orinka
napsal(a):
Nebylo by lepší zkontaktovat se s nějakým útulkem? Tam už jsou kočičky odčervené, starší kastrované a určitě si tam vybereš na míru. Podívej se třeba sem - kocky-online.cz - a můžeš vybírat i podle místa bydliště. Určitě ti tam i dobře poradí.
Máte dobrou vizi, ALE 99% útulků dává kočky POUZE do bytu! A pak se divme, že jsou ty útulky tak přecpané,že?. Taky jsem měla takovou vizi o kočičce z útulku, ale byla by jako ostatní venkovní, což se ale útulkům nelíbí. Chápu, že když ej venku, tak jí může něco přejet, apod. Ale když je kočka vykastrovaná, tak se ani moc necourá, takže nemá důvod k té silnici obvykle ani lézt.
těm útulkům se ale vůbec nedivím. Dostanou často zubožené zvíře, dají ho do pořádku, nechají naočkovat, vykastrovat a pak ho mají dát někomu, u koho mu jde často o život? Péče o kočičku, než je v dobrém stavu, stojí citovou i jinou investici, tak chtějí mít záruku, že ta kočička po předání nezahyne.
orinka
napsal(a):
těm útulkům se ale vůbec nedivím. Dostanou často zubožené zvíře, dají ho do pořádku, nechají naočkovat, vykastrovat a pak ho mají dát někomu, u koho mu jde často o život? Péče o kočičku, než je v dobrém stavu, stojí citovou i jinou investici, tak chtějí mít záruku, že ta kočička po předání nezahyne.
My jsme měli venkovního obyč. kocoura 8 let a mohl tu být déle, kdyby nevlezl do boudy feně, která byla před porodem a brala ho jako vetřelce, takže ho bohužel zakousla. Byl to miláček celé rodiny, asi od 9 měsíců kastrovaný. Do té doby měl chutě chodit přes silnici dál na pole. Od kastrace se nehnul už nikdy přes silnici, max. došel na pole za námi. Lovení myší, apod. měl zcela jako zábavu(dostával samozřejmě každý den normálně krmení). Nejraději se slunil stočený v klubku u skleníku či spával na ždilích v podloubí.
Žádný špatný život opravdu neměl.
Ale chápu, že útulku se o své ,,svěřence´´ bojí, ale přece se jde domluvit se zájemci, kde bydlí,apod. Myslím to tak, že nedám kočku někomu k frekventované silnici, ale někam na polosamotu by to šlo přece bez problémů, ne?
Samozřejmě, že jsou tací, co kočky mají vyloženě lovecké (= kočky, které živjí celý život jen z myší), ale takoví lidé si myslím, do útulku stejně pro kočku nepůjdou. To si raději vezmou kotě od sousedky či si nechají vlastní.
Měla by být větší propagace koček z útulků a pokud jsou kočky původně z venku, tak proč je zas nedat někomu k domu se zahrádkou? Například, že by kočička byla přes den venku, v noci doma? Chcete mi snad tvrdit, že je pro ní lepší být celoživotně v útulku než u nových páníků, kde by mohla i ven? Samozřejmě, že kočky původem bytové asi těžko pustím ven, že?
Ačkoli například my máme kocoura - modrého britského, který byl původně bytový a nyní bez problémů žije ve venkovní voliéře s druhou obyč. kočičkou, která pochází ze stáje. Ostatních 5 koček běhá na volno venku. Nejstarší budou 4 roky(tu jsme si pořídili asi půl roku po ztrátě kocoura), nejmladším je 9 měsíců. Dvakrát denně dostávají vařeno či granule a jsou to spokojené kočky.
A nedělá mi problém, když máme od nejstarší koťátka dát je lidem k domku se zahrádkou, ale i do bytu. S láskou odchovávám všechna, ale nedělám rozdíl ve stylu a tohle mám radši, tak to půjde do bytu, tohle už moc ráda nemám, to nechám někomu k domku. Přece ho nebude škoda, kdyby ho přejeli.
útulky si zájemce samozřejmě trošku pro sebe vyhodnotí, aby nedávali zvíře "na guláš", současně pak dávají novému chovateli doklad, ze kterého vyplývá, že kočka vlastně ještě rok patří papírově útulku a ten nový chovatel ji má jakoby na osvojení s tím, že pokud bude všecko v pořádku ten rok, může si ji pak nastálo nechat. Platí se kastrace, tedy spíš symbolická částka, veterinární péče je drahá, jak jistě víme. No a během toho roku se může kočička i vrátit do útulku, pokud nastanou nějaké komplikace. Tak si myslím, že právě toto všecko mluví pro vzetí si kočičky z útulku, protože je záruka, že budeme mít to, po čem toužíme. Vzhledově, povahově, věkově, jsou tam samozřejmě i kočičky, které vyžadují bezpečný výběh a taky to mají v popisu, některé by ani po kastraci doma být nechtěly, rády zkoumají terén.
lavacco, vy jste to tady už jednou řešila, že? negeneralizujte, když nemáte takový náhled do problematiky, jak si asi myslíte. Za prvé jako "útulky" nelze rozhodně označit většinu subjektů, které nabízejí zachráněné kočičky. útulky fungují momentálně většinou pro psy, a to i za státní peníze. O kočky se města tolik nestarají, takže musí holt nastoupit kočičí milovníci, kteří kočky zachraňují za peníze vlastní a za příspěvky od soukormých dárců. Tito lidé se sdružují do občanských sdružení a velmi často fungují na bázi malých bytových depozit, kde kočičky žijí v úzkém kontaktu s lidmi. Nemáte pravdu, když píšete, že 99% těchto depozit dává kočky jen do bytu. kdybyste si dala tu práci a trochu hledala, měla byste přesnější informace. jsou občanská sdružení či depozita, která předají kočičku i do nového domova s venkovním výběhem, ale ne na té bázi, jakou si zřejmě představujete vy. Kočka by vždy měla mít neomezený přístup domů, nikoliv žít ve venkovní voliéře nebo v nějaké kůlně. Pokud kočka vyžaduje výlety ven, prosím, ať je na bezpečném místě má, ale všichni pčovatelé, kteří do zachráněných koček dávají vlastní čas, cit a peníze, budou požadovat, aby kočka v novém domově byla právoplatným členem rodiny a měla "hlavní stan" uvnitř domu.
No vidíte, to já kdysi sháněla kočičku, obratila jsem se na "útulek", tedy depozit a chtěla jsem kočku do rodinného domku, ale s tím, že by ven nechodila. Paní, se kterou jsem mluvila, mi odmítla kočku dát na základě toho, že jsem jí řekla, že rodinný domek máme v pronájmu a tudíž by nešlo vybavit všechna okna v bytě sítí proti vypadnutí kočky z okna. Při tom jsem jí řekla že ve dvou oknech která otvíráme pořádně je síť proti mouchám a jinak že stejně větráme ventilačkami, kam se kočka neprotáhne. Telefonát jsem ukončila s dojmem jak jsem mohla být tak drzá a žádat kočičku z útulku, která hledá domov. Je to o tom na koho narazíte, ale tenkrát mě jednání dotyčné paní opravdu zaskočilo.
utahraptor
napsal(a):
No vidíte, to já kdysi sháněla kočičku, obratila jsem se na "útulek", tedy depozit a chtěla jsem kočku do rodinného domku, ale s tím, že by ven nechodila. Paní, se kterou jsem mluvila, mi odmítla kočku dát na základě toho, že jsem jí řekla, že rodinný domek máme v pronájmu a tudíž by nešlo vybavit všechna okna v bytě sítí proti vypadnutí kočky z okna. Při tom jsem jí řekla že ve dvou oknech která otvíráme pořádně je síť proti mouchám a jinak že stejně větráme ventilačkami, kam se kočka neprotáhne. Telefonát jsem ukončila s dojmem jak jsem mohla být tak drzá a žádat kočičku z útulku, která hledá domov. Je to o tom na koho narazíte, ale tenkrát mě jednání dotyčné paní opravdu zaskočilo.
Přístup depozit je samozřejmě individuální, některá trvají na kočce bytové a na striktním zajištění oken, jiná ne...Možná měla paní špatné zkušenosti, bohužel většina lidí např. v panelácích a vysokých bytových domech neuznává za potřebné zajistit okna proti vypadnutí kočky - "kočka přece není blbá". No a dnes a denně v lepším případě vidíme inzeráty "Hledáme kočičku, vypadla z okna", v horším pak veterináři operují těžká zranění nebo uspávají, protože často už kočce není pomoci...Já sama mám teď u sebe kočičku, která byla odchycena venku a možná kdysi z toho okna vypadla, protože má vyražené zuby a zjevně zlomenou a opět srostlou tlapku...
Jinak k těm ventilačkám - nezajištěné mohou být velice nebezpečné, celá kočka se sice neprotáhne, ale kočičí hlavička ano a pak jen nešťastní majitelé vyprošťují bezvládné tělíčko oběšené kočky. I to se stává.
Nicméně myšlenka mého sdělení v tomto vláknu byla taková, že i v soukromých depzitech či útulcích najdete kočičky do domku se zahrádkou, ale téměř vždy po vás budou pečovatelé chtít, aby kočka měla i přístup do domu a zajištěnou dobrou péči po stránce stravovací, veterinární i citové. Výjimkou mohou být neochočitelné plašanky, které lze mít jen u domku, protože samy člověka příliš nevyhledávají.
darya
napsal(a):
lavacco, vy jste to tady už jednou řešila, že? negeneralizujte, když nemáte takový náhled do problematiky, jak si asi myslíte. Za prvé jako "útulky" nelze rozhodně označit většinu subjektů, které nabízejí zachráněné kočičky. útulky fungují momentálně většinou pro psy, a to i za státní peníze. O kočky se města tolik nestarají, takže musí holt nastoupit kočičí milovníci, kteří kočky zachraňují za peníze vlastní a za příspěvky od soukormých dárců. Tito lidé se sdružují do občanských sdružení a velmi často fungují na bázi malých bytových depozit, kde kočičky žijí v úzkém kontaktu s lidmi. Nemáte pravdu, když píšete, že 99% těchto depozit dává kočky jen do bytu. kdybyste si dala tu práci a trochu hledala, měla byste přesnější informace. jsou občanská sdružení či depozita, která předají kočičku i do nového domova s venkovním výběhem, ale ne na té bázi, jakou si zřejmě představujete vy. Kočka by vždy měla mít neomezený přístup domů, nikoliv žít ve venkovní voliéře nebo v nějaké kůlně. Pokud kočka vyžaduje výlety ven, prosím, ať je na bezpečném místě má, ale všichni pčovatelé, kteří do zachráněných koček dávají vlastní čas, cit a peníze, budou požadovat, aby kočka v novém domově byla právoplatným členem rodiny a měla "hlavní stan" uvnitř domu.
Já jsem mluvila především o útulcích, ačkoli jsem psala asi do 2 depozit a obě mě odbyly s tím, že kočku jedině do bytu, jinak nazdar.
Já bych kočky klidně domů vzala, ale brácha je hraniční alergik a upřímně, kdybych si měla vybrat kočka nebo brácha, koho bych asi volila, že? takže rozhodně neodsuzuji lidi, kteří prostě mít kočku doma nemůžou. A nelíbí se jim např. sphynx, které jsou pro alergiky vhodné.
Samozřejmě, že ač naše kočky žijí venku, tak dostávají pravidelně jídlo a citu až přemíru. Naopak mi přijde, že tím že člověk u nich je cca 3 hodiny denně, tak tu dobu tráví v závěsu páníčka. Když odcházíme jdou si všechny obvykle docpat bříško(pokud tak už neučinily) nebo si lehnout do skleníku na stolek s dekou a vyhřívat se. Případně jdou šplhat do sadu na stromy a jinak lumpačit. No a občas jen tak z legrace ulovit či pozlobit nějakou tu myš pro radost z lovu. Když chtějí, tak je pomazlíme, ale většinou jim to stačí cca 10-15 minut a pak si sednou opodál a na člověka jen koukají či si čistí kožíšek. Tudíž si opravdu nemyslím, že by nějak citově trpěly. Zvláště když je jich víc jedinců, samozřejmě něco jiného je samotná kočka,že?
Vy si pletete dva rozdílné pojmy. Státní útulky, které financuje stát (tedy my z našich daní) - pracovníci jsou zaměstnanci, za svou práci dostávají mzdu a veterinární péče a vše potřebné je placeno státem. V Praze je to útulek v Měcholupech. Tam vám vydají kočku bez jakýchkoliv podmínek. Nejsou nijak zvlášť citově zainteresováni, takže je nezdrtí, když za týden kočku přejede auto, zakousne sousedův pes nebo kočka sežere otrávenou myš. Pak jsou soukromé útulky (OS, depozita). Tyto ženy chodí do práce, péči o kočky financují ze svého a z darů kočkomilných lidí. Kočka je mnohdy stojí několik tisíc, než ji vyléčí a dají do pořádku. Zvyknou si na kočku, mají ji rády. Divíte se, že jim jde o to, aby kočka žila déle než ty průměrné dva roky, kterých se podle statistik kočky s výběhem dožívají? Kdo nechce, aby se ho někdo na něco ptal, může si přece dojít pro kočku do státního útulku, je jich tam spousta a některé jsou moc krásné.
Ivošek

XXX.XXX.48.242
Mám pro Vás kotě narozené 12.5.2021 k odběru v půli srpna 2021, chodí již s kočkou na záchod a začíná jíst z misky. Máte možnost vybrat ze tří posílám fotky Pěkný den Ivo batelka tel 604 177 487. Kotě klidně k Vám přivezu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ivošek
napsal(a):
Mám pro Vás kotě narozené 12.5.2021 k odběru v půli srpna 2021, chodí již s kočkou na záchod a začíná jíst z misky. Máte možnost vybrat ze tří posílám fotky Pěkný den Ivo batelka tel 604 177 487. Kotě klidně k Vám přivezu
.to jste se hezky probral po 11 letech...
Uživatel s deaktivovaným účtem

fikovnice
napsal(a):
Hypoteticky už nemusí být na světě ani zadavatel(ka)...
..pravda...