Dobrý den. Máte někdo zkušenost jak odnaučit kocoura nosit domů (na dvůr) hady? Slepíš mi nevadí (vím,že je to ještěrka),ale dnes donesl užovku a vím,že po okolí máme i zmije. Je mladý,ještě nekastrovaný. Myslíte,že ho to kastrací přejde? Jsem těhotná a v srpnu se mi narodí miminko,tak bych nerada ho vystavovala nebezpečí.
Děkuji za rady.
Kastrace nemá s lovem nic společného. Kastrací možná nedojde až k lesu pro tu zmiji bude se držet blíž u domu, ale lov je pro kočku přirozený a ten nezmizí. Kocoura vykastrujte určitě, ať nechodí dorvaný od kocourů. On vám hady nosí živé? Když pominu, že hadi jsou chránění živočichové a je jich škoda(bohužel moje stará kočka je taky lovila) tak ani nevím, co máte za problém. Když ho přinese živého, tak had při nejbližší příležitosti uteče. Rozhodně nepůjde někoho okusovat Malé dítě stejně nespouštíte z očí(myslím batole) a to větší by bylo dobré naučit, že zvířátka se jen pozorují.
Počítám s tím,že ho vykastruju. On mi je nosí před dveře a je schopný si tam s nima klidně hodinu hrát. Občas je boj mu toho hada sebrat. Je to možná i mnou,že nemám hady ráda. Mě jde o to,že když donese toho živého hada,který ho potom omrzí,tak had se bude snažit někde schovat a mužů ho mít nějakou dobu na pozemku než se úplně odplazí. Vím,že tu máme slepise,ale zmije na pozemku jsem ještě neviděla,ale kus odtud jsou.
Gimli93
napsal(a):
Taky se bojím i o něho. Měli jsme koček hodně,ale žádná si s hadama nehrála nebo je aspoň nenosila domů. Co když ten můj blbeček chytí zrovna zmiji? Ta pro něho může být jedovatá,ne? Nebo to pozná? Opravdu s tím nemám zkušenosti.
Já taky ne, ale to by tam, kde jsou zmije běžně, byla samá mrtvá kočka a ještě jsem o tom neslyšela, takže asi ne, asi se jim vyhýbají.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.191
A tohle presne je divod proc zacinam ennavidet venkovni kocky a jejich majitele. Ze vyvrazdujou chranenou zver je jim u zadku. Ale pes volnej nebo krava to je ohen na strese...
Zatím jsem všechny hady co mi donesl zachránila. Ja je chovám skrz myši a mazlíky.
Já proti kravám nic nemám. Mám je ráda a v budoucnu bych si chtěla i nějakou pořídit. Jinak,když je pes na volno a je hodný a poslušný,tak taky proti němu nic nemám. Bohužel se mi stalo,že pes na volno mi napadl mého psa a bohužel ne jednou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Gimli93
napsal(a):
Zatím jsem všechny hady co mi donesl zachránila. Ja je chovám skrz myši a mazlíky.
Já proti kravám nic nemám. Mám je ráda a v budoucnu bych si chtěla i nějakou pořídit. Jinak,když je pes na volno a je hodný a poslušný,tak taky proti němu nic nemám. Bohužel se mi stalo,že pes na volno mi napadl mého psa a bohužel ne jednou.
...nějak jsem nepochopila větu "Ja je chovám skrz myši a mazlíky"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.191
napsal(a):
...nějak jsem nepochopila větu "Ja je chovám skrz myši a mazlíky"
Kočky tak si ale zabezpecte zahradu at nelita po lesich lukach a nelovi to co nema a jo jde to ale to se musi chtit. Jinak jsou to jen vymluvy z pohodlnosti

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kočky tak si ale zabezpecte zahradu at nelita po lesich lukach a nelovi to co nema a jo jde to ale to se musi chtit. Jinak jsou to jen vymluvy z pohodlnosti
..proč to píšete mně?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle zase ale přeháníte Že vy máte hady v teráriu neznamená, že had v přírodě taky neloví a rozhodně nedělá rozdíl mezi chráněným a nechráněným živočichem. Z vysychajícího potoka jsem zachránila a do svého jezera naházela jelce(jasně, neměla jsem do toho zasahovat a nechat je tam pochcípat) a oni mi pak na opátku roztrhali užovku a žábu, protože sežerou všechno co do jezera spadne. To chcete okaučovat jak?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.191
Gimli93
napsal(a):
Je vidět,že kočky nemáte v lásce. Já jsem se jen zeptala na radu. Kočky jsem měla celou zimu doma,ale myslím si,že taky potřebují svojí volnost. Já aspoň mám kočky vykastrované (koucoura ještě ne,jelikož mu je půl roku). Budu doufat,že až se vykastruje,tak se bude držet víc doma.
Kocka je domaci zvire a navolno venku nema co delat. Fajn. Asi taky nebudete jasat kdyz vam na vas pozemek vasi kosisku prileze zardousit noje ctyrmetrova krajta. To vite je to prirozeny ze jak ji mam udrzet na zahrade...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.191
Kocka je skodic pro volne zijici zver. Chci ji mit tak fajn. Mam si ji zabezpecit. Kdyz si ja musim zabezpecovat svy zcirata nevidim duvod proc by kocka mela bejt vyjimka. A ldyz ne holt pak majitel at se nedivi ze mu cas od casu nejaka kocka nekde skape neb ji neco sejme, zastreli nebo prejede
Dobrý den. Zde jste v podstatě svého problému sama strůjcem, a to ve formě nechávání kočky na volno.
Co se týče možnosti přinesení zmije, je dost pravděpodobné, že koucourka uštkne (pokud není dostatečně rychlý a schopný, aby ji on zlikvidoval bez kousance), ale v tom případě mu bude po chvíli nejspíš tak zle, že na donesení k vám a hraní si tam s kořistí nebude mít náladu. Zmije se taky chová při ohrožení jinak - kouše (když nejde zdrhnout), užovka jen zdrhá, popř. smrdí (thanatóza) - resp. mluvím o naší nejběžnější užovce obojkové, např. užovka hladká už je jinčí kafe; takže kocourka možná ani zmije nebude lákat tak, jako užovka, slepýš či ještěrka.
Jinak ano, je Vaší povinností zajistit, aby číča neterorizovala okolí. V tom plně souhlasím s leithianem (méně tedy už s formou, jakou to prezentuje ).
Pro lesní žínku, jenom okrajově - had venku (v ČR přirozeně se vyskytující), a chovaný exotický druh v teráriu jsou úplně odlišné případy. Hodně v kostce, prvnímu je tolerováno vše, druhému nic , ze zřejmých důvodů.
sharingan
napsal(a):
Dobrý den. Zde jste v podstatě svého problému sama strůjcem, a to ve formě nechávání kočky na volno.
Co se týče možnosti přinesení zmije, je dost pravděpodobné, že koucourka uštkne (pokud není dostatečně rychlý a schopný, aby ji on zlikvidoval bez kousance), ale v tom případě mu bude po chvíli nejspíš tak zle, že na donesení k vám a hraní si tam s kořistí nebude mít náladu. Zmije se taky chová při ohrožení jinak - kouše (když nejde zdrhnout), užovka jen zdrhá, popř. smrdí (thanatóza) - resp. mluvím o naší nejběžnější užovce obojkové, např. užovka hladká už je jinčí kafe; takže kocourka možná ani zmije nebude lákat tak, jako užovka, slepýš či ještěrka.
Jinak ano, je Vaší povinností zajistit, aby číča neterorizovala okolí. V tom plně souhlasím s leithianem (méně tedy už s formou, jakou to prezentuje ).
Pro lesní žínku, jenom okrajově - had venku (v ČR přirozeně se vyskytující), a chovaný exotický druh v teráriu jsou úplně odlišné případy. Hodně v kostce, prvnímu je tolerováno vše, druhému nic , ze zřejmých důvodů.
Ten kterého má leithian v terárku, je také někde volný. A naši hadi...ti jsou volní a chránění, kdežto kočka musí být jen doma, aby neškodila? Ale kočku většina chová na lov myší, já mimochodem také. Nebyla by mi doma nic platná, když mi myši likvidují zahradu. A nemyslím si, že sousedům vadí, že jim chytá myši vedle na poli. Jistě, sem tam chytí i ptáčky, i tu užovku, vážku...Vůbec se mi nelíbí pohled: někdo něco může a ten druhý nic, protože takhle jsem to určil, já člověk. Každý masožravec či všežravec je něčí predátor. A mě jako zahradnici, by mohly vadit i krávy, co žerou hezké (třeba i chráněné) kytky na louce. Nediktujte přírodě kdo je či není pro ni dobrý, nejhorší je jasně člověk
Zdravím.
"A naši hadi...ti jsou volní a chránění, kdežto kočka musí být jen doma, aby neškodila?"
Přesně tak. Nebo venku na vašem, tím způsobem, aby neškodila. Není to lovná zvěř, hospodářské, a ani volně žijící zvíře, je to zájmové zvíře.
Na myši ať samozřejmě je, na vašem pozemku (popř. na sousedovic, pokud proti tomu nic nemají), nejlépe k tomu upraveném...ale na cizím území je samozřejmě nezvaným hostem bez jakéhokoli práva na to být tolerován, a podle toho s ním bude nakládáno.
"Vůbec se mi nelíbí pohled: někdo něco může a ten druhý nic, protože takhle jsem to určil, já člověk. Každý masožravec či všežravec je něčí predátor. A mě jako zahradnici, by mohly vadit i krávy, co žerou hezké (třeba i chráněné) kytky na louce."
Zde musím podotknout, že pastva je v mnoha případech způsob, jak tam ty kytky udržovat, naopak jim to vyslově prospívá, aby je nezarostla buřeň. "Sežráním" kytky nedojde k jejímu zániku jako jedince, na rozdíl od sežrání vyššího živočicha.
Lidi se (alespoň v civilizovaném) světě už snaží alespoň legislativně podchytit své chyby z minulosti, a ano, pro zachování rovnováhy, či alespoň udržení naděje na tento stav, je záhodno protěžovat původní faunu a floru, přizpůsobenou a samovolně prosperující v místních podmínkách po statisíce let, oproti šlechtěným domácím "mazlikům", kteří by bez regulace vše zlikvidovali (resp. uvrhli do stavu, ze kterého se pak biologická rovnováha bude horko těžko, pokud vůbec, vzpamatovávat).
sharingan
napsal(a):
Zdravím.
"A naši hadi...ti jsou volní a chránění, kdežto kočka musí být jen doma, aby neškodila?"
Přesně tak. Nebo venku na vašem, tím způsobem, aby neškodila. Není to lovná zvěř, hospodářské, a ani volně žijící zvíře, je to zájmové zvíře.
Na myši ať samozřejmě je, na vašem pozemku (popř. na sousedovic, pokud proti tomu nic nemají), nejlépe k tomu upraveném...ale na cizím území je samozřejmě nezvaným hostem bez jakéhokoli práva na to být tolerován, a podle toho s ním bude nakládáno.
"Vůbec se mi nelíbí pohled: někdo něco může a ten druhý nic, protože takhle jsem to určil, já člověk. Každý masožravec či všežravec je něčí predátor. A mě jako zahradnici, by mohly vadit i krávy, co žerou hezké (třeba i chráněné) kytky na louce."
Zde musím podotknout, že pastva je v mnoha případech způsob, jak tam ty kytky udržovat, naopak jim to vyslově prospívá, aby je nezarostla buřeň. "Sežráním" kytky nedojde k jejímu zániku jako jedince, na rozdíl od sežrání vyššího živočicha.
Lidi se (alespoň v civilizovaném) světě už snaží alespoň legislativně podchytit své chyby z minulosti, a ano, pro zachování rovnováhy, či alespoň udržení naděje na tento stav, je záhodno protěžovat původní faunu a floru, přizpůsobenou a samovolně prosperující v místních podmínkách po statisíce let, oproti šlechtěným domácím "mazlikům", kteří by bez regulace vše zlikvidovali (resp. uvrhli do stavu, ze kterého se pak biologická rovnováha bude horko těžko, pokud vůbec, vzpamatovávat).
Aha, tak první z kočky divoké vyrobíme ty domácí mazlíky a pak to budou zvířata vlastně jen k chovu v kleci, protože jsme to tak hezky vymysleli? Tak je zase předěláme zpátky na ty kočky divoké...jen kurňa, kdyby ty taky tak myslivce nesr.... že?
Dobře je to můj problém a asi i moje lenost,že chci kočce zajistit volnost a nechci jí omezovat. Jinak to,že si zabezpečím pozemek aby mi neutekl do luk mi nepomůže,když na svém pozemku mám i ty slepíše. Těm to asi nevysvětlím,že na mém pozemku nemají co dělat. Nemám anglický trávníček a ani ho nechci. Chci vidět svůj pozemek v květu a ne jen trávu.
Jinak by mě zajímalo, kočky v kravínech a celkově ve stájích vám nevadí? To se tam mají lidi nechat terorizovat od myší a potkanů? Pracovala jsem v prasečáku,kde bylo dost potkanů a když vám to potom přeběhne po ruce,tak to není úplně příjemné. To bych chtěla vědět co byste jim doporučili,když kočky mají být jen doma.
Jinak teda děkuji aspoň za reakce. Zkusím to nějak vyřešit po svém.
Asi taky nebudete jasat kdyz vam na vas pozemek vasi kosisku prileze zardousit noje ctyrmetrova krajta.
Nebudu jásat a i proto,ze krajta tu nemá své přirozené podmínky. To je vaše exotické zvíře,které nebýt lidí,tak v Česku není. A myslím,že je víc nebezpečná jak kočka,která je aspoň ve své domovině. Kočky jsou aspoň trošku prospěšný,ale k čemu je nám tady v Česku ta vaše krajta? K ničemu... 👎
Zdravím, to, že v prasečáku neuměli zabezpečit krmivo, či neuměli čistit, a přemnožili se jim tam hlodavci, je jejich diletantství. Ale chápu, že v praxi to dost dobře často jinak zatím "nejde" (sám jsem svého čas brigádničil či pracoval po farmách i zoo) - a v kravínech a stájích samozřejmě i chápu "pracovní" kočky.
Jen vsuvka dále - "slepýš" se píše s ypsilonem
Kočka nepotřebuje volnost, potřebuje jen své teritorium. Nemusí pokrývat katastry tří obcí...úspěšné chovy mj. velkých koček v ZOO to dokazují.
Též se zamýšlím, proč kočka není zatím běžně brána jako pes (odpověď nakonec ale asi znám) - tj. o funkci a účelu psů ve správných podmínkách není ani mezi laickou veřejností pochyb, přesto má ale i v jejich hlavách pes na volno "červenou". Je dobré o kočkách uvažovat podobně a přestat brát jejich volný neomezovaný pohyb jako běžnou a správnou věc.
Jinak, Vaše "volné a neomezované" domácí kočky mají běžně životnost v řádu jednotek či desítek měsíců.
Nejde mi nijak o to někoho sekýrovat, že dělá něco špatně, neodpoustitleně a blablabla, ale rád bych trochu pozvedl povědomí o problematice potulných koček - jen s dostatkem informací se dají činit zodpovědná rozhodnutí.
noha248

XXX.XXX.152.24
Dobrý den,
vidím, že diskuze je v plném proudu, ráda bych se ještě v dobré vůli připojila.
Je bohužel dokázané, že domácí kočky mají silně negativní vliv na ekosystém. Kdybyste byla jediná široko daleko, kdo má kočku, a nechává jí běhat po venku, pravděpodobně by to nebyl problém. Kočku dneska ale má každy druhý (s nadsázkou) a často ne jednu. Kočka domácí je nejen vyšlechtěná, ale taky tu rozhodně není doma. I kdyby tu byla doma, tak určitě ne v takovém počtu.
Venkovní kočky jsou podle mě historický přežitek - dneska už víme, že škodí, ale zkuste si přemluvit milión lidí o tom, že se ze zvířete, které se o sebe postará samo, protože se venku zabaví lovem, najednou stává Vaše zodpovědnost 24 hodin denně.
Pokud je pro někoho chov kočky doma příliš časově náročný, neměl by si ji pořizovat. Opět mám pocit, že mezi lidmi převládá představa, že chovat kočku jde velmi improvizovaným způsobem. Takovým tím "tradičním", chcete-li. To si myslím, že je špatně. Když by někdo choval krokodýla, taky nebude předpokládat, že ho může nechat běhat po venku, aby si zalovil. Argument, že chovem kočky doma jsou potlačovány její lovecké pudy nebo omezována její volnost, neberu, protože krokodýla by taky nikdo nenechal se vyžívat ve svých loveckých pudech. Pokud někomu tak vadí, že omezuje něčí přirozené chování, nemá to zvíře chovat.
Hadi jsou plachá stvoření. Když na ně vyloženě nešlápnete, nebo je nepronásledujete, mile rádi utečou, než by dělali cokoliv jiného.
Chovatele krajt bych do toho nezatahovala, protože ti se určitě nebudou pokoušet o chov hada na volno. Nemluvím tady o lidech, co jsou schopní exotického hada vypustit do přírody. To je pochopitelně neomluvitelné a zase úplně jiný případ.
Když už jsem u těch jiných případů - nesmíme si plést kočku domácí (exotické zvíře chované v nepřirozených počtech, které často loví divoká zvířata) s doma chovaným exotickým hadem (exotické zvíře krmené odchovanými myšmi/potkany apod. - do místní fauny tedy nazasahuje) a užovkami a spol., které jsou zde přirozenou součástí potravního řetězce a je jich málo. Všechny tyto skupiny jsou predátoři, ale jinak je z environmentalistického hlediska naprosto nelze považovat za sobě rovné.
Omlouvám se, pokud jsem místy odbočila, ale snad Vám to dává smysl a něco to objasnilo. Taky doufám, že můj příspěvek nezní agresivně, protože to určitě nebyl můj záměr.

Tybrďo, jestli se dožiju toho, že nebude normální mít kočku polo-venkovní, která si venku dělá, co uzná za vhodný.... asi emigruju někam, kde jsou lidi ještě v pořádku.
noha248

XXX.XXX.152.24
No, to je přesně to, o čem mluvím
Je mi jasné, že na kočičím diskuzním fóru tohle nebude oblíbený názor.
Takže přeju hezký den a ať se těm kočkám aspoň nic nestane.

noha248
napsal(a):
Dobrý den,
Je bohužel dokázané, že domácí kočky mají silně negativní vliv na ekosystém. Kdybyste byla jediná široko daleko, kdo má kočku, a nechává jí běhat po venku, pravděpodobně by to nebyl problém. Kočku dneska ale má každy druhý (s nadsázkou) a často ne jednu. Kočka domácí je nejen vyšlechtěná, ale taky tu rozhodně není doma. I kdyby tu byla doma, tak určitě ne v takovém počtu.
Venkovní kočky jsou podle mě historický přežitek - dneska už víme, že škodí, ale zkuste si přemluvit milión lidí o tom, že se ze zvířete, které se o sebe postará samo, protože se venku zabaví lovem, najednou stává Vaše zodpovědnost 24 hodin denně.
Pokud je pro někoho chov kočky doma příliš časově náročný, neměl by si ji pořizovat. Opět mám pocit, že mezi lidmi převládá představa, že chovat kočku jde velmi improvizovaným způsobem. Takovým tím "tradičním", chcete-li. To si myslím, že je špatně. Když by někdo choval krokodýla, taky nebude předpokládat, že ho může nechat běhat po venku, aby si zalovil. Argument, že chovem kočky doma jsou potlačovány její lovecké pudy nebo omezována její volnost, neberu, protože krokodýla by taky nikdo nenechal se vyžívat ve svých loveckých pudech. Pokud někomu tak vadí, že omezuje něčí přirozené chování, nemá to zvíře chovat.
Hadi jsou plachá stvoření. Když na ně vyloženě nešlápnete, nebo je nepronásledujete, mile rádi utečou, než by dělali cokoliv jiného.
Chovatele krajt bych do toho nezatahovala, protože ti se určitě nebudou pokoušet o chov hada na volno. Nemluvím tady o lidech, co jsou schopní exotického hada vypustit do přírody. To je pochopitelně neomluvitelné a zase úplně jiný případ.
Když už jsem u těch jiných případů - nesmíme si plést kočku domácí (exotické zvíře chované v nepřirozených počtech, které často loví divoká zvířata) s doma chovaným exotickým hadem (exotické zvíře krmené odchovanými myšmi/potkany apod. - do místní fauny tedy nazasahuje) a užovkami a spol., které jsou zde přirozenou součástí potravního řetězce a je jich málo. Všechny tyto skupiny jsou predátoři, ale jinak je z environmentalistického hlediska naprosto nelze považovat za sobě rovné.
Omlouvám se, pokud jsem místy odbočila, ale snad Vám to dává smysl a něco to objasnilo. Taky doufám, že můj příspěvek nezní agresivně, protože to určitě nebyl můj záměr.
No, já si myslím, že silně negativní vliv na ekosystém má především druh zvaný Homo sapiens.
noha248
napsal(a):
Dobrý den,
Ale jo, napsala jste to hezky, jen z pohledu myslivce a člověka kočky nemajíc Kočka domácí není vyšlechtěná, ale domestikovaná kočka divoká. Stejně jako tu byla doma kočka evropská. Byla, než jste ji vyhubili. To, že kočka evropská děsně škodí, napsala nějaká moudrá hlava už v 18 století, takže jste nepřišla s ničím novým, ale radši tyhle blbosti nečtěte. Ne, člověku vadí všechno, co by ho mohlo byť jen trochu omezit. Ubývají ptáčkové? A to si od sousedů vyslechnu, jak ráno na lípě svi.ě řvou od rozbřesku a měl by je někdo postřílet. Jo..a také by mohlo pomoct pokácet tu lípu, beztak je z ní akorát bor.el. Ne, člověk si vždycky nějakého nepřítele najde, má to asi v genech, tu nesnášenlivost a hamižnost. Není to na vás, to jen takový můj postřeh. Člověka, který v přírodě žije a miluje je ji - takovou, jaká je.
Noha 248 to napsala lépe než já, naprosto souhlasím. A to, jen podotýkám, z pohledu majitele dvou domovních koček a nemyslivce. Kočka divoká je druh v ČR a střední Evropě vzácný, rozhodně však není zcela vyhubena. Je to ale zvíře s jinou biologií, nároky a hustotou výskytu než domácí kočka, spíš je srovnatelná v tomto s rysem.
S touto původní evropskou divokou kočkou není ta domácí příbuzná, její předci pochází ze severní Afriky. Problém je v kvantech, v jakých jsou drženy a uměle lidmi vydržovány nad nosnou kapacitu prostředí. Ne že by ony měly hlavní roli v úbytku drobného zvířectva (na to je tady způsob podnikání na zemědělské půdě, potažno chemizace prostředí), ale krásně mohou fungovat jako ten poslední hřebíček do rakve, minimálně pro vyhynutí lokálních populací drobného zvířectva.
Jinak lesní žínko, měl jsem za to, že domestikace a šlechtění je to samé. Rodiče budoucích generací jsou určováni nikoli na základě přirozeného výběru, ale tím, co se líbí nebo hodí lidem.
Potrebujeme kocku na mysi, ale mame cilene jenom jednu, prave kvuli predacnimu tlaku na prirodu. Jiste, zvladly by to o kocky od sousedu, ale mame ji i pro pomaźeni. Pokud jich nekdy mame vic, jsou to tulaci, kteri si nas adoptovali. Nechapu ale lidi, kteri jich musi mit xy (tim nemyslim dve nebo tri).
Nase kocka prinese denne 4 mysi. Ptacka letos prokazatelne chytila jen jednoho, tim netvrdim, ze toho nebude mit na svedomi vic. Nejvic toho ale na svedomi maji zemedelci a myslivci. S tim by se melo neco delat.
sharingan
napsal(a):
Noha 248 to napsala lépe než já, naprosto souhlasím. A to, jen podotýkám, z pohledu majitele dvou domovních koček a nemyslivce. Kočka divoká je druh v ČR a střední Evropě vzácný, rozhodně však není zcela vyhubena. Je to ale zvíře s jinou biologií, nároky a hustotou výskytu než domácí kočka, spíš je srovnatelná v tomto s rysem.
S touto původní evropskou divokou kočkou není ta domácí příbuzná, její předci pochází ze severní Afriky. Problém je v kvantech, v jakých jsou drženy a uměle lidmi vydržovány nad nosnou kapacitu prostředí. Ne že by ony měly hlavní roli v úbytku drobného zvířectva (na to je tady způsob podnikání na zemědělské půdě, potažno chemizace prostředí), ale krásně mohou fungovat jako ten poslední hřebíček do rakve, minimálně pro vyhynutí lokálních populací drobného zvířectva.
Jinak lesní žínko, měl jsem za to, že domestikace a šlechtění je to samé. Rodiče budoucích generací jsou určováni nikoli na základě přirozeného výběru, ale tím, co se líbí nebo hodí lidem.
Domestikace a šlechtění to samé není. Domestikace je ochočení zvířete a využívání ho na: práci, mléko, lovení hlodavců atd. Šlechtění je, když to zvíře začnu měnit k obrazu svému a udělám z něj karikaturu původního zvířete
Co znamená, že kočky jsou drženy v kvantech? Na vesnici měl každý kočku a psa. Teď už má kočku málokdo.
lesnížínka
napsal(a):
Domestikace a šlechtění to samé není. Domestikace je ochočení zvířete a využívání ho na: práci, mléko, lovení hlodavců atd. Šlechtění je, když to zvíře začnu měnit k obrazu svému a udělám z něj karikaturu původního zvířete
Co znamená, že kočky jsou drženy v kvantech? Na vesnici měl každý kočku a psa. Teď už má kočku málokdo.
Z pěti nejbližších sousedů maji jen jedni jednu kočku (kastrovanou jako mi). Pak tu ale na našem konci mají jedni lidé nekastrovanou kočku, koťata jim spíš zbývají, takže se nám tady ten poměr dům/kočka vyrovnává. Ale je to určtě méně koček, než když jich dříve v každém baráku bylo několik.
ladd
napsal(a):
Z pěti nejbližších sousedů maji jen jedni jednu kočku (kastrovanou jako mi). Pak tu ale na našem konci mají jedni lidé nekastrovanou kočku, koťata jim spíš zbývají, takže se nám tady ten poměr dům/kočka vyrovnává. Ale je to určtě méně koček, než když jich dříve v každém baráku bylo několik.
Já si teď také spočítala, kolik je tu koček v naší ulici. Z 37 baráků má kočky 5 rodin, jestli a kolik je z nich kastrovaných nevím, jen naše určitě. Někdo má dvě(jako já) někdo má tři, někdo jen jednu. Na 37 baráků je to asi 10koček. Je to málo, nebo hodně? Nevím, mě to jako hrůza nepřijde. Mé kočky jsou v zahradě, staré chodily vyjímečně na nejbližší pole. Kočku nejbližších ,,kočičích" sousedů, vidím celé dny sedět na louce vedle nich(nemají ploty) či na poli z druhé strany a číhat. Tedy nejspíš na myši.