Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2021 10:27

Ahoj,

Měl bych na Vás menší prosbičku ohledně určení chování mého kotěte. Jedná se vůbec o mé první kotě a zkušenosti mám pouze se psy a plazy.

Stává se mi, že kotě během hlazení přede. Z ničeho nic se převalí na břicho a začne mě kousat, ne moc, řekl bych až jemně (do té doby, než se rozjede). Během tohoto však nadále přede a mou pozornost si vynucuje i po ukončení této hry, skáče po mě a jakmile opět začnu tento rituál, začne opětovně vrnět.

Rád bych věděl, jak bych toto chování měl klasifikovat. Samozřejmě, že jakmile se zahryzne více, než je zdrávo, tak dojde k mému ukončení hry (zasyčím, ruku pozvednu a nehýbu s ní).

Dále bych se chtěl zeptat na chování po příchodu domů, kočka začne vysokým hláskem opakovaně mňoukat a jde se na mě podívat, nechá se pohladit načež dostane porci žrádla.

Kočičku postupně seznamujeme s králíkem, během kojení a následného růstu měla styk se psem a jinými kočkami. Na psa občas výhružně zasyčela načež ho ale sama začla provokovat. Stejný rituál se odehrává i u králíka, ten na ní mimochodem zcela peče a to je dost teritoriální (původně jsem měl strach právě z králíka, ale ten je naprostý pohoďák). Postupně je chci na sebe plně navyknout, králík je dospělý a je zvyklý 24/7 mít otevřeno. Kotě mám zatím necelý týden a je zatím v jedné místnosti, kde má vše co potřebuje.

Jinak kotě je naprostý mazel, po dotyku hned vrní, spí na nás, ukazuje nám bříško a oblizuje nám ruce, dokonce došlo i na oční kontakt, kdy na mě pomrkávala, to jsem samozřejmě opětoval (ten oční kontakt byl ze všeho nejvíc super).

Prosím o vyjádření, rád budu za všechny názory :-)

Díky moc,
Honza

4.5.2021 20:01
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Zcela normální chování.

Úplně nejlepší je pořídit koťata dvě.
Ty "útoky" proběhnou mezi nimi,
hodně se tím naučí, zabaví se, mají
v sobě vzájemnou oporu. Pes je taky
přínos = přátelství.
Bude kotě chodit ven?

4.5.2021 20:37

Kotě chodit ven nebude, bydlíme v bytě a především na to zvyklá není :-) Zatím pomalu zvykáme právě na kontakt s králíkem, kočka je vůči němu zvědavá a za poslední dva dny omezila syčení na minimum. Králík je vůči ní naprostý flegmouš. Dokonce mu nevadí, když mu hupsá v záchudku. Zatím jsou tedy odděleně, ale vypadá to nadějně, oba dva si jsou schopni hrát si se stejnými hračkami, tudíž by z nich snad mohlo být duo.

Ony ty “útoky” nejsou tak časté, spíše minimální. Nebo tím myslíte tu reakci při hlazení? Zde je řekněme až něžná a opravdu jakmile se rozjede, končíme.

4.5.2021 20:46

Jinak doufal jsem, že kamaráda jí právě bude dělat králík, opravdu to zatím nevypadá zle. Nebo myslíte, že to je blbej nápad? Přeci jen dvě kočky a králík je už riskantnější krok.

Oba dva nejsou vůči sobě až na drobné momenty nedorozumění agresivní.

4.5.2021 21:29

Taky podotykam, ze jsme pryc pouze osm hodin. Zbyvajici cas se plne kocicce venujeme.

4.5.2021 21:37
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Asi nerozumím. Psa nemáte?
Králík si hraje? Náš si nehrál.
Venku ve výběhu přeskakoval "překážky"
nebo hrabal díry. Byl kontaktní, zvědavý.
Kočka ho občas lovila. Náš PES a kočka
se vždy měli rádi a to hodně.
Vztah kočka králík, no to nevím.
Zatím máte kotě.

4.5.2021 21:39

Ne psa nemáme, zmínil bych jej. Krom plazů, králíka a kočky nic jiného nemáme.

4.5.2021 21:51
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Myslím, že kotěti bude chybět kamarád.
Proto se doporučují koťata dvě.
Pozdější další kočka bývá hůř přijímána.
Nevím, co víc napsat.
Nespokojená, strádající kočka dokáže
pěkně zlobit. (znečistí postel, skříň)

Počítáte s kastrací?

4.5.2021 21:57
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Kočka si hraje takřka vždy na lov, je to prostě trénink než to bude opravdu potřebovat - lovit. Takže skáče, kouše a vrní, protože ji to baví. Přijde mi, že chování kočky srovnáváte s chováním psa, které znáte, ale kočka se chová dost odlišně. Prostě neřešte a berte ji s klidem takovou, jaká je. Myslím, že kočka bude klidně partit i s králíkem, akorát ten její lov a řádění se bude stupňovat a nevím, nakolik to králík vydrží, tedy bude akceptovat.

4.5.2021 22:00

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jinak doufal jsem, že kamaráda jí právě bude dělat králík, opravdu to zatím nevypadá zle. Nebo myslíte, že to je blbej nápad? Přeci jen dvě kočky a králík je už riskantnější krok.

Oba dva nejsou vůči sobě až na drobné momenty nedorozumění agresivní.

Kotě bude dospívat a bude agresívnější - i vůči králíkovi, instinkty nepřebijete.

4.5.2021 22:20

Kotě bude dospívat a bude agresívnější - i vůči králíkovi, instinkty nepřebijete.

..ani jedna z našich koček králíka nelovila, ale občas ho vystrnadily z klece nebo si pockaly, pokud byl z klece venku a zalehly do jeho klece kde se jim na seně moc líbilo, kralik pak spal v koupelně na koberečku...

4.5.2021 22:29

Tak já nevím, někdo tvrdí, že to jde a někdo, že ne. Ta naše nic neníčí, je čistotná, zvídavá a neřekl bych, že agresivní. Samozřejmě těžko říci jak se to bude vyvíjet. Někdo píše dvě a někdo, že jedna si při dostatku hraček vystačí sama - chápu, že jsou individualisté. Rozhodně pak nesrovnávám psa a kočku, naopak moje dotazy byly směřovány na chování jako takové (její reakce apod..). Doteď jsem nedostal odpověď, zdali to kousání při drbání je normální, osobně si myslím, že je spokojená a jen jsem potřeboval potvrdit, zdali na základě toho, co jsem napsat, je možné mojí teorii potvrdit.

Jinak ohledně soužití jsem čerpal ze zahraničních zdrojů, ale i z českých, jako jsou různé zkušenosti po internetu.

https://www.hellosandy.cz/magazin/souziti-kocky-a-zakrsleho-kralika-11744/

4.5.2021 22:33

Ku příkladu dnes opět po příchodu mňoukala, šla ke mně, ťukla mi do hlavy a začla mě oblizovat. Nemyslím si, že je nespokojená, jen to potřebuji potvrdit na základě vašich zkušeností :-)

4.5.2021 22:43

Nebo jsem to možná jen blbě pochopil, chování je tedy normální, nemám jí v tom tedy nijak bránit a reagovat až na případnou agresi? Asi se nad tím zbytečně stresuji, chtěl bych pro ní jen to nejlepší, ale nevím, zdali je druhé kotě pro nás řešením - toto jsem opět hledal na různých fórech, kde jsem se setkal s názory, že by to mělo být v pohodě. Hrajeme si s ní co to jen jde, do doby než padne únavou.

5.5.2021 03:27
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

- nevím, zdali je druhé kotě pro nás řešením
"""""""""""
Pro vás možná není. . .

Nepřesvědčuji Vás, jen vysvětluji.
Třeba si s králíkem sednou ... Vyzkoušíte, uvidíte.
Já jsem je bez dozoru nemohla nechat.

Hračky = krámy
kočku, psa, ani dítě samy nezabaví.

5.5.2021 04:52
Štefan1

XXX.XXX.208.238

To chování, které popisujete je úplně normální. Co se týká toho, jestli jedno nebo dvě koťata - my, ač máme vždy 2 kočky, jsme měli vždy jen jedno kotě. Nemám pocit, že by strádalo - dokáže si vyhrát samo, když jsme v práci a až se vrátíme, tak si hraje s námi. U nás vždy tak do 5-6 měsíců v bytě, pak se postupně stěhuje ven a je z něho "venkovní" kočka. Snášenlivost se starší kočkou je rozličná - jsou to individua. Měli jsme kočky, které si spolu hrály, i takové, které se obcházely a občas rafly. Nikdy se ale neporvaly "natvrdo" - jako s cizí kočkou.

Jak to bude s králíkem nevím - myslím, že kočka dokáže pochopit, že patří do domácnosti. Našim kočkám jsem musel každoročně vysvětlovat, že kuřata a kachňata se neloví a funguje to. Zpočátku vždy číhají u odchovny a rádi by něco odlovili, ale když to vidím, řeknu "ne" a odeženu je. Až později kuřata (kachňata) pustím, neloví je, ač velikostně by to nebyl problém.

Jirkakomp

5.5.2021 06:03
Jirkakomp

XXX.XXX.32.203

Když jsem si přivedl domů kotě, tak jsem ho vzal a zavřel do králíkárny. Potom jsem jí vzal a hodil k morčatům. Tam už se rozhodla že něco bude zkoušet, tak jsem na ní zasyčel a od těch dob morčata hlídá (dospělí když se mi narodí mladý musím jí hlídat). Reakce kotěte je zcela v pořádku a agresi tam nevidím. Úplně stejně se chovalo naše kotě k nám i psovi a dnes je z něj mazel. O králíka bych se nebál. Hezký den.

5.5.2021 06:14

Děkuji za podnětné reakce, jsem rád, že chování je v pořádku a vlastně jsem si potvrdil mé přesvědčení. Většinou si s ní hraje přítelkyně od 7-7.30, kdy se jí snaží unavit a následně já po příchodu domů, což je vždy kolem třetí hodiny a víceméně až do jedenácté večer si s ní aktivně hrajeme.

Ono ani to chování ke králíkovi není nikterak hrozné, včera si museli vyříkat pár věcí. Králík byl moc zvědavý, tak dostal packou, naopak půl hodiny na to se něco nelíbilo králíkovi, tak proti ní naběhl, ale nepoužil drápky, nic.

Ještě jednou děkuji :-)

Miriam33

5.5.2021 17:03
Miriam33

XXX.XXX.210.31

"Ku příkladu dnes opět po příchodu mňoukala, šla ke mně, ťukla mi do hlavy a začla mě oblizovat. "
Kočička vás vychovaně pozdravila a velmi přátelsky, až láskyplně přivítala.

Naše kočka taky běžně odpovídá na pozdrav... já řeknu Ahoj Míco a ona Mňau. Kočky, které se mají tady se o sebe otírají hlavami i celým tělem a pečují si vzájemně o srst. Taky ta naše slyší, když přijíždí auto( pozná, které je naše) a běží vítat domů. Pokud je v doslechu, přiběhne na volání jména. Jako mladá mne chtěla vyprovázet do školky, ale narazila na psí překážky, tak se toho nerada vzdala.
Kočky jsou masožraví lovci. Mláďata si hrají často na lov. To okusování ruky tomu odpovídá. Jak se vám to nelíbí, dejte ruku pryč, kočku na zem, nebo ji jen otočte a dejte jí třeba nejakou hračku. U nás vítězily koule ze zmackaneho papíru, papírová mašlička na provázku, umělá myška, honeni laserového světýlka.
Já teda nahoře odpovědi na vaše otázky viděla...Jak bude vycházet s králíkem? Těžko říct. Není to běžná dvojice. Uvidíte. Minimálně bude mít na co koukat.

5.5.2021 20:46

Tak já nevím, někdo tvrdí, že to jde a někdo, že ne. Ta naše nic neníčí, je čistotná, zvídavá a neřekl bych, že agresivní. Samozřejmě těžko říci jak se to bude vyvíjet. Někdo píše dvě a někdo, že jedna si při dostatku hraček vystačí sama - chápu, že jsou individualisté. Rozhodně pak nesrovnávám psa a kočku, naopak moje dotazy byly směřovány na chování jako takové (její reakce apod..). Doteď jsem nedostal odpověď, zdali to kousání při drbání je normální, osobně si myslím, že je spokojená a jen jsem potřeboval potvrdit, zdali na základě toho, co jsem napsat, je možné mojí teorii potvrdit.

Jinak ohledně soužití jsem čerpal ze zahraničních zdrojů, ale i z českých, jako jsou různé zkušenosti po internetu.

https://www.hellosandy.cz/magazin/souziti-kocky-a-zakrsleho-kralika-11744/

Ano, kousání při drbání je normální. Z mazlení přechází do nacvičování útoku. Všichni moji kocouři to tak měli a mají.

5.5.2021 22:51

Ano, kousání při drbání je normální. Z mazlení přechází do nacvičování útoku. Všichni moji kocouři to tak měli a mají.

Děkuji, mám jí v tom bránit, nebo nechat být a pokračovat ve hře? Nerad bych, aby z ní vyrostl agresůrek, zatím je snad největší kočičí mazel, co jsem kdy potkal.

6.5.2021 07:05

"Nerad bych, aby z ní vyrostl agresůrek, zatím je snad největší kočičí mazel, co jsem kdy potkal."

povahu má a bude mít takovou, jakou má...
je malá a teprve se bude projevovat, rozvíjet. I to, zda pro ni bude králík objekt lovu nebo kámoš, přičemž možné jsou obě varianty zároveň.
Pokud nejsi s kousáním srozuměn, nahraď ruku hračkou, odveď kočičku od sebe "dálkovou" hračkou (udička, laser), nebo se inteligentně vyprosti a odejdi. To chování je instinktivní a opravdu normální, to není žádný naschvál.

Myšlenka druhého kotěte není úplně od věci, zejména pokud bude kočička jen doma. (Ale zároveň to může být i průšvih...... )

6.5.2021 09:40

Děkuji, mám jí v tom bránit, nebo nechat být a pokračovat ve hře? Nerad bych, aby z ní vyrostl agresůrek, zatím je snad největší kočičí mazel, co jsem kdy potkal.

Viz hmn.

14.6.2021 02:01
Merlinit

XXX.XXX.248.102

Souhlas, jde o normální chování. Moje kotěnka dokáže rozlišit, kdy být jemná (moje ruka, tam je znát, že si hraje) a kdy může pořádně hryznout (manželova, tady fakt bojuje).

Přidejte reakci

Přidat smajlík