Marie94

XXX.XXX.168.140
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, kdy si můžu pořídit nové kotě. Problém je v tom, že první kotě, které jsem měla, mělo virus od matky, o kterém jsem do poslední chvíle nevěděla (FIP) a po třech týdnech, kdy už to bylo fakt špatný, jsem ji musela nechat utratit, a tak jsem si vzala její ségru, které také bylo 2m a půl cca. S oběma jsem chodila na veterinu a blbý je, že u první kočky to vet dost podcenil a vůbec mi neřekl, že je na tom až tak špatně a už se z toho nedostane, ale místo toho mi furt něco doporučoval jen aby si vydělal :((. S druhou kočkou jsem šla za vetem už druhý den co jsem ji měla a byla jsem tentokrát u jiného, který ji důkladně prohlédl a řekl mi, že ta nemoc u ní nemusí propuknout a že vypadá dobře......ale po týdnu se objevily komplikace, a tak jsem kotě vrátila zpět, protože už začala mít příznaky jako její ségra a už jsem neměla srdce čekat týden na to, až to s ní bude ještě horší a dávat kotě zase na uspání. Nechala jsem ji očkovat, jenže je možný, že už v sobě měla ještě něco, co vet zřejmě přehlédl, a tak mohla mít komplikace právě kvůli očkování. Vím, že jsem si tu její ségru neměl brát, byla to moje hloupost a dost jsem se poučila. Chci si vzít tentokrát už aspoň 3m starou kočku, která bude očkovaná i přeočkovaná a hlavně aby byla celou dobu u matky. Tamta ty svoje po chvilce odmítla, zřejmě cítila, že jsou nemocná.
Otazka je, kdy si můžu vzít novou kočku. Před tím, než jsem si vzala její ségru, jsem vše poctivě vydezinfikovala, ale myslím si a i vet mi řekl, že je lepší počkat, ale v těch nervech jsem se nezeptala jak dlouho.
A druhá otázka je, co se stane, když u veta nedoplatím těch 60 Kč, protože jsem u sebe neměla tolik hotovosti a zprvu mi řekl nižší cenu za očkování, ale automaticky, aniž by se zeptal jestli pro ní mám kapky do uší mi je dal a naúčtoval, takže mu musím doplatit 60 Kč. Řekl, že prý pak mu je mám dát, ale už má sto chutí se na to víte co....Jsem ze všeho už hrozně zklamaná. A hlava mi nebere to, že ta matka měla 5 koťat a umřela jen jedna a ta druhá ještě žije a další jakoby nic. Jsou úplně v pohodě. Přitom jsem obě krmila podle toho, co mi radil vet. Vůbec tomu nerozumím.
Poraďte, prosím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

veterinář může pohledávku předat vymáhací agentuře.
k fip: http://zverolekarka.com/fip/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud vím, tak 12 týdnů - 3 měsíce musí být kotě u mámy (pokud nenastane nečekaná situace - nalezené kotě, opuštěná koťata, atd...) - je to dané i zákonem.
Co se týče nemocných koťat, pokud to opravdu byla rozjetá FIPka (to se dá 100% potvrdit snad jen pitvou), tak takto nemocná kočka už koronaviry nevylučuje. Ty vylučuje před tím, než zmutují a nemoc propukne - předtím se nedá zjistit nic, krom přítomnosti koronavirů v krvi, ale ty samy od sebe nic neznamenají. Každopádně bych raději nic neriskovala, protože bůhví, co všechno koťata a jejich matka měli za problémy/nemoci...
Všechno bych vyčistila/vyprala/vydezinfikovala a počkala aspoň 3 měsíce - ideálně půl roku...(můj názor, kdo nesouhlasí, ať klidně napíše svůj)...ono třeba ty koronaviry se prý dlouho drží v prostředí a můžou přežít až několik týdnů. Tady si o FIPce můžete něco přečíst - http://zverolekarka.com/fip/ .
Hlavně si příště dejte pozor a vybírejte zdravá koťata od zdravých rodičů, ideálně už naočkovaná na základní kočičí nemoci...na FIP (koronaviry) je sice zbytečné testovat, ale bylo by dobré udělat testy alespoň na FELV ( http://zverolekarka.com/felv/ ) a FIV ( http://zverolekarka.com/fiv/ ), pokud budete mít kotě od nějaké venkovní micky...
Jinak ano, očkovat se může jen zdravá kočka, ale je možné, že ta druhá měla prostě jen špatnou reakci na očkování...
no a zaplatit dluh je snad slušnost...veterinář nemůže za to, že jste si vzala nemocnou kočku. Pokud jste kapky nechtěla, mohla jste je určitě odmítnout - i po zaplacení...platby se dají stornovat, ale 60 kč není zas tak závratná částka, abych kvůli tomu dělala nějaké haló.
Marie94

XXX.XXX.168.140
Dluh samozřejmě zaplatím. Byl to jen dotaz ze zvědavosti.
Ta poslední co jsem měla, měla třetí očíčko až do půlky a začervenalé a kam šla, tam z ní lezla hovínka v podobě břečky a kromě mléka pro koťata, nic jiného pak už nežrala.
Rozhodně si dám pozor.
Děkuji za odpověď. :)
Marie94

XXX.XXX.168.140
a ještě k tomu, měla už docela velké bříško, ale otázkou je, jestli to nebylo začervením. Ještě jsem vetovi říkala, že by bylo lepší ji před tím očkováním odčervit a on jí místo toho dal očkování a já jsem pak musela aspoň týden čekat, než jsem ji mohla dát odčervení. Jenže se mezi tím projevovaly komplikace o kterých jsem psala a byla jsem u druhého veta a ten ji ani ne po týdnu očkování to odčervení dal + další věci, jen aby si nahrabal. Koukala jsem pak na recenze, kde bylo napsáno, že to dělá snad všem....
Marie94

XXX.XXX.168.140
a bral jí vzorek z bříška odkud šla ta žlutá tekutina. Nemohla už ani vstát na nohy a to bylo ze dne na den.