Zakládám nové téma, které je pro mě dnes velmi aktuální a stále čerstvé.
Už se vám stalo, že na vás (resp. koně pod vámi) zaútočil pes? Mnohokrát se mi stalo, že za námi přiběhl navolno puštěný pes, který se nedal odvolat a skákal po ocase, po zadních nohou nebo nás třeba pár metrů pronásledoval ve cvalu, ale vždy to po pár metrech neúspěchu vzdali a běželi si po svém. Vždy, když vidím, že si nás jde "prohlédnout" neuposlechnoucí pes, tak koně zastavím a čekám, než si pro něj dojde majitel a odvede ho. Kůň je na to zvyklý a ikdyž na něj pes vyštěkává a různě pobíhá kolem něj, tak se nenechává nějak extra rozhodit.
Dneska to ale bylo jiné. Na kraji lesa nás napadli dva rozzuření stafordi, kteří se toho mého chudáka rozhodli lovit. Páníček nepáníček, strach se k nim přilblížit měl i on. Psi v absolutním rauši, nereagovali na povel ani bolest, skákali i metr a půl vysoko (mám několikrát otištěné zuby i na posedlí měsíc nově ušitého sedla), snažili se mu zakusovat kde to šlo, především na břicho a zadní nohy. Něco tak hrozného jsem na koni (a cca po 3 minutách útoků, kdy jsem zpola byla vystoupena/zpola sesedla, už ze země vedle koně) ještě nezažila. Jedinné co jsem se snažila, tak bylo, ať mi kůň neuteče (protože by jim stejně neutekl a takto jsme tam byli alespoň 3 lidé, takže šance, že je někdo, někdy odchytí) a po pár minutách jsem je začala mydlit už bez skrupulí hlava nehlava tušírkou, ale jako by to necítili (a vzhledem k ulomení konce tušírky si myslím, že jsem je musela fakt střískat na maděru). V jednu chvíli se jim dokonce valach podařil stáhnout až na zem do lehu na bok. Naštěstí při vstávání jednoho psa opravdu hodně pošlapal, takže ten se s jekem stáhl do strany, kde byl odchycen a cca dalších 5 minut útočil jen zbývající. Naštěstí kůň už asi vyčerpáním přestal běhat jak šílený dokola mě, uskakovat a couvat, ale zůstal stát a začal se bránit - hrabáním předníma, pálením zadníma a myslím, že tím se zachránil. Pes si začal k jednotlivým výpadům nadbíhat do větších oblouků, kde byl odchytnut slečnou. Nevím kdo byl ve větším šoku- jestli kůň nebo já. Jedinné na co jsem se zmohla, bylo říct si o jméno a telefon majitele s tím, že veterináře zaplatí on. Pak jsem s totálně vyšokovaným, zmoženým, kulhajícím a apatickým koněm odešla 4km pěšo do stáje. Naštěstí kůň vypadá, že bude v pořádku bez větší fyzické újmy (což mi není po těch 15 min. neustálého útočení zadrenalinovaných bestií jasné, jak je možné), ale čeho se bojím, tak je psychika.
On zrovna valášek je typ koně, který se 3x podívá, než došlápne na zem, aby tam nebyla díra a ohlíží se do každého keře a sleduje každý list a dalo mi 4 roky práce, aby se s ním dalo jezdit naprosto bezpečně ven aniž by si "hlídal prdel" na každém kroku a přenechal nějakou zodpovědnost i na jezdce - a to je teď v tahu, protože si myslím, že jsem tímto v jeho očích naprosto selhala - byl se mnou sám, byl vystaven smrtelnému nebezpečí, já mu bránila jedinné jeho možnosti obrany - utéct a nakonec se o sebe stejně musel postarat sám. Omlouvám se za předlouhý sloh, ale tak nějak jsem to nedokázala popsat a vylít si srdce stručněji... Máte někdo podobnou zkušenost? Nebo co byste popřípadně dělali vy jinak?
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je děs, je mi zle jen z představy. Zkušenost nemám, jen mnohem mírnější, jeden pes, vlčák, napadl fjodkouli ve výběhu, jen se natočila, zamířila, odpálila ho kopytem, vzdalvto...jindy vlčák jiný, jeden, začal opět ve výběhu nahánět mladou fjordku, utíkala, on za ní, chvíli, pak si všimli ostatní tři fjordi a vyrazili jí na pimoc, pes vyletěl ven a to měl dost štěstí, kobyla od té doby psy aktivně loví, zubama, některé...ale tahle zabije i hada, kopytem, viděla jsem.
Nenapadá mě nic, co jste mohla uďělat s holýma rukama a tušírkou, držím palce, ať je valášek v pořádku po těle i duchu. Asi bych to hlásila, naPČR, na majiteli chtěla platit piškozené sedlo a veterinární prohlídku koně, minimálně, možná ještě na obci, jaká budou uložena opatření, majiteli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Nedávno řešila paní kobylku na fcb kdy údajně ustajovateli dovolila si jí půjčit na vyjížďku protože s ním jela jeho přítelkyně na druhém koni. Co už nevěděla bylo to že si sebou vzali i psi a vyplynulo to na povrch až po průseru ( Jednalo se o Dobrmana a dva Stafordy ).
Bohužel kobyla byla napadená a zemřela na klinice po pár dnech. Jezdec ustajovatel tvrdil že přiběhl cizí pes a kobylu napadl. Po vyplynutí zkutečností i když jsou to doměnky si dost lidí myslí že to udělali jaho psi ti Stafordi už v minulosti koně měli napadnout. Ale bůh ví jak to bylo. Tím jenom poukazuji že se to ted opravdu rozmáhá a je to čím dál častěji.
Nevím jak bych na vašem místě reagovala protože zrovna Stafordi byli vyšlechtěný původně snad k lovu ( Nechci kecat ). Poté byli na psí zápasy bolest jím v takovémto rauši moc nevadí. Toto plemeno je velice nebezpečné v rukou úplného laika a jak se zakousnou nepustí. Měli jste opravdu štěstí že jste vy i valášek vyvázli se zdravou kůží.
Stafordi by měli být chováni jen na povolení jedná se o smrtící psy. A v rukou nezkušeného jsou to opravdu zbraně, ale při správné výchově jsou to prý milý a hodní členové rodinky.

Bože, ona je atlantída odborník ešte aj na psov...
Eenika, je mi to ľúto celé, ale oveľa viac sa asi spraviť nedalo. Jeden pes sa zvládnuť ako-tak ešte dá, dva sú prúser. Obvykle keď je pes jeden, idem hneď proti, oni si to rozmyslia a cúvnu. Akurát by som si dala pozor na škrabance po zuboch, tie od psov sa zvyknú zapáliť, tak určite sledujte. Ale teda, keďže ste vyviazli pomerne bez vážnej zdrwvotnej ujmy, mali ste dosť šťastie. Majiteľa by som určite ohlásila aj na polícii.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Bože, ona je atlantída odborník ešte aj na psov...
Eenika, je mi to ľúto celé, ale oveľa viac sa asi spraviť nedalo. Jeden pes sa zvládnuť ako-tak ešte dá, dva sú prúser. Obvykle keď je pes jeden, idem hneď proti, oni si to rozmyslia a cúvnu. Akurát by som si dala pozor na škrabance po zuboch, tie od psov sa zvyknú zapáliť, tak určite sledujte. Ale teda, keďže ste vyviazli pomerne bez vážnej zdrwvotnej ujmy, mali ste dosť šťastie. Majiteľa by som určite ohlásila aj na polícii.
Ztravila jsem mnoho let na cvičáku a tohle zrovna vím protože naši v útulku tohle plemeno když se tam dostalo nedali nikomu jinému než zkušenému chovateli/majiteli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Nosím ostrou zbraň a vystřelit na psa bych stejně nedokázal..Možná toho majitele bych zkousnul. Vážně je mi líto co se stalo a pro příště si pořiďte spray.Jaký to už si dohledáte a nebo vám poradí v prodejně zbraně a střelivo.
Pokud máte velkého teplokrevníka a adekvátní prostor, tak jediná možnost je utéct. Psi to v otevřeném terénu vzdají dříve než se kůň vyčerpá. Jinak využít v krajině, co jde - vjet do rybníka, potoka, řeky bez ohledu na roční dobu, zkusit zmizet z očí psů v lese, poli apod.
V každém případě je důležité zůstat v sedle a neseskakovat, psi by mohli zaútočit i na vás. Obecná rada neexistuje.
Určitě ohlásit na policii, nafotit škody na výstroji a nechat koně prohlédnout vetem.
Střílet, byť legálně drženou zbraní, je nesmysl, střelbu musíte okamžitě ohlásit policii a je velmi pravděpodobné, že o zbraň a průkaz přijdete, navíc ještě prostřelíte vlastnímu koni nohu, sprej je k ničemu, obvykle je to šrumec, můžete zasáhnout oči koně nebo sebe.
Terven
napsal(a):
Šílené, soucítím. Zkušenost naštěstí nemám. Jen se zeptám - a majitel? Jak se k tomu postavil ?
Asi bych mu udělala peklo na zemi...
No za celou tu nekonečnou dobu jen křičel po psech, ale nešel k nim - asi ze strachu (pochopitelného), já zase křičela po něm a té jeho slečně ať už konečně něco dělají. Až bylo po všem, tak slečna neřekla ani bů, kluk jen řekl, že se omlouvá. Byla jsem z toho hodně v šoku, takže jsem se na nějaké velké nadávání nezmohla, spíš jsem byla ráda, že jsem se nesesypala na místě. Jen jsem mu oznámila, at mi dá telefon a jméno a že volám veterináře, kterého platí on. Nicméně až jsem došla domů a vše řekla, tak samozřejmě řádně vytočený manžel na něj chtěl okamžitě naběhnout a "vysvětlit" si s ním volné pouštění agresivních psů a světe div se - telefon nebere, na sms neodpovídá. Nicméně máme už zjištěno co je zač (a evidentně to je pěkné kvítko) a kde bydlí, takže jestli opravdu bude vet zapotřebí tak se nebojím, že bychom ho nedohledali.
saola
napsal(a):
Pokud máte velkého teplokrevníka a adekvátní prostor, tak jediná možnost je utéct. Psi to v otevřeném terénu vzdají dříve než se kůň vyčerpá. Jinak využít v krajině, co jde - vjet do rybníka, potoka, řeky bez ohledu na roční dobu, zkusit zmizet z očí psů v lese, poli apod.
V každém případě je důležité zůstat v sedle a neseskakovat, psi by mohli zaútočit i na vás. Obecná rada neexistuje.
Určitě ohlásit na policii, nafotit škody na výstroji a nechat koně prohlédnout vetem.
Střílet, byť legálně drženou zbraní, je nesmysl, střelbu musíte okamžitě ohlásit policii a je velmi pravděpodobné, že o zbraň a průkaz přijdete, navíc ještě prostřelíte vlastnímu koni nohu, sprej je k ničemu, obvykle je to šrumec, můžete zasáhnout oči koně nebo sebe.
Bohužel v naší situaci to bylo přesně naopak - mám malého painta a byli jsme na opravdu debilním místě - na jedné straně vybetonovaný sešup do řeky (odkud mimochodem psi vylezli), na druhé straně neudržovaný lesík s mokřadami, kde bychom si vypíchli oko o první strom nebo se utopili v první bažině...a před námi úzká cesta podél řeky na jejíž konci je frekventovaný obchvat. A udržet na koni se bohužel nešlo, ze stran na nás naskakovali rozzuření psi a valach strašlivě vyváděl, skákal zprava doleva, točil se jak korouhvička - já byla ráda, že jsem vystoupila poměrně hodně slušně a ne po hlavě...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Je mi to vážně moc líto..Můj názor znáte a něco v ruce mít musíte.Klidně teleskopický obušek a zajděte do těch zbraní a vážně mají bohaté zkušenosti a poradí dobře..Uvidíte.
Viktora
napsal(a):
No je to strasne! Jezdi se mnou dcera na svem ponikovi, pri predstave, ze by ji napadly tyhle vymasteny psi...nechci ani pomyslet. Treba si me ukamenujte, ale zrovna tito pitbuloidni psi si vetsinou neporidi "normalni" clovek.
Vymaštěný je majitel, nikoli psi.
Znám hodně majitelů "pitbuloidních" psů, drtivá většna jsou normální slušní lidi a jejich psi nepředstavují pro okolí žádné nebezpečí.
Popsaná příhoda je šílená, se zadavatelkou hluboce soucítím, ale neberu to jako "obžalobu" bull plemen, nýbrž lidské blbosti a ignorace. Do takového loveckého "rauše" se mohou dostat psi jakýchkoliv jiných plemen...je-li jich víc než jeden, začínají se chovat jako lovící smečka, mají to v genech.
Jak psala baarbora, bývá to průser, relativně nedávno došlo kdesi na zahradě k napadení dítěte, které přišlo na návštěvu, smečkou psů různých plemen, tuším, že ani jeden nebyl "bull".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ukaž mi svého psa a já ti řeknu jaký si člověk. Akorát nevim jestli to platí i u koní.

Viktora
napsal(a):
No je to strasne! Jezdi se mnou dcera na svem ponikovi, pri predstave, ze by ji napadly tyhle vymasteny psi...nechci ani pomyslet. Treba si me ukamenujte, ale zrovna tito pitbuloidni psi si vetsinou neporidi "normalni" clovek.
Mno...upřímně... v tomhle konceptu mě to vůbec nenapadlo. A to jezdím taky taky... to fakt nevím, co bych dělala. Jinak sama na koni bych jednala jako Saola. Ale v případě zadavatelky fakt bylo o štěstí, že to skončilo takhle (vlastně) dobře. Je to strašná situace.
Meifi: asi, kdybych měla legálně drženou zbraň, bych jí v tomto případě použila. Třeba by to ty psi vytrhlo alespoň na chvilku z toho afektu a majitelé by byli schopni zareagovat. Kůň už by byl stejně tak vyhisterčený, že už by ho výstřel nijak významně neohrozil... samozřejmě je nesmysl střílet koni pod nohy. Stejně při tom pohybu koně by byla minimální šance psa zastřelit. To už by musel být jezdec fakt ostrostřelec se zkušeností s pohyblivými cíly.
Eeniko: tak pokud je to známá firma, určitě bych neváhala to okamžitě hlásit na Policii (což bych já osobně udělala obratem tak jako tak ještě kdybych šla v šoku do stáje..jak se znám.). Druhá věc je, jestli bude šance z něj něco vytáhnout jako náhradu škody. Ale já bych do toho šla všema deseti. Je potřeba takovýhle borečky, co si myslí, že můžou všechno, honit všemy možnými způsoby. Držím palce, ať to má hladký průběh ve Váš prospěch!

Mám plynovou pistoli, repliku glock 17, ráže 9mm, v případě, jaký popisujete, bych ji neváhala použít. S akustickým nábojem jsem ji s úspěchem použila na odehnání útočícího kavkaze. Jde použít i s pepřovými náboji, ale nevím, jakou má nonivamid na psy účinnost. Zásobník lze naplnit střídavě, pepř a akustika. Koně ale doporučuji na střelbu zvykat.
Snad v nějaké reportáži jsem slyšela, že popřák na psy ne. Že jak to štípe, tak chytnou amok úplně. Někteří, na někoho to může zabrat...
Mě napadlo, pokud by byly stopy po napadení i na místě útoku, tak je zdokumentovat.
Jinak kamarádky rodina má straforda, toho většího amerického, nebezpečný je, každého, i toho koho vidí prvně, by umazlil k smrti.

Dess: Táta měl kdysi obchod - myslivecké a lovecké potřeby - v místě, kde se často pohybují i "podivné existence", naši celozrnní obyvatelé, feťáci, atp. Jednou slyšel z ulice hluk, tak se šel podívat a viděl, jak jakýsi zfetovaný / na mol opilý jde podél řady zaparkovaných aut a ničí jim zrcátka. Tak vyšel z obchodu s pepřákem za zády, pána usměrnit na chodník... pán na něj vyběh, tak mu táta nastříkal pořádnou dávku pepřáku do obličeje a světe div se... neudělalo to vůbec nic. Předpokládám tedy, že když budou psi v rauši agrese a lovu, nemusí to na ně zapůsobit - kort na tyhlety plemena, co prostě mají v tu chvíli "vypnuto". Tím neříkám, že mám něco proti "bojovým" plemenům - taky znám pouze ty jedince, co jsou velmi přátelští a k dětem vstřícní. Ale pokud má někdo psy necvičené, nebo cvičené, ale k agresi, tak jsou to prostě velmi nebezpečné zbraně
Viktora
napsal(a):
Proč nadáváte na plemeno psa? Ten za to nemůže, za to může jen a jen člověk! A je jedno, zda má ten pes 30 kg či 3 kg a či je to pes typu bull či retrívr...
A to majitel opravdu jen stál, přihlížel a nic nedělal? To není normální škoda, že byl koník tak hodný a nezačal je čutat hned. Těžko říct, co by člověk dělal, slova jsou jedna věc a pak realita, překvapení, strach, vztek,... udělají své. Pokusila bych se do těch psů kopat do slabin, je tam jejich dost citlivé místo a plno psů na to reaguje, ale víte jak to je...
Aspoň, že máte kontakt na majitele, pěkně bych mu to osolila.
No jak jste někteří správně uhodli, tak páníček asi nebude úplně v "normě". Zjistili jsme si, že je klučina známý skin (což už jsem si myslela v lese když jsem viděla tu vylepanou hlavu dohola, černou mikinu s kapucí a oba psi měli obrácené ostnaté obojky s těmi cca 4cm dlouhými hroty směřujícími ke krku) a aktivní ultimátní zápasník..
Ano, jak už jsem psala, tak kluk stál a jen křičel, ale ono popravdě to byla opravdu hodně nebezpečná situace, kde lítal dokola mě vyhysterčený kůň a zbestializovaní psi. Já jsem měla v ruce tu dlouhou tušírku, takže jsem se k ním dostala nejblíž ze všech, ale popravdě mít prázdné ruce, tak se asi klidím kůň nekůň.
co se týče nějaké náhrady škody za sedlo, tak si nedělám iluze... Navíc díky tomu, že kůň z toho vyvázl tak dobře jak vyvázl (nevím jestli to udělalo to, jak byl neustále v úskocích a pohybu, takže se nedokázali zakousnout, anebo jeho dlouhé zimní chlupy), tak krom záznamu GPS trackeru kde jde vidět jak se tu čtvrthodinu zmateně motáme tam a zpátky a na kruzích cca na 30m čtverečních, tak nemáme žádné svědky...

napsal(a):
Dess: Táta měl kdysi obchod - myslivecké a lovecké potřeby - v místě, kde se často pohybují i "podivné existence", naši celozrnní obyvatelé, feťáci, atp. Jednou slyšel z ulice hluk, tak se šel podívat a viděl, jak jakýsi zfetovaný / na mol opilý jde podél řady zaparkovaných aut a ničí jim zrcátka. Tak vyšel z obchodu s pepřákem za zády, pána usměrnit na chodník... pán na něj vyběh, tak mu táta nastříkal pořádnou dávku pepřáku do obličeje a světe div se... neudělalo to vůbec nic. Předpokládám tedy, že když budou psi v rauši agrese a lovu, nemusí to na ně zapůsobit - kort na tyhlety plemena, co prostě mají v tu chvíli "vypnuto". Tím neříkám, že mám něco proti "bojovým" plemenům - taky znám pouze ty jedince, co jsou velmi přátelští a k dětem vstřícní. Ale pokud má někdo psy necvičené, nebo cvičené, ale k agresi, tak jsou to prostě velmi nebezpečné zbraně
To jo, člověk s tím musí počítat.
Když zaútočil pes na druhého psa a držel ho v zubech, padly čtyři zvukové, než začal vnímat a další než pustil a mazal pryč. Je možné, že na některého by to neúčinkovalo vůbec.
U psů útočících na jiné zvíře (ať už je to jiný pes nebo kůň) se obvykle nebojím dotyčného psa pořádně nakopnout, protože ani v takovém případě obvykle na člověka nezaútočí. Taky se mi párkrát pes serval s jiným psem a nikdy se mi nestalo, že by se do mě cizí pes v takovém případě otočil. Když už kousnou některého z majitelů, kteří se je snaží rozehnat, je to spíš omylem. U útoku na koně bych čekala, že tam psi opravdu "loví " a už vůbec nemají důvod a potřebu kousat do člověka (aspoň mě se takový pes snažil vždy obejít).
To spíš, kdyby člověk s koněm vlezl na pozemek nějakému pastevci, ten by druhovou příslušnost asi neřešil...
Na dotyčného každopádně podat trestní oznámení, když nic jiného, předají to obecnímu úřadu jako přestupek.

Veta bych zavolala tak jako tak a nechala koníka důkladně prohlédnout - nikdy nevíte, co se provalí za dva tři dny. Zároveň bych podala TO a hlášení na obec. Nenechte mu to projít nebo se Vám to může stát znovu, případně někomu jinému, dítěti...
Co se týká toho nakopnutí nebo jiného kontaktu s útočícím psem - nebývá to tak lehké. Kdysi mi cizí velká čuba chytla do zubů mopsli a lomcovala s ní jak s hadrem a ač jsem se opravdu snažila, nenechala mě k sobě přiblížit na takovou vzdálenost, abych se jí vůbec dotkla, natož nakopla nebo jinak spacifikovala... Neuvěřitelná bezmoc...
polárka.15
napsal(a):
Proč nadáváte na plemeno psa? Ten za to nemůže, za to může jen a jen člověk! A je jedno, zda má ten pes 30 kg či 3 kg a či je to pes typu bull či retrívr...
Na psy se nadává proto, že ten průser dělají oni, nikoliv páneček. Nemám toto klišé ráda - pejsek za nic nemůže, může za to vždy jeho majitel - právně ano, ale v reálu ne. Pokud vás napadne pes, bráníte se psovi, nikoliv pánovi. A mnoha plemenům psů (např. typu bull) prostě nemáte šanci se holýma rukama ubránit, takže skutečně by tito psi neměli patřit do rukou běžných majitelů. ALe to bohužel nikdy legislativně neprojde.
Nemusíte sem psát příběhy bullů mazlíků, kteří by mouše neublížili.
eenika
napsal(a):
No jak jste někteří správně uhodli, tak páníček asi nebude úplně v "normě". Zjistili jsme si, že je klučina známý skin (což už jsem si myslela v lese když jsem viděla tu vylepanou hlavu dohola, černou mikinu s kapucí a oba psi měli obrácené ostnaté obojky s těmi cca 4cm dlouhými hroty směřujícími ke krku) a aktivní ultimátní zápasník..
Ano, jak už jsem psala, tak kluk stál a jen křičel, ale ono popravdě to byla opravdu hodně nebezpečná situace, kde lítal dokola mě vyhysterčený kůň a zbestializovaní psi. Já jsem měla v ruce tu dlouhou tušírku, takže jsem se k ním dostala nejblíž ze všech, ale popravdě mít prázdné ruce, tak se asi klidím kůň nekůň.
co se týče nějaké náhrady škody za sedlo, tak si nedělám iluze... Navíc díky tomu, že kůň z toho vyvázl tak dobře jak vyvázl (nevím jestli to udělalo to, jak byl neustále v úskocích a pohybu, takže se nedokázali zakousnout, anebo jeho dlouhé zimní chlupy), tak krom záznamu GPS trackeru kde jde vidět jak se tu čtvrthodinu zmateně motáme tam a zpátky a na kruzích cca na 30m čtverečních, tak nemáme žádné svědky...
Vykašlete se do budoucna na pořizování plynovky či dokonce ostré střelné zbraně, pokud zbraně nejsou vaším koníčkem a střelbě se pravidelně nevěnujete.
Tenká tušírka, pokud jste s ní zvyklá jezdit, je v tomto případě též k ničemu.
Teleskopický obušek má smysl - je skladný, dá se připevnit jak k westernovému sedlu, tak k anglii či padu, a jeho úder má patřičnou razanci i pro tato plemena psů.
Pokud máte mezi svými známými někoho, kdo dokáže zacházet s honáckým bičem a je ochoten vás to naučit, zvažte tuto možnost. Stejně jako výše zmíněný obušek je honácký bič poměrně skladný (stočený u sedla) a můžete ho s sebou běžně vozit.
Existuje i další typ biče, přímo použitelný pro osobní ochranu - kozácký - viz odkaz. Historické prameny uvádějí, že se do jednotlivých pramenů kůže vplétaly např. olověné kuličky pro větší razanci úderu (tím vás nijak nenavádím). I kozácký bič je skladný, lze jej vozit u sedla, a v případě potřeby vám udělá rohodně větší službu než slabá tušírka. Obtěžující psi si jeho úderu zcela jistě všimnou...Jeho výhodou je i to, že při zacházení s ním není třeba tolik cviku jako se standardním honáckým bičem.
http://www.bice.cz/kategorie-produktu/bice-kozacke/.

saola
napsal(a):
Vykašlete se do budoucna na pořizování plynovky či dokonce ostré střelné zbraně, pokud zbraně nejsou vaším koníčkem a střelbě se pravidelně nevěnujete.
Tenká tušírka, pokud jste s ní zvyklá jezdit, je v tomto případě též k ničemu.
Teleskopický obušek má smysl - je skladný, dá se připevnit jak k westernovému sedlu, tak k anglii či padu, a jeho úder má patřičnou razanci i pro tato plemena psů.
Pokud máte mezi svými známými někoho, kdo dokáže zacházet s honáckým bičem a je ochoten vás to naučit, zvažte tuto možnost. Stejně jako výše zmíněný obušek je honácký bič poměrně skladný (stočený u sedla) a můžete ho s sebou běžně vozit.
Existuje i další typ biče, přímo použitelný pro osobní ochranu - kozácký - viz odkaz. Historické prameny uvádějí, že se do jednotlivých pramenů kůže vplétaly např. olověné kuličky pro větší razanci úderu (tím vás nijak nenavádím). I kozácký bič je skladný, lze jej vozit u sedla, a v případě potřeby vám udělá rohodně větší službu než slabá tušírka. Obtěžující psi si jeho úderu zcela jistě všimnou...Jeho výhodou je i to, že při zacházení s ním není třeba tolik cviku jako se standardním honáckým bičem.
http://www.bice.cz/kategorie-produktu/bice-kozacke/.
Ty kozácké biče mi připadají jako dobrá varianta. Dá se s nimi trochu naučit i bez dozoru zkušených? Už cosi čtu o bojovém umění systéma, o kterém se zmiňují na stránce výrobce bičů.
Ano, kozácký bič je skvělý...na drbání i na obranu, např. zde:
https://www.youtube.com/watch?v=On1y5Q2P0Fs
Ryabko je legenda
No manžel je taky jednoznačně pro teleskopický obušek, říkal mi to hned včera, takže kupovat ho budeme určitě a budu ho vozit s sebou na sedle. Jen doufam, že už nebudu muset nikdy zjišťovat, jestli není moc krátký, protože i včera byla 110cm tušírka pořád málo - ti psi byli strašlivě rychlí, takže ne každá rána padla na "úrodnou půdu". Plynovku doma máme, ale je pravda, že toto prostě není pro každého. Myslím, že vystřelit z ní po živém bych asi nedokázala...
saola
napsal(a):
Na psy se nadává proto, že ten průser dělají oni, nikoliv páneček. Nemám toto klišé ráda - pejsek za nic nemůže, může za to vždy jeho majitel - právně ano, ale v reálu ne. Pokud vás napadne pes, bráníte se psovi, nikoliv pánovi. A mnoha plemenům psů (např. typu bull) prostě nemáte šanci se holýma rukama ubránit, takže skutečně by tito psi neměli patřit do rukou běžných majitelů. ALe to bohužel nikdy legislativně neprojde.
Pokud vám uteče kůň z blbě zajištěného výběhu a způsobí někde v panice nehodu, řekla bych, že za to můžete nejenom právně. Stejně tak ti psi - někdo musel způsobit, že se narodili, dostali se k nezodpovědnému majiteli, který nezvládl výchovu a dopustil, aby pobíhali nezajištění v prostoru, kde napadli zadavatelku. Zvíře se chová jako zvíře, čili jak mu velí jeho přirozenost. Psi ze svého pohledu nedělali nic špatně. Na vině jsou lidi a není to klišé.
K tomu navrhovanému omezení držení bull plemen - drtivá většina psů, které vidíte a považujete za pitbuly nebo stafordy, jsou kříženci typu bull, případně psi bez PP. Čili nijak u nich nelze dokázat plemennou příslušnost. Takže to omezení nikoli bohužel, ale bohudík, snad nikdy neprojde. Nedovedu si představit, podle jakých kritérií by se posuzovalo, který pes ještě spadá do "nebezpečné" kategorie a který už ne.
Laici obvykle netuší, že opravdu čistý pit nebo staford by měl mít v genech naprostou megalásku a neagresivitu k lidem. Tito psi jsou nebezpeční, když už, pro jiné psy stejného pohlaví.
Nemám doma bull plemeno, ale přiznávám, že jsem si vypěstovala dost slušnou alergii na hysterii kolem těchto psů.
Připadá mi jako zajímavý paradox, že pastevecká plemena psů (kavkazany, středoasijaty apod.), považuje většina laiků za dobromyslné médi a přitom jsou to obři kolem 70 kg a pokud mají pocit, že je ohrožen jejich majitel či svěřený prostor, neváhají zabít - a dalo by se říct, že to mají i v "popisu práce". Naštěstí tito psi nejsou až tak v módě a pořizují si je převážně lidi, kteří vědí, co mají doma.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tady je skutečný test.Já nestřílel já jsem na pejsky moc hodnej.
Další z mých skutečných zážitků:
1.dobře krmená tybetská doga VS. KO pepřový sprej(střela)6m dosah
zásah sprejem cca z 3-4m do tlamy a čenichu, pes asi 15vteřin zuřivě štekal a vrčel dál, poté ze jaksi zakuckal a začal chrčet :D, ale byl stále schopný útoku!
2.Vlčák VS. Revolver Kurier(náboje CS)
výstřel cca z 2m přímo do tlamy, okamžitá reakce=šok z výstřelu a následné působení látky CS=pes s jekotem utekl asi 15m a pak se snažil zbavit CSlátky, ale marně.
eenika
napsal(a):
No manžel je taky jednoznačně pro teleskopický obušek, říkal mi to hned včera, takže kupovat ho budeme určitě a budu ho vozit s sebou na sedle. Jen doufam, že už nebudu muset nikdy zjišťovat, jestli není moc krátký, protože i včera byla 110cm tušírka pořád málo - ti psi byli strašlivě rychlí, takže ne každá rána padla na "úrodnou půdu". Plynovku doma máme, ale je pravda, že toto prostě není pro každého. Myslím, že vystřelit z ní po živém bych asi nedokázala...
Běžné rozměry volně prodejných teleskopických obušků v otevřeném stavu jsou 50 až 70 cm - tak abyste nebyla překvapená, jak je to krátké
Osobně bych upřednostnila tu nagajku, tedy kozácký bič, ale samozřejmě - je to vaše volba, a chápu, že cena dobrého kozáckého biče je prostě jinde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Pokud člověk chce opravdu něco spolehlivého...
https://www.youtube.com/watch?v=EBgMelo8-Es.
saola
napsal(a):
Já žádné příběhy bullíků mazlíků psát nebudu, nemám doma ani jednoho, ale existují ještě daleko více nebezpečné plemena, která to mají v genech, v případě bull je to jen špatná výchova, ale ano, jako vždy, budeme nadávat - je to bull, je to haj*l pes, nejhorší na světě, co jiného čekat...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud člověk chce opravdu něco spolehlivého...
https://www.youtube.com/watch?v=EBgMelo8-Es.
