Sibiřská kčka a ostatní zvířata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2008 23:32

Zdravím, uvažujeme o pořízení sibiřské nebo mainské kočky, ale v bytě již máme v kleci 2 osmáky degu, tak bych se chtěl zeptat, jestli nemá někdo zkušenosti se soužitím těchto koček s ostatními zvířaty a zejména pak s osmáky nebo podobnými stvořeními? Nebylo by asi nejlepší, kdyby kočka celý den dorážela na klec a snažila se s osmáky si "pohrát". Moc díky za každou odpověď.

29.1.2008 05:37

agent21 napsal(a):
Zdravím, uvažujeme o pořízení sibiřské nebo mainské kočky, ale v bytě již máme v kleci 2 osmáky degu, tak bych se chtěl zeptat, jestli nemá někdo zkušenosti se soužitím těchto koček s ostatními zvířaty a zejména pak s osmáky nebo podobnými stvořeními? Nebylo by asi nejlepší, kdyby kočka celý den dorážela na klec a snažila se s osmáky si "pohrát". Moc díky za každou odpověď.

Každá kočka je jiná a některá si drobných zvířat nevšímá, jiná s tím má problém. Nejjednodušší řešení je nechat klec s osmáky v jedné místnosti a kočka by do této místnosti buď neměla přístup vůbec nebo jen pod dohledem členů rodiny.

29.1.2008 06:37

agent21 napsal(a):

máme maincoona-kocoura. Pořizovala jsem si ho v době, kdy jsem měla dospělou fretku. Nejdřív jsem se bála nechat je pohromadě, aby fretka neuděla nic Berrymu, po týdnu jsem měla strach, že by Berry udělal něco fretce . Když už se Berry dostatečně zklidnil a nebyl tak poblázněný (asi tak po roce), už jsem je začala nechávat spolu i bez dozoru. Takhle jsem postupovala i s Tazmánem a vše v pohodě. Je víc než potřeba,aby si kočka uvědomila, že i osmáci jsou "běžné zařízení bytu", když je začne považovat za samozřejmost, nebude mít snahu se k nim za každou cenu dostat. Toho se dá docílit jen tím, že s nimi bude kotě v kontaktu pokaždé, když budete doma a pokaždé, když se zaměří na klec, odvedete její pozornost. Ne však, když se bude jen dívat. Určitě si je bude chtít prohlédnout, kočky jsou zvědavé. Myslím si, že jestli bude nebo nebude kočka chtít osmáky sežrat nezáleží na plemeni, ale na tom, jak ji povedete a hlavně na její povaze. Divochovi se cokoliv "vysvětluje" špatně.

29.1.2008 09:00

odberryho napsal(a):
máme maincoona-kocoura. Pořizovala jsem si ho v době, kdy jsem měla dospělou fretku. Nejdřív jsem se bála nechat je pohromadě, aby fretka neuděla nic Berrymu, po týdnu jsem měla strach, že by Berry udělal něco fretce . Když už se Berry dostatečně zklidnil a nebyl tak poblázněný (asi tak po roce), už jsem je začala nechávat spolu i bez dozoru. Takhle jsem postupovala i s Tazmánem a vše v pohodě. Je víc než potřeba,aby si kočka uvědomila, že i osmáci jsou "běžné zařízení bytu", když je začne považovat za samozřejmost, nebude mít snahu se k nim za každou cenu dostat. Toho se dá docílit jen tím, že s nimi bude kotě v kontaktu pokaždé, když budete doma a pokaždé, když se zaměří na klec, odvedete její pozornost. Ne však, když se bude jen dívat. Určitě si je bude chtít prohlédnout, kočky jsou zvědavé. Myslím si, že jestli bude nebo nebude kočka chtít osmáky sežrat nezáleží na plemeni, ale na tom, jak ji povedete a hlavně na její povaze. Divochovi se cokoliv "vysvětluje" špatně.

Sama mám dva osmáky degu - dva roky staré. Před 8 měsíci přibylo sibiřské kotě. Byl to takový prcek a "dům" s osmáky na polici, takže pro ni vysoko. Ale moc ji zajímali, tak jsme ji občas vysadili, aby se podívala a očichali se přes klec. Chvíli jsme i zkoušeli, jestli se neskamarádí, ale osmák je příliš malý a kočka ho chce prostě ulovit - nic naplat a protože jsem nechtěla čekat na nehodu, prostě je nepouštím v její přítomnosti. Ale přes klec jejich soužití funguje perfektně. Osmáci se brzy stali běžnou a okoukanou součástí domácnosti...fakt, že na jejich kleci kočka někdy spí, někdy se je snaží popohánět přes klec, ale je to takové líné a přátelské. Naopak to oni na ni kolikrát prskají, když nemají náladu a chtějí ji z klece vyhnat. Jednou jsem po krmení zapomněla otevřená dvířka a odešla do práce (už se mi párkrát stalo, když ještě nebyla kočka - to utekli a já je pak hledala) a přijdu z práce, vidím otevřeno a už jsem viděla osmáky v pánu...ale jsou opravdu moc chytří !!! Protože věděli, že venku je kočka, prostě nevylezli, neutekli, čekali v kleci. Byla jsem hrozně překvapená. Kočka se samozřejmě do toho malého otvoru nevešla, těžko říci, jestli si vůbec všimla... Každopádně všechna zvířátka se vedle sebe naučí aspoň žít, pokud jim jejich druh nedovolí se spolu přátelit.

30.1.2008 14:19

agent21 napsal(a):

Mám od září sibiřskou kotičku v jednom pokoji s osmáky, morčaty, želvami a rybičkami :)
Akva/terárka jsem samozřejmě musela z vrchu zakrýt, jinak by kotě chodilo plavat nebo čůrat želvě do písku, morčata mají preventivně střechu nad hlavou a zepředu pletivo taktéž, takže číča se na ně občas chodí dívat (děsná sranda, sedí nahoře a čučí s hlavou dolů do ubikace :)) a jinak má na střeše morčatária jeden z pelíšků, kam někdy chodí spát.
Co se týče styku kočky s osmáky - osmáci mají klec kříženou s terárkem, na stropě klece leží polička, takže kotě si chodí sednout na poličku, opět na ně kouká, nekdy se vydrápe na klec z boku, snaží se strčit tlapky do klece, ale jen občas a spíš tak nějak "uživatelsky", myslím že kdyby je skutečně chtěla dostat tak se snaží podstatně více.
S osmáčíma blbounkama to ani nehne, nebojí se, naopak, jsou zvědaví jak opice, takže jí pod ty tlapky div nevlezou, očichávají se přes klec, chodí se na kotě koukat i ocásky pořád mají celé, tak doufám že jsem to právě nezakřikla :)
Taky se dobře snáší se psy, spolubydlící mají dva retrívry, z počátku před nimi utíkala, teď už jen před psem, protože on je takový akční, bláznivec jeden, takže když ji moc otravuje šups a je na lince/stole/atp., s fenou se snáší dobře, nechá se očichat oňuchňat, fena je totiž mírnější a navíc je zvyklá na dospělé kočky, které pro vytasené drápy daleko nejdou :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík