Připouštění klisny - cena

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

26.10.2014 14:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.180

Zdravím, řeším teď trochu s předstihem dilema. Mám mladou, zdravou klisnu QH s dobrým exteriérem, super povahou a slušným původem a rozhodla jsem se pro pořízení druhého koně. Nejjednodušší by tedy pro mne bylo klisnu připustit. Momentálně jsem rozhodnutá pro inseminaci. Není tu někdo kdo má spočítané na kolik ho cca přišla celá inseminace bez připouštěcích dávek a co vše bylo potřeba? Inseminace by probíhala ve stáji kde klisna normálně stojí, takže bych ji nikam nevozila. Budu vděčná i za zkušenosti kolem připouštění. smajlík

Neregistrovaný uživatel

26.10.2014 18:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.9

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím, řeším teď trochu s předstihem dilema. Mám mladou, zdravou klisnu QH s dobrým exteriérem, super povahou a slušným původem a rozhodla jsem se pro pořízení druhého koně. Nejjednodušší by tedy pro mne bylo klisnu připustit. Momentálně jsem rozhodnutá pro inseminaci. Není tu někdo kdo má spočítané na kolik ho cca přišla celá inseminace bez připouštěcích dávek a co vše bylo potřeba? Inseminace by probíhala ve stáji kde klisna normálně stojí, takže bych ji nikam nevozila. Budu vděčná i za zkušenosti kolem připouštění. smajlík

Mno, každá kontrola vetem (sono) stála 800,- (400,- vyšetření, 400,- cesťák). K ceně připočtěte inseminační poplatek a min. tak 4 návštěvy veta (na první se odhadne kdy bude asi říje, a pak se hlídá velikost folikulu - kdy vet se rozhodne pro nejvhodnější čas inseminace)

Je dobré si vést deník o termínech říje a její délky(a síly) - líp se pak odhaduje termín.

A je dobré aby vet prohlídl semeno - jestli je tam dobré množství "hejbajících se žížalek" :)

Neregistrovaný uživatel

26.10.2014 19:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.88

mě letos poplatky za inseminaci vyšli na 2000, ale mám doma valacha který mi klisny prubuje, takže to byla jedna návštěva na připuštění, zjištění po 3 týdnech a kontrola na 3 měsících, jinak u nás nikdo sperma nekontroluje to mají na starosti v připouštěcích stanicích, pochybuji, že sebou vozí veterináři a inseminační technici mikroskop

Neregistrovaný uživatel

26.10.2014 20:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.9

mě letos poplatky za inseminaci vyšli na 2000, ale mám doma valacha který mi klisny prubuje, takže to byla jedna návštěva na připuštění, zjištění po 3 týdnech a kontrola na 3 měsících, jinak u nás nikdo sperma nekontroluje to mají na starosti v připouštěcích stanicích, pochybuji, že sebou vozí veterináři a inseminační technici mikroskop

Nevozí - teda do naší stáje nevozili.

Ale kamarádce přes kopec dala připouštěcí stanice sperma s 10% motilitou - takže byl by zázrak, aby kobyla zabřezla (kamarádka to úspěšně zreklamovala, ale veta volala na aplikaci zbytečně)

Neregistrovaný uživatel

27.10.2014 08:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.123

Zad: Děkuji všem za odpovědi. V naší stáji mikroskop je a i velmi častá přítomnost veterinářů, takže snad by to mělo být ok :) Samozřejmě počítám že pokud se nepovede zabřeznout napoprvé, tak se mi to prodraží a pak kontrola klisny, ale vypadá to, že to stále vyjde lépe než vézt klisnu ke hřebci 150 km daleko a nechat ji tam bez kontroly. :)

Neregistrovaný uživatel

27.10.2014 08:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.30

Zad: Děkuji všem za odpovědi. V naší stáji mikroskop je a i velmi častá přítomnost veterinářů, takže snad by to mělo být ok :) Samozřejmě počítám že pokud se nepovede zabřeznout napoprvé, tak se mi to prodraží a pak kontrola klisny, ale vypadá to, že to stále vyjde lépe než vézt klisnu ke hřebci 150 km daleko a nechat ji tam bez kontroly. :)

To som si myslela aj ja a tento rok mám jalovú kobylu a cca 15000 Kč v háji. Skúšali sme inseminovať 3 mesiace po sebe, kobylu, ktorá už žriebä mala, vetom vyšetrená ako zdravá, pravideľné ruje. Semeno bolo OK, akurát, že kým som ho k nám dostala trvalo to 24h. Budúci rok ju veziem :)

Neregistrovaný uživatel

27.10.2014 09:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.210

To som si myslela aj ja a tento rok mám jalovú kobylu a cca 15000 Kč v háji. Skúšali sme inseminovať 3 mesiace po sebe, kobylu, ktorá už žriebä mala, vetom vyšetrená ako zdravá, pravideľné ruje. Semeno bolo OK, akurát, že kým som ho k nám dostala trvalo to 24h. Budúci rok ju veziem :)

Já mám opačnou zkušenost.
Kobyla po 1 hříběti, u mě další 2 po inseminaci. Pokaždé zabřezla napoprvé. Naprostá spokojenost. Holka, která si jí ode mě koupila, ji chtěla ještě u nás zapustit hřebcem. Kobyla zůstala až na poslední říji. Přitom byla v pořádku, dobrá kondice, vždy hřebci hezky držela. Nakonec z toho byl krásný strakatý hřebeček, ale stál spousty peněz, kdyby si koupila odstávče, udělala by líp smajlík
Hřebcem to nebylo, ten má xx potomků a kobyly po něm zabřezávají hezky.

20.8.2019 15:06
Natysek152

XXX.XXX.172.126

Dobrý den chtěla bych se zeptat co všechno potřebují pro připouštění klisny,kolik připouštění stojí atd. Když bych chtěla připustit A1/1 klisnu Welsh ponym jestli to vůbec jde a potom při porodu hříběte kolik bude stát veterinář a co všechno budu potřebovat předem děkuji za odpověď 😊

20.8.2019 15:10
Natysek152

XXX.XXX.172.126

Je levnější si tkoupi hříbě (jedno jaké hlavně zdravé třeba za 20000) třeba na bazoši nebo si nechat porodit od své klisny a kolik by stála druhá možnost???

21.8.2019 06:53
Slon Indický

XXX.XXX.254.70

Natysek152 napsal(a):
Je levnější si tkoupi hříbě (jedno jaké hlavně zdravé třeba za 20000) třeba na bazoši nebo si nechat porodit od své klisny a kolik by stála druhá možnost???

No, pokud je hříbě za 20 tisíc a je vám jedno jaké, tak na 100 % vyjde levněji hříbě.
I své klisny platíte pripousteci poplatek, u přirozené plemenitby vyšetření před pripoustenim, u inseminace veterináře. Klisna by alespoň v posledních 3 měsících měla dostávat krmivo pro březí a kojící klisny, a to následně pak po celou dobu laktace také, a to v doporučeném dávkování, ne hrst (zvýšená potřeba vitamínů a minerálů při růst hříběte je jinak doplněna přímo z těla klisny). Klisnu nemůžete jezdecky využívat alespoň část březosti a prvních měsíců laktace. U hříběte platíte očkování, odčervení, korektury atd.
Za to všechno nemáte ani zlomek jistoty, že vůbec zdravé hříbě mít budete - u koní se uvádí úspěšnost plemenitby cca 60 %, protože relativně často plod vstrebaji - je tedy potřeba počítat s častou kontrolou březosti vetem, což taky stojí peníze.
Navíc v případě komplikací riskujete uhyn své klisny, nejen peníze. Jo, a při jakýchkoli komplikacích při porodu nebo s malým hříbětem jde o minuty, a řešení ke extrémně drahé a zahrnuje převoz na kliniku. Hříbě se taky může nepovest a nebo se zranit tak, že využitelné nebude, a to klidně ještě do odstavu.
Suma sumárum, náklady u odchovu hříběte doma hravě přesáhnou 20 tisíc, v nájemní stáji ještě daleko víc. Nemáte jistotu toho, že se zdravého hříběte dočkáte, riskujete život své kobyly a jakékoli komplikace bývají často buď fatální, a nebo extrémně drahé. Šetření se v průběhu březosti a laktace nevyplácí, za každé šetření v oblasti výživy dřív nebo později zaplatí vaše klisna a nebo hříbě.
Nápad "odchovam si hříbě že své kobyly" je zhruba 50 tisíc vyhozenych do kanálu, s 60 % šancí na úspěch, a třeba 5 % pravděpodobnosti závažného problému.

21.8.2019 08:01
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Pár let zpátky to bylo populární - pustit na A1/1 welšíka. Hříbě bylo poník do sportu, vysoký tak že ho v případě potíží přijezdil dospělák a děcka mohli sportovat. Ale nyní už je jich na trhu hodně (mrkni do inzerce). A samo že mají tihle poníci taky občas potíže se vzrušivostí...
Další docela osvědčené křížení A1/1 je s arabským hřebcem - tam se ale musí umět vybrat.

Jinak koní je hodně. Kdo chová, ví, že je to cca 50 tis. nad kanálem. Přesně jak to popsal Slon. A na závěr můžeš mít doma navíc nefunkčního koně. Fakt je lepší v současnosti nechovat.

21.8.2019 08:45
lenacia

XXX.XXX.173.31

Slon Indický napsal(a):
No, pokud je hříbě za 20 tisíc a je vám jedno jaké, tak na 100 % vyjde levněji hříbě.
I své klisny platíte pripousteci poplatek, u přirozené plemenitby vyšetření před pripoustenim, u inseminace veterináře. Klisna by alespoň v posledních 3 měsících měla dostávat krmivo pro březí a kojící klisny, a to následně pak po celou dobu laktace také, a to v doporučeném dávkování, ne hrst (zvýšená potřeba vitamínů a minerálů při růst hříběte je jinak doplněna přímo z těla klisny). Klisnu nemůžete jezdecky využívat alespoň část březosti a prvních měsíců laktace. U hříběte platíte očkování, odčervení, korektury atd.
Za to všechno nemáte ani zlomek jistoty, že vůbec zdravé hříbě mít budete - u koní se uvádí úspěšnost plemenitby cca 60 %, protože relativně často plod vstrebaji - je tedy potřeba počítat s častou kontrolou březosti vetem, což taky stojí peníze.
Navíc v případě komplikací riskujete uhyn své klisny, nejen peníze. Jo, a při jakýchkoli komplikacích při porodu nebo s malým hříbětem jde o minuty, a řešení ke extrémně drahé a zahrnuje převoz na kliniku. Hříbě se taky může nepovest a nebo se zranit tak, že využitelné nebude, a to klidně ještě do odstavu.
Suma sumárum, náklady u odchovu hříběte doma hravě přesáhnou 20 tisíc, v nájemní stáji ještě daleko víc. Nemáte jistotu toho, že se zdravého hříběte dočkáte, riskujete život své kobyly a jakékoli komplikace bývají často buď fatální, a nebo extrémně drahé. Šetření se v průběhu březosti a laktace nevyplácí, za každé šetření v oblasti výživy dřív nebo později zaplatí vaše klisna a nebo hříbě.
Nápad "odchovam si hříbě že své kobyly" je zhruba 50 tisíc vyhozenych do kanálu, s 60 % šancí na úspěch, a třeba 5 % pravděpodobnosti závažného problému.

potom jest otázka jakto že se někomu vyplatí prodávat hříbě za 20 tisíc s tímhle vším... co se pak vyplatí víc.
Ačkoliv v případě kříženců je to zřejmě jedno kde to křížení budu podporovat.

21.8.2019 09:59
Slon Indický

XXX.XXX.49.31

lenacia napsal(a):
potom jest otázka jakto že se někomu vyplatí prodávat hříbě za 20 tisíc s tímhle vším... co se pak vyplatí víc.
Ačkoliv v případě kříženců je to zřejmě jedno kde to křížení budu podporovat.

Jistě, že se prodávat hříbě za 20 tisíc nevyplatí. V téhle cenové relaci to buď e kříženec z pochybných rodičů a s ošuleným odchovem. No, minimálně si ale člověk nehuntuje svoji kobylu a něco málo ušetří a hlavně už to hříbě má.
Z hlediska kupujícího se ale nejvíc vyplatí koupit si mladého prijezdeneho valacha, třeba 5 leteho. Za cca 120 tisíc sežene už slušné mladé zvíře, a když si vezmu, že za hribarnu, očkování, krmení, odčervení a korektury kopyt člověk nechá v průměru cca 3 tisíce měsíčně, tak do 4 let ho kůň stojí 144 tisíc. A to v tom není zahrnuty výcvik.

21.8.2019 10:34
lenacia

XXX.XXX.173.31

Slon Indický napsal(a):
Jistě, že se prodávat hříbě za 20 tisíc nevyplatí. V téhle cenové relaci to buď e kříženec z pochybných rodičů a s ošuleným odchovem. No, minimálně si ale člověk nehuntuje svoji kobylu a něco málo ušetří a hlavně už to hříbě má.
Z hlediska kupujícího se ale nejvíc vyplatí koupit si mladého prijezdeneho valacha, třeba 5 leteho. Za cca 120 tisíc sežene už slušné mladé zvíře, a když si vezmu, že za hribarnu, očkování, krmení, odčervení a korektury kopyt člověk nechá v průměru cca 3 tisíce měsíčně, tak do 4 let ho kůň stojí 144 tisíc. A to v tom není zahrnuty výcvik.

asi záleží na tom co ten člověk potom chce hádám...
Ostatně, problémy které mohou skončit i odvozem na kliniku se můžou stát jakémukoliv koni.
Já jsem osobně smířená s tím, že mě bude potencionální hříbě stát víc, než koupě nového koně, al jde o to že bych zrkátka raději měla hříbě po Sáře, než kupovala, ale kdo ví jak to bude, příští rok beru jako poslední šanci na připouštění, protože to jí bude v Srpnu 16. a pak už by mi tedy nezbylo než prostě šetřit na toho koně.

21.8.2019 11:00
etnies86

XXX.XXX.245.26

v této oblasti se nepohybuju, ale dost mě překvapuje že vlastní hříbě stojí víc než koupené, nějak mi uniká, proč pak lidi hříbata prodavají, když to musí být pak prodělečné podle komentářů

21.8.2019 11:15
Arbora

XXX.XXX.192.218

Naozaj stačí vziať kalkulačku a spočítať si, koľko stojí výživa kobyly, pripúšťacia dávka, vet. počas žrebnosti, následne vet napríklad do odstavu žriebäťa... Samozrejme, žriebä s kvalitným pôvodom a podareným exteriérom sa dá predať a možno aj so ziskom. Ale no name chovateľ, s jedným koňom niekde na dvore, bude rád, keď žriebä vôbec predá. Výdavky za život koňa sú priebežné, menšie čiastky a bolí to menej. A pri predaji je to jednorázový príjem.

A povedala by som, že chovatelia sa delia na dve veľké skupiny. Tí, čo majú väčší počet koní a ich jediný príjem nepochádza z koní, a teda ten odchov žriebäťa buďto pokryjú inou aktivitou, či predajom dospelých koní. A potom chovatelia, ktorí chovajú v menšej miere, väčšinou pre svoju potrebu- tí proste do chovu idú s tým, že je to stratové.

21.8.2019 12:20
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Lidi prostě nepočítají. A když jim dojde, že už to hříbě (nebo prostě 2 koně) finančně nedávají - prodají se ztrátou, aby se neprožíralo ještě víc... A to jsou peníze co pociťují, ani si zpětně nepočítají co to stálo a nějaká jejich práce. (jak říkal už Rambo - s blbcem chytíš leda blbost. U nás na vsi se říká že sova kanárka nevysedí)
Vždyť ani zadavatelka si to nespočítala (ani ta původní, ani ta co téma oprášila). Jak super kobylu asi takový lidé mají? Kolik asi při jejím nákupu dali za její původ až do 6 kolene? Kolik toho s ní nasportovali? A kolik svodů či výkonnostek zvládli? Co tedy to hříbě bude mít za předpoklady? Často bohužel nemají ani na kastraci hřebečků... jen ty krásné očička a někdy i barvu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík