Uživatel s deaktivovaným účtem

Mimo to, že by měl kůň být uvolněný, v rovnováze a zapojovat záda a zadní nohy (zajeďte se podívat někam na jízdárnu a uvidíte, že už i to je někdy problém, a to i u sportovců), tak se to také odvíjí od tělesné stavby toho daného jedince. Ne pro všechny koně je fyzicky možné vypadat "na pohled" tak dobře jako vyšlechtění drezůráci.

Etnies: A nenapadla Vás smutná varianta, že se tam neřeší, co je nejlepší pro toho koně? Ale že se to po něm žádá z nějakého důvodu...? (estetika, lepší ovladatelnost, ...)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Moje koby má uvolněné akorát mravy. To se asi nepočítá do disciplín, co?

etnies86
napsal(a):
Ahoj, jaké sestavení koně je pro něj nejlepší? Třeba velký rozdíl vidím v drezůře a westernu.
V drezůře má jít na kolmici, kůň má být shromážděn...ve westernu div nebrázdí čumákem hlínu... Jak by měl kůň jít pod sedlem, aby to pro něj bylo nejlepší, nejpřirozenější ?
Je to každá jiná disciplína, drezurák to shromážedění nemůže držet do nekonečna, má ho jen na předvedení v obdélníku, po pastvině se tak neprochází, westernový kůň by v to sestavení měl vydržet celý den- je na celodenní práci s dobytkem, přesun z bodu a do bodu b...není brázdění hlíny jako brázdění hlíny, i westernový kůň by měl být ježděn odzadu.
etnies86
napsal(a):
jj ale třeba ve westernu mi přijdou hodně napředku cíleně (nebo možná ne ale přijdou mi skoro vždy když něco vidím), čumák hodně dole, drezura zas uplně jinak... tak mi to právě vrtá hlavou co je lepší pro toho koně.
Pokud chcete vidět koně v pohodě, na westernové závody v pleasure rozhodně nechoďte.
Mám takovou pomůcku, např.při sledování parkůru nesmím mít pocit, že musím koni pomáhat zvedáním nohou(svých), aby kůň v pohodě parkůr přešel.
Totéž u jiných disciplín. Pokud mám potřebu se různě kroutit, jakože pomáhám, něco je špatně.
Pokud ale koukáte na koně s jezdcem a je vám dobře na duši, je dvojice v pohodě a tam pak vidíte, jak to má správně být.
Jen to chce alespoň trochu zkušeností, ať víte o co jde.

Ono jakékoli cokoli s koněm jde dělat lépe i hůř pro toho koně.
Pro mě je důležité, jak se asi ten kůň má většinu svého času. Takže i za lepší považuji, když je hřebec ne úplně citlivě předváděn na šou a při manipulaci korigován zbytečně hrubě-chvíli-a naprostou většinu svého času je v pohodě na 24/7 s dalšími, přiměřeně nakrmen, připouští, v kontaktu s dalšími koňmi, zdráv...než když je úzkostlivě řešeno, jestli při kontaktu s koněm tohle o cm jinak nebo do kyblíku raději dva gramy tohoto - a kontakt je dvě hodiny za dva dny jízdou a mezitím 44 hodin kůň střídá box a zahovněný plácek, bez vody a stínu, kopyta přerostlá, zuby kdysi, velkou radost ze života nejeví.
Tohle je jen trochu k tématu a nic to neříká o tom, jak to ty koně učili, ale líbí se mi to, anglie x western:
https://www.youtube.com/watch?v=rqyV9kGQpEc.
Díky za to video! Jen pokud je tu někdo znalý, potřebovala bych ho trochu vysvětlit. Protože já, odchovanec klasickeho anglického ježdění, tam u westernového kone v první části v klusu vidím hlavu silne za kolmici, neaktivní zadek a naprostou ztrátu kmihu a snad i noholedu v jedné chvili. Viděla jsme to už jednou na živo na jízdárně (tam tedy kůň takhle drobive pracoval ve všech chodech) a teď vidím, že je to asi standard. Je to tak? Má to nějaký účel?
