Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Romeee

15.3.2017 15:35
Romeee

XXX.XXX.124.111

Dobrý den,

sice tu je plno diskuzí, ale jsem na telefonu, tak se mi to špatně hledá.
Chtěla bych se zeptat který chambon by jste koupili vy?

https://www.equivet.cz/cs/eshop/pro-kone/lonzovani-bice/vyvazovaky-chambony-a-postroje/chambon-pfiff-akce-44477.html

nebo

https://www.equivet.cz/cs/eshop/pro-kone/lonzovani-bice/vyvazovaky-chambony-a-postroje/chambon-star-44384.html

Ve stáji máme koně - A1/1 16 let, který je nenasvalený. Majiteli je to docela jedno, takže práce zbývá na mě. Bohužel mu moc nemohu kecat do krmení, ale povedlo se mi mu vecpat granule hobby a ex. soju + len. Doufám, že bude i přikrmovat jak začne růst tráva, protože to jim většinou sebere a koně jsou pak na trávě + seno večer - dříve to tak u něho fungovalo a kobyla a valach přes léto se dostali do super kondice, ale plnase má teprv od podzimu.
Chodím ho lonžovat jak mi čas dovolí, koupila jsem si obyčejný postroj, který má daný za zadkem : https://www.equivet.cz/cs/eshop/pro-kone/lonzovani-bice/vyvazovaky-chambony-a-postroje/lonzovaci-postroj-full-42496.html, ale netuším jestli to ono.
Poté mi byli doporučeny gumy. Ty odmítám, tak chci koupit chambon.
S koněm chodíme na procházky jak pod sedlem tak i na ruce (většinou krok, vyjímečně klus -> do kopce slézám a jdu po svých - do kopce - různý terén, kde musí zvedat nohy, hodně záleží na počasí, protože nemáme jízdarnu ani žádné jiné místo, kde se dá s koněm pracovat, když je bláto.
Majitel na něm jezdí cca 1x do týdne - jak kdy.
Předtím kůň nebyl pod sedlem cca 4 roky nebo velmi vyjímečně.

Dále je valach šmatlavý - když se se výjde ze stáje a ať už na tom koni sedím či ne, tak šmatlá na zadní nohy. Jak je venku déle, tak pak už je to v pořádku a jde čiště. Netušíte čím by to mohlo být?
Zavolala bych fyzio, ale momentálně na to nemám finance, ale pokud víte o někom, kdo je dobrý a nestojí hodně peněz a je z okolí Ostravy, tak prosím dejte kontakt. Snažím se majiteli pomáhat a ukazovat mu, že to jde i jinak - za tu dobu co tam jsem, se toho dost změnilo a k lepšímu.

díky za odpovědi.

15.3.2017 16:41
Íháček

XXX.XXX.143.9

Ten postroj je podle me stejna prasarna jako gumy. Pevny chambon je ok pokud je spravne zapnuty a kun jde aktivne zadi. Jakou znacku vam neporadim nemam osobni zkusenost. Nicmene na nasvaleni je nejlepsi ruznorody teren a korektni prace ale nepisete jaky kun je ani jak casto a kolik se s nim dela v jake je kondici a proc chodite jen krokem. Pracovat se da vsude na to nepotrebujete jizdarnu. A to smatlani muze byt i tim ze je ze zacatku ztuhly a potrebuje se rozhybat. V tomto veku uz vetsinou byva artroza a ruzne opotrebeni kloubu a kun se musi rozchodit ale taky to muze byt spousta jinych veci to by chtelo zkouknout odbornikem.

Neregistrovaný uživatel

15.3.2017 17:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Asi blbá otázka - proč zase šněrování, když chodíte do terénu? Potřebujete mít nasvaleného koně hned zítra?

Fyzio nedoporučím, do stáje u Č. Těšína prý nějaká paní jezdí, kontakt na majitelku stáje - http://jk-velopoli.webnode.cz/kontakt/.

Romeee

15.3.2017 17:11
Romeee

XXX.XXX.124.111

Měla jsem ho párkrat na něm a moc se mi to nelíbilo no.
Na A1/1 je docela hodný, dá se s ním jít v klidu na zahozené otěži - krok, klus.. při cvalu se dá zastavit, ale jde poznat, že by běžel jako A1/1. Musí se s ním jemně, jinak se rozčiluje. V terénu jezdíme různě - kopečky, různě v lese, ale až se převedou na letní pastviny, tak tam je více možností ježdění do terénu.. Zatím se s ním dělalo cca 2x týdně, krok, klus, a majitel s ním i cvála.
S koněm chodím krokem a klusem, protože vím, na jakých místech majitel cvála a předchozí valach s kobylou tak jeli automaticky - prostě na tom místě se cvála a tak budem cválat i bez pobídky. Začal to dělal i s ním. Na některých místech, se rozčiloval proč ho nepustím, když předtím tam běžel, proto s ním zatím necválam.
Právě bych chtěla aspon to fyzio - jak jsem psala kůň není můj, platím si za ježdění a ještě do něho vrážím peníze.
Vím, že na něm jezdila ještě jedna holčina, ovšem jak s ním jezdila netuším. Teď jsem na něho já a majitel a nikdo jiný tam nejezdí.
Vložila jsem i tady foto jak vypadá, ale koukám, že se mi nezobrazilo, tak znova.

Romeee

15.3.2017 17:22
Romeee

XXX.XXX.124.111

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Asi blbá otázka - proč zase šněrování, když chodíte do terénu? Potřebujete mít nasvaleného koně hned zítra?

Fyzio nedoporučím, do stáje u Č. Těšína prý nějaká paní jezdí, kontakt na majitelku stáje - http://jk-velopoli.webnode.cz/kontakt/.

Ne nepotřebuji mít koně nasvaleného hned zítra.
Jenom bych chtěla tomu pomoct a správně. Nemusím mít toho koně neustále na chambonu - beru to jako pomůcku, která mu má pomoct se správně nosit.
On chodí na lonži i v terénu v kroku hezky - hlavu dole - to je ok.
Jakmile se přejde do klusu, někdy tu hlavu má dole a někdy ne - na lonži minimálně.
Na lonži s ním pracuji přechody - krok, klus, hodně chválím když mi dá tu hlavu dolu a vyklene záda.
Děkuji, napíšu tam :).

Neregistrovaný uživatel

15.3.2017 17:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Romeee napsal(a):
Ne nepotřebuji mít koně nasvaleného hned zítra.
Jenom bych chtěla tomu pomoct a správně. Nemusím mít toho koně neustále na chambonu - beru to jako pomůcku, která mu má pomoct se správně nosit.
On chodí na lonži i v terénu v kroku hezky - hlavu dole - to je ok.
Jakmile se přejde do klusu, někdy tu hlavu má dole a někdy ne - na lonži minimálně.
Na lonži s ním pracuji přechody - krok, klus, hodně chválím když mi dá tu hlavu dolu a vyklene záda.
Děkuji, napíšu tam :).

Tak v tom pokračujte a na chambon a svazování se vykašlete.

15.3.2017 18:14
Svatava

XXX.XXX.70.17

Tento lonžovací postroj přímo způsobuje, že si kůň každým krokem škubne do huby. To nezpůsobí lepší podsazení, jak si autor asi představoval, ale pouze to, že kůň drobí, láme se v krku a roluje se - utíká za kolmici. S tímto koně opravdu nenasvalíte, je to nesmyslný mučící nástroj.
Pokud chcete používat chambon, důležitá je vhodná délka, jinak na značce nesejde, fungují stejně. Pokud kůň na začátku práce šmatlá, může to mít mnoho příčin, dost pravděpodobné jsou buď artróza nebo blokovaná záda. Každopádně bych takového koně nemučila vyvazováním na kruhu a spíše bych s ním chodila do terénu. On se stejně musí nejdříve nakrmit, pak až se dá pracovat na osvalení.
Fyzio je dobrý nápad, ale pokud je kůň blokovaný, nebude to stačit (v tom případě by byl potřeba chiropraktik).

15.3.2017 19:17
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Ten postroj je opavdu svinstvo, gumy taky nejsou ideální.
Chambon vezměte ten PFIFF, ten druhý je k ničemu.
Koník nejspíš bude šmajdat, protože namá svaly na to, aby zvedal nohy. Když ho budete mít na lonži dívejte se mu na zadní nohy, jak chodí? Měl by s nimi opisovat kruh jako kdyby jel na kole, ale často je v tom pohybu nějaká pauza nebo příliš odrazu směrem vzhůru. Pohyb by měl být dokonale plynulý, jako šlapání kola a s dobrým ohnutím kloubů. Jestli tohle nedělá sám na lonži po celou dobu treninku, tak to težko bude dělat s jezdcem.

