Dobrý den,
cca za měsíc se k nám nastěhuje kocourek, protože nemám s chovem koček žádnou zkušenost, tak bych chtěla požádat o rady 😉
Mám představu, že kocourek nebude mít v noci přístup do ložnice a do dětského pokoje.
Je to reálné, když tato pravidla nastavíme hned od začátku?
Jak nastavit kocourkovi režim ve smyslu, že v noci se spí?
Děkuji za všechny věcné příspěvky s dobře míněnými radami!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Macawi
napsal(a):
Dobrý den,
cca za měsíc se k nám nastěhuje kocourek, protože nemám s chovem koček žádnou zkušenost, tak bych chtěla požádat o rady 😉
Mám představu, že kocourek nebude mít v noci přístup do ložnice a do dětského pokoje.
Kocourek bude jak starý? Dveře do ložnice můžete zavřít, otázka, jestli je nebude škrábat, kousat nebo za nimi mňoukat a vy se nevyspíte. Nastavit režim, že v noci se spí, je podle mě obtížné. Kočky jsou od přírody šelmy se soumračnou a noční aktivitou. Teoreticky ho můžete přes den unavit, aby v noci spal, ale na to bych moc nespoléhala. Nejlepší by bylo pořídit kočky 2.
Nemám s tím velkou zkušenost, protože mám kočky domovenkovní, takže za celý den jsou unavené až, až. Nejčastěj chodí spát domů, až kolem půlnoci, ale jdou. Včera kosa jako prase, myslela jsem si, že teda půjdou a rádi...a prdlajz. Když jsou spát domů, jsou zavření v jedné, ne moc velké místnosti(mám kočku a kocoura, kastráty) kde mají pro případ záchůdek, škrabadlo, kočka spí ve skříňce, mladej je zvyklý na koberečku u dveří. Když tam ráno přijdu, většinou chrápou jak zabití....v 7h. Kde jsou v noci, když jsou venku, jestli zalezlí a chrní v garáži, nebo celou noc někde loví..netuším.
souhlasím se 2 kočkami..já si zažila jen jednoho-od malička-zkraje jsem ho zavírala na noc do chodbičky do pelíšku(měla jsem garsonku)...jako ten "režim"
..jenže asi po 2 měsících tam už nechtěl být ,začal se dožadovat pozornosti....škrábal dveře...Tak jsem je nechala otevřené..A začlo peklo ..Nechala jsem ho vykastrovat v půl roce,ale nezklidnil se...Mluvím hlavně o noci..začínal ve 3,pak se to zkracovalo...Byl to fakt divoch..Ve 2 letech jsem ho darovala lidem se zahradou a je šťastný..
Podotýkám,že je to JEN moje zkušenost-a kocourek byl obyčejný od vesnické kočky...nevím,jakého budete mít vy,jestli s PP,nějakého šlechtěného-staršího ...třeba bude klidnější...ale režim??nevím nevím..Bude vědět,že jste za těmi dveřmi..
ale jsou tu zkušenější,třeba vám poradí jinak
Dobrý den. Kocourek bude v době odběru 3 měsíční, je to ruská modrá s PP - klasický bytový odchov, takže nečekám žádnou divočinu s venkovními touhami. Chápu, že bude vědět, že za těmi dveřmi jsem, ale bude tam se mnou i manžel a jeho jediná podmínka při pořizení byla, že nechce kočku v posteli, takže dveře holt budou zavřené. Mně zajímá hlavně co mám čekat až ty dveře zavřu a co s tím, aby jsme si vyjasnili, že tam prostě v noci nemůže - zbyde mu cely obyvak plný pelíšků a škrabadel pro něj, chodba...vpodstatě většina bytu :-)
K nočnímu režimu - je dobré třeba na noc uklidit hračky? Nebo to naopak povede k tomu, že se vrhne na něco jiného? A je nějaký způsob jak uklidnit kotě, které ve 3 ráno chytne "amok"?
Naše kočky do ložnice taky nechodí, muž by s nima taky spát nechtěl, on je na hygienu hrozně cimprlich Klidně je tam vemu, když jdu třeba uklízet, jdou se kouknout se mnou, zkontrolovat, klidně i poleží na posteli, ale nejsou tam zvyklí a nechtějí tam být. Já spím v jiném pokoji, kam za mnou přes terasu kočka někdy přijde, chvilku se pomucká v posteli se mnou, ale všeobecně stejně nemám mazlivé kočky(jsou to britky) takže se pak uklidí na křeslo, kde si v klidu dospí do rána. Nesmí do haly, protože tam muž přijímá pracovní návštěvy, tak aby nepodrápali nábytek(nedělají to, ale třeba špatným skokem, což už se stalo) Takže halou jen prochází do jiných místností, ale jsou zvyklí, že se tam nechodí, nekraví Většinu času tedy tráví za dveřma, kde mají velký obývák, jídelnu, kuchyni a tu pracovnu, kde přespávají(pračka, žehlení, úklidová komora, chodí se tudy na zahradu) Takže dá se říct, že toho mají taky nastaveného dost a dodržují to. Ale jsou to kliďasi už od plemene, jsou dva a mají k dispozici velký barák s obří zahradou, takže je pro ně asi snažší, v klidu být. Když se doma začnou mlet, vyhodím je ven, ať si jdou dělat bor.el tam o bylo hlavně, když mladej dospíval, teď už je to velmi vyjímečně, spíš pokus, který kočka rychle utne, protože váží dvakrát tolik

Macawi
napsal(a):
Dobrý den. Kocourek bude v době odběru 3 měsíční, je to ruská modrá s PP - klasický bytový odchov, takže nečekám žádnou divočinu s venkovními touhami. Chápu, že bude vědět, že za těmi dveřmi jsem, ale bude tam se mnou i manžel a jeho jediná podmínka při pořizení byla, že nechce kočku v posteli, takže dveře holt budou zavřené. Mně zajímá hlavně co mám čekat až ty dveře zavřu a co s tím, aby jsme si vyjasnili, že tam prostě v noci nemůže - zbyde mu cely obyvak plný pelíšků a škrabadel pro něj, chodba...vpodstatě většina bytu :-)
K nočnímu režimu - je dobré třeba na noc uklidit hračky? Nebo to naopak povede k tomu, že se vrhne na něco jiného? A je nějaký způsob jak uklidnit kotě, které ve 3 ráno chytne "amok"?
...od pořízení bych upustila nebo budete nešťastní vy i kocka....ruská modrá je živější plemeno a co kočce zakazete či odeprete, to ji o to více bude lákat a prosadí si to škrábáním a mnoukanim...a v noci nezalehne, ale bude v bytě běhat hrát si a mnoukat....a chce to koťata dvě...

Macawi
napsal(a):
Jenže je to pořád kočka, takže divočina se konat bude. Leda byste narazili na extrémně klidného jedince a na to spoléhat nemůžete. Co máte čekat, až se dveře zavřou, jsem vám už napsala. Uklizení hraček nepomůže. A hračky vlastně ani stačit nebudou, jsou mrtvé a tudíž nezajímavé. Přikláním se k chameleon - kotě nepořizovat, budete nešťastní všichni.
Macawi
napsal(a):
Dobrý den,
Každá kočka je jiná, u jedné to fungovat může , u jiné ne.
Nevím úplně, co si od toho slibujete - přes den přístup do ložnice a dětského pokoje a v noci ne - dle mých zkušeností kočky v noci (ale i ve dne) se prostě uložily ke spaní a noc prospaly s páníčkem. Pokud vadí přístup do postele, tak pak mu odepřít ten přístup celý den, pokud nevadí, tak proč. Ano stávalo se někdy, že jsem se probudil, když mi kočka stála na hrudníku a prošlapovala (mléčný krok), ale nevnímal jsem to nějak negativně (když už patří do rodiny - dělávají to i děti - chcete jim taky odepřít přístup do ložnice?) - pokud to vadí, tak si kočku nepořizujte.
Souhlasím s ostatníma v tom, že je možné, že kočka žádná pravidla respektovat nebude...je to prostě kočka a nedonutíte ji, pokud nechce. Když si pořizujete kočku do bytu, pořizujete si spolubydlícího, no spíše squatera který si tam nakonec bude dělat co on chce. Já jsem si první britky pořizovala do úplně nového domu a jelikož jsem si ho nechtěla nechat rovnou zničit, už od počátku bylo v plánu, že budou venku s dvěma štěňaty. Mají k dispozici zahradní domek, vytápěnou garáž, psí boudy. Domů pozděj chodily, stejně jako tahle generace, spíše jen na vyspání, ale byly zvyklí žít venku. Tahle druhá generace už pobývá i více doma, protože byla braná koťátka k velkému psu, který kočky nijak zvlášť nemusí, tak si museli na sebe opatrně zvykat. Kocourek ještě více doma, protože byl braný na Vánoce, tedy v zimě, takže do jara byl víceméně jen doma. Taky sedačka už vzala za své, i když cíleně ji neškrábal, ve smyslu broušení drápků, ale např. ho bavilo posunovat se tak, že leží na zádech pod sedačkou a tlapkama se potahuje kolem celé sedačky, tudíž polstr pod sedákama k zemi - je celý doškrábaný. No už je i prosezená za ta léta, takže jsme mu tu zábavu ponechali, stejně se musí vyměnit. Čekáme, až dostane rozum a přestane ho to bavit úplně Možná se nikdy nedočkáme

lesnížínka
napsal(a):
Souhlasím s ostatníma v tom, že je možné, že kočka žádná pravidla respektovat nebude...je to prostě kočka a nedonutíte ji, pokud nechce. Když si pořizujete kočku do bytu, pořizujete si spolubydlícího, no spíše squatera který si tam nakonec bude dělat co on chce. Já jsem si první britky pořizovala do úplně nového domu a jelikož jsem si ho nechtěla nechat rovnou zničit, už od počátku bylo v plánu, že budou venku s dvěma štěňaty. Mají k dispozici zahradní domek, vytápěnou garáž, psí boudy. Domů pozděj chodily, stejně jako tahle generace, spíše jen na vyspání, ale byly zvyklí žít venku. Tahle druhá generace už pobývá i více doma, protože byla braná koťátka k velkému psu, který kočky nijak zvlášť nemusí, tak si museli na sebe opatrně zvykat. Kocourek ještě více doma, protože byl braný na Vánoce, tedy v zimě, takže do jara byl víceméně jen doma. Taky sedačka už vzala za své, i když cíleně ji neškrábal, ve smyslu broušení drápků, ale např. ho bavilo posunovat se tak, že leží na zádech pod sedačkou a tlapkama se potahuje kolem celé sedačky, tudíž polstr pod sedákama k zemi - je celý doškrábaný. No už je i prosezená za ta léta, takže jsme mu tu zábavu ponechali, stejně se musí vyměnit. Čekáme, až dostane rozum a přestane ho to bavit úplně Možná se nikdy nedočkáme
Jo jo, Kubík tohle posunování se pod sedačkou taky miluje.
napsal(a):
Jo jo, Kubík tohle posunování se pod sedačkou taky miluje.
co tam dole máte vy? My právě kůži, béžovou. Ale chovatelka Gucci mi dala tip na paní, která to prý umí krásně opravovat. Jelikož jsem si nebyla zatím schopná vybrat jinou sedačku(vždycky ukážu prstíkem na tu, co máme prostě se mi jiná tak nelíbí ) tak ještě uvažujem, že ji jen ,,převlečem"a dáme nové, pevnější sedáky.

lesnížínka
napsal(a):
co tam dole máte vy? My právě kůži, béžovou. Ale chovatelka Gucci mi dala tip na paní, která to prý umí krásně opravovat. Jelikož jsem si nebyla zatím schopná vybrat jinou sedačku(vždycky ukážu prstíkem na tu, co máme prostě se mi jiná tak nelíbí ) tak ještě uvažujem, že ji jen ,,převlečem"a dáme nové, pevnější sedáky.
Ona to není sedačka, ale jenom křeslo, normální látkové. S dřevěnou kostrou, která funguje jako škrabadlo. Snad vydrží, než Kubík zestárne, pak ho nechám zrenovovat.