Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Denisa775

27.10.2019 11:43
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Dobry den, chtela bych se zeptat. Zamluvili jsme si kotatko u jedne pani a psala nam, ze uz je mozne si ho vzit. Ted jsem ale zjistila, ze ma 8 tydnu a je podle vsech clanku moc malinke. Pani mela kotatka poprve a tak taky nevedela, ze se to nesmi. Adaptovalo se skvele, ma nas rado, umi na zachudek, papka masicko a varenou zeleninu. Chceme ho mit venku, postupne ho na to zvykat. Pres zimu ho nechame doma,ale na jaro bych ho rada dala ven, takze bych byla i vdecna za rady jak ho na to zvykat. A jestli ho mam te pani vratit a vzit si ho treba az po Vanocich.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.10.2019 12:02

Pokud ho už máte doma a zvyklo si, tak bych ho už asi nepřenášela zpátky. Nevěděla jste to, tak se hold stalo, ale příště je dobré si tyhle informace hledat předem...Zachraňují se i menší koťátka, která jsou bez matky...jediné co, tak by bylo určitě lepší, kdybyste koťata měla dvě. Za prvé se spolu vyřádí, nebudou se nudit a taky nebude kotě samotné, když vy nebudete doma. Pro koťata je hra se sourozenci hodně důležitá a myslím si, že kotě je moc malinké na to, aby bylo samo. Jako zvládne to, ale bylo by pro něj o 100% lepší mít parťáka.

Jinak je super, že ho krmíte masem, ale třeba vařená zelenina mu nějak nic nedá (ale ani mu neublíží, nebojte). Kočka je striktní masožravec a je důležité aby mělo kotě v jídelníčku správný poměr svaloviny, vnitřností a syrových kostí, pokud chcete krmit pouze masem.

Jinak na jaře bych s ním prostě chodila po chvilkách ven pod dozorem, za chvíli si zvykne, že zahrada patří k domu (určitě ne hned "vyhodit" ven a "zvykej si"). Jinak určitě bych ho nechala vykastrovat kolem dubna - května, obzvlášť jestli ho budete pouštět ven...jinak se vám bude rvát s kocourama a hledat kočky k páření a nic jiného ho jaksi nebude zajímat, navíc bude domů chodit oškubaný a nejspíš i nemocný.
Plus určitě naočkovat minimálně základní kombinovanou vakcínou, kde máte očkování proti ošklivým kočičím nemocem, které je velmi pravděpodobné, že venku může chytit (a s tím samozřejmě i pravidelně odčervovat) - určitě vám poradí váš veterinář.

27.10.2019 12:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kotě si nechte, ony vesnické micky se tak běžně dávají. Já mám kočky sice britské, ale máme obrovskou zahradu a nedokázala bych jim pobyt venku odepřít, jsou tam tak spokojené, že starý kocour už domů skoro nechodí, ubytoval se ve psí boudě a domů chodí maximálně jednou za čas mrknout, či ho nalákám na smetánku My jsme od jara do zimy venku, takže bylo přirozené, že když pracuju venku, koťátko se motá někde kolem. Pak jsme šli spolu domů. Teď už má kočička rok a půl a většinu dne ji ani nevidím, někde loví-číhá, či jen spí. Ona tedy někdy domů chodí spinkat, někdy ne, taky podle počasí. Může být v teple garáže, kde má na radiátoru pelíšek, v boudě s kocourem na slámě, studený odchov pelíšek v zahradním domku...no a doma v podstatě kde zalehne...

Denisa775

27.10.2019 12:15
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Dekuji mockrat za rady, no ja nevim jestli bych zvladla mit doma 2 kotata🤔 ona ma pani ted k odberu jeste jedno, holcicku. Takze by byli sourozenci spolu, ale mame novy dum, chvilicku zarizeny a predstava, ze mi to tu nici 2 kotata🤔

27.10.2019 12:39

Denisa775 napsal(a):
Dekuji mockrat za rady, no ja nevim jestli bych zvladla mit doma 2 kotata🤔 ona ma pani ted k odberu jeste jedno, holcicku. Takze by byli sourozenci spolu, ale mame novy dum, chvilicku zarizeny a predstava, ze mi to tu nici 2 kotata🤔

Mám dvě kočky a nikdy mi nic nezničili. Právě je super, že jsou dva a vyblbnou se spolu, sice budou lítat jak tornáda, ale nebude vám z nudy dělat doma bordel...jinak ať už máte jednu kočku, nebo 10, základem je škrabadlo, kde si budou brousit drápky, jinak vám i jedno kotě zničí například sedačku...ono dvě koťata fakt už nejsou takový rozdíl a vy budete mít spíš o starost míň, že prcek se vyblbne se ségrou a budou spokojení. Vemte si, že je to ještě malé koťátko a po dobu vaší nepřítomnosti bude doma samo 8 - 10 hodin třeba (nevím, jak dlouho to je u vás) a bude se nudit, nebo naříkat, že je tam sám. Já osobně už bych si samotné kotě nikdy nevzala.

27.10.2019 12:55
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Také jsme brali koťátka dvě a stejně i dvě štěnda. Prostě jsem nechtěla, protože jsme hodně cestovali, aby tam jeden zůstal sám, u nás tedy v zahradě, ale stejně. Nakonec to dopadlo tak, že už jsem od nich nikdy nedokázala odjet, ani na pár dnů Jak píše Tenurri, vzala bych koťátka dvě, když je možnost, kočka s kocourkem jsou v pohodě(jen je později nutná kastrace) nevyhánějí se z pozemku a koťata jsou šťastná, neskutečně se vyblbnou

27.10.2019 14:23
rapotacka11

XXX.XXX.79.187

Denisa775 napsal(a):

Proč by měla ničit?
Když začnou divočit, vyřádí se venku.
Uvažovala jsem stejně jako Vy.
Pak jsem si 1x jela pro kotě
a uchvátilo mě i druhé. Vzala jsem obě
a už nikdy jen jedno.
Život mají (a my s nimi) zcela o něčem jiném.
Bohatý, plný zábavy a her a co je nejdůležitější,
venku si jsou vzájemnou oporou. Příchylnost k člověku
a mazlivost tím, že jsou 2, neutrpí.

27.10.2019 15:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

rapotacka11 napsal(a):
Proč by měla ničit?
Když začnou divočit, vyřádí se venku.
Uvažovala jsem stejně jako Vy.
Pak jsem si 1x jela pro kotě
a uchvátilo mě i druhé. Vzala jsem obě
a už nikdy jen jedno.
Život mají (a my s nimi) zcela o něčem jiném.
Bohatý, plný zábavy a her a co je nejdůležitější,
venku si jsou vzájemnou oporou. Příchylnost k člověku
a mazlivost tím, že jsou 2, neutrpí.

Život mají (a my s nimi) zcela o něčem jiném. Bohatý, plný zábavy a her a co je nejdůležitější,
venku si jsou vzájemnou oporou - ano, přesně tak

27.10.2019 18:08

jéžiš, vždyť to je zcela jedno, jestli se na záclonách houpe jedno nebo dvě koťata.....

27.10.2019 18:49
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jéžiš, vždyť to je zcela jedno, jestli se na záclonách houpe jedno nebo dvě koťata.....

Naše kočky nikdy po záclonách neskákaly, vlastně ani po nábytku...ale to bude zřejmě i tím, že už jako koťata byly venku.

27.10.2019 19:06

tož moji mají také přístup ven, ale holky usoudily, že nejlepší zábava, vždy tak mezi jednou a třetí ráno, je šplhat po záclonách....v ložnici! .....no hezké časy to byly

28.10.2019 12:04
fikovnice

XXX.XXX.135.59

lesnížínka napsal(a):
Naše kočky nikdy po záclonách neskákaly, vlastně ani po nábytku...ale to bude zřejmě i tím, že už jako koťata byly venku.

To je zvláštní - že jsou kočky ničitelé a neničitelé. Moje tři kočky se NIKDY na záclonách nehoupaly. Maximálně, když tam byla můra, tak Elsa drápem záclonu zachytla. Prostředňák se naučil chodit po horní stěně nábytku (třeba obývákové stěny), ale praktikuje to jen on, ptž má nejvíc atletickou postavu. Škody v bytě - naprosto minimální. Jen mě štve Elsa - ač má milión škrabadel, vybrala si jako nejlepší moji fungl novou sedačku! Okřikuju, v době okřiknutí poslechne, ale jinak si nedělám iluze...

Denisa775

28.10.2019 14:27
Denisa775

XXX.XXX.131.160

To je hezke😀 ale 2 kotata bych nedala. Ten nas kocour je hrozny divoch, hlavne rano. Ale snazime se s nim casto hrat. Ma hodne hracek, skrabadlo atd. A chceme na balkon koupit sit, aby mohl byt i venku, kde bude mit pelisek a taky skrabadlo. Tak snad to bude v pohode.. jinak co je nejlepsi mu varit? Muzu i hovezi maso?

Denisa775

28.10.2019 14:45

28.10.2019 15:59

Denisa775 napsal(a):
To je hezke😀 ale 2 kotata bych nedala. Ten nas kocour je hrozny divoch, hlavne rano. Ale snazime se s nim casto hrat. Ma hodne hracek, skrabadlo atd. A chceme na balkon koupit sit, aby mohl byt i venku, kde bude mit pelisek a taky skrabadlo. Tak snad to bude v pohode.. jinak co je nejlepsi mu varit? Muzu i hovezi maso?

Maso syrové, pokud budete vařit, musíte dosypávat doplňky - hlavně třeba taurin, který vařením (ale i mletím) zničíte. Ze syrového cokoliv krom divočáka. Kotě potřebuje vyváženou stravu, hlavně takhle malé. Ve vařeném jídle moc živin mít nebude, takže toho "vaření" ve vašem případě bych se docela bála. Pokud nechcete krmit kvalitním vyváženým kompletním krmivem (granule, konzervy), tak doporučuji si o krmením masem něco nastudovat, alespoň základy.

https://www.felinium.cz/co-je-to-raw-feeding-aneb-krmeni-syrovou-stravou/

Jinak je to roztomilouš...divočit bude proto, že si nemá dostatek svojí energie jinak vybít...hrát si sám je nuda ...a ráno bude nadšenej, že vstáváte a něco se děje, když celou noc musel být klid...ale koťata jsou tornáda i když nám teda žádné po záclonách nešplhalo.
Se spolubydlící jsme měly každá jedno kotě a vyblbli se právě spolu. Žádnou práci navíc jsme s nimi neměly, navíc bylo úžasný pozorovat, jak spolu skotačí a jak spolu potom spí v pelíšku . Já měla určitě lepší pocit, že nenechám kotě X hodin denně doma samotné, asi bych se cítila špatně.

Denisa775

28.10.2019 18:49
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Ja nevim, ze mate neustalou potrebu cloveka presvedcovat at ma dve kocky. Ono to taky stoji dost penez, kdyz se chce o kocku clovek kvalitne starat a navic bydlim s rodici, kteri nechteli doma 1 kocku, natoz 2. Ani ja ho nechci doma, proste pak posupajdi ven, kde bude mit pro sebe obri zahradu, pristresek, ale v zime i mistnost doma. Ja jsem rada za rady na ktere se ptam, ale proc porad nekoho nutit do dvou kocek a mit poznamky, ze ho vlastne trapim, kdyz bude sam. Mam ho rada, starat se o nej budu nejlip jak to pujde, hrajeme si s nim, mazlime a nemyslim si, ze ma pocit, ze mu neco chybi. Vetsina lidi ma doma 1 kocku.

28.10.2019 21:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Denisa775 napsal(a):
Ja nevim, ze mate neustalou potrebu cloveka presvedcovat at ma dve kocky. Ono to taky stoji dost penez, kdyz se chce o kocku clovek kvalitne starat a navic bydlim s rodici, kteri nechteli doma 1 kocku, natoz 2. Ani ja ho nechci doma, proste pak posupajdi ven, kde bude mit pro sebe obri zahradu, pristresek, ale v zime i mistnost doma. Ja jsem rada za rady na ktere se ptam, ale proc porad nekoho nutit do dvou kocek a mit poznamky, ze ho vlastne trapim, kdyz bude sam. Mam ho rada, starat se o nej budu nejlip jak to pujde, hrajeme si s nim, mazlime a nemyslim si, ze ma pocit, ze mu neco chybi. Vetsina lidi ma doma 1 kocku.

To se mýlíte, nemá.

29.10.2019 01:52
rapotacka11

XXX.XXX.79.187

Ja nevim, ze mate neustalou potrebu cloveka presvedcovat at ma dve kocky. Ono to taky stoji dost penez, kdyz se chce o kocku clovek kvalitne starat a navic bydlim s rodici, kteri nechteli doma 1 kocku, natoz 2. Ani ja ho nechci doma,

Asi o nich víme víc.
A nač ho potřebujete?

Denisa775

29.10.2019 07:45
Denisa775

XXX.XXX.209.16

To nemá cenu, vy jste tady fakt banda... Já se tady nepotřebuju obhajovat proč nechceme 2 kočky. Místo, aby jste poradili na co se člověk ptá, tak chcete někoho neustále soudit a diktovat. Mějte si i 20 koček, mě je to jedno. Víte na co ho potřebuju? Na ho*no , to je otázka jak pětiletého dítěte. Asi je lepší se příště na nic neptat, dělat si to po svém i když špatně, ale vyhnout se fanatikům jako jste vy

29.10.2019 09:42

Denisa775 napsal(a):
To nemá cenu, vy jste tady fakt banda... Já se tady nepotřebuju obhajovat proč nechceme 2 kočky. Místo, aby jste poradili na co se člověk ptá, tak chcete někoho neustále soudit a diktovat. Mějte si i 20 koček, mě je to jedno. Víte na co ho potřebuju? Na ho*no , to je otázka jak pětiletého dítěte. Asi je lepší se příště na nic neptat, dělat si to po svém i když špatně, ale vyhnout se fanatikům jako jste vy

Je to "diskuze" tudíž každý vám sem může napsat svůj názor. Co si z toho vezmete vy je už na vás. Nikdo vám nedrží nůž u krku, ať si druhé kotě vezmete, jen píšeme, že to je určitě lepší a výhodnější - pro to kotě.
Rady na vaše otázky jste dostala a zbytek lidi píšou pro dobro těch koček, ne aby si na vás někdo honil ego. Kdybychom si nemysleli, že je pro tak malé kotě důležité vyrůstat s parťákem, tak to nepíšeme.

Denisa775

29.10.2019 16:12
Denisa775

XXX.XXX.131.160

A ja nekolikrat psala, ze dve kocky mit proste nebudu, protoze nechci. Navic kocourek bude venku, nebude se urcite tudiz nudit. Misto toho, aby jste to respektovali, tak tady neustale pisete to same. Je tolik lidi, kteri se o kocky nestaraji a kdyz se nekdo chce starat a kocicce se venuje a chce rady, tak se tady na nej sbehnete jak supi. Ja nejsem kocici mama jak vy tady, poridila jsem si kocourka pro radost, na chytani mysi a abych dala kotatku lasku a mel se dobre. To by vas melo zajima!

29.10.2019 16:35
ladd

XXX.XXX.34.47

Denisa775 napsal(a):
A ja nekolikrat psala, ze dve kocky mit proste nebudu, protoze nechci. Navic kocourek bude venku, nebude se urcite tudiz nudit. Misto toho, aby jste to respektovali, tak tady neustale pisete to same. Je tolik lidi, kteri se o kocky nestaraji a kdyz se nekdo chce starat a kocicce se venuje a chce rady, tak se tady na nej sbehnete jak supi. Ja nejsem kocici mama jak vy tady, poridila jsem si kocourka pro radost, na chytani mysi a abych dala kotatku lasku a mel se dobre. To by vas melo zajima!

Vzala jste mi myšlenku. Sice jsem taky pro dvě koťata, ale pokud by bylo myšleno, že budou pouze bytová, aby zvíře mělo celoživotního parťáka, protože stále se mu věnovat nemůžete….. Ale když bude venkovní, tak to jde. Naopak jsem zastáncem, že ve městech a vesnicích je překočkováno a že pokud mám kočky venkovní, tak jedna nebo dvě stačí (škoda, že ještě nějaký čas nebylo u mámy).
Píšu ale proto, že jsem názoru, že kotě můžete zvykat venku již teď, není nutné čekat na jaro. Důležité je, aby kotě objevovalo okolí postupně. Takže u vchodových dveří mu udělat krytý pelíšek a pod dozorem ho nechat v jeho okolí si hrát a zkoumat. Je dobré ho i postupně směrovat vhodným směrem, kde by si mohlo na zahradě hrát – ne v okolí branky, kudy může prolézt na ulici, ale třeba u boudy na nářadí, kde může nalézt úkryt, v keři, kde může šplhat, ve vysokých kytkách, kde je jak v pralese,…. V noci by bezpodmínečně mělo být někde v bezpečí uzavřeno, ideálně v bytě. Naučit ho na okno, kudy na tu nejbližší zahradu u dveří vidí, aby i zevnitř si to mohlo okouknout. Pokud máte sklep s okénkem, kudy by v budoucnu mohlo do baráku, tak ideální řešení.
Stravu co nejpestřejší ale nerozmlsat ho, ať nemáte “nežerku”, který ke všemu jen čichne. Jako základ ke krmení syrové maso (ideálně přemražené) - všechny druhy, vnitřnosti, kuřecí krky i s kůží a kostmi. Jako doplněk tvaroh, jogurt, syrový žloutek, smetanu Maso nekrájet na moc malé kousky, ale tak na velikost palce nebo myši (žvýkání podporuje samočištění zubů, předejte problémům se zubním kamenem), i v tomto věku si s tím poradí. Naučit ho na granule je vhodné proto, aby jste mu mohli dát jídlo do zásoby v případě, že nebudete nějaký čas doma. Na různé konzervy a paštičky bych ale neučil, je to stále jen náhražka masa, samý konzervant a éčko.
Do misky vyryjte drn trávy a dejte ho doma někam, na světlo, kde bude dobře růst ať má co okusovat. Čistí si tím střeva a doplňuje vitamíny.

29.10.2019 17:12

já bych naopak asi kotě nechala doma (ať si zvykne, zafixuje domov, neodejde za kolemjdoucími, což takoví prcci rádi dělají), optimálně do kastrace.
A kastrovala bych dřív, než někdy v dubnu či květnu, zejména pokud už bude chodit ven (to už bude asi hodně chtít, a kočky se začínají mrouskat únor, březen), respektive když začne značkovat
Také bych preferovala maso syrové a pokud možno se vyhla mokré prefa stravě, rovněž souhlas s granulemi

29.10.2019 20:26
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

já bych naopak asi kotě nechala doma (ať si zvykne, zafixuje domov, neodejde za kolemjdoucími, což takoví prcci rádi dělají), optimálně do kastrace.
A kastrovala bych dřív, než někdy v dubnu či květnu, zejména pokud už bude chodit ven (to už bude asi hodně chtít, a kočky se začínají mrouskat únor, březen), respektive když začne značkovat
Také bych preferovala maso syrové a pokud možno se vyhla mokré prefa stravě, rovněž souhlas s granulemi

Ono se to nabízí, ale není to tak. První koťata šla přímo ven, za psy do boudy, pozděj měla boudičku svou. Vůbec neměla tendence chodit ven, na lidi si nikdy moc nezvykla, před návštěvama zdrhala kočička vždycky, kocour sledoval z povzdálí, ale nikdy by se nenechal od cizího nalákat a chytit. Tahle malá byla nějakou dobu jen doma, aby si na ni postupně pes zvyknul. Přišla krásně socializovaná, od mala společenská a důvěřivá. Návštěvy chodila pozdravit. Ale co už je téměř rok hlavně venku(v zahradě) už se lidem vyhýbá a zdrhá. Někdy se nechá ukecat a jde s návštěvou po zahradě(když tam jsem) ale šáhnout od cizích už na sebe nenechá. Máma jí posledně brblala: takové jsi byla milé koťátko a teď...už na nás kašleš

30.10.2019 09:23
rapotacka11

XXX.XXX.79.187

Denisa775 napsal(a):

Myslela jsem si to.
Vzít kotě na zimu
a vyšoupnout ho ven.

30.10.2019 11:13

lesnížínka, píšu to proto, protože minimálně 2 současní členové mé leporelové smečky se tak ke mně dostali (možná můžu přihodit i Matýskovou). Minimálně proto, protože o těch dvou to prokazatelně vím, u ostatních se mohu domnívat.

Jinak ale a samozřejmě jsem taky nikdy příchozí koťata nezavírala, až na poslední přírůstek......tož jednak stárnu a tíhnu k opatrnosti, a hlavně nám tady rapidně narostla frekvence aut, turistů, kolistů....

Denisa775

30.10.2019 11:18
Denisa775

XXX.XXX.143.21

Rapotacko vy jste asi hodne hloupa, vidte? Protoze lidi i s nizkym IQ jsou schopni pochopit, ze kdyz pisu, ze kocour pujde na jare ven, znamena, ze bude pres zimu doma. Takze vas poprosim, aby jste se vice neangazovala v me diskuzi. Muzete svoji demenci ukazat zase jinde. Hezky den

30.10.2019 12:11

K té stravě...já jsme se třeba hodně věcí dozvěděla na FB skupinách...například "FELINIUM - Krmení syrovou stravou (Feline raw feeding)" nebo "První kočičí výživová poradna"...
Pokud něco potřebuji vědět, ověřit, zjistit kvalitu či složení značky atd, stačí zadat klíčové slovo ve skupině do vyhledávání a vyjedou veškeré příspěvky, které se toho týkají. Musíte samozřejmě komentáře filtrovat, protože ne každý je relevantní, ale vždy jsem se dozvěděla, co jsem potřebovala, aniž bych musela vznášet vlastní dotaz. Každopádně vám doporučuji si o stravování koček něco nastudovat.
Jinak vám samozřejmě nemůže nikdo nic nutit, navíc pokud vám rodiče nedovolí druhou kočku, nenaděláte s tím asi nic, když s nimi bydlíte.
Určitě ale popřemýšlejte o té kastraci, jinak budete mít z kocoura živoucí oškubanou zombie kočku, jelikož jeho každodenní náplní venku budou hlavě rvačky s ostatními kocoury a nahánění koček. K tomu doporučuji si něco zjistit o kočičích chorobách a hlavně kocourka pravidelně odčervovat a každoročně očkovat.
http://zverolekarka.com/ockovani-kocek/

http://www.trevet.cz/clanky/fip-fiv-a-felv-zavazne-virove-infekce-kocek/

Denisa775

30.10.2019 12:27
Denisa775

XXX.XXX.143.21

Tenurri- kastraci nezvazujeme, o te jsem rozhodla, ze kastrovat kocourka nechame. Vim, ze se pak hodne toulaji atd. Kazdopadne jsem mu koupila granule a 100% maso v kapsicce, ale ty kapsicky i kdyz si je vsichni chvali a jsou udajne pro citlive zazivani, tak mu delaji zle a ma po nich prujem. Takze nyni je jen na granulich a jen na kurecim varenem masu, nez mu prujem ustane a hlavne se poradim s veterinarkou co mu davat a co ne. Kazdopadne dekuji, urcite na odkazy mrknu. Jak jsem se ted dozvedela, tak pani je ani nenechala v tech 4 tydnech odcervit, takze zitra jdeme hned k te veterinarce. A po odcerveni za 14 dnu pujde na ockovani.

30.10.2019 12:51
ladd

XXX.XXX.34.47

Tak jsem zvědav, jestli veterinářka poradí nějaké krmivo, které sama prodává nebo syrové maso.
S tím odčervením teď, když má žaludeční a střevní problémy, počkejte.

30.10.2019 12:57
Jackousek

XXX.XXX.219.4

Dobrý den, já mám s takhle malým kotětem také zkušenost. Domů jsem si přivezla 6 týdenní kotě, které přišlo o sourozence a o matku. Kotě jsem dokrmovala a zahřívala, starala jsem se o něj jako o miminko, bohužel dostal infekci a skončil na kapačkách. Vše jsme úspěšně zvládli a je z něj zdravý a krásný kocour. Problém ale je, že jak nevyrůstal se svojí rodinou téměř nic neuměl a je agresivní na další zvířata a na cizí lidi. Na mě občas také, mohu ho pohladit jen když má on náladu. I přes vše co jsem pro něj udělala se ke mě chová takhle . Nevím jestli je to pouze jeho "blbá" povaha a nebo nastal skutečně problém v tom dětství.

Vám ale držím pěsti ať vše zvládnete a kotě je u Vás spokojené.

Denisa775

30.10.2019 13:31
Denisa775

XXX.XXX.143.21

Jackousek- nas kocourek je zatim milacek, je pravda, ze kdyz se hraje, tak nas skrabe, ale vzdy rekneme razne NE a on prestane a nebo se sebereme a jdeme na minutu pryc a pak se vratime s nim hrat. Je mazlivy, rad spi primo na nas a chova se myslim proste jako kote, je hravy. Ale my se s nim hrajeme vzdy hodinu nez jdu do prace, pak mu dam najist a kdyz se vratim coz je tak za 5-6 hodin, tak se s nim hraju dokud se mu nechce spinkat, coz je tak za hodinku her. Takze doufam, ze to s nim bude v pohode. Tim, ze mu nechci odpirat byt venku, tak doufam, ze bude kamaradsky, kdyz prijde za nama na terasu. Ale to predbiham, ven pujde az bude teplo. Uz jsem se divala i na domecky pro kocky. Mrzi me, ze vas mazel je takhle nevrly 😖 vuci ostatnim

30.10.2019 13:57
Jackousek

XXX.XXX.219.4

Denisa775 - mě to také mrzí, protože cca 8 měsíců byl zlatý a mazlivý a pořád mi spal kolem krku. Pak to začalo, začal na mě útočit, hlavně na nohy a začal se nudit. Hrála jsem si s ním co to šlo, ale do kastrace venku nechodil. Počkali jsme do 1 roku a pak jsme ho vykastrovali, teď courá po venku pořád (v noci ale jde domů spát). Již se nemazlí (pouze s partnerem, nikým jiným) a na ostatní (lidi i zvířata) syčí a případně i vrčí. Opravdu nevím kde se stala chyba . Ale stále ho miluji i přes to, že mě mám jen na žrádlo

30.10.2019 14:15

Jackousek napsal(a):
Denisa775 - mě to také mrzí, protože cca 8 měsíců byl zlatý a mazlivý a pořád mi spal kolem krku. Pak to začalo, začal na mě útočit, hlavně na nohy a začal se nudit. Hrála jsem si s ním co to šlo, ale do kastrace venku nechodil. Počkali jsme do 1 roku a pak jsme ho vykastrovali, teď courá po venku pořád (v noci ale jde domů spát). Již se nemazlí (pouze s partnerem, nikým jiným) a na ostatní (lidi i zvířata) syčí a případně i vrčí. Opravdu nevím kde se stala chyba . Ale stále ho miluji i přes to, že mě mám jen na žrádlo

On opravdu může být problém v tom, že přišel o matku a sourozence takhle brzo. Některé kočky z toho můžou mít pozdější negativní následky. Samozřejmě jsou taky kočky, které to nemusí poznamenat vůbec, ale většinou mají tyhle problémy příliš brzy odebraná koťata.

30.10.2019 16:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

On opravdu může být problém v tom, že přišel o matku a sourozence takhle brzo. Některé kočky z toho můžou mít pozdější negativní následky. Samozřejmě jsou taky kočky, které to nemusí poznamenat vůbec, ale většinou mají tyhle problémy příliš brzy odebraná koťata.

Tenurri, s tímto nesouhlasím. Vesnické kočky se vždycky braly brzy, mezi 6-8týdnem a nikdy jsem neslyšela o tom, že by měl někdo zlého kocoura. První(a jediný) zlý kocour, co jsem o tom slyšela, byl bytový briťák mého spolužáka, který to vzpomněl na třídním srazu. Kočka se to, jak se má chovat k lidem, nenaučí od svých sourozenců. Myslím si, že chyba se stala někde ve výchově, nebo to prostě některé kočky mají v povaze.

30.10.2019 17:10

lesnížínka napsal(a):
Tenurri, s tímto nesouhlasím. Vesnické kočky se vždycky braly brzy, mezi 6-8týdnem a nikdy jsem neslyšela o tom, že by měl někdo zlého kocoura. První(a jediný) zlý kocour, co jsem o tom slyšela, byl bytový briťák mého spolužáka, který to vzpomněl na třídním srazu. Kočka se to, jak se má chovat k lidem, nenaučí od svých sourozenců. Myslím si, že chyba se stala někde ve výchově, nebo to prostě některé kočky mají v povaze.

Je tedy pravda, že na to nemám žádný vlastní ověřený výzkum, ale články na toto téma vždy uvádí problémy s tím spojené jako "projevy stresu ze stesku, zažívací problémy, nečistota kdykoli během života, nevysvětlitelné poruchy chování, agresivita proti vlastnímu člověku atd".

Ono asi záleží kdy bylo kotě předčasně odebrané a asi i za jakých podmínek...jak říkám, některé to zvládne v pohodě, některé může být klidně "magor"...myslím si, že to kotě může poznamenat, obzvlášť, pokud do odběru nevyrůstalo zrovna v dobrém prostředí.

Znám jen jeden případ a to když babičce dovezla její snacha kotě, které nemělo ještě ani dva měsíce (podle všeho nějaká kříženka perské kočky) a ta teda byla satan...v dospělosti fakt zlá kočka, které se skoro každý bál...na nás jako děti několikrát zaútočila, nesmělo se na ni vůbec sahat...nechala se hladit a česat jen od babičky. Je ale pravda, že když ji dostala, tak byla pohublá a kradla z talíře i kůrky od chleba a jedla fakt kde co...takže bůhví, odkud kotě bylo. Plus byla extrémně čistotná (nebo nečistotná? ) a pokud v kočičím wc už byla klidně jen kulička moči, šla se vyprazdňovat do vany, nebo umyvadla...si vždycky pamatuju, jak jsem si šla do koupelny umýt ruce a tam v umyvadle ho*no ... jejich kocourovi roztrhla ucho, ale on byl takový pako, že si nechal všechno líbit a nakonec se ti dva i docela skamarádili.
Každopádně chválím babičku, že ani takhle problémovou kočku nedala pryč a nám vždycky akorát řekla, že nám to patří a neměli jsme na ni sahat (nebo kolem ní chodit moc blízko XD) ...jinak byla Tarinka moc hezká kočka, vypadala jako andílek, takže ji bohužel každá návštěva chtěla vždycky hladit .

Denisa775

30.10.2019 18:55
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Tak to je hruza, ja obcas i na diskuzich ctu, jak jim kocka v byte demoluje byt i kdyz ma kamarada a tim padem se nenudi. Ze jim cura vsude, i do postele, roztrhala novou sedacku a kadi ji do kvetinace, i kdyz se na nej diva. Pani taky nedala kocku pryc, ale ja narovinu rikam, ze tohle bych psychicky nedala teda. Fred se mel u puvodni majitelky dobre, u nas se o nej starame, mazlime ho, tak uvidime co z nej vyroste. 😀

30.10.2019 19:27

Denisa775 napsal(a):
Tak to je hruza, ja obcas i na diskuzich ctu, jak jim kocka v byte demoluje byt i kdyz ma kamarada a tim padem se nenudi. Ze jim cura vsude, i do postele, roztrhala novou sedacku a kadi ji do kvetinace, i kdyz se na nej diva. Pani taky nedala kocku pryc, ale ja narovinu rikam, ze tohle bych psychicky nedala teda. Fred se mel u puvodni majitelky dobre, u nas se o nej starame, mazlime ho, tak uvidime co z nej vyroste. 😀

tak ono je demolovat a demolovat...každý vidí jako demolici něco jiného. Je jasný, že kočka nebude tiše sedět v koutě, obzvlášť, pokud je čistě domácí. Proto je dobré jí udělat vlastní zázemí z různých poliček, škrabadel, trámů, pelíšků, atd... Pro kočku bohužel není sedačka sedačka, ale prostě další škrabadlo, pokud je z materiálu, který se jí na škrábání líbí...ale tak s tím se nějak musí počítat, že kočky škrábou věci a brousí si drápky, je to pro ně přirozené...dá se to vyřešit potahy, odnaučováním, vypozorovat co ráda škrábe a to jí umožnit na pro ni vhodných místech, atd...je pravda, že bych si ke kočkám určitě nepořídila koženou sedačku za 40 litrů, to prostě nejde, když máte doma zvíře.
Čůráním většinou kočka dává najevo zdravotní či jiný problém, nemá vám jak jinak sdělit, že ji něco trápí, nedělá to schválně...Květináče se dají odstranit, dát jinam, dát do nich kameny...atd...prostě každý, kdo si pořídí zvíře by měl udělat místo kde s ním žije "pet friendly" aby se z toho nezbláznil . Váš případ to asi nebude, pokud chcete mít později kočku čistě venkovní.
Za kastraci chválím

Já mám zvířata jako svoje životní parťáky a jejich pohoda mi je prostě přednější, než kus nábytku , takže tyhle věci vůbec neřeším...vzhledem k tomu, že jsem si sama prořízla křeslo kobercákem, tak zlatý kočky, jsem větší kazisvět ...

31.10.2019 06:16
rapotacka11

XXX.XXX.79.187

Denisa775 napsal(a):
Rapotacko vy jste asi hodne hloupa, vidte? Protoze lidi i s nizkym IQ jsou schopni pochopit, ze kdyz pisu, ze kocour pujde na jare ven, znamena, ze bude pres zimu doma. Takze vas poprosim, aby jste se vice neangazovala v me diskuzi. Muzete svoji demenci ukazat zase jinde. Hezky den

Pro hlupáka každý hloupý.

31.10.2019 07:18
Janaaa

XXX.XXX.1.194

Mám dvě kočky a nikdy mi nic nezničili. Právě je super, že jsou dva a vyblbnou se spolu, sice budou lítat jak tornáda, ale nebude vám z nudy dělat doma bordel...jinak ať už máte jednu kočku, nebo 10, základem je škrabadlo, kde si budou brousit drápky, jinak vám i jedno kotě zničí například sedačku...ono dvě koťata fakt už nejsou takový rozdíl a vy budete mít spíš o starost míň, že prcek se vyblbne se ségrou a budou spokojení. Vemte si, že je to ještě malé koťátko a po dobu vaší nepřítomnosti bude doma samo 8 - 10 hodin třeba (nevím, jak dlouho to je u vás) a bude se nudit, nebo naříkat, že je tam sám. Já osobně už bych si samotné kotě nikdy nevzala.

Dvě kočky (koťata)ani tři nic neničí.Hrají si spolu,víc řádí,to je pravda, ale kočka není pes,aby zničila byt.Sama mám dvě kočky a uvažuji o třetí.:-)
Doma to nikdo ani nepozná ,že mám kočky,jen podle poházených hraček,míčků atd...
Teď to budou 2 malé rakety,které by si hrály hlavně spolu:-)

31.10.2019 08:41
fikovnice

XXX.XXX.135.227

lesnížínka, píšu to proto, protože minimálně 2 současní členové mé leporelové smečky se tak ke mně dostali (možná můžu přihodit i Matýskovou). Minimálně proto, protože o těch dvou to prokazatelně vím, u ostatních se mohu domnívat.

Jinak ale a samozřejmě jsem taky nikdy příchozí koťata nezavírala, až na poslední přírůstek......tož jednak stárnu a tíhnu k opatrnosti, a hlavně nám tady rapidně narostla frekvence aut, turistů, kolistů....

"Leporelová smečka"!

31.10.2019 08:47
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Denisa775 napsal(a):

Deniso, toto ale není VAŠE diskuze! Já osobně jsem Vám dvě koťata nenabízela, ač mám sama 3 bytové kočky. Věřte, že NIKDO z nás tu není fanatik, jak jste nás také označila... Všichni se snažili radit dle vlastních OSOBNÍCH a mnohdy dlouhodobých zkušeností. A to, že Vám "Rapotacka" napsala svůj názor (ale slušně!) Vás neopravňuje někoho urážet, a spekulovat o něčím IQ!
Btw, kdyby "Rapotacka" chtěla, může Váš příspěvek nechat smazat za vulgarismy/napadení. Ono označovat někoho za hloupého, dementního, apod., to se opravdu ve slušné diskuzi nedělá.

31.10.2019 08:57
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Janaaa napsal(a):
Dvě kočky (koťata)ani tři nic neničí.Hrají si spolu,víc řádí,to je pravda, ale kočka není pes,aby zničila byt.Sama mám dvě kočky a uvažuji o třetí.:-)
Doma to nikdo ani nepozná ,že mám kočky,jen podle poházených hraček,míčků atd...
Teď to budou 2 malé rakety,které by si hrály hlavně spolu:-)

Tuším jste zmiňovala Bengálku, nebo se pletu??? Mým snem je Egyptská Mau. Ale myslím, že tři kočky opravdu bohatě stačí , tak třeba někdy v budoucnu...

31.10.2019 14:24
Janaaa

XXX.XXX.1.194

fikovnice napsal(a):
Tuším jste zmiňovala Bengálku, nebo se pletu??? Mým snem je Egyptská Mau. Ale myslím, že tři kočky opravdu bohatě stačí , tak třeba někdy v budoucnu...

Mám kočku Ocicat - v té se šelma nezapře,i když visí na své paničce ,kocoura Sejšelského.Teď uvažuji o koupi koťátka kočky Savanské

Denisa775

31.10.2019 14:51
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Asi jsem se zblaznila, ale zitra si jedu pro jeho sestricku😀 mam z toho strasny strach, ale nahlodalo me to tady. Je na me hrozne zavisly. Jak to bude hrozne, tak vam tu pak podekuju 😮😀

31.10.2019 15:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Denisa775 napsal(a):
Asi jsem se zblaznila, ale zitra si jedu pro jeho sestricku😀 mam z toho strasny strach, ale nahlodalo me to tady. Je na me hrozne zavisly. Jak to bude hrozne, tak vam tu pak podekuju 😮😀

Určitě nebude, držím palce, podávejte pravidelná hlášení

Denisa775

31.10.2019 16:20
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Vyklidim jim mistnost, ktera bude snad brzo mistnosti pro miminko a budou jen tam, nez prijdu z prace a budou semnou v obyvaku. Jedine tak na to rodice pristoupili

Denisa775

31.10.2019 19:46
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Lesnizinka: urcite dam vedet 😊

1.11.2019 11:54
Janaaa

XXX.XXX.1.194

lesnížínka napsal(a):
To se mýlíte, nemá.

Ano,skoro každý má 2 kočky a já uvažuji po 3 kočce:-)
Jen u nás v ulici znám 5 majitelů koček,a vždycky mají 2 ,někdy i víc...

1.11.2019 12:31
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Janaaa napsal(a):
Ano,skoro každý má 2 kočky a já uvažuji po 3 kočce:-)
Jen u nás v ulici znám 5 majitelů koček,a vždycky mají 2 ,někdy i víc...

Já mám ty moje tři lásky a je to pro mě horní hranice...

1.11.2019 12:32
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Janaaa napsal(a):
Mám kočku Ocicat - v té se šelma nezapře,i když visí na své paničce ,kocoura Sejšelského.Teď uvažuji o koupi koťátka kočky Savanské

Jj, já Vaše kočky odtud znám. O ocicatce jsem také uvažovala...nakonec jsem šla do MCO - a nelituji, Elsa je hodné zvíře, je klidná, nějakou ďáblici bych asi nezvládala.

1.11.2019 14:08
Janaaa

XXX.XXX.1.194

fikovnice napsal(a):
Jj, já Vaše kočky odtud znám. O ocicatce jsem také uvažovala...nakonec jsem šla do MCO - a nelituji, Elsa je hodné zvíře, je klidná, nějakou ďáblici bych asi nezvládala.

Ta naše Dáblice si poradila a začala vychovávat moje malý vnučky:-) Holky se jí vyhýbají,nezkoušejí jí tahat,protože výhružně zmňouká,že couvají.Ze začátku dost dupaly a ona se bála.Ale když si hrají,tak se s nimi mazlí a u všeho asistuje:-)Je prostě taková,jakou jsem si šelmičku představovala.Zlatíčko.
Ale chce si se mnou pořád hrát, Samík jí nestačí, stále si za sebou táhne pásek, který ukradla ve skříni, nebo provázek co má na hraní, abych s ním lítala po bytě a ona za ním. Je neodbytná a stále sedí u pásku a mńouká, abych si s ní hrála.Když si s ní hraju tak hlasitě přede,strašně jí to baví,lovit pásky a pak ho hrdě odnese v zubech se vztyčeným ocáskem vedle do pokoje a tam čeká,až jí pochválím za ulovenou kořist.Je zlatá..

1.11.2019 23:12
fikovnice

XXX.XXX.135.251

Janaaa napsal(a):
Ta naše Dáblice si poradila a začala vychovávat moje malý vnučky:-) Holky se jí vyhýbají,nezkoušejí jí tahat,protože výhružně zmňouká,že couvají.Ze začátku dost dupaly a ona se bála.Ale když si hrají,tak se s nimi mazlí a u všeho asistuje:-)Je prostě taková,jakou jsem si šelmičku představovala.Zlatíčko.
Ale chce si se mnou pořád hrát, Samík jí nestačí, stále si za sebou táhne pásek, který ukradla ve skříni, nebo provázek co má na hraní, abych s ním lítala po bytě a ona za ním. Je neodbytná a stále sedí u pásku a mńouká, abych si s ní hrála.Když si s ní hraju tak hlasitě přede,strašně jí to baví,lovit pásky a pak ho hrdě odnese v zubech se vztyčeným ocáskem vedle do pokoje a tam čeká,až jí pochválím za ulovenou kořist.Je zlatá..

Tak přesně takto to mám s prostředním kocourem! Je už dospělý - přes 3 roky a pořád a pořád si chce hrát. A když člověk přijde utahaný z práce, on si sedne k posteli a začne mě dlouhé desítky minut hypnotizovat pohledem, tak to je fakt síla odolat. Já to beru tak, že když jsem si jej pořídila jako bytového, tak jsem povinna mu zajistit i tu zábavu... Ale řeknu Vám, že se mi mnohdy tak nechce či spíš jsem šíleně utahaná! I proto tu vždy vyzvídám, jestli nebyla vymyšlena nějaká nová interaktivní hračka, co by jej aspoň chvíli zabavila. Ale jak tuším psala "Tenurri", u nás mají největší úspěch třeba lískové oříšky nasbírané venku. Ty mu cvrnkám, jenže je schopen je za chvíli zašantročit.

2.11.2019 14:49
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Janaaa napsal(a):

Jo, pardon, tak tu Sejšelku jsem tipla blbě. Už máte chovku a nějaké přesnější termíny - zda do toho tedy půjdete?
Já toho nelituji. I když, jak Elsa pořád ještě mohutní, tak si víc a víc uvědomuje převahu nad prostředním kocourem. Takže už si nenechá vše líbit. Ale takto je to dobře. Ony ty jejich honičky a "pranice" bývají obvykle s vrkáním = vyzýváním ke hře. Dokud nebudou lítat chlupy, nezasahuji jim do toho.

Denisa775

2.11.2019 22:52
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Prosim vas zda se vam, ze ma kocourek velke brisko? Dnes je hodne spavy, ji normalne i pije. Stolici ma normalni, ale dnes se jen chvilicku pohraje a pak jde zase spinkat. Hrozne se bojim, aby mu neco nebylo😔

3.11.2019 17:05
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Denisa775 napsal(a):
Prosim vas zda se vam, ze ma kocourek velke brisko? Dnes je hodne spavy, ji normalne i pije. Stolici ma normalni, ale dnes se jen chvilicku pohraje a pak jde zase spinkat. Hrozne se bojim, aby mu neco nebylo😔

Ne, podle fotek má úplně normální břicho.
Je odčervený?

Denisa775

3.11.2019 17:13
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Neni, minuly tyden jsme se k veterinarovi nedostali, takze jdeme zitra rano. Asi jen zbytecne plasim. Spi, naji se, pohrajeme se a pak zase jde spat, ale asi je to tak normalni

3.11.2019 17:55
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kočky spí 16h denně, koťata i víc.

3.11.2019 18:28
fikovnice

XXX.XXX.135.227

lesnížínka napsal(a):
Kočky spí 16h denně, koťata i víc.

Tak Elsa je schopná chrnět tak 22hod! Někdy si říkám, jestli není nemocná. Ale předpokládám, že ne. V době aktivity řádí jak tyfus. Naštěstí vždy opravdu jen krátce.

3.11.2019 18:28
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Denisa775 napsal(a):
Neni, minuly tyden jsme se k veterinarovi nedostali, takze jdeme zitra rano. Asi jen zbytecne plasim. Spi, naji se, pohrajeme se a pak zase jde spat, ale asi je to tak normalni

O to odčervení si řekněte. Velká břicha dělají právě paraziti. Ale dle fota se mi nezdá, že by měl břicho zvětšené...

Denisa775

3.11.2019 18:50
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Bych se zblaznila kdyby mu neco bylo😟 ale myslim si uz, ze ne. Jinak druhe kote jsme vratili majtekce. Fred ji tu nechtel a ona byt byla hodna, nedrapala nas, tak delala bordel ve smyslu, ze vsude skakala, i na lucerny, stul... a co me prekvapilo, ze Fred byl o poznani mensi nez ona. Takze v jedne mistnosti, kde mam vsechno nove..to proste neslo. Fredy je hodne kote,sice taky radi, ale to ja se s nim radsi 3 hodinky denne pohraju, nez mit 2 kotata

3.11.2019 20:41
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Denisa775 napsal(a):
Bych se zblaznila kdyby mu neco bylo😟 ale myslim si uz, ze ne. Jinak druhe kote jsme vratili majtekce. Fred ji tu nechtel a ona byt byla hodna, nedrapala nas, tak delala bordel ve smyslu, ze vsude skakala, i na lucerny, stul... a co me prekvapilo, ze Fred byl o poznani mensi nez ona. Takze v jedne mistnosti, kde mam vsechno nove..to proste neslo. Fredy je hodne kote,sice taky radi, ale to ja se s nim radsi 3 hodinky denne pohraju, nez mit 2 kotata

Tak to už je Vaše volba... Jen berte v potaz, že nebudete moct být s ním pořád. Jak jsem psala, já mám 3 kočky, přesto se vrátím z práce fakt totálně vyřízená a kromě vyčištění záchodů, nakrmení, napojení, tak si musím jít ještě s prostředním pohrát. Je na mě extrémně fixovanej, aniž bych já vědomě nějakou jeho závislost vytvářela. Já mám vůbec ne úplně ideálně kompatibilní kočky - např. nespí spolu v klubíčku. Ale svým způsobem se všichni rádi mají, to poznám. Jen každý má rád něco jiného - nejstarší chce svůj klid, prostřední si chce pořád hrát a Elsa - to je prostě salámistka největší!

Edit: To, že nemám úplně spolu kompatibilní kočky, je velmi pravděpodobně dáno tím, že jsem si je brala postupně a v jejich různém věku. Proto Vám tu všichni radili, a věřte, že v nejlepší víře, vzít si koťata dvě. Však ona by si zvykla na sebe. Ale jak píšu, je to Vaše volba a já nemám ráda direktivně někomu určovat, co má a co nemá udělat. Tak to z mé strany berte jen jako upozornění na možná úskalí v budoucnu.

3.11.2019 22:52

Denisa775 napsal(a):

...jen takové poznatky......také jsem začínala jedním kotětem - kocourem, výhodou bylo, že to bylo kotě od chovatelky, která měla doma mimo koček i psy a tak kotě přišlo do mé domácnosti, kde byl jorkšír.+ králík.......nicméně kocour jak dospíval, tak neměl adekvátně ke své velikosti parťáka, jorkšířice byla oproti němu poloviční a křehká na nějaké velké řádění.......kocour časem byl velmi mluvný a neustále chtěl být pouštěn z bytu ven.......nakonec jsem nevydržela a přinesla mu odrostlé kotě - kočku, stejného plemene, no trvalo to cca dva dny, než si padli do náručí, navíc kočka se rozmrouskala, takže začala po kocourovi - tehdy už vykastrovaném, velmi toužit......kastrovaii jsme hned po domrouskání.......nezalitovala jsem ani jedinkrát, že máme druhou kočku, kocour se krásně zklidnil.......nakonec k ním neplánovaně přibyla třetí kočka od popelnice, sice to byl trochu boj aby jí přijala mladší kočka, kocour absolutně bez problému, ale po pár dnech už spolu obě číči spali v pevném objetí.........ani jedna ze tří koček nic záměrně neničí.....pravda občasné uklouznutí přinese drobný šrám na nábytku, ale to je tak ojediněle, že to ani nestojí za řeč...........

Denisa775

4.11.2019 07:17
Denisa775

XXX.XXX.182.237

Myslim si, ze rad a upozorneni ohledne druheho kotete uz tu bylo az,az.. ja si jen potvrdila, ze dve kocky pouze v pripade, ze uz bude teplo a budou moct byt spolu venku. Jak pisete, ja chci mit taky svuj klid, ale pohraju se s nim ja i manzel a pak spi. A pak mam i ja klid na praci doma u Pc, kdyby k nam prisla navsteva a ja tam mela 2 pobihajici kocky, nebylo by to prijemne ani me, ani jim. Ja si za svym rozhodnutim stojim na 100%! Vim, ze mu bude dobre zatim i takhle. Takze bych byla rada, kdyby se to prestalo resit kolik kocek si ma kdo poridit. 😊 Ale chtela bych ho obcas brat na voditku ven, uz jsem mu objednala svetrik😀 zkouseli jste to nekdo? Brat kotatko po zahrade ven takhle na voditku?

4.11.2019 09:56

Denisa775 napsal(a):
Myslim si, ze rad a upozorneni ohledne druheho kotete uz tu bylo az,az.. ja si jen potvrdila, ze dve kocky pouze v pripade, ze uz bude teplo a budou moct byt spolu venku. Jak pisete, ja chci mit taky svuj klid, ale pohraju se s nim ja i manzel a pak spi. A pak mam i ja klid na praci doma u Pc, kdyby k nam prisla navsteva a ja tam mela 2 pobihajici kocky, nebylo by to prijemne ani me, ani jim. Ja si za svym rozhodnutim stojim na 100%! Vim, ze mu bude dobre zatim i takhle. Takze bych byla rada, kdyby se to prestalo resit kolik kocek si ma kdo poridit. 😊 Ale chtela bych ho obcas brat na voditku ven, uz jsem mu objednala svetrik😀 zkouseli jste to nekdo? Brat kotatko po zahrade ven takhle na voditku?

....a mohu se prosím zeptat na co svetřík....

4.11.2019 10:23
Janaaa

XXX.XXX.1.194

Denisa775 napsal(a):

Moje kočky když přijde návštěva,tak zdrhnou do ložnice pod postel.Takže ani nikdo neví,že je vlastně mám:-)¨
Ale Vaše věc.Mohlo se mít druhé koťátko dobře.Chtělo to čas.

4.11.2019 11:37
ladd

XXX.XXX.34.46

Proboha, svetřík, vodítko,…..! Co ještě za ptákovinu si vymyslíte. Neměla jste si spíš pořídit čivavu?.
Jestli ho chcete začít pouštět ven, začněte ho pouštět v jeho zájmu pod dohledem už teď, ale na volno!
Trochu se rozepíšu o přirozeném chování koček. Pro koťata je přirozené, že je kočky několikrát stěhují do různých doupat (také se říká: tahat něco jako kočka koťata). Koťata mají po přenesení ve zvyku zůstat tam, kde je matka o samotě zanechá, když se vrací pro další kotě. Ani později nemají koťata snahu se vracet do původního pelíšku ale vezmou nový ihned automaticky za svůj a v závislosti na věku jeho okolí postupně prozkoumávají do stále větší vzdálenosti. Když kotě začnete pouštět ven, je proto důležité mu někde vedle vchodových dveří (nebo v nějakém altánu, kůlně pokud máte v úmyslu, že budou v budoucnu tam) pořídit pelíšek, kotěti jej ukážete, uhladíte ho v něm a dáte mu tam mističku s jídlem. Kotě se pak kolem takového pelíšku motá a příliš daleko se nevzdaluje a v něm pak hledá bezpečí. Když toto uděláte až na jaře s odrostlým kotětem, bude se hned od začátku vzdalovat od pelíšku v daleko větším rádiusu. Když se pak něčeho někde lekne, můžete ho třeba hledat u sousedů nebo i o dvě ulice dál. Malé kotě se tak daleko nezaběhne. Je to ale na vašem uvážení. Pokud by se zaběhlo malé kotě teď na podzim, moc šancí na přežití nemá, odrostlejší na jaře ano. Osobně bych je pod dohledem pouštěl ven už teď (zvláště, jestli u původní majitelky byla na venek zvyklá). Pokud je ten balkón ve výšce, že na něj může vylézt, vyskočit (třeba i za pomoci nějakého opřeného prkna, přistaveného špalku), tak mu můžete udělat zázemí na balkóně a pouštějte ho ven přes něj.
Jinak do dvou dnů by koťata byla sžitá. A když by přišla návštěva, koukala by si na dvě hrající si koťata, A ano, u hraní koťata i běhají. To je nějaký problém?
Jeho (na jeho věk a na krátkou dobu, co byl od matky a sestry odloučen) nepřiměřená reakce mě potvrzuje názor, že by měl jít ven a potkávat cizí kočky co nejdříve (i když na sebe budou syčet). Jinak se může stát, že z něj bude celoživotní vystresovaný nervák, který neumí na přítomnost jiných zvířat reagovat. To jen, s čím i můžete počítat..
Co se týče velikosti, malá koťata rostou před očima. To že byl menší než jeho sestra mohlo být způsobeno tím, že se zastavil v růstu v ty dny, kdy měl průjem. Krmte ho syrovým masem, kapsičky vypusťte.

4.11.2019 11:58

mi připomnělo.....před léty se k nám takhle na závěr srpna nastěhoval kotě Majki, na Silvestra dopoledne mi psi vyčmuchali kotě Tomíčka......kluci se na sebe statečně škaredili, o půlnoci když to začalo bouchat vyděšeně zalezli pod stejný gauč, a ven už vylezli jako největší kámoši....jejich společné řádění byla ta nejlepší televize......než dospěli ale to už je jiná pohádka....

Denisa775

4.11.2019 14:59
Denisa775

XXX.XXX.209.16

Ano.. voditko, protoze mame obrovskou zahradu, ktera je sice oplocena, ale protahlo by se uplne vsude. Staci, aby zastekal souseduv pes a kote je v tahu. Uz jsme s nim venku byli, ale nedalo se to, utekl by. A svetr, protoze je hrozne malinky a nechci, aby nastydl. Kvuli tomu me nemusite napadat. Ja nejsem z tech co si ze zvirete dela dite. Prave proto bude pozdeji venku. Hlavne ja se nemusim nikomu zpovidat, nebo omlouvat a snazit se vysvetlovat duvody. Kazdopadne uz bych se tu na nic nezeptala. Nevim jestli se da tema smazat, ale uz se k nicemu nebudu vyjadrovat.

4.11.2019 15:31
ladd

XXX.XXX.34.47

Denisa775 napsal(a):
Ano.. voditko, protoze mame obrovskou zahradu, ktera je sice oplocena, ale protahlo by se uplne vsude. Staci, aby zastekal souseduv pes a kote je v tahu. Uz jsme s nim venku byli, ale nedalo se to, utekl by. A svetr, protoze je hrozne malinky a nechci, aby nastydl. Kvuli tomu me nemusite napadat. Ja nejsem z tech co si ze zvirete dela dite. Prave proto bude pozdeji venku. Hlavne ja se nemusim nikomu zpovidat, nebo omlouvat a snazit se vysvetlovat duvody. Kazdopadne uz bych se tu na nic nezeptala. Nevim jestli se da tema smazat, ale uz se k nicemu nebudu vyjadrovat.

Jasně jsem vám napsal, že kotěti musíte udělat venku zázemí, kde se bude cítit bezpečně a pak nikam utíkat nebude. Čím bude v okamžiku, kdy ho dáte ven starší, tím více se od něj bude ihned vzdalovat. Takže bude první den venku, půjde prozkoumat konec zahrady, tam na něj zaštěká pes a bude v trapu. U takto malého nehrozí, že se sebere a půjde až na konec zahrady (pokud je skutečně tak velká) dříve, než bude seznámené s nejbližším okolím domu (a pak po zaštěkání psa k tomu domu do bezpečí poběží).
A nebo z něj do jara vychováte byťáka, který po pobytu venku netouží. Taky ho v tom případě vyšoupnete ven?
Jenže vy moc rady nechcete. Vy si to chcete dělat podle sebe a ne podle toho správného pro kočku. Chudák kotě, na vodítku a ještě ve svetru…K čemu myslíte, že má srst?

Všechny rady byly míněny dobře a největší předpoklad je, že kotě se na jaře na venek adaptuje a nikam nezaběhne. Tak se omlouvám, že jsem vám netleskal v případě, když jsem měl jiný, praxí ověřený názor a vypsal, co a jak dělat a proč to dělat.

Denisa775

4.11.2019 16:13
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Ja uz se k vam ani nebudu vyjadrovat. Vsechno je spatne, kdyz se clovek stara a pta se,aby udelal vse spravne, tak je za blbce. Uz se ptat na nic nebudu. Od jinych jsem si z tech rad i neco vzala, ale vy a to nemam ve zvyku mluvit vulgarne, musite byt nesmirne prechytraly blb

4.11.2019 17:00
ladd

XXX.XXX.34.47

Denisa775 napsal(a):
Ja uz se k vam ani nebudu vyjadrovat. Vsechno je spatne, kdyz se clovek stara a pta se,aby udelal vse spravne, tak je za blbce. Uz se ptat na nic nebudu. Od jinych jsem si z tech rad i neco vzala, ale vy a to nemam ve zvyku mluvit vulgarne, musite byt nesmirne prechytraly blb

Když vám člověk slušně napíše co dělat a proč to tak dělat tak je blb? To o vaší povaze hodně vypovídá. Co si o vás myslím, psát nebudu na to jste mi jedno.

Jen ještě dodám. Když chcete vše dělat správně, myslíte, že dát kotě na vodítko a navléknout mu svetr je tedy ok?

4.11.2019 19:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak já jenom žasnu Nechtěla jsem se k tomu vodítku ani vyjadřovat, ale tohle už je moc. Deniso, netuším, kolik je vám let, ale chováte se jak rozmazlený fracek. Dostala jste rady všelijaké, od lidí, co mají kočky léta, vám se nezamlouvaly, no budiž, dělejte si věci po svém, ale nechtějte, aby my jsme s tím souhlasili. Blbost, jako chodit s pidi koťátkem na vodítku, vám vážně nikdo neodkývá jako dobrý nápad. A urážet lidi, co se vám snaží poradit, je vážně už hodně přes čáru

4.11.2019 19:35

když si představím pohyb kotěte - hup sem, šup tam, zběsilý úprk za lístečkem, přemet a kotoul.........vodítko bude super

ale, když se to tady nakouslo .......aktuálně vodím na vodítku ( ) nemocného kocoura, který nemůže venku samostatně existovat - nemáte tip na echt dobrý postroj? Všude jsou jenom ty popruhové a jediný jiný je vestička trixie......

Denisa775

4.11.2019 20:52
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Ja vam dam rozmazleneho fracka, vy tady radite? Vy tady pouze utocite na lidi co se na neco ptaji. Vsimla jsem si toho u vice diskuzich, nekdo se na neco zepta a vy mu odpovidate jak hyeny. Nekdo se zepta na prujem u kotete a vy mu odepisujete, jestli neni magor a at si jde k veterinarovi. Nebudu se s vami uz ani bavit, podle me to nemate v hlave v poradku. Nekolikrat napisu, ze bych byla rada, aby se tu nerozebiralo porizovani dalsiho kotete, ze si ho stejne nebudu porizovat. A vy budete stejne neustale hustit do cloveka to same jak bez rozumu. S kotatky se chodi na voditko uplne bezne, proto se taky voditka pro kotata vyrabi, ze jo. Takze mejte si svoje kocky zavrene jen doma, mejte jich treba 30 a dejte normalnim lidem pokoj. Jak jde videt, tak umite jen vyrypovat. Manzel vam sem chtel uz neco napsat a celkove se doma bavime nad tim co dokazete vyplodit za hlouposti. Asi mate hodne nudny zivot. Co jsem pochopila tak je to tu nejspi tedy samy duchodce, kdyz mne chcete oznacovat za fracka😀 neskutecne opravdu. Dnes jsem byla u veterinare, rekla mu to, co mi tady pisete a jen se zacal smat. Těm co mi poradili v tom, na co jsem se ptala moc dekuji a preji krasny vecer. Vy ostatni se nad sebou zamyslete!

4.11.2019 22:18
fikovnice

XXX.XXX.135.59

...jen takové poznatky......také jsem začínala jedním kotětem - kocourem, výhodou bylo, že to bylo kotě od chovatelky, která měla doma mimo koček i psy a tak kotě přišlo do mé domácnosti, kde byl jorkšír.+ králík.......nicméně kocour jak dospíval, tak neměl adekvátně ke své velikosti parťáka, jorkšířice byla oproti němu poloviční a křehká na nějaké velké řádění.......kocour časem byl velmi mluvný a neustále chtěl být pouštěn z bytu ven.......nakonec jsem nevydržela a přinesla mu odrostlé kotě - kočku, stejného plemene, no trvalo to cca dva dny, než si padli do náručí, navíc kočka se rozmrouskala, takže začala po kocourovi - tehdy už vykastrovaném, velmi toužit......kastrovaii jsme hned po domrouskání.......nezalitovala jsem ani jedinkrát, že máme druhou kočku, kocour se krásně zklidnil.......nakonec k ním neplánovaně přibyla třetí kočka od popelnice, sice to byl trochu boj aby jí přijala mladší kočka, kocour absolutně bez problému, ale po pár dnech už spolu obě číči spali v pevném objetí.........ani jedna ze tří koček nic záměrně neničí.....pravda občasné uklouznutí přinese drobný šrám na nábytku, ale to je tak ojediněle, že to ani nestojí za řeč...........

K uklouznutí jen poznámka - šrám nejen na nábytku, ale občas i na mém těle! Třeba si dřepnu u vybírání záchodků a Elsa si ze mě udělá trampolínu...ale že by potvora u toho zatáhla drápy, to ne. To prostřední je opatrnější... No, a ten můj miláček nejstarší - ten by mi snad nic neudělal, ani kdybych jej mučila (což se při té léčbě té hrůzy v podstatě dělo - infúze, injekce, násilné krmení...).

5.11.2019 09:45
ladd

XXX.XXX.34.47

Denisa775 napsal(a):
Ja vam dam rozmazleneho fracka, vy tady radite? Vy tady pouze utocite na lidi co se na neco ptaji. Vsimla jsem si toho u vice diskuzich, nekdo se na neco zepta a vy mu odpovidate jak hyeny. Nekdo se zepta na prujem u kotete a vy mu odepisujete, jestli neni magor a at si jde k veterinarovi. Nebudu se s vami uz ani bavit, podle me to nemate v hlave v poradku. Nekolikrat napisu, ze bych byla rada, aby se tu nerozebiralo porizovani dalsiho kotete, ze si ho stejne nebudu porizovat. A vy budete stejne neustale hustit do cloveka to same jak bez rozumu. S kotatky se chodi na voditko uplne bezne, proto se taky voditka pro kotata vyrabi, ze jo. Takze mejte si svoje kocky zavrene jen doma, mejte jich treba 30 a dejte normalnim lidem pokoj. Jak jde videt, tak umite jen vyrypovat. Manzel vam sem chtel uz neco napsat a celkove se doma bavime nad tim co dokazete vyplodit za hlouposti. Asi mate hodne nudny zivot. Co jsem pochopila tak je to tu nejspi tedy samy duchodce, kdyz mne chcete oznacovat za fracka😀 neskutecne opravdu. Dnes jsem byla u veterinare, rekla mu to, co mi tady pisete a jen se zacal smat. Těm co mi poradili v tom, na co jsem se ptala moc dekuji a preji krasny vecer. Vy ostatni se nad sebou zamyslete!

..............."S kotatky se chodi na voditko uplne bezne, proto se taky voditka pro kotata vyrabi, ze jo. ".........................

S kočkami se na vodítku běžně nechodí a to že se vyrábějí na tom nic nemění. Svetříky a oblečky pro kočky se také vyrábějí. Koupit to a navléct na kočku může ale jenom úplný pako.

5.11.2019 10:52

ladd napsal(a):
..............."S kotatky se chodi na voditko uplne bezne, proto se taky voditka pro kotata vyrabi, ze jo. ".........................

S kočkami se na vodítku běžně nechodí a to že se vyrábějí na tom nic nemění. Svetříky a oblečky pro kočky se také vyrábějí. Koupit to a navléct na kočku může ale jenom úplný pako.

Tak já zase naopak nevidím na postrojku a vodítku pro kočku nic špatného, obzvlášť, když kočky jsou čistě bytové a chodí se s něma takhle na zahradu, když je hezky. Kočka se na to dá naučit úplně pohodě...dost to propaguje i Jason Galaxy, kterej je pro mě kočičí špica ...ale je pravda, že na pár týdenním kotěti bych to asi ještě nezkoušela...učila jsem kočku až po 4 měsících a ze začátku jsem s ní takhle chodila jen na balkon....potom majitel bytu udělal ze zahrady staveniště, tak jsme stejně ven nechodili ...ale třeba v autě jezdí taky nejradši na kšírech, když jedeme k vetovi a nejlíp, když může koukat z okýnka (zavřeného). V přepravce oba řvou jak tuři a přitom v ní doma normálně spí...

Denisa775

5.11.2019 12:16
Denisa775

XXX.XXX.209.16

Tenurri- já jsem to řešila jen skrz to, že ho hrozně baví koukat ven, když otevřu dveře na balkon. Je tam tedy síť, protože na balkon nemůže, jsou tam velké mezery. Manžel mi slíbil, že balkon zadělá kočičí sítí, ale ještě na to neměl čas. Jde vidět, že by se chtěl jít proběhnout, ale prostě my tu zahradu opravdu nemáme přizpůsobenou tomu, abych tam nechala takhle malé kotě pobíhat, byť bych u něj stála. Sousedi vedle mají vinohrad, který je šíleně zarostlý, takže jakmile by se mi tam protáhl, tak už ho nenajdu. Bohužel tady když se člověk na něco zeptá, tak je hned pako. Jen jsem mu chtěla umožnit se proběhnout

5.11.2019 12:59

fikovnice napsal(a):
K uklouznutí jen poznámka - šrám nejen na nábytku, ale občas i na mém těle! Třeba si dřepnu u vybírání záchodků a Elsa si ze mě udělá trampolínu...ale že by potvora u toho zatáhla drápy, to ne. To prostřední je opatrnější... No, a ten můj miláček nejstarší - ten by mi snad nic neudělal, ani kdybych jej mučila (což se při té léčbě té hrůzy v podstatě dělo - infúze, injekce, násilné krmení...).

...tak u nás jen ten nábytek......můžu s nimi dělat co chci a nikdy neskousnou ani nedrápou, ale je to dáno jejich povahou a že chodí dělat to co dělají, takže jsou opravdu okřesané a zvyknuté snad úplně na všechno.......

5.11.2019 13:11
ladd

XXX.XXX.34.47

Denisa775 napsal(a):
Tenurri- já jsem to řešila jen skrz to, že ho hrozně baví koukat ven, když otevřu dveře na balkon. Je tam tedy síť, protože na balkon nemůže, jsou tam velké mezery. Manžel mi slíbil, že balkon zadělá kočičí sítí, ale ještě na to neměl čas. Jde vidět, že by se chtěl jít proběhnout, ale prostě my tu zahradu opravdu nemáme přizpůsobenou tomu, abych tam nechala takhle malé kotě pobíhat, byť bych u něj stála. Sousedi vedle mají vinohrad, který je šíleně zarostlý, takže jakmile by se mi tam protáhl, tak už ho nenajdu. Bohužel tady když se člověk na něco zeptá, tak je hned pako. Jen jsem mu chtěla umožnit se proběhnout

Dal jsem vám rady jak ho přirozeně naučit chodit ven, dle jeho instinktů, které má vrozené (ten balkón se k tomu přímo nabízí). Byl jsem za to nazván blbem, tak si nestěžujte na pako.

5.11.2019 13:13
ladd

XXX.XXX.34.47

Tak já zase naopak nevidím na postrojku a vodítku pro kočku nic špatného, obzvlášť, když kočky jsou čistě bytové a chodí se s něma takhle na zahradu, když je hezky. Kočka se na to dá naučit úplně pohodě...dost to propaguje i Jason Galaxy, kterej je pro mě kočičí špica ...ale je pravda, že na pár týdenním kotěti bych to asi ještě nezkoušela...učila jsem kočku až po 4 měsících a ze začátku jsem s ní takhle chodila jen na balkon....potom majitel bytu udělal ze zahrady staveniště, tak jsme stejně ven nechodili ...ale třeba v autě jezdí taky nejradši na kšírech, když jedeme k vetovi a nejlíp, když může koukat z okýnka (zavřeného). V přepravce oba řvou jak tuři a přitom v ní doma normálně spí...

Museli by sem napsat lidé, kteří se o to kdy pokusili a kolika z nich se podařilo, že si kočka na to zvykla a pak ti, kteří si přiznají, že tahají na vodítku vystresované zvíře. Každopádně pokud mám zahradu, tak mi přijde minimálně divné, vodit po ní kočku na postroji. A pokud mám kočku bytovou, tak je podle mě lepší, jí pořídit kočičího parťáka a akvárko s rybičkama, než ji vodit ven na vodítku. To jí volný kočičí život nenahradí, jen jí to ukáže, co by mohla mít a nemá. Ale nevím, máme vždy kočky venkovní s přístupem do domu nebo domácí s přístupem ven (jak se to vezme). Musel bych vidět, jak se kočka na vodítku chová, abych mohl posoudit, zda je spokojená.

5.11.2019 15:52
fikovnice

XXX.XXX.131.20

...tak u nás jen ten nábytek......můžu s nimi dělat co chci a nikdy neskousnou ani nedrápou, ale je to dáno jejich povahou a že chodí dělat to co dělají, takže jsou opravdu okřesané a zvyknuté snad úplně na všechno.......

Ti moji jsou také vůči mně strašně hodní. Já to u Elsy přičítám její mohutnosti a takové neohrabanosti.

5.11.2019 16:11

fikovnice napsal(a):
Ti moji jsou také vůči mně strašně hodní. Já to u Elsy přičítám její mohutnosti a takové neohrabanosti.

6.11.2019 09:53

Edit: chtěla jsem samozřejmě napsat "Jackson Galaxy" ne Jason...

jinak k "ladd"

u nás to rozšířené nějak vůbec není, ale právě, co jsem se koukala na jeho rady a videa, tak říkal sám, že některé kočky to denně vyžadují, některé o to samozřejmě nestojí, tak ty je zbytečné tím stresovat, jelikož se to dělá hlavně kvůli té kočce. Nejlepší je samozřejmě zabezpečit zahradu (když je) aby z ní kočka neutekla a pouštět ji tam pod dozorem denně v pravidelnou dobu třeba na hoďku...někteří chovatelé mají i část zahrady celou zasíťovanou, aby tam mohli kočky pouštět, ale myslím, že je pouští taky jen pod dohledem, pokud nemají pevné průchozí "voliéry" do domu.
Fakt záleží na zvířeti...třeba naše ragdollka je totální flegmouš a jediné co nemá ráda je být zavřená v přepravce, protože je to podle ní asi velice omezující i na těch pár minut k vetovi.

Btw: o akvárku uvažuju, ale to je na mě už vyšší level ...studovala jsem k tomu různé návody a videa co a jak ale přijde mi to strašně složitý všechno a bojím se, že bych za měsíc měla prázdný akvárko zarostlý řasou ...krom toho to taky není úplně levná sranda, když to člověk chce udělat pořádně, aby se tam rybky měly dobře.

6.11.2019 10:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

jinak k "ladd"

u nás to rozšířené nějak vůbec není, ale právě, co jsem se koukala na jeho rady a videa, tak říkal sám, že některé kočky to denně vyžadují, některé o to samozřejmě nestojí, tak ty je zbytečné tím stresovat, jelikož se to dělá hlavně kvůli té kočce. Nejlepší je samozřejmě zabezpečit zahradu (když je) aby z ní kočka neutekla a pouštět ji tam pod dozorem denně v pravidelnou dobu třeba na hoďku...někteří chovatelé mají i část zahrady celou zasíťovanou, aby tam mohli kočky pouštět, ale myslím, že je pouští taky jen pod dohledem, pokud nemají pevné průchozí "voliéry" do domu.
Fakt záleží na zvířeti...třeba naše ragdollka je totální flegmouš a jediné co nemá ráda je být zavřená v přepravce, protože je to podle ní asi velice omezující i na těch pár minut k vetovi.

Btw: o akvárku uvažuju, ale to je na mě už vyšší level ...studovala jsem k tomu různé návody a videa co a jak ale přijde mi to strašně složitý všechno a bojím se, že bych za měsíc měla prázdný akvárko zarostlý řasou ...krom toho to taky není úplně levná sranda, když to člověk chce udělat pořádně, aby se tam rybky měly dobře.

S tím akvárkem jsme na tom stejně S tím ostatním spíše nesouhlasím. V prvé řadě s blbinama, co se sem tahají od amíků a lidi se tím řídí. Neříkám, že on něco dělá blbě(pár pořadů jsem viděla) spíš mě překvapují majitelé koček, kteří si kočku pořídí a nemají o tomto zvířeti a jeho potřebách páru. Celkem pochopím, když se chce bytová kočka podívat ven, byť by to mělo být i na vodítku. Možná ta rozumná přijde na to, že lepší tohle, než nic Ale tahat kočku na vodítku po zahradě? Mám velkou zahradu, podleze pod plotem i menší pes, natož malé kotě(to by asi prošlo i skrz ) a za tři koťata se mi nestalo, že by některé uteklo a ještě k tomu se nenašlo. Když mi koťě proskočilo brankou na cestu před barákem, protože bylo zvědavé, kam se psem jdeme, stačilo nechat psa zaštěkat, aby to bylo pro kotě znamení, že někdo jde, nebo jsem hodila kámen do plechu na brance, aby se leklo a uteklo se schovat domů. Prostě tak, jak vychovávám psa(aby ze zahrady nezdrhal) vychovávám i kočku. Musí vidět a vědět, že v zahradě je bezpečí, zábava, papání...

6.11.2019 13:24
ladd

XXX.XXX.34.47

jinak k "ladd"

Chov zvířat je byznys, v kterém se točí spousta peněz. Firmy cílí na na to, jak z lidí vytahat co nejvíce peněz ať už je to krmivo, hračky, tak i chovatelské pomůcky a zařízení ale i různé oblečky a podobné nesmysly. Pokud chcete začít s rybičkami, tak věřte, že akvárium, písek, pár rostlinek, voda a několik nenáročných živorodek (když jich bude jen několik, tak žádnou vzduchotechniku nepotřebujete) a šneků, kteří akvárko čistí vám bude stačit. Jednou za čas hadičkou vycucnete kal ze dna (nacucnete ústy a necháte vytéct do kýblu) a jednou za čas vyměníte cca 1/3 vody. Pokud by se vám tam přemnožily řasy, tak rybičky přendáte do pětilitrovky a akvárko dáte na pár dní do tmy.
Co se týče koček, tak lesnížínka odpověděla za mne. Kočkám hlavně hrozí nebezpečí v blízkosti frekventovaných silnic. Jinak je případné ulovení predátory, smrt pod koly na polničce nebo vinou cizího člověka spíše smůla. Malé kotě musím samozřejmě na noc zavírat..Jediný rozumný důvod, proč držet kočky na svém pozemku je pro mě to, že kočky dělají velké škody na drobných obratlovcích, které loví.

6.11.2019 16:01

ladd napsal(a):
Chov zvířat je byznys, v kterém se točí spousta peněz. Firmy cílí na na to, jak z lidí vytahat co nejvíce peněz ať už je to krmivo, hračky, tak i chovatelské pomůcky a zařízení ale i různé oblečky a podobné nesmysly. Pokud chcete začít s rybičkami, tak věřte, že akvárium, písek, pár rostlinek, voda a několik nenáročných živorodek (když jich bude jen několik, tak žádnou vzduchotechniku nepotřebujete) a šneků, kteří akvárko čistí vám bude stačit. Jednou za čas hadičkou vycucnete kal ze dna (nacucnete ústy a necháte vytéct do kýblu) a jednou za čas vyměníte cca 1/3 vody. Pokud by se vám tam přemnožily řasy, tak rybičky přendáte do pětilitrovky a akvárko dáte na pár dní do tmy.
Co se týče koček, tak lesnížínka odpověděla za mne. Kočkám hlavně hrozí nebezpečí v blízkosti frekventovaných silnic. Jinak je případné ulovení predátory, smrt pod koly na polničce nebo vinou cizího člověka spíše smůla. Malé kotě musím samozřejmě na noc zavírat..Jediný rozumný důvod, proč držet kočky na svém pozemku je pro mě to, že kočky dělají velké škody na drobných obratlovcích, které loví.

No, ti co bydlí někde na konci klidné vesničky (mimo silnici) to mají jednodušší...já to štěstí nemám a bydlím ve městě v podnájmu ...takže mi přišlo jako fajn tam vzít občas kočku na zahradu, dokud byla (zahrada, ne kočka ). Chovatelé, od kterých svoje dvě kočky mám mají přímo ve smlouvě zákaz volného pobytu venku, že kočky jsou určené k pobytu doma, případně s přístupem do venkovní voliéry....nebo pouštět na zabezpečenou zahradu pod dohledem...Ačkoliv jsou ty smlouvy stejně nevymahatelné, tak bych to neporušovala tak jako tak...Na vesnici, kde jsem dřív bydlela se občas kradly i "obyčejné" kočky, pokud byly atraktivního vzhledu...Ragdollka ta by vlezla i cizímu pomalu až na klín...a maiňák je zase posera, kterej by se při první příležitosti lekl i padajícího listu a utekl by nejspíš bůhví kam ..každopádně aktuálně je beru na postroji maximálně tak do auta (teda jen kočku, pro kocoura zatím nemám padnoucí postroj)...máme zasíťovaná okna, tak čerstvý vzduch mají, kdyby chtěli a stejně si většinou lehnou někam k topení a nebo je mám neustále za zadkem.
S těmi drobnými obratlovci a ptáky...tam bych měla strach jen u maiňáka...kočka je totální brambor a ulovila by asi jen nějaký nemohoucí zvířátko...nejvíc mám strach z lidí a ze silnice.

k lesní žínce - nemyslela jsem přímo pořad "My cat from hell" tam jsou ti majitelé koček totální idioti , ale sleduju spíš jeho klasická videa s názory a tipy.

O akvárku budu dál přemýšlet...od vás to zní strašně jednoduše, ale je mi jasný, že by to pro mě tak jednoduchý určitě nebylo ...musela bych i vymyslet co s vodou, jelikož je v Plzni docela tvrdá a to je prej problém...navíc jsem jako malá měla akvárko a nedopadlo to moc dobře...mně bylo tak 8 a věděla jsem jen to, že ryby jsou vodní zvířátka ...mamka mi sice pomáhala, ale taky nevěděla moc co s tím (dovezl mi ho děda i s rybičkama jednou k narozeninám...umělé rostliny, kulaté akvárko...všechno špatně...chudáci rybičky ). Docela se divím, že mu v akvaristice tenkrát to malé kulaté akvárko na tolik rybek prodali.

