Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje tinkera neměla problém vozit jezdce cca 80 kg.
Vždycky se při těchto dotazech zmiňují "váleční" koně a zátěž, kterou museli nosit.
Otázka je, jakou měli životnost...

Jak tu zaznělo.Kratší hřbet a silná holeň a pak hlavně to správné osvalení zad.
Nejen při koupi, ale hlavně pak celý společný život vědomě udržovat a posilovat, což je od umístění vody a sena přes kvalitu sedla a jeho polštářů přes způsob práce na ruce nebo na lonžích po způsob ježdění vše.Pak bude dobrá nejen životnost koně, ale i jeho pohoda.
napsal(a):
Jak tu zaznělo.Kratší hřbet a silná holeň a pak hlavně to správné osvalení zad.
Nejen při koupi, ale hlavně pak celý společný život vědomě udržovat a posilovat, což je od umístění vody a sena přes kvalitu sedla a jeho polštářů přes způsob práce na ruce nebo na lonžích po způsob ježdění vše.Pak bude dobrá nejen životnost koně, ale i jeho pohoda.
V tom případě toto plemeno tyto parametry splnuje nebo byl lepší třeba Hucul či silný ČT?

Jak píše tony. Znám trochu líp fjordy, jsou mezi nimi krátcí a kompaktní tak, že je problém na ně shánět sedlo pro zadek 17-18, aby se na hřbet rozumně vešlo, a taky jsme měli dvě "dvousedadlové", kde je pak tendence ke vzniku prosedlého hřbetu a kissing spines větší.
U výběru plemene záleží taky na výšce jezdce, jeho plánech jezdeckých, osobních preferencích stran temperamentu, finančních možnostech atd.
Obecně tinker, QH, robustnější čt, hafl, i ten hucul nakonec nebo směsky...
Takže pro těžšího jezdce vybrat vhodného jedince / v rámci více možnách plemen/ a jedinec se musí s koněm naučit pracovat co nejlépe, aby ty žádoucí svaly a pohybové vzorce další spoluprací a využitím koně posiloval a budoval, ne ztrácel.
viz: http://www.equichannel.cz/proc-je-dulezite-rozumet-biomechanice.
Jak to tak čtu, tak nevím, kde je problém (asi tedy u mě), ale mně cca 90kg jezdec nepřijde jako těžký a myslím si, že každý zdravý kůň by ho měl bez problémů unést... Pro mě je 80-100kg váha průměrného chlapa a určitě to není nic, co bych nějak extra řešila.
Irský cob sám o sobě je chladnokrevník, má tedy měkčí záda, ale vzhledem k plemeni nepředpokládám žádné sportovní využití a u couraček lesem bych s touto vahou neviděla žádný problém. Co může být problém, tak je již zmiňované sedlo, ale já mám Wintec wide s bílou komorou a sedí dobře, není dlouhé a běžný jezdec se do něj pěkně poskládá. Bezkostrová sedla osobně moc v oblibě nemám a u soudku typu IC bych se bála přetáčení nejen u nasedání, ale i při zatížení jednoho třmenu při jízdě.

Dobrý postřeh, Veru, s těmi sedly. Víceméně se toto standardně u IC řeší já nakonec skončila u Winteca taky, ale stejně nebyl optimální. Myslím, že tyhle koně jsou nejlíp pod western - ten to snese snáz...
Jinak za mě u jakéhokoli koně, co má nosti vyšší zátěž na zádech je největší otázka ta, jak často dělá a jak se mu udržují zádové svaly. Jelikož rekre koně často bývají těžšího typu, stále vypadají kulatí. Jenže už se nejedná o svaly, anóbrž o tuk a když se n ato jednou za 14 dní hodí sedlo a jede na půlden na prochajdu s 90kilovým jezdcem, pak to problém opravdu být může..
napsal(a):
Dobrý postřeh, Veru, s těmi sedly. Víceméně se toto standardně u IC řeší já nakonec skončila u Winteca taky, ale stejně nebyl optimální. Myslím, že tyhle koně jsou nejlíp pod western - ten to snese snáz...
Jinak za mě u jakéhokoli koně, co má nosti vyšší zátěž na zádech je největší otázka ta, jak často dělá a jak se mu udržují zádové svaly. Jelikož rekre koně často bývají těžšího typu, stále vypadají kulatí. Jenže už se nejedná o svaly, anóbrž o tuk a když se n ato jednou za 14 dní hodí sedlo a jede na půlden na prochajdu s 90kilovým jezdcem, pak to problém opravdu být může..
Přesně tak. Často je ke čtení to, že bude kůň využíván jen pro rekre ježdění, takže mu to a ono nevadí. Jenomže zejména kůň pro těžšího jezdce by měl mít práci pravidelnou, aby si udržoval tělo v kondici a i tuhle rekre zátěž zvládnul. I netrénovaný člověk může mít po lehké rekre procházce bolístky, ze kterých se dostává 14 dnů.
U tinkerů je potřeba dávat pozor právě na výběr sedla, a to díky vysoko nasazenému krku, který částečně zasahuje i do oblast, kde u jiných plemen již leží sedlo. Tím se pak těžiště sedla posunuje dozadu a jezdec svou vahou působí už na slabší části hřbetu, což pak může být problém. Kůň ho s větší námahou nese, prohýbá se atd. Ale záleží na konstrukci koně.
Takhle dopadlo moje sedlo šité odborníkem na míru. Koník ho přesto nosit nemohl.