Beruška- starší dáma skončila v útulku

je 10 let stará kočičí dáma, která celý svůj život žila v bytových podmínká...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den,
mám dotaz - hlídám kočku sousedce. Jedná se o roční kočičku, která je příšerně mazlivá. Krmím dle sousedky - ráno jí dává půlku kapsičky Felix (bohužel zůstala netknutá - ani se ji nedivím - samé želé /také bych nejedla). Asi snědla pár granulí - ale jednoduše kočce se stýská po paničce.
Ráno jsem se ji 15 minut hladila, a dnes večer jsem si s ní hrála asi půl hodiny. Vzala bych si ji k sobě, ale mám zde Igina /za prvé nevím jak bude reagovat Igin, a nechci ji zbytečně vystavit dalšímu stresu/
Nyní jsem ji dala polévku Cosmy (přeci jen kočka na ní není zvyklá a nechci, aby měla průjem. Maso také nezkouším, nechci sousedce rozmlsat a nevím jestli by syrové maso žrala)
Nějaké rady jak pozvednout kočce náladu? Nebo myslíte, že je to pouze první den, a pak se kočka rozežere? Sousedka je první den pryč /včera ještě žrala, ale dnešní snídaně z kapsičky zůstala bez zájmu/
nechte ji ve svém...dávejte,co sousedka určila,pomazlete se s ní,a nechte ji tam...Bude chvíli tesknit,ale neměnila bych až moc krmení.. hlavně vodu......Maximálně bych zkusila jiné kapsičky..Já hlídala už 2 krát..jen jsem jim koupila mlsky na "přilepšení"..V Lidlu mají takové polštářky s lososem aj..za pár korun...ty jsem jim dávala jako mlsky...Kapsu bych dala asi jinou-zkuste Royalku..(já kupovala v Bille)Mohla by už sníst i celou-v roce..
Netrapte se,když nebude jíst...Však ona si veme,až bude hlad
Já zjistila,že Max,když ho hlídala sousedka a kolikrát se na něho "vyprdla"..(ona kočky moc nemusela)vydržel ..vadilo mi to hodně,ale nic jsem s tím nenadělala...
Jednou jsem přijela dřív-nečekaně...a bylo v záchodku nevybráno...miska prázdná...
Bobča
napsal(a):
nechte ji ve svém...dávejte,co sousedka určila,pomazlete se s ní,a nechte ji tam...Bude chvíli tesknit,ale neměnila bych až moc krmení.. hlavně vodu......Maximálně bych zkusila jiné kapsičky..Já hlídala už 2 krát..jen jsem jim koupila mlsky na "přilepšení"..V Lidlu mají takové polštářky s lososem aj..za pár korun...ty jsem jim dávala jako mlsky...Kapsu bych dala asi jinou-zkuste Royalku..(já kupovala v Bille)Mohla by už sníst i celou-v roce..
Netrapte se,když nebude jíst...Však ona si veme,až bude hlad
Já zjistila,že Max,když ho hlídala sousedka a kolikrát se na něho "vyprdla"..(ona kočky moc nemusela)vydržel ..vadilo mi to hodně,ale nic jsem s tím nenadělala...
Jednou jsem přijela dřív-nečekaně...a bylo v záchodku nevybráno...miska prázdná...
To u mě nehrozí. Já se řídím heslem, chovej se k druhému tak, jak chceš aby se choval k Tobě. Postarám se o Elišku, tak jak bych chtěla, aby bylo postaráno o Igina.
Záchod vyčistím dvakrát denně, granule sousedka nechává tak, já tam nechám taky. A samozřejmě si s ní chviličku pohraju, pomazlím - kočka mě zná, ale je vidno, že chce svou paní.
Je opravdu drobná, vypadá jako koťátko (tipla bych 2 kg.), je opravdu rozdíl, když si na Vás lehne 5,3 kg kocour a maličká Eliška.
napsal(a):
To u mě nehrozí. Já se řídím heslem, chovej se k druhému tak, jak chceš aby se choval k Tobě. Postarám se o Elišku, tak jak bych chtěla, aby bylo postaráno o Igina.
Záchod vyčistím dvakrát denně, granule sousedka nechává tak, já tam nechám taky. A samozřejmě si s ní chviličku pohraju, pomazlím - kočka mě zná, ale je vidno, že chce svou paní.
Je opravdu drobná, vypadá jako koťátko (tipla bych 2 kg.), je opravdu rozdíl, když si na Vás lehne 5,3 kg kocour a maličká Eliška.
ano..já právě taky...Jak jsem byla zkraje prázdnin hlídat ta 3 koťata a současně 4 velké kočky...Jak kámoška přijela z dovči-prý-ti jaksi porostli(koťata)... No bodejť..neřekla jsem jí,že jsem ještě dokupovala kapsy kotěcí..a dávala jim zvlášť ..jako dávku pro tolik koček-a to dohromady-mi přišlo hoodně málo...
Loni taky...měla jsem krmit psí konzervy jak pro psy,tak pro kočky.
Tak tam jsem je teda trochu pokazila...nakoupila jsem kočičí kapsy pro kočky...mlsky a psí kost pro čuvačku-chudera nevěděla,co s ní má dělat ...Maso teda né,ale holt jsem je musela taky trochu třídit..sphynxovi misku na radiátor-tam nevyskočily pekinézky...kočce angoračce v jiné místnosti a té velké čuvačce venku..
Já to taky tak beru-nemohla bych je ošidit
Čerstvé mám pro Igina připravené, ale sousedka s mým BARF krmením kocoura nesouhlasí (kolikrát jsme se o tom bavily, že by měla strach krmit čerstvým masem)
Uvidíme, podle mého se rozežere - teprve dnes si asi uvědomila, že panička odjela na delší dobu
rapotacka11
napsal(a):
Maso nabídněte.
Není to tak složité.
Uvidíte.
Čerstvé, syrové.
Rapoťačko...ale to je rapidní zásah do jejich zažitého jídelníčku!!...do toho bych nešla..pokud majitelka nesouhlasí ...Dá se to vydržet-vlastně nevíme,na jak dlouho odjela??...-dodržet prostě režim "domácího"..akorát množství bych třeba porušila,ale když nechce majitelka maso....a pak bude kočka maso vyžadovat..a dostane vynadáno "Biaca"...Já bych radila-vydržet
Bobča
napsal(a):
Rapoťačko...ale to je rapidní zásah do jejich zažitého jídelníčku!!...do toho bych nešla..pokud majitelka nesouhlasí ...Dá se to vydržet-vlastně nevíme,na jak dlouho odjela??...-dodržet prostě režim "domácího"..akorát množství bych třeba porušila,ale když nechce majitelka maso....a pak bude kočka maso vyžadovat..a dostane vynadáno "Biaca"...Já bych radila-vydržet
Přesně, když si to majitelka nepřeje, rozhodně bych to neřešila tímto způsobem.
Nechat ji ve svém domácím prostředí, neberte ji k sobě, to je ještě větší stres (panička pryč, to už je dost velký stres, zvlášť pokud je to poprvé).
Nenuťte ji do ničeho, ani do jídla, nechte ji v klidu, pomazlete, promluvte, za pár dní by to mělo být lepší. Pokud ne (a sousedka bude ještě pryč), pak má sousedka problém
Aktualizace k Elišce - tak úplatky nefungují (není zvyklá, tak si ani COSMA polévku nevzala - ani pamlsky.)
Dnes ráno jsem ji opět dala Felix tak uvidíme, jinak byla sežrána 2 x dávka granulí /v nejhorším holt přežije na granulích)
Také jsem s ní ráno více pobyla a trochu prohnala vábničkou. Myslím, že do neděle ráno vydržíme. (Faktem je, že kočka je sousedky důchodkyně, která je s ní celou dobu doma a nyní poprvé odjela na týden do lázní.)
Měli jste vidět Igina, jak byl nadšený, když kolegyně měla dovolenou a já chodila na 8 hodin do práce místo, abych byla na částečném home-office. Stále vždy nyní s obědem otálí, jako by se bál, že mu odejdu zase do práce
Bobča
napsal(a):
jo kočky to vycítí ..jsem si uvědomila,jak jsem blbá,radím vám tu s mlskama,když vy máte doma taky kocoura
Tak aspoň,že ty granule jí..to pude
Ano, mám doma velmi rozmazleného kocoura. Ačkoliv všichni obdivují jak poslouchá, někdy mám pocit, že jsem to já, kdo je kocourovi pod packou. A já hlupačka skáču, jak on píská /nebo mňouká
napsal(a):
Ano, mám doma velmi rozmazleného kocoura. Ačkoliv všichni obdivují jak poslouchá, někdy mám pocit, že jsem to já, kdo je kocourovi pod packou. A já hlupačka skáču, jak on píská /nebo mňouká
to znám ..,bydlela jsem u svého kocoura 2 a půl roku v garsonce...fotky jste určitě tady někde viděla bílorezavý Maxík... ..
ten si normálně vymňoukal přemístění misek z koupelny do pokoje..Pořád chodil a mňoukal a vedl mě do koupelny..Jsem si pak uvědomila,že on od mala byl zvyklý jíst a vykonávat potřebu,když jsem byla na záchodě..prostě asi,aby měl asistenta
Tak jsem misky dala vedle počítače(teda na zem )..a byl klid...a ještě jsem "vychytala" plochý talířek-plastový s okrajem,a z toho se mu ty granule líp jedly..Měl dlouhé vousy,a pořád cukal hlavou,když je měl v kočičí misce..a taky jich tolik nesnědl ..Pak mi ležel pod obrazovkou..někdy mi bránil v psaní tlapkou a sápal se mi věčně na prsa -tam se mu nejlíp leželo
Ano, právě jsem obdivovala jeho hraní si s kulodráhou.
Ps. také jsem vždy přivolána jako dozor k miskám, když jí. Odskočit si, když je snídaně - tak okamžitě si mě jde vyzvednout a teprve až se vrátíme pokračuje v jídle.
Je to takový požitkář, že raději bude pro granule běhat, když mu je házím, než, aby si je v klidu vzal z misky v ložnici.
Taky si nakonec myslím, že by byla
čistá zhovadilost,
nabídnout kočce syrový maso.
Jó Felix, to je .
Hlavně, že jí chutná a prospívá.
https://www.stream.cz/adost/psi-zradlo-co-je-odpad-za-velke-penize-a-cim-zvire-rozhodne-nekrmit-11347617
rapotacka11
napsal(a):
Taky si nakonec myslím, že by byla
čistá zhovadilost,
nabídnout kočce syrový maso.
Jó Felix, to je .
Hlavně, že jí chutná a prospívá.
https://www.stream.cz/adost/psi-zradlo-co-je-odpad-za-velke-penize-a-cim-zvire-rozhodne-nekrmit-11347617
Jako maso je rozhodně lepší....ba dokonce nejlepší krmení pro kočku. Ale kdyby mi hlídací kdokoliv krmil v mé nepřítomnosti kocoury něčím jiným, než jsem připravila, tak jedno je jisté - dotyčný by již příště nehlídal. Já jsem na tohle hrozná. Nedám ani na procházce jinému psovi naše pamlsky.
Ale jsou to prostě jen zkušenosti. Dva kocouři nemůžou sníst cokoliv. Jeden má průjmy po kuřecím a druhý bere cyklosporiny, protože se imunitní systém zbláznil a reaguje ani nevíme na co (jinak bychom to vyloučili).
