Práca s mladým koňom

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2018 19:57

Dobrý deň, od akého veku je najvhodnejšie obsadnuť koňa a kedy začať skoky vo voľnosti ? 🐴😊

14.10.2018 20:24
lenacia

XXX.XXX.168.82

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý deň, od akého veku je najvhodnejšie obsadnuť koňa a kedy začať skoky vo voľnosti ? 🐴😊

jestli se na tohle musíte ptát tak vám mladý kůň do ruky nepatří

14.10.2018 22:33
helas

XXX.XXX.116.228

Ale no tak, lenacie, nebuď pes ;-)

Obsednout je vhodno kolem 3,5 roku věku (obsednout = kůň pozná udidlo, sedlo, váhu jezdce a že se v tomhle směru něco děje), čili většinou na podzim. Pak do jara pauza, následně se začíná s výchovou a pak s výcvikem.

Skoky ve volnosti přijdou, když kůň nabídne, že je čas. Taky záleží jaké. Dobře, tedy přiměřeně postavené lze občas použít už v rámci té výchovy. Často ne (růstové zóny ještě nejsou uzavřené a přecejen jsou to rány pro aparát nohou).

Takhle by tedy měl postupovat ten, kdo chce koně mít zdravého hodně let, do jeho vysokého věku.

Neregistrovaný uživatel

15.10.2018 00:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A taky je velkou otázkou jak obsednout.Není to žádná sranda a dá se tam nadělat víc škod než užitku.

16.10.2018 20:44
Carny11

XXX.XXX.196.97

Drive jak ve 3 urcite ne, zacit pomalu, konikovi vsechno dobre vysvetlit a nepospichat na nej. Dejte mu cas, vrati se vam to. Hlavne naucit vse poradne ze zeme, nemuzete cekat ze to co nebude umet ze zeme v sedle bude ovladat. To je muj nazor, kazdy muze mit jiny ☺

16.10.2018 22:36
helas

XXX.XXX.116.228

Marfis, samotné obsednutí je celkem jednoduchá věc a člověk s trochou citu to zvládne. Je to pár hodin, a když se "nekrotí" a nepospíchá, tak to není těžké. (Ovšem když se to zprasí, pomoz pánbů koni i všem kolem!)

Ta zimní pauza, která se vkládá mezi obsednutí a další práci, je poměrně důležitá. Koník si to v mezičase srovná v hlavě, ale nezapomene nic. Ono je to pro něj psychicky dost těžké, takže ta přestávka je velký pomocník.

Ovšem to, co následuje, je už jinačí písnička... to je velice těžké, protože kůň se musí de facto naučit přesný opak toho, co mu velí příroda.

Prosím, nezaměňovat obsednutí se základní výchovou a výcvikem...

16.10.2018 22:51
saola

XXX.XXX.234.22

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A taky je velkou otázkou jak obsednout.Není to žádná sranda a dá se tam nadělat víc škod než užitku.

Napsal někdo, kdo okolo hemel chodí zásadně pěšky

Neregistrovaný uživatel

16.10.2018 23:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

helas napsal(a):
Marfis, samotné obsednutí je celkem jednoduchá věc a člověk s trochou citu to zvládne. Je to pár hodin, a když se "nekrotí" a nepospíchá, tak to není těžké. (Ovšem když se to zprasí, pomoz pánbů koni i všem kolem!)

Ta zimní pauza, která se vkládá mezi obsednutí a další práci, je poměrně důležitá. Koník si to v mezičase srovná v hlavě, ale nezapomene nic. Ono je to pro něj psychicky dost těžké, takže ta přestávka je velký pomocník.

Ovšem to, co následuje, je už jinačí písnička... to je velice těžké, protože kůň se musí de facto naučit přesný opak toho, co mu velí příroda.

Prosím, nezaměňovat obsednutí se základní výchovou a výcvikem...

Noo vždyť v podstatě tohle jsem myslel.Hodně lidí to vidí tak,že se hodí na koně sedlo a kůň se "zlomí".V hřebčíně jsem u obsedání byl dvakrát.Bohužel to bylo podle mě ještě "miminko".Sice dostal všechno očichat a nespěchalo se,ale stejně je to prostě brzy v roce a dvou měsících.Jeho výcvik se poté odehrával již jinde a tak to jsem již neviděl.

Neregistrovaný uživatel

16.10.2018 23:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

saola napsal(a):
Napsal někdo, kdo okolo hemel chodí zásadně pěšky

Největší sranda je Saolko,že nejdále z celé naší slavné stáje dojdu já s kobylkou pěšky. A start z výběhu máme taky nejrychlejší.Vodítko a tradaaa. Jsme chudí a sedlo jsme museli prodat aby bylo na seno.

17.10.2018 08:38
kapička

XXX.XXX.5.211

Na neobsedlého koně jsem hodila podsedlovku a sedlo i já. Protože to byli vymazlenci od malička, tak nic neřešili. I jezdce na zádech ( ne mě ) snesli v pohodě. Pak už to učení bylo o něčem úplně jiném....

A nějak nevidím důvod sem tahat obsedání sportovních nebo dostihových koní. To je jako při dotazu, co dělají děti ve 3. třídě na tělocviku, když mají v osnovách gymnastiku, začít popisovat trénink 6 letých sportovních gymnastek.

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 14:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

kapička napsal(a):
Na neobsedlého koně jsem hodila podsedlovku a sedlo i já. Protože to byli vymazlenci od malička, tak nic neřešili. I jezdce na zádech ( ne mě ) snesli v pohodě. Pak už to učení bylo o něčem úplně jiném....

A nějak nevidím důvod sem tahat obsedání sportovních nebo dostihových koní. To je jako při dotazu, co dělají děti ve 3. třídě na tělocviku, když mají v osnovách gymnastiku, začít popisovat trénink 6 letých sportovních gymnastek.

To u nás se tolik nepospíchalo.Nejdřív si to všechno hezky prohlédl,očuchal a začalo se jen dečkou.K přirovnání tělocviku a gymnastiky bych měl výhrady.Gymnastiku si můžeš vybrat jako sport Ty.Kůň si dostihy vybrat nemůže.Spíš mi to připomíná vojnu než sport.Vlastně i tam můžeš odejít na vlastní žádost.Tak ani nevím k čemu tento sportovní průmysl přirovnat.Kolika koním z toho "jeblo" a oni řeknou že neunesl tréning? Je mi jasný,že zase tady budou někteří akorát nakrknutý,když se jim navážím do milovaného sportu,ale snad už tady každý pochopil jak mi je to fuk.

17.10.2018 14:59
lenacia

XXX.XXX.211.203

To u nás se tolik nepospíchalo.Nejdřív si to všechno hezky prohlédl,očuchal a začalo se jen dečkou.K přirovnání tělocviku a gymnastiky bych měl výhrady.Gymnastiku si můžeš vybrat jako sport Ty.Kůň si dostihy vybrat nemůže.Spíš mi to připomíná vojnu než sport.Vlastně i tam můžeš odejít na vlastní žádost.Tak ani nevím k čemu tento sportovní průmysl přirovnat.Kolika koním z toho "jeblo" a oni řeknou že neunesl tréning? Je mi jasný,že zase tady budou někteří akorát nakrknutý,když se jim navážím do milovaného sportu,ale snad už tady každý pochopil jak mi je to fuk.

Meifi... koně ke sportu také nedonutíš, buďto ho to baví, nebo ho to nebaví, a pokud ho to nebaví nebude mít výsledky....
Nemluvě o faktu, že se stále jedná o půltunové zvíře... Pusť si třeba záznam ze startu velké pardubické z roku 2015 a věnuj zvýšenou pozornost koni Love The Win, a řekni mi co ten kůň udělal ;)

17.10.2018 18:12
landaluce

XXX.XXX.32.222

lenacia napsal(a):
Meifi... koně ke sportu také nedonutíš, buďto ho to baví, nebo ho to nebaví, a pokud ho to nebaví nebude mít výsledky....
Nemluvě o faktu, že se stále jedná o půltunové zvíře... Pusť si třeba záznam ze startu velké pardubické z roku 2015 a věnuj zvýšenou pozornost koni Love The Win, a řekni mi co ten kůň udělal ;)

Koník je Rabbit Well, ne Love the Win. A mimochodem u svého majitele má klid a důchod :D Takových koní je více, nově třeba australský superšampión sprinter. Kdo nechce, tak nebojuje, hodí flintu do žita, tak to je. Ale to těm majitelům z leknutí "hlavně ať nemusí dělat nic" nikdy nevysvětlíš, protože koním nerozumí.

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 18:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):

Společník pro život - Iniciativa MVDr. Jiřího Žáka
15. říjen v 21:49 ·
Dělá se to pro sport, nebo pro peníze a ego jezdců? Vždy stojím před touto otázkou. Obzvláště, když si Velká pardubická vyžádá další život koně.
Někdo namítá, že kůň se může fatálně zranit i při obyčejné rekreační vyjížďce. Nebo že bych se měl raději věnovat týraným koním někde na pastvinách nebo v zavřených v kravínech. Já nevím a na Pardubickou nekoukám, nebaví mě koukat na sport se zvířaty, který se dělá hlavně pro prestiž vybraných lidí a peníze, a kde chyba může znamenat smrt.
Neříkám, že to je týrání. Jen říkám, že ta oběť pro zábavu lidí je zbytečně vysoká.
MVDr. Jiří Žák

Pardubická letos rozdělila národ na zastánce a odpůrce.Já taky netvrdím,že by to bylo týrání,ale když mám např. rád děti,tak přece mě musí doslova vystřelit na mars, kdyby se tohle stalo jen jedinému z nich.Prostě bych fakt nechtěl koukat v televizi,jak si děti hrají na honěnou kolem zapnuté cirkulárky.I kdyby mi všichni kolem tvrdili že je to sport a tradice.Děti by to možná i bavilo,ale proto za ně má zodpovědnost ten dospělý.U koně je to stejné a co ho naučím to on dělá.Je to zvykový tvor.Lidi vlastně taky.

17.10.2018 19:13
lenacia

XXX.XXX.168.82

Společník pro život - Iniciativa MVDr. Jiřího Žáka
15. říjen v 21:49 ·
Dělá se to pro sport, nebo pro peníze a ego jezdců? Vždy stojím před touto otázkou. Obzvláště, když si Velká pardubická vyžádá další život koně.
Někdo namítá, že kůň se může fatálně zranit i při obyčejné rekreační vyjížďce. Nebo že bych se měl raději věnovat týraným koním někde na pastvinách nebo v zavřených v kravínech. Já nevím a na Pardubickou nekoukám, nebaví mě koukat na sport se zvířaty, který se dělá hlavně pro prestiž vybraných lidí a peníze, a kde chyba může znamenat smrt.
Neříkám, že to je týrání. Jen říkám, že ta oběť pro zábavu lidí je zbytečně vysoká.
MVDr. Jiří Žák

Pardubická letos rozdělila národ na zastánce a odpůrce.Já taky netvrdím,že by to bylo týrání,ale když mám např. rád děti,tak přece mě musí doslova vystřelit na mars, kdyby se tohle stalo jen jedinému z nich.Prostě bych fakt nechtěl koukat v televizi,jak si děti hrají na honěnou kolem zapnuté cirkulárky.I kdyby mi všichni kolem tvrdili že je to sport a tradice.Děti by to možná i bavilo,ale proto za ně má zodpovědnost ten dospělý.U koně je to stejné a co ho naučím to on dělá.Je to zvykový tvor.Lidi vlastně taky.

a baví tě koukat jak děti hrají fotbal?

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 19:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
a baví tě koukat jak děti hrají fotbal?

Budeš se divit,ale nebaví.Ani hokej.Ovšem přece jen při tom fotbale do dětí nikdo nekope a neřeže je bičíkem po zadku za řevu "makej ty šmejde".🙁 Taky tah na branku nekončí smrtí dítěte když se nepovede trefit pod břevno.A se zlomenou nohou snad děti nikdo neutrácí a nevozí na jatka.Prostě jsou na tom zřetelně lépe než ti koně.

17.10.2018 20:18
lenacia

XXX.XXX.168.82

Budeš se divit,ale nebaví.Ani hokej.Ovšem přece jen při tom fotbale do dětí nikdo nekope a neřeže je bičíkem po zadku za řevu "makej ty šmejde".🙁 Taky tah na branku nekončí smrtí dítěte když se nepovede trefit pod břevno.A se zlomenou nohou snad děti nikdo neutrácí a nevozí na jatka.Prostě jsou na tom zřetelně lépe než ti koně.

víš jaký je rozdíl mezi zloemnnou u člověka a zlomeninou u koně?
Ono když branka spadne na dítě není to zrovna zábava...
A nikdo koně NEŘEŽE!!!! Údery bičíkem jsou omezené! To bys mohl vědět, když se tak strašně zajímáš o dostihy....
Mohl bys vědět kolik je kvalifikací na VP, mohl bys vědět kolik koní se kvalifikací účastnilo... vlastně bys mohl vědět kolik celkově bylo ostihových dní třeba aspoň v těch Pardubicích... a při té příležitosti mohl říct kolik koní a na jakých překážkách se zranilo a muselo být utraceno...

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 20:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
víš jaký je rozdíl mezi zloemnnou u člověka a zlomeninou u koně?
Ono když branka spadne na dítě není to zrovna zábava...
A nikdo koně NEŘEŽE!!!! Údery bičíkem jsou omezené! To bys mohl vědět, když se tak strašně zajímáš o dostihy....
Mohl bys vědět kolik je kvalifikací na VP, mohl bys vědět kolik koní se kvalifikací účastnilo... vlastně bys mohl vědět kolik celkově bylo ostihových dní třeba aspoň v těch Pardubicích... a při té příležitosti mohl říct kolik koní a na jakých překážkách se zranilo a muselo být utraceno...

https://www.youtube.com/watch?v=yRgv-W2BoA0

Odpovím videem na to "neřezání".To jsou Leni "mrdy" jak z kanónu.Popros někdy někoho ať ti jí takovou nandá bičíkem a uvidíš jak budeš mluvit. :-) Já to zkoušel.Bolelo a dost.Nikoho dalšího jsem ve stáji nepřesvědčil ke stejnému činu.Strach jim to nedovolil.Asi se bály holky že bych jim jí taky uštědřil takovou jako sobě. Nikdy bych to neudělal,ale donutil jsem je zamyslet se nad tím.

17.10.2018 21:01
lenacia

XXX.XXX.168.82

https://www.youtube.com/watch?v=yRgv-W2BoA0

Odpovím videem na to "neřezání".To jsou Leni "mrdy" jak z kanónu.Popros někdy někoho ať ti jí takovou nandá bičíkem a uvidíš jak budeš mluvit. :-) Já to zkoušel.Bolelo a dost.Nikoho dalšího jsem ve stáji nepřesvědčil ke stejnému činu.Strach jim to nedovolil.Asi se bály holky že bych jim jí taky uštědřil takovou jako sobě. Nikdy bych to neudělal,ale donutil jsem je zamyslet se nad tím.

videa ze zahrničí, videa ze zahraničí, videa ze zahraničí.... představ si že u nás jsou žokejové dokonce napomínání a penalizování za přílišné a silné použití bičíku.

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 21:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
videa ze zahrničí, videa ze zahraničí, videa ze zahraničí.... představ si že u nás jsou žokejové dokonce napomínání a penalizování za přílišné a silné použití bičíku.

Video tedy domácí..
https://youtu.be/FjfuNkxwTbU
Jinak v dnešní době existence multimediálních prostředků a kanálů se neutají nic.Všude máš dohledatelné důkazy snad všeho co se kde dělo.Máš tam i studie odborné k tomuto tématu skoro kam se podíváš.Zkrátka mě tohle fakt nikdy nikdo nerozmluví slovy,když pak vidím skutečnost na videu a nebo v reálu.Odsouhlasím komukoli cokoli jen pro klid.Máš lepší auto než já? Ano a klidně ti ho pochválím a klidně i cokoli dalšího.Nikdy ale ne co se týče násilí na zvířatech.Teď samozřejmě nemyslím,že si pleskla kobču parkrát po zadku.To je malichernost a hlavně si toho sama litovala.To je ti ke cti podle mě.

17.10.2018 21:51
kapička

XXX.XXX.5.211

Teda nevím, já se kolikrát šlehla pořádně tušírkou nebo skokovým bičíkem, když jsem se omylem netrefila, a musím říct, že to bolí mnohem ale opravdu mnohem méňe než když mě kůň kopne, kousne nebo mi stoupne na nohu. A to jsem byla napřažená dost, víc v dostihu podle mého nezvládnou.
A zrovna v dostizích jsou podmínky na použití bičíku velmi přísné ( a to včetně popisu toho, jak se smí jezdec napřáhnout) a u nás i v celé Evropě je jejich nevhodné nebo nadměrné použití velmi tvrdě postihováno. A jako úder je počítáno každé máchnutí biče k zádi koně i v případě, že nedojde ke kontaktu s koněm.

17.10.2018 21:58

Marfis, každý žokej ví, že každé uhození koně při finiši je kontraproduktivní(stažení svalů, rozhození rytmu cvalu a dýchání), uhození je z velké části imitováno- naznačováno, bičík je koni ukazován(každý jezdec má svůj styl)- neříkám, že se nepoužije, ale jak píše lenacia, má to svá omezení(distanc- cíl)...

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 22:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Marfis, každý žokej ví, že každé uhození koně při finiši je kontraproduktivní(stažení svalů, rozhození rytmu cvalu a dýchání), uhození je z velké části imitováno- naznačováno, bičík je koni ukazován(každý jezdec má svůj styl)- neříkám, že se nepoužije, ale jak píše lenacia, má to svá omezení(distanc- cíl)...

Koukni ještě jednou na ta videa..Verun opravdu mě slova nemůžou přesvědčit,když vidím v reálu něco úplně jiného.Vážně se nehádám,ale jen přemýšlím jak papír snese vše a realita je jiná.

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 22:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

kapička napsal(a):
Teda nevím, já se kolikrát šlehla pořádně tušírkou nebo skokovým bičíkem, když jsem se omylem netrefila, a musím říct, že to bolí mnohem ale opravdu mnohem méňe než když mě kůň kopne, kousne nebo mi stoupne na nohu. A to jsem byla napřažená dost, víc v dostihu podle mého nezvládnou.
A zrovna v dostizích jsou podmínky na použití bičíku velmi přísné ( a to včetně popisu toho, jak se smí jezdec napřáhnout) a u nás i v celé Evropě je jejich nevhodné nebo nadměrné použití velmi tvrdě postihováno. A jako úder je počítáno každé máchnutí biče k zádi koně i v případě, že nedojde ke kontaktu s koněm.

Tebe už kůň kopnul? Tak to byl asi taky tak šetrný jako ty s tím bičíkem. Jinak vážně si uvědom,že na koni sedí chlap a ten má sakra větší ránu než žena.A hlavně když už se budem tedy bičovat,tak rovné podmínky s koněm.Čili kalhoty dolů a deset ran za sebou.

17.10.2018 22:22
saola

XXX.XXX.30.253

Pro Meifiho, který je líný hledat, jak je to v ČR s používáním bičíku v dostizích (odkaz na celý DŘ), doporčuji od strany 19 a pak od str.134:

http://www.dostihyjc.cz/download/dostihy/DR_2018revize.pdf

17.10.2018 22:32
etnies86

XXX.XXX.245.26

skokovým mě to nebolelo, tušírka bolí.

kapičko? vy se rozmachujete často bičíkem a ještě se netrefíte?

u dostihů si taky myslím že je to docela limitováno aspoň co jsem slyšela. je vidět, že někdy opravdu jen naznačují ale určo i rány padnou

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 22:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

saola napsal(a):
Pro Meifiho, který je líný hledat, jak je to v ČR s používáním bičíku v dostizích (odkaz na celý DŘ), doporčuji od strany 19 a pak od str.134:

http://www.dostihyjc.cz/download/dostihy/DR_2018revize.pdf

Dočteno a tak výprask dobrovolnice musíme omezit na nápřah do výše ramen,taky na nezbytné minimum,ukázat jí před tím bičík aby se nelekla. V nejhorším zaplatíme pokutu že jsme jí zmlátili moc a k vánocům si koupíme nový bičík.Možná i dobrovolnici,páč tahle už určitě dá výpověď. Jen jsem to prolétl a možná jsem na něco zapoměl.Tak ale díky Saolko,zítra s tím vyrukuji jinde a budeme počítat papír vs realita.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 00:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Velká pardubická po mých "drobných" úpravách.Tomu komu upadne balón nebo ucho u něj prohrál.Sázet se může taky a koně to bezpochyb baví.Realizace ovšem až po genetických úpravách lidstva.Teď nemožné.
Tak dobrou.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 00:26

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 00:29
18.10.2018 01:38
lenacia

XXX.XXX.168.82

Dočteno a tak výprask dobrovolnice musíme omezit na nápřah do výše ramen,taky na nezbytné minimum,ukázat jí před tím bičík aby se nelekla. V nejhorším zaplatíme pokutu že jsme jí zmlátili moc a k vánocům si koupíme nový bičík.Možná i dobrovolnici,páč tahle už určitě dá výpověď. Jen jsem to prolétl a možná jsem na něco zapoměl.Tak ale díky Saolko,zítra s tím vyrukuji jinde a budeme počítat papír vs realita.

To je marný. Někdy mi přijde že se tu snažíme vysvětlit základní věci 13 letý nynyně co nemá moc rozumu...

18.10.2018 08:00
kapička

XXX.XXX.64.44

Tebe už kůň kopnul? Tak to byl asi taky tak šetrný jako ty s tím bičíkem. Jinak vážně si uvědom,že na koni sedí chlap a ten má sakra větší ránu než žena.A hlavně když už se budem tedy bičovat,tak rovné podmínky s koněm.Čili kalhoty dolů a deset ran za sebou.

Deset ran za sebou v dostihu kůň legálně dostat nemůže. Je vidět, že nejezdíte. Ono občas se používá, že se človek napřáhne, že to vypadá, že koni urazí zadek, ale ve skutečnosti těsně před dopadem pohyb zbrzdí a bič se koně sotva dotkne. V dostizích se to používá často, jenže netrénované oko, to nepozná.

Ano, kůň mě kopnul nekolikrát. Kopnutí jako fakt útok to bylo třikrát. Notorický kopač, ale jinak uplně super kůň, od něj jsem dostala plnou palbu okovaného kopyta do stehna, protože jsem ho chtěla ustoupit a on nechtěl, jen jsem se ho dotkla. Další je kobyla, která nebyla nikdy ve stádě a teď, když je mezi koňma, tak v říji preventivně kope po všem, co se hne, protože nějak nepobrala seznamování se ve stádě. Další byla kobyla, zvyklá, že při čištění zadních kopyt začátečníky stačí lehce hnout nohou a má klid, já tu nohu nepustila a za to jsem dostala do stehna, další pokus fakt v ruce udržet nešel. Pak jsem párkrát dostala od miniponí, ale to nepočítám. Nejhnusnější ale byly nechtěné trefy do kotníku, když kůň zakopl a u toho se lekl a můj kotník byl v cestě kopyta v plném švihu utíkající leknutí a vybírající zakopnutí. To jsme myslela, že mi noha uletěla a bolestí skoro nedořídila domů. Zlatý bič....

18.10.2018 08:12
kapička

XXX.XXX.64.44

etnies:
kapičko? vy se rozmachujete často bičíkem a ještě se netrefíte?

Jo, od rána do večera nedělám nic jiného než řežu koně hlava nehlava...

Teď vážně, když jsem jezdila "svého" pronajatého koně, tak jsme si spolu pravidla vyjasnili jednou a tušírku jsem fakt používala na aktivaci zádi. Venku jsme jezdili bez biče. Ale většinu jezdecké kariéry trávím v komerčních jízdárnách, teď jsem konečně rok v jedné, kde se koně přiježďují, ale z dřív mám zkušenost hlavně s okopanými a otušírkovánými koňmi, kteří tempem pohřebního koně krouží po jízdárně. Mohla jsem je celou hodinu okopávat, ale já jim radši lískla jednu dvě a pak už mohla celou hodinu jezdit jen s klidně přiloženou holení a bez použití biče. No a protože jsem vážně šikovná, tak často tuhle probírací šlehu schytala moje noha místo koně....

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 14:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
To je marný. Někdy mi přijde že se tu snažíme vysvětlit základní věci 13 letý nynyně co nemá moc rozumu...

Leni vysvětli mi tedy proč kůň dostane bičíkem a najednou utíká jak o život? Kdyby mě někdo jednu fláknul abych dělal co chce,tak to taky udělám.Hádej proč.Protože mě to bolelo.Pokud by mě to nebolelo,tak na něj "dlabu" dál vesele.A to mě bude muset bolet celkem dost abych se podvolil.Kdyby kůň nikdy v životě bičíkem nedostal jedinou ránu,tak jak by reagoval na prosté naznačení? Nijak.Zkrátka by neočekával bolest co bude následovat."Můj" valach dostal pravděpodobně výprask kdysi při lonžování a nebo bůh ví kde.Od té doby hysterický záchvat z biče.Nyní již tedy menší,ale stejně se toho bojí.

18.10.2018 19:28

Leni vysvětli mi tedy proč kůň dostane bičíkem a najednou utíká jak o život? Kdyby mě někdo jednu fláknul abych dělal co chce,tak to taky udělám.Hádej proč.Protože mě to bolelo.Pokud by mě to nebolelo,tak na něj "dlabu" dál vesele.A to mě bude muset bolet celkem dost abych se podvolil.Kdyby kůň nikdy v životě bičíkem nedostal jedinou ránu,tak jak by reagoval na prosté naznačení? Nijak.Zkrátka by neočekával bolest co bude následovat."Můj" valach dostal pravděpodobně výprask kdysi při lonžování a nebo bůh ví kde.Od té doby hysterický záchvat z biče.Nyní již tedy menší,ale stejně se toho bojí.

Koně přirozeně reagují na nečekaný pohyb předmětu u boku zrychlením. Využívá se to často i při výuce remont pod sedlem - neví, že na tlak obou holení mají zrychlit nebo přejít do vyššího chodu. To pro ně není přirozené, nechápou to. Tak se dá nejprve pobídka holení,pak se hned ťukne bičíkem nebo tušírkou - nemusí se vůbec koně dotknout, stačí pohyb nebo zvuk. Kůň zrychlí, protože tohle chápe. A pak si později spojí, že přiložení obou holení znamená "zrychli" a nečeká už na bičík.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 20:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Koně přirozeně reagují na nečekaný pohyb předmětu u boku zrychlením. Využívá se to často i při výuce remont pod sedlem - neví, že na tlak obou holení mají zrychlit nebo přejít do vyššího chodu. To pro ně není přirozené, nechápou to. Tak se dá nejprve pobídka holení,pak se hned ťukne bičíkem nebo tušírkou - nemusí se vůbec koně dotknout, stačí pohyb nebo zvuk. Kůň zrychlí, protože tohle chápe. A pak si později spojí, že přiložení obou holení znamená "zrychli" a nečeká už na bičík.

Jasně, tohle chápu.Ale pak to ještě víc v mých očích znevažuje ty "prdy",které dostávají koně v dostizích.Tedy no viděl jsem pár pěkných i na parkurových závodech.Ovšem fakt jen jeden člověk a jednu takovou asi výchovnou.

18.10.2018 20:55
lenacia

XXX.XXX.168.82

tak mi vysvětli, jatož e kobyla reaguje na lonžovací bič zrychlením, aniž bych ji švihala, jdnoduše tím že S NÍM POHNU! prostě je to o pohybu. a tisíckrát ti to tu řekneme a neeee, ty seš 13 letá nyyna a meleš si svoje

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 21:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak se to nedozvím zkrátka.Už to necháme být.

18.10.2018 21:33
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Text odpovědi nešlo vložit, nevím, co iFauna blbne, odpověď je v obrázku.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 21:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Joo to já vím Dotaz a vím jak koně rozpohybovat pohybem těla.Zóny znám jak fungují.Olda Novák mi není cizí.Jenže tak proč tedy žokej jen nenaznačuje ten pohyb? Teoreticky by to mělo stačit.

18.10.2018 22:08
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ona teorie a praxe nejdou často ruku v ruce. Co na jednoho zapůsobí, na jiného nemusí. Na lidi některý trenér pro výkon zařve, koně pobízejí takto, když běžná pomůcka nestačí.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 22:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No a respekt tak nějak asi máme.Když já jsem u nich pořád vlastně.Slečna co tu má toho cobíka je s ním taky na zcela jiné úrovni než lidi co přijedou jednou za týden nebo za dva.Ona tu je také každý den a koník jde s ní klíďo bez vodítka domů.Je hrozná výhoda,když kůň chce být s vámi.Ovšem já jednoduše nezneužívám nijak jeho důvěry.Není to zkrátka tak,že bych koby nalákal nějak za nějakým účelem a potom po ní chtěl něco vlastně méně příjemného.Ani s ní nechodím za účelem získání důvěry a bůh ví čeho.Dělám to rád sám od sebe a protože se jí to líbí.Jinak problém ani žádný nemáme.Teď mám ještě novou pesanu a po tom jak jí někdo vyhodil z auta mám druhý stín.:-) Zvládáme to ale perfektně.Ani oholit se nemůžu jít sám. Časem se srovná a teď prostě potřebuje klid a čas.

18.10.2018 22:39
Dotaz

XXX.XXX.110.146

No a respekt tak nějak asi máme.Když já jsem u nich pořád vlastně.Slečna co tu má toho cobíka je s ním taky na zcela jiné úrovni než lidi co přijedou jednou za týden nebo za dva.Ona tu je také každý den a koník jde s ní klíďo bez vodítka domů.Je hrozná výhoda,když kůň chce být s vámi.Ovšem já jednoduše nezneužívám nijak jeho důvěry.Není to zkrátka tak,že bych koby nalákal nějak za nějakým účelem a potom po ní chtěl něco vlastně méně příjemného.Ani s ní nechodím za účelem získání důvěry a bůh ví čeho.Dělám to rád sám od sebe a protože se jí to líbí.Jinak problém ani žádný nemáme.Teď mám ještě novou pesanu a po tom jak jí někdo vyhodil z auta mám druhý stín.:-) Zvládáme to ale perfektně.Ani oholit se nemůžu jít sám. Časem se srovná a teď prostě potřebuje klid a čas.

Takže vám v té kruhovce na požádání nakluše, zaskočí, zpomalí? :)

18.10.2018 23:21
lenacia

XXX.XXX.168.82

Tak se to nedozvím zkrátka.Už to necháme být.

ale ty už si se dověděl všechno výš!!! Jen si pořád meleš svou...

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 23:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):

Když my tu kruhovku nemáme."Lonžuje" se na druhé části jízdárny.Moje koby funguje hlavně na slova.Krook,kluus, hoouu a podobně.Ovšem nebaví jí to.Čeká jenom až jí přizvu k sobě.Což bylo za chvilku a konstatoval jsem,že jí to nebaví a mě taky ne.A od té doby už nic.Spíš ve výběhu je fantastická a někdy se semnou honí po celém prostoru. Ale když se jí náhodou povede sebou někde plácnout,tak konec.Jako když už není za tu frajerku a utrum.Někdy se jí nechce běhat a jde rovnou sondovat jestli něco nemáme na zub.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 23:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):

Leni tohle jsem si taky přečetl co píšeš.Je toho plný net.Dokonce jsem si vypůjčil FB od naší majitelky se slibem že jim nic nebudu psát a ani si domlouvat zápas jejím jménem. Moc zajímavé je,že tam v komentářích se i dost zkušení lidé vyjadřují dost nelibě k tomuto tématu.Taxis by většina zrušila. To by tedy nebyl problém,ale proč vidím co vidím jsem se nedozvěděl.Zkusím se na toto téma zeptat ještě jinde a uvidíme.Tady je to takové ..Já si kolikrát myslím,že víc lidí tu nesouhlasí s takovými věcmi a jen aby nebyli za "pitomce",tak nic raději nenapíší.Tipnu si že Sisi58,"Háčko" mé milované ,Keira,Oťásek,Couďas a další by takhle do koně nemlátili.Ty vado snad mi aspoň někdo nevezme iluze.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 23:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Pardon to patřilo jako reakce na Lenacii.

18.10.2018 23:47
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mladý sa obsadol vo výbehu, mal tuším 4 roky, navoľno, v rámci srandy. On miluje pozornosť a je ochotný pre človeka urobiť čokoľvek. Druhého chudáka obsadla nevedomky kamoška, keď sa ma pýtala, či môže sadnúť na mladého, ja že áno a ona sa vyhupla na mladého, ale úplne iného :D Vo výbehu, vo voľnosti. No problem.

Oba moje mladé kone milujú pozornosť a zábavky s človekom, hrám sa s nimi zatiaľ navoľno, vo výbehu. Starší mal toho roku 6 rokov, mladší teda iba 2,5 roka, na toho bolo skočené omylom, samozrejme sa naozaj obsadne o nejaké 3 roky, tipujem, je veľmi neskorý.

Staršieho začnem učiť až na jar, dve lonže, potom jazdec. Budúci rok bude 7 ročný, je to hucul, to je tak akurát - pre mňa i pre neho. Dovtedy chcem iba trénovať kľudné odchádzanie od koní a návrat k nim, možno pristavenie ku nasadacím schodíkom a nejaké prekážky na stezku, ak nejaké zbúchame dovtedy.

Neregistrovaný uživatel

19.10.2018 01:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ať je to jak chce,tohle je paráda.A to se člověk o huculech dočte věci,že by ho rovnou zavrhl.Noo záleží asi taky kdo ho má.Já poznal hucula též jako mimořádně milého koně.

19.10.2018 01:48

Příspěvek byl smázla neb byl k jinému tématu- CML

19.10.2018 06:57
lenacia

XXX.XXX.168.82

Leni tohle jsem si taky přečetl co píšeš.Je toho plný net.Dokonce jsem si vypůjčil FB od naší majitelky se slibem že jim nic nebudu psát a ani si domlouvat zápas jejím jménem. Moc zajímavé je,že tam v komentářích se i dost zkušení lidé vyjadřují dost nelibě k tomuto tématu.Taxis by většina zrušila. To by tedy nebyl problém,ale proč vidím co vidím jsem se nedozvěděl.Zkusím se na toto téma zeptat ještě jinde a uvidíme.Tady je to takové ..Já si kolikrát myslím,že víc lidí tu nesouhlasí s takovými věcmi a jen aby nebyli za "pitomce",tak nic raději nenapíší.Tipnu si že Sisi58,"Háčko" mé milované ,Keira,Oťásek,Couďas a další by takhle do koně nemlátili.Ty vado snad mi aspoň někdo nevezme iluze.

Já to řeknu takhle, je milion knih na toto téma, milion videí na toto téma, milion všeho. Jestliže ses nedozvěděl to, co si chtěl, je to pro to, že buď nerozumíš, nebo to neumíš najít.
Vždyť i knížky od J. Campbell z ponyclubu obsahuje plno zajímavých postřehů na dostihový sport. Včetně bičíku.
Nebo si najdi reportáž z Víkendu, co v tom pořadu byla před pár lety. Tam se dozvíš i o onom omezení bičíku. Nebo třeba teď rozhovor se Stromským před Velkou, jak tam píše právě o penalizaci za použití bičíku...
Taxis je těžká překážka, ale ti koně, kteří ji skáčou jsou koně zkušení, skočili už mnoho jiných těžkých překážek. Do VP se přihlašují koňské elity, koně, kterým se věří že to dají. Ne vaše Mrkvová koby.... Kteří zkušení si tedy stěžují? Žokejové? Dostihoví trenéři? Já vídám obvykle jen takové ty bio opice, který si druhou srpnovou neděli udělaj vejlet do Pardubic, stojej před vchodem a melou s prominutím bobky, například v roce 2016 tam chodili se stříkačkama a mleli bobky o dopingu, aniž by si zjistili fakta, že Nikas byl pozitivní kvůli kontaminaci v krmení. A ti pak na FB uráží i lidi jako jsem já jenom kvůli vzhledu... To není moc relevantní zdroj protestů

Neregistrovaný uživatel

19.10.2018 12:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Leni mezi námi je jeden zásadní rozdíl.Víš kolik lidí jsem slyšel o něčem mluvit a jejich konání s tím ale bylo v zásadním rozporu? Je tady na ifauně několik lidí,kteří vědí kde je ten slavný hřebčín a dokonce i jeden člověk,který ví kde přesně jsme nyní.Moc koním nerozumím,ale stopy po biči na jejich "pr*eli" jsem viděl.A to nemluvím o natažených šlachách či co to bylo.Zajímavé,že ustájení koně to neměli čeče.Taky hodináři byli zase jako na potvoru dostiháci.Náhodou jim asi ten box tři dny před závody moc nevyhovoval.Takže až uvidím něco jiného,tak jsem ochoten přemýšlet jinak.Zatím nejsem naivní a neuvěřím jen tak nějakým doměnkám někoho na netu.Slova se často liší od činů.A s prominutím fanatickým příznivcům čehokoli už vůbec nevěřím.Určitě ti nenapíše přece že je mu to jedno co se děje s koněm.Hlavně že se běží.

19.10.2018 13:21
lenacia

XXX.XXX.173.31

Já vidím rozdíl v tom, že já koukám na svět racionálně a ty se držíš bójky "neposlouchám"....
Švihnutí bičíkem má svá omezení, švihnutí bičíkem se sleduje.
Řekl si, žes to na sobě zkoušel. Jakým bičíkem? Nebo snad tušírkou? Jak byl elastický? Dostihový bičík je lehký, elastický a krátký. Oproti pevné spíše málo pružné drezurní tušírce je jeho švihnutí mnohem méně bolestivé....
Mimochodem jakpak si to zkoušel? Vklidi na prdce vyvalenej někde na stáji? No to se nedivím, že tě to bolelo... Příště to zkus po 6 kilometrech běhu v soutěži o vítězství, napumpovanej adrenalinem... Vpodstatě necítíš vůbec nic. To ti garantuju, necítil bys skoro nic...

A dále boxy.... Moje Sára taky hodinaří a není dostihák... A že koně tři dny před dostihem jsou v boxe nervózní? No jsou! Protože vědí, že jsou v cizím prostředí, že všechno okolo nich je jinak a že se bude něco dít

Neregistrovaný uživatel

19.10.2018 14:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Když táhl kůň toho Macha,tak se taky měl dostih zastavit podle "papírů".Zastavil se?
Dále cituji jistého veterináře:„Kůň po pádu krvácel z nozder, ale naštěstí se rychle uklidnil.

Zdroj: https://www.extra.cz/hruzna-pardubicka-jezdce-tahl-kun-pres-pul-kilometru-malem-ho-zlomil-vejpul

Taky máš tedy ráda když ze zvířete teče krev? Mach je mi u zadku.Ten si to vybral.Notabene toho dají skoro vždy dohromady a nemusí za to zaplatit životem.Ti koně musejí být slušně dobití po takových pádech.Na to koním fakt rozumět víc nemusím.I Kalouska to rozhodilo a že ten je sakra odolný a umíněný.

19.10.2018 14:46
akscha

XXX.XXX.101.243

Ja VP taky uplne nechapu. Vybavuji si rocnik cca 2015, kdy do cile dobehla asi polovicka koni a zbytek popadal po ceste. Je ta 5 mil dotace opravdu takovym lakadlem, ze nekdo riskuje zdravi a zivot zokeje a kone? Vzdyt z toho prece velmi pravdepodobne kouka fatalni uraz a ja bych do takove loterie z nikdy nesla. Presto je o dostih zajem. Vysvetli nekdo?

Neregistrovaný uživatel

19.10.2018 18:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

akscho kolik vydělá obyčejný člověk za celý jeho produktivní život? Dejme tomu 20 000x12x45= 10 800 000 Kč.Zhruba tak tohle vydělá průměrný čech za celý život.To potom těch pět miliónů není zase tak malé lákadlo.Taky se najdou sponzoři kteří přidají prachy do rozpočtu.Sázkové kanceláře se taky jistě budou podílet.Neříkám že tady v čechách to je tak horké,ale např. v USA tam lítají miliardy dolarů.Proto tam bylo i tolik afér kolem drog a to i veterinářů v tom namočených.Stačí hledat..
https://youtu.be/9TJVA2lwW4A

19.10.2018 20:33
kapička

XXX.XXX.5.211

Tak on vítěz dostane 2 miliony. Z toho majitel koně dá 5-10 % jezdci a to samé trenérovi. 60 tis. stojí startovné a zápisné. Dalších 12 tis. je start v povinné kvalifikaci. Ve většině případů, hlavně u favoritů jsou majitelé dost úspěšní podnikatelé a tohle jsou pro ně drobné. Navíc ten jeden mega, co majiteli zbyde po zaplacení všeho kolem účasti ve VP, padne na pokrytí všech výdajů za trénink stájových kolegů.
A to nemluvím o tom, že jenom trénink vítězného koně do té doby stál cca 750 tis. a málo kdo z vítězů vyběhal dřív nějaké větší peníze.

Ale tohle jsou všechno veřejně dostupné informace, které se samozřejmě ale ne každému hodí do krámu....

19.10.2018 21:50
akscha

XXX.XXX.26.89

Marfis - jasne, ale z tech 20 startujicich vyhraje vetsi penize jen jeden a vsichni pritom riskuji vazny uraz (a to nejen kone, ale i ti jezdci). Staci jeden spatny pad a uz nevydelaji nikdy nic. To mi prijde jako dost rizikova investice.

Kapicka - diky, nijak jsem nepatrala a nevedela, jestli to je dotace na cely zavod nebo odmena pro viteze. No a co se majitelu tyka, dovedu si predstavit, ze to vnimaji jako prestiz. I kdyz mi neprijde, ze by zrovna v CR vlastnictvi uspesneho kone nejak zvedalo spolecensky status. Ale treba ano - nepohybuji se v tech kruzich :)

Neregistrovaný uživatel

19.10.2018 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nebudeme to už řešit..Každý si stejně najde tu svou pravdu.Akorát nechápu co z toho vlastně máte za požitek.Kůň prostě běží.Některý rychleji a jiný pomaleji.Nic překvapivého se nemůže stát.Tedy jen to,že se zmasakrují na překážce,za kterou ani nevidí.Podle mě si tito lidé jen namlouvají jak mají koně rádi.Myslím že spíš ty závody.Když mám rád koně,tak nemůžu přeci koukat na něco,kde ho vlastně zmrzačí.Sice ne tak často,ale sem tam jo.V tomle mi to hlava nebere.U nás ve stáji nekoukal nikdo a majitelka stáje pronesla jen: "Vím dobře proč nekoukám".Jednoduše mi napište,že až tolik zase ty koně rádi nemáte a je po problému.Ovšem neschovávejte se za věci jako tradice,jsou na to vyšlechtění,jen 28 koní za "x" let,co by s nimi bylo a podobně.Jednoduše je mi ho líto a nebo není.

Neregistrovaný uživatel

19.10.2018 22:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

akscha napsal(a):
Marfis - jasne, ale z tech 20 startujicich vyhraje vetsi penize jen jeden a vsichni pritom riskuji vazny uraz (a to nejen kone, ale i ti jezdci). Staci jeden spatny pad a uz nevydelaji nikdy nic. To mi prijde jako dost rizikova investice.

Kapicka - diky, nijak jsem nepatrala a nevedela, jestli to je dotace na cely zavod nebo odmena pro viteze. No a co se majitelu tyka, dovedu si predstavit, ze to vnimaji jako prestiz. I kdyz mi neprijde, ze by zrovna v CR vlastnictvi uspesneho kone nejak zvedalo spolecensky status. Ale treba ano - nepohybuji se v tech kruzich :)

Nic proti Kapičce,ale zklamu vás.Kapička se v těchto kruzích taky nepohybuje. Já myslím že tady nikdo.

Neregistrovaný uživatel

20.10.2018 15:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dálnice přeci není sport..Znám několik lidí(žen) kteří se bojí po ní jet a vyhnou se jí pokud to jen jde.Člověk je ve značné výhodě oproti tomu koni.Videa kde kůň uteče chudák ještě než dostih začne mám vložit? Jak víc to má říct že nechce.Opravdu vždy kůň jen odporuje vůli člověka a nebo dokáže i "prosit"? Když se něčeho bojí,nebo mu něco nevyhovuje,není na místě se zamyslet i nad touto možností? K druhé zprávě bych měl jen jedno.To jsem sakra taková "sr*čka" a budu si dokazovat tvrdost na koních a jiných nevinných tvorech? No potěš bůh když takhle ten člověk přemýšlí.Tam potom chápu proč mu to nevadí.Ovšem že má rád koně? Bych se mu vysmál do obličeje se slovy: Lidi toho "nakecaj". A že je společnost "měká"? Doporučil bych mu návštěvu zápasů MMA .Tam je to ale každého osobní věc a je tam rozhodčí, který ukončí zápas než by mohlo dojít k vážným zraněním.Zase velká výhoda oproti těm koním co zkrátka letí na překážku a zkrátka se uvidí jak se který "doláme".

Neregistrovaný uživatel

20.10.2018 15:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ještě k obsedání koní něco.Tak jsem to konzultoval dnes s naším veterinářem a co jsem se nedozvěděl si představte.Podle něho je vhodný věk tak kolem pátého až sedmého roku života.Tam prý končí teprve vývoj kostí koně a je "hotový".Fakt to tak je,jo?

20.10.2018 16:41
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Dálnice přeci není sport..Znám několik lidí(žen) kteří se bojí po ní jet a vyhnou se jí pokud to jen jde.Člověk je ve značné výhodě oproti tomu koni.Videa kde kůň uteče chudák ještě než dostih začne mám vložit? Jak víc to má říct že nechce.Opravdu vždy kůň jen odporuje vůli člověka a nebo dokáže i "prosit"? Když se něčeho bojí,nebo mu něco nevyhovuje,není na místě se zamyslet i nad touto možností? K druhé zprávě bych měl jen jedno.To jsem sakra taková "sr*čka" a budu si dokazovat tvrdost na koních a jiných nevinných tvorech? No potěš bůh když takhle ten člověk přemýšlí.Tam potom chápu proč mu to nevadí.Ovšem že má rád koně? Bych se mu vysmál do obličeje se slovy: Lidi toho "nakecaj". A že je společnost "měká"? Doporučil bych mu návštěvu zápasů MMA .Tam je to ale každého osobní věc a je tam rozhodčí, který ukončí zápas než by mohlo dojít k vážným zraněním.Zase velká výhoda oproti těm koním co zkrátka letí na překážku a zkrátka se uvidí jak se který "doláme".

Tak měkká myslel samozřejmě tak, že pokud by většina měla sníst jen to, co si zabije, tak z nich jsou vegetariáni. Ono je lehké někoho odsuzovat, doma si pak dát maso, pro které to zvíře zabil někdo jiný a tvářit se, že zvířátkům neubližuju.
Spusta lidí není schopna prostě přistoupit ke zvířeti a zabít ho. V tom jsme vyměkli. Podívejte se do krajin, kde lidé ještě tak žijí. Tam nikdy nikdo neřeší, jestli má pes vyhřívanou boudu a na práva zvířat se nehledí.
Tohle smýšlení si mohou dovolit lidi v civilizaci, vzdálení reálnému životu, kdy se babičky pošlou umřít do nemocnice, aby neumíraly doma. Smrt pak vidí lidi jen v TV u kávičky a mají pocit, že je třeba proti barbarům zasáhnout. Proč tedy nestojí před jatky, před mléčnými farmami, drůbežárnami? Protože by neměli levné mléko do kávy, vajíčko by stálo 10 korun? Uvědomte si, kde by ti koně, kteří by se nechovali pro sport, pro zábavu, pro ježdění, pro práci skončili? Ano, na jatkách.

Neregistrovaný uživatel

20.10.2018 18:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Tak měkká myslel samozřejmě tak, že pokud by většina měla sníst jen to, co si zabije, tak z nich jsou vegetariáni. Ono je lehké někoho odsuzovat, doma si pak dát maso, pro které to zvíře zabil někdo jiný a tvářit se, že zvířátkům neubližuju.
Spusta lidí není schopna prostě přistoupit ke zvířeti a zabít ho. V tom jsme vyměkli. Podívejte se do krajin, kde lidé ještě tak žijí. Tam nikdy nikdo neřeší, jestli má pes vyhřívanou boudu a na práva zvířat se nehledí.
Tohle smýšlení si mohou dovolit lidi v civilizaci, vzdálení reálnému životu, kdy se babičky pošlou umřít do nemocnice, aby neumíraly doma. Smrt pak vidí lidi jen v TV u kávičky a mají pocit, že je třeba proti barbarům zasáhnout. Proč tedy nestojí před jatky, před mléčnými farmami, drůbežárnami? Protože by neměli levné mléko do kávy, vajíčko by stálo 10 korun? Uvědomte si, kde by ti koně, kteří by se nechovali pro sport, pro zábavu, pro ježdění, pro práci skončili? Ano, na jatkách.

S vámi se náhodou hezky povídá. Neječíte hned,když potkáte někoho s jiným názorem na věc. Podle mého by koně na jatkách nekončili a možná dokonce ještě méně než dnes.Bylo by jich zkrátka jen méně.Kupovali by si je jen lidi co je opravdu chtějí a obětují klidně ostatní věci.Víte proč já bych zvíře nezabil? Protože je nevinné.Maso se mě netýká a kvůli mléku přeci zvíře neumírá a právě proto k nim chovám úctu.Živí mě a když už tedy musí zemřít,tak ať to je co nejvíc bezbolestně.Koně a krávy jsou dnes velký rozdíl.Krávě nikdo alespoň nenalhává nic kolem vztahu a lásce.Kůň je kolega,dělá člověku společníka a nejhorší je,že mu dává svou důvěru.S tebou se mi nic zlého nestane.Musí to být pro něj hodně těžké,když si uvědomíme jaký strach má pořád o svůj život. :-) Pro mě je důležité,aby to lidem nebylo jedno.Že s tím tolik nenadělám třeba u krav a drůbeže je pro mě smutné,ale vše chtít asi nemůžu.Ale samozřejmě že mám zase volbu jak se toho nezúčastňovat.Např. vegani mají čistý štít.Tím to nikomu nenutím,ale je volba.Potraviny jsou stejně v hojné míře vyhazovány a tak vlastně by nám mělo stačit méně.Jenže lidstvo by potřebovalo genetické úpravy aby se to změnilo.A raději se do těchto debat nebudeme pouštět.

Neregistrovaný uživatel

20.10.2018 23:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No a už vám dám pokoj na nějakou dobu. Já zkrátka frčím u svých koní na zcela jiných základech a nejsem sám.Jak jsem se "dohadoval" s koby o věcech co jiní nehodlají diskutovat,tak teprve nedávno jsem zjistil proč ještě žiju a koby mě nezabila On už to zase sakra někdo objevil dřív než já. Akorát tu kávu nikde nevidím.
http://hauteecole.ru/en/news/

22.10.2018 01:00
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak netvrdila bych, že kvůli mléku krávy neumírají. Umírají, protože extrémní produkcí mají o 10-15 let kratší život, jak jsou extrémně vytěžovány. Spousta z nich nebe ani nevidí, žijí v halách. Jsou neustále inseminovány, telata jim odebírají, aby náhodou pro lidi mléka neubylo.

To koně se proti nim mají skvěle, u nás hříbata nikdo klisnám záhy neodebírá, jako se to dělá v zahraničí. Lidi se snaží, myslím normální majitele, pokrýt potřeby toho koně - tedy pohyb, společnost, výběh, kvalitní strava,zdravotní péče. Koně mají zubaře, fyzio atd. O tom se krávám v mléčném průmyslu ani nesní. Čest výjimkám, jako jsou různé biofarmy, kde se ke krávě přistupuje ještě jako k živému tvoru a kde žije víceméně pro krávu běžný život.

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10004179-mleko-a-mlecne-vyrobky-6-biofarma

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003737-mleko-a-mlecne-vyrobky-1-kravin

Neregistrovaný uživatel

22.10.2018 02:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

pokud mohu k tématu dostihů a biče. Dostihy nemám ráda zejména VP. Byla jsem tam když se zabil Klip od té doby VP nesnáším. Ano je to sport ale zde rozhodují lidé. Ono je rozdíl když člověk vědomě riskuje svůj život, ale to zvíře si vybrat nemůže.

Neřekla bych že to koně baví. Mám na VHS dokument od BBC kde se říká že člověk se baví ale kůň bojuje o život. Proto běží nikdo nechce být poslední protože v přírodě to znamená rozsudek smrti. Koně mají instinkty z dob minulých od svých předků. Když se bojí utíkají. Podle dokumentu svištící biče připomínají koním zvuk drápů.

Já bych tomu i věřila

22.10.2018 04:42

pokud mohu k tématu dostihů a biče. Dostihy nemám ráda zejména VP. Byla jsem tam když se zabil Klip od té doby VP nesnáším. Ano je to sport ale zde rozhodují lidé. Ono je rozdíl když člověk vědomě riskuje svůj život, ale to zvíře si vybrat nemůže.

Neřekla bych že to koně baví. Mám na VHS dokument od BBC kde se říká že člověk se baví ale kůň bojuje o život. Proto běží nikdo nechce být poslední protože v přírodě to znamená rozsudek smrti. Koně mají instinkty z dob minulých od svých předků. Když se bojí utíkají. Podle dokumentu svištící biče připomínají koním zvuk drápů.

Já bych tomu i věřila

Adrenalin je jak hormon, který se uvolňuje ve vypjatých situacích, ať už se jedinec bojí, nebo se z něčeho těší. Copak i běžný teplorevník si pod sedlem rád nezazávodí? Nezažila jsi nikdy to když se tvůj kůň na hubertu dere dopředu? Samozřejmě že je to i baví, jinak by nešlo o uvolněný cval po celých 7 km ale zběsilý úprk napnutého vyděšeného koně (a ten by 7 km nezaběhl). Co pak taková endurance,kde kůň jde "v tempu" (netvrdím že cvalem) i třeba 120 km? V klidu, kolikrát bez udidla...

Dostihy se běhat nepřestanou, i kdyby se půl národa na hlavu stavělo. Koně od toho jsou chovaní, byť pro nás mazlíkáře je to nepochopitelné, dostihy jsou prostě byznys. Ale jak už bylo zmíněno, na rozdíl od například mléčných krav, ti koně se mají královsky - a dokonce možná i lépe, než koně ze sportovních stájí, protože dostiháci jsou naprosto běžně ve stádech v ohradách, to parkuráci kolikrát neznají.

Že umřel kůň na pardubické je sice smutné, ale všechny to pohoršuje jen proto, že pardubickou sleduje každý lojza, který v neděli odpoledne kouká na TV. Kolik koní umře při jiných sportech, na jiných dostizích (i rovinách), v ohradě, v boxu... To bychom je opravdu museli zabalit do bublinkové folie a nic nedělat.

A ne, neschvaluju dostihový sport. Koně jsou od raného věku přetěžováni a odnáší to často jak psychika, tak fyzická stránka koně. Měla jsem tu "čest" strávit pár dní v klusácké stáji a děkuji pěkně, nikdy víc. O to raději jsem, že můj koník má vše co potřebuje a je zdravý a spokojený.

22.10.2018 08:25
Laral

XXX.XXX.49.86

Já jsem se setkala naopak spíš s tím, že parkuráci a drezuráci mívají vyběhu více než dostiháci.

V dostihu spadne za jeden závod i několik koní. To lidi vidí lépe nez jeden pád za nějakou dobu při parkuru.
U parkuru pár let jsem a že kůň spadl si pamatuju skutečně jen párkrát, možná tak 3x.

22.10.2018 09:19
kapička

XXX.XXX.5.211

Tak ono v 90% případů kůň spadne, vstane a běží dál... Taková Registana si po pádu na dvojce (cca 300 m po startu) dala s koňma celou VP a doběhla do cíle snad druhá. Bez jezdce, bez pobízení, s ušima normálně nahoru, krásným uvolněným, plavným cvalem. Jasně, stádový pud, ale někteří koně to zapíchnou sami u první překážky, jiní si pár skoků dají a pak jdou domů a někteří si dají celý dostih a běží v klidu a uvolněně, žádný běh splašeného koně.
Navíc mi přijde trošku směšná představa, jak se nadupaného, půltunového atleta někdo snaží donutit k běhu na obyčejném stíhle, nohama obutýma do tenkých bot, s měkkou, téměř neexistující podrážkou (to dloubnutí do koně patou v běžných jezdeckých perkách je mnohem ostřejší) a docela měkkým bičíkem, nemám tu čest s dostihovým, ale od pohledu mi skokový přijde mnohem ostřejší. To je totiž ono, v dostizích ti koně na sobě nemaj žádné řemení, žádné šporny na nohách jezdců, často to je jenom uzdečka bez nánosníku. Jezdec nesedí hluboko v sedle, nemá žádný manipulační prostor, jak se v sedle udržet, takže koni by stačilo udělat myšku nebo hodit pořádného hrba a má klid (neřeší se to občas na diskuzi, že kůň neustále vyhazuje a shazuje jezdce), u překážkářů jsem to snad nikdy neviděla.

Pády na parkuru. Jezdí se mnohem pomaleji, kůň má víc času se poskládata. Já se byla na vrcholovém parkuru podívat jednou( nemlžeme tady srovnávat nějaké hobby či sice oficiální, ale rekreačně provozované parkury a dostihy), rovnou CSI Olomouc a za ten den, tam spadli 2 nebo 3 koně.

Já sama, za svoji ne až tak bohatou koňskou kariéru, viděla 3 pády koně v rámci jízdárenského výcviku. Jeden sebou fláknul ve cvalu na rovné louce do kopečka, ideální povrch, pružný, bez děr, ne mokrý, nikdo neví, co se stalo, asi ztratil nohy a šel přes čumák do kotrmelce. Další kůň se trošku rozjel ve cvalu na jízdárně a v oblouku ztratil zadní nohy a letěl. A poslední, zkušená školní kobyla, která chodí kavalety a lehké skoky klidně se zavřenýma očima s pytlem brambor na zádech, udělala nepochopitelnou chybu. Šlápla na zvýšenou kavaletu, přes ní šla na čumák, z toho do kotoulu.

Neregistrovaný uživatel

22.10.2018 15:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Mám koně ve stáji zaměřené na parkury a koně jsou celý den ve výběhu. Krásné velké pastviny kde měli i celé suché léto co spásat a budou mít i celou zimu.

Myslím že se nejedná ani tak o zrušení dostihů ale spíše o zrušení taxisu. Je to skok kde koně nevidí že je za plotem příkop. A chyby končí fatálně. Kdyby nebyl tam příkop vsadím se že dnes žije hodně koní kteří by si tam neutrhli nohu nebo nesrazili vaz. A to by byl určitě i případ Zulejky, i Vicodiho kteří skočili do příkopu.

22.10.2018 16:36
lenacia

XXX.XXX.173.31

Mám koně ve stáji zaměřené na parkury a koně jsou celý den ve výběhu. Krásné velké pastviny kde měli i celé suché léto co spásat a budou mít i celou zimu.

Myslím že se nejedná ani tak o zrušení dostihů ale spíše o zrušení taxisu. Je to skok kde koně nevidí že je za plotem příkop. A chyby končí fatálně. Kdyby nebyl tam příkop vsadím se že dnes žije hodně koní kteří by si tam neutrhli nohu nebo nesrazili vaz. A to by byl určitě i případ Zulejky, i Vicodiho kteří skočili do příkopu.

Zulejka bohužel vpodstatěneskočila a plotem proběhla, i Vicody bohužel skočil špatně...
Nicméně taxis není jedinou překážkou s příkopem, je tam i normální živý plot s příkopem, popkovický skok má taky za plotem příkop, prodloužený taxisům příkop, pak je další živý plot s příkopem (větším), živý plot seskok, kde koně skočí a doskakují níž, malý taxisům příkop, havlův skok...

Neregistrovaný uživatel

22.10.2018 16:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

lenacia napsal(a):
Zulejka bohužel vpodstatěneskočila a plotem proběhla, i Vicody bohužel skočil špatně...
Nicméně taxis není jedinou překážkou s příkopem, je tam i normální živý plot s příkopem, popkovický skok má taky za plotem příkop, prodloužený taxisům příkop, pak je další živý plot s příkopem (větším), živý plot seskok, kde koně skočí a doskakují níž, malý taxisům příkop, havlův skok...

Ty příkopy za skokem je zlo. Kdyby tam nebyl příkop tak by to třeba ustáli a nebo spadli ale nevěřím že by si něco zlomili

22.10.2018 16:52
lenacia

XXX.XXX.173.31

Ty příkopy za skokem je zlo. Kdyby tam nebyl příkop tak by to třeba ustáli a nebo spadli ale nevěřím že by si něco zlomili

al vždyť si lámou nohy i na jiných překážkách, dokonce i na rovině. Vždy je to velice nemilé, ale řít může za to příkop a jedině příkop... to je prostě blbost... zieljka zemřela v roce 2014, a do letoššní velké nezemřel vůbec žádný kůň, a zase před Zulejkou přímo na taxisu nezemřel žádný kůn od roku 2007, a ještě před tím byla poslední smrt na taxisu až v roce 1991... mimochodem ve stejném roce musel být utracen ještě kůň Disco, který si zlomil nohu na Poplerově skoku, což je metrovej dřevěnej plot, za který jde navíc norálně vidět a není tam žádný příkop...
Nebo 2009 velký vodní příkop, to je vpodstatě brouzdaliště(od doby co udělali změny, že sem tam udělal most a na něm onen příkop, před tím se skákal oopravy onen příkop plný vody, na kterém dnes je to brouzdaliště), tak tam byla také zlomenina...

Neregistrovaný uživatel

22.10.2018 18:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No právě že si lámou nohy i na jiných překážkách.Si to pletou asi někteří s neštěstím a nehodou.Nehoda je něco,co se stane nečekaně.Například v práci,nebo při sexu. Tady na VP to očekává spousta lidí každý rok.Jak v tom zkrátka budou figurovat zvířata,tak bude okruh odpůrců víc a víc narůstat.Až budeme "vyměklí" všichni a zjistíme,že se prd stalo.Je takových možností,kde si člověk může namlít "hubu",ale ovšem sám.

22.10.2018 19:38
lenacia

XXX.XXX.168.82

No právě že si lámou nohy i na jiných překážkách.Si to pletou asi někteří s neštěstím a nehodou.Nehoda je něco,co se stane nečekaně.Například v práci,nebo při sexu. Tady na VP to očekává spousta lidí každý rok.Jak v tom zkrátka budou figurovat zvířata,tak bude okruh odpůrců víc a víc narůstat.Až budeme "vyměklí" všichni a zjistíme,že se prd stalo.Je takových možností,kde si člověk může namlít "hubu",ale ovšem sám.

a lámou si je i ve výběhu... ZAKŽME VÝBĚHY UVAŽME JE ZPÁTKY NA ŠTONT

Neregistrovaný uživatel

22.10.2018 20:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
a lámou si je i ve výběhu... ZAKŽME VÝBĚHY UVAŽME JE ZPÁTKY NA ŠTONT

U nás si je nelámou ve výbězích a kdyby už se stalo,tak si je zlomili svobodně.To by byla nehoda.

22.10.2018 21:32

U nás si je nelámou ve výbězích a kdyby už se stalo,tak si je zlomili svobodně.To by byla nehoda.

Tak na nich nebudeme jezdit, protože zlomit nohu si můžou i na vyjížďce, nebudeme s nimi nikam chodit ani na ruce, aby náhodou neuskočili do díry a nezlomili si nohu.

22.10.2018 21:39

..a neměli bychom jim ani dávat pamlsky a mrkev, aby jim to nezaskočilo a nedusili se.....

Neregistrovaný uživatel

22.10.2018 21:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nemám zkušenost,že by koníkovi zaskočil pamlsek a nebo mrkev. Také jsem neviděl zatím koně se zabít na klidné vyjížďce.Třeba blbě koukám,ale pořád se k nám vracejí z vyjížděk všechny koně docela zdraví. Možná kdyby jsme jim ve výběhu vykopali příkop a nazvali ho třeba "Taxis zlomil nohu",bylo by vše jinak.Koně by nám kulhali po výběhu a sem tam by některý umřel.A já bych toho tvůrce příkopu potom do něj zahrnul i s kytičkou,na kterou bych mu chodil každý den čůrat a plivat. Náhodná oběť sportovní střelby.Každý sport má přeci svá rizika,ne?

22.10.2018 22:04

Nemám zkušenost,že by koníkovi zaskočil pamlsek a nebo mrkev. Také jsem neviděl zatím koně se zabít na klidné vyjížďce.Třeba blbě koukám,ale pořád se k nám vracejí z vyjížděk všechny koně docela zdraví. Možná kdyby jsme jim ve výběhu vykopali příkop a nazvali ho třeba "Taxis zlomil nohu",bylo by vše jinak.Koně by nám kulhali po výběhu a sem tam by některý umřel.A já bych toho tvůrce příkopu potom do něj zahrnul i s kytičkou,na kterou bych mu chodil každý den čůrat a plivat. Náhodná oběť sportovní střelby.Každý sport má přeci svá rizika,ne?

Tady vidíte, že jste u koní pořád nezkušený.
I hloupý pamlsek může ucpat jícen a průser je na světě. I na vyjížďce kůň může nedopatřením šlápnout někam, kde to pro něj bude fatální.
Je to jeden kůň z tisíce, kterému se to stane, ale to, že o tom nevíte neznamená, že se to nestává. A jak jste napsal - každý sport má rizika.

22.10.2018 22:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Koňom pamlsky bežne upchávajú pažerák, to nie je žiadna rarita.

22.10.2018 22:15
Arbora

XXX.XXX.225.250

Môj prvý vlastný kôň a jeho stajňová kolegyňa takmer umreli spoločne na upchatý pažerák z krmiva, ktoré žrali od narodenia. V tom čase cca 3 roky. Hlúpa náhoda.
O zraneniach z výbehov s fatálnymi následkami, by mohli ľudia, ktorí majú viac koní, rozprávať hodiny. Stačí zamrznutá mláka schovaná pod snehom a jeden nešikovný pohyb- stará chovná kobyla plížiaca sa maximálne krokom a zlomená panva.
Ale nie je to žiadny argument, ktorý by sa mal používať k tomu, prečo sú dostihy akože bezpečný šport. Je to proste prúser a zdá sa mi, že ľudia od dostihákov si nejako neuvedomujú fakt, že to naozaj nevrhá dobré svetlo na tento šport a bude to čoraz horšie.

22.10.2018 22:16
Terven

XXX.XXX.160.10

Tak, tak... lítat rozžvejkanou mrkev ven nosem při ucpaným jícnu už jsem viděla...a asi nebudu jediná

22.10.2018 22:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mojej starej kobyle chceli raz takto prilepšiť kúskom repy, upchala jej pažerák a mne volali, že si počas kŕmenia ľahla a že má koliku. Mala v tej dobe 24 rokov a ja som myslela, že umiera. Bolo to presne na Dušičky a ja som sa regulérne zrútila, dokonca sa mi zo stresu vyhodil na tvári nejaký lišaj. To bol jeden z najstrašnejších zážitkov vôbec a ešte dlho som sa z toho spamätávala, bola som na kobylu extrémne naviazaná a do zbierky pribudla nová paranoja - nevzďaľovať sa od koní, kým sa nepresvedčím, že dožrali a že sú okej.
A nenávidím Dušičky, celý deň iba čakám, kto mi zavolá a s akou jóbovkou....

Ja osobne poznám štyri kone, ktoré si zlomili nohu vo výbehu, dva som aj utrácala.

Jeden si ju zlomil v boxe, môj mladý si zlomil pri hrátkach vo výbehu kopytnú kosť.

Neregistrovaný uživatel

22.10.2018 23:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ve výběhu kde nikdo ani díru nezahrabe se nedivím.A že už jsem jich viděl celkem dost.Těch děr tedy myslím.Koně kteří mají chudinky od svých majitelů dobrůtku tak možná na narozeniny bych se tomu ucpanému "pažeráku" tolik nedivil.Koby si mrkev jemně ukousne a chroupe si spokojeně v klidu.Žádný spěchy se nekonají.Jinak ale máte pravdu že omluvit vraždu se nedá..Je jedno jakým způsobem.Zruší taxis a okamžitě přestávám krmit koně.

23.10.2018 00:12

Ve výběhu kde nikdo ani díru nezahrabe se nedivím.A že už jsem jich viděl celkem dost.Těch děr tedy myslím.Koně kteří mají chudinky od svých majitelů dobrůtku tak možná na narozeniny bych se tomu ucpanému "pažeráku" tolik nedivil.Koby si mrkev jemně ukousne a chroupe si spokojeně v klidu.Žádný spěchy se nekonají.Jinak ale máte pravdu že omluvit vraždu se nedá..Je jedno jakým způsobem.Zruší taxis a okamžitě přestávám krmit koně.

Trochu přeháníte. Přicpat se pamlskem může jakýkoliv kůň bez ohledu na to, kolik pamlsků dostává. Víte, ono je víc majitelů, kteří své koně zbožňují než těch, kteří na ně serou (s prominutím).

Neregistrovaný uživatel

23.10.2018 00:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Trochu přeháníte. Přicpat se pamlskem může jakýkoliv kůň bez ohledu na to, kolik pamlsků dostává. Víte, ono je víc majitelů, kteří své koně zbožňují než těch, kteří na ně serou (s prominutím).

Jasný že jsou a já to vím,ale tak by se snad měli taky tak prezentovat,ne? Tady dost lidí jen nedokážu pochopit.Oni mě asi taky ne.Koukám jednoduše na svět jakoby očima těch koní.Nejdřív si kladu otázku jak asi musí být tomu koni? Člověk mě popravdě zajímá až někde bůh ví na jakém místě.Ten je zde totiž v roli rozumného a sám by se měl o sebe umět postarat.I o toho koně.Jenže ten kůň je zkrátka v obrovské nevýhodě,když je majitel "idi*ot".Lidi si zkrátka nalinkovali něco a myslí si,že je to tak správně.Dám příklad:.V německu byli časy,kdy bylo žádoucí určitou skupinu obyvatelstva v podstatě likvidovat.Ano bylo a většina tomu i napomáhala.Kolik lidí se na to odvažovala koukat očima těch "nechtěných"? A jak by to bylo,kdyby Hitler vyhrál válku? Někdo by mu to řekl? Fakt si to myslíte? Já nikoli a normální holocaust by se možná ještě oslavoval jak svátek.Blbý,co? Samozřejmě je to extrémní srovnání,ale koně by na jatky taky nechtěli a pastvě s kamarády by také dali jistě přednost před "taxisem".Tak to je celé.

23.10.2018 01:00
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Opravdu dáváte do souvislosti četnost cpaní koně pamlsky a pravděpodobnost ucpání jícnu? Vždyť na to má vliv mnohem víc faktorů (třeba anatomických) než jen nějaká "praxe" ve žraní...

Neregistrovaný uživatel

23.10.2018 01:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Opravdu dáváte do souvislosti četnost cpaní koně pamlsky a pravděpodobnost ucpání jícnu? Vždyť na to má vliv mnohem víc faktorů (třeba anatomických) než jen nějaká "praxe" ve žraní...

Právě proto,že je tam těch důvodů obrovská spousta.Stačí i změna krmení a hurá voláme veterináře.Ucpat jícen si kůň může klidně i u žlabu ve kterém je trocha "musli".Kdybych chtěl mít stoprocentní jistotu,tak kůň umře hlady.
https://vetweb.cz/obstrukce-jicnu-u-koni/

23.10.2018 06:21
akscha

XXX.XXX.26.89

Kazdou lidskou cinnost (s konem) provazi riziko. Nema cenu tu vyjmenovavat vsechny cinnosti, pri kterych kun muze umrit.

Otazka jen je, jestli je riziko umerne ocekavanemu prinosu.A to kazdy vidi jinak. Majitele jednoho hobby kone vic z pohledu kone, lide z dostihoveho sportu vic ze sveho pohledu (ono je to zivi).

23.10.2018 08:49

Ano, ta o Hitlerovi tu ještě chyběla. Je to fakt marné. Prostě koby a mrkev a jinak je všechno špatně.......

23.10.2018 09:27
kapička

XXX.XXX.5.211

Já si dovolím takovou menší statistiku. Z 458 koní překonávajících Taxis od jeho úpravy 93/94, se překážka stala osudnou 0,65% koní. Opravdu strašák....
A za pardubický víkend je procento podobné, ze 143 startujících 0,69%

Kdyby nebyl 7 h přenos v TV, tak po tom neštěkne ani pes, když jsou běžné dostihové dny, tak se bohužel nějaký úraz stane, ale asi proto, že za to nemůže Taxis, tak je ticho po pěšině a "ochránci" se začnou ozývat až po VP...

Neregistrovaný uživatel

23.10.2018 15:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

akscha napsal(a):
Kazdou lidskou cinnost (s konem) provazi riziko. Nema cenu tu vyjmenovavat vsechny cinnosti, pri kterych kun muze umrit.

Otazka jen je, jestli je riziko umerne ocekavanemu prinosu.A to kazdy vidi jinak. Majitele jednoho hobby kone vic z pohledu kone, lide z dostihoveho sportu vic ze sveho pohledu (ono je to zivi).

No vždyť o to mi celou dobu jde.Stojí to za to? A nejde jen o smrt na překážkách.Jde taky o to jaký život tenhle sport připravuje koním.Bohužel mě opravdu o opaku nikdo na netu nepřesvědčí.Leda až zase vlezu do nějaké dostihovky a uvidím to.Pak ano.

23.10.2018 16:33
lenacia

XXX.XXX.173.31

No vždyť o to mi celou dobu jde.Stojí to za to? A nejde jen o smrt na překážkách.Jde taky o to jaký život tenhle sport připravuje koním.Bohužel mě opravdu o opaku nikdo na netu nepřesvědčí.Leda až zase vlezu do nějaké dostihovky a uvidím to.Pak ano.

no jasný no... ty si prostě meleš svojí, jak zatvrzelá 13 letá nynyna, vlastně i přemýšlíš jako 13 letá nynyna... rozdíl mezi 13 letou nynynou a tebou je ten že 13letá nynyna z toho za pár let vyroste...

Neregistrovaný uživatel

23.10.2018 16:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
no jasný no... ty si prostě meleš svojí, jak zatvrzelá 13 letá nynyna, vlastně i přemýšlíš jako 13 letá nynyna... rozdíl mezi 13 letou nynynou a tebou je ten že 13letá nynyna z toho za pár let vyroste...

Klidně si mysli co chceš..Joo kdyby si měla nějaký vliv na změnu,tak bych se i snažil tě přesvědčit.Není to sice moje zásluha,ale někteří se již činili a oslovili lidi co by s tím mohli něco udělat.Tak se pokusím taky přispět troškou do mlýna.Možná dojde ke změně alespoň toho "Fujxisu".Uvidíme,ale letos je "naštvaných" lidí podstatně víc než těch přívrženců.Politici si také rádi přihřejí polívčičku na tomto tématu.Jasně že nikdo koním nerozumí,tradice a koně potom na jatka a ježiš co já vím ještě.I ten slavný Váňa se nedávno nechal slyšet jak se obává, proč lidi vlastně chodí na VP. Když tak si to dohledej,jo?

23.10.2018 17:19
Slon Indický

XXX.XXX.181.248

V minerálkách zrovna přehled nemám, krmím kompletní krmné směsi v doporučených dávkách, ale myslím, že mezi nimi propastný rozdíl nebude, jde v podstatě jen o to, aby vám to žral, někteří koně přimíchání minerálky berou jako pokus o otravu. :-) Myslím, že DromyMinVin bude úplně postačovat.

23.10.2018 18:07
lenacia

XXX.XXX.173.31

Klidně si mysli co chceš..Joo kdyby si měla nějaký vliv na změnu,tak bych se i snažil tě přesvědčit.Není to sice moje zásluha,ale někteří se již činili a oslovili lidi co by s tím mohli něco udělat.Tak se pokusím taky přispět troškou do mlýna.Možná dojde ke změně alespoň toho "Fujxisu".Uvidíme,ale letos je "naštvaných" lidí podstatně víc než těch přívrženců.Politici si také rádi přihřejí polívčičku na tomto tématu.Jasně že nikdo koním nerozumí,tradice a koně potom na jatka a ježiš co já vím ještě.I ten slavný Váňa se nedávno nechal slyšet jak se obává, proč lidi vlastně chodí na VP. Když tak si to dohledej,jo?

letos je to jen přilejvání omáčky... jako ty o taxisu slyšíš asi poprvý po roce, nebejh toho že to vysílaj živě ani bys nevzdech že se něco děje!
Všechny tyhle opice co se po Velké Pardubické vyrojily jsou pro mě odporní porkytci, protože o dostizích ví úplný kulový, a jen ví, že na Velký Pardubický je taxis a že se běhá jednou za rok (a že to vysílá ČT 1).

23.10.2018 18:46
Arbora

XXX.XXX.225.250

lenacia napsal(a):

Málokedy súhlasím s Meifim, ale čo sa tohto týka, má bohužiaľ pravdu. Žiadny iný konský šport neprodukuje také kvantum koní, ktoré sú po krátkej športovej kariére absolútne nepoužiteľné- či už po psychickej, alebo zdravotnej stránke. A to hovorím ako bývalý majiteľ “dostihovej stajne”. Mám rada dostihy, ale sú veci, ktoré mi naozaj vadia, vadí mi ignorantstvo voči fyziologickým potrebám, počnúc skorým obsadaním cez absolútnu neznalosť výživy, až po ten kolotoč koní- jeden schromne/nevybehne, kúpi sa ďalší. A predá sa za pár korún kdejakému blbečkovi...Samozrejme sú výnimky, ako majitelia, tak tréneri, ale príde mi, že takých ľudí je v dostihovom špotre naozaj minimum.

23.10.2018 19:18
saola

XXX.XXX.125.62

Meifi, kolik máš koní? Tři?
Pokud by se byť jen jednomu něco stalo (33 %), budeš okamžitě mít cca 50x horší statistiku než celej Taxis od devadesátých let. Kam se na tebe ta díra v zemi hrabe.....

A že se tvejm hemelám nic stát nemůže, když si akorát tak maximálně přešlápnou, aby lépe dosáhly na mrkev? Nic zlého ti nepřeju, ale ucpaný jícen je hned, kolika je otázka pár hodin a špatné šlápnutí a urvaná noha taky. Tak se nad pardubickou zas tak nepohoršuj.

Ať už řekl Váňa cokoliv, není pravda, že se lidé na pardubické dostihy dívají jen tu druhou říjnovou neděli. Od té doby, co ČT začala dělat přenosy i z kvalifikací, dívá se na ně mnoho lidí. A víš proč? Protože pardubické závodiště je nejkrásnější, co v ČR máme a nikde jinde se tak pěkné krosy a steeply díky pestrosti a rozmanitosti terénu neběhají. Pardubické závodiště v současnosti lidi vrací k prapodstatě steeplu - tedy závodu v přírodě od jedné kostelní věžě (chase) ke druhé. A právě ta rozmanitost a nenuda klasického dokonale sestříhaného oválu (Liverpool) přitahuje lidi.
Nehledě na další akce v Pardubicích. Spřežení, všestrannost, výstavy....a pokud na to máš koule, zkus si to sám - Gladiátor Race se tam zase za měsíc poběží. Běž, trénuj, hop hop hop...Taxis čeká.

https://www.gladiatorrace.cz/index.php/zavody/taxis-gladiator-race.html

23.10.2018 19:24
lenacia

XXX.XXX.168.82

Arbora napsal(a):
Málokedy súhlasím s Meifim, ale čo sa tohto týka, má bohužiaľ pravdu. Žiadny iný konský šport neprodukuje také kvantum koní, ktoré sú po krátkej športovej kariére absolútne nepoužiteľné- či už po psychickej, alebo zdravotnej stránke. A to hovorím ako bývalý majiteľ “dostihovej stajne”. Mám rada dostihy, ale sú veci, ktoré mi naozaj vadia, vadí mi ignorantstvo voči fyziologickým potrebám, počnúc skorým obsadaním cez absolútnu neznalosť výživy, až po ten kolotoč koní- jeden schromne/nevybehne, kúpi sa ďalší. A predá sa za pár korún kdejakému blbečkovi...Samozrejme sú výnimky, ako majitelia, tak tréneri, ale príde mi, že takých ľudí je v dostihovom špotre naozaj minimum.

Rovinné dostihy možná. I když od doby co sleduju skupinu příznivci ex-dostihových koní, tak měním názor. Na VP startují koně od sedmi let klidně i do čtrnácti... To mi nezní jako brzo zničeny kůň

Neregistrovaný uživatel

23.10.2018 19:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Arbora napsal(a):

Tak týden kůň zavřený v boxu byla moc hezká věc.A co vám na to řeknou lidi? No aby se nezranil,ne? To mu pomohlo a hned byl v tom boxu raději.Jo vlastně chodil ven..Půl hodinky slabé na vodítku s holkami z JK.Na dostizích jsem nikdy nebyl,ale kůň se tehdy vrátil s krvácením do plic.Moc tomu nerozumím,ale vím co jsem viděl.Tedy spíš co jsem zjistil u veta.To teď jsem v parkurové stáji.No zdaleka tu není to zázemí a "přepych" jako tam,ale koně nám tu nekrvácí pokud vím ani z nosu a v boxu jsou sice taky v noci,ale celý den jinak na pastvě.Taky majitelka stáje je jak říkají "vyměklá". Ježiš ta by se "podělala" tohle tu někdo jen zkusit dělat s koněm.A nejlépe s jejím.Pistole co nosím se jí moc nelíbila,ale v tomhle případě by jí asi ráda použila.

23.10.2018 19:40

Tak týden kůň zavřený v boxu byla moc hezká věc.A co vám na to řeknou lidi? No aby se nezranil,ne? To mu pomohlo a hned byl v tom boxu raději.Jo vlastně chodil ven..Půl hodinky slabé na vodítku s holkami z JK.Na dostizích jsem nikdy nebyl,ale kůň se tehdy vrátil s krvácením do plic.Moc tomu nerozumím,ale vím co jsem viděl.Tedy spíš co jsem zjistil u veta.To teď jsem v parkurové stáji.No zdaleka tu není to zázemí a "přepych" jako tam,ale koně nám tu nekrvácí pokud vím ani z nosu a v boxu jsou sice taky v noci,ale celý den jinak na pastvě.Taky majitelka stáje je jak říkají "vyměklá". Ježiš ta by se "podělala" tohle tu někdo jen zkusit dělat s koněm.A nejlépe s jejím.Pistole co nosím se jí moc nelíbila,ale v tomhle případě by jí asi ráda použila.

Vidíte, a já znám dostihovku, kde jsou koně na pastevku, do boxů se snad na noc zavírají jen někteří. A znám parkurovou stáj, kde koně znají ohradu max hodinu denně (a to je kolikrát až moc, ne když prší, fouká, sněží apod), velikosti 20x20 m a jinak jen dril na jízdárně. Nemůžete soudit komplexně, když jste viděl dvě tři stáje v republice.

23.10.2018 19:43
Arbora

XXX.XXX.225.250

lenacia napsal(a):
Rovinné dostihy možná. I když od doby co sleduju skupinu příznivci ex-dostihových koní, tak měním názor. Na VP startují koně od sedmi let klidně i do čtrnácti... To mi nezní jako brzo zničeny kůň

A koľko ich je? Koľko príde na takých Kasimov, Nikasov a Termillov koní, ktoré sa ako ročky obsadli a o dva roky šli na špacír? A netýka sa to iba našich podmienok, kone tu často držia dlhšie( napríklad túto sezonú v jednotkových dostihoch klusákov bojujú o víťazstvá 11, 10 a 13-ročné kone), ale sú to svetlé výnimky, nie pravidlo.

23.10.2018 19:55

Arbora napsal(a):
A koľko ich je? Koľko príde na takých Kasimov, Nikasov a Termillov koní, ktoré sa ako ročky obsadli a o dva roky šli na špacír? A netýka sa to iba našich podmienok, kone tu často držia dlhšie( napríklad túto sezonú v jednotkových dostihoch klusákov bojujú o víťazstvá 11, 10 a 13-ročné kone), ale sú to svetlé výnimky, nie pravidlo.

Tak ono ani u sportovních teplokrevníků není nijak závratné dětství... Ve dvou a půl obsednout, ve třech jít výkonnostky, ve čtyřech už plná zátěž, závody atd. A prosím kosterní růst končí šestým rokem věku koně. Neřekla bych, že je víc zničených plnokrevníků než teplokrevníků...

23.10.2018 20:21
Arbora

XXX.XXX.225.250

Vzhľadom na počet koní predávaných na dražbách a vzhľadom na fakt, že dostihovou karíerou si plňasi prechádzajú vo veku, kedy obyčajný teplokrvník ešte iba začína si myslím, že tie počty predsalen budú vyššie. Ale jasné, v každom športovom odvetví je niečo, o čom by sa dalo počas dlhých zimných večerov rozprávať. len teda tie ostatné športové vyradené kone majú podľa mňa šancu na lepšie uplatnenie po kariére, než tí dostiháci. A väčšiu šancu na to, že si nájdu normálny domov. (Pravdaže mi je jasné, že sú kone, ktoré našli uplatnenie, robili radosť, atď)

23.10.2018 20:26
Laral

XXX.XXX.49.86

Ani u drezury, ani u parkuru jsem, v ČR, ani v Německu, ani v Holandsku neviděla obsednout něco co se blíží 3. roku.
A pak se jedno odpoledne podívám na dostih a slyším: a tenhle kůň ne teprve tříletý... o dalším 4 letým za chvíli řeknou ze závodí už druhým rokem.
Pak se mi do rukou dostane něco po dostizích a jak se to vzteká když po tom chci základní drezurní práci, tzn. nějak (ne za jeden trénink) se snazim aby to protahlo hřbet a chodilo rovně...

Každý ma své zkušenosti. Já jsem toho názoru, že dostih je nebezpečný pro koně násobně víc než výběh nebo parkur...

Když jste tu přes dostihy odborníky. Jaké jsou treninky takového koně? Jsou jen o trénování rychlosti, výdrže, aby dobre ubehli dostih nebo je běžná pravidelná práce o uvolňování a rovnání koně?

Neregistrovaný uživatel

23.10.2018 21:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

saola napsal(a):
Meifi, kolik máš koní? Tři?
Pokud by se byť jen jednomu něco stalo (33 %), budeš okamžitě mít cca 50x horší statistiku než celej Taxis od devadesátých let. Kam se na tebe ta díra v zemi hrabe.....

A že se tvejm hemelám nic stát nemůže, když si akorát tak maximálně přešlápnou, aby lépe dosáhly na mrkev? Nic zlého ti nepřeju, ale ucpaný jícen je hned, kolika je otázka pár hodin a špatné šlápnutí a urvaná noha taky. Tak se nad pardubickou zas tak nepohoršuj.

Ať už řekl Váňa cokoliv, není pravda, že se lidé na pardubické dostihy dívají jen tu druhou říjnovou neděli. Od té doby, co ČT začala dělat přenosy i z kvalifikací, dívá se na ně mnoho lidí. A víš proč? Protože pardubické závodiště je nejkrásnější, co v ČR máme a nikde jinde se tak pěkné krosy a steeply díky pestrosti a rozmanitosti terénu neběhají. Pardubické závodiště v současnosti lidi vrací k prapodstatě steeplu - tedy závodu v přírodě od jedné kostelní věžě (chase) ke druhé. A právě ta rozmanitost a nenuda klasického dokonale sestříhaného oválu (Liverpool) přitahuje lidi.
Nehledě na další akce v Pardubicích. Spřežení, všestrannost, výstavy....a pokud na to máš koule, zkus si to sám - Gladiátor Race se tam zase za měsíc poběží. Běž, trénuj, hop hop hop...Taxis čeká.

https://www.gladiatorrace.cz/index.php/zavody/taxis-gladiator-race.html

Matematicky řečeno: Máš to blbě. Ale díky že mi alespoň nic špatného nepřeješ. :-) Saolko já nechodím a neláduju koně mrkví a pamlsky jak o závod. Mrkve zkrmím míň než Horsana. Koně mám dva.Vlastně papírově jen kobču a valach je přidružená jednotka. Jinak že by si jezdci seděli na koulích? Ne vážně nevidím souvislost mezi tím kdo má koule a jezdectvím v takových extrémech.Spíš vím co jim chybí.. Zdravý rozum,srdce a cit pro zvíře.On i to zvíře má zdraví jen jedno.A on to zvíře možná dožene ke zranění,nebo i smrti.To mám obdivovat? Samozřejmě vím že dostihů se běží mnohem víc za rok.Já vím i takové detaily,že koně většinou patří právnickým osobám a ne fyzickým soukromě.Bodejď by si je psali na sebe,když ve firmě se na koně dají psát věci,o kterých se jiným ani nezdá. I moji koby bych mohl prodat naší firmě.Jakou to má výhodu? Můžu na ní psát klidně firemní propagaci a vůbec to nesouvisí se závody.Stačí na deku napsat logo,název firmy a je to.Potom bude koby čerpat vlastně z firemního a vytvářet mi náklady,které si odečtu z daní.A mít šikovného daňového poradce samozřejmě.To jen k tomu jak se dostihák může vyplatit, i když to na první pohled nevypadá podle výher.

23.10.2018 21:06
kapička

XXX.XXX.5.211

Pokud budu vycházet z toho, co vím z různých fb skupin, tak záleží na trenérovi a na zaměření koně. Třeba u Váňů jsem vypozorovala, že překážkáři vlastně chodí na rychlejší vyjížďky do terénu, to se střídá s rychlíma pracema, skokovou přípravou a přiježďouváním. Taky tam funguje něco jako jezdecký klub, chodí tam děti z okolí, takže ti koně nemůžou být magoři.
Sleduji ex-dostiháky a v pamětim mi utkvěl jeden jejich svěřenec, který v říjnu ukončil kariéru a na jaře příštího roku šel ofiko parkur. Na dalšího, dříve koupeného do ČR jako špatně ovladatelného, jeho majitelka za podobný časový úsek posadila malé dítě.
Peruán, trojnásobný vítěz VP, zemřel ve spánku na stáří ve 29 letech, až do konce vypadal velmi pěkně. Decent Fellow, vítěz a několikrát umístěný ve VP, v 23 letech vypadá jak mladík a minimálně loni fungoval jako jezdecký kůň.
A takových ex-dostiháků je spousta.

23.10.2018 21:19
lenacia

XXX.XXX.168.82

kapička napsal(a):
Pokud budu vycházet z toho, co vím z různých fb skupin, tak záleží na trenérovi a na zaměření koně. Třeba u Váňů jsem vypozorovala, že překážkáři vlastně chodí na rychlejší vyjížďky do terénu, to se střídá s rychlíma pracema, skokovou přípravou a přiježďouváním. Taky tam funguje něco jako jezdecký klub, chodí tam děti z okolí, takže ti koně nemůžou být magoři.
Sleduji ex-dostiháky a v pamětim mi utkvěl jeden jejich svěřenec, který v říjnu ukončil kariéru a na jaře příštího roku šel ofiko parkur. Na dalšího, dříve koupeného do ČR jako špatně ovladatelného, jeho majitelka za podobný časový úsek posadila malé dítě.
Peruán, trojnásobný vítěz VP, zemřel ve spánku na stáří ve 29 letech, až do konce vypadal velmi pěkně. Decent Fellow, vítěz a několikrát umístěný ve VP, v 23 letech vypadá jak mladík a minimálně loni fungoval jako jezdecký kůň.
A takových ex-dostiháků je spousta.

mám identické zkušenosti

23.10.2018 21:31

21:45 zoom........

Neregistrovaný uživatel

23.10.2018 22:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

21:45 zoom........

No vidiš.Na tohle bych klidně vydržel i koukat.

23.10.2018 22:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora myslím píše o tom, že je v dostihoch veľký odpad, lacné kone, ktoré končia u kadekoho. Niektoré sú v pohode, niektoré sú pocuchané psychicky, iné fyzicky, iné tak i tak.

A iste, víťazi majú svoj dôchodok zrejme istý, ale po no name koňoch často ani pes neštekne a vôbec nemusia skončiť dobre a tým myslím to, že smrť na dostihoch je ešte ťažká pohoda miesto rokov hladovania kdesi u nejakého komboja, alebo jazdychtivej holšišky.

23.10.2018 22:55
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ad Zoom - taky vás překvapilo to uždění ruské trojky? Pána teda obdivuju. U nás si všímám, že je to samá páka a on na olivě. :)

23.10.2018 23:00

No vidiš.Na tohle bych klidně vydržel i koukat.

A doufám, že jsi si z toho vzal ponaučení, nebude využití pro koně, nebudou koně.....počítej do toho hlavně ty dostihy.

23.10.2018 23:04

Dotaz napsal(a):
Ad Zoom - taky vás překvapilo to uždění ruské trojky? Pána teda obdivuju. U nás si všímám, že je to samá páka a on na olivě. :)

No, ale nepředvedl, koně mu cválali všici nebo klusali.....neubírám mu můj obdiv, koně v Mrazíkovi (myslím, že Orlov) byla paráda.....
OT: Hele taky máte takový pocit, že když vidíte opuštěný kravín, a teď ten hřebčín v TV, že by jste tam ty koně hned nacpaly......

23.10.2018 23:10
Dotaz

XXX.XXX.110.146

No, ale nepředvedl, koně mu cválali všici nebo klusali.....neubírám mu můj obdiv, koně v Mrazíkovi (myslím, že Orlov) byla paráda.....
OT: Hele taky máte takový pocit, že když vidíte opuštěný kravín, a teď ten hřebčín v TV, že by jste tam ty koně hned nacpaly......

Beru to tak, že jsou mladí, že se učí. Neumím si představit, co by se stalo, kdyby se ty tři tančíky prostě rozhodly letět, to se asi moc udělat nedá. :-)

Jinak toho hřebčína je škoda, i kdyby byl nevyhovující, tak to byla krásná stavba a nechat ji chátrat je škoda.

23.10.2018 23:16

Dotaz napsal(a):
Beru to tak, že jsou mladí, že se učí. Neumím si představit, co by se stalo, kdyby se ty tři tančíky prostě rozhodly letět, to se asi moc udělat nedá. :-)

Jinak toho hřebčína je škoda, i kdyby byl nevyhovující, tak to byla krásná stavba a nechat ji chátrat je škoda.

Souhlas, každé "zemědělské" stavby je škoda......

Neregistrovaný uživatel

23.10.2018 23:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A doufám, že jsi si z toho vzal ponaučení, nebude využití pro koně, nebudou koně.....počítej do toho hlavně ty dostihy.

Tak takové ponaučení jsem si neodnesl.Armáda taky nejezdí už dávno na koních na frontu a vidíš k čemu ti koně slouží? Přesto nevymřeli. Využití pro koně bude vždy a je jen na lidech jak se přizpůsobí těm podmínkám.Ano Verun,je to překvapivé,ale je to o schopnosti lidí se přizpůsobit a ne koní. :-)Změny lidem dělají stejně špatně jako koním.Zajeté koleje vždy změní jen nová a nastupující generace.

24.10.2018 02:21
kapička

XXX.XXX.5.211

Horsana napsal(a):
Arbora myslím píše o tom, že je v dostihoch veľký odpad, lacné kone, ktoré končia u kadekoho. Niektoré sú v pohode, niektoré sú pocuchané psychicky, iné fyzicky, iné tak i tak.

A iste, víťazi majú svoj dôchodok zrejme istý, ale po no name koňoch často ani pes neštekne a vôbec nemusia skončiť dobre a tým myslím to, že smrť na dostihoch je ešte ťažká pohoda miesto rokov hladovania kdesi u nejakého komboja, alebo jazdychtivej holšišky.

Na fb je skupina příznivci ex-dostihových koní a tam je vidět jak spousta koní i jen z tréninku, bez startu, má spokojený život. Ty 2 jsem uvedla proto, že třeba jejich jméno je známé. Takový Veto, Robinson, Mr Land, Tarant.... To něco řekne jen lidem, co se o dostihy zajímaj.
Jasně, že je velký odpad a hlavně vinou dalších majitelů. Často se ale trenéři snaží koně prodat ošetřovatelkám ( nejen zaměstnancům, ale i dobrovolným pomocníků), přes známé a podobně, mají svoje "odběratele" nebo jak to říct. Vetší majitelé maj třeba i přimo stáj pro vysloužilce.
Pak už může být problém u dalších majitelů, ale to podle mého není problém dostihů, ale toho, že se lidi neumí starat o hůře krmitelné koně.

Podle mého ten podíl zničených koní aspoň tady v Čr není nijak velký. A většina dostiháků má pěkný důchod.

24.10.2018 10:57
Arbora

XXX.XXX.225.250

Kapička, stačí si prejsť inzerciu alebo občas sledovať aj iné diskusie na FB. Prípadne navśtiviť nejaké “ródeo”. Tam často bohužiaľ stretnete tú druhú polovicu ex-dostihových koní, ktorí nemali také šťastie. Jasné, veľa koní prejde aj tréningom bez toho, aby ich to poznačilo, nájde dobrý domov. Ale je to proste fakt, že kone po kariére vďaka nízkej predajnej cene často končia v rukách úplnych amatérov, ktorí budú tvrdiť, že sa to napríklad nedá nakŕmiť, lebo koník behal dostihy, atď. Ten teplokrvník po nevydarenej športovej kariére predsalen nejakú hodnotu má, stále je dobre predajný a nie je taký problém nájsť mu uplatnenie...
Problém dostihov je to stále, lebo sú to kone, ktoré pre túto potrebu vznikaju. Nemôžu sa dostiháci tváriť, že vyprodukujú ročne tisíce žriebät(nielen v ČR) a ich sa týkajú iba tie kone, čo behali. Je to druhá stránka dostihov, ktorú si veľa ľudí od dostihových koní nepripúšťa, je to proste kolobeh, na jeseň prídu ročky a odídu kone, ktoré nepodávali dostatočné výkony.
V Británii majú aspoň nejaké doborovoľné organizácie, ktoré žijú z rôznych príspevkov, kone po kariére “opravia” a pošlú ďalej...

24.10.2018 11:47
kapička

XXX.XXX.64.44

Ale tak to už zase není problém tak úplně dostihů ale plnokrevníka jako takového potažmo celého jezdectví.
Dřív byl plnokrevník normálně jezdecky i sportovně využitelné plemeno, dnes už si mezi "hajlujícími" drezuráky neškrtne. A taky se nikdo nechce s koněm crcat, přitom když už tomu dá někdo čas, tak třeba ve všestrannosti jsou plnokrevníci šikovní. Jeden vítěz Slovenského Derby má výkonost parkur 125, drezura L a všestrannost ST.
Jenže na co si kupovat koně, kterému se musí člověk věnovat, dát mu čas a držet ho v psychické pohodě, když teplokrevník nějaký ten diskonfort zvládne...
K ceně jenom tolik, že to jsou vlastně remonty, je potřeba je naučit anglickému/weternovému ježdění. To se teda týká hlavně rovinnových koní. Z tohodle hlediska mi ceny přijdou adekvátní. Za kolik se prodává neobsedlý teplokrevník s nějakým průměrným původem?
Další věc je, jé mám plňase, zkusím jak rychle poběží. V okolí samozřejmě jen pár vhodných míst na běhání a na problém s nezvladatelným koněm, o kterém se mluví jako o vypatlaném dostihákovi, je zaděláno....
V tom maj ex drezuráci, parkuráci a jiná holt štěstí, že jsou to hotoví koně a nikdo je nemusí nic učit.

24.10.2018 12:39
Arbora

XXX.XXX.225.250

No, ale rozdiel je v tom, že tá remonta po dostihovej kariére už nie je až taká remonta, ale má nejaké zážitky za sebou. Často nie je úplne zdravá. Kým teplokrvník je ešte stále “nepoškodený tovar”...a kým teplokrvný priemysel za 5rokov veku koňa vyrobí “jeden odpad”, v tom dostihovom to za 5 rokov to už môžu byť 2-3 vyradené kusy. Koní je veľa, seno je drahé a myslím si, že z tohto hľadiska to bude pre kone už iba horšie.

24.10.2018 13:31
kapička

XXX.XXX.64.44

Tak ale z hlediska nedostatku krmení na tom dostiháci budou mnohem lépe, než koně u spousty soukromníků. Dostiháci budou mít žrádlo vždycky, bez dobré péče by nepodávali dobré výkony.

Stále si ale myslím, že ex dostiháci nejsou problémem (nejen) dostihů, ale celkové nadměrné produkci koní, kdy si každý může bez problému připustit cokoliv. A spousta lidí se radši bude pyšnit tím, že "zachránili to roztomilé hříbátko s křivýma nožičkama z poníka po beganovi".
Podle mě je tohle začarovaný kruh a nejde říct jasně, že za to můžou dostihy. Minimálně tady v ČR zas až tolik plnokrevníků neběhá a chovatelé docela reagují na aktualní situaci na trhu...

Neregistrovaný uživatel

24.10.2018 14:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Podle mě dají dostihy koním "za uši" a pak se prodají "pitomcům" v lepším případě.Ti co na tom jsou zdravotně lépe si koupí ti co něco vědí o koních.

24.10.2018 16:55
balisek

XXX.XXX.131.211

Ad Marfis: "Také jsem neviděl zatím koně se zabít na klidné vyjížďce.Třeba blbě koukám,ale pořád se k nám vracejí z vyjížděk všechny koně docela zdraví. "

https://www.novinky.cz/krimi/482731-zena-pri-vyjizdce-na-novojicinsku-spadla-i-s-konem-je-tezce-zranena-zvire-uhynulo.html

Neregistrovaný uživatel

24.10.2018 17:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

balisek napsal(a):
Ad Marfis: "Také jsem neviděl zatím koně se zabít na klidné vyjížďce.Třeba blbě koukám,ale pořád se k nám vracejí z vyjížděk všechny koně docela zdraví. "

https://www.novinky.cz/krimi/482731-zena-pri-vyjizdce-na-novojicinsku-spadla-i-s-konem-je-tezce-zranena-zvire-uhynulo.html

Pokud Balísku budete k životu přistupovat tak,že když mě může přejet vlak,tak proč bych se měl bát kamiónu,je to hodně nebezpečné.To chcete říct že když koně můžou zemřít např.ve výběhu,na vyjížďce a jinde,tak mě to opravňuje je "zrušit" na dráze? To opravdu nevidíte to strašné pokrytectví celého jednání? Lidi to baví a co jako? Lidi bavilo koukat i na upalování čarodějnic a jiné "chuťovky".To jsme rádi že tyhle "tradice" už nepěstujeme,co? Ano a čarodejnice taky mohla vzplát někde "náhodou" třeba pádem do ohniště.

24.10.2018 23:02

Myslím, že Balisek chtěla vyzvednout to, že když tys neviděl, že by se koně vraceli z vyjížděk pochroumaní či se nevraceli vůbec tak se to neděje. Děje se to a je to daleko častější a daleko vyšší statistika než to, že kůň padne na taxisu. Jen to prostě nebývá tak často v novinách a nezaměří se na to druhou říjnovou neděli televizní kamery na celý den. Jenže ty máš teď prostě před očima Taxis, tak se věnuješ jemu. Už se s tebou nikdo ani nepře páč je to boj s větrnými mlýny a právě to ti dodává vítr. Kdyby fakt televize věnovala jedno dopolední vysílání úmrtí koní napříč všem jejich činnostem - tak bys bojoval ať se možná vůbec koně nepouští do výběhu či nevodí na vyjížďku neboť právě tam je to statisticky nejvyšší riziko, že koně budeš muset nechat utratit. Známé valach si ošklivě zlomil nohu na několikahektarové pastvině, kde byl kůň několik let, každý večer chodil do boxu, naprosto bezpečné místo, je to dokonce i hřebčín.....Jenže těmto příběhům se televize nevěnuje páč VP je VP a pro politiky dobrý tah jak si zvednout u lidí procenta

Neregistrovaný uživatel

25.10.2018 00:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Joo jenže já s tím nic nenadělám.Mám rád koně a ne sázky a dostihy.Proč to pořád všichni spojujete koně a dostihy? Tam kdyby lítali na čemkoli,tak na to lidi budou sázet a chodit tam stejně.Kdyby to šlo,tak i na psech budou jezdit a pořádat v tom dostihy.To jsou lidi zkrátka.Možná trochu exhibicionismus někdy v tom hraje roli.Mě ani nebaví závodit s někým všeobecně.Dělal jsem sporty jiné a teda kdyby mi při tom měl občas umřít třeba pes,řekněme jeden za pět let,tak bych okamžitě patou udělal důlek a hrál raději kuličky.Takovou oběť bych žádnému sportu nikdy nedal.Ani za žádné peníze.

25.10.2018 07:39
saola

XXX.XXX.100.36

Ano, Meifi, a teď si představ, že na světě je sedm miliard lidí, většina z nich má na věci úplně jiný názor než ty, a dle tvých reakcí asi opravdu nezbývá než počkat, až sem všichni napíšou - protože ať do diskuze napíše kdokoliv cokoliv, ty vyskočíš hbitě ze své IP adresy a napíšeš pořád dokola zase to samé.

Při čtení tvých příspěvků se začínám přiklánět k pravdivosti výroku, že peklo existuje. Jmenuje se Meifi-kolovrátek s volným přístupem k internetu.
Překvap mne, Meifi, a zkus napsat někdy něco nového - bez mrkve, neježdění na koni, armádních misí a tvého tradičního fňukfňuk nad zkaženým světem, kde mimo jiné - koně běhají dostihy.

25.10.2018 10:51
etnies86

XXX.XXX.245.26

saola napsal(a):
Ano, Meifi, a teď si představ, že na světě je sedm miliard lidí, většina z nich má na věci úplně jiný názor než ty, a dle tvých reakcí asi opravdu nezbývá než počkat, až sem všichni napíšou - protože ať do diskuze napíše kdokoliv cokoliv, ty vyskočíš hbitě ze své IP adresy a napíšeš pořád dokola zase to samé.

Při čtení tvých příspěvků se začínám přiklánět k pravdivosti výroku, že peklo existuje. Jmenuje se Meifi-kolovrátek s volným přístupem k internetu.
Překvap mne, Meifi, a zkus napsat někdy něco nového - bez mrkve, neježdění na koni, armádních misí a tvého tradičního fňukfňuk nad zkaženým světem, kde mimo jiné - koně běhají dostihy.

no už mě taky pěkně Meifi otravuje, v každý diskusi se nezapomene objevit,pořád mele to samé dokola, diskuse se stočí jiným směrem, nic podnětného se od něj nedozvíme. je to fakt otravný

25.10.2018 11:15
lenacia

XXX.XXX.173.31

Vážení sledující koňské diskuze na Ifauně!

Vítáme vás u dalšího dílu naší velké SHOW "Odhlašte Meifiho", a děkujeme za vaši věrnost a podporu při tvoření tohoto zajímavého obsahu.

Po dlouhém týdnu náročné diskuze a stovky příspěvků jsme se právě dostali do stádia rezignace bez síly jakkoliv racionálně odpovídat a diskuze se v tuto chvíli stala neplodnou.

Vážené dámy a pánové nemějte však strach! Nyní začíná fáze "MRKEV- stát se může všechno!" tento vždy zajímavý soubor komentářů může zahrnovat obsah typu "svět je špatný!" "Ilumináti", "Mimozemšťané", "Darvinova teorie není pravda", "Moje Koby na 1000 způsobů", "Chemtrails", "Země je placatá."....

Dále upozorňuji, že se právě otvírá sázková kancelář, kde si můžete vsadit na svou oblíbenou Meifiho hlášku, na to kolikrát ještě řekne slovo mrkev, jaké konspirační teorie nyní vytáhne, a samozřejmě si můžete vsadit na naši druhou nejoblíbenější situaci.... *bubny pro efekt*... "Odcházím z Ifauny!"!!! *konfety!!!!!!*. ano je tomu skutečně tak, nyní již můžete sázet na to, za jak dlouho či po kolika příspěvcích Meifi napíše, že odchází a deaktivuje si účet.

ALE TO NENÍ VŠECHNO!!!!Druhá nejlepší situace? Co to je? My chceme samozřejmě naši první! Tu nejoblíbenější! A vážení... samozřejmě! Ano máte pravdu! I TU DOSTANETE! Ano vážení... první nejoblíbenější situace... *opět bubny*... Za jak dlouho se Meifi vrátí!!!... *umělý jásot a jiskerný ohňostroj* Zde máte opět více možností. Nejenom, že můžete sázet na to, kdy se Meifi vrátí, ale dokonce máte i možnost vsadit si, jestli si zase změní přezdívku!!! Ano lidičky! Tak neváhejte!!!!

Tak se do toho vrhněte drazí přátelé, přeji vám příjemný zážitek a zase příště u dalšího dílu "Odhlašte Meifiho" nashledanou!

Neregistrovaný uživatel

25.10.2018 14:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tohle je devčata svoboda.Po světě je možná i miliarda lidí uvažujících jinak než Vy.A obviňování odpůrců taxisu že tomu nerozumí? Koukněte na FB pod tato témata.Proti jsou nejen amatéři,ale i lidi co se kolem koní pohybují řady let.Proč? Asi vědí o čem mluví a holt si nepotřebují něco namlouvat.Jinak celá ifauna mele taky pořád dokola to stejné.Již zase dekujeme a máme na to nové téma si představte.Tak koukněte do historie kolik jich tu je těch minulých. Racionální uvažování je co? Nad vším přivírat oči a dělat že to není? Nebo jednání prospěšné jen pro mě a sobecky koukat na to co se mi líbí? Bez ohledu na ostatní? Nebo snad papouškovat jen to co říká většina? Stačí se ocitnout mezi jinou skupinou lidí a najednou by ty vaše názory byli upozaděné a samozřejmě špatné a zavržené většinou.No a dokola řešit stále tisíckrát omýlané téma např musli pro koně? Tak většinou budou ty drahé značky lepší než levné.To platí v podstatě všude.Minimálně tam bude větší záruka kvality i použitých surovin.No a když koupím pytel kde bude na mě cosi koukat,tak to pojedu vrátit.Vyměníme a máme vystaráno.Již se mi to stalo u Pava a výměna okamžitá za jiné.Vím že Pavo značka tak drahá není a vidíte koním to chutná a vůbec jim neupadli ani uši a ani nohy.

Neregistrovaný uživatel

25.10.2018 14:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
Vážení sledující koňské diskuze na Ifauně!

Vítáme vás u dalšího dílu naší velké SHOW "Odhlašte Meifiho", a děkujeme za vaši věrnost a podporu při tvoření tohoto zajímavého obsahu.

Po dlouhém týdnu náročné diskuze a stovky příspěvků jsme se právě dostali do stádia rezignace bez síly jakkoliv racionálně odpovídat a diskuze se v tuto chvíli stala neplodnou.

Vážené dámy a pánové nemějte však strach! Nyní začíná fáze "MRKEV- stát se může všechno!" tento vždy zajímavý soubor komentářů může zahrnovat obsah typu "svět je špatný!" "Ilumináti", "Mimozemšťané", "Darvinova teorie není pravda", "Moje Koby na 1000 způsobů", "Chemtrails", "Země je placatá."....

Dále upozorňuji, že se právě otvírá sázková kancelář, kde si můžete vsadit na svou oblíbenou Meifiho hlášku, na to kolikrát ještě řekne slovo mrkev, jaké konspirační teorie nyní vytáhne, a samozřejmě si můžete vsadit na naši druhou nejoblíbenější situaci.... *bubny pro efekt*... "Odcházím z Ifauny!"!!! *konfety!!!!!!*. ano je tomu skutečně tak, nyní již můžete sázet na to, za jak dlouho či po kolika příspěvcích Meifi napíše, že odchází a deaktivuje si účet.

ALE TO NENÍ VŠECHNO!!!!Druhá nejlepší situace? Co to je? My chceme samozřejmě naši první! Tu nejoblíbenější! A vážení... samozřejmě! Ano máte pravdu! I TU DOSTANETE! Ano vážení... první nejoblíbenější situace... *opět bubny*... Za jak dlouho se Meifi vrátí!!!... *umělý jásot a jiskerný ohňostroj* Zde máte opět více možností. Nejenom, že můžete sázet na to, kdy se Meifi vrátí, ale dokonce máte i možnost vsadit si, jestli si zase změní přezdívku!!! Ano lidičky! Tak neváhejte!!!!

Tak se do toho vrhněte drazí přátelé, přeji vám příjemný zážitek a zase příště u dalšího dílu "Odhlašte Meifiho" nashledanou!

Hezký no..

25.10.2018 14:26
lenacia

XXX.XXX.173.31

Tohle je devčata svoboda.Po světě je možná i miliarda lidí uvažujících jinak než Vy.A obviňování odpůrců taxisu že tomu nerozumí? Koukněte na FB pod tato témata.Proti jsou nejen amatéři,ale i lidi co se kolem koní pohybují řady let.Proč? Asi vědí o čem mluví a holt si nepotřebují něco namlouvat.Jinak celá ifauna mele taky pořád dokola to stejné.Již zase dekujeme a máme na to nové téma si představte.Tak koukněte do historie kolik jich tu je těch minulých. Racionální uvažování je co? Nad vším přivírat oči a dělat že to není? Nebo jednání prospěšné jen pro mě a sobecky koukat na to co se mi líbí? Bez ohledu na ostatní? Nebo snad papouškovat jen to co říká většina? Stačí se ocitnout mezi jinou skupinou lidí a najednou by ty vaše názory byli upozaděné a samozřejmě špatné a zavržené většinou.No a dokola řešit stále tisíckrát omýlané téma např musli pro koně? Tak většinou budou ty drahé značky lepší než levné.To platí v podstatě všude.Minimálně tam bude větší záruka kvality i použitých surovin.No a když koupím pytel kde bude na mě cosi koukat,tak to pojedu vrátit.Vyměníme a máme vystaráno.Již se mi to stalo u Pava a výměna okamžitá za jiné.Vím že Pavo značka tak drahá není a vidíte koním to chutná a vůbec jim neupadli ani uši a ani nohy.

Holkýýýýý, která sázela na hlášku "svět je zlý"???

Neregistrovaný uživatel

25.10.2018 14:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
Holkýýýýý, která sázela na hlášku "svět je zlý"???

Holkýýý se na tebe tak akorát vykašlou.Joko ostatně všichni jak si tu někde psala.

25.10.2018 15:39

Nedávno jsem slyšela v rádiu, že nějaký člověk vydávající se za amerického vojáka vytáhl z nějaké důvěřivé ženy přes internet nějakých 300 tisíc Ani nevím, proč jsem si na meifiho vzpomněla

25.10.2018 16:04

Arbora napsal(a):
Kapička, stačí si prejsť inzerciu alebo občas sledovať aj iné diskusie na FB. Prípadne navśtiviť nejaké “ródeo”. Tam často bohužiaľ stretnete tú druhú polovicu ex-dostihových koní, ktorí nemali také šťastie. Jasné, veľa koní prejde aj tréningom bez toho, aby ich to poznačilo, nájde dobrý domov. Ale je to proste fakt, že kone po kariére vďaka nízkej predajnej cene často končia v rukách úplnych amatérov, ktorí budú tvrdiť, že sa to napríklad nedá nakŕmiť, lebo koník behal dostihy, atď. Ten teplokrvník po nevydarenej športovej kariére predsalen nejakú hodnotu má, stále je dobre predajný a nie je taký problém nájsť mu uplatnenie...
Problém dostihov je to stále, lebo sú to kone, ktoré pre túto potrebu vznikaju. Nemôžu sa dostiháci tváriť, že vyprodukujú ročne tisíce žriebät(nielen v ČR) a ich sa týkajú iba tie kone, čo behali. Je to druhá stránka dostihov, ktorú si veľa ľudí od dostihových koní nepripúšťa, je to proste kolobeh, na jeseň prídu ročky a odídu kone, ktoré nepodávali dostatočné výkony.
V Británii majú aspoň nejaké doborovoľné organizácie, ktoré žijú z rôznych príspevkov, kone po kariére “opravia” a pošlú ďalej...

Myslím si cca to co arbora a horsana. S Evou Holubcovou jsme ty ročníky na EQ kdysi počítali, řekla bych. Je jich hodně, jsou levní. Kolik je ošek a vůbec spřátelených lidí, kteří znají a chtějí plňase?A kolik si těch plňasů může ta oška koupit a vydržovat je do konce dní, jejich? Nepřijde mi jako řešení ani ta dobročinná organizace, na prodeje do dobrých rukou já jsem trochu alergická, zejména od SatanasLady a Rolinky a klusáků na repas u Oli...a od diskuzí typu Hubený plňásek na EQ.Já bych "vyřazené" co nejhumánněji zabila a maso použila.Jak píše horsana, lepší než trápení.Ty organizace a přispěvatele bych zkoušela přesvědčit, aby peníze a síly směrovali na ježíškova vnoučata, dobré anděly a tak.Mám to tak, lidi před zvířaty.
Dostihy nemusím, ale chápu, že pro někoho je to preferovaný způsob života- chovy, trenéři,ošky, jezdci, celý ten průmysl kolem toho, to není málo zaměstnaných lidí.Za mě je prima, když do toho holšišky netahají touhu konýšků závodit nebo pindy, jak jinak koně vyhynou, Hubený plňásek by jistě raději vyhynul..Smysl jako racionální mi nějak mizí/ostatně jako u všech lidských sportů/, původné myšlénka" pojedem v neděli po kostele támhle přes louky, kterej hřebec je rychlejší, tím budem pouštět" mi mizí v procentu koní, kteří mají krvácení z plic a běhat by vlastně neměli....i když vlastně nevím, třeba jich není tak moc, jen mě to přijde jako takový nesmysl s nimi nejen běhat, ale dál je množit, že mi jich připadá moc.
No-prostě houby o tom vím a víc si zjišťovat nebudu, tolik mě to nezajímá:-).

MVDr Mach mi jedno nebyl a jsem moc ráda, že to dopadlo relativně slušně. Protože krom toho, že jezdí dostihy, jeden z prvních řešil nějak fundovaně laminitidy a kopytní úpravy a vždy se o informace a pomoc rád dělil, na EQ někde možná visí jám z dobré vůle tlumočení seminář dr Poolita.Přeji uzdravení.

Neregistrovaný uživatel

25.10.2018 17:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nedávno jsem slyšela v rádiu, že nějaký člověk vydávající se za amerického vojáka vytáhl z nějaké důvěřivé ženy přes internet nějakých 300 tisíc Ani nevím, proč jsem si na meifiho vzpomněla

To bych si moc vyskakovat nemohl s třista tisíci. Bohužel já ten scénář měl obráceně.Ale vidíte o tom se nepíše.. Tedy jestli tu někdo má pocit že po něm něco chci ,může se vyjádřit.Co bych taky jako měl chtít?

25.10.2018 17:50
lenacia

XXX.XXX.173.31

jojo, mě pár týdnů před tou kauzou oslovili hned 3 američtí vojáci na FB :D :D, a taky do mě jeli, jak sem láska jejich života, jak se mnou chtěj rodinu, jak mám přijet do USA, a pak přišla i řeč na peníze... a HLE! Jakile sem řekla přibližně kolik mám na účtě, tak zmizeli

Neregistrovaný uživatel

25.10.2018 18:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Myslím si cca to co arbora a horsana. S Evou Holubcovou jsme ty ročníky na EQ kdysi počítali, řekla bych. Je jich hodně, jsou levní. Kolik je ošek a vůbec spřátelených lidí, kteří znají a chtějí plňase?A kolik si těch plňasů může ta oška koupit a vydržovat je do konce dní, jejich? Nepřijde mi jako řešení ani ta dobročinná organizace, na prodeje do dobrých rukou já jsem trochu alergická, zejména od SatanasLady a Rolinky a klusáků na repas u Oli...a od diskuzí typu Hubený plňásek na EQ.Já bych "vyřazené" co nejhumánněji zabila a maso použila.Jak píše horsana, lepší než trápení.Ty organizace a přispěvatele bych zkoušela přesvědčit, aby peníze a síly směrovali na ježíškova vnoučata, dobré anděly a tak.Mám to tak, lidi před zvířaty.
Dostihy nemusím, ale chápu, že pro někoho je to preferovaný způsob života- chovy, trenéři,ošky, jezdci, celý ten průmysl kolem toho, to není málo zaměstnaných lidí.Za mě je prima, když do toho holšišky netahají touhu konýšků závodit nebo pindy, jak jinak koně vyhynou, Hubený plňásek by jistě raději vyhynul..Smysl jako racionální mi nějak mizí/ostatně jako u všech lidských sportů/, původné myšlénka" pojedem v neděli po kostele támhle přes louky, kterej hřebec je rychlejší, tím budem pouštět" mi mizí v procentu koní, kteří mají krvácení z plic a běhat by vlastně neměli....i když vlastně nevím, třeba jich není tak moc, jen mě to přijde jako takový nesmysl s nimi nejen běhat, ale dál je množit, že mi jich připadá moc.
No-prostě houby o tom vím a víc si zjišťovat nebudu, tolik mě to nezajímá:-).

MVDr Mach mi jedno nebyl a jsem moc ráda, že to dopadlo relativně slušně. Protože krom toho, že jezdí dostihy, jeden z prvních řešil nějak fundovaně laminitidy a kopytní úpravy a vždy se o informace a pomoc rád dělil, na EQ někde možná visí jám z dobré vůle tlumočení seminář dr Poolita.Přeji uzdravení.

Už se to lepší a tady již tak zhruba s půlkou bych souhlasil.Jen nemám lidi nad zvířaty,zaměstnat lidi lze i jinde než kolem dostihů a Mach je mi jedno.Jako člověka ho osobně neznám.Jinak ale souhlas a první člověk co to napsal férově že prostě nevnímá zvíře jako více či méně rovnocenného tvora. Ovšem jestli i hubený kůň nechce být živý bych se neodvažoval tvrdit.Touha po životě bývá obrovsky silná nejen u lidí.Ale to už necháme spát.

Neregistrovaný uživatel

25.10.2018 18:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
jojo, mě pár týdnů před tou kauzou oslovili hned 3 američtí vojáci na FB :D :D, a taky do mě jeli, jak sem láska jejich života, jak se mnou chtěj rodinu, jak mám přijet do USA, a pak přišla i řeč na peníze... a HLE! Jakile sem řekla přibližně kolik mám na účtě, tak zmizeli

Tak to by se ti u mě stát nemohlo. FB nemám a prachy fakt nepotřebuji.Hele co tahám u sebe kdyby náhodou se něco stalo kobče nebo valáškovi.Na tohle totiž přijede každý veterinář i kovář.

25.10.2018 20:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nad ránom nám priviezli koňa, čo si v boxe zlomil korunkovú aj sponkovú kosť.

Neregistrovaný uživatel

25.10.2018 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Nad ránom nám priviezli koňa, čo si v boxe zlomil korunkovú aj sponkovú kosť.

Joo to je smutný..Jestli narážíš na tu debatu o VP a dostizích,tak marně.Spíš někdy vyprávěj o těch svých "huculátkách" a vůbec i jiných koních :-) To se mi líbilo a myslím že víc lidem tady.Když budu chtít vidět zlomenou nohu koně,tak víš kam půjdu,ne?

25.10.2018 21:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na tej nohe vidieť nič nie je, ani veľmi nekríva, mal by sa zahojiť dobre.

Huculátka časom, mám z nich teraz trošku nervy, jedného musím odstaviť a začleniť do stáda, vlastne aj druhého, budem musieť prevážať teraz kone krížom krážom a strašne, ale strašne sa mi do toho nechce, pre mňa sú to strašné stresy naviac.

Neregistrovaný uživatel

25.10.2018 21:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já bych ti rád napsal "v klidu a z toho si nic nedělej".Jenže jak mě hryzalo když jsem se musel stěhovat s "rodinou" z hřebčína.Bál jsem se co budou dělat koně a jestli se něco nestane.Jací lidi tu budou,koby ztratí kamaráda a kdo mi poradí kdyby něco. :-) Takže chápu tě moc dobře.Tím pádem ti jen pořeji ať to všechno dobře dopadne. :-) A koník se zlomeninou ať brzy zase běhá po pastvině raději než v boxu.

25.10.2018 22:31

To bych si moc vyskakovat nemohl s třista tisíci. Bohužel já ten scénář měl obráceně.Ale vidíte o tom se nepíše.. Tedy jestli tu někdo má pocit že po něm něco chci ,může se vyjádřit.Co bych taky jako měl chtít?

Nee, šlo mi o to, že vy byste taky vymámil na jalové krávě tele, jak si pořád jedete tu svou Ten voják byl k tomu jen jako bonus

Neregistrovaný uživatel

26.10.2018 00:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nee, šlo mi o to, že vy byste taky vymámil na jalové krávě tele, jak si pořád jedete tu svou Ten voják byl k tomu jen jako bonus

Tak to joo. Tak u těch koní se nikdo nedivte mému přístupu.Mě nepohltilo jezdectví a závody,ale koně jako zvířata.Jsou to chytrá zvířata,cití bolest,mají sny a například si hájí své kamarády.Osobně viděno. A hlavně lidi už mě někdy tak "ser*u",že mnohem raději jdu ke koním.Lidi mi bohatě stačí ve firmě.

26.10.2018 09:13

Tak to joo. Tak u těch koní se nikdo nedivte mému přístupu.Mě nepohltilo jezdectví a závody,ale koně jako zvířata.Jsou to chytrá zvířata,cití bolest,mají sny a například si hájí své kamarády.Osobně viděno. A hlavně lidi už mě někdy tak "ser*u",že mnohem raději jdu ke koním.Lidi mi bohatě stačí ve firmě.

A predstavte si, ze vetsina z nas ma kone prave z toho duvodu, ze miluji kone jako zvirata. Pochybuju, ze nekdo tady z nas ma kone jako sportovni nacini.
Jen proste po tech letech uz se radeji kazdy stara o svoje kone a o ostatni radeji ne, protoze to nikdy nenese nic dobreho, kdyz chce clovek pomoct, poradit, nakonec je nejhorsi.

Neregistrovaný uživatel

26.10.2018 14:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Budu se snažit se tím řídit alespoň tady. Ovšem asi skoro určitě jen do příštího dotazu, jestli kůň má zemřít doma a nebo na..Vždyť víte kde.To zkrátka nevydržím.

26.10.2018 14:14

Meifi - všechna zvířata cítí bolest, drtivá většina si hájí své kamarády....tohle není jen výsada koní

26.10.2018 14:39
akscha

XXX.XXX.51.253

Budu se snažit se tím řídit alespoň tady. Ovšem asi skoro určitě jen do příštího dotazu, jestli kůň má zemřít doma a nebo na..Vždyť víte kde.To zkrátka nevydržím.

Ale vzdyt na tech jatkach neni nic tak strasneho, kdyz to kratky moment (20 minut?) v jinak peknem zivote. To je vyhoda kone proti jinym hospodarskym zviratum, ktera ten pekny zivot predtim nemaji.

Dnesni spolecnost je bohata a muze si dovolit uspat kone (cynicky videno spoustu masa) na dvorku a pak odvezt do kafilerie jen pro dobry pocit majitele. Ale netcrdila bych, ze kazdy, kdo da kone na jatka, nenavidi zvirata. Mezi tim neni rovnitko

Neregistrovaný uživatel

26.10.2018 15:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

akscha napsal(a):
Ale vzdyt na tech jatkach neni nic tak strasneho, kdyz to kratky moment (20 minut?) v jinak peknem zivote. To je vyhoda kone proti jinym hospodarskym zviratum, ktera ten pekny zivot predtim nemaji.

Dnesni spolecnost je bohata a muze si dovolit uspat kone (cynicky videno spoustu masa) na dvorku a pak odvezt do kafilerie jen pro dobry pocit majitele. Ale netcrdila bych, ze kazdy, kdo da kone na jatka, nenavidi zvirata. Mezi tim neni rovnitko

Znám člověka co vlastní celý masokombinát a tak vím co se občas stane.Jateční pistole se přiloží na přesně určené místo na hlavě zvířete.Inicializací prachové náplně v nábojce se uvede do pohybu píst zakončený hrotem.Ten zvířeti prorazí lebeční kost a dojde k omráčení.Tedy mělo by dojít,když sebou náhodou zvíře neškubne a pistole tím pádem není přiložena zcela k jeho hlavě.V tom případě totiž nedojde k předání veškeré energie "střely" a omráčení je nedostatečné.Pak následuje zmítání zvířete,ke kterému se těžko někdo přiblíží se znovu nabitou pistolí.Tak tohoto bych rád ušetřil svého kamaráda.Od toho mě má,ne? Jsem zodpovědný za jeho život,ale i smrt až to bude nutné.V tomto případě na náhodu nehraji a musí být skutečně mrtvá než jí ztratím z dohledu.I tak budu mít co dělat abych to rozchodil.

Neregistrovaný uživatel

26.10.2018 16:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Meifi - všechna zvířata cítí bolest, drtivá většina si hájí své kamarády....tohle není jen výsada koní

No právě. :-) Lidi by se od nich mohli kolikrát učit.

26.10.2018 17:18

Ano, ale ty jsi napsal, že tě pohltili koně jako zvířata, protože jsou chytří, cítí bolest, zastávají se kamarádů atd......což degraduje všechna ostatní zvířata...ale já vím, slovíčkařím

Neregistrovaný uživatel

26.10.2018 17:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ano, ale ty jsi napsal, že tě pohltili koně jako zvířata, protože jsou chytří, cítí bolest, zastávají se kamarádů atd......což degraduje všechna ostatní zvířata...ale já vím, slovíčkařím

Jasný chápu. :-) Ono asi se sobeckosti v životě nikdy člověk nevyhne.Každá volba je sobecká.Něco upřednostníme a tím pádem jiné upozadíme.S tím nic nenaděláme asi nikdo.Kdyby jsme například "slupli" souseda co už stejně mele z posledního,tak by svým způsobem mohlo zvíře žít dál. Jenže je to volba a zvyk.Lidi nejíme.

1.11.2018 13:49
Oťásek

XXX.XXX.219.4

A je to tu zase.... sežereme koně... je to ekonomicky výhodné řešení. Já jsem ekonom a mám k tomu výhrady...

Citace z Glopolis
................................................................................................

Plýtvání potravinami

Potraviny jsou vzácností, která stojí velké množství zdrojů. Můžeme si dovolit jich jednu třetinu vyhazovat?

Na světě přijde vniveč jedna třetina všech potravin. Každý rok se jich celosvětově vyplýtvá nebo jinak přijde nazmar 1,3 miliard tun. To by vystačilo na nakrmení všech hladovějících světa hned několikrát. Zemědělská plocha, na které se pěstují potraviny „pro nikoho“ je větší než Evropa.

Co může jednotlivec dělat?
Nakupovat jen to, co sním
Naučit se správnému skladování – co patří do ledničky? Kam s bramborami? Čím zabalit chleba?
Sledujte náš facebook Neplýtváme tím, co jíme
Máte přebytky? Podělte se s přáteli anebo sousedy, zamražte, anebo použijte v dalším jídle
Naučte se rozdíl mezi „spotřebujte do“ a pouhou „minimální trvanlivostí“
Buďte kreativní a jídlo si užívejte <3
........................................................................................konec citace

Takže sežrat koně /poslat ho na jatky/ pro mě není "důkaz odvahy", a jeho důstojný odchod doma jako plýtvání neberu.

Nehledě na to, že i kafilerie tělo toho koňského nebožtíka zpracuje. Takže se neplýtvá ale spotřebuje se jinak.

Jestli to tedy není jen alibismus ...protože hlavní rozdíl /nezahrnuji city/je v tom
Že buď pár tisíc dáš nebo dostaneš a to jdou pak letité kamarádšofty stranou... trvá to přeci jen pár desítek minut..., to ten kůň přeci vydrží. Je to tak, vydrží to.

1.11.2018 14:02
Oťásek

XXX.XXX.219.4

A to jsem si chtěla přečíst něco o práci s madým koňem...
K tomu bych se chtěla zeptat, Vy tu nikdo nemáte chovné koně/ČT, CS.../? koně co potřebují dělat výkonnostní zkoušky v ranném věku?
To máte všichni valachy, nebo křížence nebo plemena, která výkonnostní zkoušky v sedle jako mimina dělat nemusí?

1.11.2018 14:18
kapička

XXX.XXX.64.44

Já, co jsem viděla v nesportovní stáji, kde chovají ČT a klisny uchovňují, tak to probíhá tak, že se klisna v zimě, kdy jí jsou 3, začne připravovat, na jaře se obsedne, konec léta/začátek podzimu udělá zkoušky a do příštího jara má prázdniny. Pak se vlastně znovu obsedna, začne se s ní jezdit hlavně ven, pak nějaké přiježďování, v 5 letech se začíná s větším skákáním.
Valaši se začínají ve stáji obsedat v zimě, kdy jim budou 4 roky.
Koně v dobré kondici fungují v JK do vysokého věku.

Ale jasně, neženou to na žádná KMK a podobně, kůň je v téhle stáji hotový tak v 6-7 letech. To pak přejde nějaké to ZL...

Přidejte reakci

Přidat smajlík