Domácí kočka nově venku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aillila

16.4.2011 22:42
Aillila

XXX.XXX.152.75

Mám pět let starou kočku, která s námi dosud žila jen v bytě. Protože si pořizujeme chatu, ráda bych jí umožnila proběhnout se venku. Zároveň jí nechci nechávat samotnou doma, když na chatu pojedeme.
Jak zabránit tomu, aby utekla? Bude se umět vrátit, když pro ni bude prostředí nové? Četla jsem o řešení pomocí lana/vodítka nebo o elektrických ohradnících. Také mě napadlo, zda výlety na chatu pro ni budou vlastně radost, jestli by nebyla spokojenější doma, kde je zvyklá?
děkuji za radu

18.4.2011 15:12
matahari

XXX.XXX.230.165

Já beru kočku vždycky v létě na pár dní na chatu k rodičům. Už tam takhle byla 2x (letos jí jsou 3) a nikdy nebyl problém. Drží se u chaty a občas vyrazí dál, ale vždy se vrátí. Žádnou speciální přípravu jsme neprováděli. V chatě má záchodek, žrádlo a na noc ji samozřejmě venku nenecháváme. Pravda ale je, že naše chata je v lese daleko od daších chat a k silnici je to minimálně 2km.

18.4.2011 16:18
territur

XXX.XXX.91.212

Dobrý den,
pokud je vaše kočička zvyklá žít v bytě je zřejmě důvěřivá vůči lidem. To může na chatě nést určitá rizika. Pokud by jste ji nechala jen tak volně, první co by jste měla udělat je pořídit kočce obojek a nejlépe takový, kde bude na vás kontakt, kdyby se náhodou stratila, tuto možnost nemůžete vyloučit nikdy. Obojek by však neměl být moc pevný, protože je zde riziko oběšení, pokud kočka leze po stromech anebo zavadí o větev.
Pokud je kočka důvěřivá může potkat i lidi špatné to je právě hlavní riziko!
Dále pokud máte nedaleko cestu hrozí jí zajetí autem, kočka žijící volně v přírodě je šikovnější, než ta žijící v bytě, ale i ty končí pod koly aut.
Já chovám kočky několik let a na chatu je také beru sebou, ale proto, že tam jedu na delší dobu a nemohou být doma o samotě déle než pár dní a také jsme spokojenější, když je vidím.
Kočka si na prostředí chaty může postupně zvyknout a cítit se tam dobře. Já to dělám tak, že kočka je v chatě a když mám volněji tak ji beru na postrojku ven, většinou se kočky bojí, když nejsou zvyklé. Také pak odčervuji, protože venku se kočka může lehčeji dostat do styku a parazity a ty já doma mít nechci :)
Já bych vám spíš poradila mít kočku pod dohledem a jen na postrojku, taky bych se bála, že kočku zakousne třeba sousedovic pes anebo jiná kočka, zranění jsou pak nákladná záležitost a když vám záleží na tom, aby jste ji měli co nejdéle, neriskovala bych to. Záleží však na vás. Jo a ještě rada, pokud kočka půjde ven, aplikujte jí frontline proti klíšťatům.
Pozdravujte kočičku a přeji hezké zvykání na nové prostředí.:-)

30.4.2011 13:39
evina66

XXX.XXX.202.71

Bydleli jsme 8 let v paneláku a kocoura brali sebou na dovolenou na různé chaty vypůjčené, pronajaté...Důležité je, vzít kočce sebou nějaký její pelech, kde má pocit bezpečí.Brali jsme starý spacák nebo její složenou obyčejnou deku.Byl zvyklý si do ní zalézt a spát tam. V chatě vždy 1. noc prořval, pak si zalezl k nám do postele nebo do té deky a spal tam. Další noci byl už klid.Jen je dobré než si zvykne úplně, zavírat dveře, aby neutekl a nešel pěšky domů - tedy do bytu.Pokud budete jezdit na stále stejnou chatu, při třetím a dalším pobytu už nebude problém. Teď bydlíme v domku a kocour si zvykl bez problémů, domů se vrací spát a žrát.

AniKrálík

28.8.2020 13:36
AniKrálík

XXX.XXX.1.221

Jó ale také dobře.🐈

Přidejte reakci

Přidat smajlík