Upřímně lidi, v ten váš terén nevěřím, že je tak zázračný. Hupsnout na slabého koně a vyhnat ho do terénu je jako by gaučovému povaleči někdo hodil 20kg na záda a hnal ho bez treninku na Everest. Pokud kůň není nasvalený z lonže, kde se musí popasovat se svou váhou, tak na něho přece nebudu házet další kila a ještě terén. A terén na ruce je taky blbost, jasně kůň se snad nasvalí, ale pochybuju, že bude mít dobrou techniku pohybu. Naopak půjde hala bala jak mu nohy narostly a nasvalí pouze svou preferovanou stranu, což je právě to co u koně chceme odstranit.

Romeee

15.3.2017 19:24
Romeee

XXX.XXX.124.111

Moc děkuji za reakci.
Těžko říct jestli artroza. Sice běhal dostihy - asi pět dostihů jenom, poté koupen paní, která na něm moc nejezdila, a poslední 4 roky stál jenom na pastvě. Takže má třetího majitele.
Každopádně pochybuji, že by majitel jen tak nechal udělat RTG, to spíše ho ukecám na to fyzio, že když uvidí, že to funguje, tak třeba na to hodí nějakou kačku.
Majiteli je opravdu jedno, jak kůň chodí, hlavně že jezdí pod sedlem. Je mu jedno i to kdo na těch koních jezdí, jak dlouho a kam. Hlavně, že se koně vrátí vždy v pořádku - docela se divím, že měl štěstí.

Neregistrovaný uživatel

15.3.2017 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já zas nevěřím v zázraky na lonži, prostě věc názoru.

Romeee

15.3.2017 19:28
Romeee

XXX.XXX.124.111

blackmyday napsal(a):
Koník nejspíš bude šmajdat, protože namá svaly na to, aby zvedal nohy. Když ho budete mít na lonži dívejte se mu na zadní nohy, jak chodí? Měl by s nimi opisovat kruh jako kdyby jel na kole, ale často je v tom pohybu nějaká pauza nebo příliš odrazu směrem vzhůru. Pohyb by měl být dokonale plynulý, jako šlapání kola a s dobrým ohnutím kloubů. Jestli tohle nedělá sám na lonži po celou dobu treninku, tak to težko bude dělat s jezdcem.

Upřímně lidi, v ten váš terén nevěřím, že je tak zázračný. Hupsnout na slabého koně a vyhnat ho do terénu je jako by gaučovému povaleči někdo hodil 20kg na záda a hnal ho bez treninku na Everest. Pokud kůň není nasvalený z lonže, kde se musí popasovat se svou váhou, tak na něho přece nebudu házet další kila a ještě terén. A terén na ruce je taky blbost, jasně kůň se snad nasvalí, ale pochybuju, že bude mít dobrou techniku pohybu. Naopak půjde hala bala jak mu nohy narostly a nasvalí pouze svou preferovanou stranu, což je právě to co u koně chceme odstranit.

Díky za reakci. Gumy a ten postroj zahazuji a koupím tento měsíc ten chambon.
Bohužel ten postroj praktikují ve Slatinanech - dávají to mladým koním do kruhovky, proto jsem to zkoušela.

Romeee

15.3.2017 19:37
Romeee

XXX.XXX.124.111

blackmyday napsal(a):

Ale jestli máte nějaký lepší - klidně i dražší chambon, tak klidně hodně odkaz. Na tom eshopu jsou ještě jiné.

15.3.2017 19:42
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Romeee napsal(a):
Ale jestli máte nějaký lepší - klidně i dražší chambon, tak klidně hodně odkaz. Na tom eshopu jsou ještě jiné.

Nevidím problém v ceně nebo značce, ikdyž Star není zrovna kvalita, ale když se podíváte na tu vidlici, tak u staru je na volno, v karabině prokluzuje a to není dobré.

Teeda, to myslíte vážně s těmi slatiňany? Tak to je síla, myslela jsem, že snad tam budou mít rozum

15.3.2017 19:54
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já zas nevěřím v zázraky na lonži, prostě věc názoru.

Jasně že ne jen lonž, to by chudák kůň zblnul, ale práce na ruce vůbec. Ten teré jo, ale když má kůň solidní základ, jednak v sebenesení, aby jezdec nebyl takovou zátěží a jednak jako obrovský problém vidím křivost koně. V terénu obzvlášť na volné otěži se to neřeší, zatěžuje se více jedna strana a pak dochází k velkým problémům. Ruku na srdce, kolik lidí na vyjížďce jen pobídne do cvalu a koník si naskočí na jakoukoli nohu sám, většinou si zvolí pouze tu jednu preferovanou a tu posiluje nebo spíš přetěžuje. Prostě to vidím tak, že dokud není kůň narovnaný, tak vyjížďky jsou jen jako doplněk treninkového programu a ne hlavním bodem. Nakonec jedno druhé stejně doplňuje

Krokus

15.3.2017 20:15
Krokus

XXX.XXX.40.160

A jak.se konik jmenuje
Myslim, ze ho znam.

15.3.2017 20:21
Svatava

XXX.XXX.70.17

Já zase lonžování polochromého koně, notabene tak časté a intenzivní, aby se kůň touto prací nasvalil, považuji za velmi nevhodné a spíše považuji lonžování za doplňkovou práci.
Nesouhlasím s tím, že je potřeba koně speciálně připravovat na ježdění a nasvalovat ho "dopředu" (pokud to není vysloveně speciální případ).
Jsem toho názoru, že kůň si svaly potřebné k práci pod sedlem vytvoří právě prací pod sedlem. Samozřejmě přiměřenou jeho stavu a kondici, o nějakém lezení na Mount Everest by se dalo mluvit, kdyby takový kůň dostal kotel jak kůň v pravidelném tréninku.
Je to jako u všeho, je potřeba v prvé řadě používat mozek, což koni prospěje o dost více než používání jakéhokoliv vyvazování:)
Mimochodem většina rekreačních koní se nenarovná ježděním nikdy a celý život zůstanou přirozeně křiví a na předku, ale pokud po nich jezdec nechce neúměrné výkony, v zásadě je to nemusí příliš poškozovat - více škod obvykle napáchají lidé snahou o "ohýbání", "shromáždění" a "podsazení" vytvářené odpředu.
Edit: teď to po sobě čtu a vyznívá to mnohem agresivněji než jsem zamýšlela, nebylo to myšleno jako útok na někoho - každý nakonec děláme dle svého nejlepšího vědomí a svědomísmajlík Berte prosím jen jako můj názor.

Neregistrovaný uživatel

15.3.2017 20:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

blackmyday napsal(a):
Jasně že ne jen lonž, to by chudák kůň zblnul, ale práce na ruce vůbec. Ten teré jo, ale když má kůň solidní základ, jednak v sebenesení, aby jezdec nebyl takovou zátěží a jednak jako obrovský problém vidím křivost koně. V terénu obzvlášť na volné otěži se to neřeší, zatěžuje se více jedna strana a pak dochází k velkým problémům. Ruku na srdce, kolik lidí na vyjížďce jen pobídne do cvalu a koník si naskočí na jakoukoli nohu sám, většinou si zvolí pouze tu jednu preferovanou a tu posiluje nebo spíš přetěžuje. Prostě to vidím tak, že dokud není kůň narovnaný, tak vyjížďky jsou jen jako doplněk treninkového programu a ne hlavním bodem. Nakonec jedno druhé stejně doplňuje

Já jsem laik, a lonžování mám jen vyčteno z pouček a přednášky, ale mám pocit, že je trochu rozdíl v mladém koni v základní přípravě a v 16ti letém koni z dostihů. Mladý kůň rovnováhu hledá, ten starší by jí po tolika letech ježdění již měl mít. Ale to je jen můj pohled. Práce ze země jako taková je prospěšná pro vše, proti tomu nemám vůbec nic, ale proč starého koně na honění po kruhu ještě svazovat. Já tomu jen nerozumím, zvláště pak když to vypadá, že slečna či paní chce koně na rekreaci a majiteli je evidentně jedno, v jakém stavu kůň je. Když se nedomluví mezi sebou, těžko se jí něco bude dělat, opravovat, napravovat, a majitel bude dělat dejmetomu opak. Navíc za sebe vůbec nevím, v jakém stavu kůň je, co umí a co ne, a chození krokem či klusem jednou či dvakrát za týden mu záda určitě nezkazí, a nějaké rovnání... Proč ještě staříka "tejrat" na lonži.

Fyzioterapeut dobrý, něco třeba zaplatíte, a co pak, až budete potřebovat problém napravovat? Už se s majitelem o něco podělíte, nebo to také nechá na Vás? Jen abyste pak nebyla překvapená.

15.3.2017 21:35
blackmyday

XXX.XXX.73.230

To by jste se divili, jak lonžování dokáže koně spravit. Dokonce i dvacetiletého staříka zničeného rolkurem. Jenže tady se nikdo nechce vzdělávat, hledat možnosti a všichni si myslí, že mají svatou pravdu. Tohle lonžování jsem si nevymyslela já, ale lidé mnohem zkušenější a vzdělanější. Navíc je to přesně TO, o čem se píše v článku na EQ. Jenom dobrou technikou pohybu, dopředu, dolů a vyšlápnout by jste udělali pro někoho vyloženě zázrak.

S takovým postojem se samozřejmě v této republice nikdo nenaučil lonžovat, kdyby to totiž někdo uměl, nikdy by si nedovolil vypusti z pusy, že lonžování je honění na kruhu, Hlavně proto, že mezi nimi vidí ten rozdíl.

A chambon nesvazuje, to jste si sprostě vymysleli. Ano zabrání koni zvednout hlavu na takovou úrověň, kdy si už ubližuje, jinak jako by ho kůň neměl, sám si může vybrat jestli nést hlavu dole nebo lehce nad kohoutkem.

15.3.2017 21:42
Arkarian

XXX.XXX.52.212

blackmyday napsal(a):
Nevidím problém v ceně nebo značce, ikdyž Star není zrovna kvalita, ale když se podíváte na tu vidlici, tak u staru je na volno, v karabině prokluzuje a to není dobré.

Teeda, to myslíte vážně s těmi slatiňany? Tak to je síla, myslela jsem, že snad tam budou mít rozum

Proč není dobré, když je vidlice chambonu k řemenu mezi předníma nohama připevněna tak, že prokluzuje?

15.3.2017 21:52
blackmyday

XXX.XXX.73.230

On ten pevný částečně simuluje působení otěže, když se kůň háčkuje, potřebuje vnější otěž, aby ho opravila. To samé může udělat chambon, ale když máte ten volný, tak se můžete s koněm prát a nic nevyřešíte, nemáte správné působení/pomůcky. A nakonec, při správném uvolnění se kůň natáhne velmi hluboko a sám má hledat kontakt s udidlem, tím pádem s vnějším koutkem, protože je na kruhu. S tím volným mu to bude akorát lítat.

15.3.2017 23:04
Svatava

XXX.XXX.70.17

blackmyday napsal(a):
To by jste se divili, jak lonžování dokáže koně spravit. Dokonce i dvacetiletého staříka zničeného rolkurem. Jenže tady se nikdo nechce vzdělávat, hledat možnosti a všichni si myslí, že mají svatou pravdu. Tohle lonžování jsem si nevymyslela já, ale lidé mnohem zkušenější a vzdělanější. Navíc je to přesně TO, o čem se píše v článku na EQ. Jenom dobrou technikou pohybu, dopředu, dolů a vyšlápnout by jste udělali pro někoho vyloženě zázrak.

S takovým postojem se samozřejmě v této republice nikdo nenaučil lonžovat, kdyby to totiž někdo uměl, nikdy by si nedovolil vypusti z pusy, že lonžování je honění na kruhu, Hlavně proto, že mezi nimi vidí ten rozdíl.

A chambon nesvazuje, to jste si sprostě vymysleli. Ano zabrání koni zvednout hlavu na takovou úrověň, kdy si už ubližuje, jinak jako by ho kůň neměl, sám si může vybrat jestli nést hlavu dole nebo lehce nad kohoutkem.

Hezký, ale já Heuschmanna taky četla a dokonce mám nastudováno víc, než jeho článek z EQCH;o)
Když víte, jak má správné lonžování vypadat, taky určitě víte, že to tu skoro nikdo neumí, a s dovolením se to přes internet rozhodně taky nikdo nenaučí.
Chambon není bůh ví jaké svazování, ale osobně ho vidím jako zbytečnou věc, protože kůň tím, jak nese hlavu, dává najevo hodně o tom, jak fungují/nefungují jeho záda - pokud vše funguje, kůň si dá hlavu dolů sám i bez chambonu, pokud ne, tak to, že mu ji někam chambon nedovolí dát, ničemu nepomůže. Možná to může být pomoc u velmi zničených koní, kteří sami od sebe nos dopředu nedají a dolů se nenatáhnou, ale jinak v tom smysl moc nevidím.
Navíc na chambonu se kůň nenatahuje do kontaktu, ale uhýbá tlaku na udidlo tím, že si dá hlavu dolů, což je později při výcviku kontraproduktivní, protože po něm chcete pravý opak (aby kontakt, tedy tlak, vytvářel).

Neregistrovaný uživatel

16.3.2017 06:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

blackmyday napsal(a):

To jeprávě ten rozdíl - honění koně po kruhu a správné lonžování.

Zabrání koni v tom zvednout hlavu - "zabrání" tedy určitým způsobem sváže - podtřebně dopředu dolů, volnému pohybu hlavy je určitým způsobem zamezeno. Vím, jak vyvazovací pomůcky působí a čeho mají dosáhnout.

To, že to nepoužívám v praxi neznamená, že o tom něco nevím, že jsem to nestudovala. Proto za sebe nedoporučuji lonžování lidem, kteří to neumí, a ještě s použitím donucovacích prostředků, když toho lze dosáhnout jinak a pro jiný účel.

16.3.2017 08:57
scylla

XXX.XXX.150.32

Romeee napsal(a):
Dobrý den,

sice tu je plno diskuzí, ale jsem na telefonu, tak se mi to špatně hledá.
Chtěla bych se zeptat který chambon by jste koupili vy?

https://www.equivet.cz/cs/eshop/pro-kone/lonzovani-bice/vyvazovaky-chambony-a-postroje/chambon-pfiff-akce-44477.html

nebo

https://www.equivet.cz/cs/eshop/pro-kone/lonzovani-bice/vyvazovaky-chambony-a-postroje/chambon-star-44384.html

Ve stáji máme koně - A1/1 16 let, který je nenasvalený. Majiteli je to docela jedno, takže práce zbývá na mě. Bohužel mu moc nemohu kecat do krmení, ale povedlo se mi mu vecpat granule hobby a ex. soju + len. Doufám, že bude i přikrmovat jak začne růst tráva, protože to jim většinou sebere a koně jsou pak na trávě + seno večer - dříve to tak u něho fungovalo a kobyla a valach přes léto se dostali do super kondice, ale plnase má teprv od podzimu.
Chodím ho lonžovat jak mi čas dovolí, koupila jsem si obyčejný postroj, který má daný za zadkem : https://www.equivet.cz/cs/eshop/pro-kone/lonzovani-bice/vyvazovaky-chambony-a-postroje/lonzovaci-postroj-full-42496.html, ale netuším jestli to ono.
Poté mi byli doporučeny gumy. Ty odmítám, tak chci koupit chambon.
S koněm chodíme na procházky jak pod sedlem tak i na ruce (většinou krok, vyjímečně klus -> do kopce slézám a jdu po svých - do kopce - různý terén, kde musí zvedat nohy, hodně záleží na počasí, protože nemáme jízdarnu ani žádné jiné místo, kde se dá s koněm pracovat, když je bláto.
Majitel na něm jezdí cca 1x do týdne - jak kdy.
Předtím kůň nebyl pod sedlem cca 4 roky nebo velmi vyjímečně.

Dále je valach šmatlavý - když se se výjde ze stáje a ať už na tom koni sedím či ne, tak šmatlá na zadní nohy. Jak je venku déle, tak pak už je to v pořádku a jde čiště. Netušíte čím by to mohlo být?
Zavolala bych fyzio, ale momentálně na to nemám finance, ale pokud víte o někom, kdo je dobrý a nestojí hodně peněz a je z okolí Ostravy, tak prosím dejte kontakt. Snažím se majiteli pomáhat a ukazovat mu, že to jde i jinak - za tu dobu co tam jsem, se toho dost změnilo a k lepšímu.

díky za odpovědi.

Nedávejte nic z toho, co jste tu linkovala, na toho koně. Ten postroj je naprostý nesmysl, je vysloveně kontraproduktivní. Chambon patří do ruky zkušenému člověku a to vy, podle dotazu nejste, nezlobte se. Podle vašeho popisu je kůň slabý a může mít neurologický nebo svalový problém, dejte ho vyšetřit dobrým veterinářem. Do terénu se s chambonem nechodí nikdy, ani na volno, ani pod sedlem, to je jako byste si přivázala hlavu k batohu a šla na horskou tůru. Žádné udělátko nemůže nahradit práci a dobré krmení a zdraví koně. Podle toho, co píšete, kůň není zdravý, dobře krmený a vy nemáte dostatek zkušeností na práci s takovými pomůckami.

16.3.2017 09:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Svatava napsal(a):
Já zase lonžování polochromého koně, notabene tak časté a intenzivní, aby se kůň touto prací nasvalil, považuji za velmi nevhodné a spíše považuji lonžování za doplňkovou práci.
Nesouhlasím s tím, že je potřeba koně speciálně připravovat na ježdění a nasvalovat ho "dopředu" (pokud to není vysloveně speciální případ).
Jsem toho názoru, že kůň si svaly potřebné k práci pod sedlem vytvoří právě prací pod sedlem. Samozřejmě přiměřenou jeho stavu a kondici, o nějakém lezení na Mount Everest by se dalo mluvit, kdyby takový kůň dostal kotel jak kůň v pravidelném tréninku.
Je to jako u všeho, je potřeba v prvé řadě používat mozek, což koni prospěje o dost více než používání jakéhokoliv vyvazování:)
Mimochodem většina rekreačních koní se nenarovná ježděním nikdy a celý život zůstanou přirozeně křiví a na předku, ale pokud po nich jezdec nechce neúměrné výkony, v zásadě je to nemusí příliš poškozovat - více škod obvykle napáchají lidé snahou o "ohýbání", "shromáždění" a "podsazení" vytvářené odpředu.
Edit: teď to po sobě čtu a vyznívá to mnohem agresivněji než jsem zamýšlela, nebylo to myšleno jako útok na někoho - každý nakonec děláme dle svého nejlepšího vědomí a svědomísmajlík Berte prosím jen jako můj názor.

Nasednout na nenasvaleného koně? To jako fakt?

Neregistrovaný uživatel

16.3.2017 10:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

scylla napsal(a):

A kůň dopředu nasvalen "navolno" po nasednutí použije ty svaly, které jste nasvalovala?

Romeee

16.3.2017 11:33
Romeee

XXX.XXX.213.131

scylla napsal(a):
Nedávejte nic z toho, co jste tu linkovala, na toho koně. Ten postroj je naprostý nesmysl, je vysloveně kontraproduktivní. Chambon patří do ruky zkušenému člověku a to vy, podle dotazu nejste, nezlobte se. Podle vašeho popisu je kůň slabý a může mít neurologický nebo svalový problém, dejte ho vyšetřit dobrým veterinářem. Do terénu se s chambonem nechodí nikdy, ani na volno, ani pod sedlem, to je jako byste si přivázala hlavu k batohu a šla na horskou tůru. Žádné udělátko nemůže nahradit práci a dobré krmení a zdraví koně. Podle toho, co píšete, kůň není zdravý, dobře krmený a vy nemáte dostatek zkušeností na práci s takovými pomůckami.

A kde jsem psala, že budu s tím koněm chodit do terénu na chambonu ? Nebo někde na jízdarně pod sedlem? Psala jsem pouze o lonžování.

16.3.2017 12:22
Svatava

XXX.XXX.70.17

scylla napsal(a):

To jako fakt. Unikla vám ta část o práci přiměřené stavu koně? Nebavíme se přece o koni se svalovou atrofií nebo vadou páteře, ale o normálním koni, dejme tomu po delší jezdecké pauze, popřípadě remontě. Jak byste ho chtěla lonžováním připravit na nošení zátěže na hřbetě?

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2017 18:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ad svatava a zkušenosti s většinou rekreačních koní: teď se mi fakt ulevilo, i když jsem to tušila, s narovnáním všemi směry a předkemsmajlík, díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík