Nákup koně ze zahraničí - papírování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.1.2016 12:07
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Ahoj, poprosím ty z Vás co mají s nákupem koně z ciziny o radu. Jaké papíry potřebuji vyzískat od původního majitele / průkaz koně, krve.../ a co musíme zajistit sami. Měli bychom vyrazit pro poníka do Polska. Máme éčko, vozík i auto co ho může táhnout... ale jinak vím prd. Rádi bychom vše udělali lde platných předpisů a vyhnuli se tak nepříjemnostem a pokutám a pod. z nevědomosti.

Děkuji za případné info

Markéta.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2016 12:10
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jistě se ozve někdo se zkušenostmi, ale ještě mě k tomu napadá, jestli není nutné, aby ze zahraničí přepravoval zvíře certifikovaný přepravce? (jsem zvědavá na upřesnění, děkuji.).

7.1.2016 12:42
kallisto

XXX.XXX.157.94

7.1.2016 12:45
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jistě se ozve někdo se zkušenostmi, ale ještě mě k tomu napadá, jestli není nutné, aby ze zahraničí přepravoval zvíře certifikovaný přepravce? (jsem zvědavá na upřesnění, děkuji.).

I u nás se musí kůň převážet v autě, kde sedí certifikovaná osoba, v tom žádný rozdíl není.

8.1.2016 12:29
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Hmm, tak děkuju. Celé jsem to na equich. přečetla a moudrá z toho teda moc nejsem. Čím víc papírů seženu a na čím víc institucích to nahlásím, tím větší pravděpodobnosti kontrol a nepříjemností se vystavím... Chtěli jsme k nám do stáje dovést dětem poníka... jela bych se svým přepravákem, bratrovým autem, jsem FO, jedná se tedy o hobby aktivitu...v autě bych mohla mít certifikovanou osobu / i když dle toho co jsem na equich. vyčetla, tak asi ani nemusím... nikdo mi za to nezaplatí a z Polska už povezu svého poníka:) Ale jeví se to tak komplikovaně, kdyby mě s ponclem chytli někde v Polsku...že se na to raději asi vyprdnu:(.

Zajímalo by mě, jak to dělají všichni ti překupníci a handlíři... jestli lítají po všech těch úřadech a shánějí haldy papírů, informují instituce...to asi těžko. A jak to třeba probíhá na koňských trzích...koupíte tam koníka, dostanete k němu maximálně kupní smlouvu, krve, asi i průkaz...a přepis si zařídíte až když koně dopravíte do Čech?

8.1.2016 12:45
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Oťásek napsal(a):
Hmm, tak děkuju. Celé jsem to na equich. přečetla a moudrá z toho teda moc nejsem. Čím víc papírů seženu a na čím víc institucích to nahlásím, tím větší pravděpodobnosti kontrol a nepříjemností se vystavím... Chtěli jsme k nám do stáje dovést dětem poníka... jela bych se svým přepravákem, bratrovým autem, jsem FO, jedná se tedy o hobby aktivitu...v autě bych mohla mít certifikovanou osobu / i když dle toho co jsem na equich. vyčetla, tak asi ani nemusím... nikdo mi za to nezaplatí a z Polska už povezu svého poníka:) Ale jeví se to tak komplikovaně, kdyby mě s ponclem chytli někde v Polsku...že se na to raději asi vyprdnu:(.

Zajímalo by mě, jak to dělají všichni ti překupníci a handlíři... jestli lítají po všech těch úřadech a shánějí haldy papírů, informují instituce...to asi těžko. A jak to třeba probíhá na koňských trzích...koupíte tam koníka, dostanete k němu maximálně kupní smlouvu, krve, asi i průkaz...a přepis si zařídíte až když koně dopravíte do Čech?

Záleží jaké mají v Polsku zákony co se přepravy týče (přísnější než u nás), nicméně pokud koně přepravujete dále než je 65 kilometrů, tak musí být v autě kvalifikovaná osoba. Nelze argumentovat tím, že si vezete koně sama pro sebe na vlastní náklady a je jedno, zda je to 10 či 100 kilometrů - to stanovuje zákon.

8.1.2016 13:17
alfi pav

XXX.XXX.30.254

polárka.15 napsal(a):
Záleží jaké mají v Polsku zákony co se přepravy týče (přísnější než u nás), nicméně pokud koně přepravujete dále než je 65 kilometrů, tak musí být v autě kvalifikovaná osoba. Nelze argumentovat tím, že si vezete koně sama pro sebe na vlastní náklady a je jedno, zda je to 10 či 100 kilometrů - to stanovuje zákon.

Polárko, když o tom nic nevíte, tak se nepouštějte do spekulací o tom, jak by to mělo být, kór u importu zvířat ze zahraničí. Jen věšíte bludy na nos lidem, kteří o tom vědí asi tak stejně, jako vy.

Coby certifikovaný dopravce pro dopravu v délce trvání do 8h mohu říci:

- musíte vědět, jak dlouho by měla teoreticky doprava trvat, rozhodující je zda do 8h cesty nebo nad 8h, přičemž počítejte s průměrnou rychlostí cca 70km/h, byť pojedete po dálnici. Od toho se potom odvíjí druh certifikace, který na dopravu potřebujete (resp druh dopravce)

- jakmile jde o import koně ze zahraničí, tak nestačí, že máte vozík a E a školení, musíte být také na veterinární správě certifikovaný dopravce (mít číslo dopravce počínající CZ...). To i pro dopravu do 8h obnáší dodání nezbytných informací na KVS a po uhrazení poplatku do cca měsíce přijde potvrzení. Je povolení pro dopravu do 8h trvání a nad 8h trvání, ale u té nad 8h je vydání povolení už mnohem komplikovanější.

- pokud nejste certifikovaný dopravce, tak nesmíte přepravu provádět svépomocí, ale pouze prostřednictvím certifikovaného dopravce a to platí pro veškeré dopravy do/ze zahraničí, i když se jedná jen o přepravu na závody, kór teď s IAE se po tom dost jde.

- na přepravu zvířete musíte nechat v místě nakládky (na příslušné vet. správě) vystavit dokument Traces pro přepravu. Tam se uvádí i ono číslo doprace, detaily vozidla (někdy chtějí i originál TP jak od osobáku, tak od vozíku), čísla hospodářství odeslání a místa určení. Bez čísla dopravce to nevystavíte ergo jste v loji... V některých zemích je vystavení zdarma (Maďarsko), někde platíte (export z ČR do zahraničí cca 50Kč). Doklad platí pouze určitou dobu a v rámci ní koně musíte převést. Ke koni samozřejmě musí být průkaz koně.

- Před dovozem máte povinnost nahlásit dovoz na místně příslušné veterinární správě v ČR a povětšinou si od nich někdo koně přijede k vykládce nebo hned po ní zkontrolovat. Neuděláte to a flastr, i když máte traces vystavený.

- Vyplatí se ještě s dostatečným předstihem před dovozem na vaší veterinární správě ověřit, jestli se místo importu v PL nenachází v nákazové zóně nebo dokonce přímo v ohnisku IAE. V případě nákazové zóny je pak po dovozu povinná karanténa koně ve schválené karanténní stáji tedy nikoliv u vás doma. V případě ohniska IAE je myslím dovoz nemožný, ale tím si nejsem jistá - to si musíte prodebatit s vetem z KVS.

- skrz vyšetření: rozhodně trvat na kompletní vakcinaci na chřipku (tj správná první a druhá vakcinace, jestliže schéma není už uvedeno v jeho průkazu) + negativní testy IAE. Vzhledem k situaci s nákazou IAE a jestliže koně budete brát od člověka, který nemá uzavřený chov zvířat a je tam flukuace koní, tak bych trvala na IAE 30-40 dní před dovozem a potom ještě jednou těsně před nakládkou. Chráníte tak sebe i ostatní koně v maštali, kam toho nového chcete dovézt.

- po dovozu klasické hlášení na UEK o dovozu koně a jestli to je papírák, tak potom i přes plemennou knihu, ale to už asi víte...

A upozorním rovnou, není možné na vet. správě nahlásit při vystavování přepravních papírů číslo dopravce jen tak, aniž by to on vezl (že byste si to našli na netu v databázi certifikovaných dopravců). Ověřují si to přímo u daného dopravce, jestli je to pravda a fakt dané zvíře veze. Na moje číslo už takový podvod jednou chtěla nějaká dobrá duše udělat.

Jo a načerno toho koně vézt můžete, ale jestli vás chytí a že můžou, tak jste v p*r*d*e*l*i a navíc se vám velmi dobře může stát, že do ČR zatáhnete IAE a to vám potom budou všichni strašně moc vděční... Vození načerno fakt nestojí za to.

8.1.2016 13:51
liva

XXX.XXX.32.218

Když už se tu objevila taková diskuse... :)
Jaké povinnosti máme my, ktreří si svými auty a vozíky přepravujeme své vlastní rekreační koně?
Mimo to, že máme adekvátní řidičské oprávnění a koně mají v pořádku veškerá očkování a aktuální krve k převozu?

8.1.2016 14:01
polárka.15

XXX.XXX.41.2

alfi pav napsal(a):
Polárko, když o tom nic nevíte, tak se nepouštějte do spekulací o tom, jak by to mělo být, kór u importu zvířat ze zahraničí. Jen věšíte bludy na nos lidem, kteří o tom vědí asi tak stejně, jako vy.

Coby certifikovaný dopravce pro dopravu v délce trvání do 8h mohu říci:

- musíte vědět, jak dlouho by měla teoreticky doprava trvat, rozhodující je zda do 8h cesty nebo nad 8h, přičemž počítejte s průměrnou rychlostí cca 70km/h, byť pojedete po dálnici. Od toho se potom odvíjí druh certifikace, který na dopravu potřebujete (resp druh dopravce)

- jakmile jde o import koně ze zahraničí, tak nestačí, že máte vozík a E a školení, musíte být také na veterinární správě certifikovaný dopravce (mít číslo dopravce počínající CZ...). To i pro dopravu do 8h obnáší dodání nezbytných informací na KVS a po uhrazení poplatku do cca měsíce přijde potvrzení. Je povolení pro dopravu do 8h trvání a nad 8h trvání, ale u té nad 8h je vydání povolení už mnohem komplikovanější.

- pokud nejste certifikovaný dopravce, tak nesmíte přepravu provádět svépomocí, ale pouze prostřednictvím certifikovaného dopravce a to platí pro veškeré dopravy do/ze zahraničí, i když se jedná jen o přepravu na závody, kór teď s IAE se po tom dost jde.

- na přepravu zvířete musíte nechat v místě nakládky (na příslušné vet. správě) vystavit dokument Traces pro přepravu. Tam se uvádí i ono číslo doprace, detaily vozidla (někdy chtějí i originál TP jak od osobáku, tak od vozíku), čísla hospodářství odeslání a místa určení. Bez čísla dopravce to nevystavíte ergo jste v loji... V některých zemích je vystavení zdarma (Maďarsko), někde platíte (export z ČR do zahraničí cca 50Kč). Doklad platí pouze určitou dobu a v rámci ní koně musíte převést. Ke koni samozřejmě musí být průkaz koně.

- Před dovozem máte povinnost nahlásit dovoz na místně příslušné veterinární správě v ČR a povětšinou si od nich někdo koně přijede k vykládce nebo hned po ní zkontrolovat. Neuděláte to a flastr, i když máte traces vystavený.

- Vyplatí se ještě s dostatečným předstihem před dovozem na vaší veterinární správě ověřit, jestli se místo importu v PL nenachází v nákazové zóně nebo dokonce přímo v ohnisku IAE. V případě nákazové zóny je pak po dovozu povinná karanténa koně ve schválené karanténní stáji tedy nikoliv u vás doma. V případě ohniska IAE je myslím dovoz nemožný, ale tím si nejsem jistá - to si musíte prodebatit s vetem z KVS.

- skrz vyšetření: rozhodně trvat na kompletní vakcinaci na chřipku (tj správná první a druhá vakcinace, jestliže schéma není už uvedeno v jeho průkazu) + negativní testy IAE. Vzhledem k situaci s nákazou IAE a jestliže koně budete brát od člověka, který nemá uzavřený chov zvířat a je tam flukuace koní, tak bych trvala na IAE 30-40 dní před dovozem a potom ještě jednou těsně před nakládkou. Chráníte tak sebe i ostatní koně v maštali, kam toho nového chcete dovézt.

- po dovozu klasické hlášení na UEK o dovozu koně a jestli to je papírák, tak potom i přes plemennou knihu, ale to už asi víte...

A upozorním rovnou, není možné na vet. správě nahlásit při vystavování přepravních papírů číslo dopravce jen tak, aniž by to on vezl (že byste si to našli na netu v databázi certifikovaných dopravců). Ověřují si to přímo u daného dopravce, jestli je to pravda a fakt dané zvíře veze. Na moje číslo už takový podvod jednou chtěla nějaká dobrá duše udělat.

Jo a načerno toho koně vézt můžete, ale jestli vás chytí a že můžou, tak jste v p*r*d*e*l*i a navíc se vám velmi dobře může stát, že do ČR zatáhnete IAE a to vám potom budou všichni strašně moc vděční... Vození načerno fakt nestojí za to.

Prosím?

8.1.2016 14:04
polárka.15

XXX.XXX.41.2

KAŽDÝ kdo udělá kurz přepravce zvířat, má automaticky vydané "Osvědčení o způsobilosti pro řidiče a průvodce přepracující zvířata" Tak má vydané "osvědčení číslo CZ xxxxx ".

8.1.2016 14:47
alfi pav

XXX.XXX.30.254

polárka.15 napsal(a):
KAŽDÝ kdo udělá kurz přepravce zvířat, má automaticky vydané "Osvědčení o způsobilosti pro řidiče a průvodce přepracující zvířata" Tak má vydané "osvědčení číslo CZ xxxxx ".

Takže, a protože tomu zjevně dostatečně nerozumíte ani po školení, na kterém jste zřejmě byla a že se to tam probíralo docela dost dopodrobna, resp min na těch brněnských.

Osvědčení způsobilosti pro řidiče a osobu přepravující zvířata nijakým způsobem nezakládá vaši právní způsobilost k tomu, abyste vystupovala jako certifikovaný dopravce zvířat. Je to pouze jeden z nezbytných dokladů k tomu, aby vám na krajské veterinární správě vydali osvědčení o pro dopravce zvířat (buď pro dopravu do 8h nebo nad 8h) a registrovali vás tam. Až poté můžete případně nabízet dopravu pro cizí potřebu nebo řešit po vlastní ose importy/exporty do/z ČR. Navíc, jestliže provozujete dopravu zvířat pro cizí potřebu a tedy komerční, tak musíte mít samozřejmě také vydaný ŽL min na dopravu do 3,5t, pokud se do této kategorie s vašim vozidlovým vybavením vlezete.

Dopravce a ona "způsobilost" není to jedno a to samé. Jsou tisíce lidí, kteří mají osvědčení pro osobu přepravující zvířata a přece nemohou koně ze zahraničí dovézt, pokud nemají vyřízené povolení pro dopravce a nejsou registrováni v tomto směru na veterinární správě.

Číslo průkazu způsobilosti a číslo dopravce není totožné, pod jedním dopravcem může být více lidí s průkazem způsobilosti (jeden dopravce může mít víc zaměstnanců co s tím jezdí), to vše se eviduje v rámci řízení o vydání osvědčení pro dopravce zvířat. Docela bych se nasmála, kdybyste jen s průkazem způsobilosti přišla na KVS a chtěla si nechat vydat Traces na přepravu na vaše jméno do zahraničí , velmi rychle by vás tam vyvedli z omylu.

8.1.2016 15:07
alfi pav

XXX.XXX.30.254

liva napsal(a):
Když už se tu objevila taková diskuse... :)
Jaké povinnosti máme my, ktreří si svými auty a vozíky přepravujeme své vlastní rekreační koně?
Mimo to, že máme adekvátní řidičské oprávnění a koně mají v pořádku veškerá očkování a aktuální krve k převozu?

Pokud se jedná o nekomerční přepravu v rámci ČR do 50km od stáje např na pastviny, nemusíte mít ani osvědčení způsobilosti osoby doprovázející zvířata.

Nad tuto vzdálenost a do 8h jízdy musíte mít osvědčení způsobilosti osoby doprovázející zvířata, modrobílá malá kartička + k tomu certifikát formát A4, ale ten nemusíte mít při přepravě u sebe.
K tomu samozřejmě odpovídající řidičák a technické parametry auta vůči vozíku (maximálka brzděného přívěsu na kouli osobního auta musí sedět nebo být nižší než maximálka vozíku tj. auto, které má na kouli 1800kg nemůže tahat vozík o maximálce 2000kg, lze to jedině pokud by byl prázdný a jeho provozní hmotnost by byla nižší než max zatížení na kouli, jakmile je naložený tak už to u policajta moc neokecáte, když vám to nebude sedět).
Teoreticky, pokud by přeprava v rámci ČR měla trvat nad 8h jízdy (což je u nás prakticky blbost), tak byste měla mít vyřízené povolení dopravce pro dopravu nad 8h, ale to na školení říkali je jen teorie, protože ČR přejedete z jedné strany na druhou v klídečku do 8h.

Pokud vezete koně na závody nebo kamkoliv do zahraničí byť k soukromým účelům, musíte mít mimo výše uvedené i povolení pro dopravce, vyřizované na KVS. Tam se zase rozlišuje jestli je to do 8h nebo nad 8h. Na základě čísla dopravce vám vydají Traces na závody. Traces vyřizujete na místně příslušné pobočce vet. správy. Pokud by náhodou situace vyžadovala vystavení traces i pro import zpět po závodech (teď to ČR nevyžaduje, ale může se stát), pak na daných závodech musí být k dispozici veterinář schopný tento doklad vystavit.

Pokud chcete vozit koně komerčně, musíte mít povolení dopravce zvířat z KVS

Aby vám v případě silniční kontroly mohli jít u nás po papírech od zvířat, musí u toho být i zástupce vet. správy, jinak na to nemají policajti právo. To ale neplatí třeba v Rakousku, tam mají cajti pravomoc all-in.

8.1.2016 19:07
liva

XXX.XXX.32.218

Alfi, dík za objasnění. :)
Abych se přiznala, osvědčení způsobilosti osoby přepravující zvířata nemám.
Koně vozím někdy i víc než 50 km, prostě záleží na tom, kam jedem...
Samozdřejmě mám adekvátní tažné vozidlo, tahat 2koňku osobákem by mě nikdy nenapadlo. :)
Komerční přeprava u nás taky nehrozí, po určité zkušenosti nepovezu koně ani nejlepšímu kamarádovi...
Tak budu doufat, že po mě osvědčení případná silniční kontrola požadovat nebude. :).

8.1.2016 19:38
alfi pav

XXX.XXX.30.254

liva napsal(a):
Alfi, dík za objasnění. :)
Abych se přiznala, osvědčení způsobilosti osoby přepravující zvířata nemám.
Koně vozím někdy i víc než 50 km, prostě záleží na tom, kam jedem...
Samozdřejmě mám adekvátní tažné vozidlo, tahat 2koňku osobákem by mě nikdy nenapadlo. :)
Komerční přeprava u nás taky nehrozí, po určité zkušenosti nepovezu koně ani nejlepšímu kamarádovi...
Tak budu doufat, že po mě osvědčení případná silniční kontrola požadovat nebude. :).

Není za co děkovat.

Nad tím osvědčením způsobilosti by stálo za to zapřemýšlet, protože pokud by měl policajt při případné kontrole blbý den, může vám se zvířetem zakázat pokračovat v jízdě jelikož k tomu nemáte oprávnění a co potom někde v noci v háji na silnici.

Taky, kdyby se něco stalo (a klepu na dřevo aby ne), v rámci školení způsobilosti vám ukáží jak zvíře usmrtit bez zbytečného utrpení v případě, že by došlo k nějakému jeho zranění vylučujícímu dopravu na ošetření a šlo by jej pouze usmrtit. Jako osoba bez osvědčení nesmíte zvíře zabít a musí se volat veterinář, což může dost trvat. Jako osoba s osvědčením jste k tomu způsobilá a můžete mu (a v tu chvíli třeba na místě případné nehody) pouze vy usnadnit odchod, který by byl jinak velmi bolestný. Hasiči to nesmí udělat, max vám ho mohou podržet v potřebné pozici. Já to vybavení v autě vozím pořád a doufám, že ho nikdy nepoužiju...

Mě školení způsobilosti stálo myslím 3000 Kč, bylo dvoudenní a osvědčení o způsobilosti se vydává na dobu neurčitou, takže jako investice do budoucna určitě dobrý, zvlášť jestli hodně jezdíte.

11.1.2016 08:46
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Alfi pav moc děkuji za cenné rady:) myslím, že je to krásně srozumitelně napsáno a pomůže to dost lidem:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík