Kastanecek

XXX.XXX.2.216
Jak je mozne ze v Chuchli je sta, kde jsou kone 23hodin zavreni v boxe a jen hodku pod sedlo?
Zadny vybeh...jak je mozne ze to neni tyrani?
Vzali jsme odtamtud konika a je troska jak psych. Tak i fyzicka
Jak to muze trenerum a majitelum prochazet?
Copak je to mozny?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dějou se daleko horší věci - tihle koně jsou alespoň ve většině případů braní do pravidelné práce... co třeba takoví ustájení tažní, pro které zrovna není práce v lese, co stojí často přivázaní na štontu na podkovách s ozuby... a těch příkladů, jak by koňský život neměl vypadat, je jistě milion a jeden... jen mít rozhled, co se kolem nás děje...
On kůň ve vyžraném výběhu na 24/7 bez přístřešku, příkrmu a občas i vody... může být třeba rád za to, že je venku, ale zas...je mu zima, hladoví, žízní... kdo je na tom líp? Ten zavřený v boxe, ale alespoň krmený, obstarávaný, nebo ten v nuceném "přirozeném prostředí"?
Souhlasím s hhippie.
Zrovna dostiháci musí mít dobrou péči, jinak by dobře neběhali. Co vím, tak i v Chuchli se někteří trenéři snaží, aby koně mohli chodit aspoň do malých výběhů, které se do areálu tak nějak vejdou...
Tento režim není pro koně přirozený, ale vyloženě týráním bych to nenazývala. Já chodím na dostihy jako divák x let a od pražských trenérů jsem zanedbaného koně neviděla, všichni lesklí, nakrmení, nasvalení atleti.
Já se také přikláním k tomu, že takto ustájení koně jsou týraní.Ten, kdo s tímto nesouhlasí by se měl na 23 hodin zavřít třeba do koupelny a jen na hodinu vyjít ven.Jak by asi jeho psychika trpěla co?Myslím si, že hodně, byť by v sousedních pokojích byli další lidé, viděl by je přes okno ve zdi třeba apod.Neumím si představit, že budu stát nebo ležet 23 hodin na jednom místě, pak mě nasedlají a hurá trénovat.Se fakt divím, že ti koně nemaj nehorázné problémy s nohama a kloubama, při takovémto typu chovu.Ale každý na to máme svůj názor.Já mám holky na pastvině."volný" pohyb a to je z mého pohledu to nejlepší, ale nezávodí, nestojí miliony a tak prostě chudáci tací koně.Moje hajtry jsou na tom lépe

Myslím, že 23 hodinové státie spôsobuje koňom skôr psyhcické problémy, než fyzické. Protizákonné to zatiaľ nie je, ale myslím, že celkovo dochádza ku zlepšovaniu a aj tie dostihové kone do výbehov chodia. Najčastejší argument je, že Sa tam veľmi bláznia, alebo že tam akurát stoja a to môžu aj v suchu v boxe...Stále je to vśak až príliš bežné- náš národný žrebčín ma športové kone ustajnené na štondoch, v areáli bez výbehu, jazdené prevažne v hale a na jazdiarni.do terénu sa dostanú iba občas, pretože musia vždy najmenej dvaja. Ako bonus k tomu svietia nepretržite aj v noci, pretože nočný strážnik chodí niekoľkokrát za noc zbierať bobky.
Kastanecek

XXX.XXX.180.23
Konika co jsme od tamtud vzali trapi neustale koliky...myslim ze to souvisi jak s psych.tak i tim ze kun stoji a ma spatny metabolizmus...navic jsem byla prekvana z jeho fyzicky...vyjizka do terenu lehka a pak bohuzel rozbolaveny konik..
Nechapu jak ty kone tam muzou vubec behat dostihy..svaly maji zakrnele..i nas druhy konik co je jen rekreacni ma lepsi fyzicku a je krasne nasvaleny
Chtela jsem odjed kdyz jsme tam prijeli ale vzali jsme ho a udelame z neho stadtneho spokojeneho rekreacniho konika...jen to chce cas..skoda ze je nemuzu odvest vsechny.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Tak ony dostihy jsou úplně jiný typ zátěže než vyjížďka. Ten kůň je zvyklý na rychlou a krátkou práci a lehkého jezdce. Pokud na něm sedí, co já vím, vaši hmotnost dle nicku nepoznám, třeba 75kg jezdkyně a jedete na něm hodinu do kopce z kopce, cestou necestou, třebaže krokem, nedivila bych se. (Samozřejmě můžete vážit 50 kg a jet na něm na procházku na louku na deset minut, pak je divné, že je kůň rozbolavělý.) Taky takový plnokrevník má jinou stavbu, je zkrátka dost štíhlý a takový úzký. Oproti teplokrevníkovi vypadá hubený, i když třeba je nasvalený. Obávám se, že statného koně z něj neuděláte, pokud nemá dostatečně silnou kostru. To Vám říkám jen jako upozornění, abyste to při hodnocení vzala do úvahy.
Ohledně původní otázky: Ti koně mají veterinární péči, kvalitní žrádlo a čistou suchou podestýlku. Není to ideální, to rozhodně ne, ale týrání to není. Na to je to příliš obvyklá praxe. Faktem je, že já bych tam koně nedala. Ale vídám příliš moc jiných koní, kteří jsou na tom o dost hůř, abych toto prohlásila za týrání.

Zrovna teď je o tom na equichannelu článek - http://www.equichannel.cz/v-sedle-pohoda-v-boxu
Zmiňují tam mimo jiné, že ve Švýcarsku koně takto být chovaní nesmějí (i když kdyby něco podobného platilo u nás, počítám, že by to provozovatelé stájí stejně ošolíchali nějakým mini výběhem vedle stáje, kde by se koně střídali po 30 minutách).
Já jezdím rekreačně v různých jezdeckých školách a upřímně řečeno je těžké narazit na místo, kde bych viděla, že jsou koně v ideálních podmínkách s výběhem. A na jejich psychice se to určitě podepisuje. Jedná se sice "jen" o školní koně, ale právě u nich je ta psychická pohoda důležitá, když už jsou vystavování nezkušeným jezdcům. Ráda bych cpala peníze do stáje, kde je o koně dobře postaráno (a kde vám zároveň poskytnout výcvik, který má hlavu a patu a někam směřuje), ale není lehké takovou najít.
Ja teda nevim kde presne jste byla..
Kdysi jsem pusobila v jedne ze staji kde byli dostihaci. Kone chodili pod sedlo dvakrat denne + byli lide kteri pred praci kone opohybovali a po praci vychodili. Bezne chodili kone do kolotocu a vybeh meli dvakrat po 30 minutach. Vim ze to neni mnoho. Ale musite to brat ze jsou to atleti na vysoke urovni. Boxy maji ciste ze by se tam dalo spat, krmeni jen kvalini a vseho dostatek.
Jak pisete ze vas kun trpi na koliky...
Ma byvala dostihacka jimi take trpela ale potvrzeno klinikou kde byla hospitalizovana. Tito kone maji obrovsky vydej energie oproti rekreantovi. Ktery jde 3 krat tydne pod sedlo. Davkovanim krmeni a vsim se bezny konsky zivot lisi od toho dostihoveho. Proto ty komplikace a problemy. Ne kazdy dostihak je psycho. Ono je potreba dat mu dostatek pohybu na ktery byl zvykli a treba pomalu ubirat. Vetsina lidi koupi kone 2 mesice vyrazeneho a ceka pod sedlem zlaticko. (Jsou vyjimky) ale ten kun byl zrozen a slechten k rychlosti roky ho nekdo k tomu vedl a najednou ma delat vse opacne..
Brala bych dostiháky, a třeba i ty co chodí parkury a drezúry, na úrovni jako profi sportovce.Oni těžce pracují.A to není týrání.
Tudíž logicky musí mít jiný režim, než třeba moje obtloustlé chlupatiny, co si vyrobí bahenní trojobal a dny tráví převážně na pastvě nebo u sena.
Vrcholový sportovec si taky nejde na osm hodin do továrny, pak nakoupit, uvařit a sednout či lehnout k compu.A v neděli na výlet.Jako většina běžné lidské populace.
Týraní koně jsou, podle mě, většinou spíš rekre nešťastníci. Stojí po kolena v bahně na pidi zahrádce, někdy sami, někdy ve dvou.Protože pastevko a 24/7 jsou tak moderní.Seno a jádro už moderní nejsou, seno práší a po jádru koně blázní, takže bývají i hladoví.Jako bonus majitel netuší, kolik tak kůň může vypít, tak jsou mnohdy i bez vody.Samozřejmě mají přístřešek, nějakou strašlivou prkýnkovou chajdu, ze které trčí třísky a hřeby, velikosti sotva pro jednoho.Nenastlanou, to také není přírodní.O víkendu se na ně hodí nepadnoucí cajk a tradá.Atd., atd.
kastanecek

XXX.XXX.2.216
Konik je pohodovy a klidny...koliky mel uz bohuzel v Chuchli...u nas se to pohybem pomalu zlepsuje...vyjizka byla na 20min jen krok a jen rovina po lesni ceste a mam 55kg...takze opravdu nic narocneho...uz na nej byla fyziterapeutka a rikala ze tak ztuhleho a zablokovaneho kone jeste nevidela...

Kastanecek
napsal(a):
Jak je mozne ze v Chuchli je sta, kde jsou kone 23hodin zavreni v boxe a jen hodku pod sedlo?
Zadny vybeh...jak je mozne ze to neni tyrani?
Vzali jsme odtamtud konika a je troska jak psych. Tak i fyzicka
Jak to muze trenerum a majitelum prochazet?
Copak je to mozny?
Možné to je, ale správné to není. O dostihovým sport se nezajímám, ale někde jsem četla, že třeba pan Váňa své čtyřnohé sportovce do výběhů pouští.

Njn. Nemám s dostiháky žádnou zkušenost. Měla jsem možnost vidět sportovní koně dovezené z německých aukcí, kteří chodili do výběhu jen sporadicky, měli režim celodenně box 3,5m x 3,5m a cca.1,5 hod denně opohybování v kruhovce, trénink pod sedlem a povodění na ruce, byli to parkuráci, majitel měl obavy, aby si neublížili a tak je na výběh nepouštěl. Tolik problémů s pohybovými ústrojím, které se řešily s týmem veterinářů a chiropraktiků, jsem jinde nezažila. A pokud se ti koně sem tam dostali do výběhu, často to opravdu skončilo průšvihem, protože lítali jak vyšinutí.
Nejsem tedy příznivec takového režimu a dle mého by sport měl zohledňovat potřeby koní a ne, že se základní potřeby koně podřizují sportu.

Je to určitě stáj od stáje i v Čechách, natožpak v zahraničí.
V Irsku u GP skokanů ti nejdražší a nejlepší taky ven nechodili. Navíc na ně nebylo o nic víc času než na ostatní, co se zkupovali z aukcí po Evropě a dělali do špiček. Na koních tam se ani nechodilo v kroku v práci, protože na to nebyl čas - bylo jich tam daleko víc, než bylo reálné obstarat, odjezdit. Vyjíždku v životě nezažili... Práce = kontakt s koněm = stáhnout deku, přejet kartáčem, nakamašovat a nacajkovat (smělo zabrat max tak 7 minut), hodit do kolotoče, mezi tím letět na plac přebrat od šéfa koně, co zrovna odjezdil a hodit ho do kolotoče, vytáhnout toho prvního z kolotoče a přivést šéfovi, ten už jen naklusal, odcválal, odskákal a předal zpátky do kolotoče.
Po vykrokování koně umýt hadicí (pak se nemuselo čistit), nechat v kolotoči oschnout (když bylo teplo tak hned do boxu), a dát do boxu. Konec kontaktu s člověkem. Pak už jen vykydání a nakrmení. A několik dní téměř každý týden na závodech... jak vypadala mimosezona nevím. To už jsem byla napokraji se silami, takže jsem letěla domů...
Ti koně ale neznali ani veta ani žádné chiropraktiky, fyzioterapeuty ani žádné jiné další odborníky. Nepamatuji se, že by do stáje chodil kdokoli jiný než kováři... takže asi je to taky o tom, jakým způsobem se s danými koňmi pracuje, resp. o výběru jedinců, kteří takovouto zátěž snesou. Koneckonců k tomu jsou šlechtěni..
Já se s tímto způsobem chovu/držení (bez výběhů nebo jen samostatné paddocky) taky neztotožňuji, ale chápu, že je to při chovu zvířat do vysokého sportu 1) jednodušší,2) bezpečnější pro koně a má to další výhody - míň manipulace, péče..tedy nižší náklada na ošetřovatele.
Uznávám, že správný výběh je určitě pro koně přirozenější než box, ale...
Začala jsem na koních jezdit někde kolem roku 1990 v parkurové stáji a v té době teda 90 % sporťáků ( hobby sport Z-S) fungovalo v režimu celý den v boxe a ven jen pod sedlo. Nemám pocit, že by koně působili nějak týraně. Ano, pod sedlem mi koně v dnešní stáji, kde chodí ven 12/12, přijdou víc v klidu, na druhou stranu dostávají polovinu jádra, než mívali ti předchozí. Uznávám, že je teď mají míň zlozvyků z nudy typu klkání, hodinaření apod.
Ale kondici měli podle mého názoru lepší ti "stájoví" koně, protože se prostě museli vzít pod sedlo každý den, i kdyby to znamenalo jezdit tři koně za den. Dneska když je hnusně, tak půlka majitelů zůstane doma, protože kůň se přece vyběhá ve výběhu.
Fyzioterapii ani chiropraxi v té době na rekre úrovni nikdo neznal, ale nevzpomínám si, že by koně z boxu měli nějaké výraznější zdravotní problémy problémy než dnes.
U tazatelky tipuji, že problém se ztuhlostí koně bude v něčem jiném, než ze stání v boxu, těžko by dostiháci přešli dostih a parkuráci parkur, kdyby měli mít problém s 20 min v kroku po rovině...

Jj, taky to tak vidím.
V oddílech ti koně povětšinou neznali výběh. Taky byli víc nad zemí než na zemi, padali jsme kolikrát i 4x za hodinu, protože i provozáci vyhazovali a lítali jak zběsilí, když se vytáhli na tu hoďku ze stáje..
Dřív to tak bylo, že se na nějaké wellfair nehledělo, ať se jednalo o jakýkoli druh zvířete.. teď je taky držení jedné kozy protizákonné, přitom dřív rodiny za prvé peníze na víc koz neměli a za druhé je jedna uživila, tak proč držet dvě, že..
Teď se vše jede přirozeně, ale je třeba zohledňovat, co vlastně pro přešlechtěná zvířata k danému účelu je ještě přirozené a prospěšné.
Souhlasim s hipi
Navrat do prirody je fajn ale jeste sem nevidela plnase ktery dobehne dostih a vyzenou ho do 24/7
jeste jsem takto nevidela zadneho sportovniho kone.
protoze pokud chcete cokoliv delat na vrcholove urovni je treba dat tomu dostatecnou peci.
Tito kone maji servis o kterem se pulce republiky ani nezda. Kdysi jsem byla na stazi v de a opravdu tam zadny kun netrpel a nebyl ztuhly, nepotreboval rovnat ani neresili zadne komplikace. Ba naopak. Sama dnes mam kvalitni kone a myslim si i vykonne a do vybehu chodi kazdy den ale kdyz se vam pak vrati budouci parkurak s rozseklou nohou. A prognoza nejista rikam si zda neni lepsi veskery pohyb koordinovat.

Síce to nie sú plnokrvníci, ale v FR bežne klusáci žijú vo výbehoch, aj v sezóne. Tie lepšie chodia na noc do boxov, labilnejšie kusy bývajú s prístreškom celoročne vonku. Súvisí s tým však aj odlišná klíma, neviem si predstaviť bežneho dostiháka v strednej Európe zimovať vonku, prídu mi to zbytočné energetické výdaje na "kúrenie". V lete zase naopak úpek, to majú v Normandii pár dní do roka, pod nulu to tiež nejde oveľa viac... čo je ale zaujimavé, boxy bývajú o dosť väčsie, než je štandarom u nás, odhadom aj dvojnásobne. a kone sú (v priemere) dosť odolné, veľké percento končí kariéru v 10rokoch, ale dlhšie behať nemôžu.
kastanecek

XXX.XXX.2.216
Konik samozrejmne je zdravotne vporadku, cestou domu po koupy prosel veterinarni prohlidkou na klinice
on bzl proste hotovy z celodeniho tapani po pastvine...je to samozrejmne logicke, ze kun co porad stoji je pak rozbolaveny a hotovy...me ale prekvapilo jakou ma spatnou kondici a to je kun, ktery bzl ve sve kariere uspesny...takze to me proste prekvapilo...pak jen vyjizka v kroku 20min a je hotovy
samozrejmne si na novy rezim musi zvyknout dame mu dostatek casu ale uz ted vypada mnohem stastnejsi kdyz si tape..kolik ubylo a hodinareni a klkani a samoposkozovani taky
kamarad ma araby do vrcholoveho sportu ve vytrvalosti a koniky ma v rezimu 24hod na pastvinach...kone jsou spokojeny uvolneny a podavaji skvele vysledky
takze za me urcite vsechny kone patri ven at uz sportak nebo dostihak...kdo rika neco jineho jen si chce ulehcit a usnadnit.
Zaujalame vase posledni veta. Myslite ze tim kdyz mate kone nonstop venku jste na tom daleko hur ? To s vami asi nikdo soublasit nebude. Jen pro predstavu. Mam doma deset koni kamaradka 8.. To je temer to same. Ja kydam 4× denne. Krmim 6 krat denne. Od 7 do 9 vecer jsem u koni. Mezi tim pracuju. Nastesti z domova. Nehlede na to kolik kolcu hnoje denne odvozim. Kolik me stoji kvalitni podestylka. Takze jen pro predstavu 7:00 krmeni,8:00 vybeh a me zacina kydani,11:00 kone se vraci z pastvy,11:00 krmeni, vsechny vypucuju nekteri jdou pod sedlo.13:00 jsou ven, znovu kydam,16:00 vraci se do boxu, znovu krmeni.16:00 az 17: 00 uklizim vybeh. Zkontroluju ohrady projdu vybeh zda tam neco nepribylo co tam byt nema a pak mam chvilku klid.18:00 krmeni a 20:30 posledni krmeni pak muzu jit spat.
Oproti tomu kamaradka co ma pastevko napichne balik odvezene na pastvu a tim to konci jednou tydne prejede vybeh branama a je uklizeno. Pristresek kyda tak jednou za 14 dni. Tak mi reknete kdo je na tom hur. Kdo u tech koni stravi vice casu a prace? Proste pastevko je pro kone urcite dobre ale ne vsichni jsou schopny to zvladat bez potizi. Ono dnes pastevko jake byelo byt 1 kun 1ha ma asi hodne malo lidi. Neodsuzuji to ale proste vrcholovy atlet to neda. A nikdo nenecha koni za 3 000 000 namoknout a prochladnout zada. V tom uz jsou moc velke penize. Cca jeden dostihovy kun v treninku 150 000 tis rocne, v porovnani s pastevkem za 30 000 asi velky rozdil coz
kastanecek

XXX.XXX.2.216
22verunka
napsal(a):
Zaujalame vase posledni veta. Myslite ze tim kdyz mate kone nonstop venku jste na tom daleko hur ? To s vami asi nikdo soublasit nebude. Jen pro predstavu. Mam doma deset koni kamaradka 8.. To je temer to same. Ja kydam 4× denne. Krmim 6 krat denne. Od 7 do 9 vecer jsem u koni. Mezi tim pracuju. Nastesti z domova. Nehlede na to kolik kolcu hnoje denne odvozim. Kolik me stoji kvalitni podestylka. Takze jen pro predstavu 7:00 krmeni,8:00 vybeh a me zacina kydani,11:00 kone se vraci z pastvy,11:00 krmeni, vsechny vypucuju nekteri jdou pod sedlo.13:00 jsou ven, znovu kydam,16:00 vraci se do boxu, znovu krmeni.16:00 az 17: 00 uklizim vybeh. Zkontroluju ohrady projdu vybeh zda tam neco nepribylo co tam byt nema a pak mam chvilku klid.18:00 krmeni a 20:30 posledni krmeni pak muzu jit spat.
Oproti tomu kamaradka co ma pastevko napichne balik odvezene na pastvu a tim to konci jednou tydne prejede vybeh branama a je uklizeno. Pristresek kyda tak jednou za 14 dni. Tak mi reknete kdo je na tom hur. Kdo u tech koni stravi vice casu a prace? Proste pastevko je pro kone urcite dobre ale ne vsichni jsou schopny to zvladat bez potizi. Ono dnes pastevko jake byelo byt 1 kun 1ha ma asi hodne malo lidi. Neodsuzuji to ale proste vrcholovy atlet to neda. A nikdo nenecha koni za 3 000 000 namoknout a prochladnout zada. V tom uz jsou moc velke penize. Cca jeden dostihovy kun v treninku 150 000 tis rocne, v porovnani s pastevkem za 30 000 asi velky rozdil coz
Tim ulehcit a usnadnit jsem to myslela tak, ze se samozrejmne snizuje riziko zraneni kdyz jsou neustale zavreni
Je to uz jasnejsi?
ale klidne zase napiste roman

kastanecek
napsal(a):
Konik samozrejmne je zdravotne vporadku, cestou domu po koupy prosel veterinarni prohlidkou na klinice
on bzl proste hotovy z celodeniho tapani po pastvine...je to samozrejmne logicke, ze kun co porad stoji je pak rozbolaveny a hotovy...me ale prekvapilo jakou ma spatnou kondici a to je kun, ktery bzl ve sve kariere uspesny...takze to me proste prekvapilo...pak jen vyjizka v kroku 20min a je hotovy
samozrejmne si na novy rezim musi zvyknout dame mu dostatek casu ale uz ted vypada mnohem stastnejsi kdyz si tape..kolik ubylo a hodinareni a klkani a samoposkozovani taky
kamarad ma araby do vrcholoveho sportu ve vytrvalosti a koniky ma v rezimu 24hod na pastvinach...kone jsou spokojeny uvolneny a podavaji skvele vysledky
takze za me urcite vsechny kone patri ven at uz sportak nebo dostihak...kdo rika neco jineho jen si chce ulehcit a usnadnit.
Zas vyhodiť boxovaného koňa na pastvinu v podstate už v zime a potom sa čudovať, že je hotový... no jo, fuj dostihy.
kastanecek

XXX.XXX.2.216
napsal(a):
Zas vyhodiť boxovaného koňa na pastvinu v podstate už v zime a potom sa čudovať, že je hotový... no jo, fuj dostihy.
Asi mate predstavu, ze chudinka nekde stoji v rohu a klepe se...ale pravda je, ze to je zadekovany konik s dekou az ke krku a spokojeny
pro 22verunka
u koniku jsem 25let...jsem z ucnaku od koni a praci mam ze sportovnich staji v nemecku..diky skole jsme se podivali do opravdu zajimavych stajim a proto muzu porovnavat a verte ze jsou sportovni staje kde uz prisli na to ze spokojeny kun podava lepsi vykony a snazi se kone poustet do vybehu samostatne ale davaji
ze staje v chuchli odkud jsme brali konika bohuzel asi snaha nebo moznosti nejsou, proste je mi tech koniku je lito
bohuzel vim, ze svet nespasim jen jsem chtela otevrit diskuzi, ve ktere by se diskutovalo a porovnavali podminky a lidi zacali premyslet vic o potrebach konich..kamaradka se zabiva napravou koniku ma na prevychovu i hodne dostihovych koni, kteri jsou preucovani na rekreaci a hobby sport a jsou to vdecni a skveli kone
rikala jsem si ze kdyz se o tom bude diskutovat muze to nekterym lidem otevrit oci a uvedomi si ze kone udela stastnejsi pobyt venku ikdyz tedy treba omezeny nez kdyz je zavreny ale opecovavanz
no mam ale pocit ze se ta diskuze jak uz byva zvykem na faune trosku zvrhava a smeruje jinym smerem a spis tu jde o osobni utoky atd
nemam potrebu nikomu nic dokazovat, me dela radost kdyz vidim to stvoreni stastne na pastvine, ale jsou lidi co to budou vyvracet...to uz je proste zivot co zlovek to jiny nazor mejte se vsichni pekne ja uz k tomu nemam asi co dodat
Tak hlavne neni dobre kone co vybeh ani nezna naraz vypustit na 24/7. Je treba na takove velke zmeny postupne navykat. Kone co nejsou zvykli z toho muzou byt rozhozeni i psychicky. Jsou zvykli na svuj klid v boxe kde si muzou v klidu odpocinout a maji pravidelny rezim. Na pastvine musi byt neustale ve strehu takze si treba ani nelehnou navic jsou s dalsima konma ktere neznaji a spoustu dalsich pro ne neznamych veci. Takze i kdyz vam prijde ze musi byt venku stastnejsi pro nej to muze byt dost stresujici nez si zvykne. To ze je rozbolavely je taky logicke a mohli jste tomu predejit.
Ja jsem vas v zadnem pripade nechtela nejak napadat. Jen si proste myslim ze je to individualni. Clovek muze byt u koni 60 let a stale se uci. Vite kun nam nerekne (nemuze). Kazdy je jiny znam spoustu koni kterym pastevko vyhovuje ale spoustu ktera to neda a strada.
Pro priklad koupila jsem kobylu 5 let jen na pastve narodila se tam nikdy nevidela box a po 2 dnech tluce na dvere staje ze chce domu jako prvni. Divne ze. Venku ma seno jako v boxe ale proste chce domu.
kastanecek

XXX.XXX.2.216
Íháček
napsal(a):
Tak hlavne neni dobre kone co vybeh ani nezna naraz vypustit na 24/7. Je treba na takove velke zmeny postupne navykat. Kone co nejsou zvykli z toho muzou byt rozhozeni i psychicky. Jsou zvykli na svuj klid v boxe kde si muzou v klidu odpocinout a maji pravidelny rezim. Na pastvine musi byt neustale ve strehu takze si treba ani nelehnou navic jsou s dalsima konma ktere neznaji a spoustu dalsich pro ne neznamych veci. Takze i kdyz vam prijde ze musi byt venku stastnejsi pro nej to muze byt dost stresujici nez si zvykne. To ze je rozbolavely je taky logicke a mohli jste tomu predejit.
Tak jeste jednou konik je na pastvine jeste s jednym pohodovy, konikem ve strehu neni sou to kamosi a je tam spokojeny maji sanci byt v pristresku kde maji prijemnou podstylku a pak jeste otevreny venkovni box..., mame tam kamerovy sistem takze vidime co se deje, kdy si lehne a a proste vse je pod dohledem...samozrejmne ze moje predstava byla pozvolna konika navykat na to byt venku, ale na doporuceni veta, kun je tezky kolikar bylo doporuceno at jde rovnou ven a chodi si at se metabolizmus zase spravne rozpohybuje ze to pomuze a samozrejmne pomohlo
pocitala jsem s tim, ze to nanej bude hodne pszchycky a fyzicky ale konik mile prekvapil a je naprosto spokojeny vim to protoze se to da poznat podle vyrazu a vseobecne tela...fyzicky se pozvolna uvolnuje ten tuhy krivy kun se i srovnava proste radost koukat
meli jsme tu hned druhy den fyzioterapeutku, ta dokonce konika znala do chuchle dojizdi a rikala ze se taky divi jak muze byt tenhle kun uspesny v dostizich ze je opravdu krivy a tuhy...byli zajime cviky a masaze co nam ukazala a co delame
dalo by se rozepisovat, ale to tak pro predstavu
je tezke poznat takhle prez pc jak kdo co mysli, ja jsem citlivka a asi si vse zbytecne beru...nadruhou stranu ten cit u koni hodne pomaha poznat jak se citi atd.

Lenže tí dositháci z chuchle na faunu nechodia. Na faunu chodia ľudia, ktorí majú prevažne kone vonku, netrápia ich 23 h v boxe. Otvárať týmto smerom diskusiu je síce možné, ale neprinesie to žiadúci efekt- tí dostiháci sa o tom ani nedozvedia. Väčšina prispievajúci má celkom slušné povedomie o tom, čo kone potrebujú ku životu. V tomto si myslím, že klopete na nesprávne dvere a obviňovať tu niekoho z týrania bez možnosti brániť sa je také... zvlášt, keď v chuchli stojí pár trénerov, mizivé percento z celkové počtu registrovaných koní. Nedá sa teda ani všeobecne povedať, že dostihové kone nechodia do výbehov. Navyše táto problematika sa netýka iba dostihovÝch koní ale aj väčšiny špičkových atlétov napriek všetkými športovými odvetviami. A keďže jediná európska krajina, kde sa zatiaľ podarilo uzákoniť výbeh pre koňa je Švajčiarsko, nedonútite tých ľudí nijako dávať kone von.
nerigystrovana

XXX.XXX.2.216
Ja zase myslim, ze se o takovych vecech se mluvit ma a nikdy nemuzete vedet kdo sem chodi.Ja mam treba ustajeneho ve staji, kde je prevazne koni sportaku a s holkama sem chodime.
To ze se to neda zmnenit neni pravda, pokud nas bude hodne a zatlaci na spravne politiky a lidi tak je muzeme donutit neco pro ty kone udelat
jinak muzu se zeptat co mam delat, kdyz mi trener rekl at nedavam kone do vybehu, ze je pak zvadlej, ale ja ho tam chci davat, jenze on se domluvil se stajnikem a ten ho tam davat pry uz nebude
Urcite tu budou dva tabory s odlisnym nazorem ale je treba se nad tim proste zamyslet
navrat do minulosti je fajn (kone zili volne a cloveka neznali)
Jenze, puvodni plemena koni vypadala povetsinou uplne jinak. Behem staleti prosel kun vybojem a slechtenim.
Plnas napriklad vzivote nenasrsti jako fjord.
Pro kastanecek : kdyz jste tedy tak horlivou zastankyni 24/7 a chovu koni v co nejprirozenejsich podminkach proc ho dekujete? Proc na nej volate fyzio? To taky v divocine nemel.
Proste doba pokrocila a navrat do minulosti se proste vsem nemusi libit.
Hana L.

XXX.XXX.2.216
Presne kone s puvodem jsou chudaci, kdyz vidim ty parkury a hlavne opracoviste..treba nechapu proc tam teda je dozor stejne delaji ze nic nevidi a jezdci se ke konim chovaji jak prasata vetsine je to jedno hlavne ze ma hlavu dole..nakopani spornama
nikde jsem necetla v prispevku o navratu k prirode, pro me vyplynulo, ze konici by meli co nejvice casu travit venku a stim souhlasim a nezlobte se ale plnas, ze se dekuje to je prece dobre ty jsou vyslechteny tak, ze to jsou zhejckanci.
Hana L.

XXX.XXX.2.216
nerigystrovana
napsal(a):
Ja zase myslim, ze se o takovych vecech se mluvit ma a nikdy nemuzete vedet kdo sem chodi.Ja mam treba ustajeneho ve staji, kde je prevazne koni sportaku a s holkama sem chodime.
To ze se to neda zmnenit neni pravda, pokud nas bude hodne a zatlaci na spravne politiky a lidi tak je muzeme donutit neco pro ty kone udelat
jinak muzu se zeptat co mam delat, kdyz mi trener rekl at nedavam kone do vybehu, ze je pak zvadlej, ale ja ho tam chci davat, jenze on se domluvil se stajnikem a ten ho tam davat pry uz nebude
Vymenit trenera.Ja osobne vyzkousela 4 nez jsem nasla tu pravou trenerku je drazssi, ale sedne mi ona i jeji metody a posunula jsem se v jezdeni.
Hana L.
napsal(a):
Presne kone s puvodem jsou chudaci, kdyz vidim ty parkury a hlavne opracoviste..treba nechapu proc tam teda je dozor stejne delaji ze nic nevidi a jezdci se ke konim chovaji jak prasata vetsine je to jedno hlavne ze ma hlavu dole..nakopani spornama
nikde jsem necetla v prispevku o navratu k prirode, pro me vyplynulo, ze konici by meli co nejvice casu travit venku a stim souhlasim a nezlobte se ale plnas, ze se dekuje to je prece dobre ty jsou vyslechteny tak, ze to jsou zhejckanci.
Nevim co s tim ma spolecneho puvod. Ja jsem mnohem vetsi zverstva videla na hubertusech a hlavne na hobby westernech. A tam byvaji vetsinou krizenci a bezpapiraci. Parkury oproti tomu jsou zlate. A pak se tady kazdou chvili resi tyrane kone co nemaji co zrat a jsou jak zebrinaky. Taky asi nebudou mit hvezdny puvod. To tech par minut na parkuru je oproti tomu nic.
Kde chcete v Chuchli udělat výběhy? Tam kde bezpečně stát můžou, už podle toho, co jsem různě četla nebo viděla na fotkách, jsou. Těžko přestěhujete ty koně, trenéry a ošetřovatele někam pryč, navíc to tam slouží z části jako školní stáje, to teprv nevím, jak by studenti dojížděli...
Nelíbí se mi to, ale chápu to, jinak to udělat nejde. Kolik lidí by přišlo o práci, kdyby se stáje v Chuchli zrušily. A je to opravdu malé procento dostihových koní, většinou to vypadá, že zbytek do vyběhů chodí...
Íháček
napsal(a):
Nevim co s tim ma spolecneho puvod. Ja jsem mnohem vetsi zverstva videla na hubertusech a hlavne na hobby westernech. A tam byvaji vetsinou krizenci a bezpapiraci. Parkury oproti tomu jsou zlate. A pak se tady kazdou chvili resi tyrane kone co nemaji co zrat a jsou jak zebrinaky. Taky asi nebudou mit hvezdny puvod. To tech par minut na parkuru je oproti tomu nic.
Presne tak. Kauza tyrani koni v obore u netolic je toho dukazem. Sice jsou 24/7 ale nemaji co zrat.
loretka

XXX.XXX.2.216
kapička
napsal(a):
Kde chcete v Chuchli udělat výběhy? Tam kde bezpečně stát můžou, už podle toho, co jsem různě četla nebo viděla na fotkách, jsou. Těžko přestěhujete ty koně, trenéry a ošetřovatele někam pryč, navíc to tam slouží z části jako školní stáje, to teprv nevím, jak by studenti dojížděli...
Nelíbí se mi to, ale chápu to, jinak to udělat nejde. Kolik lidí by přišlo o práci, kdyby se stáje v Chuchli zrušily. A je to opravdu malé procento dostihových koní, většinou to vypadá, že zbytek do vyběhů chodí...
Kdyby vsichni meli stejne mysleni jako vy tak tu jeste mame otroctvi.
loretka
napsal(a):
Kdyby vsichni meli stejne mysleni jako vy tak tu jeste mame otroctvi.
Ale houby, jenom mě tolik nepubuřuje 50-60 dostihových koní v Chuchli, kteří mají k dispozici 7 venkovních paddocků velikosti jízdárny, denně pravidelný pohyb, takže toho nachodí víc jak leckterý kůň na pastevku v zimě, který je zapíchnutý v balíku, a k tomu veškerou péči a kvalitní krmení...
Když jsem si vybírala stáj, kde se budu dál učit jezdit, tak jsem koukala na to, jak koně chodí do vyběhů a nakonec pravděpodobně zakotvím ve stáji s pastevním režimem, i další koně, ke kterým docházím, jsou na pastvinách. Jenže školní a rekreační koně nepovažuji za vrcholné sportovce.

kastanecek
napsal(a):
Tak jeste jednou konik je na pastvine jeste s jednym pohodovy, konikem ve strehu neni sou to kamosi a je tam spokojeny maji sanci byt v pristresku kde maji prijemnou podstylku a pak jeste otevreny venkovni box..., mame tam kamerovy sistem takze vidime co se deje, kdy si lehne a a proste vse je pod dohledem...samozrejmne ze moje predstava byla pozvolna konika navykat na to byt venku, ale na doporuceni veta, kun je tezky kolikar bylo doporuceno at jde rovnou ven a chodi si at se metabolizmus zase spravne rozpohybuje ze to pomuze a samozrejmne pomohlo
pocitala jsem s tim, ze to nanej bude hodne pszchycky a fyzicky ale konik mile prekvapil a je naprosto spokojeny vim to protoze se to da poznat podle vyrazu a vseobecne tela...fyzicky se pozvolna uvolnuje ten tuhy krivy kun se i srovnava proste radost koukat
meli jsme tu hned druhy den fyzioterapeutku, ta dokonce konika znala do chuchle dojizdi a rikala ze se taky divi jak muze byt tenhle kun uspesny v dostizich ze je opravdu krivy a tuhy...byli zajime cviky a masaze co nam ukazala a co delame
dalo by se rozepisovat, ale to tak pro predstavu
je tezke poznat takhle prez pc jak kdo co mysli, ja jsem citlivka a asi si vse zbytecne beru...nadruhou stranu ten cit u koni hodne pomaha poznat jak se citi atd.
Takhle to zní vcelku dobře. Pokud kůň nehubne, dobře žere a je v psychické pohodě, jste snad na dobré cestě. Nepíšete, jak dlouho koně máte a ani to není předmětem diskuze, ale ježdění bych přidávala velmi zvolna, až se plně aklimatizuje a dá se trochu do pořádku. Určitě to chce kvalitní zimní deku, pořádná zima zatím není, tak být připravená, že bude hůř.
Kolikrát jsem se při převozu svých koní strachovala, jak si zvyknou na nové prostředí, mnohdy diametrálně odlišné od původního ustájení a pak mě mile překvapilo, jak rychle se aklimatizovali. Bez hubnutí a stresu. Moje veterinářka mi kdysi řekla, že na to, co jim vyhovuje, si koně zvyknou opravdu velmi rychle. Chce to ale empatii ke každému konkrétnímu koni, každý je jiný a má jiné nároky, vyhovuje mu něco jiného, to co platí pro jednoho, může být likvidační pro druhého, pak také je důležité nemyslet primárně na sebe a své pohodlí na úkor koňského, mít dostatek času, zkušeností, ale i pokory a ochoty se dál učit, na neposledním místě i dostatek peněz na kvalitní ustájení s dobrými službami pro koně.
To, čím kůň prošel, s ním půjde v nějaké formě celý život, ale spousta věcí se dá "přepsat".
Přeji vám, ať se daří.
jockey

XXX.XXX.2.216
Chodila jsem jednu dobu pomahat do dostihove staje, pri dostihu jsem vodila.Po par mesicich jsem toho nechala, byla jsem znechucena jak se s konmi zachazelo.Kun z dostihu skoro umlaceny, po dostihu skoncil v hroznem stavu.koliky, kapacky, nebylo jiste jestli prezije.A to nebyla vyjimka bylo to bezne.Odesla jsem nemohla jsem se na to koukat.Vy tu resite jestli ma kun vybeh nebo ne, ale kdo resi zachazeni s nima
felicia

XXX.XXX.161.187
Lituju kazdyho koně takto ustajenehk. Skoro kazdy kun ktery nema moznost se prirozene pohybovat ma zdavotni problemy(hlavne s nohama). Nedokazu si predstavit stat 23h na jednom miste a pak hned zacit trenovat. A to neni jen u dostihu. Prijde mi ze cim drazsi kun tim vic se s nim zachazi jako se sttrojem. Bohuzel malo krmeni mohou dostavat i kone zavreny jenom v boxech a to je jeste horsi.
Linuska

XXX.XXX.2.216
felicia
napsal(a):
Lituju kazdyho koně takto ustajenehk. Skoro kazdy kun ktery nema moznost se prirozene pohybovat ma zdavotni problemy(hlavne s nohama). Nedokazu si predstavit stat 23h na jednom miste a pak hned zacit trenovat. A to neni jen u dostihu. Prijde mi ze cim drazsi kun tim vic se s nim zachazi jako se sttrojem. Bohuzel malo krmeni mohou dostavat i kone zavreny jenom v boxech a to je jeste horsi.
Prosimvas neprehanejte, ty kone co podle vas jsou chudaci maji skvelou peci, lepsi nez kde jaky clovek.
Ja taky nevim kam na to ty lidi chodi. Prosla jsem mnoho dostihovych staji a nikde sem nevidela bolaveho chudaka nebo sotva se plazici zvire s bolesti koncetin.
Bezne je zde zraneni slach, koncetin obecne ale vetsinou je to nasledkem treba spatneho slapnuti v dostihu ci treninku. Ke zraneni tohoto typu dochazi i v parkurech a dalsich disciplinach celkem bezne.
Sama mam doma dostihove kone i budouci i byvale a zadny z nich neni schromly ani bolavi. Chodi do vybehu ale nejsou tam nonstop.

22verunka
napsal(a):
Ja taky nevim kam na to ty lidi chodi. Prosla jsem mnoho dostihovych staji a nikde sem nevidela bolaveho chudaka nebo sotva se plazici zvire s bolesti koncetin.
Bezne je zde zraneni slach, koncetin obecne ale vetsinou je to nasledkem treba spatneho slapnuti v dostihu ci treninku. Ke zraneni tohoto typu dochazi i v parkurech a dalsich disciplinach celkem bezne.
Sama mam doma dostihove kone i budouci i byvale a zadny z nich neni schromly ani bolavi. Chodi do vybehu ale nejsou tam nonstop.
A přemýšlela jste, proč k těm zraněním, častým kolikám a stájovým zlozvykům "celkem běžně" dochází?
Myslíte, že koně se zraněním šlach a končetin obecně, nejsou bolaví?
Jeden příběh s dobrým koncem: http://www.kopytar.cz/index.php?clanek=17.
Ale ano jspu bolavi. To je jasny ale nedochazi k tomu jen u dostihaku, bezne si slachu muze poranit kun na vyjizdce v terenu, nebo na louce a i rekreantu se tato problematika tyka. Dokonce i kone kteri jsou 24/7 si muzou ve vybehu ublizit samy. Tyto zraneni nejsou z ustajeni ale ze sportu.
napsal(a):
A přemýšlela jste, proč k těm zraněním, častým kolikám a stájovým zlozvykům "celkem běžně" dochází?
Zraneni šlach u sportovcu budou logicky castejsi s ohledem na vyssi zatez.Ale nevyhyba se to ani konim z 24/7, kdyz je majitel vytahne jednou za tyden a rve to pak tryskem po louce, neni to o nic lepsi.
Fakt nemyslim, ze jde rict box je tyrani a 24/7 ne, je to oboje hlavne o kvalite pece. Pobliz nas je "pastevko", kde kone stoji 24/7 ve "vybezich" cca 50 m2 po kolena v bahne, s pristreskem z roztrhanych plachet, taky zadna hitparada...

napsal(a):
Ako prosím tento príbeh súvisí s dostihmi? Tým, že je kobyla plnokrvník?
Posledný štart má rok predtým, než sa úraz stal, navyśe sa stal pri pripúšťaní, nebolo to zranenie ani z dráhy, ani z tréningu, tak neviem...
gilmorka

XXX.XXX.2.216
napsal(a):
Ako prosím tento príbeh súvisí s dostihmi? Tým, že je kobyla plnokrvník?
Posledný štart má rok predtým, než sa úraz stal, navyśe sa stal pri pripúšťaní, nebolo to zranenie ani z dráhy, ani z tréningu, tak neviem...
Pribeh podle me souvisi s tim, ze kun co se hybe se vseobecne lepe hoji a napomaha to i konske psychice
Podle me ne vsechny pripady se resi pohybem. A ne pro kazde zraneni je to vhodne. Me tedy povetsinou veti naordinovali klid v boxe at uz trzne rany, schvaceni, sloni nohy atd... podle me klicove je pri lecbe jak kun snasi stav a jak je ochoten prijimat potravu. V neposledni rade je pro nej dulezita psychicka pohoda a prostredi ktere dobre zna. Radeji box kde je denno denne nez pastva kde nikdy nebyl a naopak.
Kastanecek

XXX.XXX.2.216
22verunka
napsal(a):
Podle me ne vsechny pripady se resi pohybem. A ne pro kazde zraneni je to vhodne. Me tedy povetsinou veti naordinovali klid v boxe at uz trzne rany, schvaceni, sloni nohy atd... podle me klicove je pri lecbe jak kun snasi stav a jak je ochoten prijimat potravu. V neposledni rade je pro nej dulezita psychicka pohoda a prostredi ktere dobre zna. Radeji box kde je denno denne nez pastva kde nikdy nebyl a naopak.
Asi kazdy vet dava jine rady...ten naz dava presny opak co pisete.

Veru, v klidu, tohle si nemusíte prosazovat. Máte pravdu, samozřejmě.
U většiny zranění končetin, které vyžádaly péči veterináře, je prostě nařízen klid, aby se to zhojilo. I další úrazy, které jsou např. šity, potřebují čisto (něco se zavázat nedá) a tedy vypuštění do výběhu, kde se může kůň vyválet, je nežádoucí. A šlo by pokračovat.
Samozřejmě se nebavíme o kolice, kdy je pohyb potřeba...
Bohužel jsou v mém okolí i případy, kdy se opravdu "box" využívá k týrání koně.
Kůň je starý vysloužilý sporťák a kdykoli se mu něco stane (trpí silnou artrozou, tedy je téměř chromý, ale ještě před pár měsíci se na něm vesele lítalo po loukách...tak když klopýtl a natáhl si šlachu například...), tak se zavře do boxu. Pravidelně má naordinovány 2 měsíce klidu bez vylezení z boxu... nemám kapacitu tohle řešit, majitel je ignorant, kůň má žrádlo, vodu a střechu nad hlavou, tedy těžko volat jakékoli instituce... Jen prostě doufám, že prostě brzy umře a bude mít klid. Protože držení starce s bolestmi bez podávání potřebných preparátů, je podle mě opravdu jedno z nejhorších provinění vůči koni. Ale už se mu pravděpodobně blýská na lepší časy (nahoře)...konečně.
Gilmorka

XXX.XXX.2.216
Kamaradovi se schvatil ponik...doslo k rotaci kopytni kosti, dostal specialni podkovy a byl mu naordinovano co nejvice pobyvat venku, dostal nahubek proti paseni a dle potreby pajdal nebo si lezel..v dnesni se schvaceni uz neleceni jen stanim v boxe mate asi zastarale info
Kone s trznymi ranami se bezne pousti pousti ven zamezuje se tim otoku
A dalo by se pokracovat samozrejmne se vse musi prizpusobit koni ale v nasi staji se taky snazime o co nejdelsi pobyt koni venku...i vet to schvaluje.
ovecka0

XXX.XXX.2.216
Hádejte se jak chcete, ale ty dostiháci jsou na to zvyklý a nepotřebují chodit na pastviny.
To snad nemyslite vazne schvaceneho kone nechal pajdat s nahubkum. Toto je tyrani. Zastarale informace rozhodne nemam resim to temer deno denne. Jezdim s vetem jsk, sestra'' takze mi prosim nerikejze jak se ma osetrit schvaceny kun. K rotaci kopytni kosti dochazi k akutni fazi 48 - 72 hodin kdy je treba nohu drzet co nejvice v klidu nejlepe v ledu kazdopadne v chladu.rotace muze zpusobit dalsi nezvratne zmeny. Proto klid Vite. Podkavani na spravne podkovy je pak pro povoleni tahu slach drzici kopytni kost.koni se ulevi.
A vzdy by se meli provest rtg aby se zjistil rozsah poskozeni. Ono to neni takova sranda
Kone s trznymi ranami se bezne pousti ven jen u vas. Ano krokovka na ruce kvuli otoku popripade maly piskovy vybeh.
Dnes uz ani u kolik neni chozeni to nejlepsi. Kun ma chodit pokud chce. Nutit ho je tez spatne. Muze dojit k ustrinuti streva atd... nekde jsem cetla jednu studii ze kone se pri kolice mohou valet dokonce ze tim leckdy problem vyresi za lidi a ve skole do nas hustili ze nikdy nenechat kone valet. Ze je to zle...
taky jsem videla kastraci na louce ze pohyb je super a ostatni ho chudaka tsk dobyli ze byl rad ze to prezil...
napsal(a):
Veru, v klidu, tohle si nemusíte prosazovat. Máte pravdu, samozřejmě.
U většiny zranění končetin, které vyžádaly péči veterináře, je prostě nařízen klid, aby se to zhojilo. I další úrazy, které jsou např. šity, potřebují čisto (něco se zavázat nedá) a tedy vypuštění do výběhu, kde se může kůň vyválet, je nežádoucí. A šlo by pokračovat.
Samozřejmě se nebavíme o kolice, kdy je pohyb potřeba...
Bohužel jsou v mém okolí i případy, kdy se opravdu "box" využívá k týrání koně.
Kůň je starý vysloužilý sporťák a kdykoli se mu něco stane (trpí silnou artrozou, tedy je téměř chromý, ale ještě před pár měsíci se na něm vesele lítalo po loukách...tak když klopýtl a natáhl si šlachu například...), tak se zavře do boxu. Pravidelně má naordinovány 2 měsíce klidu bez vylezení z boxu... nemám kapacitu tohle řešit, majitel je ignorant, kůň má žrádlo, vodu a střechu nad hlavou, tedy těžko volat jakékoli instituce... Jen prostě doufám, že prostě brzy umře a bude mít klid. Protože držení starce s bolestmi bez podávání potřebných preparátů, je podle mě opravdu jedno z nejhorších provinění vůči koni. Ale už se mu pravděpodobně blýská na lepší časy (nahoře)...konečně.
No vidite hipi musim. Protoze na tehle planete zijou lide co maji koniky sice 24/7 ale kdyz je treba ho nekam ustajit a doprat to co potrebuje tak mu narvou na hlavu nahubech a nechaj ho lopotit ve vybehu boze boze a jeste tvrdi ze je to dnes moderni. Moderni je lecos jen to vzdy neni to prave.

Veru, to tady evidentně nejspíš taky nevyřešíme.
Ignorant Vydra taky věří, že jeho způsob strouhání kopyt je ten nejlepší, ikdyž se spousta odborníků snaží vysvětlit, že správně vystrouhaný kůň rozhodně nemá ležet v boxe nebo se bolestivě ploužit po výběhu...
To je to samý - řešit tu různé přístupy k různým nemocem a zraněním. Člověk někde sbírá informace, zkušenosti a propojuje si je se svým dobrým vědomím a svědomím a z toho vznikají unikátní postupy, které zas ten který prezentuje dál. Tak to prostě je. Mám zkušenost a náhled na věc stejný jako Vy, ale to neznamená, že ho někdo nemusí mít jiný a třeba zrovna v jeho případech, když ho použil, mu fungoval...
(Snad ten případ schváceného koně byl vykreslen až po několika týdnech od schvácení, po fázi chlazení, stání na měkkém povrchu, léčení bolesti a zánětu, opatrným ošetřováním postižených kopyt kopytářem...až pak nakut a nechán chodit po měkkém výběhu...).
Majda54

XXX.XXX.2.216
Je to davno co jsme se skolou chodili na praxi do Chlumce.taky tam byla tezce schvacena chovna klisna.Vet take naridil specialne nakout a take chodila na pastviny s klisnami.za par mesicu byla vporadku ale to uz je asi 15let.Razilo se heslo moc se stim nesrat a nechat prirodu at si stim poradi a vzdy se povedlo.

Mám pastevko. Bez boxu. Mám jen menší oddělovací prostor se stříškou, který se dá v nouzi použít při nějakém průšvihu (řešili jsme právě koně s rozseknutým karpem - sešíváno, zabandážováno do vaty od spěkny k pleci, tak aby se moc nehýbal..).
Když se mi schvátila shettynka, po fázi asi 2dnů, kdy jsme s ní víceméně prostáli u nádob na vodu, chladili a měnili vodu, aby byla co nejchladnější, vytvořila jsem jí provizorní výběh tak, že jsem obětovala kousek jízdárny, oplotila ho elektrikou a nad ní dala klasický party-stan, aby měla stín. Tak trávila několik týdnů, než se dostala z bolestí...
Takže to, že má někdo pastevko, byť bez velkých možností, není argument pro to, že se nemůže postarat o nemocného koně. Ono kdyby bylo nejhůř, tak sehnat někde pořadatele závodů, který má kontakt na pronajímatele mobilních boxů a zkusit s ním domluvit nějaký výhodný pronájem po dobu, než bude kůň fit, a přivézt vozík písku, aby stál v co nejměkkčím a chladném, si myslím není nereálné pro kohokoli..

Majda: to jsou takové zvlášní protiřečení - nakovat a nechat přírodu, ať si s tím poradí...
Každopádně taky jsem udělala zkušenost, že kůň s prakticky poloutrženou přední nohou, bez pomoci veterináře zregeneroval a plně se uzdravil. Už jsem to tu někdy psala, tak nebudu opakovat. Ale je fakt, že ten právě stál na boxe, aby rána srostla. Až to vypadalo, že se to dobře hojí a rána nebyla moc hluboká, a on už na nohu dokázal přenést váhu alespoň na chvíli, začal být řízeně pohybován. Až byl rozhýbán, byl vypuštěn do výběhu pro rekonvalescenci.
Uz jsem videla poniky na pastevku na schvaceme v bolestech a opravdu si nikdo z majitelu nepronajal ani mobilni boxy ani party stan. Dali je bud samotne neksm bokem nebo je tam nechali, nejak to dopadne. Nerikam ze vsichni ale 90 % to neresilo. Pak treba i plemenik padnul a majitelka byla rada ze to rozchodil ovsem pod sedlo uz nikdy nemuze.
Kombojka

XXX.XXX.2.216
Nechala jsem se zblbnout a dala si s kamoskou kone k Vydrovi.Krasne reci o navratu k prirode.Ustajeni padock paradise-klacky, kameny, voda.Bohuzel nasi zhyckany boxovy kone to neustali jen tam klopytali a byli rozbolaveny.Vratili jsme se na boxove ustajko a uz bych nemenila.Kone spokojeny.Uvedomte si, ze kone uz jsou preslechteny a zhyckany.Stratili prispusobivost.Boxi jim vyhovuji a par hodin ve vybehu bohate staci.

Země je a je a je placatá, protože z koule bychom spadli .
felicia

XXX.XXX.161.187
Ja se nedivim ze to nedali. To je z extremu do extremu. Taky kdyby jste vzala kone z pastvin a dala je do boxu, tak budou bolavi a nebude se jim to moc libit. Mozna kdyby ze zacatku chodili na cely den do vybehu, tak by to mozma dali. Chce to ne tolik zmen naraz. Ja zastavam nazor, ze kdyz je o kone dobre postarany na pastevku, tak je jom lip tam. Samozrejme kdyz jsou ve spatnem stavu tak je pro ne vse lepsi. Ale pokud je o ne dobre postarano, tak do budoucna budou kone na pastve zdravejsi. Myslim hlavne nemoci jako artrozy. Ale i nemoci jako jsou chripla, protoze vetsina koni venku je i vuce imuni. Ale zase je tu riziko urazu, boxy jsou v tomto bezpečnější. Vse ma + i - zalezi co je u kazdeho priorita. To je jen muj nazor.
barush1
napsal(a):
Hhippie: Prosím, můžu se jen zeptat proč je Vydra ignorant? Já myslela, že právě on opečovává koníky téměř dokonale? Zatím mám od něj načtených pár článků o bosých kopytech a právě že se mi to docela líbilo... ale zas abych nežila v nějaké iluzi...
Zkuste google ;-) Třeba zde:
http://www.equichannel.cz/navsteva-hnevsina-kone-naboso-nebo-kone-naboso
Bosá kopyta je jedna věc (taky nekoveme už několik let), ale extrémní trim tam, kde není potřeba k napravení nějakých zdravotních problémů, je věc druhá.
Mys

XXX.XXX.214.80
22verunka
napsal(a):
Souhlasim s hipi
Navrat do prirody je fajn ale jeste sem nevidela plnase ktery dobehne dostih a vyzenou ho do 24/7
jeste jsem takto nevidela zadneho sportovniho kone.
protoze pokud chcete cokoliv delat na vrcholove urovni je treba dat tomu dostatecnou peci.
Tito kone maji servis o kterem se pulce republiky ani nezda. Kdysi jsem byla na stazi v de a opravdu tam zadny kun netrpel a nebyl ztuhly, nepotreboval rovnat ani neresili zadne komplikace. Ba naopak. Sama dnes mam kvalitni kone a myslim si i vykonne a do vybehu chodi kazdy den ale kdyz se vam pak vrati budouci parkurak s rozseklou nohou. A prognoza nejista rikam si zda neni lepsi veskery pohyb koordinovat.
Máme ve stáji několik sportovních koní různého stáří do výkonnosti S, čtyří z toho jsou celoročně 24/7. Nemají s tím problém.
Mys

XXX.XXX.214.80
22verunka
napsal(a):
Ja jsem vas v zadnem pripade nechtela nejak napadat. Jen si proste myslim ze je to individualni. Clovek muze byt u koni 60 let a stale se uci. Vite kun nam nerekne (nemuze). Kazdy je jiny znam spoustu koni kterym pastevko vyhovuje ale spoustu ktera to neda a strada.
Pro priklad koupila jsem kobylu 5 let jen na pastve narodila se tam nikdy nevidela box a po 2 dnech tluce na dvere staje ze chce domu jako prvni. Divne ze. Venku ma seno jako v boxe ale proste chce domu.
Kůň je hlavně a především zvíře zvyku. Pokud je kůň zvyklý chodit denně do boxu, bude to vyžadovat. Zkuste vydržet a uvidíte, že po nějaké době se už dožadovat nebude. A celé se to převrátí. Až ji za čas budete chtít dát do boxu, bude v něm nervozní a bude se dožadovat ven.
Já osobně nevidím boxové ustájení jako problém, pokud to koni vyhovuje.
Vyzkoušela jsem si se svými koňmi všechny typy ustájení (box, pastevko, box s výběhem) a nezáleží na tom, co je oficiálně považované za welfare pro koně.
Záleží na tom, co považuje za welfare ten kůň a na tom by měl jeho majitel stavět. Jen majitel je s koněm většinou natolik v kontaktu, aby poznal, kdy se zvíře cítí dobře a kdy už ne. Pořád je to domestikované zvíře a ve většině případů i těžce přešlechtěné a nelze na něho pohlížet jako na koně převalského, který musí vydržet všechno. každý má svoji míru.
Jsou koně, kteří nejsou rádi zavření, raději jsou venku a je jedno jaký je mráz nebo vedro. Neberu jim to a ráda jim to umožním.
Jsou koně, kteří naproti tomu nejsou schopní zvládat pastevní režim a prostě ho dávat nebudou i kdybyste je nakrásně dekovali 100x na den a pastvinu měli ve formě zosobněného snu.
Měla jsem kobylu pastevku, hobby kobyla arab, zvládala to s přehledem.
Teď mám dva hřebce shagya araby, jeden ve sportovní přípravě a jedna remonta, kteří prostě delší pobyt ve výběhu nedávají, byť tam chodí.
U jednoho jsem testovala týden, jak by to vypadalo kdyby chodil do výběhu na celý den a za ten týden mi zhubl o cca 70kg a vypadal jak vyžilý starý poušťák s vykasaným břichem a to mu jsou teprve 4roky... Celý den tak pochodoval, že večer v boxe lehl a nemohl ani chodit, byl vzteklý, nervózní, nerad pracoval (a to v té době nedělal skoro nic). Prostě to nedal a nebudu ho přece mučit déle ve smyslu "však on si zvykne". Potřebuju po něm výkon a ten mi nepodá, když nebude odpočatý. Jakmile se vrátil do režimu práce cca 1h denně/3-4h denně výběh/box, tak začal přibírat, viditelně se zklidnil a i ve výběhu přestal nervózně rázovat. To co mi zhubl za týden, nabíral zpátky 4měsíce a to opravdu megahodně futroval.
Druhý hřebec má taky svoji míru kolem 4h na den, pak už rázuje kolem dveří výběhu jak tygr v kleci a chce domů.
Mys
napsal(a):
Kůň je hlavně a především zvíře zvyku. Pokud je kůň zvyklý chodit denně do boxu, bude to vyžadovat. Zkuste vydržet a uvidíte, že po nějaké době se už dožadovat nebude. A celé se to převrátí. Až ji za čas budete chtít dát do boxu, bude v něm nervozní a bude se dožadovat ven.
Psala jsem ze kobyla box nikdy nevidela kdyz jsrm ji koupila byla sirova 5 leta kobca ktera nikdy nebyla zavrena ani 10 minut. Majitel rikal takoveho kone kdyz zavrete do boxu tak se umlati.... no dobrej vtip... pri prijezdu jsem ji dala do boxu, cca 6 vecer a do rana byla doma a pak sla sama do vybehu vedle koni. Pak uz normalne chodila s nasima stejnej rezim. Rano 3 hodiny a odpo taky. Mam ji 3 roky a ta kobyla stale stoji denne jako prvni a rehta hned co vylezu z domu... takze si proste rekla sama. Doma je ji lepe nez venku. Podotykam ze ve stade neni ani prvni ani posledni. Neni terorizovana nikym a nikdy nebyla. Proste chce domu vsichni ostatni se pomalu vraceni z konce ohrad a ona se vrati tak po 20 minutach.
Nostra

XXX.XXX.2.216
Mys
napsal(a):
Presne vetsina majitelu neumi spravne kone na pastevni ustajeni prevyst a pak vykladaji ze to proste nejde
Na pastevko jsme u nas ve staji prevedly vsechny kone.Mezi nimi byvaly dostihaci, jsou tam sportaci, hobby kone i rekreacni.mame kapacitu ustajeni.Chci rist vsechno jde kdyz se chce a ten kdo nevi nebo neumi proste rekne ze to nejde.
Nostra

XXX.XXX.2.216
Jeste bych dodala ze kone svoji vykonost nestratili.
Nostra

XXX.XXX.2.216
Vypadl tex takze doplnim- mame 25privatnich koni a vsichni spokojeni.Na jare se budeme rozrustat o kvalitni ustajeni je zajem a lide to o ceni-jsme kousek od Benesova.
Taky jsem měla kobylu od mala ustájenou v boxe a myslela, si co pro ni nedělám dobrého. Toho kdo měl koně venku jsem odsuzovala, že jsou chudáci koně venku. Ale tak nějak jsem přehlížela, že byl furt potřeba veterinář. Jednoho dne jsem přišla o práci a dva koně na krku. V tu dobu měla kobyla pod sebou prcka. Bylo docela teplé jaro a tak jsem zvolila pastevko abych to finančně utáhla a nemusela koně prodat. I přesto, že jsem přikrmovala granulema, tak kobyla šla z váhou rapidně dolů, samý šrám...prcek to daval v pohodě. Bylo mi do breku a kobylu jsem chtěla dát zpátky do boxu. Kamarád mi rekl, ať vydržím, že ten kůň si na to musí zvyknout...poslechla jsem..a za měsíc a půl byla kobyla pěkně kulatá a spokojená. Svědčí ji to a za těch osm let nevim co je veterinář, krom očkování. Kobyla je i při práci úplně jiná. Už bych koně do boxu nedala. Ten kůň je šťastný venku a na 12 let pobytu v boxu si už ani nevzpomene.
Ale u těch dostihovych koni to pravda jinak nejde.
Mys

XXX.XXX.58.76
22verunka
napsal(a):
Psala jsem ze kobyla box nikdy nevidela kdyz jsrm ji koupila byla sirova 5 leta kobca ktera nikdy nebyla zavrena ani 10 minut. Majitel rikal takoveho kone kdyz zavrete do boxu tak se umlati.... no dobrej vtip... pri prijezdu jsem ji dala do boxu, cca 6 vecer a do rana byla doma a pak sla sama do vybehu vedle koni. Pak uz normalne chodila s nasima stejnej rezim. Rano 3 hodiny a odpo taky. Mam ji 3 roky a ta kobyla stale stoji denne jako prvni a rehta hned co vylezu z domu... takze si proste rekla sama. Doma je ji lepe nez venku. Podotykam ze ve stade neni ani prvni ani posledni. Neni terorizovana nikym a nikdy nebyla. Proste chce domu vsichni ostatni se pomalu vraceni z konce ohrad a ona se vrati tak po 20 minutach.
Mám zkušenost, že při celkové změně (stěhování koně), se i s velkou změnou (pastevní režim X box) popasuje ten kůň tak nějak "líp". Líp v uvozovkách proto, že ten kůň je většinou tak v šoku, že vlastně neví, kam patří. To je případ i té vaší kobči. Kdyby ji bývalý majitel zavřel do boxu, věřím, že by se mohla umlátit. U vás byla v klidu, protože kůň po změně stáje, neví "která bije".
Dáváte koním v boxu něco do žlabu? To bývá důvod, proč se kůň těší "domů". Nebo se těší na vás. Proto na vás řehtá, když vylezete z domu. Né proto, že by potřebovala box. Né proto, že by jí doma bylo líp než venku.
Mys

XXX.XXX.58.76
Cat cat
napsal(a):
Taky jsem měla kobylu od mala ustájenou v boxe a myslela, si co pro ni nedělám dobrého. Toho kdo měl koně venku jsem odsuzovala, že jsou chudáci koně venku. Ale tak nějak jsem přehlížela, že byl furt potřeba veterinář. Jednoho dne jsem přišla o práci a dva koně na krku. V tu dobu měla kobyla pod sebou prcka. Bylo docela teplé jaro a tak jsem zvolila pastevko abych to finančně utáhla a nemusela koně prodat. I přesto, že jsem přikrmovala granulema, tak kobyla šla z váhou rapidně dolů, samý šrám...prcek to daval v pohodě. Bylo mi do breku a kobylu jsem chtěla dát zpátky do boxu. Kamarád mi rekl, ať vydržím, že ten kůň si na to musí zvyknout...poslechla jsem..a za měsíc a půl byla kobyla pěkně kulatá a spokojená. Svědčí ji to a za těch osm let nevim co je veterinář, krom očkování. Kobyla je i při práci úplně jiná. Už bych koně do boxu nedala. Ten kůň je šťastný venku a na 12 let pobytu v boxu si už ani nevzpomene.
Ale u těch dostihovych koni to pravda jinak nejde.
Svoji kobylu jsem koupila v jejích 19ti letech. Typický sporťák - celé dny zavřená, hoďku denně pod sedlo, výběh minimálně, když už, max pár hodin. Takhle strávila celý svůj dosavadní život. Převezla jsem ji do stáje, kde z počátku chodila na cca 8 - 10 hodin do výběhu. Ze začátku byla v šoku - ona se po tom velkém prostoru vůbec neuměla pohybovat, celé ty hodiny prostála na jednom místě. Po nějakém měsíci se rozkoukala, skamarádila se ve stádě a už chodila po celém. První týden utíkala přes ohradník do stáje. A tak se pořád vracela a vracela, až to přestala dělat. První zimu chodila na noc do stáje. Na jaře, když jí bylo 20 let, zůstala kvůli dýchavičnosti venku 24/7. Ani ona si na box už ani nevzpomene. Ta změna jí zachránila život. Bude jí 23 let a nikdo by jí to nehádal :)
I u dostihových koní ale jde, aby byli několik hodin denně na pastvinách ve velkém stádě a žili v co nejpřirozenějších podmínkách alespoň část dne. Viz koně pana Váni.
Davam jim doma do zlabu krmeni ale davam ho prave radeji ven nez v boxu aby je to tam netahlo. Takze davam granule az kdyz je vyzenu ven kazdemu do kybliku. Doma dostanou taky to je fakt ale venku maji proste vsechno stejne. A jeste jako bonus maji na pastve dostatek pastvy. A ne zadnej plevel. Trava je kazdorocne dosivana a kvalitni slozeni.. A nedejboze kdyz prsi to ta co byla zvykla venku nechce vyndat ani kopyto ze staje, kdyz napadne snih leckdy stoji v prujezdu a kouka jen aby do toho nemusela slapnout, tak ji tam necham na volno. Podotykam neni tam nic o co by se mohla zranit jen prazna chodba 3 metry siroka 16 metru dlouha... a tam si chodi nez vykydam pak zaleze k sobe a jen kouka ven a pozoruje kamose zboxu...
Jajinka89

XXX.XXX.2.216
22verunka
napsal(a):
Davam jim doma do zlabu krmeni ale davam ho prave radeji ven nez v boxu aby je to tam netahlo. Takze davam granule az kdyz je vyzenu ven kazdemu do kybliku. Doma dostanou taky to je fakt ale venku maji proste vsechno stejne. A jeste jako bonus maji na pastve dostatek pastvy. A ne zadnej plevel. Trava je kazdorocne dosivana a kvalitni slozeni.. A nedejboze kdyz prsi to ta co byla zvykla venku nechce vyndat ani kopyto ze staje, kdyz napadne snih leckdy stoji v prujezdu a kouka jen aby do toho nemusela slapnout, tak ji tam necham na volno. Podotykam neni tam nic o co by se mohla zranit jen prazna chodba 3 metry siroka 16 metru dlouha... a tam si chodi nez vykydam pak zaleze k sobe a jen kouka ven a pozoruje kamose zboxu...
Bohuzel jste si vychovala zhyckaneho kone.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Jajinka89
napsal(a):
Bohuzel jste si vychovala zhyckaneho kone.
No já nevím, každý kůň je jiný, někomu ten box vyhovovat klidně může.22verunka má těch koní zjevně vícero a ti ven chodí bez problémů, není to tak, že by ta kobyla nemohla/neznala. Prostě si vybrala zůstat doma v boxe, co je na tom špatného?
22verunka
napsal(a):
Jo, máme taky takové případy.Teď už starší koně, odchované venku, nepřetržitě venku.
Tito dva, kdykoli je možnost, okamžitě se zaparkují do boxů.Při kydání, když jim dám tu možnost, si projdou dvůr na nezbytně nutnou dobu a pak frr domů.Stádo je jim naprosto ukradené.A nejsou u toho spolu, každý zvlášť.Ale prostě upřednostňují své jisté.A nikdo je k tomu nevychovával, prostě to tak mají.
koně
napsal(a):
Jo, máme taky takové případy.Teď už starší koně, odchované venku, nepřetržitě venku.
Tito dva, kdykoli je možnost, okamžitě se zaparkují do boxů.Při kydání, když jim dám tu možnost, si projdou dvůr na nezbytně nutnou dobu a pak frr domů.Stádo je jim naprosto ukradené.A nejsou u toho spolu, každý zvlášť.Ale prostě upřednostňují své jisté.A nikdo je k tomu nevychovával, prostě to tak mají.
Asi tak nejak. Urcite ji mohu vyhnat ven neni problem ale kdyz ji dam vybrat zaleze. Tak si proste myslim ze se ten kun svobodne rozhodl. A neni to zadnej starik. Je mlada 100% zdrava. Nic ji nebolelo. Za tu dobu co ji mam nemela zadne osetreni vetem jen klasika ockovani odcerveni. Chodi naboso. Kopyta super. Nema zadnej zdravotni problem. Naopak v lete uz jsou vsichni doma a ona se jeste pase. Ale jen kdyz neni moc vedro a neotravujou ji mouchy to je pak zase radsi doma.
Jestli týrání... myslím si, že koně v boxu zavření delší dobu se pravděpodobně nudí, vyjdou-li ven, tak jsou kolikrát tak natěšení, že mohou být jak z divokých vajec. Myslím, že dlouhodobé zavření v boxech, kdy koně chodí ven jen na chvilku, podporuje stájové zlozvyky. Měli by to mírnit alespoň umístěním nějakých koňských hraček a jiným zabavením, už kočka může být dobrý parťák. Nemám tím na mysli léčebná opatření, o kterých se píše výše. Ale týrání (jak si pamatuji ze znění zákona před NOZ) je definováno mj. jako nucení k výkonům překračující síly zvířete, vystavení nepříznivým chemickým a fyzikálním vlivům, bezdůvodné usmrcení, omezování výživy a napájení, chov zvířat tak, aby si vzájemně působila utrpení, atd. atd., o nudě se tam pokud vím, nepsalo nic. Ale třeba tam poslanci spolu s novinkou, že zvíře už konečně není věc, protlačili nějaký nový bod.