Jinak v tom videu je pěkně vidět, že po výměně jezdců fungují oba kone viceme stejne tj. z mého pohledu naprosto standardně anglicky :).
akscha
napsal(a):
Díky za to video! Jen pokud je tu někdo znalý, potřebovala bych ho trochu vysvětlit. Protože já, odchovanec klasickeho anglického ježdění, tam u westernového kone v první části v klusu vidím hlavu silne za kolmici, neaktivní zadek a naprostou ztrátu kmihu a snad i noholedu v jedné chvili. Viděla jsme to už jednou na živo na jízdárně (tam tedy kůň takhle drobive pracoval ve všech chodech) a teď vidím, že je to asi standard. Je to tak? Má to nějaký účel?
Jinak v tom videu je pěkně vidět, že po výměně jezdců fungují oba kone viceme stejne tj. z mého pohledu naprosto standardně anglicky :).
Nejlépe vypadal ten QH na začátku písničky "Veď mě dál, cesto má...". Koníka má jezdec dobře přiježděného.Jezdec ho má na otěži, aby s ním mohl dělat totéž, co dělá druhý kůň. Jednoruč by to ve stejné rychlosti QH takto nezvládl. Domnívám se, že ta hlava za kolmicí, je toho
důsledkem.Nevím, jak to přesně napsat. Western.koně chodí jinak.Alespoň v poslední době. Buď se plouží v pleasure, nebo běží rychle. Samozřejmě by měli být přiježďovaní na stíhle a obouruč. Páka je na závody pro starší koně, co už se umí nést sami a nepotřebují podporu otěží.Vlastně jsou nebo by měli být, koně vedení jednoruč o krok dál v přiježděnosti, než koně na dvou otěžích.
U QH se bohužel děje totéž, jako u jiných zvířat, která jsou v kurzu. Majitelé je kazí. Pak na závodech vidíte koně bez elánu, ploužící se okolo arény, žádná radost. A vypadá to tak, jak popisujete. Není to standard. Jen je to stále žádané. Je to škaredé a v zahraničí už na to lidé poukazují.
Ještě technická. Honáčtí koně jsou jinak stavění, než teplokrevníci. Mají těžiště nízko(nutnost pro práci s dobytkem) a proto nemohou při takové šou, jako na videu, konkurovat dlouhonohým koním.
u westernu jsem nikdy moc neholdovala pleasure disciplínám, jednak u toho člověk usíná a jednak pohled na kon, který přeníma nohama cválá a zadníma kluše mi přijde nevzhledný a podivný, moje teplokrevná robstní kobyla by to asi nikdy nedala.
Všude furt každý chce dát hlavu dolů, a ještě níž a ještě níž. Vyzjistila jsem, že ani tohle není zrovna to, co Sáře vyhovuje. Pravda, hlavu by níž dát mohla, ale čumákem nikdy zem drhnout nebude, pokud ji k tomu teda nedonutím. Má hodně silný krk, takže v porovnání s tenkokrkými bude mít vždycky hlavu o něco výš. Takže se víc orientuju podle linie, když hlavu mírně sníží, ale současně vyklene, tak už pomalu vycítím jak vypne hruď a zatáhne břicho a tím si zpevní záď, vím že mi půjde od zádi a její klus bude úžasně pohodlnej, škoda že e tak strašně uspěchaná.

akscha
napsal(a):
V anglii také existuje krátký - pro vás ve westernu drobivý chod...účel? pohodlné pro jezdce?Pokud není porušen nohosled, netrápilo by mě to.

Akscha: nejsem moc v obraze v dnešním svět.sportovním ježdění, takže jezdce z videa - byť jsou to nejspíš kapacity - neznám. Ale - přestože nepředpokládám, že by si "kluci" koně toho druhého před tímhle vystoupením nevyzkoušeli, musím upřímně smeknout klobouk před tím, jak westernový jezdec je schopen usedět koně drezurního. Kdo nikdy neseděl na takto chodovém koni, nepochopí... jasně, že mají kvalitní sedlo, které si člověka podrží, ale v případě takovéhleho koně...už musí člověk opravdu něco umět, aby ho byl schopný ujezdit. Ono je v těch chodech koní opravdu markantní rozdíl
Jinak mě se taky nelíbí, jak jsou cvičeni western.koně, ale rozumím, že každý styl je prostě jiný a každý ať si najde to své. Jen je pak smutné, že protože je west.sedlo pohodlné na couračky, používají ho často hobby jezdci a ti si svoje westernové umění vysvětlují po svém. Tedy člověk vidí protažené nohy u plecí, jezdce zapřené do zadní rozsochy, s pákou v hubě a rukou u svých prsou.. jako standardní westernový sed... to bych asi těžko nesla, kdybych byla vyznavač westernového ježdění. U drezury se to stát nemůže, protože když už někdo nasadí drezurku na koně, tak asi ví, proč to dělá a jak se v tom jezdí

Ježdění nerozumím.
Myslím ale, že hodně toho, jak dvojice funguje, závisí od obecné filosofie jezdce-majitele-trenéra. Jestli cesta nebo cíl nebo jaký je poměr důležitosti, co už má za sebou v životě i u koní...a tak vůbec.
Každý nějak začínal, volil slepé zkratky, chytil se názoru slibujícího rychlý a snadný efekt, s koněm se teprve zžíval různě úspěšně..blbé je, když se otočí zpět a řekne si, jsem dobrej a umím, za poasledních 5-7 -10 let jsem nemusel nic měnit ani upravovat. Protože to je spíš o tom, že novější info z etologie, učení, krmivářství, welfare mě nějak vůbec nepotkalo a já nemám pocit, že bych něco měl hledat, mám svý, jde mi to, stačí mi to...tohle je možná brzda minimálně v cestě ke spokojenosti koně.
Na videu jsou machři. I další, které jsem nikdy neviděla, by se mi asi s koněm líbili-karol, pan Záliš, panBednář, AnjaBeran, Rashid, ivetashena...bude jich hodně, a mnoho těch, o kterých jsme ani neslyšela. Pokud někdo jezdí nějaká hoby nebo základní stupně čehokoli okolo, obvykle mívá mizivé informace o etologii, krmení, kopytčch, červech, učení-nemá pocit, že by to potřeboval, a často je pro mě ne zcela ok jeho způsob souhry s koněm, dotyčný ale nemá pocit, že by měl něco zkoumat.Za normální považuje nakládání tlakem, "podržte mi toho koně", caplující zvíře na svodu, couvání ze země za udidlo, naklusání bičíkem za záď...a tak.
U "sportu" od S dál je to zas o jiném vidění světa, často.Ale viděla jsme i dostihového koně
voděného v padoku před startem na prověšeném vodítku a nebyl mrtvej.Majitelka znala NHS, krom těch plňasů i western.
KatkaK má taky přesahy, nejde R+, užívá P+, ale s rozumem, řekla bych...ti koně jsou pak dost o tom, s kým jdou, ne kde jdou...
http://www.equichannel.cz/drezuraci-na-extreme-trailu
Já jsem se nějak snažila domluvit na využití postupně s pěti fjordkoulemi. A když mě navštívili přátelé cca mého vidění světa-ti koně jim vždy nějak fungovali..a to určitě chudinky neměly stupnici vzdělání koně..ale prostě po chvíli "dám signál"-"kůň naznačí a zeptá se".."řeknu to srozumitelněji nebo jinak, ocením dobrou vůli" v pohodě ťapali bez udidel vždy.
Horsana
napsal(a):
hhipie- tak to ťa sklamem, najprasáckejšie na svete som videla jazdiť drezúrneho jazdca.
Najmä ak človek vie, čo tie kone zažívajú v tréningu..to je proste...mno, to je proste človeku fyzicky zle
Blbá hovada najdete všude. Bohužel se zvířata jen těžko brání a pokud se už bránit začnou, je to pro ně mnohdy horší, než když rezignují. Může jim jít i o život.

Horsana: jestli reaguješ na poslední věty z mého příspěvku, tak tam jsem se bavila o rekre jezdcích.
To, co se děje v profi sportu, je věc úplně jiná. To bych nekomentovala. Sama jsem viděla a zažila ledacos. Naštěstí ne v Čechách. Ale je to jedno, protože kůň je pořád kůň, se stejnými potřebami, ať je, kde je...
napsal(a):
Horsana: jestli reaguješ na poslední věty z mého příspěvku, tak tam jsem se bavila o rekre jezdcích.
To, co se děje v profi sportu, je věc úplně jiná. To bych nekomentovala. Sama jsem viděla a zažila ledacos. Naštěstí ne v Čechách. Ale je to jedno, protože kůň je pořád kůň, se stejnými potřebami, ať je, kde je...
To bola reakcia na to, že ak už niekto dáva na koňa drezúrne sedlo, tak že asi umí...

Jo, vždyť říkám - ode mě to byl odstaveček o rekre ježdění, že tam když člověk potká jezdce v drez. sedle, tak povětšinou "ví, proč to dělá a jak se v tom jezdí" - ve srovnání s rekre "westerňáky".
Je fakt, že bohužel asi nejvíc prasáren se najde v drezuře. Podle mě je to tím, že ve vysoké drezuře se už od koně chtějí opravdu nepřirozené věci, proto dojít k nim "co nejrychleji a nejúčiněji" se mnohdy láme přes koleno a používají se kdejaké nepřístojnosti.
Naštěstí nikoho takového ve svém okolí nemám a přesto s koňmi mají opravdu velké úspěchy. Tak vím, že to jde i po dobrém...a tak to i já zkouším podle svých možností a vědomostí...
bohužel, stále častěji se setkávám s lidmi, kteří než aby řešili důvody, řeší následky. Něco jako, tohle moc dobře nedrží, zalepím to izolepou. Vypadá to sice hnusně, ale funguje to...
Bohužel u koní je tahle izolepa obvykle páka. Protože co dělat, když nás kůň ignoruje?
zaplatit si trenéra? Přemýšlet co děláme špatně? Kdepak, prostě mu narveme páku, ta ho zbrzdí a majitel má pravdu je to jeho kůň a my jsme blbí.
Ale stejně jako izolepa brzy přestane držet a odlepovat se, i páka nakonec nebude stačit... Ale stejnak ji budou dál používat... Jen málokomu dojde že on je ten problém.
A rekre jezdci jsou kapitola sama o sobě. Drezúrní sedlo na rekreaci nikdo moc nechce, protože se jim 'nelíbí' a skutečně je mají jen ti co tomu rozumí, i proto, že drezúrní sedla jsou v ekonomické variantě poměrně hůře sehnatelná.. takže pokud jde o rekre jezdce tak je vídám v tom samém: Pfiff beauty, Star, sedla z Decathlonu a westerové Natowy a Big Horny. Jsou schopní na haflinga typu koule narvat sedlo s komorou č.2 a tvrdit, že perfektně sedí... A "westerňáci" samozřejmě potřebují tu páku, a nejlpe na jednoušce (jo pozor, pár zkušenějších jezdců mi je schopno tvrdit, že jednouška je pouze na páku z důvodu jiného tlaku té čelenky na uši- absence podhrdelníku jim jaksi uniká), protože takhle se to dělá, místo helmy klobouk (celkově, všímáte si jak westerňáci mnohem častěji nenosí helmy?).
Vono tohle rozlišování :anglie a western" je možná až moc obecné, řekla bych. V reálu je to pestřejší.
Mělo by padnout, myslím, že westerňák není automaticky ten, kdo má na koni westernový sedlo; stejně tak angličan anglické. Když to tu nepadne, tak si čtenář laik třeba pomyslí, že sedíc na west sedle musí jezdit nějak, na anglickém zas jinak... a přitom nemusí. Může si klidně vzít na dlouhej cour west sedlo a anglickou uzdečku (byť je šikovné mít o dost delší otěže, než je normál, a jsou i jiné vychytávky, že), protože je to prostě pohodlnější. Dost často i pro toho koně, nebo mělo by.
Kůň může následovat otěž a váhu, nebo být sestaven a ohnout se na tlak holeně či tu váhu - v obou sedlech. Jezdec může mít cokoli s pákou, ale pokud jezdí na zahozené otěži (a ta páka je prostě ruční brzda, kdyby fakt něco), nebo mít v koňské hubě žiletku (no, hmmm), nebo taky udidlo příliš široké u koutků (to je jemnější, pani, to si určitě kupte!). Stejně tak nějaké dvoulomené, kterému - zejména je-li velmi mladý - ne a nerozumí...
Tohle není výsada echt machrů jezdců. Prostě, jsou-li ti dva v souladu, je to hezký pohled, a je úplně fuk, co má kůň navlečeno, event. taky třeba nic. Vždycky to ale trvá měsíce a roky a neleze se na ten žebřík odprostředka (ani se nepoužívají izolepy A poznáte to, stejně, jako harmonický akord od falešného.
Ty pleasure výjevy, to je podle mě typicky lidské: výš-dál-lépe. Kdejaký sport, kdejaký chov a lautr všecko je po čase hnáno do nekoukatelného extrému. Pleasure, kočky a psi příliš malí a bez nosu, krávy geneticky dvakrát přesvalené (tady bněkde to bylo, mám ten dojem, fuj).
No, snažím se jen říct, že dobře je asi někde uprostřed.
JInak na původní dotaz: mám na to pohled, že koni nejvíce vyhovuje přirozená rovnováha. To je terminus technicus, ovšem. A liší se kůň od koně a i v průběhu jeho života. Neznamená to, že chodí s hlavou v nebesích - ale je uvolněný, hlavu dostatečně volnou, aby mohl vyvažovat, nasvalený dobře pod jezdce, aby ho nebolel.
A - jo. Zažila jsem kdysi: kámoška měla beganku a jezdila ji slušně. V podstatě takhle - western, volná otěž, pohoda.
A pak jednou jsme byly venku a najednou ji ta kobylka vzala v klusu na záda. Sklonila hlavu na přilnutí, vyvezla ji tím výtahem... nádherný chod, pohodlný, přirozený... sama od sebe. Kámoška volala" Co mám dělat? Co je to?" Já na ni "nedělej vůbec nic, seď, neruš ji a užívej si to!"
Nádhernej zážitek, když k tomu takhle kůň sám dospěje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak vždycky si člověk ve všech sportech musí říct proč to dělám? Baví mě to? V jezdectví to musí bavit dva.Tedy nemusí, bohužel..Jak se lidi začnou předvádět, příliš soutěžit, tak to vždycky začne více či méně "smrdět".Málo jich je tolik uvědomělých a trpělivých.To znám z jiných sportů a je to stejné všude.Všichni hledají tu rychlejší cestu a samozřejmě trpí kvalita.Nakonec tihle spěchálci skončí a nikdy žádný úspěch mít nebudou.
helas
napsal(a):
Vono tohle rozlišování :anglie a western" je možná až moc obecné, řekla bych. V reálu je to pestřejší.
Mělo by padnout, myslím, že westerňák není automaticky ten, kdo má na koni westernový sedlo; stejně tak angličan anglické. Když to tu nepadne, tak si čtenář laik třeba pomyslí, že sedíc na west sedle musí jezdit nějak, na anglickém zas jinak... a přitom nemusí. Může si klidně vzít na dlouhej cour west sedlo a anglickou uzdečku (byť je šikovné mít o dost delší otěže, než je normál, a jsou i jiné vychytávky, že), protože je to prostě pohodlnější. Dost často i pro toho koně, nebo mělo by.
Kůň může následovat otěž a váhu, nebo být sestaven a ohnout se na tlak holeně či tu váhu - v obou sedlech. Jezdec může mít cokoli s pákou, ale pokud jezdí na zahozené otěži (a ta páka je prostě ruční brzda, kdyby fakt něco), nebo mít v koňské hubě žiletku (no, hmmm), nebo taky udidlo příliš široké u koutků (to je jemnější, pani, to si určitě kupte!). Stejně tak nějaké dvoulomené, kterému - zejména je-li velmi mladý - ne a nerozumí...
Tohle není výsada echt machrů jezdců. Prostě, jsou-li ti dva v souladu, je to hezký pohled, a je úplně fuk, co má kůň navlečeno, event. taky třeba nic. Vždycky to ale trvá měsíce a roky a neleze se na ten žebřík odprostředka (ani se nepoužívají izolepy A poznáte to, stejně, jako harmonický akord od falešného.
Ty pleasure výjevy, to je podle mě typicky lidské: výš-dál-lépe. Kdejaký sport, kdejaký chov a lautr všecko je po čase hnáno do nekoukatelného extrému. Pleasure, kočky a psi příliš malí a bez nosu, krávy geneticky dvakrát přesvalené (tady bněkde to bylo, mám ten dojem, fuj).
No, snažím se jen říct, že dobře je asi někde uprostřed.
JInak na původní dotaz: mám na to pohled, že koni nejvíce vyhovuje přirozená rovnováha. To je terminus technicus, ovšem. A liší se kůň od koně a i v průběhu jeho života. Neznamená to, že chodí s hlavou v nebesích - ale je uvolněný, hlavu dostatečně volnou, aby mohl vyvažovat, nasvalený dobře pod jezdce, aby ho nebolel.
A - jo. Zažila jsem kdysi: kámoška měla beganku a jezdila ji slušně. V podstatě takhle - western, volná otěž, pohoda.
A pak jednou jsme byly venku a najednou ji ta kobylka vzala v klusu na záda. Sklonila hlavu na přilnutí, vyvezla ji tím výtahem... nádherný chod, pohodlný, přirozený... sama od sebe. Kámoška volala" Co mám dělat? Co je to?" Já na ni "nedělej vůbec nic, seď, neruš ji a užívej si to!"
Nádhernej zážitek, když k tomu takhle kůň sám dospěje.
Můj známý říkal, že po 20 minutách klusu k tomu dospěje každý kůň :) zpětně musím říct, že měl pravdu. Jezdím teď na plnasich a nejlepší svezení je na konci vyjížďky, kdy už jsou vlacni, spokojeni a vědí, že se jen v klidu dokluse domu. V tu chvíli jdou na malíčkach, bez pobídek a přitom ukázkove. Ona ta hlava dole, vyklenuty hřbet a pracující zadek je pro koně vlastně komfortní poloha pri práci. Stačí, když mu jezdec nebrání.
Jinak zděšení kamarádky chápu. V mém prvním oddíle jeden kůň občas hledal přilnutí. A my vždycky panikarili, že bude vyhazovat :D jelita jsme byli :).

etnies86
napsal(a):
děkuju všem za reakce.
jsem si říkala, že když už se koně nutí do nějakých pozic, zda je tam aspoň nějaký benefit pro koně např. je to pro něj třeba náročnější ale šetrnější, když nese jezdce apod...
Tak já se pustím na tenký led-protože já nejezdím, ale občas se vozím. pilatuji nebo se snažím starou kobylu a protahovala jsem všechny nějak a chodíme na opratích a občas se vozím, v čase při vyžadování určitých pozic a stereotypů a jejich opakování mohu pozorovat změny v tom, jak je kůň pohyblivý, jak vypadá/břicho, horní linie, jedna měla slušně našlápnuto na jelena atd/.
Myslím, že "nucení koně do nějakých pozic" smysl má.ale:
-je potřeba znát anatomi-kde který sval je a co dělá
https://www.google.com/search?q=k%C5%AF%C5%88+svaly&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjD67zXuLzcAhXG1qQKHfpNDsEQ_AUICigB&biw=1920&bih=943#imgrc=l1fZKBfr7XO15M:
-je třeba znát patofyziologii-jak to vypadá, když je to špatně, protože si musím všimnout co nejdřív změn, když to tak začíná vypadat...poznat jelena, že je kůň na předku a vláčí zadek za sebou, kilometr, že mám břicho nikoli hezky osvalené, ale vykasané, protože toho koně něco bolí nebo má hlad...a tak.
-no, a pak je třeba tušit, co bych chtěl rehabilitačním nápravným pohybem /nic jiného to není/ korigovat a proč./ pro dlouhé zdraví zvířete a lepší vykonávání požadovaného/
-karol měl huculoaraby, arabi chodí určitým způsobem, míval je pod lyžinová sedla a ana turistiku a tu endurance, takže mu nevadilo, že celý dlouhý život chodí nepodsazení, "roztažení", v plném zdraví do vysokého věku-pokud si dobře pamatuji jeho poselství z EQ
- pokud něco lítá dostihy, musí to mít jinou mechaniku pohybu-úspornou, dopřednou, rychlou, s dobrou možností dýchat, váha je zanedbatelná a chvíli
- pokud něco má fungovat v nadzemních figurách, nebo i reagovat na dobytek nebo býky, bude potřeba přesunout těžiště dozadu a přizpůsobit zadek a zadní končetiny/jinak nesou přední 2/3/, zvolna
- pokud má zvíře nosit těžkého a ještě nevalného jezdce, musí mít bytelný trup a vhodné je podporovat klenutí nahoru, ne prověšení
a u starého koně je prima udržovat nějaké osvalení a ohebnost jako u starých lidí/ prvence úrazu, zhoršení artrosy, bolestí, kolik a dávat pozor na to prověšování trupu, viděla jsem 37 letou chovnou fjordku, která si kořen ocasu mohla opřít o kohoutek, cca, na rozdíl od vrozeného stavu si ymslím, že to bolí, a už vůbec nejde kašlat na horní linii, pokud jsem těžší neumětel a chci na to zvíře lézt, neřkuli jednou týdně
- a uplně úžasné je to zvíře třeba i se zdravotním problémem korektním rehabilitačním uvědomělým ježděním vizuálně a funkčně zlepšovat nebo dostávat do kondice, ale obávám se, že to umí tak setina těch, kteří hubou "jezdí pro blaho koně, aby správně nasvalili a rehabilitovali", údajně takhle umí třeba Anja Beran, to rozhodně já fjordkouli odzadu kulatě nenajezdím.
Bohužel lidi "balej hlavy" čímž zalamují C3, vyrábějí jelena, prohýbají záda a zadky koně cupkající metr za ocasem neřeší...a to jsou hoby, pro radost...to už raději zahodit otěže a nechat hlavu dopředu dolů nebo kamkoli/ sissi, oporu otěže koni který se neunese považuji na mýtus, tlačením do dásní se neponese v prohnutých zádech líp...ono ty "opory" a "podpory" v klasickém ježdění jsou spíš o"zmáčknu tě"/.
https://www.google.com/search?q=konk%C3%A1vn%C3%AD+k%C5%AF%C5%88&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjIgpvlvrzcAhWJJ1AKHWoxAsMQ_AUICigB&biw=1920&bih=943#imgdii=z_cwT60ErW7-0M:&imgrc=1_oH4edZqOyerM:
kdekdo si myslí, že má přilnutí a na otěži- a má "konkávního koně"
https://www.google.com/search?q=konk%C3%A1vn%C3%AD+k%C5%AF%C5%88&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjIgpvlvrzcAhWJJ1AKHWoxAsMQ_AUICigB&biw=1920&bih=943#imgrc=cemXivOOfKZoSM:
což zasnemusí koni vadit, podle využití, viz výše.
etnies86
napsal(a):
děkuju všem za reakce.
jsem si říkala, že když už se koně nutí do nějakých pozic, zda je tam aspoň nějaký benefit pro koně např. je to pro něj třeba náročnější ale šetrnější, když nese jezdce apod...
Ono asi ani tak nejde o nucení do pozic, ale spíš o ukázání směru, jak se to nahoře ponese líp
Mám zkušenost, že každý kůň si přijde na to, jak vás vzít na hřbet.Ale musíte mu to jako jezdec umožnit.
koně
napsal(a):
Ono asi ani tak nejde o nucení do pozic, ale spíš o ukázání směru, jak se to nahoře ponese líp
Mám zkušenost, že každý kůň si přijde na to, jak vás vzít na hřbet.Ale musíte mu to jako jezdec umožnit.
Nic složitého, že?
Chce to čas a trochu citu. Zvládne to i človíček, který není u koní dlouho a nezná všechny finesy, jen musí mít trochu empatie, být na koně slušný a jak píšeš, koníkovi to umožnit. Jedeš, jedeš a najedou přijde ten "aha moment" a jak to člověk jednou zažije, nezapomene to už nikdy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak nějak ten cit a empatie musí být v člověku od přírody.Tomu se asi nikdo nemůže naučit.To je jako talent třeba na já nevím matematiku.Takovému člověku nikdy stačit někdo bez něj nebude.Může se rozkrájet a nebude.