Ani

XXX.XXX.216.13
Dobrý den, moc bych potřebovala poradit ohledně mé 10-ti leté kobylce (Appaloosa)
Kobylu jsme si pořídili cca před víc jak 3měsíci. Zezačátku to s ní nebylo moc lehké - stále se při vyjížďkách točila a chtěla se vrátit zpátky - tento problém už jsem s ní celkem zvládla/vyřešila (točit se přestala). Nechtěla si brát udidlo - už si ho bere, takže taky už v pohodě.
ALE nyní prostě kobyla vymyslela něco nového a já už si prostě nevím rady...
Když s ní jedu ven do terénu (asi tak po 4-7 dnech max. - bohužel, všichni asi chápete, že teďko v zimě není to počasí zrovna takový jaký by jsme si přáli, nejezdím v bahně - už se tu kamarádce stalo že se s koněm oba skáceli k zemi ) tak při prvních cca dvou naklusání, kdy jí opravdu velice jemně pobídnu do klusu (je dost citlivá a jemná na pobídky - i na hubu) tak mi nakluše a začne při tom hrozně moc házet hlavou, poskakovat u toho a má tendenci se stále stáčet jinam než má. Snažím se jí vysvětlit že se to nemá dělat, zastavit ji a vrátit zpátky, ale jakmile ji třeba okřiknu, nebo jenom zvýším hlas tak to je ještě horší, začne se vztekat. Do teďka jsem to prostě nějak zezačátku useděla a řekla si že napotřetí to už bude ok, ale minule mi to začala dělat i z ničeho nic z kroku a to už rozhodně nebylo nic příjemného. Jinak připomínám že sedlem to být nemůže, skoro měsíc šlapala jak hodinky. Začala to teď dělat - nevím proč.
Myslíte že je to velkou energií? Nebo nemá respekt a dělá si co chce? Poslední dobou pozoruju, že trošku ztratila respekt a zkouší - chci na tom teď zapracovat, ale u ní je právě ten problém že prostě když začne vyhazovat apod., tak moc nejde ji vynadat nebo tak, protože by to prostě bylo ještě horší.. bohužel ale po dobrém to s ní taky nejde. Taky tu je jeden velký problém a to že tu nemáme jízdárnu ani kruhovku. Teď se snažím jí trochu vyběhat aspoň na louce, ale to opět nastal problém, že prostě když jí na lonži vyšlu aby šla (dřív to fungovalo a šla i klusala) začne opět házet hlavou, že nejde.. Najde se někdo kdo to dočetl až sem a byl by ochotný mi poradit, nebo na to aspoň říct svůj názor (jestli třeba někoho nenapadá příčina atd.)? Budu ráda za každou reakci. Děkuju.
Ani

XXX.XXX.216.13
A máte nějaký tip jak jí ukázat kdo rozhoduje? Nebo jak docílit toho aby to neříkám přestala dělat, protože chápu že takhle po internetu mi asi těžko někdo napíše udělej to a to a kobyla to přestane dělat, ale spíš takový nápad jak začít. Jestli hodně pracovat ze země, budovat respekt.. Dnes jí mám v plánu projet a upřímně mám trochu obavy co vymyslí.. Hodně si pamatuje a pak ty její kraviny dělá znova. To točení si myslím že jsem odbourala a docílila to tím, že jsem neustoupila a prostě ji tam vracela zpátky tak dlouho dokud to nevzdala, nicméně když začne házet hlavou a skákat u toho, tak už mě to prostě vyděsí a nechce se mi jet dál..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kobyla má z teba prd*l, pretože zistila, že si úplne neškodná. K tomu zima, blato, málo pohybu, nahromadená energia... Ale, nečakaj, že sa s ňou zavrieš na 20minútdo kruhovky a kobyla pochopí a vzdá sa. Rešpekt zaćína tým, ako ku koňovi pristupuješ- od zapínania vodítka, cez vodenia, všade. Kobyla ťa prečítala-trvalo je to pár dní, tipujem, že tam budú aj iné príznaky toho, že ťa má na saláme. Najlepšie by bolo nájsť niekoho, kto ti ukáže, čo všetko robíš zle a poradí ti, ako postupovať.
Ubrat jádra. Pokud má dost sena, nic jí to neuškodí a Vám to pomůže.
Přidat martingal a na něm o trošičku kratší vidlice.
Není napsané, v jakém je kobča režimu. Nechávala bych ji co nejvíc venku.
Nevracejte se zpět. Je to složité. Zastavte a stůjte. V klidu Vy i kobyla. Nic jí nevysvětlujte. Jen stůjte.
Porovnejte si sed, ruce, hezky narovnat, nadechnout, vydechnout, usmát se a znovu rozejít.
Vyzkoušejte a uvidíte
sisi58
napsal(a):
Ubrat jádra. Pokud má dost sena, nic jí to neuškodí a Vám to pomůže.
Přidat martingal a na něm o trošičku kratší vidlice.
Není napsané, v jakém je kobča režimu. Nechávala bych ji co nejvíc venku.
Nevracejte se zpět. Je to složité. Zastavte a stůjte. V klidu Vy i kobyla. Nic jí nevysvětlujte. Jen stůjte.
Porovnejte si sed, ruce, hezky narovnat, nadechnout, vydechnout, usmát se a znovu rozejít.
Vyzkoušejte a uvidíte
A kde končí umění začíná řemení obvzlášť v terénu je martingal pěkně nebezpačnej pro koně to je i důvod zákazu použití u endurace
tony-jcb
napsal(a):
A kde končí umění začíná řemení obvzlášť v terénu je martingal pěkně nebezpačnej pro koně to je i důvod zákazu použití u endurace
Nikoli pevný martingal.
Normální obyč.
Tentokrát jste střelil kozla tony-jcb
Martingal koni nijak nevadí, pokud nehází hlavou. Nevím jak vy, mě kůň bez martingalu praštil krkem do krku. Nikomu nepřeji. A to jsem měla štěstí, že to bylo v zimě, tak oblečení náraz ztlumilo a že mě ta blbka nepraštila do obličeje.
Jinak bych se musela vypravit za Bohdanem Pomahačem do USA, ať mi udělá z ksichtu zase obličej.
Martingal je taky dobrý v případě, že jezdec spadne.Neurvete koni, při protočení uzdečky, spodní čelist, ale jen mu potočíte hlavou.
A pro začátečníky je nákrčák od martingalu nepostradatelný, každý kůň, na kterém začátečník zkouší vysedat, velmi tento řemínek ocení.
Taky jsem napsala "trošičku kratší" , ne že kroužky stáhnou otěže dolů!

tony-jcb
napsal(a):
Martingal určite vo vytrvalosti zakázaný nie je.
napsal(a):
Martingal určite vo vytrvalosti zakázaný nie je.
A zde foto, že se opravdu používá.
https://www.google.cz/search?q=vytrvalost+kon%C4%9B&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwijvdLHhuHJAhWDPBQKHVrhCokQsAQISg&dpr=1#imgrc=CONwqyeOkfjPPM%3A.
ČLÁNEK 810: SEDLÁNÍ A VÝSTROJ
V zásadě nejsou pro výstroj koně žádná omezení, ale musí být vždy v dobrém a bezpečném stavu a musí
vyhovovat koni (viz Veterinární pravidla). Jakýkoliv typ otěží, který může nepřiměřeně omezovat volný
pohyb hlavy koně, včetně průvlečných a vyvazovacích otěží, je zakázán.
abych ty cajky neplet tolik pravidla ČJF to že je vyfocen kůň mimo čr je podružné protože se s tím potkáte i u nás a je to častý důvod vyloučení ze strany vetů přecijenom se tam víc kouká na koně než pohodlí jezdců.
Jaké pořád vyvázání?
Co je kde uvázaného?
Na otěžích jsou navlečené dva kroužky, které po nich volně jezdí, na nich dva řemínky, , které jsou někde u prsou koně spojené a vedou dál k podbřišníku.Nic není napjaté, našponované. Něco se začne dít až ve chvíli, kdy kůň nadměrně zvedne hlavu a i to se jedná spíš o přibrždění než o zaražení.
Všechny díly martingalu jsou volně pohyblivé.
Jedině, že by si někdo přivázal otěže k sedlu, což je blbost.
Mluvíme oba o tomtéž?

tony-jcb
napsal(a):
V zásadě nejsou pro výstroj koně žádná omezení, ale musí být vždy v dobrém a bezpečném stavu a musí
vyhovovat koni (viz Veterinární pravidla). Jakýkoliv typ otěží, který může nepřiměřeně omezovat volný
abych ty cajky neplet tolik pravidla ČJF to že je vyfocen kůň mimo čr je podružné protože se s tím potkáte i u nás a je to častý důvod vyloučení ze strany vetů přecijenom se tam víc kouká na koně než pohodlí jezdců.
Žeby boli české pravidlá prísnejšie, než tie medzinárodné? A martingal nie je oťaž vyväzovacia.
Nedá mi to, nechce sa mi dlho hľadať, je tam určite koní s martingalom viac, ale fakt zakázaný nie je a neviem tom, že by niekto niekedy niekoho vylúčil za martingal- nikde som sa s tým vo výsledkoch nestretla.
http://celle.rajce.idnes.cz/Endurance_Vsetice_24.10.2015/#IMG_2107.jpg.
Ani

XXX.XXX.216.13
Děkuji moc za reakce!
A co se týče martingalu, no upřímně s těmito pomůckami jsem se nikdy nesetkala.
Jezdila jsem na koních co je nepotřebovaly a asi bych se trochu bála že s tím neumím zacházet/používat to správně..
Jinak kobylce jádro vůbec nedávám - bohatě jí stačí seno, nějaká ta mrkev, jablko a chodím jí každý den se popást na louku na delší trávu.
Na noc chodí do boxu venku je cca 8 hodin denně.
Přemýšlela jsem, jestli by nám třeba nepomohl nějaký kurz nebo něco podobného, celkově i k vybudování si vztahu, respektu. Podle toho bych pak mohla pokračovat dále sama. Co myslíte?
Chtěla bych se s ní věnovat hodně práce ze země - přirozená komunikace atd.
tony-jcb
napsal(a):
Tony, ale martingal není průvlečná ani vyvazovací otěž. To jen, aby se to nepletlo - schválně si to zkus vygůglit.
Jinak za mě je to taky zbytečnost, obzvlášť v tomhle případě.
Zadavatelka má evidentně celou fůru problémů celkem zásadního charakteru - to určitě nevyřeší připnutím nějakého řemínku.
Průvlečky a vyvazovačky jsou něco jiného než martingal.
Jinak pro zadavatelku, myslím, že kobyla je odstátá, má moc energie.Nejezdit, protože je bahno? To si moc nezajezdíte.Bahno bývá kromě zimy i na jaře, v létě i podzim.
Píšete, že jste jí už něco naučila i odnaučila.Tak se přestaňte bát zimy a bahna a prostě kobyle dejte práci.To je jediný osvědčený prostředek na zklidnění.
Nemyslím nějaké bezduché honění na lonži, nebo vycházky na vodítku jako s pejskem.Tím tak maximálně otrávíte kobylu a unavíte sebe.
Jezděte.Pokud možno každý den.Nebo jak byla zvyklá, když bylo hezky.
Klidně na krokovku, když máte problém s naklusáním.Vezměte ji do terénu, kde se protáhne.Kopečky dolů, nahoru, obraty mezi stromy, fantazii se meze nekladou.Zaměstnejte jí hlavu.Nemusíte pro začátek nikde cválat, když se na to necítíte.Proběhnout a vyřádit se může ve výběhu.

Ani
napsal(a):
Děkuji moc za reakce!
A co se týče martingalu, no upřímně s těmito pomůckami jsem se nikdy nesetkala.
Jezdila jsem na koních co je nepotřebovaly a asi bych se trochu bála že s tím neumím zacházet/používat to správně..
Jinak kobylce jádro vůbec nedávám - bohatě jí stačí seno, nějaká ta mrkev, jablko a chodím jí každý den se popást na louku na delší trávu.
Na noc chodí do boxu venku je cca 8 hodin denně.
Přemýšlela jsem, jestli by nám třeba nepomohl nějaký kurz nebo něco podobného, celkově i k vybudování si vztahu, respektu. Podle toho bych pak mohla pokračovat dále sama. Co myslíte?
Chtěla bych se s ní věnovat hodně práce ze země - přirozená komunikace atd.
Ako som oísala vyššie, nájdite si niekoho, kto príde k vám domov, kto vás chvíľu bude sledovať pri práci s kobylou-skúseném človeku netreba ani 10 minút a základné chyby v reči tela uvidí hneď a povie vám od základu, čo je na vašom prístupe v neporiadku. Som si takmer istá, že nemáte jediný problém v sedle, ale že ten problém v sedle je vyústením vaším celkovÝm prístupom ku kobyle. Dovtedy proste nejazdite, za tú chvíľu vo výbehu nezvlčie a určite to je lepšie, ako pracovať s ňou a naďalej ju utvrdzovať v tom, že na ňu nemáte. Čím skôr tento problém začnete tiešiť, tým jednoduchšie sa bude dať odstrániť.

Myslím, že debata točící se okolo martingalu, resp. pomocných otěží je trochu špatně pochopená. Já jsem z toho tedy pochopila to, že Tony se ohradil na zkrácené vidličky, které navrhovala Sisi58. Ono pokud zkrátíte vidličky byť i u obyčejného martingalu více, než je žádoucí, vzniká vlastně pevný vyvazovák, který velmi ztvrzuje ruku jezdce. Něco jako průvlečky... otěž se zapírá ve zlomu, který se tvoří o kroužek zkrácené vidličky martingalu a vzniká velmi tvrdá pomůcka.. a vzhledem k nezkušenosti zadavatelky, by to asi nebylo nejšťastnější řešení..
Jak je to s pravidly endurance, fakt netuším
Já bych taky nejdřív zkusila přidat práci pod dohledem někoho, kdo ví, o čem výcvik koně a jezdce je, a pak teprv sahala po nějakém udělátku. Jezdila jsem třeba kobylu, která opravdu velmi nepříjemně házela hlavou a to až do té míry, že při klusu nadskakovala předníma nepravidelně, že se nedalo pořádně vysedávat... velmi nepříjemné. Ale měla to jen v sezóně s mouchami. Nepomáhala moc ani síťka na nozdry, ani repelenty... muselo se prostě to léto přetrpět a jezdit, když byl výskyt hmyzu menší. S přidáním vyvazováků by se prostě pomátla :( to jen, že všechno chování koně má prostě nějaký svůj spouštěč a nejdřív bych zkoušela, v čem to vězí u kobyly zadavatelky.
JL

XXX.XXX.13.177
Klasický anglický martingal je ve vytrvalosti povolený. Osobně ho považuji za totální zbytečnost.
Neznám žádného koně, který by ocenil, že ho začátečník, co se učí vysedávat, škrtí. Argument že mu aspoň necuká v hubě neberu, dokud neumí sedět, nemá mít v prackách otěže.
Myslím, že než pracovat jednou týdně, je lepší odložit koně na zimní pauzu a začít pracovat ze země. Je mnoho koní, kteří po 7 dnech pauzy prostě nebudou běžně jezdecky fungovat. Ono ten kůň se musí i fyzicky udržovat ve formě, po 7 dnech může mít ztuhlé svaly, necítít se dobře... Prostě buď pracovat pořádně a pravidelně, nebo radši vůbec
Pro hhippie:
Správně nastavený martingal otěže nelomí, ale ani se nesmí řemínky vidlice blembat.
Pokud má kůň hlavu tam, kde ji má mít, vůbec nic se neděje.
Pokud ovšem hodí hlavou hodně nahoru, martingal mu ji stáhne zpět.
To také platí pro ruku jezdce, pokud ruce zvedne víš, než má, ucítí tah.
Jak moc neklidnou ruku by měl mít jezdec, aby z martingalu vznikly vyvazovací otěže?
To by je snad musel zvedat alespoň do výšky obličeje, to neberu
Pro JL:
Pokud se podíváte do knih pana Dobeše či Paalmana uvidíte, že polovina jezdců na jejich fotkách matingal má.
Nemyslím si, že by si oba pánové dali do knižek fotky, na kterých by byla v nepořádku výstroj koně.
A mezi námi určitě jsou tito dva jezdci a trenéři mnohem zkušenější než Vy kdy budete.
Tudíž za mě martingal ano a to i pro začátečníka.
Nejde o to viset na nákrčáku, ale jen se zlehka přidržet, než začínající jezdec příjde nato, jak se vlastně vysedá, či jezdí lehký sed.
Vy zřejmě patřítě k těm, kteří hópli na koně a vše jim hned šlo takže jste se nikde a ničeho nepotřeboval přidržet.
I takových jsem pár poznala.
Sisi, já osobně považuju martingal za poměrně neškodný řemínek, který neublíží, ale taky nic moc nevyřeší, zvlášť v tomto případě. Zadavatelka píše, že kůň jí zlobí i na ruce, poskakuje i v kroku...co myslíte, že se stane, když připne martingal? Na každý problém prostě neexistuje napravovací udělátko.
Zadavatelka si patrně uvědomuje, že problém je v samotných základech a uvažuje o kurzu - to je správné. Jen bych radila nespěchat, pečlivě vybírat, určitě se nejprve jezdit dívat bez koně, porovnávat, sbírat reference od lidí, kterým věří.
Začínat prací ze země se obvykle starým koňákům nepozdává, já osobně ale nevěřím, že kůň, který se nedá bez problémů vést na vodítku, mě bude v sedle vozit jako vzácné koření.
Pořešila bych vzorné stání při nasedání, rozejití až na povel, několik kroků v klidu a bezchybné zastavení. Za každý ten dílčí úspěch chválit, odměnit, klidně tím skončit. Je to určitě zdlouhavější postup než bývá zvykem, zadavatelka se možná nějaký čas neprojede na koni v terénu...ale koně přece nemá na týden, během kterého musí vše stihnout. Pokud mají před sebou s kobylou pár společných let, pomalejší a důkladnější postup se určitě vyplatí. Pokud jí kobylka zlobí v kroku, nemá smysl zkoušet naklusávat, logicky to může být jen horší.
JL

XXX.XXX.13.177
Sisi, pánové Dobeš a Paalman vycházeli z armádního jezdectví. Považuji obě knihy za užitečné, avšak aplikace jejich pravidel na dnešní dolesaazpátky mi nepřijde vždycky OK.
Rozhodně nepatřím k těm, co jim všechno hned šlo.
Nicméně začátečník se u nás drží hřívy/sedla/madel, koně ovládá sám až když umí sedět, v takovém tempu, které zvládá.
Myslím, že v dnešní době je na místě mít ke koním víc ohledů, máme je přece většinou pro potěšení
Ale to je pro zakladatelku mírně OT, klidně v téhle debatě můžeme pokračovat jinde.
Terven
napsal(a):
Sisi, já osobně považuju martingal za poměrně neškodný řemínek, který neublíží, ale taky nic moc nevyřeší, zvlášť v tomto případě. Zadavatelka píše, že kůň jí zlobí i na ruce, poskakuje i v kroku...co myslíte, že se stane, když připne martingal? Na každý problém prostě neexistuje napravovací udělátko.
Zadavatelka si patrně uvědomuje, že problém je v samotných základech a uvažuje o kurzu - to je správné. Jen bych radila nespěchat, pečlivě vybírat, určitě se nejprve jezdit dívat bez koně, porovnávat, sbírat reference od lidí, kterým věří.
Začínat prací ze země se obvykle starým koňákům nepozdává, já osobně ale nevěřím, že kůň, který se nedá bez problémů vést na vodítku, mě bude v sedle vozit jako vzácné koření.
Pořešila bych vzorné stání při nasedání, rozejití až na povel, několik kroků v klidu a bezchybné zastavení. Za každý ten dílčí úspěch chválit, odměnit, klidně tím skončit. Je to určitě zdlouhavější postup než bývá zvykem, zadavatelka se možná nějaký čas neprojede na koni v terénu...ale koně přece nemá na týden, během kterého musí vše stihnout. Pokud mají před sebou s kobylou pár společných let, pomalejší a důkladnější postup se určitě vyplatí. Pokud jí kobylka zlobí v kroku, nemá smysl zkoušet naklusávat, logicky to může být jen horší.
Souhlasím
JL
napsal(a):
Sisi, pánové Dobeš a Paalman vycházeli z armádního jezdectví. Považuji obě knihy za užitečné, avšak aplikace jejich pravidel na dnešní dolesaazpátky mi nepřijde vždycky OK.
Rozhodně nepatřím k těm, co jim všechno hned šlo.
Nicméně začátečník se u nás drží hřívy/sedla/madel, koně ovládá sám až když umí sedět, v takovém tempu, které zvládá.
Myslím, že v dnešní době je na místě mít ke koním víc ohledů, máme je přece většinou pro potěšení
Ale to je pro zakladatelku mírně OT, klidně v téhle debatě můžeme pokračovat jinde.
Armádní jezdectví, lesojezdci, ohleduplnost ke koni.
Nevidím v tom žádný rozpor.
Buď jezdím slušně nebo jako hovado a je jedno, jestli na MS v drezůře nebo na Hubertovi v nějakých kotěhůlkách.
Co mají všechny způsoby ježdění stejné, jsou základy péče o koně a štábní kultura při manipulaci.
S autem nesmím na silnici, když nemám autoškolu.
Ovšem koně si může koupit kdokoli.
Je pravda, že autem mohu zabít i nevinného a na koni se zmrzačím spíš sama.
Ale zase nejezdící auto nikomu nic neudělá, zatímco kůň může spáchat cokoli a koňský neposlucha i někoho zmrzačit.
Prostě základy musí být, i kdyby čert na žebráku jezdil
Čeho pak chce jezdec dál dosáhnout, to už je jeho věc.
A tohle myslím souvisí i s problémem zadavatelky.
ŠTÁBNÍ KULRURA jednoduchá pomůcka (platí u nás pro všechny bez vyjímky) nedělej na koni a s koněm nic co neuděláš bez pomůcek a udělátek protože to děláš blbě pro vysvětlení odvedeš holého koně bez vodítka a ohlávky - umíš ho vodit cokoli uděláš na koni bez sedla a uždění můžeš dělat i v sedle a na naužděnym koni protože to umíš aspon v základu a neublížíš ani jemu ani sobě
JL

XXX.XXX.13.177
Sisi, těch rozporů by bylo...
Většina se týká metodiky výcviku koně a obecně koňské pohody.
Některé jsou prostě praktické - lidi, co sedlají, nasedají, uzdí jen z jedné strany jsou k smíchu, zejména v terénu na úzké cestě v prudkém srázu.
Nutnost držení otěží při nasedání.
Sesedání jen na jednu stranu.
Krmení.
Mlčení na jízdárně, pokud není žák vyzván trenérem, aby promluvil (to bych zrovna občas zavedla! :-D jenže na druhou stranu, lidi si potom chválí, že vědí, co proč dělají...).
A "mezi námi určitě jsou tito dva jezdci a trenéři mnohem zkušenější než Vy kdy budete" to je poznámka osobní, mimo a zbytečná. Nicméně, stejně by mě zajímalo, na základě čeho to tvrdíte?
JL
napsal(a):
Sisi, těch rozporů by bylo...
Většina se týká metodiky výcviku koně a obecně koňské pohody.
Některé jsou prostě praktické - lidi, co sedlají, nasedají, uzdí jen z jedné strany jsou k smíchu, zejména v terénu na úzké cestě v prudkém srázu.
Nutnost držení otěží při nasedání.
Sesedání jen na jednu stranu.
Krmení.
Mlčení na jízdárně, pokud není žák vyzván trenérem, aby promluvil (to bych zrovna občas zavedla! :-D jenže na druhou stranu, lidi si potom chválí, že vědí, co proč dělají...).
A "mezi námi určitě jsou tito dva jezdci a trenéři mnohem zkušenější než Vy kdy budete" to je poznámka osobní, mimo a zbytečná. Nicméně, stejně by mě zajímalo, na základě čeho to tvrdíte?
Jasně budeme nasedat i sesedat na jízdárně každý jak chce. Nevadí, že se pokopeme.
Proč bych měla držet otěže při nasedání? Co na tom, že mi kůň odejde?
Krmení- kolik lid ví jak a čím krmit, je mi jasné ze všech těch příspěvků, co jsou tu běžně k přečtení.
Mlčení na jízdárně. Většina lidí, co se učí jezdit, jakoby ohluchla a teď ještě někdo bude mluvit.
To už toho trenéra neuslyší nikdo nebo si vyřve hlasivky.
Možnost zeptání je snad, jen si domluvit signál a počkat na vhodnou chvíli.
Na tom, že pánové D. a P. jsou mnohem a mnohem zkušenější a znalejší v oboru jezdectví než já a kdokoliv zde přispívající, si trvám. Ano, zacházím do soukromých sfér, ale na tvrzení typu, tahle věc je k ničemu, protože já to říkám, tak na to jsem kapku alergická a mám tendenci reagovat více, než za co to stojí.
Pokud by JL (ani nevím, kdo to je, nemá žádnou vizitku) měl našlápnuto do sfér mezinárodního jezdectví, určitě by neměl čas, odpovídat zde na dotazy.
Pokud dokážete opak, sepíšu zde písemnou omluvu.
JL

XXX.XXX.13.70
Žijete v jiném vesmíru, evidentně
Mí žáci nasedají jak chtějí, dokonce po nich čas od času chci nasednutí zprava. Ó HRŮZO! Kdo by se měl pokopat, lidé nebo koně? Proč? Jak?
Pokud kůň neumí stát na volné otěži při nasedání, je nevychovaný a špatnou vizitkou svého jezdce.
Hlasivky si nevyřvu, prostě to lidem vysvětlím tak, aby to pochopili. I když je to mnohem těžší, než na ně houknout, aby drželi směr a ústa.
Nenapsala jsem, že je nějaká věc k ničemu, ale že JÁ považuji martingal za zbytečnost.
Dokazovat vám nepotřebuji nic, nevím, co považujete za "mezinárodní jezdectví", ani jakou má váhu účast v "mezinárodním jezdectví" pro rady houbylesojezdcům. Hodlám se koňsky vzdělávat po zbytek života, pokud mi přejete brzkou smrt, abych se náhodou nedostala na úroveň zmíněných pánů, není to od vás vůbec hezké
Považuji za přínosné diskutovat ad hoc, nikoli ad hominem.
Sisi, naše trenérka nás naučila ptát se u veškerých postupů "proč?"
Není-li jiná odpověď, než že se to tak dělá odjakživa, je to špatně.
O vhodnosti nasedání z obou stran nám říkal i Karol Hollý na intenzivním kurzu ježdění.
K tomu mlčení na jízdárně -rozhodně bych nechtěla trenéra, se kterým bych nemohla kdykoli během lekce cokoli zkonzultovat nebo mu sdělovat průběžně svoje dojmy. Upřímně doufám, že doba, kdy trenér řval ve středu jízdárny a žáci drželi s prominutím hubu a krok, už minula.
Ani

XXX.XXX.216.13
Terven
napsal(a):
Děkuju za Vaši reakci, ještě bych jenom napsala, že kobyla mi v kroku jde naprosto v pohodě, psala jsem příspěvek vlastně potom co mi dva dny za sebou vyletěla i z kroku a to mě dost vyděsilo, proto jsem se rozhodla se poradit zde. Jindy mi pod sedlem a vždy na vodítku jde klidně. Co se týče nasedlávání, dotahování sedla, dávání uzdečky, nasedání atd., atd., je naprosto klidná stojí na místě, žádný blbosti nedělá. Zastavuje na hlasový povel a to ihned. V podstatě až na to její nepříjemné házení hlavou a poskakování při prvním klusu bych řekla že je moc hodná. Lidi to tu trochu pochopily že je zlobivá a nezvladatelná (za což se omlouvám, ono to z toho příspěvku možná tak vyznělo), ale není to tak.
Včera jsem ji vzala pod sedlo do terénu, zezačátku pouze krokem, chtěla jsem jet po jejím minulém vyvádění v klidu. Jeli jsme hodně do kopců (moc jí ty kopce baví). Asi po půl hodině jsem naklusala a světe div se Kess krásně plynule naklusala a jen na, hou´´ se ihned zastavila..
Dospěla jsem tedy k tomu že má prostě hrozně moc energie a jakmile jí prostě po prvních 5minutách naklušu tak chce prostě řádit. Včera byla už vychozená a unavená z poměrně velkých kopců (ještě že je tu máme) a proto nic neudělala. Ono totiž vždy když jsem ji předtím při naklusání tak dvakrát zklidnila byla pak už v pohodě.
Nevím čím to prostě ten minulý týden bylo, že dělala takový blbosti, jak pod sedlem tak zkoušela i na vodítku (sklánět hlavu a žrát, rozčilovat se) - blbá nálada? (přeci jenom je to kobyla), počasí? bláto? (dost jí vadí a trochu se plaší když uklouzne), kovář? (byla čerstvě nakovaná), chtěla zkusit přebrat velení? - řekla bych jedno z druhým.
O kurzu ale stále přemýšlím, myslím že by nám to prospělo i co se týče vztahu, zároveň bych se něco přiučila a mohla v tom pokračovat.
Děkuju všem za odpovědi a co se týče toho hodně rozebíraného martingalu, tak bych se k tomu vyjádřila asi tak, že zaprvé jsem se s tím nikdy nesetkala a opravdu bych si nebyla jistá v jeho používání a taky je tu jeden fakt že jezdíme western a to by asi spolu moc nefungovalo..
Tak vidíte
Přidala jste práci a je to hned lepší.Krokovat déle mi přijde normální, lépe se uvolníte, vy i kůň.Pravidelným klidným chozením kobyle přestane vadit i bahno, protože se po něm pomalu, ale jistě naučí pohybovat.
Kobyly náladové bývají, vlastně, kdo není.Takže držím palce a na nějaký kurs klidně jet můžete, vzdělání není nikdy dost.