Denisa775

6.11.2019 16:06
Denisa775

XXX.XXX.209.16

Pokud někdo tahá kočku na vodítku i když vidí, že se jí to nelíbí, tak je hloupý. Ale na druhou stranu sem asi nebude psát někdo, komu je jedno jak se jeho zvíře cítí. Sem píšou lidi, aby se dozvěděli něco nového a aby se zachovali v různých věcech co nejlépe. Ale i tak se vždycky najde někdo, kdo bude prosazovat neustále svůj názor a dělat z dotazujících blbce. Tolik lidí se ke svým zvířatům chová otřesně a nikdy by takového člověka nenapadlo si něco zjišťovat na diskuzích, protože je jim to jedno. Tady ten pán Ladd.. to se nemá ani cenu vyjadřovat, opravdu Proto jakýkoliv jeho komentář budu ignorovat
Ale co bych chtěla napsat.. moje kotě, moje uvážení co je pro něj dobré a co ne. Ano, pokud s ním půjdu ven, dám mu svetřík, budu s ním chodit ven na vodítku, pokud mu to nebude nějak výrazně vadit a pak až bude starší bude venku bez vodítka, budu ho krmit vařeným masem a granulama, tak jak mi doporučil veterinář a NEBUDU si pořizovat další kočku domů. VY si nechte kočku jenom doma, krmte ji syrovým masem, pouštějte koťata ven jen tak atd. atd... protože jsou to vaše zvířata a mě do toho nic není. Některé tady psaly, že se tedy nemám ptát, když nestojím o rady. Já se ptala na to, jestli není kotě příliš malé a jestli ho nemám vrátit majitelce a ne jestli si mám pořídit další kočku, ptala jsem se jestli má někdo zkušenost s vodítkem, neptala jsem se co na to říkáte, jestli to schvalujete.. Takže by bylo asi dobré odpovídat na to, na co se člověk ptá a když nemá čím rozumným přispět, tak diskuzi zavřít a být nápomocen tam, kde se jeho rady týkají tématu. :)

6.11.2019 16:24
ladd

XXX.XXX.34.47

No, ti co bydlí někde na konci klidné vesničky (mimo silnici) to mají jednodušší...já to štěstí nemám a bydlím ve městě v podnájmu ...takže mi přišlo jako fajn tam vzít občas kočku na zahradu, dokud byla (zahrada, ne kočka ). Chovatelé, od kterých svoje dvě kočky mám mají přímo ve smlouvě zákaz volného pobytu venku, že kočky jsou určené k pobytu doma, případně s přístupem do venkovní voliéry....nebo pouštět na zabezpečenou zahradu pod dohledem...Ačkoliv jsou ty smlouvy stejně nevymahatelné, tak bych to neporušovala tak jako tak...Na vesnici, kde jsem dřív bydlela se občas kradly i "obyčejné" kočky, pokud byly atraktivního vzhledu...Ragdollka ta by vlezla i cizímu pomalu až na klín...a maiňák je zase posera, kterej by se při první příležitosti lekl i padajícího listu a utekl by nejspíš bůhví kam ..každopádně aktuálně je beru na postroji maximálně tak do auta (teda jen kočku, pro kocoura zatím nemám padnoucí postroj)...máme zasíťovaná okna, tak čerstvý vzduch mají, kdyby chtěli a stejně si většinou lehnou někam k topení a nebo je mám neustále za zadkem.
S těmi drobnými obratlovci a ptáky...tam bych měla strach jen u maiňáka...kočka je totální brambor a ulovila by asi jen nějaký nemohoucí zvířátko...nejvíc mám strach z lidí a ze silnice.

k lesní žínce - nemyslela jsem přímo pořad "My cat from hell" tam jsou ti majitelé koček totální idioti , ale sleduju spíš jeho klasická videa s názory a tipy.

O akvárku budu dál přemýšlet...od vás to zní strašně jednoduše, ale je mi jasný, že by to pro mě tak jednoduchý určitě nebylo ...musela bych i vymyslet co s vodou, jelikož je v Plzni docela tvrdá a to je prej problém...navíc jsem jako malá měla akvárko a nedopadlo to moc dobře...mně bylo tak 8 a věděla jsem jen to, že ryby jsou vodní zvířátka ...mamka mi sice pomáhala, ale taky nevěděla moc co s tím (dovezl mi ho děda i s rybičkama jednou k narozeninám...umělé rostliny, kulaté akvárko...všechno špatně...chudáci rybičky ). Docela se divím, že mu v akvaristice tenkrát to malé kulaté akvárko na tolik rybek prodali.

K akvaristice.
Ono to fakt jednoduché je, chce to jen méně rybek a nenáročné druhy, pak nepotřebujete žádnou techniku. V akvaristice ale chtějí samozřejmě kšeft. Na tu vodu by jste se musela zeptat místního akvaristy.
Ke kočkám.
Pokud se jedná o líbivé plemeno, chápu, že i lidé s vlastní zahradou si rozmyslí, jestli kočku pustí ven. Navíc je ztráta takové kočky i ztráta financí. Píšu spíš o obyčejných mourcích.

6.11.2019 18:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

ladd napsal(a):
K akvaristice.
Ono to fakt jednoduché je, chce to jen méně rybek a nenáročné druhy, pak nepotřebujete žádnou techniku. V akvaristice ale chtějí samozřejmě kšeft. Na tu vodu by jste se musela zeptat místního akvaristy.
Ke kočkám.
Pokud se jedná o líbivé plemeno, chápu, že i lidé s vlastní zahradou si rozmyslí, jestli kočku pustí ven. Navíc je ztráta takové kočky i ztráta financí. Píšu spíš o obyčejných mourcích.

Co se šlechtičen týče, samozřejmě, že finanční ztráta by to byla nemalá, ale zase na druhou stranu si nemyslím, že si takové zvíře pořídí člověk, co moc peněz nemá, protože víme, že i jen veterinární péče, pokud se vyskytne problém, jde do tisíců. Nebudu zastírat, že dennodenně trnu, aby Gucci nechytly sousedovic JRT(či jiní psi z okolí) aby nevlezla pod některé z pár aut, co tady denně projedou, atd. Ale nedokázala bych ji držet doma, teď už si vůbec nemyslím, že by to šlo, asi by zešílela, ale i tak, když jen vidím jak je venku ve svém živlu. Když vidím i kocoura, jak bude radši takřka celou zimu ve psí boudě na slámě, než by šel chrnět domů do tepla, prostě nechce už tu volnost vyměnit za nic. Taky briťák. Dneska jsem ho muchlala a uvědomila si, že má srst jak medvěd, je šíleně nasrstěný. Gucci zatím ne, možná tím, že přeci jen bývá i doma, třeba když se zchladilo. Uvidíme.

6.11.2019 18:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ještě k akvárku Bylo v plánu velké, opravdu velké akvárko, je na něj i naprojektováno místo. Bylo v plánu mořské. Na druhou stranu, já jsem zahradnice a vždycky mne právě fascinovala akvárka s hodně rostlinama, živíma pochopitelně. Takže jsem postupně od mořského ustoupila(i když to je zase fascinující jinak) ale po zralé úvaze, že péči už nezvládnu, jsem začala dumat, že snad bude lepší na údržbu ,,prales" s pralesničkama(žabičkama) Jenže to já zase útlocitná...jestli by v tom omezeném prostoru nestrádaly - pro mne je prostě volnost nade vše. Takže to zůstalo otevřené, místnost ,,nedodělaná". Onehdá něco hledám na NETu(vůbec netuším co) ale vyskočilo na mne ,,akvárium bez čištění" - či tak nějak. Takže jsem to otevřela, zjistila, že je to reportáž na NOVĚ v Loskutákovi. Když tak si to najděte, je to vlastně totéž, co psal Ladd(nebyl jste to tam nakonec Vy? ) Hodně rostlin, omezeně rybiček a s čištěním žádný problém. Když tak si to pusťte

6.11.2019 20:36
fikovnice

XXX.XXX.135.59

lesnížínka napsal(a):
S tím akvárkem jsme na tom stejně S tím ostatním spíše nesouhlasím. V prvé řadě s blbinama, co se sem tahají od amíků a lidi se tím řídí. Neříkám, že on něco dělá blbě(pár pořadů jsem viděla) spíš mě překvapují majitelé koček, kteří si kočku pořídí a nemají o tomto zvířeti a jeho potřebách páru. Celkem pochopím, když se chce bytová kočka podívat ven, byť by to mělo být i na vodítku. Možná ta rozumná přijde na to, že lepší tohle, než nic Ale tahat kočku na vodítku po zahradě? Mám velkou zahradu, podleze pod plotem i menší pes, natož malé kotě(to by asi prošlo i skrz ) a za tři koťata se mi nestalo, že by některé uteklo a ještě k tomu se nenašlo. Když mi koťě proskočilo brankou na cestu před barákem, protože bylo zvědavé, kam se psem jdeme, stačilo nechat psa zaštěkat, aby to bylo pro kotě znamení, že někdo jde, nebo jsem hodila kámen do plechu na brance, aby se leklo a uteklo se schovat domů. Prostě tak, jak vychovávám psa(aby ze zahrady nezdrhal) vychovávám i kočku. Musí vidět a vědět, že v zahradě je bezpečí, zábava, papání...

Já když to tu vše čtu, tak jsem tak vděčná za tu extrémní inteligenci mého nejstaršího kocoura. Velkoměsto (teda Brno ), bydlím v paneláku a on chodí každičkou noc ven. Ráno, ev. ještě v noci přijde na náš signál (cinkání klíči) - stačí, abych otevřela, zacinkala a už je u mě... Jen nesmím zaspat, což se samozřejmě už několikrát stalo, ptž to se pak bojí přijít. A já jsem za tu bojácnost ráda - má se kde schovat (opuštěná zahrada), kdyby byl nějak jo ochočený vůči lidem, bála bych se o něj... Nicméně na pořadu dne je stále to očkování (proboha už nikdy nechci zažívat ten boj o jeho život) a pořád to ještě oddaluji. Má totiž stále ten problém s hlasem - skřehotá, někdy mu ani nejde mňouknout. Myslím, že už jsme takového kocoura v minulosti i měli a nijak se to neřešilo. Ten můj současný žere, má zájem o vše (hlavně tedy večer ven), ale přetrvává ten problém s hlasem.
Co myslíte, šli byste už do očkování? Možná na to založím nové vlákno; jen připomínám, že má za sebou tři ataky opravdu hrozivých průjmů, nejhorší byla zářijová, kdy byla snap testem dg. panleukopenie. Vaše názory, zda očkovat, proti čemu očkovat, atd., velmi uvítám. I by mě zajímalo, zda se musí vždy očkovat kombinovanou vakcínou...? Raději bych, kdyby byla na trhu třeba i nějaká monokomponentní a ne jej naočkovat proti 4 nemocem naráz - to se fakt bojím, zda už jeho imunita po tom onemocnění zvládne.

7.11.2019 10:15
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Já když to tu vše čtu, tak jsem tak vděčná za tu extrémní inteligenci mého nejstaršího kocoura. Velkoměsto (teda Brno ), bydlím v paneláku a on chodí každičkou noc ven. Ráno, ev. ještě v noci přijde na náš signál (cinkání klíči) - stačí, abych otevřela, zacinkala a už je u mě... Jen nesmím zaspat, což se samozřejmě už několikrát stalo, ptž to se pak bojí přijít. A já jsem za tu bojácnost ráda - má se kde schovat (opuštěná zahrada), kdyby byl nějak jo ochočený vůči lidem, bála bych se o něj... Nicméně na pořadu dne je stále to očkování (proboha už nikdy nechci zažívat ten boj o jeho život) a pořád to ještě oddaluji. Má totiž stále ten problém s hlasem - skřehotá, někdy mu ani nejde mňouknout. Myslím, že už jsme takového kocoura v minulosti i měli a nijak se to neřešilo. Ten můj současný žere, má zájem o vše (hlavně tedy večer ven), ale přetrvává ten problém s hlasem.
Co myslíte, šli byste už do očkování? Možná na to založím nové vlákno; jen připomínám, že má za sebou tři ataky opravdu hrozivých průjmů, nejhorší byla zářijová, kdy byla snap testem dg. panleukopenie. Vaše názory, zda očkovat, proti čemu očkovat, atd., velmi uvítám. I by mě zajímalo, zda se musí vždy očkovat kombinovanou vakcínou...? Raději bych, kdyby byla na trhu třeba i nějaká monokomponentní a ne jej naočkovat proti 4 nemocem naráz - to se fakt bojím, zda už jeho imunita po tom onemocnění zvládne.

Kurňa co já vím? Neodvážím se odhadnout, jestli už a na jakové očkování, by to bylo. Zkus se poradit s tou vetkou, co ti pomáhala, ta kocoura viděla, ví stav, snad ji nežene jen touha po zisku, aby ho ohrozila na zdraví?
Jinak...o Leonka se tak nebojím(i když...náhoda je blbec) protože to tu zvládá bezmála 12let, tak snad má taky rozum(i když on mi jinak přijde jak úplné ťululum ) Gucci je mladé trdlo, tam si vůbec netroufám odhadnout, jak to dopadne

8.11.2019 05:51
fikovnice

XXX.XXX.135.155

lesnížínka napsal(a):
Kurňa co já vím? Neodvážím se odhadnout, jestli už a na jakové očkování, by to bylo. Zkus se poradit s tou vetkou, co ti pomáhala, ta kocoura viděla, ví stav, snad ji nežene jen touha po zisku, aby ho ohrozila na zdraví?
Jinak...o Leonka se tak nebojím(i když...náhoda je blbec) protože to tu zvládá bezmála 12let, tak snad má taky rozum(i když on mi jinak přijde jak úplné ťululum ) Gucci je mladé trdlo, tam si vůbec netroufám odhadnout, jak to dopadne

Víš, já myslím, že Fidík se nakazil nějakými kočičími výkaly. Že zkrátka našel někde venku nakáleno, tak tam přidal svoje...; jsou tu i toulavé kočky... Nevěřím, že by třeba venku sežral nějakou nástrahu či co já vím - takový on fakt není. Ještě tak max. by se napil asi otrávené vody. Ale pokud to byl opravdu kočičí mor, a já myslím, že ano, tak jediné, co mě napadá, je to, že se prostě nakazil výkaly nějakého venkovního nemocného zvířete...

8.11.2019 14:05
Jackousek

XXX.XXX.34.223

to je srandovní diskuze. Asi budu pro ostatní také za debila, ale zastanu se Vás. Všichni tu píší jak jsou zkusení chovatelé, ale o kočkách toho moc nevědí. Přečetla jsem spousty knih, viděla jsem spousty dokumentů a radila se s veterináři. Kočka je solitérní zvíře a ve většině případů by měla být sama! !! Odborníci říkají, že jsou kočky, které si zvyknou a budou spolu vycházet, jsou kočky které se tolerují, ale nejsou rády ve smečce a jsou kočky, které nesnesou k sobě další kočku. Kočky na vesnicích co žijí v tlupách to mají jako rodinu, ale doma by kočka měla být sama. Určitě není smutná, že je sama. ...lidé ai kočky pořizují pro vlastní radost, ale koček se nikdo neptá. ..škoda že neumí mluvit. .. tak a teď do mě

8.11.2019 14:33
Janaaa

XXX.XXX.1.194

Teď jsem se zasmála já

8.11.2019 15:07

"Kočky na vesnicích co žijí v tlupách to mají jako rodinu, ale doma by kočka měla být sama. Určitě není smutná, že je sama. ...lidé ai kočky pořizují pro vlastní radost, ale koček se nikdo neptá."

A to vám ty kočky řekly?

Spoustu knih ani některé veterináře bych nebrala vážně...

Stále jsou knihy, kde vám radí mlátit štěně novinami (a jiné nesmysly) a stejně tak jsou veterináři, kteří vám řeknou, že kočku syrové maso může pomalu i zabít...

8.11.2019 16:11

ale vždyť to tak je, obecně....

to neznamená, že se spolu žádné kočky nesnesou či jim dokonce společnost nevyhovuje, některá plemena budou tímto směrem "posunuta"

a rovněž je něco jiného kategorie kotě a kategorie dospělec

8.11.2019 16:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jackousek napsal(a):
to je srandovní diskuze. Asi budu pro ostatní také za debila, ale zastanu se Vás. Všichni tu píší jak jsou zkusení chovatelé, ale o kočkách toho moc nevědí. Přečetla jsem spousty knih, viděla jsem spousty dokumentů a radila se s veterináři. Kočka je solitérní zvíře a ve většině případů by měla být sama! !! Odborníci říkají, že jsou kočky, které si zvyknou a budou spolu vycházet, jsou kočky které se tolerují, ale nejsou rády ve smečce a jsou kočky, které nesnesou k sobě další kočku. Kočky na vesnicích co žijí v tlupách to mají jako rodinu, ale doma by kočka měla být sama. Určitě není smutná, že je sama. ...lidé ai kočky pořizují pro vlastní radost, ale koček se nikdo neptá. ..škoda že neumí mluvit. .. tak a teď do mě

Tak zrovna o kočce, soliterním zvířeti jsem psala já, ale týká se to hlavně kocourů(nekastrovaných) A jak do toho ale pak zapadají ty tlupy, co jsou pro ně jako rodina? Myslíte lidská rodina, páníčci? Ale ony kočky zase tak po lidech neprahnou, kočka si vystačí sama. Jsou kočkovité šelmy(tygři, pumy, rysové atd) které ve smečkách nežijí a jiné, třeba lvi, kde smečka je. Kam tedy zařadit tu naši kočku?

8.11.2019 16:50
ladd

XXX.XXX.34.47

Já si to vysvětluji tak, že kočky v průběhu domestikace díky naakumulování kořisti ve stájích a sýpkách změnily chování Zřejmě pro ně, jako živočišný druh, bylo výhodné aby nežily jako osamělý lovec. V těchto kočičích společenstvích kočky společně vychovávají, kojí a chrání koťata. Řekl bych, že domestikovaná kočka je tak na půl cestě změny ze samotářského zvířete na zvíře smečkové. My z kočičích společenství vytrháváme a bereme si domů jednotlivce. Ti pak, když vyrostou sami, nejsou vždy schopni tolerovat cizí kočku. Když vyrostou spolu, je na nich ve mnoha případech vidět, že svou společnost navzájem vyhledávají.
Zrovna o zmiňovaných tygrech jsem viděl dokument, že vztah matka – dcera nemusí být po dosažení dospělost automaticky nepřátelský, že dcery v některých případech si nezabírají teritorium daleko od matky a občas se spolu stýkají. Záleží zřejmě na množství kořisti.

8.11.2019 16:56
ladd

XXX.XXX.34.47

ladd napsal(a):
Já si to vysvětluji tak, že kočky v průběhu domestikace díky naakumulování kořisti ve stájích a sýpkách změnily chování Zřejmě pro ně, jako živočišný druh, bylo výhodné aby nežily jako osamělý lovec. V těchto kočičích společenstvích kočky společně vychovávají, kojí a chrání koťata. Řekl bych, že domestikovaná kočka je tak na půl cestě změny ze samotářského zvířete na zvíře smečkové. My z kočičích společenství vytrháváme a bereme si domů jednotlivce. Ti pak, když vyrostou sami, nejsou vždy schopni tolerovat cizí kočku. Když vyrostou spolu, je na nich ve mnoha případech vidět, že svou společnost navzájem vyhledávají.
Zrovna o zmiňovaných tygrech jsem viděl dokument, že vztah matka – dcera nemusí být po dosažení dospělost automaticky nepřátelský, že dcery v některých případech si nezabírají teritorium daleko od matky a občas se spolu stýkají. Záleží zřejmě na množství kořisti.

A jestli je kočka chována pouze v bytě, tak mi nikdo nevymluví, že kočičího parťáka nepotřebuje. Pokud ho není schopna přijmout je zaviněno tím, že vyrostla sama a i tak podle mě strádá.

8.11.2019 20:23
rapotacka11

XXX.XXX.212.233

Všichni tu píší jak jsou zkusení chovatelé, ale o kočkách toho moc nevědí.
Přečetla jsem spousty knih, viděla jsem spousty dokumentů a radila se s veterináři. Kočka je solitérní zvíře a ve většině případů by měla být sama! !!

Kočka není solitérní zvíře.
Je teritoriální. To jsem nečetla, to pozoruji.
Jedna kočka v bytě - není dobré řešení.
Taky jsem to tak praktikovala, když jsem shodou
okolností získala první kotě. Po třech letech další kočku,
už desetiměsíční. Původní kocour vrčel, syčel z vetřelce nebyl
nadšený. Postupné seznamování trvalo cca 3 týdny. Kocour
chodil ven, kočka žila původně v bytě. Kocour ji vše učil (aby se nebála ptáka)bylo krásné je sledovat. Občas se objeví cizí agresívní kocour.
Klidně naši kočku vyžene, jsou li dvě , zvládnou ho zahnat. A v bytě?
Nikdy si s kočkou nedokážete hrát tak, jak to dokáží kočky spolu.
Kočky mne nikdy nezajímaly, nestála jsem o ně. Dnes mohu
říct, že lituji roků bez kočky. Je to sice starost navíc, ale moc nám dávají ...

8.11.2019 20:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

rapotacka11 napsal(a):
Přečetla jsem spousty knih, viděla jsem spousty dokumentů a radila se s veterináři. Kočka je solitérní zvíře a ve většině případů by měla být sama! !!

chodil ven, kočka žila původně v bytě. Kocour ji vše učil (aby se nebála ptáka)bylo krásné je sledovat. Občas se objeví cizí agresívní kocour.
říct, že lituji roků bez kočky. Je to sice starost navíc, ale moc nám dávají ...

Ano, hezky napsáno

8.11.2019 21:39

https://cit.vfu.cz/oz/IVA/teritorium.htm

kočka je soliterní a kočka je teritoriální
a otázka není, zda jsou spolu schopny žít, ale zda to potřebují
a jak se to pozná?!

9.11.2019 04:11
fikovnice

XXX.XXX.135.107

rapotacka11 napsal(a):

9.11.2019 04:18
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Jackousek napsal(a):

Máte pravdu jen zčásti...
Jednak nevím, co myslíte tím divným výrazem, že kočky na vesnicích žíjící v tlupách "to mají jako rodinu." My měli vždy na vesnici JEDNOHO kocoura - solitéra. Ale pak zas bylo období - hlavně v zimě, kdy jsme měli na balkóně třeba 12 koček - protože pochopily, že u nás se jim dostane jídla. Při krmení bylo vidět, že je mezi nimi nějaká hierarchie - první vždy žrával Mikeš - obrovský nádherný černý kocour. Poté ale byli schopni spát spolu porůznu v klubkách...
Ad kočky bytové - já mám tři. Vychází spolu, ale každá je jiná. Vím, že prostřední by bez nejstaršího strádal. To už tak člověk odpozoruje, když zná dobře svoje zvířata. Nejstarší by nejspíše klidně mohl být sám, ale zbylé dvě kočky normálně toleruje. A velkou pravdou je, že ideální je vzít si vždy dvě koťata - sourozence, které se znají, vahrají si spolu a po kastraci spolu OBVYKLE dobře vycházejí i v dospělosti...
Musíte také tu spoustu knih a dokumentů brát s určitou rezervou.
Jinak ale dle mých dlouholetých (více než 35 let!) zkušeností je pravda někde uprostřed. Jsou kočky preferující žít solitérně, a jiné závisláci na druhé kočce. Ostatně těch diskutérů, kteří to takto mají, se tu za mnoho let vyskytlo opravdu hafo!

9.11.2019 04:25
fikovnice

XXX.XXX.135.107

fikovnice napsal(a):

Já také lituji, že jsem na rodičích přece jen nevyškemrala kočku, když jsem byla třeba teenager. Oba moji rodiče milovali zvířata, ale táta byl zcela striktně proti tomu mít kočku v bytě... Není to vždy ideální - jen bytová kočka. Ale třeba Elsa (MCO) - o té jsem přesvědčena, že o venek nestojí. Já přestože nejsem nějak muchlací typ s kočkami, tak je mám všechny závislé na mně. Elsu mám něco přes rok a už je z ní též extrémní závislačka. Ale když jdu ven, nikdy, opravdu nikdy se nehrne, že by chtěla jít se mnou (občas ale ještě u výtahu zaslechnu její žalostné mňouknutí, že odcházím )... To nejstarší, který chodí na noc ven, tak si občas "splete", že ještě nepřišel jeho večerní čas a cpe se ven. Ale stačí na něj křiknout, že ještě musí počkat, a on to pochopí.

9.11.2019 04:27
fikovnice

XXX.XXX.135.107

fikovnice napsal(a):
Já také lituji, že jsem na rodičích přece jen nevyškemrala kočku, když jsem byla třeba teenager. Oba moji rodiče milovali zvířata, ale táta byl zcela striktně proti tomu mít kočku v bytě... Není to vždy ideální - jen bytová kočka. Ale třeba Elsa (MCO) - o té jsem přesvědčena, že o venek nestojí. Já přestože nejsem nějak muchlací typ s kočkami, tak je mám všechny závislé na mně. Elsu mám něco přes rok a už je z ní též extrémní závislačka. Ale když jdu ven, nikdy, opravdu nikdy se nehrne, že by chtěla jít se mnou (občas ale ještě u výtahu zaslechnu její žalostné mňouknutí, že odcházím )... To nejstarší, který chodí na noc ven, tak si občas "splete", že ještě nepřišel jeho večerní čas a cpe se ven. Ale stačí na něj křiknout, že ještě musí počkat, a on to pochopí.

Ještě dodatek - kdyby byla Elsa vychovávaná jako venkovní, tak by o venek asi stála. Ale většina koček je přizpůsobivých, tedy pokud ten venek nikdy nepoznaly. Elsa i u majitelky CHS byla jako kotě jen doma, takže mě nemusí trápit, že je čistě bytová. Ostatně byl to jeden z hlavních požadavků chovatelky.

Denisa775

9.11.2019 07:43
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Tak aspon nekdo ma stejny nazor. Ted jsem prave cetla v jedne diskuzi, ze slecna mela kocku a nasla si pritele co mel kocoura. Kdyz se sestehovali, tak ji kocka vsude mocila a kadila. Zkusila vsechno mozne a nic nepomohlo, po roku se rozesli a jakmile byla kocka zase v byte sama, chodila pouze na svuj zachod a uz se ji zadna nehoda nestala. Znama maji taky jen jednu kocku na byte a pry by ta jejich Sofinka nesnesla dalsi kocku. Sousedi meli taky jen jednu, chodila i k nam se najist a byla zlata. Ostatnim kocek se bala a nechtela s nema vubec prijit do kontaktu, ale vystresovana urcite nebyla a nic ji nechybelo, ale ta byla teda venku. 100 lidi 100 nazoru. Pokud si myslite, ze je lepsi mit 2 nebo i 3 kocky, tak si je urcite poridte, ale myslim si, ze neni dobre okamzite nekomu radit, ze 2 jsou nejlepsi volba. Vsechny kocky nejsou stejne.,.

9.11.2019 09:33

za těch rovněž více než 35 let mého soužití s kočkami jsem měla jednu echt závislačku a druhou lehkou závislačku - dcery na matce. Po její smrti obě solitérky závislé na mně. Samozřejmě, když se sešla koťata, tak si spolu hrála, i dospělci se přidávali, nebo přímo mateřsky adoptovali (a to kocouři, kočička poprvé s posledním přírůstkem a ještě poněkud podivně) ale s dospěním všichni solitéři, s různou ochotou k mírovému soužití s ostatními.

to je to - toleruje není rovno potřebuje, neobejde se bez, samo je týráno.....
(i Klára dříve Vodičková říká, když kočce pořídit parťáka, tak radši psa...)

"Ale ony kočky zase tak po lidech neprahnou, kočka si vystačí sama".
Dovolím si tvrdit, že pro všechny jsem nejdůležitější já a bez ostatních koček by se jedna každá obešla a zejména kocouři by, být každý z nich kocour jediný, bouchali šampaňským.

opět dodám - píšu o kočkách domácích, těch "obyč", u šlechtěných koček to, dle plemene, může být o něčem trošku jiném

9.11.2019 10:42
rapotacka11

XXX.XXX.212.233

Z mých zkušeností je lepší mít kočky dvě.
Naše se vzájemně opečovávaly, čistily si ouška,
když chtěly, spaly spolu nebo každá úplně jinde.
Vždyť i některé útulky ....

9.11.2019 10:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

za těch rovněž více než 35 let mého soužití s kočkami jsem měla jednu echt závislačku a druhou lehkou závislačku - dcery na matce. Po její smrti obě solitérky závislé na mně. Samozřejmě, když se sešla koťata, tak si spolu hrála, i dospělci se přidávali, nebo přímo mateřsky adoptovali (a to kocouři, kočička poprvé s posledním přírůstkem a ještě poněkud podivně) ale s dospěním všichni solitéři, s různou ochotou k mírovému soužití s ostatními.

Dovolím si tvrdit, že pro všechny jsem nejdůležitější já a bez ostatních koček by se jedna každá obešla a zejména kocouři by, být každý z nich kocour jediný, bouchali šampaňským.

opět dodám - píšu o kočkách domácích, těch "obyč", u šlechtěných koček to, dle plemene, může být o něčem trošku jiném

"Ale ony kočky zase tak po lidech neprahnou, kočka si vystačí sama" - tím jsem myslela úplně sama, bez lidí, bez koček atd.

9.11.2019 10:55
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):

Já jsem zase muchlací typ ....a mám totálně nemuchlací plemeno Krásné vizuelně, svojské a nemuchlací Leonek se přijde ráno pohladit, odpoledne pohladit, ale ani když byl víc doma, nechodil na mazlení, to už muselo být cosi, aby přišel na poležení. Ale jen trochu hladit, žádné větší důvěrnosti. Gucci doma vydrží se mnou ležet dýl, ale to, co dělají venkovní micky(třeba tetiny) že na ni lehne, lísá se, otírá, leží jí na hlavě i když by teta raděj v klidu spala - to u našich koček vůbec neexistuje. Ani se moc nelísají(neotírají) prakticky vůbec.

9.11.2019 12:23
rapotacka11

XXX.XXX.212.233

Tahle moje poslední kočka, ta je přítulná tak, jak jsem
to nikdy nezažila.
Nevím, zda se narodila zrovna pro felinoterapii ...
kočky se snad na to "neškolí", má to v sobě,
šmajchlířka neskutečná.

9.11.2019 13:18

....no u nás se všechny tři kočky vyřádí nejvíc se psem - je z nich nejmenší, ale vyhraje si s nimi a oni s ním neskutečně, včetně té hygieny uší - to i nejstarší kocour k němu přijde a vrazí mu ucho pod hubu......věřím tomu, že kdybych měla jednu kočku, s tímto psem by si vystačila, jenomže pes odchází se mnou do práce na turnus a pak by kočka byla nějakých čtrnáct hodin naprosto sama......takže takhle mám čisté svědomí, že kočena není sama doma......

9.11.2019 14:37
fikovnice

XXX.XXX.135.131

Plně souhlasím s tím, že každá z mých tří koček je nejvíc závislá na mně.

12.11.2019 12:33
Jackousek

XXX.XXX.27.108

Ano, každá kočka je jiná, stejně tak jako my. Souhlasím s tím, že nejvíce kočka miluje svého pána. U nás je to můj muž i když úplně nerozumím tomu proč Já mám tedy doma 2letého kocoura, který byl odebraný brzy své matce, tak není zvyklý na přítomnost koček. Pořídila jsem k němu malého kocourka, který byl vyhozený venku (neměla jsem tedy na výběr pohlaví) a venku jsem ho v mrazech nechat nechtěla. Seznamování probíhalo tak, že každý byl v jiné místnosti a zvykali si na sebe přes dveře. Dospělý kocour mě začal nenávidět. Nesměla jsem ho pohladit ani na něj nijak promluvit. Říkala jsem, že tohle nepůjde. Malej kocourek ale onemocněl a již skoro 14 dni jezdíme po veterině a stál mě víc peněz než šlechtěné kotě ale co...hlavně aby byl v pořádku. ..Po krátkém vyléčení byl malej u velkého kocoura. Ten ho začal "tolerovat" není to žádná láska ani kamarádství, ale ublížit mu nechce. Spíše se ho bojí. .I od misky ho malý vyhodí a začne vrčet. Velký odejde...no snad si na sebe postupem času zvyknou. Nerada bych velkému způsobila nějaké psychické problémy jinak dospělého můžu už normálně mazlit...odpustil mi

13.11.2019 13:46
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Jackousek napsal(a):
Ano, každá kočka je jiná, stejně tak jako my. Souhlasím s tím, že nejvíce kočka miluje svého pána. U nás je to můj muž i když úplně nerozumím tomu proč Já mám tedy doma 2letého kocoura, který byl odebraný brzy své matce, tak není zvyklý na přítomnost koček. Pořídila jsem k němu malého kocourka, který byl vyhozený venku (neměla jsem tedy na výběr pohlaví) a venku jsem ho v mrazech nechat nechtěla. Seznamování probíhalo tak, že každý byl v jiné místnosti a zvykali si na sebe přes dveře. Dospělý kocour mě začal nenávidět. Nesměla jsem ho pohladit ani na něj nijak promluvit. Říkala jsem, že tohle nepůjde. Malej kocourek ale onemocněl a již skoro 14 dni jezdíme po veterině a stál mě víc peněz než šlechtěné kotě ale co...hlavně aby byl v pořádku. ..Po krátkém vyléčení byl malej u velkého kocoura. Ten ho začal "tolerovat" není to žádná láska ani kamarádství, ale ublížit mu nechce. Spíše se ho bojí. .I od misky ho malý vyhodí a začne vrčet. Velký odejde...no snad si na sebe postupem času zvyknou. Nerada bych velkému způsobila nějaké psychické problémy jinak dospělého můžu už normálně mazlit...odpustil mi

Oni si zvyknou, ale máte pravdu v tom, že kočky doma fakt mohou fungovat i jako solitéři...
Nevím, zda jste četla moji anabázi s kocourem, který se mi nakazil panleukopenií (kočičí mor), léčila jsem jej doma, denně píchala x injekcí a protože 12 dní nejedl, tak denně jsem mu dávala infúze. Zachránila jsem jej, ale léčba mě stála 16 tis. Kč.
Jo a když jsem si přivezla Elsu jako kotě loni, tak kluci byli také uražení...ale jen asi jeden den. Pak převládla zvědavost.

