Dobrý večer,
potřebuji poradit, zda do toho jít? Mám možnost koupit starou kobylku pony
29 let. Ještě letos působila v pony školce ve velkém JO. Byla velmi hojně využívaná několik let. Sháním společníka k mojí kobylce 25 let, která je velmi submisivní. Bohužel jejího parťáka jsem musela nechat uspat z důvodu stáří a nechci, aby byla sama. Měli jsme na vyzkoušení mladší koně i miniponíka, ale všichni ji jak se rozkoukají terorizují, proto hledám přiměřeně starého a nekonfliktního poníka. Mám, ale strach, abych nemusela řešit co nejdříve zase uspání, přeci jen věk 28 let je již dost, zvláště u takto hodně využívaného koně.
Ponička je hubenější, má špatnější zuby, slabší artrózu a je vidět, že už by potřebovala svůj klid. Pokud bych jí koupila, kolik bych za ní měla dát. Pán to chce nechat na mě.
Děkuji všem
A jaké má papíry? Jako z kterého roku? Aby jste si udělala představu o věku ponice. Oni se poníci dožívají klidně ke 40, jenže často mají papíry stylem rok sem rok tam...
K 25leté je to nejspíš dobrá volba. Nemusela by ji honit od žrádla. Ale stejně je lepší dát každé její kyblíček odděleně, 3 síťky sena, 3x voda...
Dopředu nikdo neví jak se co vyvine. (ve stáji byla pára starých tažaček co byli od sebe 2 roky - ta mladší šla za duhový most ve 26 letech, vypadalo to, že to ta starší nezvládne a půjde taky, pak se dokoupil 13 letý poník a ožila nám s ním - no a nyní má 32,5 roků).
To Ti nikdo neřekne jak to asi dopadne. Taky jí může hrábnout v hlavě, že je to hříbě, spustí mléko - zdravotní potíže a co pak... Dvě umíněné kobyly se pohádají - jednou uklouznutí na blátě... Zas sama se utrápí najisto.
Je potřeba zvážit, že není nikde psáno která Ti déle vydrží. A starý kůň do domu jsou vždycky výdaje. Zuby opečovávat, dokoupit vitmin, nějaké MSM atd. K tomu máčet žrádlo, sečkovat seno, posouvat ohradníky po zeleným. Kovář stojí taky něco, i když jenom strouhá (a chápu ho, více se naohýbá). Očkovat a odčervit to stojí stejně jako u velkého....
Tak pánovi vysvětli co bude stát nechat jí upravit zuby a vůbec a i to uspání na závěr... Takže jsi moc hodná, že si ji vlastně vezmeš. (no kdo by taky chtěl na jatkách tak starého poncla a tak)
Tedy zaplať co nejmíň - budou s ní další výdaje. A pánovi to takhle vysvětli. Není za co se stydět. Ta ponice už si na sebe vydělala v tom JK, tedy je možné začít se bavit i o tom že za odvoz ať se jim neprožírá. Nebo teda něco symbolicky... Jakože ty prachy Tě prostě stát bude na výdajích za péči.
Stařenka se vám možná drobet opraví,a chvíli vydrží,když jí vezmete z náporu "školičky" a investujete do zubaře,senných granulí atd.atd. atd
Nebo bude v klidu,dostane nažrat a z toho chudák umře,protože to ještě nezažila
Zvíře tohoto věku bych si vzala maximálně zadarmo.S tím že do něj budu výrazně investovat ,aby u mě slušně dožilo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
Tak u koní jsem si zvyknul že lidi přemýšlí spíš racionálně.Vychází to nepochybně levněji s méně starostmi.Pak je starý kůň většinou nic moc volba.Bez pochyb budou investice a s tím se musí počítat.Pokud tolik racionálně nepřemýšlíte,tak proč si nevzít starého koně? Bude mít domov a sice to něco stojí,ale co je dnes zdarma? Výchovné problémy můžou přijít i u mladších koní.S tím se zkrátka musí počítat.Chlapovi bych vřele potřásl rukou se slovy "To jsi rád,že ses toho zbavil,viď?" a vidělo by se co on na to.