Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2018 14:13
bongo

XXX.XXX.8.40

S přibývajícím suchem mě docela trápí otázka, jestli můj kůň (ustájen 24/7) nemá hlad. Výběh je jako Sahara, tráva nikde žádná, co vyroste, koně okamžitě okoušou. Seno nedostávají, bylo mi řečeno, že to není potřeba, že je trávy dost. Jinak dostává akorát ráno müsli a trochu jádra, ale tím se asi moc nenají. Jak poznám, jestli kůň opravdu netrpí hlady? Zatím nevidím, že by zhubl, ale to už by asi bylo pozdě. Vždycky si venku rád zaběhal, posledních pár týdnů je otrávený a bez energie (samozřejmě je vedro, ale jezdím brzy ráno a nijak ho nehoním). Jsem majitel začátečník a nechci, aby mu něco chybělo, ale když ostatní majitelé nebudou seno vyžadovat, tak ho nedostaneme. Přemýšlela jsem o granulovaném seně, myslíte, že je to dobrá varianta?

31.7.2018 14:50
Terven

XXX.XXX.110.147

Podle popisu vaší "pastviny" bych řekla, že hlad mít musí. Typický letní mýtus některých ustajovatelů - v létě se senem nekrmí, je přece pastva. Pak to dopadá tak, že na konci léta jsou koně pohublí, přitom by touhle dobou měli být v nejlepší kondici, aby měli v zimě z čeho brát.
Je ale taky podstatné, co je to za koně - snadno krmitelné primitivní plemeno na takovém povrchu může naopak dobře prosperovat. Pokud je tam trvale co oždibovat, což je nutné kvůli správné funkci trávení i kvůli psychice, možná nemusí být tak zle. Pokud tam koně stojí a čumí, protože není do čeho kousnout, je to špatně.
Chápu, že při současné senné krizi se ustajovatelé snaží šetřit seno jak můžou, ale pro většinu teplokrevných koní je to, co popisujete blbé.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.7.2018 15:03

Přesně tak. Pokud nemáte pastvinu někde v horách, kde asi ještě opravdu tráva je, a pokud nemáte prakoně, kterému by uždibování ničeho naopak vyhovovalo, tak byste měli už určitě přikrmovat senem.

31.7.2018 15:31

Ani pro prakoně žádná hitparáda, oždibujou na kořínky a porost je vysoce fruktanový, takže na kcal spíš kynou, hlad mají taky. Jako celodenní KD člověka postavit na lízání cukru.

Hladomornu máme s přihrazováním proužků trávy na krajích, dlouhých úzkých, kde jsme nechali vymetat a nesekli, a po ploše několikrát denně trousíme slámoseno nebo házíme malé zajímavé koule- sítě s oky 3x3cm, malé, nacpané slámosenem.

31.7.2018 16:09
bongo

XXX.XXX.8.40

Je to ČT, velký kus koně. A opravdu tam většinou stojej a koukaj. Jenže ustajovatel seno dát nechce. Tak co myslíte, pomohlo by aspoň to granulované seno? Nebo nějaký jiný nápad? Ustájení měnit nechci, už jsem prošla více stájemi a vím, že vydupat si třeba to přikrmování senem není vůbec jednoduché. Už jsem takhle měla konflikt v jedné stáji na podzim a v zimě, kdy mi bylo řečeno, že je mírná zima a tudíž seno není potřeba, navíc ostatní majitelé ho nechtěli, protože prý by jejich koně byli tlustí. Z té stáje jsem rychle odešla, ale obávám se, že podobný přístup není ojedinělý.

31.7.2018 16:26
Terven

XXX.XXX.110.147

bongo napsal(a):
Je to ČT, velký kus koně. A opravdu tam většinou stojej a koukaj. Jenže ustajovatel seno dát nechce. Tak co myslíte, pomohlo by aspoň to granulované seno? Nebo nějaký jiný nápad? Ustájení měnit nechci, už jsem prošla více stájemi a vím, že vydupat si třeba to přikrmování senem není vůbec jednoduché. Už jsem takhle měla konflikt v jedné stáji na podzim a v zimě, kdy mi bylo řečeno, že je mírná zima a tudíž seno není potřeba, navíc ostatní majitelé ho nechtěli, protože prý by jejich koně byli tlustí. Z té stáje jsem rychle odešla, ale obávám se, že podobný přístup není ojedinělý.

No...pokud máte pastevko, kde většinu dne koně stojej a koukaj, protože není co pást...a seno nedostanou a ráno trochu jádra...to myslím, že není co řešit, bohužel.
Nevím, jestli by to zachránilo granulované seno, zvlášť pokud by ho dostal k tomu rannímu kyblíku. Co jsem zaznamenala, tak koně k jeho sežrání potřebujou víc času než ke žraní jádra, ale ani tak mi nepřijde normální, aby kůň téměř veškerou svou denní KD sežral během jedné hodiny smajlík

31.7.2018 16:27

Žofre: jj, dokazu si to predstavit, jake to pro ty prakone je Nema to s jejich prirozenou stravou mnoho spolecneho. To kdyby meli k dispozici vybehlou zaschlou travu, bylo by to daleko prihodnejsi.. Ale jsem na tom stejne jako ostatni..
Uprimne jsem uz tlustemu ponikovi i nahubek sundala. Protoze kdyz si vezmu, jak blbe se v tomhle vedru dycha komukoli, pak kdyz si predstavim, ze mam neco na nose, asi bych omdlela.
Pres noc dostavaji seno, mensi mnozstvi nez v zime, ale stejne do site, at jim vydrzi a pak se chodi donipavat po vybehu..teplas k tomu dostava jeste 2x denne kyblicek, protpze je potreba ho krapet vykrmit, ale uz se zacina zakulacovat, tak jim tenhle rezim asi vyhovuje. Jen ja s tim mam daleko vic prace nez kdybych je jako jina leta vypustila a chodila jen kontrolovat vodu a ohradu..

31.7.2018 17:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja mám kone historicky asi na najhustejšej a najbohatšej pastve, kone sú tam asi mesiac, hustá tráva, bylinky, motýľokveté rastliny a je mi to prd platné, pretože ako je horúco, tak nevylezú z tieňa, dokonca už začali tráviť deň pri potoku, to už musí byť kobyle fakt teplo a hmyz veľmi otravný.

Včera som sa dozvedela, že týpek, ktorý mi robí malé balíky vynosil úrodu do lesa, lebo mu to opakovane zmoklo a že nemá nič a veľký balík tam asi nedostanem- alebo nie tak rýchlo, ako by som chcela a za dva dni tých horúčav teplokrvní invalidi viditeľne pochudli. Za dva dni!

Nijak ma to neteší, ale neviem si predstaviť, ako by vyzerali na nejakom vypasenom plácku a ešte bez sena, fakt nie.

31.7.2018 17:41
koně

XXX.XXX.174.63

bongo napsal(a):

Velcí koně potřebují krmit, aby nějak vypadali, povětšinou.
A kdy hodlá ustajovatel seno dát? A bude na příděl, omezený příděl, předpokládám Asi bych se pakovala.Ale píšete, že si jinde nepolepšíte, tak zkuste aspoň ty granule
Když mu je smícháte s jádrem a dáte mu čas, aby si kyblík v klidu sečvachtal? Ono to docela nabyde, po namočení.
Každopádně, stav bez sena by mě dost vadil a zvažovala bych to stěhování.
Přece musí být ještě někde normální ustajovatel, který ví, že koně potřebují žrát objem

31.7.2018 18:19
bongo

XXX.XXX.8.40

Jak píšu, už jsem byla v mnoha stájích (dříve ještě ne jako majitel, ale v různých pronájmech) a všude bylo něco. S tímhle problémem jsem se už setkala, není to první stáj s tímto přístupem. U nás v okolí je stájí celkem dost, a jak tak jezdím kolem, tak výběhy vypadají stejně a seno nemají koně nikde (samozřejmě to je jenom to, co vidím, třeba něco dostávají na noc nebo tak). Tím to neomlouvám, zkusím promluvit s ustajovatelem a ostatními majiteli, tak snad to nějak vyřešíme.

31.7.2018 19:11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Žofre: jj, dokazu si to predstavit, jake to pro ty prakone je Nema to s jejich prirozenou stravou mnoho spolecneho. To kdyby meli k dispozici vybehlou zaschlou travu, bylo by to daleko prihodnejsi.. Ale jsem na tom stejne jako ostatni..
Uprimne jsem uz tlustemu ponikovi i nahubek sundala. Protoze kdyz si vezmu, jak blbe se v tomhle vedru dycha komukoli, pak kdyz si predstavim, ze mam neco na nose, asi bych omdlela.
Pres noc dostavaji seno, mensi mnozstvi nez v zime, ale stejne do site, at jim vydrzi a pak se chodi donipavat po vybehu..teplas k tomu dostava jeste 2x denne kyblicek, protpze je potreba ho krapet vykrmit, ale uz se zacina zakulacovat, tak jim tenhle rezim asi vyhovuje. Jen ja s tim mam daleko vic prace nez kdybych je jako jina leta vypustila a chodila jen kontrolovat vodu a ohradu..

Mají k dispozici vymetenou zaschlou nesečenou trávu, z té jim přihrazujeme ty proužky, na pasení se na ní bez regulace to nešlo, za 10 dní + 30 kg, jsou to bihužel hlavně vysokofruktanové druhy. Náhubky tč nedáváme, máme, fyziologii pasení se snažíme tvořit vlastním nasazením, po ploše, která není úplně holá, rozhazujeme po hrstkách a stéblech slámoseno 3-4x denně, ráno přihrazujeme, na noc nebo při potřebě házíme malé sítě se slámosenem a oky 3x3, stará má jednou denně po dně spillers s gastroline. Nečumí, pochodují a ždíbají.Mají volný přístup do vysokých vzdušných přístřechů s napaječkou nonstop, venku mají ještě vanu, mladá pije raději z ní, plocha má po okrajích stromy a část dne stíny, dnes jsem tedy za pkledne ještě sprchovala koně i povrch, je tam někdo skoro pořád, nenudí sexa hlad nemají. Ale máme tč volno a jsme na to tři, pohoda, na konci léta pojedou zpět do hor na ustájení, tam jsou víc samoudržovací.Ve dvou až jednom jsme takhle měli i čtyři a to už jsem byla fakt unavenásmajlík.

31.7.2018 22:19

No, to si dokazu predstavit!
Prave jsem si rikala, jak to zvladate, tenhle rezim..

1.8.2018 10:24

Není nad to, když si to může majitel sám šéfovat, bohužel většina lidí tuto výsadu nemá

1.8.2018 11:09
Arkarian

XXX.XXX.36.178

Ze stejneho typu ustajka jsem vloni utekla... Bylo to tezke vystrizliveni, ze pastevko taky nemusi byt vzdy super. Pro me je ted krmeni naprostou prioritou pri pripadnem dalsim hledani ustajeni. Ackoliv ted se mame fajn (boxove s malym vybehem - presny opak me predchozi predstavy idealu), snad nejakou dobu hledat nebudu muset.

1.8.2018 13:57
lenacia

XXX.XXX.173.31

já se obávám že tenhle rok bude hooodně těžné najít ustájka, která budou krmit zodpovědně senem... jednoduše pro to, že to seno není. Taky vnímám, že letos už třeba zde v okolí nikdo nepřijímá nové koně do ustájení, protože sami mají málo...
Možná bych jako alternativu víc viděla zařídit si vlastní seno, domluvit na oddělení si plácku pastvy pro sebe, a prostě si koně začít dokrmovat.

Neregistrovaný uživatel

1.8.2018 15:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.29

lenacia napsal(a):
já se obávám že tenhle rok bude hooodně těžné najít ustájka, která budou krmit zodpovědně senem... jednoduše pro to, že to seno není. Taky vnímám, že letos už třeba zde v okolí nikdo nepřijímá nové koně do ustájení, protože sami mají málo...
Možná bych jako alternativu víc viděla zařídit si vlastní seno, domluvit na oddělení si plácku pastvy pro sebe, a prostě si koně začít dokrmovat.

Stejne ji z toho baliku budou ubirat i pro jiný.

1.8.2018 16:23

Navic co ja znam vetsinu lidi, co davaji v nasem okoli kone do pastevniho rezimu, tak je to vlastne nejcasteji proto, aby nemuseli "kazdy den" chodit jezdit. Tim chci rict, ze pokud by si tento typ majitele koupil seno, aby ho jeho kun dostaval, sam si ho nebude schopen krmit (dvakrat trikrat tydne...a cekat tam, nez se kun nazere) a spolehat na to, ze ustajovatel udela memu koni specificky rezim, aby mu krmil seno, daval ho na par hodin zvlast a pak zas k ostatnim...to je myslim uplne sci-fi.
Bohuzel myslim, ze podobnych neapokojenych majitelu bude jen pribyvat :(.

1.8.2018 16:31
dsj

XXX.XXX.207.141

bongo napsal(a):
S přibývajícím suchem mě docela trápí otázka, jestli můj kůň (ustájen 24/7) nemá hlad. Výběh je jako Sahara, tráva nikde žádná, co vyroste, koně okamžitě okoušou. Seno nedostávají, bylo mi řečeno, že to není potřeba, že je trávy dost. Jinak dostává akorát ráno müsli a trochu jádra, ale tím se asi moc nenají. Jak poznám, jestli kůň opravdu netrpí hlady? Zatím nevidím, že by zhubl, ale to už by asi bylo pozdě. Vždycky si venku rád zaběhal, posledních pár týdnů je otrávený a bez energie (samozřejmě je vedro, ale jezdím brzy ráno a nijak ho nehoním). Jsem majitel začátečník a nechci, aby mu něco chybělo, ale když ostatní majitelé nebudou seno vyžadovat, tak ho nedostaneme. Přemýšlela jsem o granulovaném seně, myslíte, že je to dobrá varianta?

Ona ta ztráta energie může také souviset s tím, že koně se v tomhle počasí pasou v noci a přes den odpočívají. Ten váš koník kromě možného nedostatku pastvy může být také unavený protože v noci se pase, přes den se peče, a na ježdění už nemá síly.
Jinak u nás pastva je také nulová, ale kobyly mi kupodivu nehubnou - dokonce ani bába, podle které přikrmuji. Musím říci že mi to docela vyhovuje, mám dvě kobyly dobře krmitelné a každý rok jsem musela na pár týdnů vytáhnout náhubek, letos mě to minulo .

3.8.2018 06:48

Individuální dokrmování senem na pastevku je teda hodně velká fantazie... v několika stájích, které znám a kde je jak box, tak pastevko, to berou tak, že 1) chceš platit méně a nemáš téměř žádné nároky -> pastevko a 2) chceš oňufňávat a dokrmovat koně, potřebuješ speciální péči -> zaplať si na noc box.

Neříkám, že je to tak správně, píšu jen, jak to je. Ono zde taky stojí box dvakrát tolik co pastevko, mám tak nějak podezření, že v tom jsou započítané tak nějak i ty extra nároky majitele.

3.8.2018 13:40
Žofi

XXX.XXX.80.55

Dobrý den
nyní mě asi většina ukamenuje, ale stojím si za tím, že všem koním je nějaké zdražování a nedostatek sena u zádele. Ustajovatel, jakožto podnikatel a mnohdy chovatel, musí brát ohledy na správnou výživu koní, tj. dostatek objemu jako úplný základ, měl by mít zajištěné pravidelné dodavatele všech krmiv a pokud možno by měl mít odpovídající skladové prostory. A dle toho si nastavit cenu. Ustajovatelé, kteří toto nejsou schopni zajistit, by takovou práci neměli dělat. Měli by mít jen pár svých koní a dělat to pořádně. Majitelé ustájených koní, kteří naopak nemůžou svým koním zaplatit dostatek objemu jako úplný základ, by ty koně neměli mít. Protože bez ohledu na milión výmluv to vždycky odnese ten kůň a jeho zdraví. A ti bohužel neumí křičet.

3.8.2018 19:40
Arkarian

XXX.XXX.5.36

Žofi napsal(a):
Dobrý den
nyní mě asi většina ukamenuje, ale stojím si za tím, že všem koním je nějaké zdražování a nedostatek sena u zádele. Ustajovatel, jakožto podnikatel a mnohdy chovatel, musí brát ohledy na správnou výživu koní, tj. dostatek objemu jako úplný základ, měl by mít zajištěné pravidelné dodavatele všech krmiv a pokud možno by měl mít odpovídající skladové prostory. A dle toho si nastavit cenu. Ustajovatelé, kteří toto nejsou schopni zajistit, by takovou práci neměli dělat. Měli by mít jen pár svých koní a dělat to pořádně. Majitelé ustájených koní, kteří naopak nemůžou svým koním zaplatit dostatek objemu jako úplný základ, by ty koně neměli mít. Protože bez ohledu na milión výmluv to vždycky odnese ten kůň a jeho zdraví. A ti bohužel neumí křičet.

Ano tak by to v idealnim pripade melo byt. Nicmene bohuzel realita je velmi casto jina smajlík

3.8.2018 21:26
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

U nás ve stáji jsou vybehy zarostlé nízkou travou ksou tam zeleně obrostle stromy a 1x denně se dávají granule. Dále koně dostanou pamlsky od návštěvníků a dětí. Pro každý případ mají vždy ve vybehu seno ci senáž. Ve vašem případě doporučuji senáž protože sena si užijí dost ( podle vašeho popisu trávy ).

3.8.2018 21:27
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

U nás ve stáji jsou vybehy zarostlé nízkou travou ksou tam zeleně obrostle stromy a 1x denně se dávají granule. Dále koně dostanou pamlsky od návštěvníků a dětí. Pro každý případ mají vždy ve vybehu seno ci senáž. Ve vašem případě doporučuji senáž protože sena si užijí dost ( podle vašeho popisu trávy ).

4.8.2018 10:33

Žofi, ja si myslim, ze s tim se stotozni kazdy majitel kone a vlastne i ustajovatel. Mate pravdu.
Ale: pokud je nejaky extremni rok, kdy se zcela zmeni podminky plosne vicemene v cele stredni Evrope a krmeni je proste omezene mnozstvi, tedy se zvysuji ceny, pak na to holt ti ustajovatele budou muset reagovat take zvysenim ceny za ustajeni. A pokud to nejsem schopna provozovat, pak treba rozvazat smlouvu s nekterymi ustajenymi. Bohuzel se obavam, ze tech 1) ustajovatelu, kteri letos budou mit skrze nedostatek krmeni problemy,2) majitelu, kteri nebudou mit na zvysene stajne, mnoho...

4.8.2018 10:59
liva

XXX.XXX.95.2

Jeden starý zemědělec mi říkal, že letošní rok bude horší než loňský a postupně prořídnou i stavy koní, protože si je lidé nebudou moci finančně dovolit.
Navíc v dnešní době koupíte koně za pár korun a mnoho lidí si neuvědomuje nebo nepřipustí, že je to dlouhodobě nemalá finanční zátěž.
Co se ceny a dodávky krmiva, nejen sena, steliva... týká, je to otázka nabídky a poptávky. Pokud mám domluveno určité množství a prodejce mě vyšplouchne, mám smůlu. Nebo když řekne, že někdo nabídl víc... A je na mě, jestli zaplatím víc a promítnu to do ceny ustájení nebo hledám jinde s nejistým výsledkem...
V mém okolí je x lidí, kteří sice své koně milují, ale právě kvůli nim jedou finančně nadoraz a další zdražení ustájení, i když je pochopitelné prostě neustojí.
Ale na to se pochopitelně nikdo ohlížet nebude, protože jak se psalo výše, "chceme opici, musíme mít na banány" a koně byli odnepaměti výsadou bohatých...

4.8.2018 16:39

Liva: jj, presne tak. Taky doufam, ze se to promitne do poctu koni a systemu jejich (ne chovu, ale) drzeni. Protoze to, co se vyrojilo za poslednich 10 let je proste neunosne. At clovek jede, kam chce, kdekoli potka nevyhovujici ustajeni s neodbprnou peci. A tim nemyslim, ze musi mit ustajovatel nutne vystudovanu veterinu, ale ze to proste neni jen o tom, mit 5ha pozemku...
Tak se nechame prekvapit..
Kazdopadne verim, ze se letos behem podzima a zimy budou dat koupit i zajimava zvirata za zajimave-velmi priznive-ceny

4.8.2018 17:00
lenacia

XXX.XXX.173.31

Tohle je kombinace mnoha věcí. Velkou část odpovědnosti nesou i zemědělci... Což o to, lidé se zbaví pár koníků, v tom horším případě budou koníci přes zimu kostřičky, protože stejnak to tak často v mnoha místech vypadá, ale zemědělci budou muset porazit a zřejmě už poráží velké množství dobytka, které v zimě nebude mít co žrát... A skutečně tu vinu vnímám jako jasnou, když si vezmu, že tady v okolí máme opravdu obrovská množství polí, a letos obrovskou část, opět větší než loni, zabírala řepka... Hádám že toho letos musí sakra litovat... Ale možná že příští rok, pokud nebude zase tak šílený jako letos, budou velké změny, pokud se zemědělci poučí, možná že tohle sucho povede k osvětě a navrácení k rozumnému způsobu obhospodařování.

Neregistrovaný uživatel

4.8.2018 18:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě je skoro jasné jak to dopadne a tak to nemá cenu rozepisovat.Stejně se nic nezmění a dojdeme tam kam dojít musíme.

4.8.2018 18:10
lenacia

XXX.XXX.173.31

Liva: jj, presne tak. Taky doufam, ze se to promitne do poctu koni a systemu jejich (ne chovu, ale) drzeni. Protoze to, co se vyrojilo za poslednich 10 let je proste neunosne. At clovek jede, kam chce, kdekoli potka nevyhovujici ustajeni s neodbprnou peci. A tim nemyslim, ze musi mit ustajovatel nutne vystudovanu veterinu, ale ze to proste neni jen o tom, mit 5ha pozemku...
Tak se nechame prekvapit..
Kazdopadne verim, ze se letos behem podzima a zimy budou dat koupit i zajimava zvirata za zajimave-velmi priznive-ceny

mám pocit, že zajímavá zvířata mají spíš lidé, kteří těch párset korun navíc dát dokáží.
Ale vsadím se, že se taze rozjede prodej nezajímavých koní za nízký peníz- a perličky z inzercí budou mít žně...
To bude kříženců všelijakých koní, prodeje z těžkých srdcí, takže se vsadím že to budou A1/1, které koupili za 15-20 tis. a HLE! Ono to ustájení něco stojí, a pak to budou všelijací kříženci, "plody lásky", nejlépe vesnické míšenky z černých plemeniteb, v neposlední řadě starší koně 18+, a zemědělci pak prdnou na bazoš fotku z 2 kilometrů na stádečko jejich pastevních jednotek, které vypadají jako 20 odstínů hnědých teček... Když to bude mít alespoň modrý průkaz může si člověk gratulovat...
Nicméně letos je na kupování koní dost blbá doba, když se ruší všelijaké závody a show, z důvodu Hříběcí...

4.8.2018 20:19
jesie

XXX.XXX.35.227

S tímhle je opravdu problém napříč ustájením.
Ze všech, co jsem prošla, jsem pohořeli vždycky na krmení. Pokud jsou koně pastevně, majitel prostě odmítá přikrmovat, dokud nebude říjen :D Kůň mi zhubnul, já navrhla řešení, že si koupim svoje seno, což mi bylo zakázáno s tím, že majitel VI že to potřeba není...
Takže jediné, co mi zbývalo je, abych si pronajala pozemky a šla do toho sama

Nejvíc mě na tom štve, že jsem platila hodně. Jako částka skoro srovnatelná s Prahou boxové ustájení. Přesto základní věc, jako je krmení, není posuzována individuálně. Nelíbí se mi to, můžu jít, nikdo mě nedrží...Hodně smutné.

4.8.2018 20:41
lenacia

XXX.XXX.168.82

jesie napsal(a):
S tímhle je opravdu problém napříč ustájením.
Ze všech, co jsem prošla, jsem pohořeli vždycky na krmení. Pokud jsou koně pastevně, majitel prostě odmítá přikrmovat, dokud nebude říjen :D Kůň mi zhubnul, já navrhla řešení, že si koupim svoje seno, což mi bylo zakázáno s tím, že majitel VI že to potřeba není...
Takže jediné, co mi zbývalo je, abych si pronajala pozemky a šla do toho sama

Nejvíc mě na tom štve, že jsem platila hodně. Jako částka skoro srovnatelná s Prahou boxové ustájení. Přesto základní věc, jako je krmení, není posuzována individuálně. Nelíbí se mi to, můžu jít, nikdo mě nedrží...Hodně smutné.

tak nějak, nejhorší je, když se v tom člověk až tak nevyzná.
Takže když mé kobyle lezla žebra, odmítali mi ji přikrmovat, protože byla tlustá (senné břicho)... a hádejte se s člověkem, který vám řekne "Já mám 30 letou praxi, u koní, já vím víc"...

4.8.2018 20:56
jesie

XXX.XXX.35.227

lenacia napsal(a):
tak nějak, nejhorší je, když se v tom člověk až tak nevyzná.
Takže když mé kobyle lezla žebra, odmítali mi ji přikrmovat, protože byla tlustá (senné břicho)... a hádejte se s člověkem, který vám řekne "Já mám 30 letou praxi, u koní, já vím víc"...

jj znám dobře tyhle hlášky...

Připomíná mi to situaci, kdy bych hodnotila stav jejich potomka na základě svých zkušeností a ne podle toho, co to dítko má za sebou a jakou formu krmení doma používáme...

Jenže...dnes máme internet.Miliony článků, webů, informací...proboha proč se nevzdělávají? Jde to i doma...

4.8.2018 21:03
lenacia

XXX.XXX.168.82

jesie napsal(a):
jj znám dobře tyhle hlášky...

Připomíná mi to situaci, kdy bych hodnotila stav jejich potomka na základě svých zkušeností a ne podle toho, co to dítko má za sebou a jakou formu krmení doma používáme...

Jenže...dnes máme internet.Miliony článků, webů, informací...proboha proč se nevzdělávají? Jde to i doma...

no protože když já sem vyrukovala s radami třeba i odtut, tak prostě, oni to maj z praxe oni ví víc... a pak dá "gumycuky" na kobylu, stáhne jí hlavu mezi nohy a "ať se s tím popere, naučí se rovnováhu"... a jednou je lepší pevné vyvazování, podruhé je lepší (dle stejného člověka) elastické vyvazování...
A jednou sem úzkostlivá, protože je hubená, a podruhé kobylu týrám, protože, kromě kováře, nezavolám co druhý den veterináře, protože mi koby belhá s abscesy a bolí jí to...

4.8.2018 21:07
kapička

XXX.XXX.32.122

Teoreticky. Jak si představujete individuální dokrmování objemem v komerčním pastrvním ustájení?
U nás, když jsme měli mezi tlusťochama, který by nepotřebovali dokrmovat jak je rok dlouhý a stejně by byli tlustí, hůře krmitelného koně, tak se mu k jádru hodily jednou denně vidle sena. Víc si to nějak bez toho, aby si dokrmoval majitel sám, nedovedu představit. A dávat seno volně k dispozici všem, by byl pro ty dobře krmitelné skoro rozsudek smrti.
Opravdu mě to zajímá, nemám zkušenost s komerčního pastevka, u nás ve stáji jsou většinou koně majitele stáje, takže není problém individuální péče, ale u normálního pastevka si nedovedu představit, jak tohle řešení individuálních potřeb funguje. To jako přijde 2x denně stájník, přivede si vybrané jedince z pastvy, někam je přiváže, dá jim seno, počká až ho schroupou a zase je odvede?

4.8.2018 21:32
liva

XXX.XXX.95.2

"Příběhy" ustajovatelú i majitelů o krmení by vydaly na knihu...
U nás krmí ustajovatelka poctivě i na brigádníky dohlíží, aby bylo kvalitně vykydáno a podestláno.
Je to hodná osoba a někteří majitelé toho doslova zneužívají. Nedávno jsem jí řekla, že si má na čelo namalovat kosočtverec, protože dělá některým lidem...
Někteří lidé si dobrého ustájení nevàží...
Jedna majitelka neváhala přijíždět v noci do stàjí a v Big bagu si odvážet seno pro svá domácí zvířata...
Další míchala svému koni svačinky, ale z krmiv ostatních majitelů...
Byly slušně vyzvány, aby odešly a byla jim dána měsíční výpovědní lhůta.
Po odchodu samozřejmě neváhaly špinit stáj na internetu a tvrdit, že odešly kvůli špatné péči. Že kradly nenapsala žádná..

Zažila jsem stàj, kde ustajovatel tvrdil, že je normální, že koně v zimě hubnou. To, že byli někteří na konci zimy opradu kost a kůže ho nechávalo v klidu. Naopak, když koním narostla zimní srst, prohlásil, že jsou tlustí a krmivo ubral.Jeden rok to došlo tak daleko, že jsem nekupovala pouze seno, ale i podestýlku a to jsem stále platila plné ustájení...
A to jsem jezdila koně osobně krmit, protože jim moje seno odmítla státnice dávat. Při té příležitosti jsem si dovykydala box, protože vyvézt z každého boxu kolečka hnoje je pracné, jednodužší je vyvézt jedny kolečka že třech boxů a na zbylý hnůj nasypat trochu čistého a nastala vlastní podestýlku...
Takže já osobně si slušného a poctivého ustájení dokážu opravdu vàžit...

4.8.2018 21:33
jesie

XXX.XXX.35.227

kapička napsal(a):
Teoreticky. Jak si představujete individuální dokrmování objemem v komerčním pastrvním ustájení?
U nás, když jsme měli mezi tlusťochama, který by nepotřebovali dokrmovat jak je rok dlouhý a stejně by byli tlustí, hůře krmitelného koně, tak se mu k jádru hodily jednou denně vidle sena. Víc si to nějak bez toho, aby si dokrmoval majitel sám, nedovedu představit. A dávat seno volně k dispozici všem, by byl pro ty dobře krmitelné skoro rozsudek smrti.
Opravdu mě to zajímá, nemám zkušenost s komerčního pastevka, u nás ve stáji jsou většinou koně majitele stáje, takže není problém individuální péče, ale u normálního pastevka si nedovedu představit, jak tohle řešení individuálních potřeb funguje. To jako přijde 2x denně stájník, přivede si vybrané jedince z pastvy, někam je přiváže, dá jim seno, počká až ho schroupou a zase je odvede?

Noooo to je sice skvělá otázka a já chápu a rozumím, že kapacity jsou omezené, nicméně, jen proto, že můj kůň potřebuje více objemového krmiva, jsem vlastně mimo?

Stejně jako se ustajovatel stará o tlusťochy ( omezí krmivo), tak by měl počítat i s opačným případem ( upozorňovala jsem před příchodem do ustájení).

Já jsem navrhla toto: Více sena na noc (původně odhadem 3-4kg) a dokrmím si pokaždé, když přijedu (každý den) ještě hromadou sama...

4.8.2018 22:10

jesie napsal(a):
Noooo to je sice skvělá otázka a já chápu a rozumím, že kapacity jsou omezené, nicméně, jen proto, že můj kůň potřebuje více objemového krmiva, jsem vlastně mimo?

Stejně jako se ustajovatel stará o tlusťochy ( omezí krmivo), tak by měl počítat i s opačným případem ( upozorňovala jsem před příchodem do ustájení).

Já jsem navrhla toto: Více sena na noc (původně odhadem 3-4kg) a dokrmím si pokaždé, když přijedu (každý den) ještě hromadou sama...

Mimo nejste, ale když jste platila, jak říkáte, peníze za pastevko jako za box, a kůň to na pastevku nedává, proč nedáte raději do boxu. "velfér" i když je to moderní není pro všechny...člověk chce pro svého koně to nejlepší, ale někdy to nejlepší není.

.

4.8.2018 23:13
kapička

XXX.XXX.53.120

Já bych řekla, že u pastevka hrozně záleží na složení stáda. Pokud je kůň normálně až hůře krmitelný, nedám ho do stáda s coby a dalšími dobře krmitelnými plemeny, a naopak hucula nešoupnu mezi plnokrevníky. Protože každý z těch typů koní má úplně jiné nároky na krmení. U klasického boxového 12/12 to zas takovou roli nehraje, ale u toho pastevka mi to přijde jako základ.

5.8.2018 15:16
jesie

XXX.XXX.35.227

Mimo nejste, ale když jste platila, jak říkáte, peníze za pastevko jako za box, a kůň to na pastevku nedává, proč nedáte raději do boxu. "velfér" i když je to moderní není pro všechny...člověk chce pro svého koně to nejlepší, ale někdy to nejlepší není.

.

Já si nemyslím, ze kůň to nedává...naopak mu velmi prospívá.

Mám koně 3...společně v režimu. Vzhledem k absenci pastvy hubnou všichni, ale u toho co má v krvi plňase to jde vidět rychleji.

Problémem je domluvit se na prikrmovani senem, pokud není Pastva. A ta proste není...

5.8.2018 21:34

jesie napsal(a):
Já si nemyslím, ze kůň to nedává...naopak mu velmi prospívá.

Mám koně 3...společně v režimu. Vzhledem k absenci pastvy hubnou všichni, ale u toho co má v krvi plňase to jde vidět rychleji.

Problémem je domluvit se na prikrmovani senem, pokud není Pastva. A ta proste není...

...prospívá, že hubne, hubnou... pokud mám u někoho 3 koně, jsem tak říkajíc "generální sponzor". To si fakt nedokážete prosadit příkrm. Hubnout v srpnu je špatně, hubnout se má až v zimě, nebojte nejste v tom sama, taky mám pocit, že mi koník opadl- ale já mám hodného ustajovatele a ve výběhu jsou jen dva koně, pastva je sušina a aby jí koně nezdecimovali úplně přikrmujem tedy na pastvě a v boxe mají další seno.

5.8.2018 22:06
Terven

XXX.XXX.110.147

...prospívá, že hubne, hubnou... pokud mám u někoho 3 koně, jsem tak říkajíc "generální sponzor". To si fakt nedokážete prosadit příkrm. Hubnout v srpnu je špatně, hubnout se má až v zimě, nebojte nejste v tom sama, taky mám pocit, že mi koník opadl- ale já mám hodného ustajovatele a ve výběhu jsou jen dva koně, pastva je sušina a aby jí koně nezdecimovali úplně přikrmujem tedy na pastvě a v boxe mají další seno.

...prospívá, že hubne, hubnou
tak já chápu, jak to jesie myslela - jejím koním prospívá venkovní ustájení 24/7, volnej pohyb, nezavírání do boxu...pokud je málo sena a hubnou, to jim samozřejmě neprospívá, ale to není vina typu ustájení, ale ustajovatele nebo nepřízně počasí či čeho.

5.8.2018 22:13

Terven napsal(a):
...prospívá, že hubne, hubnou
tak já chápu, jak to jesie myslela - jejím koním prospívá venkovní ustájení 24/7, volnej pohyb, nezavírání do boxu...pokud je málo sena a hubnou, to jim samozřejmě neprospívá, ale to není vina typu ustájení, ale ustajovatele nebo nepřízně počasí či čeho.

to já taky chápu, ale když dávám na ustájení tří koní ne malý peníz a ustajovatel na mě hází bobana, asi bych šla o dům dál, jenže teď se to bude těžko řešit, málo kdo si vezme tři koně navíc...jitě takový ustajovatel bude šetřit i v zimě, to už bude jiná liga na pastevku, když si koně senem "topí".
Nejsem proti pastevnímu ustájení nijak zaujatá.Sama jsem tam měla koně na odchov, jezdila 2x denně dávat do žlabu.

6.8.2018 08:16
jesie

XXX.XXX.35.227

Pro mě to není nova situace...už jsem 2x musela měnit ustájení ze stejných důvodu (proste nechápu proč je problem krmit senem), takže jsem si pronajala pozemky a jdu do svého, nic jiného v tuhle chvíli dělat nemůžu .
Seno mám koupené a krásné, takže myslím, ze neco málo doženeme

6.8.2018 08:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

jesie napsal(a):
Pro mě to není nova situace...už jsem 2x musela měnit ustájení ze stejných důvodu (proste nechápu proč je problem krmit senem), takže jsem si pronajala pozemky a jdu do svého, nic jiného v tuhle chvíli dělat nemůžu .

Hodně štěstí, dobré zdraví a pevné nervy.

6.8.2018 22:41

jesie napsal(a):

Důležité: uskladnění sena dělá hodně, pověnujte se tomu nebo z pěkného budete mít zaplísněné...

Přidejte reakci

Přidat smajlík