Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky vám zatrne, když vidíte fotku člověka na koni bez helmy?
Tedy ten člověk bez helmy je to znepokojující, kůň bez helmy (ač možná s kulíškem) je normální.
Když jsem kdysivá začínala jezdit, bylo ještě běžné, že ten, kdo "uměl, " jezdil bez takové té posemišované skořápky na hlavu s gumičkou. Teď je helma snad čím dál větší samozřejmostí a lidé spíš řeší, jestli jezdit s vestou nebo bez vesty. Pořád ale vidíte machry, kteří jsou asi tak nad věcí, že už nikdy nemůžou spadnout, jak klidně skáčou nebo jedou do terénu bez helmy. Přijde mi to jako hloupé a zbytečné riziko. Jaký je váš názor?

Kazdy sveho stesti strujce. At dela kazdy jak uzna za vhodne, pro mne je prilba nedilnou soucasti vybavy, kdyz se nekdo citi na to jezdit bez helmy, prosim, ale at pak nebreci, az se mu neco stane.
Ano někde se jezdí bez helmy a všem to připadá naprosto normální a ještě si říkáme že mi vás nenutíme jezdit bez helmy sedla uždění a nějak nechápem že vy se snažíte o opak
tony-jcb
napsal(a):
Ano někde se jezdí bez helmy a všem to připadá naprosto normální a ještě si říkáme že mi vás nenutíme jezdit bez helmy sedla uždění a nějak nechápem že vy se snažíte o opak
Dospělí ať si jezdí jak chcou, ale u těch dětí je to velká nezodpovědnost. Doufám, že jsou vaše, abyste jednou neudělali nešťastnými cizí rodiče..
Vždycky, když je u nás v okolí nějaký smrťák, oblečou okolní jezdci i přilby, přejde je to tak po třech měsících.

Aha, tak to je hustý. Čekala jsem reakce dospělých starých koňáků, ale že mi sem dáte fotky dětí... To už je hodně velký hazard. To jsou vaše děti, že si v případě poškození uděláte nové?
Jezdím bez helmy a nepřipadám si jako machr.Muž taky jezdí bez helmy.
Už jako dítě jsem jezdila na koni a kole, bez helmy.Dětem tedy jezdecké přilby dávám.
Za nás to prostě nebylo zvykem.Přilba jedna závodní, na oddíl, nebo hokejové blembáky.
Vždycky jsem měla obrovský problém nějaké takové monstrum ubalancovat na hlavě, vidět přes to a zároveň se trochu soustředit, kudy a kam mě kůň nese.
Takže jsem zvyklá mít na hlavě při ježdění maximálně v dešti kšiltovku.Aby mi nepršelo na brýle.
Má li někdo pocit, že bez páteřáku, vesty, přilby, chapsů.super rajtek, rukavic a jezdecké mikiny se na vycházce s koněm neobejde, ať se nastrojí.Je to každého věc, každého osobní pocit.
Sama jezdím v helmě, ale beru to tak, že používání ochranných pomůcek je každého věc. Pokud vím z jiné diskuze, děti jsou opravdu Tonyho. Takže jestli se zrakví, bude to zejména on a jeho rodina, kdo se s tím bude muset vyrovnat.
Já třeba na skalách lezu někdy s helmou, častěji bez ní, pokud mám pocit, že na to mám. Pokud si někdo stejně tak věří v sedle, nemám potřebu mu do toho mluvit.
"Takže jsem zvyklá mít na hlavě při ježdění maximálně v dešti kšiltovku"... ano, přesně tak, je to o zvyku, po pár letech člověk o přilbě už ani neví :) jezdím jen rekreačně a přesto již několik mých přileb skončilo doslova rozpůlených po pádu na zem. Radši obětuju trochu toho pohodlí, než aby příště byla takto roztříštěná moje lebka.
"Má li někdo pocit, že bez páteřáku, vesty, přilby, chapsů.super rajtek, rukavic a jezdecké mikiny se na vycházce s koněm neobejde, ať se nastrojí.Je to každého věc, každého osobní pocit." Přijde mi trochu mimo srovnávat jezdecké oblečení, které je otázkou módy a opravdu není nezbytné, k vybavení, které může zachránit život nebo zdraví. Za posledních pár let už druhá jezdkyně z mého blízkého okolí má polámané obratle po pádu z koně. Přilbu obě naštěstí měly, vestu nebo páteřák už bohužel ne.
Jak už tu kdosi psal, každý svého štěstí strůjce... V autě se každý z nás připoutá či na motorku nasadí přilbu aniž by nad tím vůbec přemýšlel, na sjezdovkách se přilba již stává také vhodnou součástí výbavy, ačkoliv ještě relativně nedávno jí nenosil nikdo z lyžařů. Dokud se člověk nerozbije, tak se mu veškeré ochranné pomůcky zdají zbytečné ;-) na koni, na kole, na lyžích, atd atd.
Mám možnost jezdit na super hodném koni, ve westernu. Už jsem začala mít cukání, že bych na něm jezdila bez helmy. Jenže nedávno zachránila helma kamarádku minimálně před silným otřesem mozku. Kůň s ní v zatáčce uklouzl, kamarádka to nevybrala, kůň jakžtakž jo, ale kamarádku vzal kopytem po hlavě. Naštěstí měla helmu, takže to přežila bez větší újmy na zdraví. Já po této příhodě opustila myšlenky na ježdění bez helmy. Radši se vzdám větru ve vlasech než riskovat, on i ten super hodný kůň jednou pode mnou ve cvalu na louce ztratil zadní nohy, i když nebylo ani mokro ani sucho. My to naštěstí ustáli.

Osobně si myslím, že nosit či nenosit helmu je každého věc, rozhodně mi z toho nezatrne. To mi spíš zatrne z toho, když vidím jezdce v helmě a vestě sápat se na koně, který sotva postojí i při nasedání, po nasednutí se pohybuje splašenými přískoky na hraně ovladatelnosti a jezdec drží celou jízdu deset kg v každé ruce aby nebyl odnesen v dál. Bezpečnost především, ale měla by vycházet hlavně z toho, že kůň je spolupracující partner, ne z množství ochranných pomůcek, které si člověk obleče.
Celé dětství jsem jezdila až na výjimky bez přilby a nikdy se mi kvůli tomu nic nestalo a to jsem padala v jednom kuse. Tedy, jednou jsem měla zlomenou nohu, ale před tím by mě stejně bezpečnostní vybavení neochránilo. Dnešní snaha děti za každou cenu ochránit (nejen v jezdectví) mi přijde přehnaná a kontraproduktivní. Pokud má dítě normálně přiježděného koně / poníka, věčně se neválí pod koněm protože se na něm ještě neudrží, nebo zrovna netrénují skákání apod., není důvod aby pořád nosilo přilbu (obzvlášť když ji nenosí rodiče).
Teď už je mi přes třicet a helmu jsem začala nosit, protože už se necítím tak obratná jak jsem bývala a začala jsem se i o sebe víc bát. Na druhou stranu prostě dělám tak, aby situace, kdy je velké riziko pádu vůbec nevznikaly (zvlášť když mám teď mladou kobylu, která se učí od nuly). Musím zaklepat - nespadla jsem už více než deset let, takže jsem klidně mohla jezdit celou dobu bez helmy, mám ji jen pro jistotu, kdyby se stala nějaká blbá náhoda.
Lidé, kteří už nejsou začátečníci co by bojovali se sedem a rovnováhou a stejně pravidelně padají myslím dělají něco, co by dělat neměli. Buď jezdí na koni, kterého nemají zvládnutého (nebo na něj jednoduše nemají) nebo se s ním pouští do věcí, které jsou přes jejich možnosti. Bavím se teď o rekreaci - ve výkonnostním sportu je to jiné, tam je to vždycky blízko hranice možností dvojice a riziko pádu je mnohem vyšší. Běžný lesoběžec by neměl mít problém vyjet na vyjížďku bez přilby aniž by se musel bát o svoje zdraví a rozhodně by za to neměl být nikým pranýřován. Pokud si raději vezme helmu je to jen jeho věc, pokud ne tak taky.
V dětství jsem na koni lítala bez helmy, v podstatě bez problémů. Pak jsem si pořídila mladou kobylku, tam kvůli bezpečnosti helmu pořídila, zvykla si a už si bez ní připadám blbě (ačkoliv v rámci westernu, kdy na mě půlka stáje koukala divně, jsem měla též cukání ji sundat).. Ovšem pak jsem banálně spadla ve cvalu, křápla se do hlavy a i přes helmu jsem nevěděla kudy domů. Šlupka velká, na helmě obrovská trhlina, ale vykryla to nejhorší. Bez helmy bych domů nedošla.
Takže za mě- helma je skutečně na uvážení každého z nás, ale jezdectví je tak rizikový sport už sám o sobě, že nemá smysl náhodě pomáhat..
Ačkoliv si myslím, že jestli to tam "má někdo napsané", nespasí ho ani vesta... To už bychom nemohli vylézat ani z domu, sedat do auta, chodit do míst, kde je více lidí, ...

Původně jsem na téma nechtěla reagovat, protože mě vždycky nadzvedává tohle posuzování a odsuzování, když to člověk dělá "jinak než já" - stejně jako Tonyho - ale přidám se tedy, když se to tu tak "rozjelo" :)
Do 18 let v oddíle jsem jezdila s helmou - byla to povinnost, ač tehdá ty helmy nebyly ani na okrasu, ani na ochranu - když jezdec padal, nejdřív většinou dopadla helma jinam než jezdec a pak až on...(už o tom povídala Koně).
Pak jsem brala helmu jen na skákání a závody.
V zahraničí si nepamatuji, že by lidi nosili helmy byť i na skákání (jen na závodech, kde byly povinné samozřejmě).
Dnes nosím helmu, když vyhodnotím zvýšené riziko. Na mladém koni, na koni, kterého neznám a zdá se mi, že by mohlo dojít k nějaké vyhraněné situaci, na skákání. Klienty, co trénuji, bych na koně bez helmy nepustila - je to moje zodpovědnost, ikdyž jsou dospělí, tak proč zbytečně riskovat svou kůži? Děti bez helmy ani ty vlastní - přijde mi to nesmysl, riskovat, když je těch ochranných pomůcek, kvalitních, teď nepřeberné množství. Ale nutit děti jezdit s vestou mi přijde nesmysl. Většina z nich je tak těžkopádná, že to velmi znepříjemňuje ježdění a to i při zvyknutí si Ono, co si budem povídat - těch pádů na "tělo" je jen zlomek - většinou to stejně odnášejí končetiny, které pod sebe člověk v pudu sebezáchovy strčí jako první..
Každý, kdo jezdí bez přilby, jedno na čem, by měl dostat na zadek.
Ty kecy, mě se to nemůže stát, já mám hodného koně, umím jezdit, tady to znám, nejsem blbý/á, vím, co dělám.
Všeho do času. Pak tenhle človíček bude honit "bycha". Svým zmrzačením udělá nešťastné své okolí, rodiče, partnera, děti. A navíc bude čerpat statisíce ze zdravotnictví. Ty statisíce, které by potřeboval třeba někdo, kdo se postižený narodil a operace by mu pomohla.
Tohle je trapné hazardování se zdravím a takový člověk je sobec, který hledí jen na své potřeby a pocity a nemá ohledy k druhým.
Třeba v Anglii vás bez přilby nepustí na koně vůbec.Proč asi?
tony-jcb
napsal(a):
Pane, jsem ráda, že nemusím měnit svůj názor na vás, který jsem si dříve udělala.
U vás by se při pádu na hlavu ani tolik nestalo. Ale nechat jezdit děcka bez přilby, je hazard s jejich zdravím. Ony si to neuvědomují, vy byste měl.
A doufám, že to žváro jednou polknete.

Sisi, jistě máte pravdu, ale takhle se rozohňovat, stejně nic nezmění.
Nevím, proč by měli být ti bez přilby odsuzováni jako namachrovaní a nezodpovědní.
Prostě je to jejich volba.
To, že "pokud se něco stane", bude bito i jejich okolí, je prostě související důsledek jednání / chování, ale to nikdo jiný, než oni sami svým přehodnocením přístupu, to nevyřeší.
A zmiňovat vyhozené statisíce ze zdravotnictví... no pardon! Až nebudu muset z daní platit léčbu důsledků kouření, alkoholismu, fetování, teplý pelíšek pro čorkaře a vrahy, nicnedělání tisíců úředníků, jejichž místa jsou tvořená jen, aby byla... pak se budu třeba rozčilovat nad nezodpovědností mladíků ve vytuněných Golfech bez bezpečnostních pásů a jezdců na koních bez helem...
To je přeci nesmysl, to rozpitvávat takhle do detailu
Určitě - každý jezdec bez ochranných pomůcek riskuje své zdraví. Ale je to jen jeho zdraví a zodpovědnost a jen on a jeho nejbližší okolí z toho bude nést důsledky.
"Lidé, kteří už nejsou začátečníci co by bojovali se sedem a rovnováhou a stejně pravidelně padají myslím dělají něco, co by dělat neměli."
Nevím, já padám pořád, tak 1 pád za čtvrt roku při frekvenci ježdění 2-3x týdně. Jezdím na školních koních nebo koních, kteří chodí jen na couračky, všichni hodní, žádné vzdušné kreace. Jen mám asi smůlu. Cválám s dalšími lidmi po louce, kde nikdy nikdo není. Ale zrovna proti nám cyklista a zrovna tak, že můj kůň ho vidí na poslední chvíli. Neshodli jsme se v poloměru uhybného manévru. Jindy zas vedle mladého koně začali vedle v roští šustit telata ze sousední ohrady. Z kroku otočka o 100 stupňů a cval. Já to ustála, ale sedlo, které bylo nasedláno jako vždy, jezdí v něm i těžší člověk než já, nikdy se nehnulo, se přetočilo koni skoro pod břicho. Já tam skončila v zápětí. A tak bych mohla pokračovat, prostě smůla...
Asi nemám jezdit vůbec nebo nevím. Přitom jsem teď měla první hodinu pod novou cvičitelkou a byla jsem chválena za rovnováhu.
Jen aby to nevyznělo, že kůň se lekne a já jsem na zemi. Tak to není, mezi pády jsou různé srnky, traktory s horalem, motorky v lese nebo cyklisti vynořující se od nikud a jiní bubáci, kteří zaručeně jedí bílé, černé, strakaté, hnědé a především zrzavé koně.
Ale vestu nenosím, jednou jsem zkoušela páteřák, ale necítila jsem se v tom. Helmu už po tom, co se stalo kamarádce neodložím na žádném koni. Pokud člověk nejezdí jen toho jednoho svého vymazleného koně, tak nikdy neví, co se semele.
napsal(a):
Sisi, jistě máte pravdu, ale takhle se rozohňovat, stejně nic nezmění.
Nevím, proč by měli být ti bez přilby odsuzováni jako namachrovaní a nezodpovědní.
Prostě je to jejich volba.
To, že "pokud se něco stane", bude bito i jejich okolí, je prostě související důsledek jednání / chování, ale to nikdo jiný, než oni sami svým přehodnocením přístupu, to nevyřeší.
A zmiňovat vyhozené statisíce ze zdravotnictví... no pardon! Až nebudu muset z daní platit léčbu důsledků kouření, alkoholismu, fetování, teplý pelíšek pro čorkaře a vrahy, nicnedělání tisíců úředníků, jejichž místa jsou tvořená jen, aby byla... pak se budu třeba rozčilovat nad nezodpovědností mladíků ve vytuněných Golfech bez bezpečnostních pásů a jezdců na koních bez helem...
To je přeci nesmysl, to rozpitvávat takhle do detailu
Určitě - každý jezdec bez ochranných pomůcek riskuje své zdraví. Ale je to jen jeho zdraví a zodpovědnost a jen on a jeho nejbližší okolí z toho bude nést důsledky.
Na tohle jsem už stará.Vidím následky i tam, kde nemusí být.
Už mě žádný argument nenapadl. Ta přilba je fakt potřeba. Kdybych tím "rozohňováním" přesvědčila jen jednoho jezdce, aby si vzal přilbu, budu ráda.
JL

XXX.XXX.202.173
Nezatrne mi jen kvůli tomu, že člověk nemá helmu.
Jak už někdo psal, zatrne mi vždycky, když vidím, jak se někdo sápe na koně, který říká "nelez na mě" a pak spolu hodinu bojují. Bez ohledu na množství ochranných pomůcek.
Jezdím většinou s helmou.
Nemám ale vůbec pocit, že by helma byla "to zásadní", co dělá bezpečno - to je příprava koně, rozumný způsob práce, odhad člověka.
Nevím, jaká je pravděpodobnost, že se s koněm zřítíme k zemi a on mi šlápne na hlavu, ale myslím, že menší, než že umřu při autohavárii.
Kdybychom neposkytovali lékařskou péči nikomu, kdo se nechová dost zodpovědně, ušetřili bychom hodně. Všichni, co jedí sladké, tučné, kouří a jezdí zbytečně autem riskují a ohrožují své zdraví...
JL
napsal(a):
Jak už někdo psal, zatrne mi vždycky, když vidím, jak se někdo sápe na koně, který říká "nelez na mě" a pak spolu hodinu bojují. Bez ohledu na množství ochranných pomůcek.
Nemám ale vůbec pocit, že by helma byla "to zásadní", co dělá bezpečno - to je příprava koně, rozumný způsob práce, odhad člověka.
Nevím, jaká je pravděpodobnost, že se s koněm zřítíme k zemi a on mi šlápne na hlavu, ale myslím, že menší, než že umřu při autohavárii.
Kdybychom neposkytovali lékařskou péči nikomu, kdo se nechová dost zodpovědně, ušetřili bychom hodně. Všichni, co jedí sladké, tučné, kouří a jezdí zbytečně autem riskují a ohrožují své zdraví...
Pokud udělám vše, co je možné, aby se nic špatného nestalo a přece se stane, řeknu si sice "Proč já?", ale alespoň se nebudu bušit do hlavy, že jsem něco zanedbala.
Možná už jsem přehnaně bojácná. Jen fakt nevidím důvod, proč tahat čerta za ocas.
Na Hubertovce jsem z koně spadla, ne mou vinou. Mám vysokou kobylu a byla to šlupka. Ale jen jsem si narazila zadel, měla jsem vestu i přilbu, takže ostatní mé součásti byly v pohodě. Nasedla jsem a jelo se dál. Fakt se cítím lépe s bezpečnostním vybavením. A už to ani nevnímám. Jen v létě je vesta fakt horor
Jednoznačně hlasuju pro ochranné pomůcky, hlavně teda pro přilby, s vestou nemám žádnou zkušenost, tipuju, že ty kvalitní opodstatnění mají.
Ale jsem přesvědčená, že velká většina jezdců ohrožuje své zdraví či život primárně spíš tím, že se prohání krajinou na nespolehlivých koních. Vezměte si, kolik lidí jezdí v terénu a ve všech chodech s koněm, který na požádání zpomalí či zastaví jen někdy, případně vůbec, nestojí při nasedání, sesedání, občas se z vlastní vůle utrhne "do plnejch" a zpomalí nikoli podle jezdce, ale až když je konec louky nebo už nemůže, hází hrby, vykopává, nemá zvládnutý automobilový provoz, bojí se kočárků, deštníků, psů apod. Kompenzovat tohle všechno superochrannými pomůckami mi přijde dost nesmysl. V první řadě bych investovala do výchovy koně.
A i pak bych jezdila s tou přilbou, u dětí bych o tom nediskutovala vůbec. Protože i spolehlivý kůň může ve cvalu šlápnout do díry, která není vidět, může ho napadnout pes, může mít kolaps, náhlou bolest, není to stroj. Viděla jsem, jak dítě, spadnuvší z poníka, dostalo kopanec do helmičky od koně, který cválal za ním. Moje dcera minimálně při dvou pádech měla na přilbě hlínu z cesty, mě přilba párkrát zachránila oči, když jsem neodhadla výši větví nebo je někdo přede mnou napružil.
Chápu, že nejde ze života eliminovat veškerá rizika, ale posazovat děti na koně bez přileb - to už mi přijde, že tomu člověk chodí dost naproti.
JL
napsal(a):
Jsem pomalá, psala jsem to půl hodiny
Po včerajšom páde z cvalu dolu kopcom (po splašení koňa inak totálneho flegmatika) rovno na gebulu mám v nosení helmy úplne jasno. Nemať ju tak tu možno teraz nepíšem, takto ma trocha pobolieva hlava a mám narazené rameno a krk..
Jazdím 20 rokov a naposledy som spadla pred troma rokmi čiže žiadny chronický padač. Napriek tomu do terénu bez nej nevyjdem a včera sa mi to opäť raz potvrdilo - svoje zdravie si vážim, je to to najcennejšie čo máme a každý kto sa pri koňoch pohybuje tak musí vedieť, že nikdy si na 100% istý byť nemôže že práve on nespadne.

Ako decko som prilbu neznášala, bolo to nepríjemné, obťažovalo to, tlačilo... hneď ako sa dalo, odhodila som ju a jazdila bez. Potom mal kamarát úraz, dostal(v helme) kopačku priamo do čela, niekoľko dní kóma, keď sa prebral, dlho sa vracal naspať, pamäť mizerná, inteligencia 10ročného dieťaťa... každopádne, dostal sa z toho takmer bez ujmy, ale odvtedy som tak nejak opatrnejšia. Helmu si dám aj keď idem iba na krokovku. Ale mám naozaj dobrú helmu, ľahkú, priedušnú, vôbec o nej neviem.
pomaly zvažujem aj vestu, vlani som nepríjemne padla(nič strašné, akurát v kopci a neodhadla som terén, obvykle padnem na nohy, teraz prišla zem skôr a narazila som si bedrá) a tak nejak už nie som úplne najmladšia a zdá sa mi, že ta veci nehoja až tak jednoducho, ako pred 10rokmi...
Ale deti u nás jazdia bez výnimky s helmou a vestou, zdá sa m zytočné riskovať ich úraz, aj tak sa rodičia tvária, že o všetkom vedia a berú na vedomie, kým nejde o zdravie ich dieťaťa.
Letuce

XXX.XXX.42.151
Já na helmu nedám dopustit, sice v ní mám hlavu jako ET, ale mozek má člověk jen jeden.
Akceptuji sundání pouze na focení..
Ale znám pár magorů, kteří skáčou 130-140 bez helmy v tréninku... Je to ale každého věc, jak se stará o svoji bezpečnost. Každopádně dítě bych bez helmy na koně nepustila.
Linuska

XXX.XXX.2.216
Po te co moje nejlepsi kamaradka spadla z kone a po 14dnech umrela na nasledky uz prilbu vzdy a vestu nosim
me zatrne kdyz vidim deti treba v teniskach s vytazenyma patama...proc jim rodice neporidi bezpec.kosicky
videla jsem dite vlaceneho konem na hobby a hrozne...
Kikoun3353

XXX.XXX.111.18
Zdarvím, taky se přidám se svou zkušeností.. třeba to někomu pomůže zda si přilbu brát či ne. Mám mladého koně, ale pracuju s ním od hříbětě. Je skvěle přiježděný a věříme si. Měla jsem dny, kdy jsem si přilbu nebrala a vůbec jsem nad tím nějak nepřemýšlela.. přece se mi nic nemůže stát s tím mojim hodným koněm. HaHa. Jednou jsem šla bez sedla na jízdárnu a tak si pěkně cváláme a z křoví vyletěla paní s kočárem. Poslední co si pamatuji je plec mého koně a pak až mokrý písek. Helmu jsem měla a i přes to silný otřes mozku. Kdyby jí neměla, tak nechci ani myslet na to, kde bych byla dnes. Od té doby bez přilby ani omylem. Přece jen.. mě už to by to bylo jedno, ale co rodiče a známí? Kvůli své blbosti jim způsobit takovou bolest? Co se stát má to se stane, ale zbytečně riskovat se nevyplácí. Můj názor je tedy jasný.. přilba určitě :) přece jen kůň je živý tvor a stát se můe cokoli i když je naprosto spolehlivý :).
prasatko3
napsal(a):
Tony vy nemáte na přilby?
Jinak si nedokážu vysvětlit pohled na vlající děti na poníkách, které jezdecky moc zdatně nevypadají.
Děti nejen bez helmy, ale taky se třmeny pomalu až na kotníku, bez košíčků/tapaderos. Taky mě to dost drásá.
Milionkrát se nemusí nic stát, ale po milinoprvé se něco může přihodit a zvlášť u dětí nestojí za to to riskovat. Také jsem začínala jako dítě na poníkách a tak vím, že při pádu z tak malé výšky se člověk nezvládne zcela otočit a padá přímo na hlavu.
Bohuzel lidi jako tony maji pocit ze jim se nic stat nemuze, protoze maji vsechno pod kontrolou a umi prece jezdit. A tem co se jim snazi v dobrem poradit se akorat vysmejou ze neumi jezdit. Doufejme ze mate vic stesti nez rozumu a ze se nikomu nic nestane.
Ja uz jsem videla par pripadu kdy prilba zachranila zivot nebo aspon pomohla od dost vazneho zraneni a vetsinou to byli dlouholeti jezdci na hodnych konich jenom proste blbe situace. Dospeli at si delaji co chcou ti uz maji vetsinou dost rozumu aby vedeli co se vsechno muze stat ale deti takhle nepremysli a nemaji takovy pud sebezachovy proto by za ne meli myslet dospeli kdyz jsou za ne zodpovedni, protoze to za to nestoji a az se neco stane tak bude pozde litovat.
Íháček
napsal(a):
Bohuzel lidi jako tony maji pocit ze jim se nic stat nemuze, protoze maji vsechno pod kontrolou a umi prece jezdit. A tem co se jim snazi v dobrem poradit se akorat vysmejou ze neumi jezdit. Doufejme ze mate vic stesti nez rozumu a ze se nikomu nic nestane.
Ja uz jsem videla par pripadu kdy prilba zachranila zivot nebo aspon pomohla od dost vazneho zraneni a vetsinou to byli dlouholeti jezdci na hodnych konich jenom proste blbe situace. Dospeli at si delaji co chcou ti uz maji vetsinou dost rozumu aby vedeli co se vsechno muze stat ale deti takhle nepremysli a nemaji takovy pud sebezachovy proto by za ne meli myslet dospeli kdyz jsou za ne zodpovedni, protoze to za to nestoji a az se neco stane tak bude pozde litovat.
Ještě že letos na hubertu v kladrubech jezdkyně měla helmu aspon na pohřbu si můžou říkat bylo to správně tolik v všemocným ochraným pomůckám
tony-jcb
napsal(a):
Ještě že letos na hubertu v kladrubech jezdkyně měla helmu aspon na pohřbu si můžou říkat bylo to správně tolik v všemocným ochraným pomůckám
To je ale fakt blbá dedukce...umřela i s helmou - z toho plyne, helma je zbytečná.
Jasně, že helma nezajistí nesmrtelnost, to si snad nikdo nemyslí. Jen prostě těch mrtvejch je míň, sem tam přilba někomu ten život zachrání - ať už na koni nebo na kole. Příkladů ze života, jak je vidět, dáme dohromady dost.
Občas v autě umře i někdo, kdo byl připoutanej a nejel jako hovado...přesto si ty pásy furt zapínám a snažím se tu rychlost překračovat jen trochu.
tony-jcb
napsal(a):
Tak nevím, kdo se chová a nechová slušně. Tohle je dost hnusný komentář.
Jasně, všichni, co jezdí v helmě a nedejbože v přilbě jsou poseroutkové, kteří neumí jezdit, nemají správně vychovaného koně, prostě jsou neschopní.
Slyšela jsem o lidech, co se zabili v autech i když měli zapnutý bezpečnostní pás, motorkářích, kteří nepřežili havárii i pře přilbu a kvalitní kombinézu... Tak co kdybychom všechny bezpečnostní pomůcky zahodili, když se umírá i s nima. Co je těch X životů, které prokazatelně zachránily...
Ach bože
Proto je to každého volba taky nikomu necpu že se nemá chránit když s náma jede někdo s helmou tak je to prostě jeho volba a neřeší se to i přes to že jsem vyděl jezdce kterého helma zabila a zatim v mim okolí žádného kterého prokazatelně zachránila prostě moje volba ale evidentně jsou tu lidi kteří se drží hesla jak někdo může mít pravdu když já mam tu svou
Řešíte tady neřešitelné, ať si každý nosí co chce, jestli se vám něco stane nebo ne, je to vaše věc.
Já na svém koni na jízdárně helmu nenosím, nemám důvod, svému koni naprosto věřím. Do terénu ale přilbu zásadně beru... nevěřím totiž lidem, těm hnusným nervní řidičům, vřískajícím dětičkám, které skáčou koni pod kopyta, turistům a vlastně nikomu.
A nelajzla bych si ani lézt na cizího koně bez přilby, nemám důvěru v jejich výcvik.
Takhle to mám já a vy všichni ostatní to máte taky jinak a každý má svou pravdu, jsme přece dospělí.
Co je ale opravdu nezodpovědné, je dovolit dítěti sednou na koně bez přilby, je to základ bezpečí. A žádného dítěte neubyde, když stráví pár sekund nasazováním přilby a o těch pár sekund později sedne na koně.

Tony, už když jsi vkládal fotky, jsi věděl, že píchneš do vosího hnízda.
Je tu nejspíš naprostá většina lidí, kteří prostě s helmou jezdí a nedokážou připustit, že ne každý musí sdílet jejich názor.
To, že helma může (ale nemusí) zachránit život při pádu, je jistě nepopiratelný fakt.
To, že si každý rozhoduje o svém zdraví a životu svým konáním, je taky fakt.
A to, že rodiče zodpovídají za svoje děti, dokud ty nemají vlastní rozum a neprosadí si svoje idey, je taky realita.
Nicméně je ale taky pravda, že každý máme nějaký názor a je možné ho sice říct, nicméně neprosazovat si ho a pokud je člověk rozumný, tak by neměl ani odsuzovat ostatní za jejich konání a rozhodnutí. Prostě se nad to povznést a hledět si svého. Ono kdo jiný než ten rodič si bude rvát vlasy, když se mu dítě zraní?... to je to, co se tady Tony snaží sdělit. Ikdyž sarkastický tón si užívají evidentně obě strany
tony-jcb
napsal(a):
Doufam že se svámi nikdy nesrazim sisi to by byla prda nikdy sem vás neurážel avšak vám asi chovat se k někomu v přijatelných mezích nic neříká no můžem se někdy poměřit na koni bude aspon kdo by mi zavolal záchranku až schrastim
Tony, jsou zde na diskuzi lidé, které bych ráda poznala a i si s nimi vyjela.
Vy to nejste. Lidi, kteří hazardují se svým zdravím, nemusím.
A vy hazardujete se zdravím a životy svých dětí, to je trestuhodné.
Jen pevně doufám, že hříchy otců, tedy vás, nedopadnou na vaše děti. To mi můžete věřit.
Žádný mužský si neumí ani ve snu představit, co to je přivést dítě na svět. A ta radost matky, když je dítě zdravé! To je za všechny poklady světa.
Vy akorát dokážete riskovat život, který jste nedal a zdraví, za které se miliony matek modlily a modlí. Včetně matky vašich dětí.
prasatko3
napsal(a):
Tak toto už je skutečně přes čáru..Říká vám něco jako úcta k pozůstalým?
Tony se tu prezentuje jako drsňák, je to hloupá póza. Zřejmě má kapku problém s přechodem z dítěte v dospělého. To se mužským stává. A podle toho, co píše, to u nich v rodině bude normální, a to i u ženských.