Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.3.2006 08:57

Jak naučit kotě chodit na kočičí záchod? Máte nějaké typy, kde nejlépe umístnit záchod? Existuje více kočkolitů a pokud ano, s jakým máte nejlepší zkušenosti? Jak často se mění?

10.3.2006 09:16

eva nohelova napsal(a):
Jak naučit kotě chodit na kočičí záchod? Máte nějaké typy, kde nejlépe umístnit záchod? Existuje více kočkolitů a pokud ano, s jakým máte nejlepší zkušenosti? Jak často se mění?

Kotě přichází od chovatele už naučené na toaletu, většinou se to naučí od matky už ve velmi ranném věku - tak do šesti týdnů. Vyjímkou jsou snad jen nalezenci předčasně odstavení od matky, ale takové kotě by si měl vzít spíš někdo kdo už má jisté zkušenosti. Je lepší v prvních dnech po příchodu koťátka omezit jeho prostor, zvláště ve velkém bytě kde je jen jeden záchůdek se mu může stát že ho nenajde včas. Proto je lepší ho v prvních dnech nechat jen v jedné místnosti a postupně jeho prostor rozšiřovat. Záchodky se dají v podstatě rozdělit na kryté a nekryté - krytý sice zabere více místa, ale je určitě lepší, kočka v něm má klid. Steliv do záchodků existuje celá řada a každý typ má své plusy a mínusy. Některé jsou vhodnější když je v domácnosti jen jedna kočka, jiné jsou lepší pro větší kolektiv, asi si každý musí vyzkoušet sám co mu bude vyhovovat. .

13.3.2006 13:21

eva nohelova napsal(a):

My jsme meli asi same kocky chapave, ale nase bytova kocka - ac jako kote nalezenec z ulice, se naucila rychlosti blesku. Poprve se vycurala na podlozku pro boty (plastovy odkapavac na nadobi ) a pak uz vzdy chodila na bedynku s kockolitem, postavili jsme ji tam a hned se vycurala, priste uz jinam nesla.
Pred rokem jsme nasli touto dobou kote (asi 7 tydnu) ve snehu na lukach, vzali jsme ho domu a hledali mu domov. Dali jsme mu nazrat a hned jsme ho posadili do kockolitu, take se okamzite vycuralo. Dostali ho nasi znami i s kockolitem a uz jim take nikdy jinam neslo.
A jeste jedna zkusenost, loni se sousedovic kocicce narodila u nas na chate kotatka, ktera jsme nechteli nechat zabit, tak jsme je ucili slusnemu chovani, abychom je udali. Takze jsme jim na pudu dali bedynku s kockolitem, kterou take zacala docela rychle pouzivat, nejdrive sice na hrani ale potom na curani.
Dobrym tipem by bylo vzit trochu kockolitu ze zachudku jine kocky - o ktere samozrejme vite, ze je zdava. Ten primichejte do vaseho cisteho, potom kote rychle pochopi, ze je to WC. Nejlepsi by samozrejme byl kockolit od jeho mamci.

Umisteni zachodu nema zadna omezeni, zalezi na vas, kde se vam bude "libit", samozrejme tam ale kocka musi mit dobry pristup v kteroukoli hodinu.

Kockolitu existuje spousta, my jsme na zacatku nic takoveho nevedeli, tak jsme proste zacali kupovat prvni, ktery nam prisel pod ruku - coz je do dnes Mikes, v makru stoji neco kolem 70,- 10kg, mame s nim jen dobre zkusenosti. Zkouseli jsme i stelivo z makra ARO ale to je nekdy dost prasne.

Kockolit menime jen zridka. Vzdy, kdyz koca zachudek pouzije, vyndame hrudku (hovinko, nebo curani) a prisypeme, aby mela dost materialu na hrabani. Tak jednou za 3 mesice cely obsah zachudku vysypeme a nahradime uplne novym.

15.3.2006 10:23

sona janska napsal(a):
My jsme meli asi same kocky chapave, ale nase bytova kocka - ac jako kote nalezenec z ulice, se naucila rychlosti blesku. Poprve se vycurala na podlozku pro boty (plastovy odkapavac na nadobi ) a pak uz vzdy chodila na bedynku s kockolitem, postavili jsme ji tam a hned se vycurala, priste uz jinam nesla.
Pred rokem jsme nasli touto dobou kote (asi 7 tydnu) ve snehu na lukach, vzali jsme ho domu a hledali mu domov. Dali jsme mu nazrat a hned jsme ho posadili do kockolitu, take se okamzite vycuralo. Dostali ho nasi znami i s kockolitem a uz jim take nikdy jinam neslo.
A jeste jedna zkusenost, loni se sousedovic kocicce narodila u nas na chate kotatka, ktera jsme nechteli nechat zabit, tak jsme je ucili slusnemu chovani, abychom je udali. Takze jsme jim na pudu dali bedynku s kockolitem, kterou take zacala docela rychle pouzivat, nejdrive sice na hrani ale potom na curani.
Dobrym tipem by bylo vzit trochu kockolitu ze zachudku jine kocky - o ktere samozrejme vite, ze je zdava. Ten primichejte do vaseho cisteho, potom kote rychle pochopi, ze je to WC. Nejlepsi by samozrejme byl kockolit od jeho mamci.

Umisteni zachodu nema zadna omezeni, zalezi na vas, kde se vam bude "libit", samozrejme tam ale kocka musi mit dobry pristup v kteroukoli hodinu.

Kockolitu existuje spousta, my jsme na zacatku nic takoveho nevedeli, tak jsme proste zacali kupovat prvni, ktery nam prisel pod ruku - coz je do dnes Mikes, v makru stoji neco kolem 70,- 10kg, mame s nim jen dobre zkusenosti. Zkouseli jsme i stelivo z makra ARO ale to je nekdy dost prasne.

Kockolit menime jen zridka. Vzdy, kdyz koca zachudek pouzije, vyndame hrudku (hovinko, nebo curani) a prisypeme, aby mela dost materialu na hrabani. Tak jednou za 3 mesice cely obsah zachudku vysypeme a nahradime uplne novym.

Rozhodně jsou lepší značky kočkolitů než je Mikeš. Já mám šest koček a chodím do práce, takže jsem s Mikešem a podobnými stelivy měla velké problémy. Nemohu totiž vybírat hrudky okamžitě po použití a tak se mi stávalo buď to, že hrudky vyschly a opět se rozpadly, nebo jsem po příchodu z práce našla v záchodku jen smrduté bláto. Měla jsem obrovskou spotřebu (asi dva pytle za týden), navíc jsem stelivo musela nosit z obchodu. Naštěstí se v poslední době objevila i další hrudkující steliva, která fungují mnohem lépe, hrudky drží i po delší době a ostatní stelivo zůstává čisté. Já mám dobré zkušenosti a mohu doporučit Zverlit (bentonitový) nebo Cats Best Öko Plus (ten je na bázi dřeva a já ho nyní používám, protože je lehčí a dá se spláchnout). U těchto steliv je sice jeden pytel dražší, ale zvlášť když je v domácnosti více koček tak rozhodně ušetříte, protože budete mít mnohem menší spotřebu.

31.1.2016 22:27
Ivva1

XXX.XXX.168.46

Na záchod moje kočička uměla, když jsme si ji pořídili. Jinak toaletu jsme umístili do koupelny (máme catgenie automatku a ta musí mít přívod...). Rychle si zvykla.

1.2.2016 08:02
Isistera

XXX.XXX.166.190

Hlavně je důležité hned, jak kotě přinesete, posadit ho na záchůdek a během dne to ještě párkrát zopakovat, aby si zapamatovalo, kde ho má. Třeba mu v něm i párkrát hrábnout pacičkou. Když se stane nehoda mimo, nebo začne hrabat jinde, hned dát na záchůdek. Moji kluci, přestože vesničtí balíci , to zvládli do druhého dne...

1.2.2016 08:04
lusice

XXX.XXX.27.162

Už když jsem svého kocoura viděla poprvé v jeho 6 týdnech, tak po napapání šel on i ostatní koťata na záchod a pak spát smajlík. U mně doma jsem ho po příchodu domů posadila do záchodu a nikdy nikam jinam nešel. To samé na návštěvě u mých rodičů. Má všude stejný záchod (krytý bez dvířek), akorát jiná barva. Kočkolit jsem koupila stejný jako měl v CHS - Cats Best Öko Plus. Ten mi vyhovuje, tak jsem u něj zůstala. Bydlím v bytě, tak je super, že ho můžu spláchnout.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2016 12:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky nebyl problém z chozením na záchod, když jsem sem pořizoval kočku. Třeba máma má dvě kočky a kocour je háklivej na záchod a jakmile je špinavej, tak jde vedle :( tak to máma vyřešila taky nákupem catgenie.

Mončiči

28.2.2016 12:37
Mončiči

XXX.XXX.34.1

eva nohelova napsal(a):

Kočka je od přírody docela čistotné zvíře a chodit na záchod se naučí velice rychle sama. Jinak záchod nejde umístit úplně kamkoliv. Třeba v kuchyni nebo v ložnici jej fakt nedoporučuji A hlavně i pro kočku je lepší mít wc někde v klidné části bytu/domu. Taky bych nechtěla být na wc a aby kolem mě někdo furt chodil Kočkolitů je několik druhů. Buď silikonové, bentonitové, dřevěné. Ideálně je postupně vyzkoušet všechny a uvidíte, co bude Vám a kočičákovi vyhovovat nejvíce. Já teda skončila u klasiky-bentonitu. Máme tři kočky, takže nic jiného se nám ani nevyplatí

Přidejte reakci

Přidat smajlík