Dobrý den,
Mám mladého 2,5 letého valacha a budu s ním pomalu začínat pracovat. Je pastevně ustájený a chtěla bych ho začít dokrmovat jádrem až by začal pracovat. Nicméně na pastevko mi ho nikdo ze stáje nechce chodit dokrmovat i když jsem nabízela, že budu platit za ustájení více. Akorát mi bylo odpovězeno, ať ho dám do boxu jestli chci přikrmovat. Nechci ho ale strkat do boxu, když je takhle mladý, v boxe byl dvakrát (když měl úraz a když začal hřebčit). A podle mě mu to v boxe nesvědčí, byl nervozní, pořád volal koně a když nějakého viděl snažil se za ním dostat.
Do stáje bohužel blbě jezdí autobusy a ráno bych to se školou nestíhala. Změna ustájení taky není možná, protože okolní stáje buď nemají pastevko a nebo jsou ještě dál.
Můj dotaz je, je možné koně přikrmovat jádrem 1x denně?
Ano, je možné přikrmovat jen jednou denně - jen ne více než 3 kg v jedné dávce a navykat na krmení postupně, ideálně dodržovat určitý čas krmení (tj. ne jednou ráno, jednou večer). Ale pokud bude dávka malá, nebude vadit ani ta nepravidelnost, spousta lidí dokrmuje třeba jen 3 -4 x týdně po práci a koně to snáší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já si kobylu na pastevku přikrmovala také sama, já mám ale auto a pastevko je v místě bydliště....ráno okolo půl šesté s čelovkou a večer buď dcera ze školy nebo já po práci v 19h.s čelovkou, kobylu jsem si mohla oddělit od zbytku stáda aby si v klidu sežrala a já jí trochu očistila....přikrmování- řepné řízky a do toho litr müsli + extrud. len+ slunečnici (je i lisovaný) mrkev.
Pokud máte možnost, asi bych si dala koníka už na box + výběh, zvykne si, každý koník z pastevka si musel zvyknout, u nás to vypadalalo taky drasticky....kobyla lezla po boxe a říla jako saň. Budete mít alespoň už náskok na jaro nebudete se muset zaobírat chlácholením koně na boxe, ale můžete začít nějakou práci......stejně bude venku jen bláto ...jistě i cena rozhoduje.
Já si třeba první 2 měsíc koně vodila z výběhu na box očistit trochu dobrot a zpět- návyk od stáda a na box....

napsal(a):
Já si kobylu na pastevku přikrmovala také sama, já mám ale auto a pastevko je v místě bydliště....ráno okolo půl šesté s čelovkou a večer buď dcera ze školy nebo já po práci v 19h.s čelovkou, kobylu jsem si mohla oddělit od zbytku stáda aby si v klidu sežrala a já jí trochu očistila....přikrmování- řepné řízky a do toho litr müsli + extrud. len+ slunečnici (je i lisovaný) mrkev.
Pokud máte možnost, asi bych si dala koníka už na box + výběh, zvykne si, každý koník z pastevka si musel zvyknout, u nás to vypadalalo taky drasticky....kobyla lezla po boxe a říla jako saň. Budete mít alespoň už náskok na jaro nebudete se muset zaobírat chlácholením koně na boxe, ale můžete začít nějakou práci......stejně bude venku jen bláto ...jistě i cena rozhoduje.
Já si třeba první 2 měsíc koně vodila z výběhu na box očistit trochu dobrot a zpět- návyk od stáda a na box....
Taky je dobré mít koně naučeného na box v případě úrazu, když je nařízený klid. Protože nejhorší co je, je zavřít koně, který v životě zavřený nebyl - to moc klidovému režimu (např při mezikosťáku) nepřidá, když kůň bude po boxe trojčit.
Teď co byl v boxe podruhé kvůli tomu hřebčení a následné kastraci to už bylo docela v pohodě, ale bohužel ve stáji boxový moc nechodí ven, proto ho nechci zavírat. Chodí ráno na takové 3-4 hoďky každý zvlášť do výběhu 10x10 metrů, takže přes léto žádná tráva, žádný stín, jen stojí a přes zimu bahno. A jsou i dny, kdy nejdou vůbec. Kdyby mohli chodit společně a na delší dobu tak nemám problém.
Bylo by vhodné krmit řepné řízky + musli NE Plus + hrachové vločky?
Krmí takto kamarádka co má téměř stejně starého koně, takže bych to mohla kupovat s ní dohromady.
Případně se nebráním radám ohledně krmení.
Záleží, čeho přesně chcete prikrmem dosáhnout, navrhovaná krmná dávka je takové to "něco do kyblíku dostane, když dostávají ostatní" pro obézního koně, případně pro koně s omezeným pridelem sena. Pokud má seno ad libitum, je to příkrm celkem k ničemu - repne řízky - vláknina, novaequi plus - hlavně vláknina, plus bílkoviny z vojtesky, hrachove vločky - bílkovina, ale ta už je z té vojtesky, tj zbytečná. Jakýkoli zdroj stravitelné energie chybí, ano, je to zdroj bílkovin, ale to je asi tak vše, stačilo by krmit vojtesku s otrubami, stejný efekt, a nemusela byste macet řízky a vyšlo by to o polovinu i víc levněji.
Carny11
napsal(a):
Děkuji a vadilo by, že by někdy dostal cca v 17:30 a někdy v 19:00? Popřípadě se přizpůsobím a jela bych dalším autobusem domu.
Nevadí, spíš je to lepší, tahle nepravidelnost, alespoň kůň nešílí,když nestepujete přesně v určitou dobu s kyblíkem u ohrady. Krmení 1 x denně nevadí, pokud neděláte vrcholový sport. Ta trocha krmení, co dáte, není problém.Dál to dělit není potřeba. Stejně budete muset množství KD uzpůsobit práci koně. Pokud by dostával hodně, byl by živý, nesoustředěný a blbě by se s ním pracovalo. Nikdy koně ze země neunavíte tak, jako ze sedla.Předpokládám, že stejně na něj hned nebudete sedat.

Slon Indický
napsal(a):
Záleží, čeho přesně chcete prikrmem dosáhnout, navrhovaná krmná dávka je takové to "něco do kyblíku dostane, když dostávají ostatní" pro obézního koně, případně pro koně s omezeným pridelem sena. Pokud má seno ad libitum, je to příkrm celkem k ničemu - repne řízky - vláknina, novaequi plus - hlavně vláknina, plus bílkoviny z vojtesky, hrachove vločky - bílkovina, ale ta už je z té vojtesky, tj zbytečná. Jakýkoli zdroj stravitelné energie chybí, ano, je to zdroj bílkovin, ale to je asi tak vše, stačilo by krmit vojtesku s otrubami, stejný efekt, a nemusela byste macet řízky a vyšlo by to o polovinu i víc levněji.
Vojtěšku s otrubama v jakém poměru, to máte jen kvůli dorovní Ca a P ?
Protože zadavatelka memůže krmit pravidelně, myslím, že řepné pelety jsou vhodné, není to obyčejná vláknina a není to oves, pro koně dobře stravitelná a energie se tvoří tím trávením z mastných kyselin, kůň nebude zatím podávat žádný výkon a nepotřebuje nárazově "rychlou energii", která by mohla rozhodit trávení tou nepravidelností . Obecně je rozšířen názor, že se po řepě přibírá, ale to je spíš způsobeno optimalizací zažívání....do tý řepy bych zamíchala - já dávala klasickou kombinaci slaďák, len, slunečnici a litr müsli NE clasik , asi to není pravé ořechové, ale krmení vypadalo báječně, kobyle chutnalo a díky řepě ho bylo i dost, že si koník užil....a mrkev, další zdroj stravitelné vlákniny a vitamínů.
(řepa potřebuje dorovnat poměr mezi Ca a P , kvasnice, slaďák, len, otruby )
Upřímně, ta kombinace krmiv mi přijde zbytečná, pokud má kůň dostatek sena a vypadá dobře. Pokud chtece přikrmovat, tak bych nechala jen to NE musli, řízky jsou prakticky jen vláknina a pokud máte koně v dobrém výživovém stavu, nevidím pro jejich přidávání důvod, stejně tak hrachové vločky, těch by se přidávalao max hrst. Spíš bych objednala nějaký ten vitamínominerální doplně a ten přidávala do musli. Koník stejně předpokládám bude mít "zátež" minimální, příkrm je asi spíše pro váš dobrý pocit. Více bych pak řešial příkrm až v době, kdy bude třeba obsednutý.
napsal(a):
Vojtěšku s otrubama v jakém poměru, to máte jen kvůli dorovní Ca a P ?
Protože zadavatelka memůže krmit pravidelně, myslím, že řepné pelety jsou vhodné, není to obyčejná vláknina a není to oves, pro koně dobře stravitelná a energie se tvoří tím trávením z mastných kyselin, kůň nebude zatím podávat žádný výkon a nepotřebuje nárazově "rychlou energii", která by mohla rozhodit trávení tou nepravidelností . Obecně je rozšířen názor, že se po řepě přibírá, ale to je spíš způsobeno optimalizací zažívání....do tý řepy bych zamíchala - já dávala klasickou kombinaci slaďák, len, slunečnici a litr müsli NE clasik , asi to není pravé ořechové, ale krmení vypadalo báječně, kobyle chutnalo a díky řepě ho bylo i dost, že si koník užil....a mrkev, další zdroj stravitelné vlákniny a vitamínů.
(řepa potřebuje dorovnat poměr mezi Ca a P , kvasnice, slaďák, len, otruby )
Ano, vojtěšku s otrubami jen k dorovnání vápníku a fosforu, klidně 50:50, je to nejjednodušší kombinace a hlavně se tím eliminuje to namáčení řízků předem, což hlavně v zimě na pastevku může být problém, v létě to zase kvasí... Otruby se sice také musejí máčet, ale to je hned, není třeba x hodin dopředu na to myslet. Kombinace sladový květ, slunečnice, len a NE classic dává smysl, je tam dost tuků, bílkoviny ze slaďáku a vojtěšky, nejen vláknina.

Já měla a opět mám pytel s řepou doma a když jedu za koníkem večer nebo ráno namočím, dávám litr suchých řízku a 2 a čtvrt litru vody, krása....sena je málo všude se šetří, kvalita, no letos to bude asi slabší, stravitelnost sena a řepných řízků se liší- lépe jsou na tom řízky, nekrmím kvanta obilí, jsem raději, že mi koník profituje na vláknině a tak ho v tom- jeho střevní bakterie- podpořím. trochu toho obilí v NE clasik je také pro "bakterie".
Carny11
napsal(a):
Dobrý den,
Mám mladého 2,5 letého valacha a budu s ním pomalu začínat pracovat. Je pastevně ustájený a chtěla bych ho začít dokrmovat jádrem až by začal pracovat. Nicméně na pastevko mi ho nikdo ze stáje nechce chodit dokrmovat i když jsem nabízela, že budu platit za ustájení více. Akorát mi bylo odpovězeno, ať ho dám do boxu jestli chci přikrmovat. Nechci ho ale strkat do boxu, když je takhle mladý, v boxe byl dvakrát (když měl úraz a když začal hřebčit). A podle mě mu to v boxe nesvědčí, byl nervozní, pořád volal koně a když nějakého viděl snažil se za ním dostat.
Do stáje bohužel blbě jezdí autobusy a ráno bych to se školou nestíhala. Změna ustájení taky není možná, protože okolní stáje buď nemají pastevko a nebo jsou ještě dál.
Můj dotaz je, je možné koně přikrmovat jádrem 1x denně?
Já bych mladému hodila litránek ovsa.Je to vyvážené,léty osvědčené krmivo.
Vás vyjde nejmíň draho a není třeba nic máčet,míchat,překombinovávat
Mladý si bude pěkně chroustat a budete oba spokojeni .
Bohužel je v této době oves naprosto démonizován,jako hrůzný a odstrašující,co z koní dělá šílící monstra
Jestli jsem správně pochopila je to ten šimlík,co ho sledujete ,jak roste ?
Tiež som za ovos(liter mi ale príde zbytočne veľa, na to, že kôň houby robí), akurát by som pridala nejaký vitamínovo-minerálny doplnok a ľan S tým čistým ovsom je pomerne jednoduchá manipulácia v tom zmysle, že sa dá ľahúčko pridať a ubrať podľa potreby. Rôzne kombinácie krmív sú istotne fajn, ale keď už niekto dáva nejakú hotovú zmes, musí starostlivejšie vyberať, čo k nej kŕmi- hlavne kvôli pomeru Ca:P.

Litr ovsa je při dobré sklizni max.400g- možná, ale spíš ne 500g. To je fakt na zacpání děr v zubech a efekt od toho očekáváte jaký?
Co krmíte svým dalším koním.....