Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KD

2.9.2017 12:10
KD

XXX.XXX.163.3

Hezký den přeji všem kdo mají zkušenosti s ŽV u koní. Jaké krmení koni, který je zaléčený nebo je podezření na vředy podávat, aby využil živiny a neškodilo mu to. Co Vám pomáhalo a bylo doporučeno v KD. Moc děkuji za příspěvky.

22.10.2017 15:05
belgicanda

XXX.XXX.155.155

KD napsal(a):
Hezký den přeji všem kdo mají zkušenosti s ŽV u koní. Jaké krmení koni, který je zaléčený nebo je podezření na vředy podávat, aby využil živiny a neškodilo mu to. Co Vám pomáhalo a bylo doporučeno v KD. Moc děkuji za příspěvky.

Zdravím, mám koně s týmto problémem už od hříběte. Veterináři se většinou snaží cpát do koně pouze prášky kterými se tento problém pouze potlačí ale nikdy nevyléčí. Každopádně vysaďte všechno jádro z krmné dávky. A dávejte pouze bezjáderné krmivo, třeba vojtěšku, rýžové otruby atd.. a k tomu je nejlepší něco co žaludek obalí a uklidní což je lněné semínko lehce povařené, sliz krásně obalí žaludek. Taky nedávat žádné pamlsky, suché pečivo atd..

23.10.2017 12:24
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Musíte podávat potraviny zásaditého charakteru (nikoli jádro a to ani zmiňované rýžové otruby apod) a hodně sena. Jen na okraj i sláma je kyselého charakteru... U koní s velmi citlivým žaludkem potrava kyselého charakteru vyvolává nadměrnou tvorbu kyselin a větší diskomfort

Já osobně mám koně který byl před dvěma lety silně překrmen jádrem a od té doby má tak citlivý žaludek (vředy leč nepotvrzené vet. vyšetřením), že jádro prostě nesnese v jakékoli formě. Žádný výživář nebyl schopný mi pomoct v tom, čím a jak krmit, aby nešel s váhou dolů a byl schopný podávat odpovídající výkon v rámci sportovní přípravy.

Nahradila jsem na začátku tohoto roku jeho jádro na doporučení kompletní řezankou od Spillers (Daily fibre kombinuji s Conditioning fibre - oboje zásaditého charakteru) + mega kvanta sena a koník se už po několika týdnech výrazně zlepšil nejen fyzicky - přibral a stále přibírá, ale i psychicky - hodně se uklidnil.

23.10.2017 13:02
belgicanda

XXX.XXX.155.155

alfi pav napsal(a):
Musíte podávat potraviny zásaditého charakteru (nikoli jádro a to ani zmiňované rýžové otruby apod) a hodně sena. Jen na okraj i sláma je kyselého charakteru... U koní s velmi citlivým žaludkem potrava kyselého charakteru vyvolává nadměrnou tvorbu kyselin a větší diskomfort

Já osobně mám koně který byl před dvěma lety silně překrmen jádrem a od té doby má tak citlivý žaludek (vředy leč nepotvrzené vet. vyšetřením), že jádro prostě nesnese v jakékoli formě. Žádný výživář nebyl schopný mi pomoct v tom, čím a jak krmit, aby nešel s váhou dolů a byl schopný podávat odpovídající výkon v rámci sportovní přípravy.

Nahradila jsem na začátku tohoto roku jeho jádro na doporučení kompletní řezankou od Spillers (Daily fibre kombinuji s Conditioning fibre - oboje zásaditého charakteru) + mega kvanta sena a koník se už po několika týdnech výrazně zlepšil nejen fyzicky - přibral a stále přibírá, ale i psychicky - hodně se uklidnil.

Můžu se zeptat co patří do potravin zásaditého charakteru? Mě právě výživář doporučil ty rýžové otruby.

24.10.2017 12:17
alfi pav

XXX.XXX.30.253

belgicanda napsal(a):
Můžu se zeptat co patří do potravin zásaditého charakteru? Mě právě výživář doporučil ty rýžové otruby.

Ono rýžové otruby jsou tukové, ale mému koni nesedly ani tyhle a ani konopné... Tím nechci říct, že to nemáte zkoušet, ale že jsou koně, kterým to prostě nemusí sednout.

Jsem mimořádně ráda, že jsem se dopátrala ke Spillers řezankám a že mi na tom koník velmi dobře prospívá, aniž by ho trápil žaludek... Už měnit nehodlám.

24.10.2017 13:19
belgicanda

XXX.XXX.155.247

alfi pav napsal(a):
Ono rýžové otruby jsou tukové, ale mému koni nesedly ani tyhle a ani konopné... Tím nechci říct, že to nemáte zkoušet, ale že jsou koně, kterým to prostě nemusí sednout.

Jsem mimořádně ráda, že jsem se dopátrala ke Spillers řezankám a že mi na tom koník velmi dobře prospívá, aniž by ho trápil žaludek... Už měnit nehodlám.

Koukala jsem na ty Spillers a velmi mě zaujaly. Můžu se zeptat proč mícháte dva druhy? A v jakém poměru? Uvažuji že bych koupila na zkoušku jeden z nich a přidávala to k dávce vojtěšky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.10.2017 13:53

Kyslé prostredie vzniká v žalúdku prevošetkým trávením cukrov, takže čím nižší obsah zložitých cukrov v konkrétnom krmive, tým lepšie. Ako prevencia vredov je dôležité nenechať koňa dlho hladovať- teda ideálne aby mal stály prístup ku nejakej vláknine(seno, pastva) a nekŕmiť jadro na prázdny žalúdok.

24.10.2017 15:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uáááá, ale no tak !
Cukry sa v žalúdku netrávia.
A v žalúdku musí byť kyslé pH.

Problém prebytočného jadra a jednoduchých sacharidov je v tom, že sa nestihnú naštiepiť a stráviť v tenkom čreve a pasážujú do hrubého čreva, kde kvasia a tam nevhodným spôsobom znižujú pH, ale to so žalúdočnými vredmi nemá nič spoločné.
Tak isto problém s jadrom môže byť v tom, že ho kôň, najmä ak je na peletách dobre nepresliní.

Toto si treba prečítať : http://vetweb.cz/gastroduodenalni-ulcerace-u-koni/

Podozrenie na vredy - prečo, na základe čoho ?

Podozrenie na vredy neznamená, že kôň má vredy.

Bez endoskopického vyšetrenia sa môžu potvrdiť/vyvrátiť podávaním napríklad Omeprazolu.

Diéta sama o sebe vredy nevylieči, pokiaľ ich kôň má, môže pomôcť, tak isto aj zmena režimu a kŕmenia, ale až po zaliečení, alebo v kombinácii.

24.10.2017 16:16

Hmm, takže to si zomňa robil srandu ten nemecký doktor, keď mi tvrdil, že krmivo s vysokým obsahom sacharidov môže spôsobiť vredy? Na základe jeho rady sme u konkrétnej kobyly, u ktorej vyslovil podozrenie na vredy(alebo teda podráždenú sliznicu žalúdka) jadro na minimum a to čistý ovos, žiadne granule, kukurice, ani nič podobné - v tej dobe ešte dostávala pufrovanú.
Ale keď už si tu, spomímal vtedy(je to už pár rokov, úplne presne si nepamätám), že pri podozrení na vredy je možné podať koňovi aj sódu bikarbónu ako prevenciu?

24.10.2017 16:31
alfi pav

XXX.XXX.30.253

belgicanda napsal(a):
Koukala jsem na ty Spillers a velmi mě zaujaly. Můžu se zeptat proč mícháte dva druhy? A v jakém poměru? Uvažuji že bych koupila na zkoušku jeden z nich a přidávala to k dávce vojtěšky.

Spillers Daily fibre je pro koně v lehké práci, Spillers Conditioning fibre je pro koně, kteří mají větší zátěž. Pak je ještě jedna řezanka od Spillers, která se krmí i pro dostiháky v tréninku jako kompletní krmivo, ale já nepotřebuju mít doma dvě nadupané torpéda s koulemi, mi stačí, že je to energické v rámci jejich přirozených mezí než abych jim ještě dodávala něco navíc...

Když jsem krmila jen Cond.fibre, tak to ten citlivější nenesl moc dobře a jako hřebec se hodně hecoval. Když jsem to smíchala, tak je to mnohem lepší.

Tomu, co dělá míň a je víc v růstu dávám 2x denně 6 hrstí D.fibre a 1 hrst C.fibre + navíc po práci to samé
Tomu staršímu a citlivějšímu, co víc pracuje, dávám 2x denně 5-6 hrstí D.fibre a 2-3 hrsti C.Fibre + navíc to samé po práci. Jen na tomhle krmení + kvantech sena jsem ho dotáhla na úroveň drezurního L za jednu sezónu od obsedání, aniž bych řešila váhový úbytek (naopak přibírá) nebo problémy s psychikou kvůli překrmení.

A jinak, než D. fibre použít jako doplněk vojtěšky, to už rovnou vojtěšku raději nahradit, i když chápu, že to takhle děláte v rámci finanční dostupnosti jednoho a druhého... Ty řezanky jsou kompletní směsi vč. vitamínů a minerálů, není nutné k tomu ještě něco dodávat.

24.10.2017 16:43
Horsana

XXX.XXX.40.140

Problém so sacharidovými krmivami a vredmi súvisí s niečím iným, než s pH v žalúdku.

Komu sa väčšinou kŕmi dávka s veľa jadrom a menej senom s obmedzeným, či žiadnym prístupom na pastvu ? Športovým koňom.

Do toho neskoré ranné kŕmenie, najprv jadro, potom seno - hladný kôň pohltá svoju porciu ovsa, povedzme, alebo, ešte horšie, nejakých peletiek, nepožuje ich dôkladne. Nežuje - nesliní. Nesliní - nepufruje žalúdok. Potom nejaká práca, preteky, transport, stres, často aj bitka, bolesť a tak ďalej, potom príchod domov, kopa jadra a kôpka sena. Do rána kôň hladný a zase len rýchlo zblajzne svoju porciu na raňajky, sena málo, pastva žiadna, do výbehu chodí sám, transportuje sa, trénuje, často je boľavý, občas užíva NSAID - to je recept na vredy u dospelého koňa.

Stres, bolesť, transport, nesteroidy, nevhodné podmienky v stajni, nevhodné kŕmenie, možno aj nejaká predispozícia v zmysle nedostatočnej tvorby ochranných faktorov sliznice žalúdka.

Samotná sóda bikarbóna asi nie, tá by žalúdkom prešla veľmi rýchlo, ona je súčasťou kadejakých komerčných zmesí, ale vždy v spojení s nejakou vlákninou, pektínmi, slizmi a inými pufrujúcimi látkami a tak, no neviem si predstaviť nejaký benefit z jej jednorázového podania vo forme čistého prášku.

Pretože čo z nej vznikne v žalúdku ?
To je neutralizačná reakcia, vzniká soľ a voda a keďže sa HCl v žalúdku koní tvorí kontinuálne, bikarbóna je fuč a nová HCl sa tvorí ďalej.

Neviem, či pôjde obrázok zobraziť.

25.10.2017 09:47

Dík za rozsiahle info

27.10.2017 00:21
Svatava

XXX.XXX.138.91

Horsana napsal(a):
Problém so sacharidovými krmivami a vredmi súvisí s niečím iným, než s pH v žalúdku.

Komu sa väčšinou kŕmi dávka s veľa jadrom a menej senom s obmedzeným, či žiadnym prístupom na pastvu ? Športovým koňom.

