Dobrý den, před 5ti lety jsme si pořídili kocoura plemene ragdoll a úplně tomuto plemeni propadli. Je kastrovaný. Uvažuji, že bych si pořídila i kočičku a založila chovatelskou stanici. Zatím je to ve fázi úvah, chtěla bych jim vybudovat z jednoho pokoje hernu, něco jako dětský pokoj plus venkovní výběh. Ale mám problém s kocourem na krytí. Na internetu jsem jich uchovněných a papírových moc nenašla, spíš jen množitelů. Je mi jasné, že zaběhnutá CHS nebude chtít geny svých importovaných kocourů za "pár kaček" jen tak pouštět dál, tak zvažuji i možnost, že bychom měli kocoura svého. Ale jak se to řeší v CHS? Když bude mít kočka říji - a to předpokládám bude mít víckrát za rok, než budou koťata žádaná (zdraví kočky a povolené množství vrhů za rok), to mám kocoura zavřít do vedlejší místnosti? Jak dlouho kočka vlastně mrouská a jak často se to opakuje? A - jen teoreticky - kdybych měla kočky 4 tak bude kocour furt zavřenej? Tohle je věc, která se mi nelíbí a dost mě trápí
Děkuji za rady a poznatky, zatím známe život jen s kastrovaným kocourkem
no pamatuji si, ze kocka nemela ani odrostla a plne samostatna kotatka a uz se mrouskala opet .. , resp. se svezly nase damy obe dve .., takze doma bylo veselo a jedna pak s prominutim ojizdela tu druhou, protoze kocour doma nebyl .., nastesti ..
ale je to jiz 20 let zpet, co jsme meli persany
mesič
napsal(a):
Dobrý den, před 5ti lety jsme si pořídili kocoura plemene ragdoll a úplně tomuto plemeni propadli. Je kastrovaný. Uvažuji, že bych si pořídila i kočičku a založila chovatelskou stanici. Zatím je to ve fázi úvah, chtěla bych jim vybudovat z jednoho pokoje hernu, něco jako dětský pokoj plus venkovní výběh. Ale mám problém s kocourem na krytí. Na internetu jsem jich uchovněných a papírových moc nenašla, spíš jen množitelů. Je mi jasné, že zaběhnutá CHS nebude chtít geny svých importovaných kocourů za "pár kaček" jen tak pouštět dál, tak zvažuji i možnost, že bychom měli kocoura svého. Ale jak se to řeší v CHS? Když bude mít kočka říji - a to předpokládám bude mít víckrát za rok, než budou koťata žádaná (zdraví kočky a povolené množství vrhů za rok), to mám kocoura zavřít do vedlejší místnosti? Jak dlouho kočka vlastně mrouská a jak často se to opakuje? A - jen teoreticky - kdybych měla kočky 4 tak bude kocour furt zavřenej? Tohle je věc, která se mi nelíbí a dost mě trápí
Děkuji za rady a poznatky, zatím známe život jen s kastrovaným kocourkem
Osobně bych pro méně než 3 kočky vlastního kocoura nepořizovala - nebo ho případně nabízet na krytí, aby si "ulevil" s jinou.
Za a) kocour je vždy více cítit. Ne zrovna málo jich v dospělosti značkuje (kocoura případně vybírejte po otci, co neznačkuje - tam máte větší šanci, že to ani syn nebude dělat). . Zvláště je-li v blízkosti říjící kočka. A o to víc, když k ní nemůže.
za b) kočkám se dá dát prášek, popř. injekce proti říjím. Je to ale vždy zásah do organismu a nikdo nezaručí, že kočce se cyklus opět po uplynutí účinnosti antikoncepce vrátí do "normálu".
za c) oddělíte-li říjící kočku od kocoura, připravte se na to, že budou několik dní a nocí ječet, většinou oba i značkovat. A zkoušet se k sobě dostat za každou cenu - tj.nutno zamykat dveře, atd.
za d) kočka se říjí většinou co 14 dní / 3 týdny . Některé co 6 týdnů. Záleží na dané kočce. Ale bytovky se říjí vždy častěji a v jakoukoli roční dobu.
za e) dá se dát antikoncepce i kocourovi, ale je tam otázka - kdy se vrátí jeho chuť krýt. V nemoderované diskuzi se řešilo, že kocour už měla pár měsíců po účinku a stejně nekryl. Je to prostě přece jen zásah do organismu (ovlivňuje to hormony) , kdy to každé zvíře snáší jinak.