Dobrý den,
dnes jsme na veterině po rentgenu plic náhodou zjistili, že kocourek (11 let) trpí brániční kýlou. Protože se jedná o velice klidnou kočku, která nechodí ven, nenapadá mě jediná situace, kdy by k tomu mohl přijít. Pravděpodobně to má tedy od narození. Zatím nemá žádné potíže s tím spojené ( kašel, nechutenství). Máte někdo zkušenost? Nemám představu, jak se to může dál vyvíjet. Zda to může být “ukotvený” stav, který se nemusí v budoucnu nijak projevit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

VecnyOptimista
napsal(a):
Dobrý den,
dnes jsme na veterině po rentgenu plic náhodou zjistili, že kocourek (11 let) trpí brániční kýlou. Protože se jedná o velice klidnou kočku, která nechodí ven, nenapadá mě jediná situace, kdy by k tomu mohl přijít. Pravděpodobně to má tedy od narození. Zatím nemá žádné potíže s tím spojené ( kašel, nechutenství). Máte někdo zkušenost? Nemám představu, jak se to může dál vyvíjet. Zda to může být “ukotvený” stav, který se nemusí v budoucnu nijak projevit?
Moje kolegyně byly s brániční kýlou na operaci. Pravda, nevím, jestli byla vrozená.

VecnyOptimista
napsal(a):
Dobrý den,
Může a nemusí. Riziko uskřinutí a následného průšvihu se nedá nikdy vyloučit. Co je obsahem té kýly? Játra? Střevo? Žaludek?

VecnyOptimista
napsal(a):
Střeva v plicích.
V plicích asi ne. Myslíte v hrudní dutině?

VecnyOptimista
napsal(a):
Aha, tak to se omlouvam. Nevím, zda je to tedy nesmysl, že v plicích? Přiznam se, že to je pro mě zcela neznámá. Dělala mu rentgen plic, proto jsem to tak asi pochopila
Já jsem puntík, učím anatomii a patologii a chci po dětech, aby se vyjadřovaly přesně. Střevo se do plic nedostane, není to technicky možné. Skrz bránici do hrudní dutiny ano.
napsal(a):
Já jsem puntík, učím anatomii a patologii a chci po dětech, aby se vyjadřovaly přesně. Střevo se do plic nedostane, není to technicky možné. Skrz bránici do hrudní dutiny ano.
Chápu, já se spíš stydím, že jsem trochu mimo😊. Ale jak říkáte, tím pádem v dutině břišní má ta střeva. Ale protože je to kočka, co furt spí, shodnotila doktorka, že to má asi vrozené nebo spíš od mala. Někde jsem četla, že to nemusí byt ani potřeba operovat, když ke to tak od mala, že to je ustálený stav často.

VecnyOptimista
napsal(a):
Chápu, já se spíš stydím, že jsem trochu mimo😊. Ale jak říkáte, tím pádem v dutině břišní má ta střeva. Ale protože je to kočka, co furt spí, shodnotila doktorka, že to má asi vrozené nebo spíš od mala. Někde jsem četla, že to nemusí byt ani potřeba operovat, když ke to tak od mala, že to je ustálený stav často.
Já se zase nevyznám v autech. Ano, střevo (jako spousta jiných orgánů) je fyziologicky v břišní dutině. A občas, patologicky, se dostane do dutiny hrudní - buď přes jeden ze tří otvorů v bránici (což bývá vrozené) nebo po úrazu, kdy bránice někde rupne. První případ se operovat většinou nemusí, druhý ano.