Dobrý den, měla bych dotaz, mám kocourka 9 měsíců. Známá říkala že nechala kocourka nakryt kočičku již v 5 měsících před tím než ho kastrovala. Zvažovala jsem to také jenže kocourek ještě neznačkuje, proto jsem se chtěla zeptat zda je to možné, je kocourek už schopný před značkováním?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co je to za kocoura? Záleží na plemeni, větší jsou pozdní, ale spíš už plodný je.
Existují i neznačkující dospělí kocouři, to souvisí opět s povahou a tím i s plemenem. Nemusíte ho kastrovat, dokud neznačí, případně nikdy-pokud nebude vůbec značit.
Pokud jde o plemeno geneticky zatížené, měl by být testován, (o tom se nejlépe poradit s někým znalým v oboru-nějaká CHS). Nejčastěji řešené téma je okolo HCM.
Za čtvrté-pokud jde o křížence nebo něco na styl kočka evropská, zauvažujte nad tím, jaké barvy je a přenáší a jakou kočku tedy k němu, aby se taky nenarodilo něco, co nikdo nebude chtít ani zadarmo, a zda je vůbec vhodné s ním něco zapouštět.
Jedná se o kocourka mainské mývalí, není papírový ale čistokrevný, zdravý. Chceme ho později nechat vykastrovat ale kdyby bylo možné ho připustit před značkováním tak by jsme to chtěli zvážit. Popřípadě si jedno koťátko nechat
Adel31
napsal(a):
Jedná se o kocourka mainské mývalí, není papírový ale čistokrevný, zdravý. Chceme ho později nechat vykastrovat ale kdyby bylo možné ho připustit před značkováním tak by jsme to chtěli zvážit. Popřípadě si jedno koťátko nechat
To, že je čistokrevný si můžete tak maximálně myslet, protože papíry nemá a v předcích může být klidně micka, což se může projevit u jeho potomků. Nevidím štětičky na uchu, ale možná je to jen tím, že blbě vidím Proč ho chcete vlastně množit?
Janae1

XXX.XXX.160.6
Adel31
napsal(a):
Kolik váží?
Mainky nechovám, ale dle mého vypadají jinak, tento mi přijde moc jemný a chybí štětinky na uších.
https://www.google.com/search?q=maine+coon+red+silver&tbm=isch&ved=2ahUKEwja-Y7jovrnAhUV0OAKHWghCJ4Q2-cCegQIABAA&oq=maine+coon+red+silver&gs_l=img.3..0i19l2j0i30i19j0i8i30i19l4j0i30i19l3.97039.99727..100469...1.0..0.133.725.6j2......0....1..gws-wiz-img.aAt5zTZyuSk&ei=EDBcXtqxDpWggwfowqDwCQ&bih=750&biw=1536&client=firefox-b-d
lesnížínka
napsal(a):
To, že je čistokrevný si můžete tak maximálně myslet, protože papíry nemá a v předcích může být klidně micka, což se může projevit u jeho potomků. Nevidím štětičky na uchu, ale možná je to jen tím, že blbě vidím Proč ho chcete vlastně množit?
Jako není to důležité že ho chci množit, není to pro peníze nebo něco. Jednalo se o špatnou fotku, tady na té si všimnout můžete že "štětičky v uchu" má. Byl to jenom nápad a chtěla jsem vědět zda to jde i před značkováním a tak. Nějaké detaily, informace. A zatím váží 6,5 kg.
Vůbec nejsem odbornice na mainky, ale je myšleno štětičky na uchu, ne chlupy v uchu. Půjčila sem si obrázek https://www.ifauna.cz/upload/inzerce/gallery/02/15667360349H8iBbhoJr6X.jpg?ver=1566736034
Janae1

XXX.XXX.160.6
Adel31
napsal(a):
Jako není to důležité že ho chci množit, není to pro peníze nebo něco. Jednalo se o špatnou fotku, tady na té si všimnout můžete že "štětičky v uchu" má. Byl to jenom nápad a chtěla jsem vědět zda to jde i před značkováním a tak. Nějaké detaily, informace. A zatím váží 6,5 kg.
Ne v uchu, ty mají všechny dllouhosrsté kočky, ale na uchu.
6,5kg taky není úplně moc.
Adel31
napsal(a):
nádhernej kocourek-krásná fotka...ten by se mi líbil i ta zvláštní barva...I ten malý-jak pózují .Vím,není to k věci,ale já musela

Adel31
napsal(a):
Počkejte, co z něj ještě vyroste.
Pokud nebude typický, tak se dál do chovu nehodí a můžete ho použít leda do křížení.
Je to mainka (nebo jedinec s jejím vysokým podílem)-zatížené plemeno, takže před krytím udělejte sono srdce a gen. test HCM.

štětiny na uších podle fotky trochu má, pokud to není jen šmouha, ale nic moc. Jako kocour to je hezký, ale nějak nevidím důvod, proč s ním bezmyšlenkovitě práskat koťata? Jako aby si před kastrací užil?? Nebo zase řešení nějakých pseudo zdravotních problémů? Protože obojí je nesmysl...
Jako asi najdete zájemce o takováto koťata, ale pokud nemáte nějaký chovatelský cíl a nevyznáte se alespoň trochu v genetice, postrádá to jaksi úplně smysl...
Pokud vám to nikdo nevymluví, což asi ne, jak je obvyklé, tak udělejte alespoň testy o kterých psal j.erlec...a požadujte tyto testy i od kočky, protože to není žádná sranda...k tomu bych nechala udělat testy oběma na přenosné nemoci jako je FIV a FelV, protože pokud to váš kocour nebo kočka od něj chytne, tak výsledkem bývá smrt...stejně tak by nebylo hezké, kdyby vámi namnožená koťata umřela v půl roce na srdeční vadu...proto ty testy, když už množit musíte. U slušných chovatelů je to samozřejmostí a je to i otázka jakési etiky nemnožit nemocná zvířata (i když nevědomky). Pokud jste o těchto vadách a nemocech neslyšela, doporučuji rychle nastudovat.
Nejsem pro množení bezpapíráků, ale zakázané to není a vím, že to těm lidem nikdo nevymluví, ale je dobré u toho alespoň přemýšlet a studovat, ne práskat náhodně koťata.
tohle už je fakt odborná diskuse o křížení,ale odvážím se-já,jako naprostý laik-vstoupit.(když tak mě klidně ukamenujte )
..Já to pochopila tak,že se ptají,jestli by byl schopný už oplodnit,když v 9 měsících neznačkuje...Žádné další množení neplánují,a pak ho dají vykastrovat...Je pěkný,tak od něho by možná chtěli si nechat jedno kotě a další udat...A dál nic..
Já mám Maxe(všichni ho tu znáte) od vesnické kočky,která rodí už kolikátý rok,pro zajímavost rodila vloni dokonce 3 krát bůhví s jakým kocourem...Pokaždé aspoň 5 koťat....jak víte,já ho mám od 6 týdnů-jak začne sám chodit na záchodek,a nažere se....Dá je na FB a do 2 dnů jsou pryč....Já mám tu smůlu pouze v tom,kdybych bydlela v domku,bylo by vše v pořádku....
Nic tím nezlehčuju,ale jen se ptám,proč by nemohl ten kocour jednou udělat koťata??Je to opravdu tak velký risk??...Chápu,ti lepší kříženci jsou asi choulostivější na nemoci,ale není to pravidlem,ne?
Bobča
napsal(a):
tohle už je fakt odborná diskuse o křížení,ale odvážím se-já,jako naprostý laik-vstoupit.(když tak mě klidně ukamenujte )
..Já to pochopila tak,že se ptají,jestli by byl schopný už oplodnit,když v 9 měsících neznačkuje...Žádné další množení neplánují,a pak ho dají vykastrovat...Je pěkný,tak od něho by možná chtěli si nechat jedno kotě a další udat...A dál nic..
Já mám Maxe(všichni ho tu znáte) od vesnické kočky,která rodí už kolikátý rok,pro zajímavost rodila vloni dokonce 3 krát bůhví s jakým kocourem...Pokaždé aspoň 5 koťat....jak víte,já ho mám od 6 týdnů-jak začne sám chodit na záchodek,a nažere se....Dá je na FB a do 2 dnů jsou pryč....Já mám tu smůlu pouze v tom,kdybych bydlela v domku,bylo by vše v pořádku....
Nic tím nezlehčuju,ale jen se ptám,proč by nemohl ten kocour jednou udělat koťata??Je to opravdu tak velký risk??...Chápu,ti lepší kříženci jsou asi choulostivější na nemoci,ale není to pravidlem,ne?
Děkuji, konečně někdo pochopil. To že nemá papíry je jenom z toho že není z chovatelske stanice ale rodiče jsou čistokrevní, zdraví. I on, veterinář o tom něco ví. Otázka správně zněla zda je schopný v 9 měsících i když neznačkuje. Jednou a naposled. Někteří lidé říkají i že když máte kočku v bytě tak znackovat ani nemusí.
Adel31
napsal(a):
Děkuji, konečně někdo pochopil. To že nemá papíry je jenom z toho že není z chovatelske stanice ale rodiče jsou čistokrevní, zdraví. I on, veterinář o tom něco ví. Otázka správně zněla zda je schopný v 9 měsících i když neznačkuje. Jednou a naposled. Někteří lidé říkají i že když máte kočku v bytě tak znackovat ani nemusí.
já Maxe nechala vykastrovat v 6 měsících,že se zklidní,opak byl pravdou,ale u mě je problém jinde,mám jen garsonku a on potřebuje "rozlet"...budu mu časem shánět něco lepšího aby mohl ven-někde k domku se zahradou,aby mohl i dovnitř i ven..
Bobča
napsal(a):
já Maxe nechala vykastrovat v 6 měsících,že se zklidní,opak byl pravdou,ale u mě je problém jinde,mám jen garsonku a on potřebuje "rozlet"...budu mu časem shánět něco lepšího aby mohl ven-někde k domku se zahradou,aby mohl i dovnitř i ven..
Naši jsou právě klidní, do bytu perfektní. Celý den se většinou povalují na svých místech a tak párkrát denně si pohrají ale myslím že kdyby měli možnost zahrady tak by to vypadalo stejně, postel je postel 😅
Adel31
napsal(a):
Naši jsou právě klidní, do bytu perfektní. Celý den se většinou povalují na svých místech a tak párkrát denně si pohrají ale myslím že kdyby měli možnost zahrady tak by to vypadalo stejně, postel je postel 😅
já dostala holt "vesničana"a geny jsou geny...je hodný přes den a v noci řádí...utahat ve dne se nedá...prostě potřebuje v noci lovit mějte se a ať vám to dobře dopadne..

Ono s tím vetem bych to zase tak nepřeháněla...Mně jedna veterinářka řekla, že by kočka neměla jíst vůbec syrové maso a druhá zase, že je pro kočku syrové maso nejlepší...tak si potom vyberte :))) proto je fajn, když se člověk tak nějak vzdělává i sám a nespoléhá jen na to, co mu řekne veterinář (tím nehaním práci veterinářů, jen člověk musí všechny informace tak nějak filtrovat...).
Ono chovatelé opravdu netestují na dědičné choroby a přenosné nemoci jen tak aby měli za co vyhodit peníze...tohle zrovna smysl má...já bych si netestovanou kočku nekoupila...pokud je chcete rozdat zadarmo asi ok, ale nemohla bych žít s tím, že by těm koťatům něco bylo kvůli nevhodnému výběru rodičů a žádným zdravotním testům...

Adel31
napsal(a):
On je zjevně zdravý, ale nemůžete vědět, zda to není jeden z těch zatím nebo vůbec nepostižených heterozygotů-tedy HCM/N, který může pravděpodobně půlce potomků předat opět vadnou informaci a jde to dál. Samozřejmě je taky velká šance, že nepřenáší vadu, ale na štědrost Pána Boha k Vám není v tomto radno spoléhat.
Kocour může vypadat zdravě a nepřešlechtěně jak chce, může být sebelepší, o to nejde, i když často bývají postiženi (tedy ve smyslu zdravotně) velcí mohutní kocouři MCO.
Proto je vhodné (u tohoto plemene spíš nutné) se snažit vyhledávat postižené jedince a vyřazovat je, dále pak dohledat jedince s nimi příbuzné a držet nad nimi dohled, případně postižené vyřadit. Kočky z CHS s průkazy původu mají výhodu, že je dohledatelná příbuznost a snáz se tento rodinný výskyt vady dostává pod kontrolu. U koček bez průkazu je toto problém, je proto vhodné si u nich též vést rodokmeny vlastní rukou a při prodeji potomků být v kontaktu s majiteli, kteří chtějí odchov.

Záměr vlastních koťat bez PP mi nevadí a nemá proč, sám kdybych choval, tak bych nechtěl nějaká omezení a hrozby pokut od FIFe-nemám důvod někomu zkoušet rozmluvit kočky bez PP (proč taky), jen je u chovu i bez registrace potřeba hlídat alespoň to zdraví, kvůli kočkám i jejich novým majitelům.
Další věc je, že když už je kocour otestovaný (zdravý) a kryl tak může být škoda ho jen tak vykastrovat a je proto lepší si pro chov nechat zvíře na delší dobu.
Pokud jde o to, že chcete, aby si kocour užil před kastrací jednou, poptejte se po kočce s přerušeným vejcovodem (sterilizované, nebo blbě kastrované), která zrovna má říji. S tou si kocour užije stejně divoce, nic z toho nebude a dalšího kočičího něžného obra si vyhlídnete na inzerátu. Mám známého, co přišel k mainské mývalí darem, tady se hodí mít štěstí.
strašně moc si vážím tady těch odborníků,co ví,coby kdyby.....Prosím vás,nechte jí nechat jednou si kocoura užít,aby z toho byly koťata-už je jedno jaké!!!!.asi ví co dělá ..jen se zeptala na věk,jestli je schopen "oplodnit kočku"!!!.dál se křížit nebudou!!!...Zrovna vy-pane j.erlec??
Proto jsem JÁ-se tady nedávno doslova sesypala,coby mohl můj kocour mít.kdyby.....ano udělala jsem obrovskou chybu,když jsem ho dala tam,kde jsem ho dala....Nepodceňovala jsem to,ale myšlenka na to,co všechno by mohl mit!!!.Tolik rad!!!Nevěděla jsem,koho poslouchat,čemu věřit...pro i proti......jeden tak-druhý onak..byla jsem zmatená jak lesní včela ....Vyléčila jsem ho vývarem a teď je už úplně v poho....
Adélko.....nepochopila jsem z toho,jestli je schopen oplodnit nějakou svou "kočičí kámošku" ale já bych byla pro,ať to udělá,a dejte sem potom fotky,co z toho vzniklo

Bobča
napsal(a):
strašně moc si vážím tady těch odborníků,co ví,coby kdyby.....Prosím vás,nechte jí nechat jednou si kocoura užít,aby z toho byly koťata-už je jedno jaké!!!!.asi ví co dělá ..jen se zeptala na věk,jestli je schopen "oplodnit kočku"!!!.dál se křížit nebudou!!!...Zrovna vy-pane j.erlec??
Proto jsem JÁ-se tady nedávno doslova sesypala,coby mohl můj kocour mít.kdyby.....ano udělala jsem obrovskou chybu,když jsem ho dala tam,kde jsem ho dala....Nepodceňovala jsem to,ale myšlenka na to,co všechno by mohl mit!!!.Tolik rad!!!Nevěděla jsem,koho poslouchat,čemu věřit...pro i proti......jeden tak-druhý onak..byla jsem zmatená jak lesní včela ....Vyléčila jsem ho vývarem a teď je už úplně v poho....
Adélko.....nepochopila jsem z toho,jestli je schopen oplodnit nějakou svou "kočičí kámošku" ale já bych byla pro,ať to udělá,a dejte sem potom fotky,co z toho vzniklo
Snažím se jen chránit kočičí populaci před gen. chorobou, nesnažím se tu paní rozmlouvat, zda to udělat a nebo ne, je to její kocour. Jestli kříží, nebo má čistokrevné, nebo čistokrevná s kvalitou na..., o to tu nejde, jde o zdraví.
Vidíte to z pohledu milovnice koček a ne z chovatelského. Kdyby šlo o evropanky, jejich vesnický mix nebo jiné nezatížené kočky, tak si můžete říct- necháme kocoura krýt kámošku kočičku a uvidíme, OK.
U těchto kočiček je to ale fakt riziko zatížení, které není radno nechávat jen tak. I kdyby po tom kocourovi šla všechna koťata vykastrovat, není to průšvih takový, ale taky může. Kdyby se náhoda sešla a byli oba rodiče heterozygotně postiženi HCM (navenek nevidíte), bude z toho půlka heterozygotů (méně postižených, případně navenek zdravých), čtvrtina zdravých a čtvrtina homozygotů (silně postižených). Což je průšvih pro nové majitele.
Já neteoretizuji, já šířím známá fakta, dostupná např. na goisovka.cz
Bobča
napsal(a):
Prosím vás,nechte jí nechat jednou si kocoura užít,aby z toho byly koťata-už je jedno jaké!!!!
Proč? Možná negativa padla. Plus ten záměr namnožit líbivého kocoura nemusí být tak nevinný, jak se tu píše - prodat koťata jako mainky bez PP za čtyřku je klidně možný plán té jakože chovatelky. Co když je neprodá - útulky běžně kočky ani nepřijímají, protože jich je strašně moc, odchovat je a starat se o ně zadavatelka zjevně nemá v plánu. Tak co s nimi udělá, když je neprodá/nerozdá? Nemyslím si, že utopených, vyhozených a zajetých koček je málo. Bude rodit kočka zadavatelky? Co když ta kočka uhyne? Bude mít zadavatelka sílu, energii, čas a finance na vypiplání těch koťat na láhvi? To je položka, která v závislosti na počtu koťat a možných zdravotních problémů může jít do desetitisíců, nemluvě o probdělých nocích. A není to až tak nepravděpodobné, zvláště pokud je kocour oproti kočce veliký.
Navíc, co je to za větu, ať si kocour užije? Víte, že to znamená, že tu kočku to bude bolet? Teď nemyslím porod a spol., i když to taky není bezbolestné, ale přímo ten akt páření. Pro tu kočku to fakt není nic příjemného. Tak to berte tak, ať si užije ta kočka (bezbolestný život), a připouštět není třeba. Kastrace je pro běžné kočky nejlepší možnou volbou, protože kočka, která není kastrovaná, je buďto pravidelně rodící, nebo nemocná.
Můžete mi říci, jaká jsou možná pozitiva? Protože já žádná nevidím. Nic, co by vyvážilo ta negativa.
.asi ví co dělá
No asi to neví, když se ptá.
ale já bych byla pro,ať to udělá,a dejte sem potom fotky,co z toho vzniklo
Tak to já jsem taky zvědavá, co by z toho vzniklo, ale dokážu svou zvědavost krotit natolik, abych nemusela množit kočky, když se pak o ně nehodlám postarat.
Pokud by byla zadavatelka ochotná a schopná se o koťata postarat, kdyby je neudala, kočka i kocour byli prokazatelně zdraví a vyšetření, tak ať si je pro mě za mě množí. Ale takhle?
Janae1

XXX.XXX.160.6
Varaxi
napsal(a):
Prosím vás,nechte jí nechat jednou si kocoura užít,aby z toho byly koťata-už je jedno jaké!!!!
Proč? Možná negativa padla. Plus ten záměr namnožit líbivého kocoura nemusí být tak nevinný, jak se tu píše - prodat koťata jako mainky bez PP za čtyřku je klidně možný plán té jakože chovatelky. Co když je neprodá - útulky běžně kočky ani nepřijímají, protože jich je strašně moc, odchovat je a starat se o ně zadavatelka zjevně nemá v plánu. Tak co s nimi udělá, když je neprodá/nerozdá? Nemyslím si, že utopených, vyhozených a zajetých koček je málo. Bude rodit kočka zadavatelky? Co když ta kočka uhyne? Bude mít zadavatelka sílu, energii, čas a finance na vypiplání těch koťat na láhvi? To je položka, která v závislosti na počtu koťat a možných zdravotních problémů může jít do desetitisíců, nemluvě o probdělých nocích. A není to až tak nepravděpodobné, zvláště pokud je kocour oproti kočce veliký.
Navíc, co je to za větu, ať si kocour užije? Víte, že to znamená, že tu kočku to bude bolet? Teď nemyslím porod a spol., i když to taky není bezbolestné, ale přímo ten akt páření. Pro tu kočku to fakt není nic příjemného. Tak to berte tak, ať si užije ta kočka (bezbolestný život), a připouštět není třeba. Kastrace je pro běžné kočky nejlepší možnou volbou, protože kočka, která není kastrovaná, je buďto pravidelně rodící, nebo nemocná.
Můžete mi říci, jaká jsou možná pozitiva? Protože já žádná nevidím. Nic, co by vyvážilo ta negativa.
.asi ví co dělá
Tak to já jsem taky zvědavá, co by z toho vzniklo, ale dokážu svou zvědavost krotit natolik, abych nemusela množit kočky, když se pak o ně nehodlám postarat.
Pokud by byla zadavatelka ochotná a schopná se o koťata postarat, kdyby je neudala, kočka i kocour byli prokazatelně zdraví a vyšetření, tak ať si je pro mě za mě množí. Ale takhle?
Tak zakladelku koťata tolik nezajímají, ty bude řešit její kamarádka. Zakladatelka má kocoura a ten ji koťata neporodí. A kdyby koťata skončila špatně, tak zakladelka si jedno vezme, zachrání, a bude se cítit dobře, udělá dobrý skutek. Takový alibismus.
Mě množení bez PP až tolik nevadí. Ale tady si dle mého nejedná o mainku, vadí mi, že její potomci budou vydáváni za čistokrevné.
Zakladatelko, uvažujte, pokud rodiče vašeho kocoura měli oba PP, proč jejich potomek PP nemá? U koček nejsou potřeba výstavy, pouze se nahlásí spojení a u mainek udělají zdravotní testy, žádné složité papírovaní nebo jiné složitosti. Je hloupost, aby někdo mrskal bezpapíráky, když by mohl daleko více vydělat na papírácích.

Adel31
napsal(a):
Já tomu nerozumím. Rodiče jsou čistokrevní, tzn mají PP.? Tak proč je nemá i jejich potomek (potomci)? A jak víte, že jsou zdraví? Viděl(a) jste jejich testy? On i veterinář může říct leccos.

Varaxi
napsal(a):
.asi ví co dělá
Nedá mi a musím reagovat. Ano, páření je pro kočky bolestivé ( a je jedno, jestli pro domácí micinku nebo tygřici), protože kocouří penis má drsný povrch. Proto u toho kočky tak ječí a kocour si je přidržuje zuby. Jenže ta bolest vyvolá ovulaci a samec si tím zajišťuje, že "děti" budou jeho. A aby to nebylo příliš sado-maso, páření je velice krátké (vteřiny). Prostě příroda to má dobře vymyšlené.
napsal(a):
Nedá mi a musím reagovat. Ano, páření je pro kočky bolestivé ( a je jedno, jestli pro domácí micinku nebo tygřici), protože kocouří penis má drsný povrch. Proto u toho kočky tak ječí a kocour si je přidržuje zuby. Jenže ta bolest vyvolá ovulaci a samec si tím zajišťuje, že "děti" budou jeho. A aby to nebylo příliš sado-maso, páření je velice krátké (vteřiny). Prostě příroda to má dobře vymyšlené.
Ale jo, já to nenapadám. Kdyby to nebyla příroda, nejsou kočky. Nechtěla jsem to až tolik rozvádět, protože už tak jsem dost ukecaná.
Ale ta myšlenka, ať si kocour užije... To „užití“ je vykoupené tím, že tu kočku to bolí. Takže jako argument ke množení to je nejen blbé, ale i neplatné.

Varaxi
napsal(a):
Ale jo, já to nenapadám. Kdyby to nebyla příroda, nejsou kočky. Nechtěla jsem to až tolik rozvádět, protože už tak jsem dost ukecaná.
Ale ta myšlenka, ať si kocour užije... To „užití“ je vykoupené tím, že tu kočku to bolí. Takže jako argument ke množení to je nejen blbé, ale i neplatné.
Chápu. Já vidím jako hlavní problém, že se "vyrábí" další koťata, která pak u mě končí na pitevním stole. Jako zanedbaná, vyhublá, prolezlá parazity a nemocemi.
napsal(a):
Chápu. Já vidím jako hlavní problém, že se "vyrábí" další koťata, která pak u mě končí na pitevním stole. Jako zanedbaná, vyhublá, prolezlá parazity a nemocemi.
No, já taky. :)
Ale padly tam některé argumenty, tak jsem o nich chtěla diskutovat jednotlivě.

https://www.genomia.cz/cz/breedlist/cats/
Našel jsem ještě stránky ohledně těch testů pro plemena a přidávám.

..a toto vlákno zodpovídá otázku, proč ch. st. lpí na kastraci prodávaných koťat.....

napsal(a):
..a toto vlákno zodpovídá otázku, proč ch. st. lpí na kastraci prodávaných koťat.....
A divíte se jim? Já ne...kastraci bohužel nelze nijak vymáhat, jakmile prodají zvíře dál, tak si s ním majitel už může podle zákona dělat co chce a chovatel do toho nemá co kecat. Ono slušných lidí je sice dost, ale těch dalších je asi víc...dá se s chovatelem domluvit na pozdější kastraci, když se mu líbíte, ale PP vám stejně pošle dodatečně až po prokázání kastrace. Vsadím se, že nejeden chovatel měl potom problém s tím, že noví majitelé přestali komunikovat a potvrzení o kastraci nikdy nedodali...co pak...věřte těm lidem.
Po kastrovaných mladých kočkách množky nejdou ...a šance na spokojený život kočky tím vzroste o spoustu procent...protože proč by jinak množák dával přes 10 000kč za kastráta, když na něm už nevydělá zpátky, že ...po těch nekastrovaných jdou hodně lidi s plány do budoucna, že budou mrskat koťata po PP rodičích za pár tisíc, nebo nabízet kocoura ke krytí...ne všichni, ale najde se jich dost. Minimálně alespoň takoví že nechají nakrýt kočku alespoň jednou... a některým, se to zalíbí, že nakonec na kastraci nedojde a budou si vesele práskat koťata dál, protože přivýdělek hezkej, ne? Testy? Na co testy? Víte kolik to stojí peněz? Mají kočku po PP rodičích, tak přece nemůže být nijak nemocná, ne? ...Potom se ty zvířata množí s bůhví čím, testy nikdo nedělá na nic, protože pra pra pra předek přece ty papíry měl (sice žádné nikdo nikdy neviděl, ale když to říkají, tak to musí být pravda...).
...s kastrátem to ty lidi ani nenapadne.
Já bych chovat nemohla, protože lidem nevěřím. Nikomu cizímu bych nesvěřila svoje zvíře.
Taky se mi nelíbí rané kastrace, jenže s tím, že by chovatelé nekastrovali koťata vůbec, tak by těch koček ve výsledku trpělo mnohem víc...můžu se alespoň uklidňovat, že výzkumy žádné negativní následky spojené s ranou kastrací neodhalily...
Stejně tak proč kastrují útulky všechno, co jim přijde pod ruce...protože hodně lidí přemýšlí stylem "jé to je hezké zvíře, byla by škoda ho nenamnožit dál"...

napsal(a):
A divíte se jim? Já ne...kastraci bohužel nelze nijak vymáhat, jakmile prodají zvíře dál, tak si s ním majitel už může podle zákona dělat co chce a chovatel do toho nemá co kecat. Ono slušných lidí je sice dost, ale těch dalších je asi víc...dá se s chovatelem domluvit na pozdější kastraci, když se mu líbíte, ale PP vám stejně pošle dodatečně až po prokázání kastrace. Vsadím se, že nejeden chovatel měl potom problém s tím, že noví majitelé přestali komunikovat a potvrzení o kastraci nikdy nedodali...co pak...věřte těm lidem.
Po kastrovaných mladých kočkách množky nejdou ...a šance na spokojený život kočky tím vzroste o spoustu procent...protože proč by jinak množák dával přes 10 000kč za kastráta, když na něm už nevydělá zpátky, že ...po těch nekastrovaných jdou hodně lidi s plány do budoucna, že budou mrskat koťata po PP rodičích za pár tisíc, nebo nabízet kocoura ke krytí...ne všichni, ale najde se jich dost. Minimálně alespoň takoví že nechají nakrýt kočku alespoň jednou... a některým, se to zalíbí, že nakonec na kastraci nedojde a budou si vesele práskat koťata dál, protože přivýdělek hezkej, ne? Testy? Na co testy? Víte kolik to stojí peněz? Mají kočku po PP rodičích, tak přece nemůže být nijak nemocná, ne? ...Potom se ty zvířata množí s bůhví čím, testy nikdo nedělá na nic, protože pra pra pra předek přece ty papíry měl (sice žádné nikdo nikdy neviděl, ale když to říkají, tak to musí být pravda...).
Já bych chovat nemohla, protože lidem nevěřím. Nikomu cizímu bych nesvěřila svoje zvíře.
Taky se mi nelíbí rané kastrace, jenže s tím, že by chovatelé nekastrovali koťata vůbec, tak by těch koček ve výsledku trpělo mnohem víc...můžu se alespoň uklidňovat, že výzkumy žádné negativní následky spojené s ranou kastrací neodhalily...
Stejně tak proč kastrují útulky všechno, co jim přijde pod ruce...protože hodně lidí přemýšlí stylem "jé to je hezké zvíře, byla by škoda ho nenamnožit dál"...
...nedivím, proto to tu píšu......

napsal(a):
...mně to neříkejte, já tohle všechno vím, bylo to jen konstatování..........u obou svých koček jsem se s chovateli domluvila na pozdější kastraci, papíry mi dali hned....rané kastrace se mi nelíbí všeobecně, prostě tak nějak uznávám pravidlo vyřezat kocoura po prvním odstříknutí a kočku po první popřípadě druhé říji, ale chovatele plně chápu......

napsal(a):
...mně to neříkejte, já tohle všechno vím, bylo to jen konstatování..........u obou svých koček jsem se s chovateli domluvila na pozdější kastraci, papíry mi dali hned....rané kastrace se mi nelíbí všeobecně, prostě tak nějak uznávám pravidlo vyřezat kocoura po prvním odstříknutí a kočku po první popřípadě druhé říji, ale chovatele plně chápu......
To nebylo vyloženě na vás, ale tak všeobecně do diskuze :)...
taky bych byla nejraději, kdyby se tyhle věci neděly a kočky se kastrovaly přesně jak říkáte.
Kočku jsem si nechala vykastrovat sama později a kocoura jsme si brali až cca v 5ti měsících, kdy šel asi týden předtím "pod kudlu"...ideál

napsal(a):
To nebylo vyloženě na vás, ale tak všeobecně do diskuze :)...
taky bych byla nejraději, kdyby se tyhle věci neděly a kočky se kastrovaly přesně jak říkáte.
Kočku jsem si nechala vykastrovat sama později a kocoura jsme si brali až cca v 5ti měsících, kdy šel asi týden předtím "pod kudlu"...ideál
..nám to vyšlo na nějakých devět měsíců u obou.....
Mám teď čerstvou zkušenost, podmínka kastrace v 8 měsících. Smlouvu jsem viděla až zároveň s koupeným kočíkem(obojí mi přivezl brácha ) Takže jsem okamžitě volala chovatelce a poprosila, jestli by mohl být kastrovaný alespoň o něco později, ano, abych viděla, že dospěl, protože u předchozího kocoura jsem s tím měla tu nejlepší zkušenost, žádné problémy s močovýma cestama, i vet se divil, že má tak dobré rozbory moči. Předběžně souhlasila, že až bude doba, ještě se domluvíme, jak to vypadá. Ale tvrdila mi, že se o toto hodně zajímá a nejnovější poznatek je, že se právě nemají nechat hormony rozjet...a pak to stříhnout, protože to právě udělá ten pozdější problém. Tak teď trochu váhám, ale čas ukáže, i jak se bude chovat a tak, ale chtěla bych vydržet co nejdýl. Předchozí Leonek byl kastrovaný vlastně přesně v roce.