Do toho neskoré ranné kŕmenie, najprv jadro, potom seno - hladný kôň pohltá svoju porciu ovsa, povedzme, alebo, ešte horšie, nejakých peletiek, nepožuje ich dôkladne. Nežuje - nesliní. Nesliní - nepufruje žalúdok. Potom nejaká práca, preteky, transport, stres, často aj bitka, bolesť a tak ďalej, potom príchod domov, kopa jadra a kôpka sena. Do rána kôň hladný a zase len rýchlo zblajzne svoju porciu na raňajky, sena málo, pastva žiadna, do výbehu chodí sám, transportuje sa, trénuje, často je boľavý, občas užíva NSAID - to je recept na vredy u dospelého koňa.

Stres, bolesť, transport, nesteroidy, nevhodné podmienky v stajni, nevhodné kŕmenie, možno aj nejaká predispozícia v zmysle nedostatočnej tvorby ochranných faktorov sliznice žalúdka.

Samotná sóda bikarbóna asi nie, tá by žalúdkom prešla veľmi rýchlo, ona je súčasťou kadejakých komerčných zmesí, ale vždy v spojení s nejakou vlákninou, pektínmi, slizmi a inými pufrujúcimi látkami a tak, no neviem si predstaviť nejaký benefit z jej jednorázového podania vo forme čistého prášku.

Pretože čo z nej vznikne v žalúdku ?
To je neutralizačná reakcia, vzniká soľ a voda a keďže sa HCl v žalúdku koní tvorí kontinuálne, bikarbóna je fuč a nová HCl sa tvorí ďalej.

Neviem, či pôjde obrázok zobraziť.

Koukám, že oblíbená teorie o překyselení organismu došla už i ke koním :D.

27.10.2017 11:47
HV25

XXX.XXX.42.151

Http://fithorse.cz/total/

Zkuste tohle :) Na netu jsou na to dobré reference, zkusila jsem ho teď taky vzít klisně, doposud jsem měla spillers, ale teď na podzim jak se mění počasí jí to nějak nesedí a dělá se jí nálevka na PZ noze, takže bílkovinné spillers jsem chtěla vyměnit za něco s větším obsahem vlákniny a našla tohle.
Klidně sem potom napíšu, jestli budu pozorovat nějakou změnu, každopádně podle obsahu i recenzí se to zdá jako velmi kvalitní kompletní přírodní krmivo :).

27.10.2017 12:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Svatava napsal(a):
Koukám, že oblíbená teorie o překyselení organismu došla už i ke koním :D.

No tak na centrumkrmiv si prečítaš v každom riadku, že kyslé krmivo a prekyslený organizmus a kyslé s kyslým a blablabla.

Pritom stačí do krmiva strčiť phan papierik a táto úžasná teória dostane riadne na frak.

Zaujímavé, ako tieto kydy vedia dobre predávať.

27.10.2017 16:06
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Horsana napsal(a):
No tak na centrumkrmiv si prečítaš v každom riadku, že kyslé krmivo a prekyslený organizmus a kyslé s kyslým a blablabla.

Pritom stačí do krmiva strčiť phan papierik a táto úžasná teória dostane riadne na frak.

Zaujímavé, ako tieto kydy vedia dobre predávať.

No, jestli jsem dobře četla ten článek, který jste sdílela, tak tam mimo jiné píšou, že koňské tělo je uzpůsobené trvalému příjmu potravy.

Vezmu-li to logicky a seno/tráva jsou zásaditého charakteru (nebo prostě jiného pH charakteru než je klasické jádro), tak jejich příjmem do žaludku v něm bude zákonitě docházet k nějakému výkyvu pH, které mohou způsobit pouze potraviny/krmení tohoto charakteru. Jestliže to kůň přijímá ideálně v malých dávkách po celý den, pak je obsah žaludku po celý den mírně vychýlený směrem k danému poupravenému pH. Pokud ale dostane do žaludku krmení, které vyvolá jinou pH reakci, než na kterou je žaludek naprogramovaný, tak logicky dojde k jeho podráždění. A pokud to podráždění trvá, tak opět logicky vyvolá nějaký následek - čili v tomto případě vředy.

Podle mě ani tak nejde o to kyselé kontra zásadité, ale o to, jakou reakci dané krmení vyvolá v žaludku koně ve formě změny pH.

Výše uvedená úvaha je ostatně jedním z důvodů, proč jsem úplně zavrhla krmení klasickým jádrem (nebo granulemi). Mám citlivější zvířata a jakýkoli diskomfort uvnitř, je okamžitě a dost nepříjemně vidět navenek... Pokud koně k příjmu jádra nejsou od přírody stavění (kde si tak asi pravidelně sežene kůň sám kukuřici, ječmen nebo oves), tak na co jim to dávat, zejména existují-li adekvátní plnohodnotné náhrady standardně podávaného jádrového krmiva. Nikoho tím nechci lámat, aby s jádrem přestal, to je každého věc, ale já už ho prostě nekrmím a koně konečně začali prospívat

27.10.2017 21:05
Horsana

XXX.XXX.40.140

Myslím, že ste ho dobre nečítala.

28.10.2017 11:32
dsj

XXX.XXX.207.141

Nemám ńaštěstí žádnou zkušenost s vředy u koní, tak se ke krmnení koní menocných vředy netroufám vyjadřovat.
Obiloviny jsou mírně kyselinotvorné, kromě jáhel. Trochu se upraví prosliněním v hubě, ale ne dostatečně. To znamená, že když se dostanou do žaludku, vyvolají produkci žaludeční kyseliny, aby se zneutralizovala zásaditost sacharidů které obsahují.
Nejzásaditější a také nejvíc kyselinotvorný je bílý cukr - proto by neměl být nikdy koním krmen, ani jako pamlsek, ani pro zchuťnění ks.
Nejen proto je potřeba obilniny dávat koním ve více malých dávkách a při podezření na zdravotní problémy je omezit nebo vysadit.

1.11.2017 11:30
belgicanda

XXX.XXX.155.245

HV25 napsal(a):
Http://fithorse.cz/total/

Zkuste tohle :) Na netu jsou na to dobré reference, zkusila jsem ho teď taky vzít klisně, doposud jsem měla spillers, ale teď na podzim jak se mění počasí jí to nějak nesedí a dělá se jí nálevka na PZ noze, takže bílkovinné spillers jsem chtěla vyměnit za něco s větším obsahem vlákniny a našla tohle.
Klidně sem potom napíšu, jestli budu pozorovat nějakou změnu, každopádně podle obsahu i recenzí se to zdá jako velmi kvalitní kompletní přírodní krmivo :).

No zatím jsem koupila spillers tak uvidím. Ale určitě budu ráda když sem potom dáte recenzi na ty vaše.

1.11.2017 11:41
alfi pav

XXX.XXX.30.253

belgicanda napsal(a):
No zatím jsem koupila spillers tak uvidím. Ale určitě budu ráda když sem potom dáte recenzi na ty vaše.

Tak až to otestujete, dejte vědět. Budu držet palce, ať vám to pomůže stejně, jako to pomohlo mě.

1.11.2017 14:09
belgicanda

XXX.XXX.155.245

alfi pav napsal(a):
Tak až to otestujete, dejte vědět. Budu držet palce, ať vám to pomůže stejně, jako to pomohlo mě.

Zatím mám koupeno Spillers Daily fibre, Pomalu přidávám k dávce vojtěšky a postupně budu vojtěšku ubírat a nahrazovat čistě spillers. Až to nahradím úplně tak začnu trochu přidávat Spillers Conditioning fibre. Musím na kobylu pomalu, nenese moc dobře změny. Takže pomalý přechod během měsíce podle toho jak ji budou sedět. Poslední měsíce toho měla dost, několikrát se stěhovala atd. tak už moc velkých změn dělat nechci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík