Uživatel s deaktivovaným účtem

Chci se zeptat jak to vidíte letos se senem. Když čtu prognózy počasí o extrémním suchu, tak si říkám, že se senem to bude asi letos špatné. Teď je sice tráva pěkná, ale za měsíc to může být jinak. Jímá mě docela hrůza, kam se cena zase vyšplhá. Nehledě k tomu, že se zdražují i pohonné hmoty.
No upřímně nad tím dneska taky dost přemýšlím, po tom, co jsem si na seznamu přečetla, jak je to s tím suchem...všude v republice byli bouřky a slejváky, u nás na severozápadě ani kapička...psala jsem si s mým dodavatelem sena a ten mě ujišťoval, že se bát nemusím, že sena bude mít určitě letos dost, že ještě přikoupil louky..že hned jak bude, zavolá a přiveze...na cenu jsem se ani neptala, protože už se člověk pomalu nemůže ohlížet na cenu, ale na to, aby hlavně seno měl...a to letos musím vzít balíků víc, protože letos jsem prostě skoro nevydržela se senem..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Taky by mě to zajímalo.Bylo to snad úplně všude ten nedostatek sena.Tak ono s tou vláhou si myslím, že bude hůř a hůř a budeme asi koukat za pár let co jsme způsobili a co se na nás valí za průšvihy.
Letos, aspoň u nas, bude o seno nouze. Tráva je malá a řídká. Hospodáři budou rádi, kdyz budou mit cim nakrmit svůj dobytek. Vloni jsme měli sklizeň o 50% nizsi. Letos to, raději nechci ani vidět. A o poradnem dešti tu nemůže byt ani rec. Od doby, kdy roztal sníh - konec března, tu jednou zaprselo, mozna dvakrát. A kdyz člověk odkopl nohou centimetr zeme, tak se vyvalil prach. Poslední zbytky vlhkosti vypalilo slunko a vyfoukal vítr. A co u nas hlasi "prehanky" tak dle radaru je to 0,2 mm... Je to tu katastrofální.
Zemi chybí vláha, neprší, nesněžilo... A zemědělci raději stříkají pole přípravky na bázi roundopu, než aby pole projeli pořádnou hlubokou orbou, aby si půda dokázala alespoň to málo vzít, místo toho po té vyprahlé pustině voda steče a jen odplavuje úrodnou půdu v podobě hliněného prachu z pole pryč...

Vždy ustajňovatel kupuje seno tam, kde je lacnejšie. Veľakrát aj uprostred zimy(keď niekto sľúbi a potom nemá, ale dodá nepekné) a za rozumné ceny, aj po zarátaní dopravy. Keby čakal iba na to, čo kúpi v okolí, na ustajnení by sme sa nedoplatili. Takto máme dosť často seno aj z 300km diaľky.
kuba_74
napsal(a):
Hlavně si lidi nekupují seno včas, resp. na celou zimu...u nás stojí balík průměrně 400, -, ale díky lidem co si nenakoupí, si různí spekulanti seno uskladní a pak třeba v únoru prodávájí za 800, - i víc. Je mi to teda fuk, možná si taky přivydělám
Kdyz ono je to tezky, kdyz zemedelec prodava za 400 tak se mu nezaplati ani ta nafta co tam vyjede. Natož zamestatnanec a opotřebení stroje. Jenže draz to dat nemůže, poněvadž to žádný nekoupi. Kdyby nebylo všechno dotovany, asi by hodne lidi koukalo, co by stal jeden balík sena, aby to zemědělce zaplatilo. A to není jen u sena, ze :).
Co se týče sucha, jednak způsob hospodaření stojí za starou backoru, ale i to jak kaci lesy . Hlavně, ze se porad dotuji tunky a nádrže a nesmysly, ale kdyz ta voda není, kdyz nenaprsi a nebo to všechno splachne slejvak jako blázen, tak nepomůže nic. Ja uz si dlouho nepamatuji zimu, aby v půli prosince nachumelilo ale opravdu pořádně 20-30cm a pomalu to odtavalo v breznu. A nebo opravdu zalejvaci destik, který trval tri dny v kuse.
Letos o trochu toho sněhu bylo, ale hned sli teploty nahoru a všechna vlaha sla k panu.
Loni byla zima pěkná, v lednu napadlo a ještě v březnu byl sníh. Aspoň v libereckém kraji. A i v Praze si pamatuju, že v půlce února byly vidět stopy lednového sněhu. On celý loňský rok byl docela pěkný. Nám dojem že i 2. otavy se u nás pod horama udělali. Se suchem se nebojovalo, sena bylo tolik, že se musela dostavět kůlna Teď už pochopitelně zbyly jen železné zásoby..
Asi fakt záleží na lokalitě. Podle radaru se Krkonoším nevyhýbá žádná vlna bouřek. A snad je i rosa.
Trochu si dovolím nesouhlasit s tou cenou. Kartami trochu, spíše tedy dost, míchají dotace. S dotacemi si mohou dovolit za tuhle cenu prodávat. Znám tady chlapíka, kterej z louky prodává balíky i za 250, - ! Právě díky dotacím. Jednou jsme to počítali a bez dotací by ten balík hned po seči stál někde kolem 1200-1400Kč ! Jenže by to nebylo jen seno, ale obecně potraviny vůbec. Obecně jsem proti dotacím v jakémkoli odvětví, ale to už se dotáváme zase o dost jinam. Pak by se zdražilo všechno (potraviny obecně) a lidi by chtěli víc např. po zaměstnavatelích. Jenže dotace dává stát a tak to všem vyhovuje.
Na zemědělské půdě se má hospodřit. Taky znám lidi, co mají dost přes 100ha a sedí si v klidu v kanclu a právě díky dotacím si mohou dovolit nechat si to všechno udělat...poséct, usušit, zbalíkovat, uskladnít...a ty dotace jim v pohodě zaplatí náklady na ten servis a ještě jim zbyde + za prodej sena...a takové hospodaření se mi moc nelíbí. Ale co nadělám, takový je holt zákon trhu
kapička
napsal(a):
Loni byla zima pěkná, v lednu napadlo a ještě v březnu byl sníh. Aspoň v libereckém kraji. A i v Praze si pamatuju, že v půlce února byly vidět stopy lednového sněhu. On celý loňský rok byl docela pěkný. Nám dojem že i 2. otavy se u nás pod horama udělali. Se suchem se nebojovalo, sena bylo tolik, že se musela dostavět kůlna Teď už pochopitelně zbyly jen železné zásoby..
Asi fakt záleží na lokalitě. Podle radaru se Krkonoším nevyhýbá žádná vlna bouřek. A snad je i rosa.
Já jsem kousek nad Jilemnicí a celke to zatím jde i letos. Stačí párkrát zapršet a bude to ok. Aspoň bude možná letos nějaký ooce na stromech...loni to všechno přemrzlo
Heh, ja som teraz zaplatila za klasický balík 30 euro, aj s dopravou.
Ale seno pekné, mixnuté s ďatelinkou, dodávateľ dlhoročný.
Cez zimu ale stálo 25 euro/balík a od miestneho výrobcu 20 euro/balík + mi ho zakotúľali rovno do krmelcov.
Toho roku by mi mali dorobiť dosť balíkov v mieste, kde mám kone, takže sa to dúfam oplatí, ak samozrejme zaprší, sucho je tu tiež dosť zlé, no tráva na spásanie zatiaľ je, ale stále dokrmujem senom aj jadrom.

Horsana
napsal(a):
Heh, ja som teraz zaplatila za klasický balík 30 euro, aj s dopravou.
Ale seno pekné, mixnuté s ďatelinkou, dodávateľ dlhoročný.
Cez zimu ale stálo 25 euro/balík a od miestneho výrobcu 20 euro/balík + mi ho zakotúľali rovno do krmelcov.
Toho roku by mi mali dorobiť dosť balíkov v mieste, kde mám kone, takže sa to dúfam oplatí, ak samozrejme zaprší, sucho je tu tiež dosť zlé, no tráva na spásanie zatiaľ je, ale stále dokrmujem senom aj jadrom.
začiatkom zimy sme mali várku z východu, guľatý balík vyšiel na 18€ aj s dopravou na západ SVK.
Ináč teda zrovna som doma a napriek tomu, že je cez 30 stupňov a pršalo v apríli raz, tráva je vysoká a pekná. Myslím, že tráve ozaj stačí málo na to, aby vyrástla. Ale dve kosby u nás v okolí neboli už niekoľko rokov.
Tady u nás hádám, že to bude stejné jako vloni - první seč pěkná ale otavy asi moc nenaroste, jestli bude stejně sucho jako vloni. Ale víc mě trápí, že po okolí seno pomalu neseženu, protože všichni senážují - letos už raději hlásím dopředu, že pro koně chci seno, jinak se všecho senážuje pro krávy a ovce. Stejná situace je s ovsem - vloni mi místní nechal prvotřídní mix oves s hrachem, na letošek jsem mu musela hlásit že budu odbírat, jinak by tuhle směsku nezasel... jsem mu vděčná, tím víc, že vím, že těch mých pár metráků ho nespasí.

Tak už to začíná, volal mi včera dodavatel, že balík bude stát letos 650 Kč loni stál 550, - (kulatý 145 cm Severní Morava), jestli s tím souhlasím. Co mám dělat, jen se modlím, aby to byla cena konečná.
jojo... už jsem měla v jednání necelé dva hektárky u chalupy, že bych si je mohla oplotit a mít tam Sáruši a nějakého společníka. Ale je málo trávy a budou potřebovat každý hektar, takže pozemek nebude... ale cena snad tady v okolí zůstane stejná, halové kvalitní seno cca 600 a to hnusné, co se skladuje venku 400. (což už mě trápit asi nebude muset, jelikož se nám už oficiálně rozpadá stáj musíme jinam).
sisi58
napsal(a):
Kde?
My bydlíme kousek od Tišnova a známý, který bydlí u Strážnice, sháněl 2 balíky pro ovce. My jsme prodat nemohli, tak zkoušel prý nějaký inzerát někde poblíž u nás a pán mu řekl tuhle sumu. no a potom jsem to slyšela ještě od dvou lidí. Nebyl to prý ani zemědělec. Prostě zjistil, že není, tak skoupil a počkal až bude ještě hůř. Jestli to někdo koupil, to nevím. Ale těch 1000-1200 jsem slyšela, že lidi běžně musejí platit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
andulin
napsal(a):
My bydlíme kousek od Tišnova a známý, který bydlí u Strážnice, sháněl 2 balíky pro ovce. My jsme prodat nemohli, tak zkoušel prý nějaký inzerát někde poblíž u nás a pán mu řekl tuhle sumu. no a potom jsem to slyšela ještě od dvou lidí. Nebyl to prý ani zemědělec. Prostě zjistil, že není, tak skoupil a počkal až bude ještě hůř. Jestli to někdo koupil, to nevím. Ale těch 1000-1200 jsem slyšela, že lidi běžně musejí platit
Okolo Brna je seno vždycky hrozně drahý, protože tady nejsou žádné louky, a všechno seno se dováží z tramtárie. Minulý měsíc se opravdu kolem Brna běžně prodával balík za 1200 až 1500 (vím i o senu za 2000, a lidi to koupili, protože museli ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mělník hlásí již včera déšť a dnes to vypadá podobně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sucho-brzo-rozdeli-evropu-na-dve-oblasti-zivot-v-jedne-z-nich-bude-k-nesneseni-47582?dop-ab-variant=2&seq-no=1&source=hp
To nevypadá do budoucna moc příznivě ani pro to seno.
Za sebe: koně vlastním v rámci syndikátu, vždy jsem jinak jezdila soukromé nebo v rámci JK.
Je úplně jedno, jestli majitel tam jezdí denně nebo jednou za měsíc nebo 1x za rok. Podstatné je, jestli je koník zaobstarán. Koním je to srdečně u zadku, kdo tam je. Pro ně je důležité: stádo, krmení, welfare koňské obecně.
A naopak.
Kůň, který stojí 23hod. v boxe /nebo 24hod./ a nebo kůň ve stádě, kde všichni ostatní mají "své lidi", kteří za nimi chodí, to bude vnímat zatraceně jinak.
Posměch lidem, co koně nepoznají, není na místě. Vážně ne. Pokud platí a zajišťují, aby kůň byl v pořádku, tak to je priorita no.1.
Protože je spousta majitelů, kteří mají koně, ale nejen že, neví jak se má nebo jak to s ním je, ale i neplatí. A majitel/ošetřovatelka stáje zmůže houby.
Takže, kdo platí koníku střechu nad hlavou? Posměváčci, nebo majitel, který prostě hnědáka od hnědáka nepozná? Ale je solidní, každý měsíc zaplatí koni střechu nad hlavou, žrádlo, box/čistý výběh či pastvu...

landaluce
napsal(a):
Za sebe: koně vlastním v rámci syndikátu, vždy jsem jinak jezdila soukromé nebo v rámci JK.
Je úplně jedno, jestli majitel tam jezdí denně nebo jednou za měsíc nebo 1x za rok. Podstatné je, jestli je koník zaobstarán. Koním je to srdečně u zadku, kdo tam je. Pro ně je důležité: stádo, krmení, welfare koňské obecně.
A naopak.
Kůň, který stojí 23hod. v boxe /nebo 24hod./ a nebo kůň ve stádě, kde všichni ostatní mají "své lidi", kteří za nimi chodí, to bude vnímat zatraceně jinak.
Posměch lidem, co koně nepoznají, není na místě. Vážně ne. Pokud platí a zajišťují, aby kůň byl v pořádku, tak to je priorita no.1.
Protože je spousta majitelů, kteří mají koně, ale nejen že, neví jak se má nebo jak to s ním je, ale i neplatí. A majitel/ošetřovatelka stáje zmůže houby.
Takže, kdo platí koníku střechu nad hlavou? Posměváčci, nebo majitel, který prostě hnědáka od hnědáka nepozná? Ale je solidní, každý měsíc zaplatí koni střechu nad hlavou, žrádlo, box/čistý výběh či pastvu...
Příspěvek nějak mimo mísu. Asi patří do úplně jiné diskuse.
Jinak seno je jakž takž, ale otavy dle známých zemědělců nebudou nebo budou tak řídké, že se nevyplatí při dnešních cenách PHM je vůbec síct, sušit a balíkovat. Zároveň ani neví, zda budou mít letos na čem pást dobytek. Sena prodají koňařům jen minimum.
napsal(a):
Příspěvek nějak mimo mísu. Asi patří do úplně jiné diskuse.
Jinak seno je jakž takž, ale otavy dle známých zemědělců nebudou nebo budou tak řídké, že se nevyplatí při dnešních cenách PHM je vůbec síct, sušit a balíkovat. Zároveň ani neví, zda budou mít letos na čem pást dobytek. Sena prodají koňařům jen minimum.
No já taky reagovala v jiné diskuzi... očividně se to nahrálo jinam. Sorry. Bohužel už to nejde smazat.
Mame pozemky v horach. Delame jen jednu velkou sec v lete, jinak to tam nejde. Co je u baraku, taky narostlo nechapu z ceho, ale bylo toho dost. Bojim se spis o pole... Jestli nezaprsi, tak mrkev nebude... Zavlazovat neni z ceho, studna prazdna, zvirata piji z vodovodu, to bude palka...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Současná spotřeba vody jednoho člověka je 250 litrů za den, před rokem 1989 to bylo 93 litrů.Jo budeme muset začít šetřit.Bydlím v místě, které zásobuje vodou téměř polovinu středních čech. Ve studni býval sloupec kolem šesti metrů vody.teď dva a půl za poslední dva roky se již nevrátila.Voda ubývá i tady.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Současná spotřeba vody jednoho člověka je 250 litrů za den, před rokem 1989 to bylo 93 litrů.Jo budeme muset začít šetřit.Bydlím v místě, které zásobuje vodou téměř polovinu středních čech. Ve studni býval sloupec kolem šesti metrů vody.teď dva a půl za poslední dva roky se již nevrátila.Voda ubývá i tady.
To není pravda, průměrná spotřeba vody není 250 litrů ale mírně nad 100l, a taky se spotřeba na rozdíl před rokem 1989 výrazně snížila vlivem zdražující ceny.
Jinak souhlas že by se mělo šetřit více, ale netřeba si k tomu vymýšlet nesmysly. :D.
Ja to na každém, jak se k tomu postaví. Mě třeba nejvíc štvou bazény. Dneska takovej normální na zahradu stojí, včetně filtrace a já nevím čeho ještě, někde kolem 5.000, - (jasně podle kvality). Ale takovej bazének má objem +/- 3000l. To mi teda vychází jedno napuštění jako měsíční spotřeba pro jednoho člověka. Ten bazén se nenapouští jen jednou za sezonu - určitě se tam voda taky mění, čí doplňuje. Kolik je u nás bazénů si netroufám odhadnout. A to neřešim, jestli si tu vodu nechají dovézt, nebo prostě doma otočí kohoutkem. A je jedno, jestli je to z vlastní studně, nebo z vodovodu - je to prostě voda. Lidi se maj sebrat a jet někam k vodě, ale je to jako se vším...jsme moc pohodlní a na to jednou zajdem. Howg
kuba_74:
Jste úplně mimo. Tři tisíce litrů je kvádr 3x1x1 m. To je skutečně miniaturní bazén. Běžné domácí bazény mají od 20 do 20 kubíků, větší velikosti 40 i 50, výjimečně i okolo 100 metrů krychových. Abychom si rozuměli v jednotkách - 1 metr krychlový je tisíc litrů.
Bazén na zahradě je poměrně rozumná alternativa, zvlášť když máte děti. Doby, kdy jste mohl s dětmi o prázdninách trávit každý den na koupališti, jsou - zvlášť ve velkých městech s aquaparky - sakra pryč. To byste se hodně nedoplatil na vstupném.
Napsoto chápu, že lidé dávají přednost vlastnímu bazénu na zahradě. Kolik přírodních koupališť máte ve svém okolí k dispozici? Obce se o rybníky nestarají, radějí je přenechají rybářům k intenzivnímu chovu, a tam se fakt nevykoupete. Na dolních tocích řek taky ne. Jezera a pískovny jsou dnes obleželé koupajícími se. Na přehradě vás setřelí člun nebo vodní skůtr, ani nemrknete.
U domácího bazénu máte jistotu, v čem se koupete, můžete si jít, zaplavat, kdy se vám zachce, netřeba zanechávat uhlíkovou stopu cestou autem na koupaliště či do aquaparku, nikdo vám ve vodě nešlape po hlavě, nemusíte hlídat hodiny, abyste nepřetáhli čas.
Voda se v domácích bazénech moc nemění, spíše doplňuje - odpar, co se vycáká, co se odpustí při praní filtru - i tak jsou to zanedbatelné objemy. Pokud si vodu necháte dovézt z vodárny, provozovatel vám bude vděčen, protože zaplatíte. Vodárny těžce nesou, že klesá spotřeba, a je to jen nakonec cesta ke zdražování vody, kdyby vodárny mohly (tedy měly odběr), ó jak rády by vyráběly více...takže každý, kdo si nechá cisternou napustit bazén, je vítaný zákazník
Netvrdím, že někde nemůže být někdy během roku lokální nedostatek vody, ale bazény za to fakt nemůžou.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, Meifi, čísla máš špatně, ale to už vysvětlil někdo nade mnou.
Jen ohledně té výšky vody ve studni:
a teď si představ, že před sto lety tam třeba bylo 5 m výška vodního sloupce, před tisíci lety metr a za starých Římanů třeba jenom půl metru (pokud tam ta studna hypoteticky byla furt, ale můžeme to vztáhnout na množství a charakter podzemní vody v dané lokalitě).
A teď napiš, co je správné číslo
Odpověď je, že žádné číslo není správné - protože se vše stále mění.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Bohužel odkaz nefunguje, protože je již jen v Google cache.Tak si zadejte do vyhledavače Mělnická vrutice zásoby vody a je to ten druhý odkaz.Může se i posunout za to neručím.Zde vodohospodáři píší o těch 250l na osobu.
Kuba-74 s tím naprosto souhlasím.Kolik z Vás mělo před rokem 1989 bazén? A "našim" dětem podle mě zbudou akorát oči pro pláč a peklo na zemi.Nevěřím, že na ně myslíme.Nebo možná myslíme, ale nechováme se tak.
saola : Díky za poučení, ale základy geometrie ze ZŠ stále ještě ovládám Po prostudování internetu (věřím, že to zvládnete), jistě zjistíte, že prodávájí i bazény o obsahu kolem 3000l (ano vím 3m3). Byl to pouze příklad, neb tyto relativně malé bazény se prodávají asi nejvíce. Dovolte mi otázku, jak velký bazén, potřebujete konkrétně Vy, k takovému domácímu "zaplavání" ? Pak si snadno spočítám (ale klidně to nechám na Vás), kolik je to vody.
Do aquaparku bych já osobně tedy nešel, ale je to kadého volba. Ve svém okolí mám celkem dost možností, kam jít s dětmi k vodě. Přírodní koupaliště, ba i pěkný rybník by se našel. Pokud budete mít zájem, napište mi (klidně zprávou), kde bydlíte a já se Vám pokusím pomoct nějakou alternativu najít. Věřím, že se to povede Pokud máte auto, onu "uhlíkovou" stopu člověk zanechá jen tím, že si ho koupí, neb jak známo při výrobě vzniká mnohem více škodlivin, než při jeho provozu celou jeho životnost.
Co se týče dovozu vody...budeme brát Vámi zmiňovaný bazén, kolem 20m3. Ta cisterna musí jet minimálně 2x - do jedné se vejde (dle typu) cca.8-10 kubíků. Tak budeme počítat...voda = cca 500, -Kč, doprava min.45, -Kč/km, vezmeme nějaký příklad 30km tam i zpět = 1350, -Kč + Vám budou účtovat nějakou manipulaci (běh čerpadla) cca.800, -Kč/hod., počítám 30min. = 400, -Kč. Tak a teď to sečtu...2.250, -Kč bez DPH. Vynásobím to dvěma a jsme zhruba na 5.000, - bez daně. Ceny se mohou výrazně lišit dle dodavatele a to směrem nahoru Takže jediné s čím souhlasím, že provozovatel vodovodní sítě v dané lokalitě bude jedině rád. Ovšem z finančních důvodů každý raději otočí tím kohoutkem.
Nikde jsem nenapsal, že za vše mohou bazény. Psal jsem, že každý může začít od sebe a že mě osobně nejvíc vadí bazény - tedy vyjádření toho, že mi to přijde jako zbytečné plýtvání, nikoliv toho, že za suchá období mohou majitelé bazénu
Jinak přeji pěkný den
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bohužel odkaz nefunguje, protože je již jen v Google cache.Tak si zadejte do vyhledavače Mělnická vrutice zásoby vody a je to ten druhý odkaz.Může se i posunout za to neručím.Zde vodohospodáři píší o těch 250l na osobu.
Kuba-74 s tím naprosto souhlasím.Kolik z Vás mělo před rokem 1989 bazén? A "našim" dětem podle mě zbudou akorát oči pro pláč a peklo na zemi.Nevěřím, že na ně myslíme.Nebo možná myslíme, ale nechováme se tak.
Problém s vodou je někde jinde. Všude rveme jen beton, samé odvodňování, ničení mokřadů a přirozených vodních biotopů, u řeky vykácíme stromy, vybetonujeme břehy a pak se divíme, že po jedné bouřce se rozleje po okolí.. Naštěstí lidi už si to začínají uvědomovat a budují umělé vodní nádrže a zachycují dešťovou vodu...Jedna věc je kolik toho naprší, druhá kolik vody nám tu opravdu zůstane... Bazény jsou jen malý zlomek celého problému.
Meifi, no tak, proč tak demagogicky?
Jak zajistíš prosperitu "vlastních" dětí, když si nekoupíš bazén a bude ti stačit 10l vody na den?
Jak to, že tak rozhazuješ a dovolíš si vlastní "herky"? Víš, kolik by se za ty vynakládané prostředky na neužitečné a nevyužité "hajtry" najedlo a vystudovalo dětí v Indii?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dom2
napsal(a):
Problém s vodou je někde jinde. Všude rveme jen beton, samé odvodňování, ničení mokřadů a přirozených vodních biotopů, u řeky vykácíme stromy, vybetonujeme břehy a pak se divíme, že po jedné bouřce se rozleje po okolí.. Naštěstí lidi už si to začínají uvědomovat a budují umělé vodní nádrže a zachycují dešťovou vodu...Jedna věc je kolik toho naprší, druhá kolik vody nám tu opravdu zůstane... Bazény jsou jen malý zlomek celého problému.
Jo to je další problém v řadě.Jen tak o tom jak si to lidé začínají uvědomovat.Momentálně stavíme plot z tvarovek a čeká se celorepublikově měsíc a víc na KB bloky.Nejsou a výrobce nestíhá dodávat.Už si to betonování zřejmě lidi vzali k srdci.
Dom2
napsal(a):
Hmm, a nové přehrady furt nechtějí a nechtějí...divnej svět.
Jinak - hodně zjednodušeno a slovník zeleně ekologický. Ach jo.
Ale jo, třeba ten svět zachráníme, no.
A jestli ne, tak jsem se holt málo snažili.
saola
napsal(a):
Hmm, a nové přehrady furt nechtějí a nechtějí...divnej svět.
Jinak - hodně zjednodušeno a slovník zeleně ekologický. Ach jo.
Ale jo, třeba ten svět zachráníme, no.
A jestli ne, tak jsem se holt málo snažili.
Myslím si, že co se týče ekologie, každého trápí všechno možné, ale kdyby si každý zamétl u svého prahu možná by to vypadalo jinak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
saola
napsal(a):
Jak zajistíš prosperitu "vlastních" dětí, když si nekoupíš bazén a bude ti stačit 10l vody na den?
Jak to, že tak rozhazuješ a dovolíš si vlastní "herky"? Víš, kolik by se za ty vynakládané prostředky na neužitečné a nevyužité "hajtry" najedlo a vystudovalo dětí v Indii?
Další obrovská chyba co se stala, že jsme dovolili zkulturnění a průmyslovou revoluci v tolik lidnatých zemích.Jen to mnohonásobně urychlujeme a do "prdelky" půjdeme na konec všichni svorně.Roztahání amerického konzumního způsobu života globálně je jasný hrob pro nás všechny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
saola
napsal(a):
Neříkej jim herky!

U nás je nedostatek vody také, studny jsou už pátým rokem pod dlouhodobým normálem, místy je v kopaných studnách hladina už trvale pod 1m. Vodovod zavedený není a zatím to vypadá, že výhledově nebude. Místní už jsou naučení šetřit, sudy, nádrže, cisterny na dešťovou vodu jsou standardem. Bazén z trvale žijících nemá nikdo.
Neumím si představit, pokud by hladina spodní vody měla stále klesat, jaké to bude mít dopady na soužití a mezilidské vztahy. Už teď místy vzniká napětí.
Co se týká sena, letos tu jeden z hlavních dodavatelů sena vůbec sušit nebude, všechno půjde pro krávy, je prý málo pastvy.

Ras Algethi a Meifi: jsem s vámi za. Modernu bazénů taky vůbec nechápu. Je fakt, že když přijde člověk opocený z práce, nejradši by hned do nějakého skočil. Jenže... to by ta voda asi dlouho čistá nevydržela. Takže radši seberu propriety a dojedu si k Berounce a nebo taky ne a prostě tam hupsnu jen tak a slunce mě osuší (výhoda absence veřejných koupališť podél místních břehů ). U řeky je prostoru pro řádění pro mě i děti daleko víc než na zahradě u bazénu. Pořád sice toužím po tom, abych měla někde v blízkém okolí nějakou pískovnu...ty miluju... ale holt nejsem v Polabí... takže jsem za Berounku vděčná!
Lidi nemají soudnost. A podle mě krom toho, že je jich hromada bezohledných a prostě "nechtějí vědět", tak je jich taky spousta neinformovaných. A o šetření a jednoduchých možnostech volby každého se vůbec veřejně nemluví. Nechápu, proč při opakujících se suchách, prostě obec nevezme pár tisíc z rozpočtu a nenechá natisknout letáky a rozházet do schránek, jak může každý občan přírodě v rámci šetření s vodou ulehčit. A tak lidi zalévají zahrady v poledne, myjí auta na zahradách, napouštějí bazény, prolévají cesty před domy, aby se neprášilo, nebo si ochlazují štíty domů chatiček vodou z hadice... já na to pak už nemám co říct...protože bych byla akorát za prudérní...a pražáci v chatových osadách nemají chuť se nad svým chováním zamýšlet a něco měnit...

No nic...jdu ke známým na bazén
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
saola
napsal(a):
Klídek, Meifi, neříkám jim herky, ale "herky".
Z mého pohledu rozdíl. Z pohledu hladového malého Indčete ale nikoliv.
Jo v pohodě. Pro jistotu jim budeme říkat "miláčkové". Víš je to kruté co teď napíšu, ale kvůli Indům, Afričanům a dalším národům nekontrolovatelně se množícím já nehodlám zničit vlastní zem.To bych jim ukončil to jejich množení i silou.Bohužel je pozdě a i USA odhalilo slabinu celé Evropy.Využili jí dokonale a bude tady ještě dost horko s..To asi víte koho myslím.Invazní druhy z Afriky a nejsou to kytky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo v pohodě. Pro jistotu jim budeme říkat "miláčkové". Víš je to kruté co teď napíšu, ale kvůli Indům, Afričanům a dalším národům nekontrolovatelně se množícím já nehodlám zničit vlastní zem.To bych jim ukončil to jejich množení i silou.Bohužel je pozdě a i USA odhalilo slabinu celé Evropy.Využili jí dokonale a bude tady ještě dost horko s..To asi víte koho myslím.Invazní druhy z Afriky a nejsou to kytky.
Vaše hajtra toho sežere víc než celá Somálská rodina za měsíc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dom2
napsal(a):
Vaše hajtra toho sežere víc než celá Somálská rodina za měsíc.
Já Vám názor neberu.Jen si myslím, že tady nejde o jídlo.

Zas povedzme si to rovno, vlastniť kone tiež nie je nejaká ekologická bomba. Priamo síce extra vplyv na životné prostredie nemajú, ale to seno, slama pre ne sa nerobí ručne. Ani ovos sa nepestuje ekobio. Spotreba vody tiež bude zhruba taká, ako pre tú jednu domácnosť s bazénom. V čom je to iné?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Zas povedzme si to rovno, vlastniť kone tiež nie je nejaká ekologická bomba. Priamo síce extra vplyv na životné prostredie nemajú, ale to seno, slama pre ne sa nerobí ručne. Ani ovos sa nepestuje ekobio. Spotreba vody tiež bude zhruba taká, ako pre tú jednu domácnosť s bazénom. V čom je to iné?
Barborko člověk civilizovaný má daleko větší spotřebu než nějaký kůň.Vážně tam musíš započítat všechny dovolené, závody aut, dopravu, internet, zábavu, zaměstnání a třeba i jednorázové pleny..Po koni zdaleka nezůstane takový bordel co po nás.Víš jenom kolik KW musí vyzářit vysílač mobilního operátora do okolí, aby "rozkmital" vzduch určitou frekvencí na míle daleko? Nemluvím o dalších vysílačích.Zní to děsivě, ale před rokem 89 byla menší spotřeba elektrické energie než dnes.Uvědomme si kolik továren zde bylo a dnes je předstihly domácnosti? To není moc lichotivé, viď?

Ach...
V čom je iné, ak má jeden človek ako hobby bazén doma na záhrade a druhý má ako hobby koňa v ustajnení? Neťahaj sem veci, ktoré sa týkajú všetkých, pokiaľ nežiju na samote u lesa, bez prúdu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ale přece vždyť není problém že je moc koní, alel lidí je moc. Vážně Vás tohle nikdy nenapadlo? Je nás 7,5 miliardy a to jen třetina asi je konzumní.O to tam přeci jde.Pokud jen polovina začne žít stejný životní styl je ámen.O tohle mi šlo.Vůbec se s vámi nechci hádat.
https://ekonom.ihned.cz/c1-64218010-uprchlici-stoji-cesko-pul-miliardy-rocne-za-ubytovani-integraci-i-pomoc-ve-valce
To není málo, co? A je to daleko zbytečnější než ta kobyla. Dokonce si troufnu tvrdit, že moje koby Vás nikoho neznásilní v podchodu a stáhne Vás v nejhorším jen o trochu mrkve.

Ty o koze, ja o voze.
Len som podotkla, že my majitelia koní sa nechováme o nič viac ekologicky, ako rodina, ktorá si kúpi bazén. Eta vsjo.
(A áno, myslím si, že koní aj psov je fakt moc. a stále sa vyrábajú ďalšie a ďalšie.).
napsal(a):
Pokud by pracující člověk nemohl mít koně jako koníčka, protože pije vodu a žere seno( doplňte si jakýkoliv jiný aktivní koníček), tak proč vlastně být na světě? Kvůli práci? Kvůli jídlu? Kvůli rozmnožovaní?!
Myslím, že pokud se člověk chová slušně a ohleduplně, nejsou problémy, které by se nedaly řešit. Ale pokud si někdo myslí, že jen ON má na vše právo a tak se i chová, pak to dopadá, tak jak to dopadá.
Jak píše Ras Algethi, je potřeba si zamést před vlastním prahem, tedy začít u sebe. Vzhledem k tomu, kolik je na světě lidí, to určitě bude vidět.

napsal(a):
Ty o koze, ja o voze.
Len som podotkla, že my majitelia koní sa nechováme o nič viac ekologicky, ako rodina, ktorá si kúpi bazén. Eta vsjo.
(A áno, myslím si, že koní aj psov je fakt moc. a stále sa vyrábajú ďalšie a ďalšie.).
S tím souhlasím taky...
sisi58
napsal(a):
Pokud by pracující člověk nemohl mít koně jako koníčka, protože pije vodu a žere seno( doplňte si jakýkoliv jiný aktivní koníček), tak proč vlastně být na světě? Kvůli práci? Kvůli jídlu? Kvůli rozmnožovaní?!
Myslím, že pokud se člověk chová slušně a ohleduplně, nejsou problémy, které by se nedaly řešit. Ale pokud si někdo myslí, že jen ON má na vše právo a tak se i chová, pak to dopadá, tak jak to dopadá.
Jak píše Ras Algethi, je potřeba si zamést před vlastním prahem, tedy začít u sebe. Vzhledem k tomu, kolik je na světě lidí, to určitě bude vidět.
A proč jsou na světě zvířata?
Ta sice nepracují, ale u volně žijících se jejich starost o každodenní obživu s pravidelným lidským zaměstnáním srovnat dá.
V čem tkví ten základ pozice člověka jako pána všeho tvorstva? Jasně že taky v tom, že si dokáže uchvátit pro sebe násobně víc, než potřebuje k životu, a ještě to zdůvodní tím, že je to přece jeho právo. Vy se taky nevzdáte z pouhé slušnosti a ohleduplnosti k ostatním své kobyly.
Slušnost a ohleduplnost končí v okamžiku, kdy se na toto právo, byť jen domněle, sáhne. Protože kdyby se striktně prosazovala slušnost a ohleduplnost vůči příslušníkům vlastního druhu, nemáme my, vyspělé západní civilizované bytosti, ani hajtry, ani psy, papoušky či jiné hobby, protože je stále okolo mnoho potřebných, kteří jsou na tom hůř a zasloužili by si přece pomoci...
To jen k tomu, že prostě to zametení před vlastním prahem svět taky nespasí...
saola
napsal(a):
A proč jsou na světě zvířata?
Ta sice nepracují, ale u volně žijících se jejich starost o každodenní obživu s pravidelným lidským zaměstnáním srovnat dá.
V čem tkví ten základ pozice člověka jako pána všeho tvorstva? Jasně že taky v tom, že si dokáže uchvátit pro sebe násobně víc, než potřebuje k životu, a ještě to zdůvodní tím, že je to přece jeho právo. Vy se taky nevzdáte z pouhé slušnosti a ohleduplnosti k ostatním své kobyly.
Slušnost a ohleduplnost končí v okamžiku, kdy se na toto právo, byť jen domněle, sáhne. Protože kdyby se striktně prosazovala slušnost a ohleduplnost vůči příslušníkům vlastního druhu, nemáme my, vyspělé západní civilizované bytosti, ani hajtry, ani psy, papoušky či jiné hobby, protože je stále okolo mnoho potřebných, kteří jsou na tom hůř a zasloužili by si přece pomoci...
To jen k tomu, že prostě to zametení před vlastním prahem svět taky nespasí...
Proč jsou na světě zvířata? Tak to fakt nevím. To se musíte zeptat matky Přírody.
Já se tedy jako pán všeho tvorstva necítím. Proč bych měla? A o nějakém uchvacování se v mém případě vůbec nedá mluvit.
Co se týká mé kobyly, pokud bych ji neměla já, byla by nejspíš dávno mrtvá. Kdo by stál o starou, dušnou muchařku?
Co se týká ostatních světadílů. Opravdu nemohu spasit svět. Prostě se snažím, v rámci SVÝCH možností, chovat se slušně. Pokud by to tak dělali lidé i jinde, mimo tedy ty západní vyspělé civilizace, určitě by se tam měli lépe a nemuseli by mi závidět 3+1, kolo a kobylu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Je to by bylo na světě krásně chovat se jeden k druhému slušně.A nezávidět jeden druhému.Stačí když lidi zase naučíme se zdravit, popřát si hezký den, mluvit slušně, tolerovat občas chyby druhých..Je to lepší se chovat uctivě a slušně.Mě se to vždy vyplatilo a když sem něco potřeboval bylo mi to k dobru.Takhle jsem dostal i louku půjčenou ke spásání zdarma.Stačilo paní zdravit a pomoci uklidit sníh a popelnici jí dát domů. A ještě jsme s koby dostali občas jablíčko.Jo a ke starším chovat úctu.Bez nich bych tu totiž nebyl a bez jejich práce teprve ne.
Napisi k tématu - seno
Právě susime a popravde nektere louky jsou horsi jak otavy. Nektere teda prekvapily hustotou porostu ale jinak bída. Bezne jsme sklizely cca 150 baliku na prvni sec, nejhorsi rok byl myslim 2015, to bylo jen nejakych 60, loni jich bylo jen 97 a letos to vypada, ze jich bude o dost méně.

anobbona
napsal(a):
Napisi k tématu - seno
Právě susime a popravde nektere louky jsou horsi jak otavy. Nektere teda prekvapily hustotou porostu ale jinak bída. Bezne jsme sklizely cca 150 baliku na prvni sec, nejhorsi rok byl myslim 2015, to bylo jen nejakych 60, loni jich bylo jen 97 a letos to vypada, ze jich bude o dost méně.
Litovelsko - tráva vysoká, ale řídká. Skoro 2 měsíce nepršelo (jen 2 bouřky). Seno spíše hodně stébelnaté a je ho málo. Kulatý balík 150 za 700 Kč. Jsem ráda i za to. Zemědělec říkal, že otavy nebudou. Už teď je vše spálené a zaschlé. Roste jen odolný plevel. Možná v jiných lokalitách bude líp.

Mno...ve Středočeském kraji to ale jiné nebude... stejně jako Váš popis: vyhnaly jen plevele a dlouhé květy trav, jinak je všude vidět hlína. Někde opravdu mocně.. louky vypadají zelené jen z dálky. A to jsme v údolí Berounky. Sucho jak troud i na březích...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Mno...ve Středočeském kraji to ale jiné nebude... stejně jako Váš popis: vyhnaly jen plevele a dlouhé květy trav, jinak je všude vidět hlína. Někde opravdu mocně.. louky vypadají zelené jen z dálky. A to jsme v údolí Berounky. Sucho jak troud i na březích...
Mi povídej..Všude suché fleky jenom.Spíš žluté než zelené.Na seno už má majitelka taky hlášené zdražení.

Jsem si zrovna dneska říkala, že mi to vlastně vyhovuje. Že teď mám zas jen 2 poníky, tak se mi alespoň neschvátí...

Samozřejmě je to ale jen velmi jednostranný pohled. Seno na zimu potřebuji jako každý jiný, takže mě zdražování také netěší
napsal(a):
Jsem si zrovna dneska říkala, že mi to vlastně vyhovuje. Že teď mám zas jen 2 poníky, tak se mi alespoň neschvátí...
To je jediná věc, která mě na letošním jaru těší... Letos poprvé jsem přijela po měsíci pastvy za koňma a nenarazila jsem na žádné sudy, celkem si drželi linii z konce zimy, kdy se je podařilo dost zhubnout. Jestli přibrali o jednu díru na podbřišníku... A to v Krkonoších prší docela dost, vzhledem k zbytku republiky.
kapička
napsal(a):
To je jediná věc, která mě na letošním jaru těší... Letos poprvé jsem přijela po měsíci pastvy za koňma a nenarazila jsem na žádné sudy, celkem si drželi linii z konce zimy, kdy se je podařilo dost zhubnout. Jestli přibrali o jednu díru na podbřišníku... A to v Krkonoších prší docela dost, vzhledem k zbytku republiky.
Jo a kde ? My jsme pod Mísečkama a teda žádná hitparáda Jediný pozitivní je, že se mi podařilo domluvit seno od dalších dvou lidí, takže mi dost možná tak 20 balíků zbyde
Ale uvidíme...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Přesně tak kubo.Já taky koukám na radar jak tam u nás hezky prší a já jsem suchý? Dvě hodiny deště podle radaru a nikde nic ani vlhkého.Už asi uschla i družice.

Je to letos fofr, nikdy jsme neměli seno doma tak brzy. Cena stejná jako loni,400-500Kč za balík o průměru cca.120cm, podle dodavatele. Poděbradsko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Hlásím od září zdražené ustájení...o 500kč.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě můj hlavní dodavatel sena (je to překupník - dopravce) oznámil, že se mám ptát v půlce července, protože teď mu žádný dodavatel není ochoten říct, jestli něco bude mít navíc, aby to prodal... Místní ani neoslovuji, protože vidím, jaká je kvalita trávy. Takže pokud se neobjeví nějaká nabídka na Bazoši, pak budu fakt čekat do toho července a pak děj se vůle boží...
Obávám se, že nakonec se cena za ustájení zvýší všude...
Nezdražuje jen krmivo, ale v podstatě všechno.
Všichni řeší seno, ale bude i nedostatek slámy, protože obilí má sice slušné klasy, ale celková výška nic moc.
Navíc české odběratele budou přeplácet cizinci,. Už teď se objevují inzeráty od Rakušanů s poptávkou na seno...
A protože žádný ustajovatel na soukromé koně doplácet nebude, má dvě možnosti. Buď zdraží nebo sníží kvalitu péče (ubere podestýlku, sníží porce krmení...) a to asi žádný majitel nechce.
Otázkou zůstává kolik lidí zvládne zvýšení nákladů za koně akceptovat a pro kolik to bude natolik likvidační, že se budou nuceni s koněm rozloučit...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
liva
napsal(a):
U nás vypadá výběh stejně.
Od jara prostě žádná další tráva nenarostla...
To výběh máme ještě horší..Tohle je venku a sháníme spolu co se kde dá.U výběhu to máme takhle a omlouvám se za tu chlupatou nohu. Jo to je ten legendární Bormannův stoleček o kterém jsem tu psal kdysi.
No já sem poměrně ráda, že sem koby přestěhovala. Ne že bych snad měla jinou možnost, rozpadlo se nám ustájení.
Ta páska co je za ní už není a kobči to maj průchozí. A mám dojem že snad seno se vede vlastní. (Sem blbka a nezeptala jsem se :D).
A o co, že až zase pojedu po měsíci posekat trávu na chalupu, že mě tam bude čekat krásná, hustá, metr vysoká tráva... Kterou budu muset posekat a pak vyhodit. Ale je to dobrý, nejsem jediná, komu roste hezká tráva na zahradě, letos už i koní se nadávalo na to, že na zahradě je krásná šťavnaté a na loukách řídké, suché nic.
Nám za domem roste krásná jetelina, kterou klukům kosíme a vozíme do 9 km vzdálené stáje...
U nás kolikrát prší a na stáji nespadne ani kapka...
Pokud se bude zdražovat u nàs, radost mít nebudu, ale budu to akceptovat, protože péče o koně je ve stáji perfektní a já osobně si takové péče po zkušenostech z bývalého ustàjení velmi vážím...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Lipová-lázně u Jeseníku.
Teda Vy se máte..Taková krásná tráva.Na tu my tady u Prahy budeme chodit leda tak do kina brzo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ty jo prý hoří les v černobylu? Tak to ať si tam ten deštík pěkně nechají raději.Tak už to prý uhasili.