Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.4.2022 22:46
VecnyOptimista

XXX.XXX.137.106

Dobrý den,

dnes jsme na veterině po rentgenu plic náhodou zjistili, že kocourek (11 let) trpí brániční kýlou. Protože se jedná o velice klidnou kočku, která nechodí ven, nenapadá mě jediná situace, kdy by k tomu mohl přijít. Pravděpodobně to má tedy od narození. Zatím nemá žádné potíže s tím spojené ( kašel, nechutenství). Máte někdo zkušenost? Nemám představu, jak se to může dál vyvíjet. Zda to může být “ukotvený” stav, který se nemusí v budoucnu nijak projevit?

23.4.2022 07:17
rapotacka11

XXX.XXX.225.32

Moje kolegyně s tím žije a funguje.
V mladším věku měla jakési větší problémy.
Zjistili tuto diag. Už nevím, zda měla
nějaká omezení, ale normálně fungovala
bez zákroku. Tenkrát jí řekli, že to je
náročná operace.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2022 09:07

VecnyOptimista napsal(a):
Dobrý den,

dnes jsme na veterině po rentgenu plic náhodou zjistili, že kocourek (11 let) trpí brániční kýlou. Protože se jedná o velice klidnou kočku, která nechodí ven, nenapadá mě jediná situace, kdy by k tomu mohl přijít. Pravděpodobně to má tedy od narození. Zatím nemá žádné potíže s tím spojené ( kašel, nechutenství). Máte někdo zkušenost? Nemám představu, jak se to může dál vyvíjet. Zda to může být “ukotvený” stav, který se nemusí v budoucnu nijak projevit?

Moje kolegyně byly s brániční kýlou na operaci. Pravda, nevím, jestli byla vrozená.

24.4.2022 09:09

Dobrý den,

Může a nemusí. Riziko uskřinutí a následného průšvihu se nedá nikdy vyloučit. Co je obsahem té kýly? Játra? Střevo? Žaludek?

29.4.2022 21:51
VecnyOptimista

XXX.XXX.122.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Může a nemusí. Riziko uskřinutí a následného průšvihu se nedá nikdy vyloučit. Co je obsahem té kýly? Játra? Střevo? Žaludek?

Střeva v plicích.

30.4.2022 16:21

Střeva v plicích.

V plicích asi ne. Myslíte v hrudní dutině?

1.5.2022 00:05
VecnyOptimista

XXX.XXX.230.249

V plicích asi ne. Myslíte v hrudní dutině?

Aha, tak to se omlouvam. Nevím, zda je to tedy nesmysl, že v plicích? Přiznam se, že to je pro mě zcela neznámá. Dělala mu rentgen plic, proto jsem to tak asi pochopila

1.5.2022 08:42

Aha, tak to se omlouvam. Nevím, zda je to tedy nesmysl, že v plicích? Přiznam se, že to je pro mě zcela neznámá. Dělala mu rentgen plic, proto jsem to tak asi pochopila

Já jsem puntík, učím anatomii a patologii a chci po dětech, aby se vyjadřovaly přesně. Střevo se do plic nedostane, není to technicky možné. Skrz bránici do hrudní dutiny ano.

2.5.2022 10:17
VecnyOptimista

XXX.XXX.122.33

Já jsem puntík, učím anatomii a patologii a chci po dětech, aby se vyjadřovaly přesně. Střevo se do plic nedostane, není to technicky možné. Skrz bránici do hrudní dutiny ano.

Chápu, já se spíš stydím, že jsem trochu mimo😊. Ale jak říkáte, tím pádem v dutině břišní má ta střeva. Ale protože je to kočka, co furt spí, shodnotila doktorka, že to má asi vrozené nebo spíš od mala. Někde jsem četla, že to nemusí byt ani potřeba operovat, když ke to tak od mala, že to je ustálený stav často.

2.5.2022 12:45

Chápu, já se spíš stydím, že jsem trochu mimo😊. Ale jak říkáte, tím pádem v dutině břišní má ta střeva. Ale protože je to kočka, co furt spí, shodnotila doktorka, že to má asi vrozené nebo spíš od mala. Někde jsem četla, že to nemusí byt ani potřeba operovat, když ke to tak od mala, že to je ustálený stav často.

Já se zase nevyznám v autech. Ano, střevo (jako spousta jiných orgánů) je fyziologicky v břišní dutině. A občas, patologicky, se dostane do dutiny hrudní - buď přes jeden ze tří otvorů v bránici (což bývá vrozené) nebo po úrazu, kdy bránice někde rupne. První případ se operovat většinou nemusí, druhý ano.

Přidejte reakci

Přidat smajlík