nějaké zkušenosti,a za 2. se opět vrátím na začátek a opět vyjádřím údiv, co všechno lze z mého popisu venkovské kočky vyfabulovat

fíkovnice, děkuji za zastání ale na rovinu, v podstatě se bavím, jako vždy, když někdo začne něco domýšlet a vymýšlet a konstruovat........

28.10.2019 12:36
fikovnice

XXX.XXX.135.59

zcela jasně jsem napsala, co míním pod pojmem "venkovská kočka, chce to číst,a to číst s pochopením psaného textu .....
a ne, takovou polodivokou kolonii žijící u místního kravína, tím nemyslím....např.

"I kdyby všichni majitelé nechali nyní své kočky kastrovat, stejně zůstane genofondu ažaž..."
kdyby všichni majitelé koček domácích "obyčejných" nechali své kočky a kocoury kastrovat, tak jako co....?!
a chov pod vedením člověka, ať už u koček nebo psů, vede jedním směrem, a do ráje růžového to není....

"Asi proto, že Vaše názory jsou místy právě z té skupiny lidí, kteří mají sice své kočky rádi, ale mají o jejich životě a potřebách v současné společnosti zkreslené představy."

"Možná jen špatně formuluje, možná žije ve vesnici, kde bydlí osvícení jedinci, nevím."

"Já mám opravdový útulek, registrovaný KVS a moje zkušenosti bohužel vůbec nejsou v souladu s výše uvedeným."
a s čím "výše uvedeným"?
poprosím o citaci, kde uvádím něco jako nemocné hubené blabla kočky neexistují...děkuji
a - 1. je snad logické, že majitel útulku má nějaké zkušenosti,a za 2. se opět vrátím na začátek a opět vyjádřím údiv, co všechno lze z mého popisu venkovské kočky vyfabulovat

fíkovnice, děkuji za zastání ale na rovinu, v podstatě se bavím, jako vždy, když někdo začne něco domýšlet a vymýšlet a konstruovat........

No jo, máš pravdu, je to potřeba brát s nadhledem!

28.10.2019 12:40
deauville

XXX.XXX.175.69

lesnížínka napsal(a):
Já zase naopak souhlasím s hmn. Aby bylo jasno, jsem pro kastrace a všechny naše kočky byly a jsou kastrované. Ale: že se obskočí bratr se sestrou...a koťata pak uhynou na nějakou hnusnou chorobu...to je přeci taky posílení genofondu, přírodní výběr...to co hmn tak nějak napsala: zůstanou jen nejsilnější jedinci.
Jinak: nevím jak je to na jiných vesnicích, ale žádné bezprizorní kočky, co by nikomu nepatřily a nikdo se o ně nestaral - tu nemáme. Pozoruju, že u některých sousedů koček přibývá a vidím přímou souvislost s tím, jak přibývají vnoučata. Ony přeci chtějí kočičku. Kočičku nikdo nevykastruje a už to jede..Ale na vesnici se ví, čí kočky jsou a ty lidi je minimálně krmí. A ony tak nějak postupně ,,zmizí". Možná nemoce, auta, myslivci nevím....ale mizí jak ,,malých černoušků". Není to ideální, ale o životě dalších zvířat taky víme houby, neřešíme jak se množí, žijí a umírají třeba zajíci...stejně tak prostě nebudu řešit sousedů kočky. Ty řeším jen, když chodí otravovat ty mé. Řeším znamená, že na ně občas zahudrám, ať k nám nechodí Nechci aby to vyznělo, že jsem necita, není to pravda, záleží mi na každém zvířeti a pomůžu, když je potřeba. Jen chci napsat, že si myslím, že situace koček na vesnicích se nedá srovnat s těma ve městě, živořícíma někde ve sklepích paneláků a vybírajících odpadky u popelnic(společně s potkanama)

Ano, na vesnici se právě ví, že když kočku nenechám vykastrovat a koťata neudám, oni postupně tak nejak "zmizí"... To osobně považuji za stejně nehumánní přístup jako zabíjení nežádoucích koťat. Prostě pokud existuje levné a dostupné řešení jako kastrace, nevím, proč by část koťat měla vždycky někam "mizet"... Jedná se o živé tvory. To čistě ideologicky. Když k tomu přidám praktickou stránku, pak část těchto koťat taky končí v útulcích, kdy se nějací soucitní lidé takových koťat ujmou a předají je do péče útulku... čili pro útulky práce navíc, nikdy nekončící přísun koťat.

Rozdíl mezi kočkou (psem, kozou, slepicemi...) a zajícem spočívá v tom, že v prvním případě se jedná o domestikovaná zvířata, čili jejich život a životní styl jsme jako lidé dost zásadním způsobem ovlivnili, na rozdíl třeba od toho zajíce. Čili v tomto směru máme jako lidé i odpovědnost.

28.10.2019 12:45
fikovnice

XXX.XXX.135.59

deauville napsal(a):
Ano, na vesnici se právě ví, že když kočku nenechám vykastrovat a koťata neudám, oni postupně tak nejak "zmizí"... To osobně považuji za stejně nehumánní přístup jako zabíjení nežádoucích koťat. Prostě pokud existuje levné a dostupné řešení jako kastrace, nevím, proč by část koťat měla vždycky někam "mizet"... Jedná se o živé tvory. To čistě ideologicky. Když k tomu přidám praktickou stránku, pak část těchto koťat taky končí v útulcích, kdy se nějací soucitní lidé takových koťat ujmou a předají je do péče útulku... čili pro útulky práce navíc, nikdy nekončící přísun koťat.

Rozdíl mezi kočkou (psem, kozou, slepicemi...) a zajícem spočívá v tom, že v prvním případě se jedná o domestikovaná zvířata, čili jejich život a životní styl jsme jako lidé dost zásadním způsobem ovlivnili, na rozdíl třeba od toho zajíce. Čili v tomto směru máme jako lidé i odpovědnost.

Já s "Deauville" souhlasím s nutností více kastrovat! To si myslím, že by se fakt dělat mělo, a ne šetřit nějaké blbé tři kila, když za jednorázový nákup ve kšeftě s jídlem dám klidně 2litry... Tak to holt dnes je... Jenže jak na to??? Já dělám v naší vesnici osvětu jak to jde, a stejně i moje rodina (vzdálenější) má nekastrovaného kocoura (No, co, vždyť on nám domů nechtěná koťata nepřinese, tak co se budeme zalamovat?! - toto je fakt sobeckost!).

28.10.2019 12:48

No je pravda, že vás neznám, ale ono všechny ty toulavé kočky ve městech či vesnicích jsou potomci těch vesnických koček. Problém je, že sice někomu asi patří (nebo patřili), jenže dotyční se nestarají. Nestarají se o jejich krmení, o jejich zdraví, o to, že z jedné kočky tam mají koček 15, však ony si nachytají myši...Pokud ty kočky přežijí, zpravidla se přestěhují tam, kde je někdo krmit třeba bude...hodně babiček prostě dává ven misky se žrádlem a kolemjdoucí kočky to sní...
Měli jsme tam hodně koček,které oficiálně nepatřily nikomu, někteří lidi je krmili, protože jim jich bylo líto, to jo, ale tady ty toulavky jsou většinou výplody ignorantských lidí, kteří nechají svoje kočky namnožit do šílených čísel. Běžně lidi dělali to, že kočku/koťata odrostlejší naložili do auta a odvezli do jiné vesnice, tam je vyložili a jeli pryč..pak se tím ještě chlubili, jak na to vyzráli.

Já vidím problém hlavně v tom, že pokud si pořídím zvíře, mám za něj odpovědnost a je mým zájmem (řekla bych i povinností!) aby se zvíře mělo dobře. Narozdíl od takových zajíců v lese. Kočka je domestikované zvíře v péči člověka a valná většina toulavých koček/ nalezených koťat jsou potomci koček v lidské péči, o které lidi ztratili zájem, nebo je nechtěli dál řešit. Většině lidí na vesnici je líto vrazit do koček i pár stovek na kastraci s tím, že je to "jenom kočka" a potom se koťat zbavují buď sami, nebo je nechají bez vet. péče pomřít, protože přirozený výběr...vždyť by ale jejich hlavním zájmem mělo být to, aby se taková koťata nerodila a aby potomci jejich zvířete, za které mají zodpovědnost, netrpěli.

Já jsem samozřejmě nechtěla nikoho urazit, ani se ho dotknout, takže se hmn omlouvám, ale opravdu mě dostává obhajoba nekastrovaných koček, které si běhají po venku (pro mě jsou venkovské kočky i ty statkové, i ty, které nikomu nepatří). Bohužel s tím nesouhlasím, protože na mě, jako majiteli je zajistit blaho zvířete a opravdu nevím, co bych dělala 2x - 3x do roka s koťaty, které skoro nikdo nechce, pokud nejsou atraktivní barvy. Fenu taky nenecháte běhat, když hárá, kde se jí zachce a naskočit na ni kdejakýho vořecha...Já nějak nechápu, proč by se to u koček mělo řešit nějak méně...
Pokud by se lidi chovali zodpovědně, tak útulky nejsou potřeba, ale to bych chtěla asi moc.
Přijde mi, že je to boj s větrnými mlýny stejně, protože zodpovědní lidi kastrují už teď, nebo se minimálně postarají...ti ostatní to řešit nebudou nikdy, protože jim to je jedno - a takoví lidi by si žádné zvíře pořizovat neměli.

28.10.2019 12:50
fikovnice

XXX.XXX.135.59

Já si myslím, že stejně nám VŠEM, co tu momentálně přispíváme, jde o jedno a též! Že jde v podstatě jen o občasnou neobratnost ve vyjádření se! Kdo už by měl přispívat do sekce "Koček", když ne milovníci koček. A předpokládám, že v zájmu nás všech je jejich dobro...

28.10.2019 12:54
deauville

XXX.XXX.175.69

a s čím "výše uvedeným"?

dyby všichni majitelé koček domácích "obyčejných" nechali své kočky a kocoury kastrovat, tak jako co....?!

Nevím, toho se nedožiji, takže nemá cenu spekulovat... ale je stále mraky bezprizorných, takže o genofond fakt strach nemám. Až to bude na pořadu dne, můžeme začít řešit, takhle je to jen bohapustá teorie.

chov pod vedením člověka, ať už u koček nebo psů, vede jedním směrem, a do ráje růžového to není....

Já bych ten chov pod vedením člověka úplně nezavrhovala, jsou věci, které příroda moc neumí, koneckonců i díky cílenému chovu máme dnes kočky (a řady dalších zvířat) jako domestikovaná zvířata...

Ale asi jenom představy?:-)

Váš příspěvek v 10.02, poslední odstavec:

A já reaguji na tuto větu, že VE VAŠEM UTULKU atd., nikoliv na "nemocné hubené kočky blabla…".

28.10.2019 13:05
deauville

XXX.XXX.175.69

No je pravda, že vás neznám, ale ono všechny ty toulavé kočky ve městech či vesnicích jsou potomci těch vesnických koček. Problém je, že sice někomu asi patří (nebo patřili), jenže dotyční se nestarají. Nestarají se o jejich krmení, o jejich zdraví, o to, že z jedné kočky tam mají koček 15, však ony si nachytají myši...Pokud ty kočky přežijí, zpravidla se přestěhují tam, kde je někdo krmit třeba bude...hodně babiček prostě dává ven misky se žrádlem a kolemjdoucí kočky to sní...
Měli jsme tam hodně koček,které oficiálně nepatřily nikomu, někteří lidi je krmili, protože jim jich bylo líto, to jo, ale tady ty toulavky jsou většinou výplody ignorantských lidí, kteří nechají svoje kočky namnožit do šílených čísel. Běžně lidi dělali to, že kočku/koťata odrostlejší naložili do auta a odvezli do jiné vesnice, tam je vyložili a jeli pryč..pak se tím ještě chlubili, jak na to vyzráli.

Já vidím problém hlavně v tom, že pokud si pořídím zvíře, mám za něj odpovědnost a je mým zájmem (řekla bych i povinností!) aby se zvíře mělo dobře. Narozdíl od takových zajíců v lese. Kočka je domestikované zvíře v péči člověka a valná většina toulavých koček/ nalezených koťat jsou potomci koček v lidské péči, o které lidi ztratili zájem, nebo je nechtěli dál řešit. Většině lidí na vesnici je líto vrazit do koček i pár stovek na kastraci s tím, že je to "jenom kočka" a potom se koťat zbavují buď sami, nebo je nechají bez vet. péče pomřít, protože přirozený výběr...vždyť by ale jejich hlavním zájmem mělo být to, aby se taková koťata nerodila a aby potomci jejich zvířete, za které mají zodpovědnost, netrpěli.

Já jsem samozřejmě nechtěla nikoho urazit, ani se ho dotknout, takže se hmn omlouvám, ale opravdu mě dostává obhajoba nekastrovaných koček, které si běhají po venku (pro mě jsou venkovské kočky i ty statkové, i ty, které nikomu nepatří). Bohužel s tím nesouhlasím, protože na mě, jako majiteli je zajistit blaho zvířete a opravdu nevím, co bych dělala 2x - 3x do roka s koťaty, které skoro nikdo nechce, pokud nejsou atraktivní barvy. Fenu taky nenecháte běhat, když hárá, kde se jí zachce a naskočit na ni kdejakýho vořecha...Já nějak nechápu, proč by se to u koček mělo řešit nějak méně...
Pokud by se lidi chovali zodpovědně, tak útulky nejsou potřeba, ale to bych chtěla asi moc.
Přijde mi, že je to boj s větrnými mlýny stejně, protože zodpovědní lidi kastrují už teď, nebo se minimálně postarají...ti ostatní to řešit nebudou nikdy, protože jim to je jedno - a takoví lidi by si žádné zvíře pořizovat neměli.

Tak to já se zase klidně v tomto směru někoho dotknu... Vždyť jde o prostou matematiku. Zdravá kočka může mít koťata dvakrát až třikrát ročně. Jak dlouho budeme schopni koťata rozdávat svým příbuzným a známým, než je přestanou odebírat, resp. než si našich koťat odchovají své? A pak co? Pak je buď usmrtím, nebo nechám zmizet... jiné řešení mě prostě nenapadá.

No, jen taková perlička na závěr, před deseti lety jsem si dovezla z prázdnin ve střední Asii kočku, nalezence, ale na naše poměry barevně dost výraznou. Protože všichni moji "chovanci" jsou z podstaty věci kastrovaní, nechala jsem vykastrovat i tuto kočičku:-) A teď mě to hrozně mrzí, měla bych po ní kotě/koťata (jednou a dost:-), kdyby jich bylo víc, našla bych odbyt bez problémů v rodině... Takže chápu, že chce někdo od své kočičky koťátka, ale musí se u toho používat hlava...

28.10.2019 16:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nebudu nikoho citovat, je jedno, kdo to napsal. Na vesnici to není ani tak o tom, že se rozdávají kočky známým, ale když k někomu začne nějaká ta kočka chodit, tak se jí prostě ujme. Většinou jsou to lidé 70+ a těm fakt nějak není šance vysvětlit, že mají kočku vykastrovat(zkoušela jsem mnohokrát) Už dost to, že se starají o cizí kočku, dávají peníze za krmení. Já jsem i nabídnula, že jim kocoura dám vykastrovat, ale to zase by nechtěli, bylo by jim to hloupé...A ty kočky nekončí v útulcích a depozitech, troufnu si říct, že ani jedna kočka či pes lidí z vesnice nikdy v útulku neskončili(žádný tu široko daleko ani není) I ty zvířata, co tady vyhazují lufťáci, si vždycky lidi vezmou domů.

28.10.2019 16:47
deauville

XXX.XXX.175.69

lesnížínka napsal(a):
Nebudu nikoho citovat, je jedno, kdo to napsal. Na vesnici to není ani tak o tom, že se rozdávají kočky známým, ale když k někomu začne nějaká ta kočka chodit, tak se jí prostě ujme. Většinou jsou to lidé 70+ a těm fakt nějak není šance vysvětlit, že mají kočku vykastrovat(zkoušela jsem mnohokrát) Už dost to, že se starají o cizí kočku, dávají peníze za krmení. Já jsem i nabídnula, že jim kocoura dám vykastrovat, ale to zase by nechtěli, bylo by jim to hloupé...A ty kočky nekončí v útulcích a depozitech, troufnu si říct, že ani jedna kočka či pes lidí z vesnice nikdy v útulku neskončili(žádný tu široko daleko ani není) I ty zvířata, co tady vyhazují lufťáci, si vždycky lidi vezmou domů.

Jinak tohle myšlení znám, ano, lidi si kočku či kocoura nechají a krmí, ale tím to zpravidla končí, vet. péče jde zcela mimo ně... Kocour se dřív nebo později ztratí a jde "bydlet" někam jinam, kočka přinese koťata, která jsou roztomilá, ale časem se poztrácí... no nic, budou nová.

Ano, osvěta je bohužel jediný nástroj, jak zamezit nekontrolovanému množení koček, a naprosto chápu, že je to v některých případech nemožné. Proto jsem taky napsala, že se o ten venkovský genofond opravdu nebojím:-)

Celá moje "message" spočívá v tom, že kdo má kočku, která se volně pohybuje, tzn. může kdykoliv zabřeznout, by ji měl nechat kastrovat, protože prostě při dvou až třech vrzích koťat ročně nemůže všem jejím potomkům zajistit odpovídající domov, čímž reaguji na příspěvek hmn_ Pokud tohle někdo dokáže, budu ráda, když se o své know-how podělí...

28.10.2019 17:15
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

kočka přinese koťata, která jsou roztomilá, ale časem se poztrácí... no nic, budou nová
- a nebo je pak hodí na bazoš jako 100% britky za 4litry

29.10.2019 02:15
rapotacka11

XXX.XXX.79.187

Já jsem i nabídnula, že jim kocoura dám vykastrovat, ale to zase by nechtěli, bylo by jim to hloupé...
"""""""""""""""""""""""""""""

Já jsem je prosila ať si dají kocoura do pořádku.
Byl to posedlej značkovač.
Pušil poctivě ze všech sil - U NÁS.
Okna, dveře - všude puch, když se zadařlo, ¨
proklouzl do pokoje, zkropil manžela spícího
po O v křesle. Následoval sice bengál,
ale snažil se dál - jeho majitelé o kastr.nechtěli slyšet.
Kocour byl tedy unesen , vyřezán a vrácen.
Přišli na to až za rok.Pan dr. byl šikovný.

29.10.2019 06:47
deauville

XXX.XXX.175.69

lesnížínka napsal(a):
kočka přinese koťata, která jsou roztomilá, ale časem se poztrácí... no nic, budou nová
- a nebo je pak hodí na bazoš jako 100% britky za 4litry

Ano, něco v tomto smyslu jsem měla na mysli, když jsem psala, "pokud tohle někdo dokáže (myšleno najít solidní domov pro všechna koťata, která se nekastrované kočce za rok narodí...) , budu ráda, když se o své know-how podělí..."

29.10.2019 06:49
deauville

XXX.XXX.175.69

rapotacka11 napsal(a):
Já jsem i nabídnula, že jim kocoura dám vykastrovat, ale to zase by nechtěli, bylo by jim to hloupé...
"""""""""""""""""""""""""""""

Já jsem je prosila ať si dají kocoura do pořádku.
Byl to posedlej značkovač.
Pušil poctivě ze všech sil - U NÁS.
Okna, dveře - všude puch, když se zadařlo, ¨
proklouzl do pokoje, zkropil manžela spícího
po O v křesle. Následoval sice bengál,
ale snažil se dál - jeho majitelé o kastr.nechtěli slyšet.
Kocour byl tedy unesen , vyřezán a vrácen.
Přišli na to až za rok.Pan dr. byl šikovný.

Tak u kocoura je "únos" v takovém případě nejjednodušší řešení, u kočky je to vzhledem k větší ráně bohužel horší, neb na kocourovi to majitel ani nemusí poznat, na kočce to pozná...

29.10.2019 10:46
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

fikovnice napsal(a):

Jéé to je podoba. Je to sice kříženka MCO ale jako by té Vaší z oka vypadla
PS: To je naše Aťenka

29.10.2019 11:48
fikovnice

XXX.XXX.135.155

zelenafarma napsal(a):
Jéé to je podoba. Je to sice kříženka MCO ale jako by té Vaší z oka vypadla
PS: To je naše Aťenka

Krásná!
Ale asi bude menší než Elsa, že? Já ji nemám aktuálně zváženou, ale takových 8kg asi mít bude...

29.10.2019 12:52

""Normální" (tzn. zdravou) vesnickou kočku řada z nás určitě viděla, stejně jako jsem já viděla řadu "normálních" koček z množíren. Ale to neznamená, že ani v jednom případě neexistují."
tady nějak tápu - to normální v uvozovkách je jako NEnormální?nebo co?

deauvile napsala :
""I kdyby všichni majitelé nechali nyní své kočky kastrovat, stejně zůstane genofondu ažaž..."!
a na mou návodnou reakci,co se stane, když se všechny kočky domácí nechají kastrovat (jako kde budeme mít ten genofond) napsala:
"Nevím, toho se nedožiji, takže nemá cenu spekulovat... ale je stále mraky bezprizorných, takže o genofond fakt strach nemám. Až to bude na pořadu dne, můžeme začít řešit, takhle je to jen bohapustá teorie.
aha, takže záchovnou základnu "kočky domácí" mají tvořit ony polodivoké kolonie, mezi kterými se četné nemoci tak fajn šíří....? Fajn idea

"Já bych ten chov pod vedením člověka úplně nezavrhovala, jsou věci, které příroda moc neumí, koneckonců i díky cílenému chovu máme dnes kočky (a řady dalších zvířat) jako domestikovaná zvířata..."
ale to snad nee....díky cílenému chovu máme kočku jako domestikované zvíře?
a) u kočky domestikace nebude výsledkem cílené práce člověka
b) cíleným chovem myslím cílené a řízené šlechtění plemen člověkem

"Ale asi jenom představy?:-)"
samozřejmě, že jenom představy, kočku znám pouze z leporela....
to nestačí?

"Váš příspěvek v 10.02, poslední odstavec:

A já reaguji na tuto větu, že VE VAŠEM UTULKU atd., nikoliv na "nemocné hubené kočky blabla…"."

a já tuto větu napsala jako reakci na to, že ty "vesnické" chuděry jsou skrz naskrz promořené všemi nemocemi.....a za těch 30 a více let se k nám žádná taková nemoc nedostala.....a vlastně jak by mohla, když mám kočky jenom ty na papíře, vlastně.....

"Kotě s FeLV nemuselo infekci chytit v útulku, ale mohlo si ji přinést z ulice."
anebo se nakazilo v útulku......
- podmínky příznivé pro život viru
- velké množství zvířat na malém prostoru, větší šance na přenos jakékoliv infenkční nemoci
- oslabení imunity zvířat stresem, i banálním onemocněním, očkováním

Nikde nepíšu, že útulek = F nemoc!
ale že útulek = zvýšení pravděpodobnosti, že se zvíře nakazí/onemocní

a s tím jsem vstoupila do tohoto tématu - že nejlepší je zdravá kočka vesnická!

29.10.2019 16:05
deauville

XXX.XXX.175.69

Nikde nepíšu, }že útulek = F nemoc! ale že útulek = zvýšení pravděpodobnosti, že se zvíře nakazí/onemocní a s tím jsem vstoupila do tohoto tématu - že nejlepší je zdravá kočka vesnická!

Já jsem v prvním příspěvku reagovala na tuto jednu Vaši větu, ale zbytek onoho příspěvku byl vztažen k ostatním příspěvkům se zkušenostmi s F nemocemi, hlavně Tenurri.

aha, takže záchovnou základnu "kočky domácí" mají tvořit ony polodivoké kolonie, mezi kterými se četné nemoci tak fajn šíří....? Fajn idea

Nad tím se odmítám zamýšlet... Fakt, v nejbližších, řekněme sto, letech tohle rozhodně nehrozí a spekulovat o tom, jaké by to bylo, je bohapustá teorie a ztráta času. Nebojím se, že budu někdy řešit tento problém.

ale to snad nee....díky cílenému chovu máme kočku jako domestikované zvíře?
a) u kočky domestikace nebude výsledkem cílené práce člověka
b) cíleným chovem myslím cílené a řízené šlechtění plemen člověkem

OK, můžeme teď rozebírat definice domestikace a chovu, vytvářet si vlastní definice, citovat různé autory atd., a hádat se, kdo má větší pravdu. Když vezmu třeba definici domestikace zde na ifauně, kdy "Domestikace (zdomácnění) je proces, při kterém člověk nahrazením přirozeného výběru umělou cílevědomou selekcí přeměnil určité druhy zvířat" (viz https://www.ifauna.cz/ruzne/clanky/r/detail/2332/domestikace-zvirat/) - co je to jiného než chov? Takže za mě člověk postupně vybíral ty jedince, které se mu nejvíc hodili "do krámu", tzn. nejlíp chytali myši nebo se mu nejvíc líbili, nebo byli nejvíce mazliví, co já vím, jaké tehdy měli chovatelské cíle:-)…

anebo se nakazilo v útulku......
- podmínky příznivé pro život viru
- velké množství zvířat na malém prostoru, větší šance na přenos jakékoliv infenkční nemoci
- oslabení imunity zvířat stresem, i banálním onemocněním, očkováním
Nikde nepíšu, že útulek = F nemoc!
ale že útulek = zvýšení pravděpodobnosti, že se zvíře nakazí/onemocní

To já nepopírám, taky jsem to nikde nenapsala, že to nemohlo být v útulku. Ovšem i do toho útulku se to muselo zpravidla odněkud dostat... A ted raději nepíšu, že se tam dostalo od "venkovských koček", protože bychom zase mohli rozebírat, co to vlastně taková venkovská kočka je. Vy jste si nějakou definici vytvořila, ale já mám jinou představu:-)

Nechci dál plevelit diskusi. Osobně celý problém vidím v tom, co jsem psala několikrát výše. Proti "venkovské" kočce nic nemám, ale někdo je musí namnožit, když je doporučujete. A má smysl "venkovskou" kočku množit? Když bude mít několikrát ročně koťata, najdu jim všem zodpovědné majitele, když je všude koček hafo? Pokud ne, pak se prostě množit nemají, protože následuje ten koloběh popsaný výše...

29.10.2019 19:39
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

fikovnice napsal(a):
Krásná!
Ale asi bude menší než Elsa, že? Já ji nemám aktuálně zváženou, ale takových 8kg asi mít bude...

Tak tu váhu ani náhodou má tak něco přes 4 kg...

29.10.2019 23:38
fikovnice

XXX.XXX.135.11

zelenafarma napsal(a):
Tak tu váhu ani náhodou má tak něco přes 4 kg...

No jo, a to byla bezkonkurenčně nejmenší z vrhu!!!

Přidejte reakci

Přidat smajlík