Koťata ve sklepě - zasahovat, nebo ne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2022 16:51
KočkakočkaA

XXX.XXX.133.85

Před časem se u nás na dvorku u činžovního domu "zabydlela" cizí březí kočka. Začali jsme ji krmit, je přítulná. Domů si jí vzít nemůžeme, ale alespoň jsme jí připravili venku pelíšek, ve kterém porodila 6 koťat. Chtěli jsme se o ně postarat v rámci možností (zákl. lék. ošetření + po odkojení zkusit najít domov, kočku vykastrovat a nechat dál volně a krmit), ale to bylo naivní - koťata po 5 dnech zmizela. Kočka se dál chodí najíst a pomazlit. Nebyli jsme si jisti, jestli koťata ještě vůbec žijí. Teď jsme je našli ve sklepě na místě, kam se nedostaneme (nevíme tedy, kolik jich teď je.) Jsou jim právě tři týdny, zahlédla jsem jedno, že už chodí. Otázka zní: Co teď? Zasahovat, nebo nechat být? Hrozí, že když nejsme doma, kočka se občas nedostane ze sklepa ven nebo zpět dovnitř za nimi. Prostředí sklepa není nic moc a máme obavy, že koťata takhle budou divoká. Můžeme kočce dávat jídlo i dovnitř (jinak má misku venku), případně tam dát i kočičí záchod. Ale pokud bychom chtěli zasáhnout, nevím, kam s koťaty (domů je vzít nemůžeme, o prázdninách navíc střídavě odjíždíme, útulek je plný...) a jestli by nehrozilo, že je kočka opustí, případně stejně odstěhuje jinam. Možná je přivede ven k misce, až jim nebude stačit mléko? Ale co když zrovna nebudeme poblíž? (dovolená...) Doteď si kočka poradila, poradí si i dál? Že bychom ještě chvíli počkali? Ale podaří se nám později koťata odchytit a postarat se o ně? Od kdy je možné vzít je od matky? Co byste dělali? (S kočkami nemám moc zkušenosti a s koťaty už vůbec ne ...)

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2022 21:37

KočkakočkaA napsal(a):
Před časem se u nás na dvorku u činžovního domu "zabydlela" cizí březí kočka. Začali jsme ji krmit, je přítulná. Domů si jí vzít nemůžeme, ale alespoň jsme jí připravili venku pelíšek, ve kterém porodila 6 koťat. Chtěli jsme se o ně postarat v rámci možností (zákl. lék. ošetření + po odkojení zkusit najít domov, kočku vykastrovat a nechat dál volně a krmit), ale to bylo naivní - koťata po 5 dnech zmizela. Kočka se dál chodí najíst a pomazlit. Nebyli jsme si jisti, jestli koťata ještě vůbec žijí. Teď jsme je našli ve sklepě na místě, kam se nedostaneme (nevíme tedy, kolik jich teď je.) Jsou jim právě tři týdny, zahlédla jsem jedno, že už chodí. Otázka zní: Co teď? Zasahovat, nebo nechat být? Hrozí, že když nejsme doma, kočka se občas nedostane ze sklepa ven nebo zpět dovnitř za nimi. Prostředí sklepa není nic moc a máme obavy, že koťata takhle budou divoká. Můžeme kočce dávat jídlo i dovnitř (jinak má misku venku), případně tam dát i kočičí záchod. Ale pokud bychom chtěli zasáhnout, nevím, kam s koťaty (domů je vzít nemůžeme, o prázdninách navíc střídavě odjíždíme, útulek je plný...) a jestli by nehrozilo, že je kočka opustí, případně stejně odstěhuje jinam. Možná je přivede ven k misce, až jim nebude stačit mléko? Ale co když zrovna nebudeme poblíž? (dovolená...) Doteď si kočka poradila, poradí si i dál? Že bychom ještě chvíli počkali? Ale podaří se nám později koťata odchytit a postarat se o ně? Od kdy je možné vzít je od matky? Co byste dělali? (S kočkami nemám moc zkušenosti a s koťaty už vůbec ne ...)

Ano, koťata budou divoká. Když budete zasahovat, kočka je opustí nebo přestěhuje jinam. Vzít od matky ideálně ve třech měsících. Ale to je už nechytíte.

Prostě je to těžké. Snažíte se za jiné, taková kočka má být vykastrovaná. Neboli zkuste aspoň to.

7.7.2022 21:45

dala bych do sklepa krmení a vodu, možná i ten hajzlík, aby kočka a koťata neměly úplně důvod odcházet. kočku kastrovat klidně příští týden, jinak bude mít vzápětí další koťata.

tyhle... no zkuste za nimi co nejvíc chodit. jestli se kočka nechá pomazlit, koťata to odkoukají od vás. no a hledejte nové domovy.

8.7.2022 11:55
rapotacka11

XXX.XXX.224.93

Když je přestěhujete, kočka se pro ně vrátí ... moje zkušenost

Odebraná ve třech měsících budou skorodivoká.
Jedině jim pak najít domov někde na venkově.
Koťata od venkovní kočky nemusí být
vhodná do bytu. Touží ven, mají to v genech
a zavřená doma "zlobí".

13.7.2022 12:26
fikovnice

XXX.XXX.134.8

rapotacka11 napsal(a):
Když je přestěhujete, kočka se pro ně vrátí ... moje zkušenost

Odebraná ve třech měsících budou skorodivoká.
Jedině jim pak najít domov někde na venkově.
Koťata od venkovní kočky nemusí být
vhodná do bytu. Touží ven, mají to v genech
a zavřená doma "zlobí".

Moji empatičtí příbuzní jednou naložili kočku i s koťaty a odvezli je do kravína za vesnicí - já nevím - cca 3km. Kočka se vrátila záhy, a záhy také všechna koťata (byla ještě hodně malinká tehdy) nanosila z kravína zpět k příbuzným v tlamce...

13.7.2022 15:11
Bobča

XXX.XXX.20.192

fikovnice napsal(a):
Moji empatičtí příbuzní jednou naložili kočku i s koťaty a odvezli je do kravína za vesnicí - já nevím - cca 3km. Kočka se vrátila záhy, a záhy také všechna koťata (byla ještě hodně malinká tehdy) nanosila z kravína zpět k příbuzným v tlamce...

chudina kočice co dokáže zvířecí mateřská láska

14.7.2022 11:50
fikovnice

XXX.XXX.133.191

Bobča napsal(a):
chudina kočice co dokáže zvířecí mateřská láska

Teta mi tehdy referovala, že se Minda po návratu vyloženě usmívala, čemuž naprosto věřím!

14.7.2022 12:47
lesnížínka

XXX.XXX.10.85

No děvčata, asi to nechcete slyšet, ale zvířecí ,,mateřská láska", jak se nad ní rozplýváte většinou končí velmi rychle s první říjí a zvířata své dospělé děti už neřeší, neznají. Mateřská láska je u nich pudová záležitost, proto jsou feny neustále připravené postarat se o štěňata uhynulé alfy. Jakožto osoba, co by mateřkou láskou měla oplývat, no nějako chybí, mám na to střízlivější náhled

14.7.2022 14:01
Bobča

XXX.XXX.20.192

lesnížínka napsal(a):
No děvčata, asi to nechcete slyšet, ale zvířecí ,,mateřská láska", jak se nad ní rozplýváte většinou končí velmi rychle s první říjí a zvířata své dospělé děti už neřeší, neznají. Mateřská láska je u nich pudová záležitost, proto jsou feny neustále připravené postarat se o štěňata uhynulé alfy. Jakožto osoba, co by mateřkou láskou měla oplývat, no nějako chybí, mám na to střízlivější náhled

ale jó porád ..nekaž nám tu radost aspoň z té chvíle kočičí starostlivosti ..ty bys určitě nesla děcko-několik-takovou dálku v zubech...Co pak je dál,to už neřeším...ale v ten daný moment,co dokázala,je obdivuhodné Pak je to samozřejmě koloběh přírody... ty tvoje pudy...

14.7.2022 14:41
fikovnice

XXX.XXX.133.55

Bobča napsal(a):
ale jó porád ..nekaž nám tu radost aspoň z té chvíle kočičí starostlivosti ..ty bys určitě nesla děcko-několik-takovou dálku v zubech...Co pak je dál,to už neřeším...ale v ten daný moment,co dokázala,je obdivuhodné Pak je to samozřejmě koloběh přírody... ty tvoje pudy...

Jj, a teď si představ, že jich měla myslím 5. A nosila je logicky zpět po jednom...

14.7.2022 16:01
lesnížínka

XXX.XXX.10.85

fikovnice napsal(a):
Jj, a teď si představ, že jich měla myslím 5. A nosila je logicky zpět po jednom...

Kdyby ste byli co k čemu, pořídíte jí kočárek...nebo alespoň klokanku

16.7.2022 12:14
fikovnice

XXX.XXX.134.115

lesnížínka napsal(a):
Kdyby ste byli co k čemu, pořídíte jí kočárek...nebo alespoň klokanku

Vždyť víš, jakou mám "famílii"!

Já se celou historku o odvozu kočky s koťaty dozvěděla ex post.

16.7.2022 13:40
lesnížínka

XXX.XXX.5.225

fikovnice napsal(a):
Vždyť víš, jakou mám "famílii"!

Já se celou historku o odvozu kočky s koťaty dozvěděla ex post.

To byl vtip Jani Co se tam děje dál už nevím, ale ano, vím, že tě sejří

16.7.2022 15:10
fikovnice

XXX.XXX.134.115

lesnížínka napsal(a):
To byl vtip Jani Co se tam děje dál už nevím, ale ano, vím, že tě sejří

Bohužel...
A spíš než sejří je to tak, že mě jejich chování neskutečně mrzí a vnímám je jako nevděk.

16.7.2022 18:03
lesnížínka

XXX.XXX.5.225

fikovnice napsal(a):
Bohužel...
A spíš než sejří je to tak, že mě jejich chování neskutečně mrzí a vnímám je jako nevděk.

O tom bych ti mohla u svých příbuzných vyprávět. Ale jsem se poučila a moje rada zní: nikdy nic jako vděk nečekej. Pokud pomůžeš, už předem s tím počítej..pak tě to nebude mrzet. Znáš to: nevděk světem vládne....

Přidejte reakci

Přidat smajlík