Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tráva12

18.4.2017 12:58
Tráva12

XXX.XXX.44.117

Prosím o radu. Koně mám ustájeného v komerční stáji, kde v ohradě není žádná tráva. Nemám ani možnost ho jít někam na louku napást, protože v okolí žádná louka není. Máme tu ale kus lesa, kde teď roste pěkná zelená tráva, ale protože se v tom nevyznám, nejsem si jistá, jestli ho tam můžu vzít a nechat ho napást. Aby nesežral nějaké jedovaté byliny. Vyhlídla jsem si místa, kde je jen zelená tráva a nic nekvete, ale co já vím, co to je za trávu. Les je listnatý (buky, duby, břízy, si myslím).
Děkuji.

18.4.2017 14:27
Malkina

XXX.XXX.170.147

Jsem si celkem jistá, že v lese se pást nesmí.Tak abyste z toho neměla malér spíš vy než kůň..

Tráva12

18.4.2017 14:43
Tráva12

XXX.XXX.44.117

Nemyslím pasení jakože tam koně vyženu a nechám ho pást. Myslím pasení takové, že na vyjížďce slezu ze sedla a nechám ho kousat trávu kolem cesty. Aby se aspoň na chvilku dostal k zelenýmu. Nenapadlo mne psát to takhle dopodrobna, když je dotaz navíc zaměřen na "ne/jedovatost" lesních travin smajlík.
Navíc majitel lesíka a pozemků okolo je můj ustajovatel a ten mne za tohle určitě pokutovat nebude, i kdybych tam koně nechala dva dny smajlík.

Děkuji za příspěvky k tématu smajlík

a

18.4.2017 15:00
a

XXX.XXX.9.39

Problém je, že je-li to v lese, je úplně jedno komu patří. Vztahují se na to zvláštní správní předpisy a pokutovat by vás mohli myslivci v jejichž honitbě se to nachází.

Tráva12

18.4.2017 15:13
Tráva12

XXX.XXX.44.117

Výborně :) Evidentně zde máme spoustu odborníků na právní tématiku :). Děkuji jim za jejich příspěvky.
Věřím však, že se zde ukáže i nějaký odborník na flóru smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2017 15:28
18.4.2017 15:53
keira

XXX.XXX.106.7

Nemyslím si, že by něco, co vypadá jako tráva, mohlo být jedovatý. Ovšem do botanika mam daleko. Asi bych na vašem místě prohlédla, jestli tam skutečně neroste nic jiného, nějaké neznámé byliny. Kůň, který není na pastvu zvyklý a je to pro něj vzácnost, může zhltnout cokoli.

Dejte pozor, aby tam nebyly náletáčky stromů, tůším že javory jsou dost jedovaté a nevím, jestli ne ještě nějaké další. A taky javorové a myslím že i dubové listí ve větším množství.

Koně se někdy jedovatým věcem vyhnou, my třeba na pastvině máme hodně třezalky a problémy žádné. Ale kdysi jsem koni tahala z huby tis, když utekl z výběhu a ze všech možností, co sežrat, ho nejvíc lákalo právě to nejjedovatější, co tam bylo. Takže bych jim v tomto raději moc nevěřila.

Neregistrovaný uživatel

18.4.2017 18:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Bohužel opravdu je zakázáno pást dobytek v lese.Dochází k narušování půdního povrchu.Není však zakázán průhon po lesní cestě.Jezdit na koni mimo cesty je taky zakázané.Si představte kdyby jsme všechny předpisy měli dodržovat do puntíku.Myslivce už jsme potkali x krát v lese, přitom se kobule ládovala jak když to je naposled a žádný problém nebyl.smajlík Chodíme tedy jen na ruce, protože se kobule bojí jezdit.smajlík

18.4.2017 19:11

Vůbec nerozumím, proč se zadavatelka rozčiluje, že se tu někdo pozastavuje nad jejím počínáním.

Pokud je něco zakázáno zákonem, těžko můžete čekat od lidích toho znalých, že Vám budou radit, přestože ví, že se to nesmí?!

Jestli to takhle není srozumitelné, zkusím jiný příklad:

Pokud vím, že se v lese nesmí rozdělávat oheň, nebudu odpovídat na otázku, jak nejsnadněji rozdělat na mýtině táborák, ale upozorním, že je to zákonem zakázáno, protože to znamená pro les ta a ta rizika.
To snad dává logiku, ne?

Nedokážu si tedy představit místo, kde není v dochozí vzdálenosti kus trávy mimo les, ale taky jsem nebyla všude, že...

18.4.2017 19:32

Tak trebárs dubové lístie je pre kone jedovaté, takže ak sa bude kôň pásť pod dubom a zoženie napríklad mladý výhonok, môže sa z toho minmálne zo*rať. Rovnako aj javor. Ťažko povedať, čo vám v lese rastie, nikto vám nevie povedať, že či to je v pohode, alebo nie. No a ako bonus môžete naštvať lesníkov.
Prehľadný zoznam jedovatých rastlín http://www.equichannel.cz/zelen-pro-kone-a-jejich-lidi-jedovate-rostliny

Možno by bolo rozumnejšie nájsť niekde nejaký kus lúky, prípadne sa dohodnúť s nejakým susedom a trávu nakosiť, robím to tak našim koňom, keď vypasú základný výbeh.

hanulinka

18.4.2017 22:32
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Pro zadavatelku
-takove lidi opravdu nechapu...je vas kun podvyziveny?
schazi mu neco?
nebo z jakeho duvodu chcete kone mermomoci past tak, kde to pro nej neni vhodne?
proc to nevydrzi, az mu naroste trava v ohrade?nebo na louce?
lesni porosty pro kone nejsou vhodne uz z toho duvodu, ze se vetsinou jedna o kysele pudy a traviny, nejedna se o pastevni porost, spise plevelovity.
a myslim, ze byste tim koni ani zadnou sluzbu neudelala.
navic nemate ani tuseni, co kde jak a cim bylo osetrovano, popripade jake a jak nemocne zvire se na onom porostu zdrzovalo - at uz nejaka prasiva liska, nebo SRNA s plicni cervivosti, popripade jeste moznosti-upozornim vas, ze i kone mohou dostat boreliozu a ze nejlepsi mistecko, kde si takove kliste chytit, je zdrzovat se co nejvic v lesnich travnich porostech...
jen to svemu konikovi a vasi penezence doprejte.

take jsme meli ve staji jednu panicku, ktera svemu bachratemu konikovi chtela porad dopravat cersve pastvy.
vytahla kone z travnateho vybehu a sla jej popasat na lepsi travicku na mezich v okoli.
kolikrat jsme ji to rozmlouvaly, ale neposlechla.
dopadlo to tak, ze svemu konikovi taaak moooc dopravala te krasne, zelene travicky, na kterou ale bohuzel dosedl postrik z vedlejsiho pole-proste foukalo, kdyz postrikovali.
napoprve to konik zvladl, osypal se, otekl, ale zvladl to i bez veta...lepe receno, nez se rozhodla, zavolat veta, sam se z toho vyhrabal.
nepoucila se, pasla znovu - konikovi zkolabovaly ledviny-a byl v zalostnem stavu utracen.

jen pro pobaveni -majitelka ma noveho kone a PASE DAL...nekteri lide jsou proste nepoucitelni.

18.4.2017 22:36
smejdka

XXX.XXX.33.183

Co flóra, to je nuda, jedůvky jsou vesměs viditelné, takže mobil, google, finíto, ale fauna, na tu každý peče. Být malým parazitem, tak roním smutkem krokodýlí slzy smajlík. Je fakt, že ovce nebo kozy a asi i krávy by byly pravděpodobně více nešťastné, ale i koníček si mimojiné nějakou tu tasemničku, měchovečka, pěkně ve vlhku a stínu dobře prosperující motoličku a klíště zdarma pro rozšíření vlastního cizopasného repertoáru může hezky užít. Nemám ráda pro pasení jakéhokoliv dobytka tmavá + nedejbože vlhčejší místa, no v suchém lese zase nebývá tráva... Protože tady platí dvojnásob, že kam nemůže slunce...
Kůň asi při pravidelném a promyšleném odčervovacím schématu nechcípne, ale bylo mi líto, že tady ti paraziti nikoho nenapadnou, dokud někoho nenapadnou :-D

Jo a v lese se dá pást, pokud se odejme funkce lesa. To asi v tomto případě nehrozí. Každý má vlastní mozek, vlastního koně (v lepším případě), za kterého je zodpovědný včetně škod, které napáchá, a každému co jeho jest.

18.4.2017 22:38
smejdka

XXX.XXX.33.183

smajlík jsme se s hanulinkou sešly, než jsem příspěvek sepsala, už ty parazity aspoň někdo tedy vzpomněl smajlík

Neregistrovaný uživatel

18.4.2017 23:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak teď v tom mám zmatek jak svátek matek.Je pravda že nechodim pást koně do lesa, ale tak je jasný že si dlábne třeba i u lesa.Postřik se přece může dosta lehce i na pastvinu, né? Neni to tak trochu výmluva když se nám spíš nechce s koníčkem ven na ruce? Jen se ptám, protože to mě zajímá zrovna.

hanulinka

18.4.2017 23:40
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak teď v tom mám zmatek jak svátek matek.Je pravda že nechodim pást koně do lesa, ale tak je jasný že si dlábne třeba i u lesa.Postřik se přece může dosta lehce i na pastvinu, né? Neni to tak trochu výmluva když se nám spíš nechce s koníčkem ven na ruce? Jen se ptám, protože to mě zajímá zrovna.

Kdyz jdu s konickem ven na ruce, beru to ja, i muj kun jako praci
kun pracuje a soustredi se na mne, nic jineho jej nezajima, a brala bych to jako vrchol drzosti, kdyby muj kun, kdyz s nim pracuji cestou kde co uzdibaval.
mame to jasne rozdelene...bud se pracuje, nebo se flaka a zere-ve svem volnem case.
tu dobu, co travim se svojim konem-mam jich vic, tedy cas, prideleny jemu a cas na praci-at jiz na ruce, nebo pod sedlem, chci, aby kun byl soustredeny, orientovan na mne, aby pracoval rad a ucelne a prinaselo nam to obema poteseni
rozptylovani zradlem neberu.
na to ma cely zbytek dne a noc.
takove to popotahovani jako -pojd uz..ze strany jezdce, popripade vodice
a popotahovani ze strany kone -neeee-eee, tam je jeste pampeliska...apod...to opravdu nemusim.
navic mam kone v travnatych vybezich a jinak maji dostatek sena, mohou zrat celou noc a rano v boxe, dostavaji jadro a granule, podle pracovniho vytizeni, jsou denne 8 hodin na pastvine, nevidim duvod vymetat s konem meze a past je na cemkoliv, jen proto, ze je to o tyden driv zelenejsi, nez trava v ohrade.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 00:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

hanulinka napsal(a):
Kdyz jdu s konickem ven na ruce, beru to ja, i muj kun jako praci
kun pracuje a soustredi se na mne, nic jineho jej nezajima, a brala bych to jako vrchol drzosti, kdyby muj kun, kdyz s nim pracuji cestou kde co uzdibaval.
mame to jasne rozdelene...bud se pracuje, nebo se flaka a zere-ve svem volnem case.
tu dobu, co travim se svojim konem-mam jich vic, tedy cas, prideleny jemu a cas na praci-at jiz na ruce, nebo pod sedlem, chci, aby kun byl soustredeny, orientovan na mne, aby pracoval rad a ucelne a prinaselo nam to obema poteseni
rozptylovani zradlem neberu.
na to ma cely zbytek dne a noc.
takove to popotahovani jako -pojd uz..ze strany jezdce, popripade vodice
a popotahovani ze strany kone -neeee-eee, tam je jeste pampeliska...apod...to opravdu nemusim.
navic mam kone v travnatych vybezich a jinak maji dostatek sena, mohou zrat celou noc a rano v boxe, dostavaji jadro a granule, podle pracovniho vytizeni, jsou denne 8 hodin na pastvine, nevidim duvod vymetat s konem meze a past je na cemkoliv, jen proto, ze je to o tyden driv zelenejsi, nez trava v ohrade.

Copak to já vím že mam líný koně. Takhle s nima chodit ven by mě, ani je asi nebavilo.smajlík Cizího koně bych takhle vodit samozřejmě nemohl, ale moje jsou na to už zvyklí a nic se neděje.Ono to popravdě překvapuje víc lidí od koní, že ještě žiju.Já sám nevim..Zkušený nejsem rozhodně a asi nikdy ani nebudu.Jediný co vím, že je mam vážně moc rád a věnuju jim veškerý čas.Jo a jsem výborný zdroj mrkve a pamlsků.Na cokoliv si vzpomenete, tak to dělám blbě. Přesto mě kůň vyhlíží a to jak mě vítá když za ní příjdu...smajlík Je to asi všechno blbě, ale víte co bych jako nejezdec měl vlastně po koni chtít? Trochu teda by mohla změnit tu komunikaci z cumlání rukávu na něco méně mokrého, ale no co nadělám. Trochu jinej oddíl, co?

19.4.2017 07:50

Tak já bych řekla, že všechno je potřeba brát rozumně. Pokud neoplotíte kus lesa a nezřídíte tam pastvinu, kam zvířata vypustíte, což se nesmí, při procházce s koněm v lese nic neničíte, respektujete školky a oplocenky a co je důležité, máte dobré vztahy s majiteli lesa, kteří o vaší aktivitě vědí, koně máte na vodítku a necháte ho chvíli napást, není to proti zákonu. Taky chodíme do lesa. Dodržujeme pravidla stanovená hajným.Naši koně jsou zvyklí, že v rámci procházky mají i pastevní zastávku a na povel paseme, jsou hlavy dole. Co se týká parazitů, máme pastviny u lesa, chodí tam všechna zmíněná zvěř a musela bych být brzy na Chocholouška, kdybych měla řešit i to, že mi na koně vleze klíště smajlík.
Nicméně trav je poměrně hodně druhů, chce to nejdřív určit tu konkrétní, která se ve vašem lese vyskytuje, o vhodnosti konkrétního druhu k pasení se pak lze bavit.

19.4.2017 08:21
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Cíleně bych do lesa pást nechodila, ale zas tak moc, jak je uvedeno výše, jsem ukusování trávy v lese nikdy nehrotila a přesto je kobyla zdravá a s myslivci mám dobré vztahy. Kobyla má vyjížďky ven v podstatě za odměnu (majitelka jezdí výhradně na jízdárně), je to trochu hysterka (A 1/1) a právě možnost se jen tak courat po loukách/lesem a semtam si i kousnout trávy jí výrazně zklidnila.Chodí na půl dne do velkého a většinu času zeleného výběhu, takže vyjížďka ani tráva není to, bez čeho by se neobešla, ale beru to jako zábavu pro nás obě, ne nutně jako "práci". Uznávám, není to žravý tank, žere jen když zahodím otěže a stačí pobídnout a přestane, takže ne s každým koněm to tak bude fungovat. Ale abych řešila, že si nesmí kousnout trávy v lese kvůli parazitům a na louce kvůli hrozbě postřiku, to mi už přijde trochu zbytečné.
I v době, kdy jsem jezdila sporťáky, jsme dávali 1x týdně venku "oraz" a koně moc dobře věděli, kdy se dělá "fyzička" a na trávu se nesmí ani podívat a kdy mají havaj.

19.4.2017 09:10
koně

XXX.XXX.205.252

Viděla bych to jako Dess a Jazzinka.V rámci vycházky nebo vyjížďky zastavíte, dovolíte a pasete.
Pravděpodobně tam nepostavíte ohradník a nebudete hodiny na jednom místě vypásat a točit se, takže podrost neohrozíte.Já na ruce nebo ze sedla nevydržím nikde stát a čučet na žeroucího koně déle, než čtvrt hodiny
Asi bych koukla po těch javorech a dubech, četla jsem, že náletky, nebo listí, jsou opravdu jedovaté.Ale zas nevím kolik, by jich musel kůň sežrat, aby se něco stalo.
Parazitů navíc bych se nijak neobávala.

hanulinka

19.4.2017 11:26
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Pokud nejste v oblasti, kde se infikovana klistata nachazeji, take bych to neresila.
kamaradka tak ale bohuzel o dva kone prisla.
lepe receno- prisla tim o dva sportovni kone.
a v nemecku, ve hrebcine nedaleko ceskych hranic tak prisli o vynikajiciho plemenika, kteremu bylo pouhych 16 let -take kvuli borelioze.
infikovanych klistat se vyskytuje cim dal vice-a bohuzel, se na boreliozu vetsinou u lidi prijde zavcasu, u koni tomu tak nebyva.

postrik na louce bych take neresila, ale na mezich, kolem polnich cest a poli bych urcite resila, protoze tam temer pri kazdem postrikovani(, a ze se v dnesni dobe castost postrikovani navysuje, )tam se postrik vetsinou dostane.potom zalezi, jak dlouho po postrikovani nechate konika napast.

jinak-jeste pro meifi - nebudete tomu verit, ale mne take konici vitaji, kdyz prijdu, a nemusim Jim davat zadne pamlsky, mrkvicku odemne dostanou do zlabku a mohou si je sezrat po praci, pri cisteni, nez je odvedu zpet na pastvinu, z ruky Jim pamlsky nedavam.
presto, kdykoli prijdu, a kone jiz vetsinou byvaji na pastvine, prijdou mi naproti, ochotne se nechaji odvest od ostatnich, pracuji a spolupracuji.
snazim se s nimi pracovat korektne a umerne stupni vycviku a veku, a kone se neciti pretezovani, spis naopak, jsou radi, ze mohou neco delat, a po praci se zase tesi za kamarady na pastvinu.
dokonce i kdyz jedeme na zavody, pokud nemusime vyjet prilis brzy, poustime kone alespon na hodinu na pastvinu.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 15:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

hanulinka napsal(a):
Pokud nejste v oblasti, kde se infikovana klistata nachazeji, take bych to neresila.
kamaradka tak ale bohuzel o dva kone prisla.
lepe receno- prisla tim o dva sportovni kone.
a v nemecku, ve hrebcine nedaleko ceskych hranic tak prisli o vynikajiciho plemenika, kteremu bylo pouhych 16 let -take kvuli borelioze.
infikovanych klistat se vyskytuje cim dal vice-a bohuzel, se na boreliozu vetsinou u lidi prijde zavcasu, u koni tomu tak nebyva.

postrik na louce bych take neresila, ale na mezich, kolem polnich cest a poli bych urcite resila, protoze tam temer pri kazdem postrikovani(, a ze se v dnesni dobe castost postrikovani navysuje, )tam se postrik vetsinou dostane.potom zalezi, jak dlouho po postrikovani nechate konika napast.

jinak-jeste pro meifi - nebudete tomu verit, ale mne take konici vitaji, kdyz prijdu, a nemusim Jim davat zadne pamlsky, mrkvicku odemne dostanou do zlabku a mohou si je sezrat po praci, pri cisteni, nez je odvedu zpet na pastvinu, z ruky Jim pamlsky nedavam.
presto, kdykoli prijdu, a kone jiz vetsinou byvaji na pastvine, prijdou mi naproti, ochotne se nechaji odvest od ostatnich, pracuji a spolupracuji.
snazim se s nimi pracovat korektne a umerne stupni vycviku a veku, a kone se neciti pretezovani, spis naopak, jsou radi, ze mohou neco delat, a po praci se zase tesi za kamarady na pastvinu.
dokonce i kdyz jedeme na zavody, pokud nemusime vyjet prilis brzy, poustime kone alespon na hodinu na pastvinu.

Konečně taky někdo koho koně vítají. Dneska se vlastně nesmí říkat, že je někdo líný.Tak mám podle nových norem nepřizpůsobivé koně.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 17:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Konečně taky někdo koho koně vítají. Dneska se vlastně nesmí říkat, že je někdo líný.Tak mám podle nových norem nepřizpůsobivé koně.

Dnes při obědě mi manžel řekl, že bych toho svého "problémového" koně měla prodat a koupit si jiného, se kterým si budu rozumět a hlavně on bude rozumět mně. Já mu na to odpověděla, že to ne, že je musím prodat všechny, protože je k ničemu nemám a hlavně na nich nejezdím, a u jiných by se jim dostalo patřičné pozornosti...

Jinak k tomu pasení v lese - mno, nevím, jestli je na to přímo zákon jako takový, co vím já jen ze zemědělského hlediska, tak jej nesmíte použít jako pastvinu = ohradit a spásat - pakliže to je vedeno jako lesní porost (a berete dotace). Když tam půjdete na procházku a kůň si 10 minut ukousne trávu si myslím zakázáno není. Stejně asi jako že nesmíte pustit zvířata do potoka a mít jej jako zdroj vody - musí mít nádrž, napáječku. A kolik koňáků si pochvaluje, jak jim přes pozemek teče potůček a koně mají čerstvou vodu, bezva napáječka. Těm nikdo nevynadá.

Za sebe bych nepopásala tam, kde to neznám a nevím, co tam roste, či "kdo s tím co dělal".

19.4.2017 18:15
keira

XXX.XXX.106.7

Dnes při obědě mi manžel řekl, že bych toho svého "problémového" koně měla prodat a koupit si jiného, se kterým si budu rozumět a hlavně on bude rozumět mně. Já mu na to odpověděla, že to ne, že je musím prodat všechny, protože je k ničemu nemám a hlavně na nich nejezdím, a u jiných by se jim dostalo patřičné pozornosti...

Jinak k tomu pasení v lese - mno, nevím, jestli je na to přímo zákon jako takový, co vím já jen ze zemědělského hlediska, tak jej nesmíte použít jako pastvinu = ohradit a spásat - pakliže to je vedeno jako lesní porost (a berete dotace). Když tam půjdete na procházku a kůň si 10 minut ukousne trávu si myslím zakázáno není. Stejně asi jako že nesmíte pustit zvířata do potoka a mít jej jako zdroj vody - musí mít nádrž, napáječku. A kolik koňáků si pochvaluje, jak jim přes pozemek teče potůček a koně mají čerstvou vodu, bezva napáječka. Těm nikdo nevynadá.

Za sebe bych nepopásala tam, kde to neznám a nevím, co tam roste, či "kdo s tím co dělal".

Viděla jsem dokonce fotky z jedné stáje, kde pastvinou protéká velký potok, spíš říčka, a stádo koní, když je v létě horko, se párkrát za den sebere a jdou se koupat. Nádhera !

19.4.2017 18:23
keira

XXX.XXX.106.7

Bála jsem se, že až bude růst tráva, tak koně, kteří přes zimu chodil na zavolání, se na mě vyprdnou. Dnes ale byli na zadní straně pastviny a sice si vzali chvilku na rozmyšlenou, ale pak to kobyla, na které jezdím nejčastěji, odpráskla cvalem a přiběhli všichni smajlík
Tak jí asi pod tím sedlem tolik neprudím smajlík

Ovšem přiznám se, že si to (tuším, že je to pozitivní podmiňování? ) pojišťuji tím, že po procválání cílovou páskou, neboli východem z pastviny, dostanou do papule mrkev.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 18:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

keira napsal(a):
Viděla jsem dokonce fotky z jedné stáje, kde pastvinou protéká velký potok, spíš říčka, a stádo koní, když je v létě horko, se párkrát za den sebere a jdou se koupat. Nádhera !

Ano, také jsem jedněm řekla, že "tohle se nesmí", ale tak proč nebejt za bl*bce

Já mám přiběhnutí na zapískání pojištěno jen přikrmováním v zimě, ale za ty roky jim to už asi vydrží i přes léto

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 18:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Z toho si nic nedělejte..Mě taky bývalá přítelkyně říkala co budeš dělat s koněm? Co ti je do toho ať ho klidně němci sežerou a takový ty kecy.Ty máš snad raději tu krávu zrzavou (kobylu)než mě, né? Hlavně to nevyřešte jako já. Né každý to unese.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 18:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Z toho si nic nedělejte..Mě taky bývalá přítelkyně říkala co budeš dělat s koněm? Co ti je do toho ať ho klidně němci sežerou a takový ty kecy.Ty máš snad raději tu krávu zrzavou (kobylu)než mě, né? Hlavně to nevyřešte jako já. Né každý to unese.

Já vím, že mně neznáte, proto v poho On bohužel manžel tu ironii už za ty roky okoukal ode mně

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 19:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já vím, že mně neznáte, proto v poho On bohužel manžel tu ironii už za ty roky okoukal ode mně

Trochu už Vás znám a tak vím, že srandu chápete.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 19:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Trochu už Vás znám a tak vím, že srandu chápete.

To máte pravdu že jen trochu, kdybyste mně znal úplně, tak se se mnou nebavíte

19.4.2017 21:07
Malkina

XXX.XXX.170.147

Coudas já myslím že to nepasení v lese tak nějak vyplívá z toho že s koněm mimo lesní cesty nemáte co dělat.Jinak pokud se nepošlape nějaká vzácná místní květena nikdo za to nikomu hlavu neutrhne.Akorát mám pocit že netřeba ty zelený kamizolky provokovat tak jsem na to chtěla upozornit z tohoto hlediska.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 21:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

To máte pravdu že jen trochu, kdybyste mně znal úplně, tak se se mnou nebavíte

Ale jděte.smajlík

20.4.2017 07:15

Malkina napsal(a):
Coudas já myslím že to nepasení v lese tak nějak vyplívá z toho že s koněm mimo lesní cesty nemáte co dělat.Jinak pokud se nepošlape nějaká vzácná místní květena nikdo za to nikomu hlavu neutrhne.Akorát mám pocit že netřeba ty zelený kamizolky provokovat tak jsem na to chtěla upozornit z tohoto hlediska.

Máte pravdu.
Záleží na lidech. U nás jsou hajní v pohodě( ale taky vědí, že nejdeme tam, kam nemáme) ale nemusí to tak být všude. Proto tak moc záleží na dohodě, dobrých vztazích a dodržování nastavených pravidel.
Oporu v zákoně zákaz pasení v lese má. Řeší ho zákon o lesích 289/1995 par.20 písm. n. ale za pár stébel okousaných koněm v rámci vyjížďky podél cest ho pravděpodobně nikdo uplatňovat nebude.

Neregistrovaný uživatel

20.4.2017 11:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Díky za odkaz na zákon. Ano, na lidech záleží nejvíce. Znám (bohužel) případa, kterej na procházce v zimě "ze zákona můžu vstupovat na louky" a sešlape zemědělci ohradu tak, že vylítají z 3 kolíků i izolátory. Hloupý je, když se pak jeden chová jako tidít a odnesou to ostatní, protože sedí na koni. Mám totéž s kobylincema po vesnici a ježdění po zasetých polích (jen poznámka, většina těch polí je našich, nevím, proč nadávají na mně, že tam jezdím, asi jsem blb a budu si rajtovat ve vlastním zasetém ) ale protože jsem asi jediná kdo tu má koně, tak je vždy vše moje vina. to je pak stejný v lese, kdy už se mi i stalo, že na mně mířil myslivec puškou, co tam zas jezdím.

20.4.2017 12:48
Malkina

XXX.XXX.170.147

Jo lidi škodí víc než koně a zvěř a to včetně černé..Taky nám sešlapávaj ohrady a jezděj po zasetém a to i na čtyřkolkách přestože je hned vedle pole cesta.Vrcholem bylo když jsem viděla nějakého PÁNA v běžeckém jak nám v lese UKUSUJE vršky stromků.Nedokázala jsem mu ani nic říct jen jsem zírala a on odběhl.Být to jelen měla bych úžasný zážitek, ale takhle to jaksi není ono..

hanulinka

20.4.2017 14:17
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Ted trosku z jineho soudku
ja slysela, ZE MA BYT ZAKAZANO S KONMI CHODIT DO LESA uplne
vite o tom neco?
pry se nebude smet vubec jezdit na vyjizdky a prochazky s konmi do lesa.
ze to praktikuji nekteri privatni majitele lesu uz davno -vydaji zakaz, to chapu, proc by po jejich pozemku mel nekdo vencit sva zvirata, ze..
ale pry se to ma zakazat definitivne i ve statnich lesich

vi nekdo neco blizsiho?

20.4.2017 14:52

Tak to nevím. Mohlo by to vycházet ze zákona o myslivosti č.449/2001, ale nejedná se o plošný celoroční zákaz:
§ 9 odst.3 zákona : Na žádost uživatele honitby může orgán státní správy myslivosti, zejména v době hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo provádění lovů, nařídit přiměřené omezení nebo i zákaz vstupu do honitby nebo jejích částí, omezení jízdy koňmi a tažnými psy a omezení jiných sportovních nebo zájmových činností. Uvedená opatření se nevztahují na hospodářskou činnost vlastníků, popřípadě nájemců honebních pozemků.

Neregistrovaný uživatel

20.4.2017 15:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já jsem chtěla, aby starosta dal na začátek obce ceduli zákaz vstupu s koňmi, ale neprošlo mi to

o lese také nic nevím, tady je zatím dohoda, že pokud se vyskytuju na lesních cestách, tak není problém. Druhá stránka - když maj hon, taky nedaj třeba na vjezd do lesa ceduli "je hon", takže nevím, furt je to o tej domluvě si myslím. Až bude manžel mluvit s hajným, může se zeptat, ale to mně do t doby s informací jistě někdo předběhne

hanulinka

20.4.2017 15:47
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Zatim jsem to jen zaslechla, zakazano to jeste neni, nebo jsem o tom nic neslysela, ale pry se to melo schvalovat.
kone pry v lese rusi a nici cesty a koreny stromu...atd...

samozrejme, je to podle toho, jak kdo a s kolikati konmi po lese jezdi.
my mame do lesa hodne daleko, takze jezdime v lese malokdy a krom nas siroko daleko nikdo, kdo by jel s konmi do lesa, takze na lesnich cestach ani nepoznate, ze tam byli kone, ale znam i pripady, kdy je les blizko a jezdi se v nem intenzivne a cesty jsou opravdu doslova Zorane podkovami, a az je cesta nesjizdna, vyslapou si cestu vedle - v tom pripade chapu, ze je to nekomu trn v oku.

asi zalezi jak je ktera lokalita zakonovana.

i kdyz jezdime do lesa malo, velmi by mi to chybelo, kdyby se to melo plosne zakazat.
mame i dobre myslivce a lesaky - ti naopak vzdy rikaji, ze kdybychom neco videli, co do lesa nepatri, neni v poradku, nebo nemocne ci uhynule zvire, abychom to nahlasili, zatim nikomu nevadi, ze se v lese promenadujem.

Neregistrovaný uživatel

20.4.2017 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já jsem chtěla, aby starosta dal na začátek obce ceduli zákaz vstupu s koňmi, ale neprošlo mi to

o lese také nic nevím, tady je zatím dohoda, že pokud se vyskytuju na lesních cestách, tak není problém. Druhá stránka - když maj hon, taky nedaj třeba na vjezd do lesa ceduli "je hon", takže nevím, furt je to o tej domluvě si myslím. Až bude manžel mluvit s hajným, může se zeptat, ale to mně do t doby s informací jistě někdo předběhne

Tohle mě přesně taky zaráží..Tak pokud se koná střelba na střelnici, tak to musí být označeno.Myslivci skutečně nemusí nic hlásit ani obci o konání honu.Třeba jsou houbaři už taky škodná?

21.4.2017 00:06
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Mám taky otázku, která se týká lesa.
Můžu vjet s koněm na lesní cestu, kde je značka Zákaz vjezdu (všech vozidel). Je to klasická cesta pro auto. Jsme s koněm pěší (turisti) a nebo jsme vozidlo/dopravní prostředek?

Domnívám se, že by se to na nás vztahovat nemělo, ale raději se ptám.

Zounar2

21.4.2017 00:07
Zounar2

XXX.XXX.233.100

Zdravím Vás. Před lety mi nabídli abych si sekal pro králíky trávu vedle kostela. Jenže ten kostel na tu trávu většinu dne vrhal svůj stín a tak prostě ta tráva nebyla nebylo to ono. Tráva to sice byla ale to máte jako s těmi rajčaty když si vypěstujete doma poctivá zralá nebo z těch obchodů nezralá. Stejný rozdíl to bude i v té trávě pro koně. Sluníčko tomu všemu dodává energii a stejně tak si myslím že to bude s tou trávou z lesa. Že prostě to nebude tráva jak má být. Dnes u toho kostela sekají už trávník anglický nakrátko sekačkou a posekanou trávu vyhodějí. Neříkám že si takovou trávu nemohou kousnout, ale pokud by jste jim takovou mizernou trávu dávala systematicky tak to koně mohou nějak odskákat.

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 00:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Mám taky otázku, která se týká lesa.
Můžu vjet s koněm na lesní cestu, kde je značka Zákaz vjezdu (všech vozidel). Je to klasická cesta pro auto. Jsme s koněm pěší (turisti) a nebo jsme vozidlo/dopravní prostředek?

Domnívám se, že by se to na nás vztahovat nemělo, ale raději se ptám.

Můžete.Podle zákona jste jezdec na zvířeti.Zákaz vjezdu všech vozidel se Vás netýká.

21.4.2017 00:38
Dotaz

XXX.XXX.110.146

No, ale z hlediska silničního provozu se značkami řídit musím, platí pro nás stejně jako pro řidiče - musíme např. dávat přednosti apod.

Pro mne je zákaz vjezdu tedy tohle?
https://d34-a.sdn.szn.cz/d_34/c_A_C/20sEdO.jpeg?fl=res,400,225,3.

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 01:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
No, ale z hlediska silničního provozu se značkami řídit musím, platí pro nás stejně jako pro řidiče - musíme např. dávat přednosti apod.

Pro mne je zákaz vjezdu tedy tohle?
https://d34-a.sdn.szn.cz/d_34/c_A_C/20sEdO.jpeg?fl=res,400,225,3.

Přesně tak.smajlík

21.4.2017 04:08

Můžete.Podle zákona jste jezdec na zvířeti.Zákaz vjezdu všech vozidel se Vás netýká.

S tím bych si dovolila polemizovat smajlík http://www.cspsd.cz/storage/files/zakaz_vjezdu_30_2001.pdf.

21.4.2017 08:14

Podle mě teoreticky, pokud tam není specifikováno, že se jedná "jen" o zákaz vjezdu motorových vozidel, tak by se běžný zákaz vjezdu (bílé kolo lemované červeným krajem) mělo týkat všech včetně jezdců na zvířeti, kteří jsou v tu chvíli jako účastník silničního provozu - vozidlo.

Ale Dotaz... to už bychom se fakt nemohli pohybovat nikde... fakt to chceš dodržovat?

21.4.2017 09:01
Čajda

XXX.XXX.44.117

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
S tím bych si dovolila polemizovat smajlík http://www.cspsd.cz/storage/files/zakaz_vjezdu_30_2001.pdf.

Polemizujete zcela správně. Tato značka zakazuje vjezd všem, tedy nejen autům a motorkám, ale i jezdcům na koních a cyklistům. Ovšem druhá věc je oprávněnost použití takové značky, její správné umístění na předepsaném stojanu, v předepsané výšce, vzdálenosti atd. (značka přitlučená na strom nemá náležitosti dopravní značky a tedy není platná) a v neposlední řadě i vymahatelnost (kde není žalobce, není soudce).
Docela se podivuji nad neznalostí dopravních značek, když předpokládám, že většina zdejších diskutujících má platný řidičský průkaz

Pro hhippie: byla jste jedna z prvních, kdo se "rozčiloval" nad tím, že zadavatelka chce pást v lese. Že to je nezákonné. Teď zde píšete o možném nedodržování jiného zákona. Takže jak to s Vaším přístupem k zákonům vlastně je?

21.4.2017 09:10
Čajda

XXX.XXX.44.117

A k tématu: předevčírem jsem se potkala s místním "zeleným". Nevím co je zač, ale chodí celý v zeleném a jezdí po lese v zeleném terénním autě. A protože se vždycky pozdravíme, uhnu mu s koněm z cesty a přidám úsměv, nemáme spolu žádný problém. Zelený mužíček zkoumal oplocenku podél cesty, tak jsem k němu s koněm přišla a zeptala se, jestli u té oplocenky můžu nechat koně chvíli napást. Udiveně odpověděl, že ano, proč se ptám. No protože to je nezákonné. Ještě udiveněji se zeptal, co je na tom nezákonného. No pastva hospodářských zvířat v lese. Na to mi odpověděl, že aha to... to se ale týká hromadného pasení nějakého stáda. Pokud s koněm nepolezu do školky nebo do "plantáží" konvalinek, tak ať ho nechám žrát, co je mu libo.

Takže tolik k tomu hroznému nezákonnému pasení v lese

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 09:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

V našem výběžku se to vyřešilo vytržením značky (platné) a odhozením do lesa, aby nebyla vidět. Ta značka tam může být třeba z důvodu výskytu nějakého živočicha, který by mohl být přítomností rušen, a lesní hospodáři se tímto mohou chránit. Taky nevidím důvod hned všechny značky porušovat a netolerovat. zeptala bych se slušně příslušného činitele z jakého důvodu tam značka je a zda-li by tak moc vadil vjezd na koni, pokud by to rozumně a jasně zdůvodnil, asi by bylo vhodné zákaz respektovat.

A ano, Čajda má pravdu v tom, že pastvou se rozumí hromadné pasení, tak jak zde již bylo zmiňováno, oplocení kusu pozemku a vpuštění stáda. Ne uždibnutí travičky u lesní cesty. A taky má pravdu, v mém případě, že značky bych si měla po 20ti letech zopakovat.

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 13:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Podle mě kůň není vozidlo..Vyřeším to po svém a až uvidím ty borce v uniformách tak se zeptám přímo jich.Mají přece pomáhat a chránit, né? Teda jestli dostanu pokutu kvůli tomu..

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 13:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Není vozidlo, ale u té značky "zákaz vjezdu" bílý puntík v červeným kruhu je výslovně napsáno "jezdci na zvířatech"

21.4.2017 14:41
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

Jen ze zvědavosti - pokud před značkou "zákaz vjezdu" sesednu z koně a povedu ho, tak zákon asi neporuším? smajlík

21.4.2017 16:36
Malkina

XXX.XXX.170.147

Pamatuju, že přesně tak jsem se ptala v autoškole akorát si už nepamatuju co mi bylo odpovězeno

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 17:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak čerty jsem nepotkal a honit je po okrese raději nebudu. Pokud koně vedete tak to už stoprocentně můžete.To by tam nemohli ani maminky s kočárkem.smajlík

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

A jak to je s turistickou trasou? Já se kdysi dávno ptala, ale to už je dlouho, a že prej by se po ní nemělo jezdit. Jak je to dneska?

21.4.2017 20:00
Čajda

XXX.XXX.44.117

A jak to je s turistickou trasou? Já se kdysi dávno ptala, ale to už je dlouho, a že prej by se po ní nemělo jezdit. Jak je to dneska?

Turistická trasa je vyznačená trasa od někud někam tak, aby turista nezabloudil, vede často i po silnicích, přes vesnice atd. Tedy jedná se pouze o navigaci v přírodě, nikoli o vyhrazenou cestu pouze pro pěší turisty. Tohoto značení se může držet i cyklista či jezdec na koni. Avšak za předpokladu, že nebude svou přítomností ohrožovat chodce (což by neměl nikdy a nikde, že...), nebude trasu poškozovat atd. Nezřídka tyhle turistické značky vedou přes krkolomná místa, kde bych se s koněm ocitla jen velmi nerada .

Taktéž značená cyklotrasa není to samé, co cyklostezka. To, že je na lesní cestě umístěná tabulka s číslem cyklotrasy ještě neznamená, že na tuto cestu nesmí nikdo jiný, než cyklista. I v tomto případě se jedná pouze o navigaci cyklistů v přírodě.

21.4.2017 20:11
Terven

XXX.XXX.110.147

Podle mě kůň není vozidlo..Vyřeším to po svém a až uvidím ty borce v uniformách tak se zeptám přímo jich.Mají přece pomáhat a chránit, né? Teda jestli dostanu pokutu kvůli tomu..

Zmíněný zákaz platí i pro jezdce na zvířatech
http://www.cspsd.cz/storage/files/zakaz_vjezdu_30_2001.pdf.

21.4.2017 20:15

Čajda: jestli se nepletu, já ve svém prvním příspěvku psala akorát, že nerozumím, proč se rozčiluje zadavatelka nad tím, že jí něchtějí plácat po ramenou lidi znalí zákona, když ho chtěla porušovat. O tom, jestli daný zákon porušuje nebo ne, jsem se vůbec nezmínila. Přesné znění takového zákona neznám. Vím jen, že je zakázáno oplocovat plochy vedené jako "les" pro pastvu hospodářských zvířat a je také specifikované, jak se mají chovat pasáci dobytka v lese (i mimo něj).

Nabádala jsem někde někoho, že má zákon porušovat?
Položila jsem pouze otázku...

Takže?

L.A.S.: když sesednete, tak jste jako člověk venčící psa. Tedy by na vás platil leda zákaz vstupu (takovej ten člobrda na bílým pozadí v červeným kolečku).

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 20:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Terven napsal(a):
Zmíněný zákaz platí i pro jezdce na zvířatech
http://www.cspsd.cz/storage/files/zakaz_vjezdu_30_2001.pdf.

Tak to jsem z toho jalovice.Před půl hoďkou jsem volal svému kámošovi z dopravky a on tvrdil že to pro jezdce na zvířeti neplatí.Počkej ty "orgáne chlupatej"

21.4.2017 20:46

Meifi: Opravdu. Četli jsme dnes s mužem (na popud tohohle vlákna) zákon o provozu na pozemních komunikacích a je to tak..

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 20:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Copak orgán, ten mi ani neodpověděl, jestli můžu vozit dítě v sedačce na předním sedadle... koukal na mně jak z jara, když byl podzim.

21.4.2017 20:54

L.A.S. napsal(a):
Jen ze zvědavosti - pokud před značkou "zákaz vjezdu" sesednu z koně a povedu ho, tak zákon asi neporuším? smajlík

Jen pozor na zákazovou značku -zákaz vjezdu pro jezdce na zvířeti-, tam zákaz platí i pro osobu vedoucí zvíře.

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 20:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Meifi: Opravdu. Četli jsme dnes s mužem (na popud tohohle vlákna) zákon o provozu na pozemních komunikacích a je to tak..

Jasný já tomu věřím a ono zrovna mě je to vcelku k ničemu, ale tak ostatním jsem to chtěl zjistit a jediný co se dozvěděli že ty vtipy o policajtech jsou pravda.smajlík Kriste pane podporučík a tohle neví.Kam ten svět spěje.

21.4.2017 20:57

To by mě taky zajímalo.
Obecně se trasy pěší, cyklistické, lyžařské atd. chrání před souběhem s jezdeckou trasou. Když není jiná možnost, vedou se jezdecké trasy v souběhu se značenými trasami jiného přesunu jen tehdy, je-li využitelná šířka cesty v celém takovém úseku minimálně 2 metry. Pokud se nejedná o zpevněnou cestu, umísťuje se na obou koncích takového souběhu upozornění pro jezdce, po jaké straně cesty musí své koně vést tak, aby kopyta koní nepoškodila cestu v celé šíři.

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 21:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Si tu zase vyprávím s Vámi jak kdyby jsme byli dlouholetí přátelé od koní. Když to po sobě teď čtu..Kriste bože.Ten nedostatek známých od koní je vidět, co?

21.4.2017 22:10

Meifi: vzdyť už jsme skoro staří známí od koní

Jinak: Coudas, úplně stejná zkušenost: zastavili nás kdysi na běžnou silniční kontrolu a zatímco paní (asi služebně starší) "šacovala" muži papíry, řekla jsem si, že poškádlím policejního zajocha ... otázka, která byla opravdu aktuální, vzhledem k tomu, že mě muž zrovna vezl na předporodní lék.prohlídku jako "vysokobřezí" :)... zda musím jako těhotná (skoro mi nestačily pásy) mít zapnutý bezpečnostní pás.... Chvíle ticha a pak koktání: "... myslím, že asi..." A já na to: "Myslíte si, nebo víte?"... "Asi jo...."...no, co k tomu dodat... jsou to prostě orgáni.

Neregistrovaný uživatel

21.4.2017 22:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

smajlík To potěšilo.Zítra jedu na závody jako řidič a divák..Tak dobrou všem.

22.4.2017 04:37

Čajda napsal(a):
Turistická trasa je vyznačená trasa od někud někam tak, aby turista nezabloudil, vede často i po silnicích, přes vesnice atd. Tedy jedná se pouze o navigaci v přírodě, nikoli o vyhrazenou cestu pouze pro pěší turisty. Tohoto značení se může držet i cyklista či jezdec na koni. Avšak za předpokladu, že nebude svou přítomností ohrožovat chodce (což by neměl nikdy a nikde, že...), nebude trasu poškozovat atd. Nezřídka tyhle turistické značky vedou přes krkolomná místa, kde bych se s koněm ocitla jen velmi nerada .

Taktéž značená cyklotrasa není to samé, co cyklostezka. To, že je na lesní cestě umístěná tabulka s číslem cyklotrasy ještě neznamená, že na tuto cestu nesmí nikdo jiný, než cyklista. I v tomto případě se jedná pouze o navigaci cyklistů v přírodě.

Děkuji za vysvětlení, přehlédla jsem váš příspěvek smajlík.

22.4.2017 19:13
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Podle mě teoreticky, pokud tam není specifikováno, že se jedná "jen" o zákaz vjezdu motorových vozidel, tak by se běžný zákaz vjezdu (bílé kolo lemované červeným krajem) mělo týkat všech včetně jezdců na zvířeti, kteří jsou v tu chvíli jako účastník silničního provozu - vozidlo.

Ale Dotaz... to už bychom se fakt nemohli pohybovat nikde... fakt to chceš dodržovat?

Spíš mě to zajímá z toho důvodu, že je to fajn cesta, ale nerada bych se dostala do problémů.

Značka je přibitá na stromě na rozcestí. Jestli někoho zajímá místo, tak je to zde: 49.8125964N,13.3341811E.
Jezdíme po zelené turistické trase (stačí přehodit na turistickou mapu), nicméně hezká cesta je i ta druhá z rozcestí. Jezdíme směrem z té polňačky.

Když pojedu z druhé strany, zákaz tam není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík