Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

8.2.2006 16:06
Neregistrovaný uživatel

Prosím, mohl byste mi tady někdo polopatě vysvětlit, jak je to s krmením syrového masa? Krmím přemražené maso, ale všechno - hovězí, vepřové maso i srdce, kuřecí řízky i srdce. Mám kotě (teď 6 měcíců stará) a po upozornění, že je dobré občas krmit i něco tučnějšího dávám právě přemražené vepřové. Níže někdo upozorňoval na nějakou pseudovzteklinu. Po čem mi tedy kočka bídně nezhyne? Jen bych dodala, že krmím i superprémiové granule, konzervy a mléčné výrobky, ale krmím jako jednu denní dávku právě čerstvé maso.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2006 16:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Prosím, mohl byste mi tady někdo polopatě vysvětlit, jak je to s krmením syrového masa? Krmím přemražené maso, ale všechno - hovězí, vepřové maso i srdce, kuřecí řízky i srdce. Mám kotě (teď 6 měcíců stará) a po upozornění, že je dobré občas krmit i něco tučnějšího dávám právě přemražené vepřové. Níže někdo upozorňoval na nějakou pseudovzteklinu. Po čem mi tedy kočka bídně nezhyne? Jen bych dodala, že krmím i superprémiové granule, konzervy a mléčné výrobky, ale krmím jako jednu denní dávku právě čerstvé maso.

Vepřové se nedoporučuje v syrovém stavu a o přemraženém se vedou diskuse. Uher vepřový, který může maso obsahovat zapříčiňuje do 24 h reakci silného svědění a poté se může kóča do 48 udrbat k smrti. Lék na to není. Dobře tepelně upravené může. Jinak maso ostaní by mělo být přemraženo 48h. Vnitřnosti přemraženy být nemusí, podávám raději drůbeží- žaludky, srdce, játra- těch jen trochu. Plíčka slezina se nedoporučují. Ta kniha co je tady na ifauně Zvěrolékař pro kočku je výborná, doporučuji. Je tam spousta informací.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2006 07:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.182

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Prosím, mohl byste mi tady někdo polopatě vysvětlit, jak je to s krmením syrového masa? Krmím přemražené maso, ale všechno - hovězí, vepřové maso i srdce, kuřecí řízky i srdce. Mám kotě (teď 6 měcíců stará) a po upozornění, že je dobré občas krmit i něco tučnějšího dávám právě přemražené vepřové. Níže někdo upozorňoval na nějakou pseudovzteklinu. Po čem mi tedy kočka bídně nezhyne? Jen bych dodala, že krmím i superprémiové granule, konzervy a mléčné výrobky, ale krmím jako jednu denní dávku právě čerstvé maso.

Vepřové syrové
- aujezskyho choroba - pseudovzteklina ... takže nemá cenu riskovat
- navíc je tučné

Aujeszkyho choroba (Pseudovzteklina)
Etiopatogeneze: pseudovzteklinu vyvolává Herpesvirus suis z čeledi Herpesviridae (virus DNA), který má afinitu k CNS. Hlavním přírodním zdrojem a šiřitelem tohoto viru jsou domácí a divoká prasata. Nemoc mohou šířit nejen nemocní jedinci, ale také klinicky zdraví asymptomatičtí nosiči. Toto onemocnění se vyskytuje již jen velmi sporadicky jak u prasat, tak u psů i koček. Psi se mohou nakazit od potkanů a krys žijících v chovech prasat, pozřením masa infikovaných prasat nebo přímou kontaminací kožních ran.
Kožní manifestace: kožní manifestace je u tohoto onemocnění jen sekundární a je v podstatě důsledkem automutilace při nesnesitelném pruritu a hyperestézii. Postižení psi se intenzivně koušou a škrábou. Klinicky se navíc projevuje bulbární paralýza, paralýza čelistí a hltanu. Psi přitom vydávají sténavé zvuky, které doprovází výrazná salivace. Typický je afebrilní průběh nemoci. Onemocnění končí fatálně nebo eutanázií.
Diagnóza: charakteristické klinické příznaky umožňují stanovit diagnózu již klinicky. Etiologická diagnóza se pak stanoví laboratorně ve státních nebo specializovaných laboratořích.
Závěr: pseudovzteklina psů je v dnešní době extrémně vzácná a její výskyt odráží nákazovou situaci u domácích a divokých prasat v příslušné oblasti. V rámci kategorie kožních virových chorob psů se již stala historickou chorobou, přesto je však nutné vědět, že do této kategorie teoreticky patří. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat loveckým psům používaným k lovu divokých prasat v oblastech, kde se pseudovzteklina ještě vyskytuje.


Kuřecí syrové
-možnost salmonely, které se nezbavíte ani přemražením, pouze tepelným zpracováním

Hovězí syrové
- nebezpečí nákazy toxopolazmozou, pokud není dostatečně přemražené - přemražením se "toxoplazmoza" ničí
- tím jediným snad po přemražení lze krmit bez větších obav

Zvěřina
- jen vařené

V první řadě se musí krmit vždy lidskou kvalitou masa, ne např. prodávané psí maso ve zverimexech, které je pro kočku nevhodné.

Ono někdo krmí bez obtíží celý život kočky syrovým kuřecím a kočka salmonelou neonemocní.

Nicméně člověk by si při krmení zvířete kterýmkoliv syrovým masem měl uvědomit možná rizika, aby je mohl následně příp. rychle řešit (např. zmiňovaná salmonela).

Neregistrovaný uživatel

9.2.2006 09:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.65

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vepřové syrové
- aujezskyho choroba - pseudovzteklina ... takže nemá cenu riskovat
- navíc je tučné

Aujeszkyho choroba (Pseudovzteklina)
Etiopatogeneze: pseudovzteklinu vyvolává Herpesvirus suis z čeledi Herpesviridae (virus DNA), který má afinitu k CNS. Hlavním přírodním zdrojem a šiřitelem tohoto viru jsou domácí a divoká prasata. Nemoc mohou šířit nejen nemocní jedinci, ale také klinicky zdraví asymptomatičtí nosiči. Toto onemocnění se vyskytuje již jen velmi sporadicky jak u prasat, tak u psů i koček. Psi se mohou nakazit od potkanů a krys žijících v chovech prasat, pozřením masa infikovaných prasat nebo přímou kontaminací kožních ran.
Kožní manifestace: kožní manifestace je u tohoto onemocnění jen sekundární a je v podstatě důsledkem automutilace při nesnesitelném pruritu a hyperestézii. Postižení psi se intenzivně koušou a škrábou. Klinicky se navíc projevuje bulbární paralýza, paralýza čelistí a hltanu. Psi přitom vydávají sténavé zvuky, které doprovází výrazná salivace. Typický je afebrilní průběh nemoci. Onemocnění končí fatálně nebo eutanázií.
Diagnóza: charakteristické klinické příznaky umožňují stanovit diagnózu již klinicky. Etiologická diagnóza se pak stanoví laboratorně ve státních nebo specializovaných laboratořích.
Závěr: pseudovzteklina psů je v dnešní době extrémně vzácná a její výskyt odráží nákazovou situaci u domácích a divokých prasat v příslušné oblasti. V rámci kategorie kožních virových chorob psů se již stala historickou chorobou, přesto je však nutné vědět, že do této kategorie teoreticky patří. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat loveckým psům používaným k lovu divokých prasat v oblastech, kde se pseudovzteklina ještě vyskytuje.


Kuřecí syrové
-možnost salmonely, které se nezbavíte ani přemražením, pouze tepelným zpracováním

Hovězí syrové
- nebezpečí nákazy toxopolazmozou, pokud není dostatečně přemražené - přemražením se "toxoplazmoza" ničí
- tím jediným snad po přemražení lze krmit bez větších obav

Zvěřina
- jen vařené

V první řadě se musí krmit vždy lidskou kvalitou masa, ne např. prodávané psí maso ve zverimexech, které je pro kočku nevhodné.