Svi*ě čínský
polárka.15
napsal(a):
Já žádné příběhy bullíků mazlíků psát nebudu, nemám doma ani jednoho, ale existují ještě daleko více nebezpečné plemena, která to mají v genech, v případě bull je to jen špatná výchova, ale ano, jako vždy, budeme nadávat - je to bull, je to haj*l pes, nejhorší na světě, co jiného čekat...
Ale nechte toho uz. S averzi na tyto plemena jsem se pochopitelne nenarodila, to jen zkusenosti. Jen v mem blizkem okoli byly bulici 4, vsichni nakonec musely pryc, neni to pes pro kazdeho, agresivita a precvakavacky se u nich projevovaly uz ve stenecim veku. Jednoho jsme musely odtrhavat zakousnuteho z obliceje meho maleho brasky, jeden zabijel psy na potkani, dalsiho jsme take musely odtrhavat z kone, s poslednim se bal jeho majitel zustat i zavreny v aute. Netvrdte mi prosim, ze je to pes stejny jako treba labrador, kazde plemeno bylo vzdy k necemu slechteno. Zatim se mi stalo jen jednou, ze si s mym psem bulik hral a nechtel mu vyrvat jatra z tela.
polárka.15
napsal(a):
Ano, za to, ze labrador miluje vodu nemuze pes, ale jeho majitel. Ze je A1/1 temperamentni take nemuze kun, ale jeho majitel.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Viktora
napsal(a):
Ale nechte toho uz. S averzi na tyto plemena jsem se pochopitelne nenarodila, to jen zkusenosti. Jen v mem blizkem okoli byly bulici 4, vsichni nakonec musely pryc, neni to pes pro kazdeho, agresivita a precvakavacky se u nich projevovaly uz ve stenecim veku. Jednoho jsme musely odtrhavat zakousnuteho z obliceje meho maleho brasky, jeden zabijel psy na potkani, dalsiho jsme take musely odtrhavat z kone, s poslednim se bal jeho majitel zustat i zavreny v aute. Netvrdte mi prosim, ze je to pes stejny jako treba labrador, kazde plemeno bylo vzdy k necemu slechteno. Zatim se mi stalo jen jednou, ze si s mym psem bulik hral a nechtel mu vyrvat jatra z tela.
Byli ti psi čistokrevní s PP?
Byli vychovaní a poslouchali majitele, který byl na dosah, zkušený a normální (příčetný, žádný skin, rasista nebo podobná existence, žádný extremista ani chudáček, který si držením zlého psa zvyšoval sebevědomí, o psa se stará, vychovává ho, vede ho a pečuje o něj, cvičí ho a socializuje atd.)?
Pokud je třeba jen na jednu otázku odpověď ne, pak je tento Váš příspěvek úplně zbytečný. Pokud je odpověď ano, tak máte neuvěřitelnou smůlu. Oni ti psi (všichni psi) skutečně mohou být bezdůvodně agresivní, aniž by to byla něčí vina, a to konkrétně ze zdravotních důvodů; takový nádor na mozku dokáže udělat nepříčetného agresora z jakéhokoli psa a u psů s touto silou stisku je to skutečně průser. Ale domnívám se, že to byste toho psa z brášky nesundali...
Moje babička (ano, babička) měla pitbula, s papíry. Se psem nikdy problém nebyl, ale hlídač to byl. Žádný průser se nikdy nestal, pes na nikoho nezaútočil, poslouchal.
Doma jsme měli středoasiata, lepšího psa jsme neměli. Pak se pořídil druhý...bohužel s chorou psychikou,2x mě škaredě porval (zaútočil bezdůvodně, bez varování). Byl to úplný opak toho prvního. Vychovat se nedal, ale doma ho nechtěli dát pryč, i když byl zlý i na ně. Byl to pes na utracení (možná nádor na mozku, těžko říct, ale byl takový od narození, nikdy mu nebylo ublíženo). Vadné chování psa nemusí být jen v lidech, ale může to mít pes i vrozené, nejspíš jen nějaké chorobě. Navíc když je nějaké plemeno v módě, do chovu jde kde co, což je taky velká chyba. Hlavně ať je byznys.
V každém případě lidi si často pořizují plemena psů, na které nemají...a nebo se mu dostatečně nevěnují, průser je pak na světě.
Anna 144

XXX.XXX.150.59
Na Vašem místě bych celou věc oznámila orgánům činným v trestním řízení. Ti si již majitele psa najdou ať podle jména či telefonního čísla.Dále bych písemně vyzvala osobu k zaplacení částky za veterinárního lékaře, sedlo a jiné náklady - doporučuji zajít za právním zástupcem, abyste nic neopoměla. Pokud nezaplatí, tak bych podala žalobu k soudu. Lidé jsou velice laksní a své závazky neplní. Přeji Vám hodně úspěchu a pevné nervy v řešení této záležitosti.
farfar

XXX.XXX.48.22
Zakladatelko, jak už tu všichni radí, opravdu to raději nahlašte, kromě veterináře i na policii, ať je to úředně zaprotokolováno.
Bohužel se může stát i to, že Váš kůň bude pod sedlem využitelný nadále jen omezeně, nebo i nevyužitelný - to pokud by se u něj vyvinul panický strach ze psů natolik, že by byl životu nebezpečný poud by nějakého potkal... a to se stát může, bohužel :(
Slyšela jsem o hříběti, které napadl pes na louce, fyzicky se z toho dostalo, ale psychicky už nikdy, a kdykoliv pak už jako dospělý kůň viděl i jen zdálky psa, propadal panice tak že byl opravdu nebezpečný...
Proto nechte všechno řádně zaevidovat, protože kdyby něco, můžete pak žádat i náhradu škody za sníženou využitelnost koně.
Bohužel ty roky práce s ním, a ten pocit marnosti a lítosti, se žádnými penězi zaplatit nedá, já vím :(.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Svi*ě čínský
Kdyby jenom čínský. Všichni jsou to čuňata úplně stejný.
To je strašná príhoda a súcitím s vami. Veľmi.
Presne z toho dôvodu svoje kone podporujem a chválim, ak odkopnú útočiaceho psa, žiaľ, príležitostí mali dosť, kobyla má svoje pravidlá a zbytok stáda ich odkukalo.
Akonáhle to začína vybrechávať a cvakať okolo zadných nôh, odkopne to a je za to pochválená. Všetci sú.
Ale ako už bolo napísané vyššie, jeden pes nie je problém, ale dvaja...zažili sme to s dvoma nemeckými dogami, neodvolateľnými, majiteľ nablízku, ale nezmohol nič, našťastie sme boli dve na dvoch koňoch a mali sme tušírky a tie dogy zrovna neboli z rodu najinteligentnejších.
Čo sa pitobulloidných plemien týka, neverím im a nemám ich rada, videla som útok staforda, ktorý súžil s koňom 8 rokov, zrazu mu preplo a koňa napadol, až ho položil na zem, kôň ale je typ, ktorý sa aktívne bráni a nejako psa prikľakol a potom ho skopal, ale musel mu naložiť dosť veľa, aby pes definitívne dal pokoj. Pes sa mu zahrýzal a miestami aj visel z brucha a slabín.
Bola som tam s majiteľkou toho psa a koňa, tam sme si ani neškrtli, dva krát som sa zamotala do psej bitky a dva krát ma zašívali, odvtedy bohužiaľ, bojím sa, obe zvieratá boli navoľno, proste normálne boj o život, bolo to príšerné.
Pes bol socializovaný, chodil na cvičák, domáci miláčik, bežne chodil ku koňom a zrazu...
Nemám radu, ja sa zbraní bojím a hlavne sa bojím toho, že by som tým zranila seba, alebo toho, koho som akurát nechcela.
Jedine podporovať kone, ak sa aktívne bránia útoku.
A mať šťastie a priaznivé okolnosti na svojej strane, dotyčných by som ale asi rozmetala na sociálnych sieťach, minimálne, už len pre výstrahu majiteľov ostatných koní a psov.
Udělalo se mi úplně špatně, když jsem to četla.
Také jsem se setkala se psem, kterého pán neovládal, měl ho krátce a ani nevěděl, jak se k psovi chovat, co k němu vysílá za signály. Pes kobylu kousal do nohou, chtěl si hrát, kobyla tak "nadšená" samozřejmě nebyla. Já také ne, stály jsme ve svahu na cestičce, nad hlavou jsem měla dost silnou větev, vedle sebe kmen. Po dohodě s majitelem, který nebyl schopen si psa odchytit, jsem hafana přetáhla dlouhou drezúrní tušírkou. Trefila jsem hlavu a pes to sice nevzdal, ale držel alespoň odstup. Posléze se pan majitel rozhodl, že psa od nás odežene. Začal tedy poskakující kobyle točit před hlavou vodítkem a máchat rukama.
Musím říct, že mě překvapilo, že mě kobyla nenarazila na větev ani na strom, že jsme to zvládly bez zranění. Na danou situaci a její povahu to snášela velmi statečně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Protože lidi jsou nezodpovědná banda a ta nezodpovědnost přitáhla z USA.Nevím proč se něco tak pitomého šíří po světě jak lavina.Nemám proti nim nic, ale výchovu mají snad jednu z nejhorších na světě a cpou to všude jako vzor.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Protože lidi jsou nezodpovědná banda a ta nezodpovědnost přitáhla z USA.Nevím proč se něco tak pitomého šíří po světě jak lavina.Nemám proti nim nic, ale výchovu mají snad jednu z nejhorších na světě a cpou to všude jako vzor.
Ono to není jen USA. Spousta malých Italů, Němců a dalších jsou na tom podobně. Viz Dánové a demolice hotelů.
Sama jsem zažila kluka (Itala), co si kopal s kopačákem v odletové hale, okopával kufry a trefil se i do cestujících, jeho matka si hrála na mobilu a otec u kufru dělal, že tam není. Reakce na to, že klučina obtěžuje okolí, nijaká, že se válí v šatech po zemi, žádná, omluva ostatním "okopaným" žádná.
Byla jsem první a jediný člověk, kdo kluka vykázal od svého kufru a posunkem mu sdělil, že tady teda ne. Byl velmi překvapen( asi se mu to stalo poprvé), ale kupodivu to respektoval. Ostatní tiše trpěli, ani míčem trefený pán se nijak neohradil. Proč by tedy kluk v kopání na malém prostoru nepokračoval, že?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Joo vždyť říkám že se to šíří po celém světě.Napadlo Vás proč ti uprchlíci někdy? Viděli jste reakci USA na odchod VB z EU? Do roka je ámen s celou EU.Stojí proti ní tři největší velmoci světa..To nikdy neustojí.

Dotaz: Mám to stejně. Taky jsem často jediná, kdo se v takových případech ozývá. Ale já mám pořád pocit, že žiju ve svobodné zemi. A chci se tak cítit. Jakmile mě někdo omezuje, myšleno někdo, do na to nemá právo a jen pro svou potěchu mi škodí, tak se ozvu. Jo, jsem tím občas neoblíbená, ale je mi to v tu chvíli jedno. Lidi kolem mě (a tím nemyslím jen rodinu) to berou v pohodě a vlastně někteří rodiče ze školky jsou rádi, že to "vezmu za ně" - říct něco "omezujícího" jejich dítěti... kam ten svět spěje, že?
napsal(a):
Dotaz: Mám to stejně. Taky jsem často jediná, kdo se v takových případech ozývá. Ale já mám pořád pocit, že žiju ve svobodné zemi. A chci se tak cítit. Jakmile mě někdo omezuje, myšleno někdo, do na to nemá právo a jen pro svou potěchu mi škodí, tak se ozvu. Jo, jsem tím občas neoblíbená, ale je mi to v tu chvíli jedno. Lidi kolem mě (a tím nemyslím jen rodinu) to berou v pohodě a vlastně někteří rodiče ze školky jsou rádi, že to "vezmu za ně" - říct něco "omezujícího" jejich dítěti... kam ten svět spěje, že?
Já vydržím hodně, ale někdy se to fakt nedá. Musím říct, že od dob práce v zoo mám na tohle asi moc přísný názor, ale denně několikrát se tam člověk setkával s naprostou nevýchovou a lhostejností.
Mám snad já okřikovat cizí dítě, aby nehlučelo, že se s rodiči neslyšíme? Oni to neudělají a překřikují ho, mne pak nutí, abych zvyšovala hlas taky. Když má člověk takových dětí víc za den, je vyřvaný. O hmotce a chybě v pokladně ani nemluvím. Stejně tak bych si neměla "bránit" vystavené zboží za sklem okénka a klávesnici pokladny, neměla bych trnout, že vysunovací okénko dítěti spadne na ruce, že dítě balancující na podezdívce spadne a praští se hlavou o železné zábradlí za ním, že se příliš naklání (protože stojí na kamenech) a může sletět na dráty výběhu atd. Člověk kolikrát žasne, jak málo ti rodiče zodpovědní jsou. A ještě jsou dotčeni, když je člověk slušně upozorní, že by malé dítě nemělo sedět na zábradlí medvědího výběhu, nemělo by strkat ruce skrz plot, vstupovat do výběhů do bezprostřední blízkosti zvířat atd. O krmení zvířat v zoo už ani nemluvím.
Co chceme, když tyhle děti nevychovávají nevychovanci? Děti z gymplu zničily (rozlámaly) v zahradě během exkurze okrasný strom. Jejich učitel jen přihlížel. Rodiče jdou příkladem a přes cedulku zákazu krmení zvířata futrují - třeba koně řízkem, pižmoně nějakým provazem (oba zemřeli) aj. Každý má plnou pusu svých práv, ale o povinnostech se moc nemluví. Ohleduplnost se kamsi vytratila.
Asi zním jak stará babka láteřící nad poměry. Ale je to spíš vyhoření po těch letech práce s "lidmi". Samozřejmě, že je i část slušných lidí a člověk je za ně moc rád, ale ti "problémoví" prostě člověka tak nějak víc ovlivní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
To po nás ještě začnou střílet třeba. V USA dost v módě teď. Mě tahle doba zkrátka příde k smíchu.Někdo nám vytvoří problém vlastně uměle a pak nám za prachy nabídne a nebo dokonce přikáže řešení následků.Příčinu je dokonce zakázáno byť jen zmiňovat.Tak si užívejme tu svobodu a demokracii. Víme vůbec co to je?
Dobrý, riešenia:1.Ak sa dá, tak treba s koňom zdrhnúť.
2.Ak nie, tak treba koňa otočiť čelom na psa a nacválať priamo na psa-ideálne po psovi poskákať.Ak ich je viac, tak pekne po poriadku jedného potom ďalšieho
Príklad z môjho života.Ideme s dcérou na koňoch do kopčeka cca 100m.Na horizonte 2-3 ľudia so psami, mali dosť času psov odvolať, no nepodarilo sa im to s jednou Argentínskou dogou, pes sa rozbehol za dcérou v cvale, stočil som koňa a tryskom po psovi-pomohlo to.Ďalší raz som videl ako pitbul nás zbadal skôr ako jeho pán a vyštartoval za nami i s dlhým stopovacím popruhom -vchádzali sme do lesa, nebolo kde cválať.Dcére som povedal nech pokračuje a ja som sa otočil a nacválal som na pribiehajúceho psa, bol veľmi prekvapený a otočil sa, ako utekal a kôň mu skákal po tom popruhu, tak bol veľmi prekvapený, že čo sa deje.Pribehol majiteľ celý upachtený, zobral si psa-nič som mu ani nepovedal, lebo on i pes boli dosť šokovaný a bolo vidieť že si to zapamätajú.
Ps.Pitbul či už s PP, alebo bez, pokiaľ je zdravý a má milujúcu rodinu, ktorá má kynologické skúsenosti je jeden z najlepších psov
Palo SK.
Mě stalo v podstatě to samé naštěstí kobyla je už starší a zkušená a tenhle pes nebyl tam úplně Pitt-Bull byl to nějaký kříženec ale z nějakého Amerického plemene něco na stoprocent něco měl..
Kobyla zůstala stát když se za námi rozběhnul když na ni začal dorážet jenom sklopila uši vyndala jsem nohu ze třmenu a odkopla jsem ho..ale za chvíli se vrátil tak jsem mu dala bičem.Díky bohu ho to asi dost bolelo a pak už ho majitel chytil a dobrovolně zaplatil odškodnění(3 000 Kč)a omluvil se mi.. Že prý bude psa vodit na vodítku...
Kéž by bylo více takových lidí.
94horse10

XXX.XXX.91.25
Chvalabohu sa mi nič podobné na vychádzke nestalo, ale mám riadny problém, ktorý sa tiež týka psa a koňa. Naše kone majú pastvinu vedľa cyklistického chodníka, na oplotku máme jasne napísané : NEKRMIŤ, NEPRIBLIŽOVAŤ SA, samozrejme, že to každý nerešpektuje, ale to by neboli Slováci :D išla som po dvore a počujem strašný vreskot smerujúci z pastviny. Utekám smerom tam a jeden pán s jeho dcérkou stojaci pri oplotku kričia na ich orieška, ktorý ho podliezol a naháňal kone. Bohužiaľ moja kobyla mu uštedrila 4 kopance a pes ostal ležať mŕtvy :/. Momentálne mám problém s políciou, čo mám robiť ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
94horse10
napsal(a):
Chvalabohu sa mi nič podobné na vychádzke nestalo, ale mám riadny problém, ktorý sa tiež týka psa a koňa. Naše kone majú pastvinu vedľa cyklistického chodníka, na oplotku máme jasne napísané : NEKRMIŤ, NEPRIBLIŽOVAŤ SA, samozrejme, že to každý nerešpektuje, ale to by neboli Slováci :D išla som po dvore a počujem strašný vreskot smerujúci z pastviny. Utekám smerom tam a jeden pán s jeho dcérkou stojaci pri oplotku kričia na ich orieška, ktorý ho podliezol a naháňal kone. Bohužiaľ moja kobyla mu uštedrila 4 kopance a pes ostal ležať mŕtvy :/. Momentálne mám problém s políciou, čo mám robiť ?
Nic pes vnikl na váš pozemek, naopak vy můžete zkusit uhánět majitele psa že pes zranil koně. Koně jste měla zabezpečeného ve výběhu dle normy. Chyba lidí že oni si nezabezpečili psa vodítkem a pustili ho k vám.
94horse10
napsal(a):
Jeden náš známý má chlaďasku ve stádě s kravami, je ostřejší než pes(ta kobyla )Okolo ohrady se mu prošla ženská s nevychovaným vlčákem, který vběhl mezi krávy, chlaďaska ho zabila .majitelka ale přes veškerou snahu opravdu nevysoudila nic, takže asi tak..
Nám se taky už několikrát stalo, že koně vážně poranili cizího psa, který je honil v ohradě a taky na nás nic nevysoudili. Jako je mi to líto, ale pokud jde člověk se psem někam, tak si musí uvědomit, že tam je majetek jiných lidí a mít psa na vodítku, pokud chtějí chodit bez vodítka, ať chodí do parků pro psy nebo si koupí vlastní pozemek.
Jinak několikrát se mi stalo, že psi skákali po mém koni (bez kousání), koně máme hodné, ale když to opruzování psem trvá delší dobu, tak po něm začnou šít. Jednou se u nás v lese dlouhou dobu potuloval bernardýn. Zezačátku byl hodně plachý, potom už byl drzejší a vyvrcholilo to honem na něj, když v lese vážně pokousal několik lidí. V té době jsem s sebou nosila po kapsách pepřák a paralyzér. Musím říct, že pepřák moc nezabíral, ale paralyzérem se mi nějakou náhodou podařilo ho trefit do oblasti čumáku nebo tlamy a utekl. Po pár dnech ho nakonec zdejší myslivci zastřelili (i když nejsem pro střílení toulavých psů, tak tady to bylo naprostá úleva!)
Beze zbraně (paralyzér, sprej, nůž, ...) ale pravděpodobně nic jiného než jim utéct není..
eenika
napsal(a):
Ať je pes jakýkoli, tak ho má mít majitel pod kontrolou nebo se nebát zasáhnout. Musím říct, že mám fenu kříženou rotvajlera s německým ovčákem. Je to naprosté zlatíčko, ale jelikož nemáme kolem domu plot a jednou procházeli nějací lidé s menším pejskem, který ji vlezl do boudy (měla otevřený kotec) a chtěl jí sebrat kost, ona ho chytla za krk a nechtěla ho pustit. I přesto, že tam ten pes neměl co dělat, jsem hned fenu chytla a jelikož neměla zrovna obojek (jinak bych ji trošku přiškrtila, aby pustila) mě nenapadlo nic jiného, než ji otevírat tlamu holýma rukama. Nakonec jsem měla dodrápaný ruce do krve (nekousla mě, jen jsem si je pořezala o její ostré zuby). Ale jak jsem jí tu tlamu otevřela a chvilku ji uklidnila, tak zase zlatý psisko.. Pes měl prokousnutou kůži, ale nic vážného, pravděpodobně díky mému rychlému zásahu..
Tím chci jen naznačit, že ať je situace jakákoli a majitel bude jakkoli poraněn, neměl by být "baba" a zasáhnout co nejrychleji, aby tomu cizími člověku (psovi, koni, ...) bylo co nejméně ublíženo.. Toť můj názor. Pokud se někdo bojí vlastního psa, měl by ho svěřit odborníkům a sám si už nikdy víc dalšího nepořizovat (to samé platí s koňmi apod.)..
Tak děkuji za tuhle diskuzi. Zakladatelko, jak to nakonec dopadlo? Náš příběh tady:
https://www.facebook.com/pavlina.ludvigova.7/posts/1937874582909224?pnref=story.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Moc přeji koníkovi aby se uzdravil a pokud možno i psychika byla nedotčena. Snad to nikoho dalšího nepotká.

Ahoj, sepsala jste to velmi hezky. Moc ošklivý zážitek. Držím palce!
pajina
napsal(a):
Tak děkuji za tuhle diskuzi. Zakladatelko, jak to nakonec dopadlo? Náš příběh tady:
https://www.facebook.com/pavlina.ludvigova.7/posts/1937874582909224?pnref=story.
No koukám, že jste měla taky "pěkný zážitek"... Můj valach se z toho nakonec naštěstí dostal bez nějaké psychické újmy, ale musím se přiznat, že po této akci mám spíš schízu já. První měsíce po tom, co se nám to stalo, jsem chytala doslova paniku z každého puštěného psa na poli. A to až takovým způsobem, že stačil pes několikset metrů před námi a já to rychle otáčela směr domů, popř. pokud jsem jela s kamarádkou, tak jsem zůstala stát a ta jela napřed za majitelem, ať si psa chytí. Dodnes na každého volám už z dálky ať si psa pacifikuje a bez pepřáku a teleskopického obušku nevyjíždím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
eenika
napsal(a):
No koukám, že jste měla taky "pěkný zážitek"... Můj valach se z toho nakonec naštěstí dostal bez nějaké psychické újmy, ale musím se přiznat, že po této akci mám spíš schízu já. První měsíce po tom, co se nám to stalo, jsem chytala doslova paniku z každého puštěného psa na poli. A to až takovým způsobem, že stačil pes několikset metrů před námi a já to rychle otáčela směr domů, popř. pokud jsem jela s kamarádkou, tak jsem zůstala stát a ta jela napřed za majitelem, ať si psa chytí. Dodnes na každého volám už z dálky ať si psa pacifikuje a bez pepřáku a teleskopického obušku nevyjíždím.
A dobře děláte s tím pepřákem a obuškem.Lepší je zbraň mít a nepotřebovat jí, než jí nemít a potřebovat jí.Je vaše právo bránit svůj život, zdraví a majetek.Já osobně nosím zbraň ostrou a první dva náboje jsou pepřové a pak teprve ty s nápisem "odpočívej v pokoji".Vím že pacifisti budou protestovat, ale ti ať si plní hřbitovy a nemocnice jak chtějí.Teprve až když tu bezmoc člověk zažije na vlastní kůži se názory změní co se týče zbraně.Zbraně také mnoha neštěstím v rukou odhodlaných a slušných spoluobčanů zabránili.O tom se ale moc nepíše.
eenika
napsal(a):
Jj. Spíš jsem měla na mysli, jaké měl váš koník zranění a jestli jste to nakonec řešili na policii, či jak to probíhalo. Jinak ano, teleskopický obušek, pepřák, oboje si budu kupovat. Tohle už opravdu zažít nechci. Zatím jsme také byli třikrát venku, koník se docela bojí - dřív by se na něm dalo dříví štípat, teď pořád kouká a já samozřejmě taky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A dobře děláte s tím pepřákem a obuškem.Lepší je zbraň mít a nepotřebovat jí, než jí nemít a potřebovat jí.Je vaše právo bránit svůj život, zdraví a majetek.Já osobně nosím zbraň ostrou a první dva náboje jsou pepřové a pak teprve ty s nápisem "odpočívej v pokoji".Vím že pacifisti budou protestovat, ale ti ať si plní hřbitovy a nemocnice jak chtějí.Teprve až když tu bezmoc člověk zažije na vlastní kůži se názory změní co se týče zbraně.Zbraně také mnoha neštěstím v rukou odhodlaných a slušných spoluobčanů zabránili.O tom se ale moc nepíše.
No, jako meifi, nezlobte se na mne, ale ohledně možnosti efektivního použití zbraně (ostré, střelné) v takovém konfliktu plácáte nesmysly... Chtěla bych vidět běžného držitele/nositele zbraně kat. B (a pro zjednodušení se bavme pouze o variantě pistole/revolver, nikoliv o typu brokovnice s krátkou hlavní), jak na rozjančeném koni, který se panicky brání tvrdému útoku psa/psů, takovou zbraň použije. Je velká pravděpodobnost, že se za a) vůbec netrefí (nicméně výstřel třeba alespoň možná psy odstraší, ale možná spíše doleká koně), za b) trefí vlastního koně, za c) trefí někoho nevinného okolo a možná, když budou hvězdy nakloněny, za d) trefí psa/psy. O legislativní stránce takové obrany při současné protizbrańové náladě ve společnosti ani nemluvě. Měl byste navždy papíry v čistírně, ani byste nestačil říci děkuju.
A od pepřáku si slibujete konkrétně co? Psovi v rauši je to jedno, navíc pepřáky jsou buď typu spray (takže velký oblak aerosolu, což oči a nozdry koně rozhodně nepotěší, nebo forma tzv. tekuté střely, takže se kruhem vracíme k tomu, že trefit se na relativně malý cíl v podobě hlavy psa nebude úplně snadné.
To mi připadá jako hodně neefektivní způsob obrany.
Upřednostňuji těžký bič, pokud máte natrénováno, trefíte se i ze sedla a i pes typu bull si sakra všimne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
saola
napsal(a):
No, jako meifi, nezlobte se na mne, ale ohledně možnosti efektivního použití zbraně (ostré, střelné) v takovém konfliktu plácáte nesmysly... Chtěla bych vidět běžného držitele/nositele zbraně kat. B (a pro zjednodušení se bavme pouze o variantě pistole/revolver, nikoliv o typu brokovnice s krátkou hlavní), jak na rozjančeném koni, který se panicky brání tvrdému útoku psa/psů, takovou zbraň použije. Je velká pravděpodobnost, že se za a) vůbec netrefí (nicméně výstřel třeba alespoň možná psy odstraší, ale možná spíše doleká koně), za b) trefí vlastního koně, za c) trefí někoho nevinného okolo a možná, když budou hvězdy nakloněny, za d) trefí psa/psy. O legislativní stránce takové obrany při současné protizbrańové náladě ve společnosti ani nemluvě. Měl byste navždy papíry v čistírně, ani byste nestačil říci děkuju.
A od pepřáku si slibujete konkrétně co? Psovi v rauši je to jedno, navíc pepřáky jsou buď typu spray (takže velký oblak aerosolu, což oči a nozdry koně rozhodně nepotěší, nebo forma tzv. tekuté střely, takže se kruhem vracíme k tomu, že trefit se na relativně malý cíl v podobě hlavy psa nebude úplně snadné.
To mi připadá jako hodně neefektivní způsob obrany.
Upřednostňuji těžký bič, pokud máte natrénováno, trefíte se i ze sedla a i pes typu bull si sakra všimne.
Já se na Vás nezlobím. Bral jsem to spíš z hlediska sebe když na koni nejezdím, tak nemusím seskakovat.Pokud bych svého koně bránil, půjdu dopředu proti psovi a pokusil bych se útok nasměrovat na sebe.Jasný že kůň by mi utekl, ale nic víc by se snad nestalo.Nemějte obavy o moje papíry, protože tady se jedná o naprosto regulérní ochranu života a zdraví.Znám osobně několik lidí co bohužel takto sprovodili psa ze světa a papíry jim nikdo nesebral.Proč taky? A proti zbraňová nálada je kde?Myslíte to jak stoupá počet žadatelů o zbrojní průkaz?
Dokonce při použití zbraně k nutné obraně mám za povinnost to neprodleně hlásit na policii.Takže majitel psa se má na co těšit ať chci nebo nechci.To víte veřejné ohrožení není sranda a může to dopadnout i odnětím svobody.Jinak krátkou brokovnici mít nemůžete, protože spadá do zakázaných zbraní kategorie A.Ovšem ruku na srdce, mě se hnusí střílet na jakékoli zvíře.Zkrátka každý se brání jak umí a dle dostupných prostředků.Mě osobně již střílení nebaví a zbraně mám jen kvůli zálibě v technických řešeních.Občas na střelnici se vyženou pavouci z hlavní, ale to jen tak aby se neřeklo.
pajina
napsal(a):
Jj. Spíš jsem měla na mysli, jaké měl váš koník zranění a jestli jste to nakonec řešili na policii, či jak to probíhalo. Jinak ano, teleskopický obušek, pepřák, oboje si budu kupovat. Tohle už opravdu zažít nechci. Zatím jsme také byli třikrát venku, koník se docela bojí - dřív by se na něm dalo dříví štípat, teď pořád kouká a já samozřejmě taky.
Valach je cuttingová linie, takže psům uskakoval jak srnka a díky tomu (a asi i dlouhým chlupům) se do něj nedokázali zakousnout, takže vyvázl s několika krvácivými rankami a kulhal (což pak sám rozchodil), takže naštěstí nic, co by potřebovalo veterinární péči. o policii jsme samozřejmě uvažovali a díky tomu, že brácha tehdá dělal u zásahovky, tak kluka - majitele znal - jako pěkného grázlíka už s nějakými průšvihy. Nicméně přesně tyhle typy mají vždycky holý zadek, takže co bych si na něm vzala - nic...
Každopádně předpokládám, že si kluk z toho opravdu vzal ponaučení, protože z toho byl opravdu viditelně v šoku a nešťastný, takže si nejspíš asi rozmyslí, kdy a kde psy bude pouštět, popř. co by se dalo ještě udělat v jejich výcviku.

Omyl, pardon.

Viktora
napsal(a):
A proč by si nemohl " normální " člověk pořídit takového psa ? Lidi myslím, že by si měl každý vyzkoušet tohle plemeno mít doma. Jelikož ten ZABIJÁK pes, je takový, jakého si ho vychovate ! Máme již 4 letou fenku, a sama za sebe mohu říct, že ten pes není takový jak ho každý vidí. Je to mazel ( ať s lidma či zvířaty ) koně, ovečky, vše pes respektuje. Na druhého psa ani na fenu nikdy nezautocila, a pochybuji, že by to někdy udělala. Je to proste o vychove, !
napsal(a):
A proč by si nemohl " normální " člověk pořídit takového psa ? Lidi myslím, že by si měl každý vyzkoušet tohle plemeno mít doma. Jelikož ten ZABIJÁK pes, je takový, jakého si ho vychovate ! Máme již 4 letou fenku, a sama za sebe mohu říct, že ten pes není takový jak ho každý vidí. Je to mazel ( ať s lidma či zvířaty ) koně, ovečky, vše pes respektuje. Na druhého psa ani na fenu nikdy nezautocila, a pochybuji, že by to někdy udělala. Je to proste o vychove, !
Zbytečně plýtváte energií, to napíše jen člověk, který psům opravdu nerozumí,...