Kdo z vas je toho schopen?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

hanulinka

18.8.2016 12:11
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Anobbona tvrdi, ze v pripade potreby klidne sveho kone prasti kladivem a podrizne mu krk.

tak se ptam, kolik chovatelu koni je tohoto schopno?
prosim jen uprimne odpovedi.
anobbona tvrdi, ze by toho mel byt schopen kazdy chovatel.

slo o pripad zlomene nohy u kone a dlouhodoba nedosazitelnost veta.

ja bych to nezvladla anestydim se za to.
Kolik z vas je toho prakticky schopno?

18.8.2016 12:42
vattunka

XXX.XXX.129.153

Víš ono je to fakt těžké a kdo nezažil, nedokáže to asi jen tak říct...ale rozhodně nejde o to ublížit nějakému koni, ale pomoci mu v zoufalé situaci, bohužel také jsme museli řešit, když se ti kůň mlátí a ty vidíš jak se zraňuje, že mu nemůžeš pomoci, sice vet jede, ale třeba hodinu, je to ta nejhorší hodina v životě člověka a věřím, že v tu chvíli je člověk schopen všeho, jen aby mu to trápení ukončil..my měli naštěstí po ruce domosedan, takže jsem tím vlastně koně uspala, po dohodě s vetem, věděli jsme že o život bojovat nemá cenu, do příjezdu veta, naštěstí se povedlo a ten přijel a podal T61smajlík(, ale kdybych to neměla fakt kdo ví...pro ten případ bych radši měla vždy u sebe něco na uspání, aby ten kůň aspoň usnul...je to strašný.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.8.2016 13:12

Prakticky schopná toho ryze teoreticky nejsem. Líbí se mi řešení Vattunky, alespoň ta sedace, než dojede veterinář.
Mám veterináře, kteří jsou mezi sebou domluvení a v případě potřeby dojede vždy jeden z nich, když je potřeba. Jsem vděčná, že to takhle funguje a vím, že to není samozřejmost.

Ohledně alternativního usmrcení mohou nastat problémy. Známým utekl kůň, dostal se na frekventovanou komunikaci, kde ho srazilo auto. Kůň utrpěl vážná neléčitelná zranění a majitel, myslivec, ho zastřelil aby netrpěl než dojede veterinář. Bohužel ho nějaký dobrák udal, že zastřelil svého koně střelnou zbraní v intravilánu obce a měl s tím problémy.

Minulý týden se nám do ohradníku zamotal daněk a to tak nešťastně, že si při snaze o vyproštění omotal lanka kolem paroží, hlavy a krku včetně vytrženého dřevěného kůlu. Volali jsme myslivce, co s tím a buď byli nedostupní nebo byl daněk mimo jejich revír a navíc také v intravilánu obce, kde se nesmí střílet.
Takže nakonec jsme za pomoci sousedů, naštěstí už poněkud vyčerpaného a tudíž lépe ovladatelného daňka spacifikovali, aby se mu dala odříznout všechna omotaná lanka a nakonec k všeobecné radosti odběhl po svých. Dopadlo to tentokrát dobře ale uvědomila jsem si, že ne vždy je pomoc po ruce a ne vždy funguje to, s čím člověk počítá. Určitě čím víc kontaktů člověk má a použitelných alternativ, tím lépe.

hanulinka

18.8.2016 13:34
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Ano, vattunka-to je vyborny napad s prispanim.
to mne nenapadlo, ale bylo by to dobre resini pro krizi...

a ano, clovek se cely zivot uci.

je dobre, ze nekde veterinari spolupracuji, v nasem okoli je spis tak, ze jeden na druheho koukaj jako na konkurenci a ze si jako vzajemne berou praci...jestli je v tom i neco osobniho, netusim.
pak i jeden druheho pomlouvaji, kdo ma jake ceny a podobne.
nektery je schopnejsi -dela i chirurgicke zakroky-alespon do te miry, co se da provadet "na louce"
jini jsou zase lepsi na jine veci.

kdyz ale porad volate toho jednoho, a ten pak nema cas, nebo nemuze prijet, a vy jste v nouzi, pripada mi, ze ti ostatni nechteji prijet...jako ze, kdyz ti nejsme celou dobu dobri, tak si nakasli...nebo nevim, tak mi to pripadne.
mozna bych to i chapala, ale kdyz jde o tak vaznou vec, ma jit jesitnost stranou.

tou dobou jsme tolik kontaktu nemeli, protoze jsme byli pristehovalci, tak jsme meli jen to nejdulezitejsi, sice uz jsme byli v obci dele, ale zase ne az tak dlouho.

vattunko, tobe diky-sehnat domosedan neni Problem, v rodine mame veta (bohuzel 200km vzdaleneho)...a tim uz by se dalo dost poresit, nez by vet dorazil.
radeji jednou za 2 roky koupim potrebna leciva a nepouzita vyhodim, nez prozivat neco podobneho znovu.
i kdyz doufam, ze nas neco podobneho znovu nepotka.

18.8.2016 13:40
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Já osobně bych toho asi schopná nebyla, ale věděl bych kam sáhnout, koho oslovit, aby to udělal za mně (máme to dokonce nedaleko stáje). Já jsem také pro "odborný hrot" do mozku než uspání od vet.

18.8.2016 13:43

Asi jak píše vattunka.

Zažila jsme těžkou koliku, průběh bez šancí, klinika v HM ještě nebyla, do Brna bychom to nedali, vet /dvorní, ten, co koně očkoval, odebíral atd./ se na nás v téhle zlé chvíli vykašlal..sice na zavolání přijel, ale bez jatečky, bez uspávací látky/věděl, že jede k těžké kolice a tohle vyplynulo, když jsme řekla "uspíme"/, po 4 hodinách nočního boje nás opustil, kůň neměl žilní vstup a při pokusech o kanylaci se k němu choval zbytečně hrubě, nedal mi na výslovnou žádnost žádná další analgetika do ruky/ tvrdil poté, že neslyšel/, zato nás upozornil, že ráno odjíždí a už nebude...

padly taky návrhy na myslivce/ hned jsem vetovala- už proto, že kdo neumí, tak to udělá špatně, krom právních následků/..nakonec muž jel do nejbližších jatek nad ránem a naložil řezníka, který při popisu situace a malého hodného koně, který s estrašně trápí, byl ochoten...už nedojeli, umřela na septický šok a selhání, měla zánět pobřišnice, otočená střeva- nebylo pomoci krom ihned po zjištění problému na kliniku.

Od té doby mám: jiného veta dvorního + další 3 v záloze, pokud je můj na antidopingovce v Chuchli nebo někde
-telefon na tři lidi s hengrem- jeden dvorní + dva další
- telefonní čísla na kliniku/obě kliniky/ na očích na nástěnce
-telefon na koňskou záchranku na nástěnce
- doma alespoň nějaká sedativa a jasně vymyšleno, kde si seženu další, minimálně tolik, aby kůň v podstatě spal, než seženu veta nebo řezníka.

Teoreticky ovládám možnost přerušení velkých cév koni skalpelem přes konečník, nebyla bych to schopna zkoušet nejspíš./menší trápící s ezvířata typu krysa, morče, slepice schopna zabít jsem/.

A jinak ale souhlasím s anobbonou v lecčems, pokud mi nepřijede dvorní vet, kterého obvykle volám stylem" máme takovýhle problém, kdy bys asi mohl a co mohu zatím udělat?", tak jen z velmi vážného důvodu / je mimo region nebo zasahuje jinde/. Na urgenci /obturace jícnu/ u mě byl za 20 min,8 km cesta a to musel na ordinaci hodit ceduli a vystrčit lidi, od auta běžel.
Pokud volám jiného veta, nemám mu za zlé, že se nežene na vlastní úkor, dá třeba přednost svým stálým klientům, v jejichž očích je tříska jejich psíka šampiona z chovné stanice o xxx psech důležitější- ten vet musí zvažovat i loajalitu ke svým klientům a finance taky.V okolí jsou krom mého další 3 velmi dobří veti na koně- pokud by nikdo z nich nemohl, vezu koně nebo řezníka, podle stavu a dg.

Platím a platila jsem vždy ihned, hotově, bez smlouvání, na vstup a zálohu na kliniku mám připraveno. Vím, že s tím mají veti problém, u některých zákazníků. Taky mají rodiny a přístroje a léky nakupují za své.

hanulinka

18.8.2016 13:56
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Horsi je, kdyz proste reznika, ani jatka pobliz nemate...
dnes uz mame taky najiteho jinaho veta.
ale v te dobe jsem byla presvedcena, ze mit v merku 4 veterinare staci...samozrejme s tim, ze to nemame az tak daleko na kliniku.

teoreticky ovladam take nekolik zpusobu, jak usmrtit kone.
ale-teoreticky.
az prijde na vec, je to preci jen trosku jine.

kdo to zvladne, ten to zvladne, ale je blbost tvrdit, ze by to mel zvladnout kazdy, kdo si poridi takove zvire, to se na mne nezlobte.

18.8.2016 15:06
anobbona

XXX.XXX.84.98

Teda hanulinko já ti ale ležím v žaludku...:)

jak jsi mě upozornila v předchozím příspěvku, že překrucuji tvá písmenka, tak nyní upozorním já tebe, že jsem nikde nenapsala ani netvrdím, že kdo si pořídí zvíře, tak by měl být schopen jej i zabít, to zas holka pořádně čti a nevkládej mi bludy do písmenek...
celou dobu ti jen píši, že majitel zvířete si musí umět poradit v případě nutnosti i kdyby to znamenalo to - "že toho koně veznu kladivem po hlavě a podřežu"

Zatím jsem se nedostala do situace, kdy bych musela řešit usmrcení koně, vždy jsem se z toho zbaběle vykroutila buď brzkým prodejem nemocného koně nebo kůň nebyl můj a já nemusela rozhodovat o jeho osudu, ale jednat v případě potřeby umím. Takže mě opravdu nezaskočí nedostupnost veta nebo cokoliv jiného, vždy prostě vymyslím jinou alternativu jak konat, nespoléhám se jen na jednu jedinou možnost řešení, ale zvažuji i jiné možnosti.

18.8.2016 15:28
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Ještě mě napadlo, pokud by nešel sehnat veterinář, myslivec ani řezník...tak pokud jste vesničani, myslím, že každé družstvo kde chovají krávy a prasata musí mít porážečku.

S tou sedací v záloze je to naprosto úžasný nápad.

18.8.2016 16:51

Myslím, že téma je dobré k sdílení nápadů, co se dá v takové situaci všechno dělat a co mít připraveno.

Není možné zjistit takhle, kdo by opravdu koně v takové situaci dokázal zabít.
Z těch, kdo to teoreticky zvládají, ale nedělali, to v reálu neudělá každý.
Z těch, kteří už to někdy dělali, to část už nikdy neudělá.

hanulinka

18.8.2016 17:52
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Pro anobbonu...sorry, to s tim, ze by to mel umet kazdy, kdo takova zvirata chova, to tvrdil nekdo jiny, ale v podstate na zvuj popud, nebo na tvou ochranu, nevim...
tak to uvadim na pravou miru.
ale i tak mi to pripadlo prehnane, protoze takoveho cinu je schopen opravdu malokdo, a opravdu ne kazdy, kdo chova kone, nebo kravy je zaroven reznik...

u kamaradky jsme kdysi pomahali pri delani cisare u klisny, ktera umirala protoze ji hribatko pri porodu protrhlo streva-a nozicka vylezla ven zadkem.
samozrejme vet celou vec provadel, my jen pomahali, podrz, rozevri, podej, a tak
byla to nutnost pro zachranu alespon hribete, ktere se stejne nepodarilo zachranit.
ale tak nejak ten zazitek mi doted beha v hlave-i rano, ten pohled, kdyz si kafina prijela pro kobylu-ta rozrezana krasna mlada klisna a jeji mrtve hribatko-prekrasny hrebecek-to cloveka chyti za srdce, i kdyz to nejsou jeho zvirata a nema k nim osobni vztah.

proto ja bych reznika delat nedovedla.
nevadi mi asistovat pri jakekoli operaci, ale vic nedam.

kazdopadne znovu dekuji vattunce za napad s hlubokou sedaci.

hanulinka

18.8.2016 17:59
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Pro zofre
ano-spousta lidi si kolikrat ani neuvedomuje, co vsecko se muze stat.
a ze i kdyz si myslime, ze jsme pripraveni, nakonec je treba vsechno jinak.

takze je dobre se tim zabyvat dopredu a mit v hlave nejaky postup..kdyby nahodou.

ale stat se muze vzdy a kdekoliv..treba na vyjde v lese-daleko odevsech, nekdy se clovek dostane proste do zapeklite situace.

18.8.2016 20:19
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Asi jak píše vattunka.

Zažila jsme těžkou koliku, průběh bez šancí, klinika v HM ještě nebyla, do Brna bychom to nedali, vet /dvorní, ten, co koně očkoval, odebíral atd./ se na nás v téhle zlé chvíli vykašlal..sice na zavolání přijel, ale bez jatečky, bez uspávací látky/věděl, že jede k těžké kolice a tohle vyplynulo, když jsme řekla "uspíme"/, po 4 hodinách nočního boje nás opustil, kůň neměl žilní vstup a při pokusech o kanylaci se k němu choval zbytečně hrubě, nedal mi na výslovnou žádnost žádná další analgetika do ruky/ tvrdil poté, že neslyšel/, zato nás upozornil, že ráno odjíždí a už nebude...

padly taky návrhy na myslivce/ hned jsem vetovala- už proto, že kdo neumí, tak to udělá špatně, krom právních následků/..nakonec muž jel do nejbližších jatek nad ránem a naložil řezníka, který při popisu situace a malého hodného koně, který s estrašně trápí, byl ochoten...už nedojeli, umřela na septický šok a selhání, měla zánět pobřišnice, otočená střeva- nebylo pomoci krom ihned po zjištění problému na kliniku.

Od té doby mám: jiného veta dvorního + další 3 v záloze, pokud je můj na antidopingovce v Chuchli nebo někde
-telefon na tři lidi s hengrem- jeden dvorní + dva další
- telefonní čísla na kliniku/obě kliniky/ na očích na nástěnce
-telefon na koňskou záchranku na nástěnce
- doma alespoň nějaká sedativa a jasně vymyšleno, kde si seženu další, minimálně tolik, aby kůň v podstatě spal, než seženu veta nebo řezníka.

Teoreticky ovládám možnost přerušení velkých cév koni skalpelem přes konečník, nebyla bych to schopna zkoušet nejspíš./menší trápící s ezvířata typu krysa, morče, slepice schopna zabít jsem/.

A jinak ale souhlasím s anobbonou v lecčems, pokud mi nepřijede dvorní vet, kterého obvykle volám stylem" máme takovýhle problém, kdy bys asi mohl a co mohu zatím udělat?", tak jen z velmi vážného důvodu / je mimo region nebo zasahuje jinde/. Na urgenci /obturace jícnu/ u mě byl za 20 min,8 km cesta a to musel na ordinaci hodit ceduli a vystrčit lidi, od auta běžel.
Pokud volám jiného veta, nemám mu za zlé, že se nežene na vlastní úkor, dá třeba přednost svým stálým klientům, v jejichž očích je tříska jejich psíka šampiona z chovné stanice o xxx psech důležitější- ten vet musí zvažovat i loajalitu ke svým klientům a finance taky.V okolí jsou krom mého další 3 velmi dobří veti na koně- pokud by nikdo z nich nemohl, vezu koně nebo řezníka, podle stavu a dg.

Platím a platila jsem vždy ihned, hotově, bez smlouvání, na vstup a zálohu na kliniku mám připraveno. Vím, že s tím mají veti problém, u některých zákazníků. Taky mají rodiny a přístroje a léky nakupují za své.

Super - myslím, že v krizovém plánu mám ještě mezery, polepším se, doplním smajlík

18.8.2016 20:24
Dep

XXX.XXX.37.60

Tema opravdu k zamysleni...

Nastesti se mi nikdy nic takoveho nestalo. Ani u koni ani u krav, kde by zbytecne dlouho cekala na smrt a trapila se u toho.

Mame obcas u krav tezky porody. Mam v telefonu sest veterinaru plus nas vet. Ale nekdy se stane, ze proste nikdo neprijede.

Viz posledni tezky porod. Jalovice jako stodola. Tele, nohy jako slon. Bylo to pondělí ráno. Volám našeho veta, že je situace taková a maková. Kravě začal porod a ma vevnitř málo místa. Odpoved znela - nezlob se, nemuzu dojet. Mam ruce ve slezu bude to tak na dve hodiny, kdyz to dobre pujde. Volam vetce - ta je v rakousku at zavolam jejimu muzi - ten nemuze je v prasecaku. Dalsi jsou moc daleko a nemohou prijet. Ze zoufalstvi volam moji vet konarce ze je to fakt blby, ze to je na cisare. Ta se mi tez omluvila, ze se do toho nechce hrabat, kravy nedela ( je to pochopitelny)
Takze mezitim co Vy litate od kravy k telefonu, tak vidite jenom, ze veterinari nemaji cas. A krava a deset chlapu to nemuze vytahnout a vam jen zbyvaji oci pro plac. Nic vic. Dopadlo to, jak nejhur mohlo. Jsou proste v zivote situace, kdy muzete byt pripraveni na temer vsechno a pak se to stejne vsechno podela...

Mimochodem obdivuji vsechny, kteri dokazou dat ranu z milosti. Ja bych to nedokazala. Ja nepraskla ani divokou kocku po palici, kdyz ji krmic blbe prejel.

19.8.2016 11:49
xchipsy

XXX.XXX.142.1

"..Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal.."
Pochopitelně základ je vyhodnotit situaci a závažnost stavu, následně dostupnost veterináře. Pokud však zvíře trpí a jedinou pomocí je toto utrpení co nejrychleji zkrátit, resp. ukončit, dala bych to. A určitě je rozdíl použít "zbraň" (ať je to kulovnice nebo jateční srážečka) nebo to muset udělat "holýma rukama" Normálně obrečím i domácího čuníka, kde je to rukou profíka - řezníka opravdu rup-šup, ale tady by prioritou bylo nenechat zvíře zbytečně trpět jen proto, že jsem "měkká". Když jsem se vracela z procházky a našla v ostružinách slabé srnče v křečích, taky bylo jediným řeším dát záraz - nikdy předtím jsem to nedělala, ale nedokázala jsem ho tam nechat a jet domů někoho shánět.. Bylo to rychlé a spolu se slzami v očích jsem měla i dobrý pocit - zvládla jsem to, už ho nic nebolí..

equ

19.8.2016 12:20
equ

XXX.XXX.106.7

Jednou auto přede mnou srazilo zajíce, tak jsem zastavila odhodlaná, že ho kdyžtak přejedu svým autem, abych mu to zkrátila, ale naštěstí dodýchal rychle.

Zvládla jsem jen dorazit kočku se zlomenou páteří. Zapříčinil to někdo jiný, kdo pravil, že na to nemá žaludek a nechal by ji tam se trápit ještě několik hodin. Tak mě to naštvalo, že zrovna já, která ani nejím maso, aby kvuli mě zvířata neumírala, musím jít a za něj ji zabít. Svědomí by mi to nedalo, tak jsem vzala krumpáč a bylo.

Byť nejsem nábožensky založená, tak v tomhle směru prosím Boha, abych to už pokud možno nemusela dělat nikdy znovu a už vůbec ne většímu či svému zvířeti.

19.8.2016 13:59
peggi16

XXX.XXX.41.2

equ napsal(a):
Jednou auto přede mnou srazilo zajíce, tak jsem zastavila odhodlaná, že ho kdyžtak přejedu svým autem, abych mu to zkrátila, ale naštěstí dodýchal rychle.

Zvládla jsem jen dorazit kočku se zlomenou páteří. Zapříčinil to někdo jiný, kdo pravil, že na to nemá žaludek a nechal by ji tam se trápit ještě několik hodin. Tak mě to naštvalo, že zrovna já, která ani nejím maso, aby kvuli mě zvířata neumírala, musím jít a za něj ji zabít. Svědomí by mi to nedalo, tak jsem vzala krumpáč a bylo.

Byť nejsem nábožensky založená, tak v tomhle směru prosím Boha, abych to už pokud možno nemusela dělat nikdy znovu a už vůbec ne většímu či svému zvířeti.

Teda nic proti Vám, ale přejet ještě jednou sražené zvíře, na to musí být žaludek. A krumpáč na kočku...asi bych jela na nejbližší veterinu, aby vet kočku uspal. S tímto bych teda žít nemohla...
Maso taky nejím od jisté doby, mj. taky nepotřebuju, aby umírala zvířata jen kvůli tomu, že já chci maso...
Nám kocoura posekl traktor, schytal to na zadní nohy, jelo se s ním hned na veterinu, bohužel to bylo na uspání. Nedokážu si představit, že bych ho měla zabít krumpáčem, ani kdyby byl cizí.

hanulinka

19.8.2016 15:58
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Zabit srnce, kocku, kralika, nebo jina mala zvirata-v pripade nutnosti, neni nejmensi Problem.
protoze jste si jisti, ze na to tu silu mate.

zabit vsak 600 -700kg kone je vsek neco jineho.
v prvni rade vam vyvsatanou pochybnosti, zda na to mate dostatek nejen psychicke, ale i fyzicke sily.
zda nemuze dojit k tomu, ze na to vase sily nestaci, ze by se mohlo stat, ze s dobrym umyslem zapocnete ale proste fyzicky nemate na to, abyste to dokonali..atd..
aby se kun netrapil vic, nez je nutne.

neco jineho je se pro tuto variantu rozhodnout a jine je to ji provest.

19.8.2016 16:16
Terven

XXX.XXX.110.147

peggi16 napsal(a):
Teda nic proti Vám, ale přejet ještě jednou sražené zvíře, na to musí být žaludek. A krumpáč na kočku...asi bych jela na nejbližší veterinu, aby vet kočku uspal. S tímto bych teda žít nemohla...
Maso taky nejím od jisté doby, mj. taky nepotřebuju, aby umírala zvířata jen kvůli tomu, že já chci maso...
Nám kocoura posekl traktor, schytal to na zadní nohy, jelo se s ním hned na veterinu, bohužel to bylo na uspání. Nedokážu si představit, že bych ho měla zabít krumpáčem, ani kdyby byl cizí.

Pro kočku se zlomenou páteří tipuju, že je lepší rána krumpáčem, když se zadaří, než cesta autem kdovíkam na veterinu -nemuselo se to stát ve městě a během běžné ordinační doby.
Takže za mě palec nahoru, pokud bych to dokázala nějak efektivně, žilo by se mi s tím asi dost slušně.

19.8.2016 17:02

peggi16 napsal(a):

No pro tu kočku by bylo asi supr pocit - nakládat ji do auta, otřesy auta než dojedu na veterinu (třeba 20km), vytáhnout z auta...Kdepak, utratit na místě už tak vystresované zvíře se mi jeví jako nejlepší řešení. Já jsem schopna utratit malá zvířata jako kuřata, morčata, která z nějakého důvodu nemůžou přežít ( kuře se pořád převrací na záda, narozené morče tahá za sebou zadní nohy). Možná bych byla schopna v nouzi i tu kočku nebo malého psa, ale nevím, zda bych to dokázala, pokud by se jednalo o moje zvíře :(.

21.8.2016 11:25
peggi16

XXX.XXX.61.147

Terven napsal(a):
Pro kočku se zlomenou páteří tipuju, že je lepší rána krumpáčem, když se zadaří, než cesta autem kdovíkam na veterinu -nemuselo se to stát ve městě a během běžné ordinační doby.
Takže za mě palec nahoru, pokud bych to dokázala nějak efektivně, žilo by se mi s tím asi dost slušně.

Nedokážu si představit, že bych kočce usekla hlavu krumpáčem. To bych opravdu nedala a nedokázala bych s tím žít. Navíc, kdyby šlo třeba o mou kočku...
Veta máme 11 km daleko a druhého dokonce přímo u nás (i když dělá jen hosp.zvířata, určitě by měl něco na uspání kočky). Další vet je 20 km, dostupný i v noci.
Asi nejsem takový ranař jako někteří, ale takhle zabít zvíře bych nedokázala.

21.8.2016 11:28
peggi16

XXX.XXX.61.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No pro tu kočku by bylo asi supr pocit - nakládat ji do auta, otřesy auta než dojedu na veterinu (třeba 20km), vytáhnout z auta...Kdepak, utratit na místě už tak vystresované zvíře se mi jeví jako nejlepší řešení. Já jsem schopna utratit malá zvířata jako kuřata, morčata, která z nějakého důvodu nemůžou přežít ( kuře se pořád převrací na záda, narozené morče tahá za sebou zadní nohy). Možná bych byla schopna v nouzi i tu kočku nebo malého psa, ale nevím, zda bych to dokázala, pokud by se jednalo o moje zvíře :(.

Příjemné by to asi nebylo pro nikoho, ale z vlastní zkušenosti vím, že kočka je velice tvrdé zvíře a vydrží hodně. Kdybych do auta měla dát nějaký polštář, aby nebyly otřesy strašné, tak raději volím tohle, i pro cizí kočku. Obecně nemám ráda, když se zvíře musí zabít, utratit, dělá mi to zle.

valasek007

21.8.2016 12:54
valasek007

XXX.XXX.2.220

Ono hodne zalezi v jakem prostredi vyrustate...treba kamaradka by mela problem ukoncit trapeni zvirete, ktere trpi - vyrostla ve meste jidlo si kupuje

oproti tomu ja jsem vyrostla na venkove kde bylo uplne normalni zabit slepici aby jsme si mohli udelat polevku nebo podriznout jehne

nekomu to prijde jako morbidni, ale proste takhle se na venkove zije a ano byli situace kdy si prase zlomilo nohu a muselo se hned zabit

takze ano ja bych nekoukala jak se zvire trapi a kdyz by bylo potreba ukoncila bych to tim ze bych jej zabila

ve staji kde mela kamaradka kone doslo k nehode kun si ve vybehu zlomil nohu - otevrena zlomenina bylo to v zime na pastvinach- vet nebyl dostupny co ted?

majitelka kone cekala cely den nez prijede vet a uspi zvire- tvrdila ze to je humanjesi nez jit pro myslivce a nechat kone zastrelit

kun tam pry trpel cely den nez ho uspali - pro me hrozna predstava

valasek007

21.8.2016 12:57
valasek007

XXX.XXX.2.220

Pokud mate nejake zvire at uz je to kun, kocka nebo pes musite byt pripraveni udelat rozhodnuti kdyz je to potreba a ukoncit trapeni a pokud nikdo neni po ruce musite to udelat

ale verim ze v dnesni spolecnosti kde si vetsina lidi jidlo kupuje a nemusi se strarat jak se to jidlo udela nebo kupuje jiz suroviny tak asi nema zaludek na to to udelat a pak chudak zvire.

21.8.2016 14:12
peggi16

XXX.XXX.61.147

valasek007 napsal(a):
Pokud mate nejake zvire at uz je to kun, kocka nebo pes musite byt pripraveni udelat rozhodnuti kdyz je to potreba a ukoncit trapeni a pokud nikdo neni po ruce musite to udelat

ale verim ze v dnesni spolecnosti kde si vetsina lidi jidlo kupuje a nemusi se strarat jak se to jidlo udela nebo kupuje jiz suroviny tak asi nema zaludek na to to udelat a pak chudak zvire.

Já žiju celý život na vesnici, vím, že někteří lidi ve městě se třeba diví, cože to teče z krávy a že si mysleli, že mléko se nějak vyrábí, už jsem se s tím setkala, a to nejen u mléka.
Většina lidí si maso, mléko, atd. kupuje...to je jasné, když většina je nastěhovaná ve městě, na vesnici se zas lidem nechce něco chovat, protože jsou s tím starosti, práce. Tak si radši koupí. Když jim ta "kvalita" v obchodě vyhovuje.
To, že někdo něco nezabije, nemá souvislost s tím, kde žije.

hanulinka

21.8.2016 14:24
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Myslim, ze srovnavat zabiti kralika, nebo slepice, se zabitim kone je trosku neumerne.
udelat rozhodnuti, to je jiste schopno 99% z nas, ale samotny cin provest, je jina kava.

a zastreleni kone, pokud je provedeno spravne, je pro kone rozhodne lepsi, nez utraceni injekci.
dokonce si myslim, ze i dobre provedena porazka -pokud je beze stresu, je pro kone lepsi, nez injekce.

taky si myslim, ze spousta z nas, kteri chovame kone a jina domaci zvirata, jsme tez vyrostli se zviraty a bylo normalni -a vedeli jsme uz od detstvi, ze kralici, i kdyz to byli treba nasi mazlici, jsou chovani pro maso, a ze je jednou zabijeme a snime, a narosi se dalsi a pod.
i to prasatko v chleve, ze ceka az bude pekne velike, a potom bude zabijacka..ano, v tom jsme vyrostli.
presto vsak si troufam tvrdit, ze vetsina z nas by sveho kone vlastnorucne nezabila.

kdyz pisete, ze pokud neni nikdo po ruce, musite TO UDELAT...
tak si vas predstavuji, jak jezdite na vyjizdky s batohem na zadech, v nem kladivo a kudlu, aby, kdyby nahodou si konik zlomil nozicku, a nebyl nikdo po ruce, at muzete pohotove jednat...nebo byste ho uskrtila i holyma rukama?
ze vsichni vychazite z toho, ze si kun zlomi nohu Doma na dvore, nebo v ohrade za staji...

equ

21.8.2016 15:11
equ

XXX.XXX.106.7

peggi16 napsal(a):
Příjemné by to asi nebylo pro nikoho, ale z vlastní zkušenosti vím, že kočka je velice tvrdé zvíře a vydrží hodně. Kdybych do auta měla dát nějaký polštář, aby nebyly otřesy strašné, tak raději volím tohle, i pro cizí kočku. Obecně nemám ráda, když se zvíře musí zabít, utratit, dělá mi to zle.

Bylo to ve městě, ale trvalo by min.20 minut, než by se mi ji povedlo na tu veterinu dopravit. Takže jsem měla 2 možnosti.

1) okamžitě ji ulevit, aby se už netrápila.

2) ke smrtelné agonii ještě přidat bolestivé nakládání a stres půlhodinovým transportem k injekci.

Co je podle vás PRO TU KOČKU lepší?

Samozřejmě, že to pro mě nebylo příjemné, myslela jsem i na to, že ta kočka někomu patří, někdo ji má nejspíš rád a večer ji bude hledat... ale situaci jsem nezavinila ani jsem neměla možnost ji zvrátit. Jen jsem udělala to, co takové chvíli považuju za nejlepší. Člověk, který to zavinil, to bohužel odmítl udělat s tím, že na to nemá sílu. Ačkoli maso běžně jí. To mi připadá jako fakt slabost a sobectví.

21.8.2016 18:15
peggi16

XXX.XXX.61.147

equ napsal(a):
Bylo to ve městě, ale trvalo by min.20 minut, než by se mi ji povedlo na tu veterinu dopravit. Takže jsem měla 2 možnosti.

1) okamžitě ji ulevit, aby se už netrápila.

2) ke smrtelné agonii ještě přidat bolestivé nakládání a stres půlhodinovým transportem k injekci.

Co je podle vás PRO TU KOČKU lepší?

Samozřejmě, že to pro mě nebylo příjemné, myslela jsem i na to, že ta kočka někomu patří, někdo ji má nejspíš rád a večer ji bude hledat... ale situaci jsem nezavinila ani jsem neměla možnost ji zvrátit. Jen jsem udělala to, co takové chvíli považuju za nejlepší. Člověk, který to zavinil, to bohužel odmítl udělat s tím, že na to nemá sílu. Ačkoli maso běžně jí. To mi připadá jako fakt slabost a sobectví.

Já jsem hlavně chtěla říct, že já toho schopna nejsem, zvlášť ne takovým způsobem. Nejsem ale ani taková, že bych tu kočku nechala jen tak, aspoň nějak bych se jí snažila pomoct (tedy odvozem k vetovi). Je mi jasné, že člověk nemůže předpokládat, do jaké situace se kdy dostane, ale já na to nemám žaludek ani svědomí. Ano, jsem v tomto slaboch. A s přibývajícím věkem lepší nebudu.

21.8.2016 21:06
neluše

XXX.XXX.146.210

Ja ziju cely zivot na vesnici, porazky zvirat pro me byly naprosto normani vec. Jenze cim jsem starsi, tim jsem vetsi srab. Uzitkova zvirata uz nechovame, kdyz jsem zase chtela zacit s kralikama, tak jsem zjistila, ze by to nemel kdo zabijet. Muj chlap nezabije ani kapra.

Priznam se tedy, ze bych nedokazala pomoct k odchodu trpicimu zvireti, ale snazila bych se najit nekoho, kdo to da.

Přidejte reakci

Přidat smajlík