Ono někdo krmí bez obtíží celý život kočky syrovým kuřecím a kočka salmonelou neonemocní.

Nicméně člověk by si při krmení zvířete kterýmkoliv syrovým masem měl uvědomit možná rizika, aby je mohl následně příp. rychle řešit (např. zmiňovaná salmonela).

Salmonela se důkladným přemražením ničí. Tohle mi řekli i na hygyieně, když jsem ji sama měla.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2006 11:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.182

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Salmonela se důkladným přemražením ničí. Tohle mi řekli i na hygyieně, když jsem ji sama měla.

Odkaz z moderovaného fora z jiné části na ifauně:
https://www.ifauna.cz/mdiskuse/show.php?tema=781&rubr=7&PHPSESSID=fca4562f9ed31b1ece1934bb189298f2

Nevím, jestli se nepletu, ale nedá se náhodou salmonela chytit v létě i ze zmrzliny? Která bývá dost zmražená?

Neregistrovaný uživatel

10.2.2006 09:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vepřové se nedoporučuje v syrovém stavu a o přemraženém se vedou diskuse. Uher vepřový, který může maso obsahovat zapříčiňuje do 24 h reakci silného svědění a poté se může kóča do 48 udrbat k smrti. Lék na to není. Dobře tepelně upravené může. Jinak maso ostaní by mělo být přemraženo 48h. Vnitřnosti přemraženy být nemusí, podávám raději drůbeží- žaludky, srdce, játra- těch jen trochu. Plíčka slezina se nedoporučují. Ta kniha co je tady na ifauně Zvěrolékař pro kočku je výborná, doporučuji. Je tam spousta informací.

Proč ne slezinu? Onehda jsem mu dala kousek syrovy hovezi a mohl se po ni utlouct...

Neregistrovaný uživatel

10.2.2006 11:24
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Salmonela se důkladným přemražením ničí. Tohle mi řekli i na hygyieně, když jsem ji sama měla.

my také dáváme našim kočkám syrové kuřecí prsa, potřebují syrové, aby na nich mohly pořádně trénovat žvýkání a měli silnou bradu. nikdy jsme s tím neměli problémy, navíc mi taky bylo řečeno přímo z vet. ústavu Brno, že salmonela se přemražením ničí.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2006 11:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.220

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
my také dáváme našim kočkám syrové kuřecí prsa, potřebují syrové, aby na nich mohly pořádně trénovat žvýkání a měli silnou bradu. nikdy jsme s tím neměli problémy, navíc mi taky bylo řečeno přímo z vet. ústavu Brno, že salmonela se přemražením ničí.

Taky částečně krmím přemraženým syrovým, převážně drůbežím - kuřecí maso, žaludky, srdce, krky, kachní žaludky a srdce, krůtí žaludky a srdce, v menší míře hovězím - kocourkovi moc nechutná. Nemám s tím žádné problémy, kocourek ho má moc rád a snáší ho dobře, je to pro něj přirozená strava. Vařené maso nechce.
Vepřovým, ani přemraženým, nekrmím nikdy, obávám se pseudovztekliny.
Všechno maso, které kocour dostává, je samozřejmě z "lidského" řeznictví, tatáž kvalita, co jíme my.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2006 18:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.12

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Odkaz z moderovaného fora z jiné části na ifauně:
https://www.ifauna.cz/mdiskuse/show.php?tema=781&rubr=7&PHPSESSID=fca4562f9ed31b1ece1934bb189298f2

Nevím, jestli se nepletu, ale nedá se náhodou salmonela chytit v létě i ze zmrzliny? Která bývá dost zmražená?

ano,salmonelu můžete chytit ze zmrzliny,ale té stáčené,kde nedochází ke zmražení na - 18 po dobu několika dní

Přidejte reakci

Přidat smajlík