Saša strávila celý svůj život prozatím v útulku

Saša je poslední z černého gangu, která u nás čeká na nový domov - Bude jí...
KocourCyri
XXX.XXX.60.148
Dobrý den,
Ještě jednou se na vás obracím s prosbou o radu, co dál dělat, když kocour chodí všude po domě močit. Jde o kocoura Cyrila https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3752969/jak-zabavit-kocoura?success=create-topic
Zrovna dnes zalil válendu. To už z toho asi těžko dostaneme. Minule to bylo oblečení, dokonce i na štos papírů a magazínů.
Máme 3 kočičí záchody. Dva v přízemí a další 1 v patře. 2 z nich jsou nekryté, a jeden krytý. Mladší kocour chodí bez problémů, ale tento jakoby to dělal schválně. Zkoušeli jsme stelivo bentonitové, dřevěné peletky, Catsan, kamínky. Občas si i tento starší kocourek zajde na některý z těchto záchodů, ale skoro denně jde i jinam, kam nemá. Už to trvá několik měsíců. Nevíme, co vyzkoušet. Má vyšetřené ledviny a dokonce i sono. Je fyzicky zdravý. Co byste poradili? Jde ho to odnaučit?
Uživatel s deaktivovaným účtem
proč by nebyl zdravý
prostě značkuje
KocourCyri
XXX.XXX.60.148
I když je vykastrovaný?
ano, absence kulek není překážkou
mi značkuje dokonce kastrovaná kočička (taková pastevecká hlídací bestie )
KocourCyri
XXX.XXX.60.148
Občas se pere s mladším. Myslíte, že si dodnes nezvyknul, a protestuje? Mladší kocour je tu už rok a 2 měsíce. Ale oni i leží a spí vedle sebe, tak na nože nejsou. Téměř každý den si s ním aktivně hrajeme 15 minut. Z nudy by to snad nemělo být? Může běhat a skákat po celém domě.
nejde o to být na nože, o protestování a nezvyk, kocour se tak prostě podepisuje, komunikuje, a k tomu ho pudí pudy. Možná ten mladší prostě dospěl, a v každém případě je to konkurence v revíru. Ale to neznamená, že se spolu musí pořád rvát a nenávidět.
15 minut hry jednou denně je teoreticky málo a běhání po domě pravý lov a pobyt venku nenahradí (ale záleží na potřebě toho konkrétního kocoura).
Dokonce může být příčinou třeba i to, že oknem/okny vidí nějakého cizího kočičáka venku.
(zdraví neuvažuji, to jste řešili)
KocourCyri
XXX.XXX.60.148
Nikdo jiný mi už neodpoví? To jsem z toho dosti smutný. Takto málo reakcí. Nemám řešení. Všem co napsali ale děkuji
KocourCyri
napsal(a):
Nikdo jiný mi už neodpoví? To jsem z toho dosti smutný. Takto málo reakcí. Nemám řešení. Všem co napsali ale děkuji
Pokud jste opravdu vyloučili zdravotní problém, zkuste kozlík nebo kočičí feromony - existují takové ty strkací do zásuvky (jako byla reklama tuším na Raid proti komárům), Felliway.
Kdy přesně to začalo?
Močí na určitá místa opakovaně, nebo je to pokaždé něco jiného? (jestli na určitá, tak zamezit do těchto pokojů, k těmto věcem alespoň dočasně přístup)
Někdy, když jsou kocouři kastrovaní až po tom, co začali značkovat, tak se toho taky možná nezbaví a značkovat budou jako kastráti, to může být jedna z možností. Taky mě napadlo, jestli třeba nemůže být špatně vykastrovaný?
Další může být i ta, že mu může připadat, že si ho málo všímáte. Zkuste mu nastavit určitý režim - hry každý den, alespoň 2x denně ve stejný čas.
Kozlík, šantu bych také vyzkoušela...dál si hodně lidí schválí i bachovy kapky, jsou lidé, kteří je míchají i přímo pro zvířata...naopak ze zkušenosti okolí zase můžu říct, že ten feliway nic moc, ale nevím, jestli si kupovali originální feliway, nebo nějakou levnější napodobeninu.
A dál tedy, jestli se u vás něco neměnilo od doby, kdy značkovat začal...druh krmení, steliva, přesouval se nábytek, atd atd...kočky jsou autisti a může jim vadit naprostá ptákovina, které si možná ani vy sám nevšimnete.
A teda ještě...nevím, jak přesně se to vyšetřuje, ale nemůže mít třeba kameny v močovém měchýři? Že by se bolestivě vyprazdňoval a proto pokaždé chodí jinam - kočky si tu bolest spojují většinou s místem, kde potřebu vykonávají, ale věřím, že zrovna toto by vet snad vyšetřil, když to bývá častý problém u kocourů.