13.11.2019 16:58
Jackousek

XXX.XXX.21.75

Ty jo... mě dneska paní doktorka oznámila, že má kocour asi také panlekopenii. Má prý hrozne málo bílých krvinek. ..Už od včera ho mám na infuzich a prý až do pátku. Říkala jsem jim ze jim dam kočičí sérum, ale chtějí počkat až do zítra 😯 Pichli mu prý nějakou injekci na podporu imunity, tak to nechtějí kombinovat...

14.11.2019 01:19

Denisa775 napsal(a):
Dobry den, chtela bych se zeptat. Zamluvili jsme si kotatko u jedne pani a psala nam, ze uz je mozne si ho vzit. Ted jsem ale zjistila, ze ma 8 tydnu a je podle vsech clanku moc malinke. Pani mela kotatka poprve a tak taky nevedela, ze se to nesmi. Adaptovalo se skvele, ma nas rado, umi na zachudek, papka masicko a varenou zeleninu. Chceme ho mit venku, postupne ho na to zvykat. Pres zimu ho nechame doma,ale na jaro bych ho rada dala ven, takze bych byla i vdecna za rady jak ho na to zvykat. A jestli ho mam te pani vratit a vzit si ho treba az po Vanocich.

Ja tedy procetla i diskusi vyse...
Nicmene - vracim se k zakladu.
Ted mate doma prcka - naucte ho prijit k jidlu na zavolani (piskani...?).
Doma ho cvicte jako pejska - tohle ano, tohle ne (fuj, klidne i sedni, lehni, prines...- je to hra, ale i skola co se muze hodit).
Na jare, az ho "vypustite" (resp. pujde sam) to v makovici zustane.

Voditko bych vypustila. Pokud bude chtit jit objevovat, at jde (na vodaku se muze nekde zamotat a nedej boze uskrtit...) - dulezite je, ze vi, kde ma pelisek, domov, klid, "lasku" a plnou misku.
No a pokud tohle vi, bude se vracet - vzdy.

Btw. to piskani k jidlu - to je prima, kdyz chcete aby se aspon "ukazal", kdyz potrebujete vedet, ze je celej, ale jinak toho ma tou dobou hodne...
Napr. nas kocour to chape. Staci hvizdnout a do par minut zarve z okolnich zhrad, at ho neprudim - ze je ok. A ja jsem zas v klidu.

Denisa775

14.11.2019 20:50
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Uplne odbocim.. ale podivejte jak to nase kocici mimino porad lezi u manzelovi zlomene ruky. Trosku teda zarlim😀 ja ho krmim, hraju se s nim, cistim mu zachod, mazlim ho a on pak si lehne vzdy k nemu😀 Ale je to zajimave.. jestli treba citi, ze je nemocny?

14.11.2019 23:43
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Zvíře si vždycky vybere samo. A můžete se snažit, jak chcete, s tím se smiřte Muž byl zásadně proti nové kočičce, protože řekl, že přeci tu starou nemůžu jen tak nahradit. Doslova jsem si ji vytrucovala a to taková nejsem, ale cloumaly se mnou emoce, z její ztráty. A kočenka chodila ležet na sedačce za ním, za dva dny byla jeho holčička Ono vlastnit zvíře v prvé řadě znamená nebýt sobec. Na psech jsem doslova alergická na páníčky kteří napíšou, že si nepřejí, aby jim někdo hladil jejich psa, co má kdo na něj šahat. Ano, se svým parťákem zacházejí jako se svým majetkem. Jenže ten pes má taky své potřeby, je povahou přátelský...Já jsem naopak strašně ráda, když si mého psa chce někdo pohladit, poňuňat se s ním. On je pes, co má lidi rád, tak proč mu to upírat? Dělám první poslední, aby byl spokojený a tohle s tím taky souvisí. Já přeci vím, že mě má rád, nepotřebuju, aby mi to neustále dokazoval, nevšímal si nikoho jiného, není to můj muž

Denisa775

14.11.2019 23:54
Denisa775

XXX.XXX.131.160

Ale vzdyt to bylo mysleno s nadsazkou🙄😀 ve vtipu. Spis ze me zaujalo jak mu porad lezi u te zlomene ruky

15.11.2019 07:00

Denisa775 napsal(a):
Ale vzdyt to bylo mysleno s nadsazkou🙄😀 ve vtipu. Spis ze me zaujalo jak mu porad lezi u te zlomene ruky

Tohle kočky opravdu vycítí. Mě když vezmou záda a jsem ráda (nechtěný rým), že se doplazím aspoň na záchod, tak se kocour ode mě nehne. Obkládá mě ze všech stran.

15.11.2019 11:45

Denisa775 napsal(a):
Uplne odbocim.. ale podivejte jak to nase kocici mimino porad lezi u manzelovi zlomene ruky. Trosku teda zarlim😀 ja ho krmim, hraju se s nim, cistim mu zachod, mazlim ho a on pak si lehne vzdy k nemu😀 Ale je to zajimave.. jestli treba citi, ze je nemocny?

může to být prosté - lehne si k němu, protože leží.....
a krom toho ta sádra i závěs budou zajímavé a z kočičího hlediska příjemné na kontakt

"Ono vlastnit zvíře v prvé řadě znamená nebýt sobec. Na psech jsem doslova alergická na páníčky kteří napíšou, že si nepřejí, aby jim někdo hladil jejich psa, co má kdo na něj šahat."
a co takhle ještě ta varianta, že o ten kontakt nestojí ten pes....?

15.11.2019 12:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

může to být prosté - lehne si k němu, protože leží.....
a krom toho ta sádra i závěs budou zajímavé a z kočičího hlediska příjemné na kontakt

"Ono vlastnit zvíře v prvé řadě znamená nebýt sobec. Na psech jsem doslova alergická na páníčky kteří napíšou, že si nepřejí, aby jim někdo hladil jejich psa, co má kdo na něj šahat."
a co takhle ještě ta varianta, že o ten kontakt nestojí ten pes....?

Však píšu, že to dělám pro psa. Takže pokud pes o to nestojí, tak ho nutit nebudu. Jenže ono je to povětšinou jakový pán, takový pes a to mi nevymluvíte. Vidím to kolem sebe neustále. Když je pán přátelský, je takový i jeho pes. Jo taky znám, člověka co nepromluví, kakabus a jeho přátelská stafordka, nosí el. obojek, aby za nikým nelezla Já ale umluvím i vrbu takže za náma může

15.11.2019 12:37

"Jenže ono je to povětšinou jakový pán, takový pes a to mi nevymluvíte"
och, je mnoho plemen majících přímo ve standardu a povaze taková slova jako k cizím rezervovaný, odtažitý, nedůvěřivý, ba přímo "ojeriza".......pán nepán

se teda omlouvám za kruté OT

15.11.2019 15:52
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Jackousek napsal(a):
Ty jo... mě dneska paní doktorka oznámila, že má kocour asi také panlekopenii. Má prý hrozne málo bílých krvinek. ..Už od včera ho mám na infuzich a prý až do pátku. Říkala jsem jim ze jim dam kočičí sérum, ale chtějí počkat až do zítra 😯 Pichli mu prý nějakou injekci na podporu imunity, tak to nechtějí kombinovat...

Nějaký den jsem tu nebyla. Panleukopenie = parvo = kočičí mor. Strašlivá nemoc. Já léčila i protilátkami... Ale mnoha dalšími léky. Nejhorší bylo zvracení, ale asi ještě horší krvavé průjmy, čirá hrůza!!! Co je nového u vás?

15.11.2019 15:59
fikovnice

XXX.XXX.135.107

lesnížínka napsal(a):
Zvíře si vždycky vybere samo. A můžete se snažit, jak chcete, s tím se smiřte Muž byl zásadně proti nové kočičce, protože řekl, že přeci tu starou nemůžu jen tak nahradit. Doslova jsem si ji vytrucovala a to taková nejsem, ale cloumaly se mnou emoce, z její ztráty. A kočenka chodila ležet na sedačce za ním, za dva dny byla jeho holčička Ono vlastnit zvíře v prvé řadě znamená nebýt sobec. Na psech jsem doslova alergická na páníčky kteří napíšou, že si nepřejí, aby jim někdo hladil jejich psa, co má kdo na něj šahat. Ano, se svým parťákem zacházejí jako se svým majetkem. Jenže ten pes má taky své potřeby, je povahou přátelský...Já jsem naopak strašně ráda, když si mého psa chce někdo pohladit, poňuňat se s ním. On je pes, co má lidi rád, tak proč mu to upírat? Dělám první poslední, aby byl spokojený a tohle s tím taky souvisí. Já přeci vím, že mě má rád, nepotřebuju, aby mi to neustále dokazoval, nevšímal si nikoho jiného, není to můj muž

Rady, v tomhle s Tebou nesouhlasím. Já myslím, že toto si má v prvé řadě řídit pán. Např. Drahanský vestaj je hlazený a mazlený celou tamní školkou a asi všemi sousedy z vesnice. Ale jednak je extrémně přátelský (např. úplně miluje pošťačku) a druhak on tak trochu rostl jako dříví v lese a samozřejmě se nikdy s ním nepočítalo na nějaký výcvik, apod. Ale jednak jsou plemena, která fakt už ze své podstaty mají být rezervovaná vůči cizím, ale druhak mazlení, dlachnění, apod. může pánovi rušit právě výchovu, to, co jej chce naučit, apod. Takže když mě popadne chuť se pomuchlat s nějakým psem, tak se vždy zeptám pánečka, zda mohu. Když mi řekne, že ne, tak v poho a fakt to nepovažuju za sobectví.

15.11.2019 16:03
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Jackousek napsal(a):

Dodatek: říct, že kočka má asi panleukopenii, ptž má málo bílých krvinek, tak asi měním veta. Je "milión" dalších stavů, kdy dochází k útlumu krvetvorby... Bojovala jsem s tím třeba u kocourka s FeLV. Myslím, že hlavní příznaky panleukopenie jsou právě ty ze strany GIT - zvracení, strašné průjmy (s krví), viditelně bolestivé a samozřejmě nechutenství... Dg. se potvrdí laboratorně, i když já ji měla jen potvrzenou doma snap testem ze stolice. Ale teda ten druhý proužek indikující tuto odpornou nemoc, tam byl jak vyšitý!!!

15.11.2019 18:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

"Jenže ono je to povětšinou jakový pán, takový pes a to mi nevymluvíte"
och, je mnoho plemen majících přímo ve standardu a povaze taková slova jako k cizím rezervovaný, odtažitý, nedůvěřivý, ba přímo "ojeriza".......pán nepán

se teda omlouvám za kruté OT

Ne, naprosto v pohodě, mluvím tak nějak o běžných psech, ne o těch, co mají jak píšete tu rezervovanost ve standardu.

15.11.2019 18:15
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Rady, v tomhle s Tebou nesouhlasím. Já myslím, že toto si má v prvé řadě řídit pán. Např. Drahanský vestaj je hlazený a mazlený celou tamní školkou a asi všemi sousedy z vesnice. Ale jednak je extrémně přátelský (např. úplně miluje pošťačku) a druhak on tak trochu rostl jako dříví v lese a samozřejmě se nikdy s ním nepočítalo na nějaký výcvik, apod. Ale jednak jsou plemena, která fakt už ze své podstaty mají být rezervovaná vůči cizím, ale druhak mazlení, dlachnění, apod. může pánovi rušit právě výchovu, to, co jej chce naučit, apod. Takže když mě popadne chuť se pomuchlat s nějakým psem, tak se vždy zeptám pánečka, zda mohu. Když mi řekne, že ne, tak v poho a fakt to nepovažuju za sobectví.

Však jo, ale ty by jsi tvému všemilujícímu psu tu pozornost lidí upírala jen proto, že prostě: co ti kdo má šahat na tvého psa? Mám bývalého spolužáka, který si pořídil howavardku. Když jsem se štěndama(byli skoro stejně staří) letěla za ním, tak mi řekl: Rady, já si nějaké přátelení nepřeju, já z ní chci mít hlídacího psa. Zůstala jsem zaražená, fenky mi bylo líto...no, jak chceš. Když nás s ní potkala jeho žena, malou za náma pustila a ta byla vždycky tak ráda, že se mohla zbláznit. Mívala ji v obchodě a když jsem tam přišla, stačí, že jsem ji pozdravila a ta radostí dělala kotrmelce a celá se počůrala...a to měla už přes rok. Pak to nějak asi pochopil i páníček a vídala jsem ho, jak s ní chodí za míma pejsama k plotu. Když jsem vyšla, tak na mne volá: ona, když řeknu, že jdeme na prochajdu sem, letí a piští radostí celou cestu. Začala mít takové jako by deprese a toto jí vždycky pomůže, ani už nemusí mít léky. Ano, taky chtěl mít ostrého psa, ale vyměknul, radši měl pak jen spokojeného a šťastného psa...

15.11.2019 21:38
fikovnice

XXX.XXX.135.227

lesnížínka napsal(a):
Však jo, ale ty by jsi tvému všemilujícímu psu tu pozornost lidí upírala jen proto, že prostě: co ti kdo má šahat na tvého psa? Mám bývalého spolužáka, který si pořídil howavardku. Když jsem se štěndama(byli skoro stejně staří) letěla za ním, tak mi řekl: Rady, já si nějaké přátelení nepřeju, já z ní chci mít hlídacího psa. Zůstala jsem zaražená, fenky mi bylo líto...no, jak chceš. Když nás s ní potkala jeho žena, malou za náma pustila a ta byla vždycky tak ráda, že se mohla zbláznit. Mívala ji v obchodě a když jsem tam přišla, stačí, že jsem ji pozdravila a ta radostí dělala kotrmelce a celá se počůrala...a to měla už přes rok. Pak to nějak asi pochopil i páníček a vídala jsem ho, jak s ní chodí za míma pejsama k plotu. Když jsem vyšla, tak na mne volá: ona, když řeknu, že jdeme na prochajdu sem, letí a piští radostí celou cestu. Začala mít takové jako by deprese a toto jí vždycky pomůže, ani už nemusí mít léky. Ano, taky chtěl mít ostrého psa, ale vyměknul, radši měl pak jen spokojeného a šťastného psa...

To víš, že to našemu vestajovi nezakazuju, on se mě ani neptá! Je to univerzální vítač a jakmile je návštěva, je v sedmém nebi! On by asi i zlodějovi přinesl nějakou ohlodanou kost a lísal by se...
Ale zase chápu ty lidi, co toto nechtějí a fakt si nemyslím, že je to od nich sobectví. Jiná věc je, pokud se psovi vůbec nedostane doma pohlazení, pomazlení nebo je nedejbože týrán.

Přidejte reakci

Přidat smajlík