Starý kůň - koupit ?

Minishetland
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2018 19:33
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Dobrý večer,
potřebuji poradit, zda do toho jít? Mám možnost koupit starou kobylku pony
29 let. Ještě letos působila v pony školce ve velkém JO. Byla velmi hojně využívaná několik let. Sháním společníka k mojí kobylce 25 let, která je velmi submisivní. Bohužel jejího parťáka jsem musela nechat uspat z důvodu stáří a nechci, aby byla sama. Měli jsme na vyzkoušení mladší koně i miniponíka, ale všichni ji jak se rozkoukají terorizují, proto hledám přiměřeně starého a nekonfliktního poníka. Mám, ale strach, abych nemusela řešit co nejdříve zase uspání, přeci jen věk 28 let je již dost, zvláště u takto hodně využívaného koně.
Ponička je hubenější, má špatnější zuby, slabší artrózu a je vidět, že už by potřebovala svůj klid. Pokud bych jí koupila, kolik bych za ní měla dát. Pán to chce nechat na mě.
Děkuji všem

27.10.2018 20:10
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A jaké má papíry? Jako z kterého roku? Aby jste si udělala představu o věku ponice. Oni se poníci dožívají klidně ke 40, jenže často mají papíry stylem rok sem rok tam...
K 25leté je to nejspíš dobrá volba. Nemusela by ji honit od žrádla. Ale stejně je lepší dát každé její kyblíček odděleně, 3 síťky sena, 3x voda...
Dopředu nikdo neví jak se co vyvine. (ve stáji byla pára starých tažaček co byli od sebe 2 roky - ta mladší šla za duhový most ve 26 letech, vypadalo to, že to ta starší nezvládne a půjde taky, pak se dokoupil 13 letý poník a ožila nám s ním - no a nyní má 32,5 roků).
To Ti nikdo neřekne jak to asi dopadne. Taky jí může hrábnout v hlavě, že je to hříbě, spustí mléko - zdravotní potíže a co pak... Dvě umíněné kobyly se pohádají - jednou uklouznutí na blátě... Zas sama se utrápí najisto.
Je potřeba zvážit, že není nikde psáno která Ti déle vydrží. A starý kůň do domu jsou vždycky výdaje. Zuby opečovávat, dokoupit vitmin, nějaké MSM atd. K tomu máčet žrádlo, sečkovat seno, posouvat ohradníky po zeleným. Kovář stojí taky něco, i když jenom strouhá (a chápu ho, více se naohýbá). Očkovat a odčervit to stojí stejně jako u velkého....
Tak pánovi vysvětli co bude stát nechat jí upravit zuby a vůbec a i to uspání na závěr... Takže jsi moc hodná, že si ji vlastně vezmeš. (no kdo by taky chtěl na jatkách tak starého poncla a tak)
Tedy zaplať co nejmíň - budou s ní další výdaje. A pánovi to takhle vysvětli. Není za co se stydět. Ta ponice už si na sebe vydělala v tom JK, tedy je možné začít se bavit i o tom že za odvoz ať se jim neprožírá. Nebo teda něco symbolicky... Jakože ty prachy Tě prostě stát bude na výdajích za péči.

28.10.2018 08:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Cenu jen nějakou symbolickou. Prodej je myslím jednodušší,než darování. A u ostatního? Jak píše Pipilota, všechno je ve hvězdách.
Nepronajali by vám ji s tím, že pokud se soužití osvědčí, necháte si ji? Měli by o ni zatím postaráno a vy byste zkusila, jestli si holky pasují.

28.10.2018 09:08
koně

XXX.XXX.174.63

Stařenka se vám možná drobet opraví,a chvíli vydrží,když jí vezmete z náporu "školičky" a investujete do zubaře,senných granulí atd.atd. atd
Nebo bude v klidu,dostane nažrat a z toho chudák umře,protože to ještě nezažila
Zvíře tohoto věku bych si vzala maximálně zadarmo.S tím že do něj budu výrazně investovat ,aby u mě slušně dožilo

Neregistrovaný uživatel

28.10.2018 12:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Tak u koní jsem si zvyknul že lidi přemýšlí spíš racionálně.Vychází to nepochybně levněji s méně starostmi.Pak je starý kůň většinou nic moc volba.Bez pochyb budou investice a s tím se musí počítat.Pokud tolik racionálně nepřemýšlíte,tak proč si nevzít starého koně? Bude mít domov a sice to něco stojí,ale co je dnes zdarma? Výchovné problémy můžou přijít i u mladších koní.S tím se zkrátka musí počítat.Chlapovi bych vřele potřásl rukou se slovy "To jsi rád,že ses toho zbavil,viď?" a vidělo by se co on na to.

Přidejte reakci

Přidat smajlík