DNA test x připouštěcí lístek

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

malioren

9.2.2016 09:36
malioren

XXX.XXX.173.251

Ahoj, mám dotaz, nad kterým jsem přemýšlela, když jsem tu někde na diskuzi četla o tom, že paní neměla připouštěcí lístek, ale že se to dodělá z testu DNA (zapsání rodičů pro hříbata).
To i kdyby třeba otec byl nelicencovaný, ale dokázal by se z testu DNA, že to je on, tak ho do průkazu zapíšou?
Mně by to přišlo velmi smysluplné, protože když pak někdo připouští klisnu bez původu, jak zajistí, aby ji nepouštěl třeba vlastním otcem? nechápu, proč se někde to otcovství nevede aspoň pro tyhle účely, nebo proč to lidi nedělali už dávno, že by si do sešitku psali, koho kým připustili, co jim vzniklo. Na to přece žádná moderní technika nutná není. Tak proč je tolik koní i bez matky i bez otce...
Zpět k dotazu - prosím ptám se, pokud bude hříbě z černé plemenitby, otec není uchovněn, ale bude dokázán testem DNA, zapíšou ho? Mně to přijde logické (otcovství nemá co do činění s uchovněním), ale asi to tak není :).

9.2.2016 10:04
aggitta

XXX.XXX.249.59

malioren napsal(a):
Ahoj, mám dotaz, nad kterým jsem přemýšlela, když jsem tu někde na diskuzi četla o tom, že paní neměla připouštěcí lístek, ale že se to dodělá z testu DNA (zapsání rodičů pro hříbata).
To i kdyby třeba otec byl nelicencovaný, ale dokázal by se z testu DNA, že to je on, tak ho do průkazu zapíšou?
Mně by to přišlo velmi smysluplné, protože když pak někdo připouští klisnu bez původu, jak zajistí, aby ji nepouštěl třeba vlastním otcem? nechápu, proč se někde to otcovství nevede aspoň pro tyhle účely, nebo proč to lidi nedělali už dávno, že by si do sešitku psali, koho kým připustili, co jim vzniklo. Na to přece žádná moderní technika nutná není. Tak proč je tolik koní i bez matky i bez otce...
Zpět k dotazu - prosím ptám se, pokud bude hříbě z černé plemenitby, otec není uchovněn, ale bude dokázán testem DNA, zapíšou ho? Mně to přijde logické (otcovství nemá co do činění s uchovněním), ale asi to tak není :).

Otcovství nemá co do činění s uchovněním, s tím souhlasím. Ale pokud by se takoví otcové zapisovali do průkazů, tak by vlastně se tím podporovala různá černá plemenitba, ne?

Myslím si, že testy DNA mohou následně chovateli hříběte bez připouštěcího lístku získat po licentovaném otci přece jen původ pro hříbě. Nebo pokud připustíte klisnu v jedné říji jedním hřebcem a v následné "nic moc říji" jiným hřebcem a datum porodu nebo vzhled hříběte, jeho barva naznačuje možné otcovství prvního hřebce. Protože za otce je považován poslední hřebec, občas si chovatelé raději původ ověří DNA. A tak každý hřebec licentovaný v ČR (i v zahraničí) musí mít udělaný profil DNA.
Ono je to těžké - za 30 let chovu koní se mi také stalo, že se mladá klisnička v říji probojovala do výběhu k hřebci. Řešila jsem to různě, někdy tím, že jsem pro jistotu tedy na roční klisnu připouštěcí lístek vystavila (pak jsem byla za špatnou, že připouštím tak mladé klisny, protože lidi si dokážou dohledat cokoli), jindy jsem bohužel musela klisně, co jsem půjčila kamarádce, hříbě ztotožnit s otcem přes DNA. Původ ale hříbě nedostalo automaticky, řešilo se to přes Radu plemenné knihy daného plemene, nakonec mi původ po hřebci, který už oficiálně v chovu aktivně nepůsobil, byl uznán, klisnička je dnes v chovu.

malioren

9.2.2016 10:13
malioren

XXX.XXX.173.251

No jasně, že kdyby to bylo uvedené někde moc oficiálně, že by to asi svádělo k tomu, že je možné připouštět i na černo. ale třeba aspoň v ÚEK by to mohli mít někde poznamenané, třeba ne veřejně, že kdyby pak někdo požádal s tím, že koupil tu a tu klisnu, jestli je dobrý nápad ji nakrýt tímhle hřebcem... no uznávám, asi je to moc komplikované :)
mohu se zeptat ještě k tématu, které jste tu nakousla - jak zajistit, aby se nepřipustila moc mladá klisna? bohužel to budu muset brzy řešit a zajistit, aby se klisna k hřebci nedostala, nebo hřebec k ní (i když má zkušenost je, že přes mrtvoly jdou obvykle kobylky) - dá se na to jít i jinou, než mechanickou cestou (tedy dostatečně daleko od sebe, vysoká ohrada a tak)? třeba nějaký postřik, aby klisna hřebci "nevoněla", nebo nějaká jiná blbost? (asi ne, že?).

9.2.2016 10:49
kallisto

XXX.XXX.157.94

Tak pokud jako chovatel mám takovéto "hříbě lásky" tedy že se narodilo po tom co neplánovaně nelicentovaný hřebec mi připustil klisnu, tak při prodeji to novému kupujícímu řeknu, po kom hříbě je.

A jako kupující se asi zajímám, abych věděla, jestli mám v původu po nezapsaném tatínkovi geny araga, norika, kladrubáka, quotra atd když to přeženu, byť koně kupuji jen na rekreaci.

A navíc nový kupující by měl tuto klisničku připustit zase jen licentovaným hřebcem, pak se tedy nestane že by ji připustili vlastním otcem.

malioren

9.2.2016 11:03
malioren

XXX.XXX.173.251

Dobře, vlastním otcem asi ne, ale přibuzným to být klidně může. nejsem úplně znalá, odkdy to je probém v genetice, ale je pravda, že šance je malá. mnohem vyšší šance je, pokud klisna nemá známou ani matku, tak ta mohla být (doufejme) po licencovaném hřebci, takže když náhodou vyberu toho samého... ale asi se to neděje, jen mě to napadá.

123789

9.2.2016 11:51
123789

XXX.XXX.74.232

malioren napsal(a):
No jasně, že kdyby to bylo uvedené někde moc oficiálně, že by to asi svádělo k tomu, že je možné připouštět i na černo. ale třeba aspoň v ÚEK by to mohli mít někde poznamenané, třeba ne veřejně, že kdyby pak někdo požádal s tím, že koupil tu a tu klisnu, jestli je dobrý nápad ji nakrýt tímhle hřebcem... no uznávám, asi je to moc komplikované :)
mohu se zeptat ještě k tématu, které jste tu nakousla - jak zajistit, aby se nepřipustila moc mladá klisna? bohužel to budu muset brzy řešit a zajistit, aby se klisna k hřebci nedostala, nebo hřebec k ní (i když má zkušenost je, že přes mrtvoly jdou obvykle kobylky) - dá se na to jít i jinou, než mechanickou cestou (tedy dostatečně daleko od sebe, vysoká ohrada a tak)? třeba nějaký postřik, aby klisna hřebci "nevoněla", nebo nějaká jiná blbost? (asi ne, že?).

DNA testy by v tomto případě byly úplně k ničemu. Protože pokud máte hříbě, jehož otec neměl licenci, tak vám hříbě nezapíšou do plemenné knihy, ale pouze mu přiřadí typ - tzn třeba teplokrevný typ, huculský typ atp. To znamená, že případné hříbě (ať už kobyla nebo hřebec/valach) nepřipadá do žádné plemenné knihy, tzn i když takovéto hříbě (kobylu) budete chtít připustit licencovaným hřebcem, opět půjde o černou plemenitbu, neboť kobyla nepřipadá do žádné plemenné knihy. Ono totiž daný hřebec musí být uznán plemennou knihou kobyly, tzn když chci připustit kobylu ČT, musím připouštět uznanými (povolenými) plemeníky (můžou být klidně jiného plemena, ale musí mít opravnění připouštět v rámci ČT). To samé platí obráceně - pokud chci hřebce pustit na nějakou kobylu, musí být kobyla plemene, pro který má hřebec povolení. Takže pokud kobyla (hříbě po nelicencovaném hřebci) je pouze v typu, nepřipadá do žádné plemenné knihy a opět by se jednalo o černou plemenitbu.

Takže závěr - pokud chcete chovat, kupte si kvalitní hříbě s původem. Mání z černé plemenitby z horní dolní je plnej bazoš a nikdo to nechce... Tak proč takové koně dále množit? Vždyt i plno lidí s kvalitníma kobylama ověřenýma ve sportu se na chov vyprdla, protože se jim chov jednoduše nevyplatil (koní je mnoho a prodat ročka za 30 000 je dnes nadlidský úkon, ale za míň nemá pro rozumného chovatele smysl na kobyle chovat)... Proto chovejme všichni na křížených kobylách bez prověřeného původu a prodávejme hříbata za 10 tis... ve výsledku, když si to člověk spočítá, tak má na hříbě mnohem větší náklady než oněch 10 000 za které ho pak prodá.

Takže proč dělat DNA takovýmto koním?

9.2.2016 13:31
mgtka

XXX.XXX.92.43

Proč připouštět neuchovněnou kobylu?
Pokud bych měla kobylu bez původu tak ji nemnožím. Sama mám PP kobylu a hříbě neplánuji, protože proč taky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2016 14:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi bude záležet na plemeni.
U fjordů se vede PK v NL, zapíše se nejen otec, ale i hříbě po něm a čisté fjordské matce, do PK-pomocné, pokud se DNA prokáže, že to byl čistý fjord.Jsou tu i nelicentovaní čistí hřebci a několik let tu naopak nebyl ofiko plemeník ani jeden/ a ten, co ho jako plemeníka uznávali v UEK, nebyl prokazatelně čistý, takže po něm hříbata do oficiální PK-NL fjordských koní zapsat nešla, ono v kotlince tomu chovu a plemeni nikdo nerozuměl/ Ta genetika je pro zápis fjordského koně nutná-PK je uzavřená a chová s epouze zcela bez příměsi cizí krve.

My jsme koupili jednu fjordku připuštěnou, shagyou-nevěděli jsme to, ani majitel klisny, ani majitel hřebce-dodělali jsme s dovolením majitelě hřebce DNA, potvrzení původu dali kupci, majiteli hřebce poslali fotky "dcery"-a registrovali jen na UEK, "typ fjordský"".

malioren

9.2.2016 18:10
malioren

XXX.XXX.234.200

123789 -> já jsem neřekla, že něco takového mám v plánu. Ovšem připuštění klisny bez příslušnosti k PK není černá plemenitba (viz plemenářský zákon, hlava III). Některé PK dokonce hříbata z matek bez příslušnosti k PK do PK zapisují.
Ale proč jim dělat DNA? To nevím. Vy to víte?
Jen jsem se zajímala o téma zapsání otce versus otcovství, protože to jsou dva různé pojmy, a zajímala jsem se o to, jak že to je. V rámci diskuze i díky přispívajícím jsem došla k poznání, že je to např. k tomu, je-li lístek ztracen nebo pokud byla klisna kryta více hřebci.
Děkuji za nové poznatky :).

9.2.2016 20:11
aggitta

XXX.XXX.249.59

Malioren:
a) Taky nesmíme zapomenout, že u hříběte narozeného z inseminace je DNA ověření původu povinné (je na to myslím i dotace). Proč? Protože přece jen je zde určité riziko záměny dvou inseminačních dávek... zatímco připouštíte-li přirozeně, přece jen víte, jaký hřebec na klisnu skočil.
b) no, zatímco některé klisny ani v říji ohradník do druhého stáda, kde je hřebec, neprolezou, některé nezastaví. Takže ročky už raději mívám v zahradě oplocené dřevěným plotem.
Nic než dobré a bezpečné oddělení nemůže fungovat. Leda vykastrování hřebce smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík