Dobrý den. V uterý 22.6 se nám narodili 4 koťátka od kočky křížené s britskou. Chtěla jsem od ní kotě, ještě před plánováním koťat se sehnali zájemci a i kdyby to teď odřekli, nebyl by problém nechat všechny kočky. To jen na začátek proč množím křížené kočky.
Má otázká zní, kdy je možné na kotě šáhnout, zkontrolovat, podívat se na pohlaví? Na kočky pokukuju, ale šáhnout jsem se na ně ještě neodvážila - mám strach aby je matka nenechala. Jsou to její první koťata a stará se vzorně, ale proč raději pokoušet že. Kdy je vhodné koťata ošahat?
Děkuji
Pokud máte kočku normálně omazlenou, tak není problém na koťátka šáhnout hnedka první den. Já klidně sáhnu ještě na mokré kotě a kočka na mě jen koukne, aby se neřeklo a věnuje se dál dalším koťátkům Ale opravdu záleží na tom vztahu kočky k vám, nějaké plašance bych tam nesahala, ale pokud je kočka v klidu, tak proč ne. Naopak je dobré, když kotě už odmala člověk už osahává.
Jsem chovatelka a nikdy by mě nenapadlo že bych na koťata neměla sahat hned po narození. Když kočka rodí tak každé kotě chvilku po narození pomohu matce trochu osušit, popř. i očistít, ustřihnu a začistim ukousnutý pupečník, kotě zvážím a zjistím pohlaví a vrátím ho matce. Ostatně pohlaví se na mokrém kotěti ztěsně po porodu pozná lépe než později. A beru je do rukou i v dalších dnech když jim vyměňuji podložku v pelíšku a přitom je i zvážím. Minimálně v prvním týdnu je vážím každý den abych věděla jak přibírají. Přitom si každé koťátko na chvilku pochovám a pomazlím, dělají to i ostatní členové rodiny
Před 2 dny se nám narodily 3 koťata, chtěla bych se zeptat kdy začnou asi tak vidět ?
jolyha

XXX.XXX.229.101
Adika564
napsal(a):
Před 2 dny se nám narodily 3 koťata, chtěla bych se zeptat kdy začnou asi tak vidět ?
Většinou do 14ti dní od porodu, některá i dříve.
Adika564
napsal(a):
Videt zacinaji kotata kolem 7.-10.dne. zalezi na množství koťat ve vrhu a jejich kondici.
Jinak prosim, kocce dejte do krabice normalne rucnik ci fleecovou deku, apod... Ty natrhane noviny jsou nevhodne.
Klíšťata

XXX.XXX.193.32
Je to tu o koťatech, aktivní téma,... dovolím se připojit otázku.
Dnes jsem kočce tahal jedno klíště a našel další tři lezoucí, jejím nechodícím a kojeným koťatům jedno klíště.
Jak to řešíte za takové situace?
Já poslední okocené kočce dal obojek s repelentním přírodním olejem a ten měl potřísnit zejména chlupy (kůži prakticky ne) a odpuzovat. Koťat nevypadala že při styku s matkou mají nějaké problémy, ale kočce z něj pelichal krk a uši. Tahle kočka se zatím držela když nekojila spíše doma, no dneska k ránu si zjevně někam udělala výlet.
Klíšťata
napsal(a):
Je to tu o koťatech, aktivní téma,... dovolím se připojit otázku.
Dnes jsem kočce tahal jedno klíště a našel další tři lezoucí, jejím nechodícím a kojeným koťatům jedno klíště.
Jak to řešíte za takové situace?
Já poslední okocené kočce dal obojek s repelentním přírodním olejem a ten měl potřísnit zejména chlupy (kůži prakticky ne) a odpuzovat. Koťat nevypadala že při styku s matkou mají nějaké problémy, ale kočce z něj pelichal krk a uši. Tahle kočka se zatím držela když nekojila spíše doma, no dneska k ránu si zjevně někam udělala výlet.
Dávala jsem běžně kočkám spot on už v době březosti a ten dál působil i v době odchovu koťat. Třeba Stronghold se dělá i pro koťata, tak by možná šlo dát kočce ten kotěcí s vyšším dávkováním? Poradila bych se s veterinářem. ;).
lavacca
napsal(a):
Videt zacinaji kotata kolem 7.-10.dne. zalezi na množství koťat ve vrhu a jejich kondici.
Jinak prosim, kocce dejte do krabice normalne rucnik ci fleecovou deku, apod... Ty natrhane noviny jsou nevhodne.
Ano my jsme byly s kotati u veterináře. Měli jsme je v přepravce takže jsme tam měly noviny, ale ted už tam máme ručník a dečku. Jinak děkuji za odpověd
Renata2010

XXX.XXX.38.149
Dobrý den,
Prosím někoho o radu. Je to 3 týdny co jse nám narodilo 5 koťátek. 3 vidí a 2 poslední ještě pořád ne. Je to normální?
Renata2010
napsal(a):
Dobrý den,
Prosím někoho o radu. Je to 3 týdny co jse nám narodilo 5 koťátek. 3 vidí a 2 poslední ještě pořád ne. Je to normální?
tři týdny už uplně normální není zkuste máznout oční mastičkou a lehounce víčka rozevřít pokud budou klást odpor nedělat to násilím, ale zajet k veterináři muže se stát že mužou oči i zakysat a přijít o zrak pokud se to včas nebude řešit
Nl12362

XXX.XXX.41.33
Dobrý den, píšu tady jen pro radu
1. Pokud máte kočku doma a máte s ní vytvořený přátelský stav, určitě koťata můžete vzít, pohladit atd... Je dobré koťata očistit, zvážit a zkontrolovat zda jsou zdravá.
2. Jestliže máte doma kočku a odmítá se starat o některé z koťat je nutné rychle reagovat. Koťata krmte kondenzovaným mlékem s vlažnou vodou
•ke krmení použijte sterilní pipety či lahvičky s dudlíkem
•novorozená koťata je nutno krmit každé 2-3 hodiny
•DŮLEŽITÉ!!! Jemně koťatům masírujte břicho (pomáhá jim to při vyprazdňování
•koťata by měla být v teple. Pravidelně čistěte pelíšek
Pokud koťata nebudou v teple mohou se nachladit a zemřít
Doufám že jsem pomohla😊
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nl12362
napsal(a):
Dobrý den, píšu tady jen pro radu
1. Pokud máte kočku doma a máte s ní vytvořený přátelský stav, určitě koťata můžete vzít, pohladit atd... Je dobré koťata očistit, zvážit a zkontrolovat zda jsou zdravá.
2. Jestliže máte doma kočku a odmítá se starat o některé z koťat je nutné rychle reagovat. Koťata krmte kondenzovaným mlékem s vlažnou vodou
•ke krmení použijte sterilní pipety či lahvičky s dudlíkem
•novorozená koťata je nutno krmit každé 2-3 hodiny
•DŮLEŽITÉ!!! Jemně koťatům masírujte břicho (pomáhá jim to při vyprazdňování
•koťata by měla být v teple. Pravidelně čistěte pelíšek
Pokud koťata nebudou v teple mohou se nachladit a zemřít
Doufám že jsem pomohla😊
Měla bych drobné výhrady.
Proč kondenzované mléko, když už existuje kotěcí?
Proč sterilní pipety? Kočičí bradavky přece taky nejsou.