Takže hokus pokusy, byť s dobrými úmysly, bych měla problém vydýchat.
Perlička.....chovatelka, od které mám kocoura, co bere cyklosporiny mi řekla, že to má kocour proto, že žere až moc kvalitní žrádlo. Kdybych mu prý sem tam strčila toho Felixe, tak se tohle nestane (čemuž tedy nevěřím, ale ona zřejmě ano)
Naštěstí kočka žere granule, které ji dává majitelka.
Prostě se Felixe nedotkla - a ano považuji FELIX krmivo za odpad (svému kocourovi, bych nedala - navíc si myslím, že by ani nežral /samé želé)
Když už má můj kocour žrát konzervu tak pouze Granatu nebo Wild /max. podíl masa a bez cukru a konzervantů./
Tedy pokud nepočítám konzervičky Cosma, Canagan, Almo nature...
Takže pokud kočka za celý pobyt bude na granulích nemám s tím problém /je to PURINA a to tedy budiž./
Aktualizace - Eliška se rozežrala. Zaplať Bohu. Ale včera mě teda vystrašila.
Vrátím se k tomu krmení. Kočky jinou kapsu jak Felix nechtějí, zkoušela jsem všechno možné. Když mi omlátili o hlavu Miamorku za takřka 40Kč kapsičku...dobře, žerte si ty Felixy. K tomu granule Royal Canine(stejný případ) a maso. Tak si říkám, že když mezi tím mají i maso, je jedno, co je ten zbytek
lesnížínka
napsal(a):
Vrátím se k tomu krmení. Kočky jinou kapsu jak Felix nechtějí, zkoušela jsem všechno možné. Když mi omlátili o hlavu Miamorku za takřka 40Kč kapsičku...dobře, žerte si ty Felixy. K tomu granule Royal Canine(stejný případ) a maso. Tak si říkám, že když mezi tím mají i maso, je jedno, co je ten zbytek
Dřív moji kocouři dostávali jak Felixe, tak zcela výjimečně i whiskas (to když jsem jednoho po infekci potřebovala rozjíst čímkoliv). K tomu maso, zakysanou smetanu, cosmy s tuňákem, vejce, různé pasty, kvalitní granule k dispozici non-stop. Já taky miluju chipsy a popcorn i když bych bez nich mohla být. Život není jen o tom žít za každou cenu správně, ale taky si ho občas v rozumné míře užít
Teď mají bohužel s většinou těch radostí utrum, protože ty mňam mňam kapsičky mají tolik přidaných zbytečností, že nevím, po čem by se mi kocour potentočkoval. Jo a jeden miluje psí pamlsky carnilove. Ty mu kupodivu nic nedělají.
lesnížínka
napsal(a):
Nejste jediný případ, další sousedka také krmí Felixem, také Miamor kapsičku odmítli. A můj kocour už tam rozmlsaný, že odmítá i Miamor kapsičku (pravda je, že já sama jsem přešla na kvalitnější - kapsičky Granaty)
Ale alespoň se mi u sousedky podařilo odstranit Whiskas granule a nahradit je kvalitnějšími a nyní je i sousedka spokojenější a kočkám i nové granule více chutnají.
Já jsem strašná - nemyslím, že by kočka měla být neustále na BARFu (za prvé v Jbc se těžko shání /a malé balení už vůbec/, a objednávat ho nemá smysl). A kupovat neustále maso jen kvůli kocourovi se nevyplatí (kocour má štěstí, že já sama jsem masožravec a téměř každý den si vařím oběd.)
napsal(a):
Nejste jediný případ, další sousedka také krmí Felixem, také Miamor kapsičku odmítli. A můj kocour už tam rozmlsaný, že odmítá i Miamor kapsičku (pravda je, že já sama jsem přešla na kvalitnější - kapsičky Granaty)
Ale alespoň se mi u sousedky podařilo odstranit Whiskas granule a nahradit je kvalitnějšími a nyní je i sousedka spokojenější a kočkám i nové granule více chutnají.
Já jsem strašná - nemyslím, že by kočka měla být neustále na BARFu (za prvé v Jbc se těžko shání /a malé balení už vůbec/, a objednávat ho nemá smysl). A kupovat neustále maso jen kvůli kocourovi se nevyplatí (kocour má štěstí, že já sama jsem masožravec a téměř každý den si vařím oběd.)
Já krmím kombinaci hovězí nebo vepřové srdce + kuřecí krky nebo skelety + kuřecí játra + konzervy (jakékoliv) + granule (jakékoliv). U mladšího. U staršího převládá renal dieta.
napsal(a):
Já krmím kombinaci hovězí nebo vepřové srdce + kuřecí krky nebo skelety + kuřecí játra + konzervy (jakékoliv) + granule (jakékoliv). U mladšího. U staršího převládá renal dieta.
Z tohoto BARFu Reni, by mi nežrali ale vůbec nic...všechno vyzkoušeno Teď začal Viktor zase z nějakého důvodu chodit ježkovi na granule Purizon. Když je měl, tak je nechtěl a chtěl jen ty Royalky. Jak nasypu ježkovi, už je u misky. Doufám, že se neposerká Nemám přehled, bobky jsem neviděla minimálně měsíc, nevím, kam je nosí Ani na cestě nic Ale vypadá dobře(Viktěna, ježka jsem taky týden nepotkala )
U nás (naše vlastní dvě až tři kočky bytové, čtyři venkovní plus občas depozitování koťat) tvoří základ stravy KVALITNÍ granule. Nejlevnější, nejjednodušší řešení. Nekazí se, nesmrdí, jsou kočkám k dispozici nonstop, když zůstanou pár dní samy doma, nemusím řešit, kdo nakrmí, odstraní zbytky.
Naučit kočku na granule považuji za základ, nikdy nevíme, co nás a kočku potká (nemoc, dieta, ztráta domova), pokud je naučená na granule, bude mít jednodušší život.
BARF je OK, pokud se s tím chce majitel zaobírat. Vyžaduje to víc péče, času, prostoru. A ne každý se tomu chce věnovat. U nás maso jako pamlsek (no, jedí jen mořské ryby:) A i ten Felix občas přijde, byť v malém množství. Přesně, když jim chutná, občas ho dostat můžou...
Jako u všeho, používejme zdravý rozum
Já jsem toho názoru, že nejlepší je krmit kombinovaně.
Ráno mokré /ano někde jsem četla, že to může kazit zuby, ale zase to dodá potřebnou vodu a kocour tolik nepřibere/. Porce mám samozřejmě uzpůsobené.
V poledne mu dávám polévku nebo kousek masa (buď z mého oběda /syrového/ nebo mám malé vaničky s BARF.)
A na noc považuji za nejlepší granule (kočka podle mého názoru pak má pevnější stolici - i když můj rozcapený kocourek někdy, když nemá chuť čeká do rána na konzervu)
Vlastně způsob krmení byl základním sporem mezi mým bývalým veterinářem, který mi neustále tvrdil, že nejlepší způsob je krmení granulemi(jeho názor byl, že krmím příliš bohatě a kočka pak z toho důvodu zvrací - ne nebyl to ten důvod /byla to má chyba, když jsem kocourovi ohřívala jídlo v mikrovlnce - jakmile jsem přestala přestal zvracet).
Tak na krmení jsou různé názory a jak píšu výše, měl by vítězit zdravý rozum. Kvalitní granule jsou prostě nejjednodušší variantou i pro majitele, kteří se jinak v krmení moc nevyznají.
Proti BARFu v zásadě nic nemám, ale sama to nepraktikuju, protože to prostě vyžaduje čas a prostor, který v bytě prostě nemám (větší mrazák). A v útulku je barfování samozřejmě úplně science fiction. Proto mi zarytí "barfovači" přijdou trochu jako sekta. A neuvědomují si, že průměrný majitel kočky stejně k barfování bude přistupovat bez znalostí nějakého širšího kontextu - my poučenější víme, že kočku nelze krmit jen svalovinou a že to chce komplexnější přístup, ale kolik z průměrných majitelů tohle ví?
Takže krmme si každý své zvíře, jak chceme, ano, i toho Felixe občas dejme, když to kočce chutná a nemá po něm zdravotní obtíže.
deauville
napsal(a):
Tak na krmení jsou různé názory a jak píšu výše, měl by vítězit zdravý rozum. Kvalitní granule jsou prostě nejjednodušší variantou i pro majitele, kteří se jinak v krmení moc nevyznají.
Proti BARFu v zásadě nic nemám, ale sama to nepraktikuju, protože to prostě vyžaduje čas a prostor, který v bytě prostě nemám (větší mrazák). A v útulku je barfování samozřejmě úplně science fiction. Proto mi zarytí "barfovači" přijdou trochu jako sekta. A neuvědomují si, že průměrný majitel kočky stejně k barfování bude přistupovat bez znalostí nějakého širšího kontextu - my poučenější víme, že kočku nelze krmit jen svalovinou a že to chce komplexnější přístup, ale kolik z průměrných majitelů tohle ví?
Takže krmme si každý své zvíře, jak chceme, ano, i toho Felixe občas dejme, když to kočce chutná a nemá po něm zdravotní obtíže.
Vím, že svalovinou se krmit nemá, krmila jsem barfem psy. Ale kočky si nevezmou nic, co by jen zavánělo kostí. Zkoušela jsem jim dávat kuřecí a králíčí žebra, kuřecí krky, potlučené...nic, ani náhohou, to kuřecí nežerou vůbec, žádné drůbeží. Takže ještě co? Jaká je jiná možnost? Ale neřeším, když tak sežerou myš nebo ptáčka...
BARF = přirozená strava
lesnížínka
napsal(a):
Vím, že svalovinou se krmit nemá, krmila jsem barfem psy. Ale kočky si nevezmou nic, co by jen zavánělo kostí. Zkoušela jsem jim dávat kuřecí a králíčí žebra, kuřecí krky, potlučené...nic, ani náhohou, to kuřecí nežerou vůbec, žádné drůbeží. Takže ještě co? Jaká je jiná možnost? Ale neřeším, když tak sežerou myš nebo ptáčka...
A to můj Kubík žere. Pomlácené kuřecí krky i skelety. Povařené. Ale u (polo) venkovních koček bych nějaký barf vůbec neřešila.
Bobča
napsal(a):
krmila jsem barfem psy.
Proti BARFu v zásadě nic nemám, ale sama to nepraktikuju, protože to prostě vyžaduje čas a prostor, který v bytě prostě nemám
to mě zmátlo..
U mě to tolik času a prostoru nezabere. Prostě čas od času nakoupím srdce, játra, kuřecí krky nebo skelety, nakrájím, dám do krabiček od Ramy a do mrazáku. A pak už jenom vytahuji.
lesnížínka
napsal(a):
Pak už zbývají jen ty granule Ale vážně, moje kočky nežerou ani tu svalovinu. Z masa jedině mořské ryby, a to ne všechny. Nechtějí, nedávám.
U mě také kocoura nepotěším krkem (musí se kousat), ale křidélko to si dá rád. Jednou jsem si z něj takto vystřelila, že jsem mu do misky dala celé stehno. Chudáček na to jen koukal a lízal, a pak začal mňoukat, jelikož nevěděl jak na to.
U nás se většinou, když chystám vaničky jedná o kombinaci kuřecího, krůtího, a jater. Jinak samozřejmě dostane také část masa, které si chystám k obědu. (a to mu samozřejmě chutná nejvíc - tedy pokud se nejedná o hovězí)