Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2018 16:50
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

Ahoj koňáci!
Mám koně v ustájení s režimem na noc box, přes den výběh bez trávy. Seno dostává ráno a večer do boxu ke granulím a musli (oves nedostává). Mám možnost koupit od známé nekolik balíků sena za celkem příznivou cenu vzhledem k tomu, že seno je letos nedostatkové. No a teď k jádru pudla. Přikrmujete koně v zimě senem do výběhu nebo byste to nehrotili, když dostává ráno a večer do boxu? Koník je dobře krmitelný, žádná kostřička, ale je mi ho spíš líto, když celý den postává na "hlíně". Asi bych ho nepřikrmovala teď dokud není moc velká zima (navíc ho chodím na hoďku a půl 4x týdně alespoň napást a po práci dostává granule s musli navíc). Ale jakmile začnou mrazy, neměl by v tom výběhu něco mít, aby si mohl "zatopit"? Navíc se bojím, že letos v zimě bude sena dost málo, tak abych měla nějakou "zálohu", kdyby začal ustajovatel dávat méně sena i do toho boxu...
Díky.

Laura

5.11.2018 18:12
Atav

XXX.XXX.39.4

Neumím si představit, že bych svého koně držela v režimu nakrmit ráno, celý den hlad, a nakrmit večer... zkuste si představit sama, co by Vám bylo milejší, zda jídlo 2x denně, nebo možnost se najíst kdykoliv, když by jste měla hlad..?
Mám koně na několika ha pastvině, od konce října mají adlibitně k dispozici balík sena v síti v přístřešku.. když je ''pěkně'', pasou se. Když fouká vítr, prší atd., zalezou si do přístřešku a krmí se senem..
Já osobně bych neváhala, seno koupila(když je možnost koupit ta rozumnou cenu), zainvestovala třeba i do té sítě na balík a koníkovi umožnila přístup k senu(seno je základ). :-)

5.11.2018 18:30
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

nějak nechapu krmení sena na příděl moje mají balik jak se splivnou dostanou další žádny sítě a podobne prostě at si vemou kolik chtějí jak jsou zvyklí tak rozhodne nestojí u balíku celej den

5.11.2018 18:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dvakrát denně se dává jádro (mysli,...). Tráva/seno má být ideálně celý den k dispozici. Koně nejsou stavění na nárazové žraní ve velkých dávkách, jak to mají masožravci. Bez celodenního (popř. většinu dne) přísunu objemových krmiv si u koně zakládáte na žaludeční vředy a jiné chuťovky ( zlozvyky, napadání slabších koní,apod).
Stačí rozvěsit několik sítí s menšími oky, jen pro uždibování a největší dávku dát do boxu, kde má koník klid a čas, si seno vychutnat.
Nemusíte do něj valit vrchem,spodem. Jde opravdu o to uždibování.

5.11.2018 20:40
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Jen několik poznatků...
- seno 2x denně je dnes běžnou praxí v mnoha stájích (zejména kolem velkých měst) a mnoho koní na ní prospívá bez viditelného strádání
- kůň je fyziologicky stavěný na příjem krmiva po malých dávkách většinu dne
- je třeba zohlednit typ koně - dobře krmitelný / hůře krmitelný
- v případě nákupu vlastního sena v nájemní stáji je třeba zvážit, mám-li seno kde uskladnit, bude-li jím ustajovatel ochoten krmit mého koně, nebude-li jím krmit za mými zády jiné koně, apod.

No... hodně zdaru.

5.11.2018 21:19
liva

XXX.XXX.31.241

Trošku si rýpnu...
Ale tyhle dvě témata mi přijdou podobné...
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3474605/kone-bez-sena-tyrani

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.11.2018 21:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky si myslím, že až ustajovatel zjistí, že máte své seno, bude vám dávat néně, než si do teď platíte v ustájení, leda by jste se s ním dohodla a dala do nájemní smlouvy, sena stejně+ to vaše.... jo ještě koukněte na kvalitu toho sena- levné nemusí být i kvalitní...

Neregistrovaný uživatel

6.11.2018 00:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

No a já si stěžuji že mám koně chudáka. Ráno seno + jádro pak 8-16.30 na pastvině kde se pase a v boxu už čeká večeře + seno

6.11.2018 18:46
Stormy96L

XXX.XXX.242.14

liva napsal(a):
Trošku si rýpnu...
Ale tyhle dvě témata mi přijdou podobné...
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3474605/kone-bez-sena-tyrani

Jsou, bohužel. :-/ Tohle je evidentně běžná praxe ve většině stájí. Nejde mi o to, aby stál u balíku a furt se futroval, spíš jak tady paní psala, aby "uždiboval" a nečuměl x hodin na prázdné "pastvě". Uvidíme jak to dopadne, holt si budu muset jednou koně dát domů. Pak asi nebudu spokojená já, ale koně ano. :-)

6.11.2018 19:39
liva

XXX.XXX.31.241

Stormy96L napsal(a):
Jsou, bohužel. :-/ Tohle je evidentně běžná praxe ve většině stájí. Nejde mi o to, aby stál u balíku a furt se futroval, spíš jak tady paní psala, aby "uždiboval" a nečuměl x hodin na prázdné "pastvě". Uvidíme jak to dopadne, holt si budu muset jednou koně dát domů. Pak asi nebudu spokojená já, ale koně ano. :-)

Kdysi jsem v jednom ustájení taky měla ideu, že si koupím vlastní seno...
1. Protože porce , které moji koně dostávali byly z mého pohledu nedostatečné. Ustajovatel to samozřejmě viděl jinak.
2. Aby měli něco ve výběhu, který měli pouze pro sebe.
Výsledek - do výběhu nám najednou přibyli další koně, stájnice moje seno mým koním dávat odmítla a když jsem koním do boxů dala seno osobně, seno, které měli dostat v ceně ustájení, nedostali...
V důsledku to celé vedlo k tomu, že jsem se stala pro ustajovatele "problémovou" a nakonec jsme se ve zlém rozešli...

6.11.2018 21:18
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

jako vysledek je jednoduchy buď akceptuješ pořadky ve staji nebo maš koně doma nic moc mezi nefunguje dlouho.Nic proti ustajovatelum ja bych to dělat nechtěl (bez ohledu na finanční stranku) pro ně je to byznys a jinak to asi nejde někde šidí víc nekde mín ale s tim k nim člověk jde

7.11.2018 11:39
manitschka

XXX.XXX.35.124

U nás by asi byl problém s uskladněním a přidáváním z vlastního balíku, protože zmatky a práce navíc. Nebyl by problém s vlastním balíkem do výběhu. Nevím, jak to máte zorganizované, pokud jsou koně ve výběhu po menších skupinkách, nešlo by se domluvit s ostatními majiteli třeba i na spolufinancování a ten balík do výběhu prostě postavit? Pokud tedy máte seno kde skladovat. Co se týče množství sena v boxe, asi bych se trochu bála toho, že ho po celodenním přístupu k senu koník tolik "nevyluxuje", a začne pak dostávat méně, záleží co máte ve smlouvě, no a taky na vztazích s ustajovatelem.. Tohle je vždycky složitý, zase kdyby měl ustajovatel vycházet vstříc každému majiteli zcela individuálně, za chvíli se zblázní. Jinak my měli do loňska mimo pastevní sezónu ve výběhu několik balíků sena, letos už to tak není (a asi ani nebude). Nicméně trávy na ždíbání je dost, plus mají ve výběhu několik balíků slámy..

7.11.2018 19:54
Stormy96L

XXX.XXX.241.234

Já tím nemíním nikoho zatěžovat, seno bych koni do výběhu hodila do jeslí pod pomalu zkrmovací síť vždycky sama a navíc mi opravdu jde jen o ty největší holomrazy, kdy kůň to seno potřebuje k udržení tepla. Nechci si nikde dělat zlou krev, sama zkousnu hodně, ale jak jde o mého koně, tak snesu máloco, to je pravda.
Za zeptání nic nedám, uvidíme...

7.11.2018 20:00
Stormy96L

XXX.XXX.241.234

manitschka napsal(a):
U nás by asi byl problém s uskladněním a přidáváním z vlastního balíku, protože zmatky a práce navíc. Nebyl by problém s vlastním balíkem do výběhu. Nevím, jak to máte zorganizované, pokud jsou koně ve výběhu po menších skupinkách, nešlo by se domluvit s ostatními majiteli třeba i na spolufinancování a ten balík do výběhu prostě postavit? Pokud tedy máte seno kde skladovat. Co se týče množství sena v boxe, asi bych se trochu bála toho, že ho po celodenním přístupu k senu koník tolik "nevyluxuje", a začne pak dostávat méně, záleží co máte ve smlouvě, no a taky na vztazích s ustajovatelem.. Tohle je vždycky složitý, zase kdyby měl ustajovatel vycházet vstříc každému majiteli zcela individuálně, za chvíli se zblázní. Jinak my měli do loňska mimo pastevní sezónu ve výběhu několik balíků sena, letos už to tak není (a asi ani nebude). Nicméně trávy na ždíbání je dost, plus mají ve výběhu několik balíků slámy..

Já bych si seno do výběhu přidávala sama, nikoho bych tím neotravovala. U nás bohužel o balík do výběhu lidi moc nestojí. Nebo takhle, možná by stáli, ale 500,- navýšení ceny za ustájení za měsíc jim přijde moc a proto tuto nabídku (víc peněz = větší porce sena) ustajovatele zamítli. Můj kůň je navíc ve výběhu sám, je to totiž hřebec a já chápu, že mi ustajovatel vyšel hodně vstříc už tím, že mi ustájil hřebce. Jsou ale věci, které se mi moc nelíbí... :-/

7.11.2018 20:09
Stormy96L

XXX.XXX.241.234

liva napsal(a):
Kdysi jsem v jednom ustájení taky měla ideu, že si koupím vlastní seno...
1. Protože porce , které moji koně dostávali byly z mého pohledu nedostatečné. Ustajovatel to samozřejmě viděl jinak.
2. Aby měli něco ve výběhu, který měli pouze pro sebe.
Výsledek - do výběhu nám najednou přibyli další koně, stájnice moje seno mým koním dávat odmítla a když jsem koním do boxů dala seno osobně, seno, které měli dostat v ceně ustájení, nedostali...
V důsledku to celé vedlo k tomu, že jsem se stala pro ustajovatele "problémovou" a nakonec jsme se ve zlém rozešli...

Nemít hřebce, kterého mi málokde ustájí, tak vůbec neřeším, že se pro někoho stanu "problémovou" jen proto, že chci svému koni dopřát to nejlepší.

7.11.2018 23:15
canka

XXX.XXX.35.234

Stormy96L napsal(a):
Já bych si seno do výběhu přidávala sama, nikoho bych tím neotravovala. U nás bohužel o balík do výběhu lidi moc nestojí. Nebo takhle, možná by stáli, ale 500,- navýšení ceny za ustájení za měsíc jim přijde moc a proto tuto nabídku (víc peněz = větší porce sena) ustajovatele zamítli. Můj kůň je navíc ve výběhu sám, je to totiž hřebec a já chápu, že mi ustajovatel vyšel hodně vstříc už tím, že mi ustájil hřebce. Jsou ale věci, které se mi moc nelíbí... :-/

Tak tohle nechápu..to teda není proti vám,ale proti těm ostatním ve vaší stáji.Tak buď sakra přeci chci,aby můj kůň byl nakrmený a spokojený,aby v zimě prospíval a měl se čím ve výběhu zahřát a tak tu pitomou pětistovku přeci přidám...vždyť jde jen o tu zimu...a nebo se pak nemůžou divit,že na jaře koukají ve výběhu na hubenou trosku a pak tu člověk na Ifauně čte diskuze o tom,co mají dělat,aby jim koník přibral..

8.11.2018 00:49
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jo hřebec. To je jiná. Rozuměj jiné krmení. Vždyť on dost energie spotřebuje prostě tím že je hřebec. Ostatní mohou být nakrmeni dostatečně z boxu, nevíme kolik hodin jsou ve výběhu - jestli si tam mají možnost uštipovat trávu...
Tady je rozhodně jasné že si připlatíte (a ne 500,-). Nejlepší by byla varianta koupit si krmelec na 1 balík a vždycky si ho dát do hřebčího výběhu. Tady je jasné, že si to takhle s ustajovatelem dohodnete (že se sama postaráteba on je hodný, že umožní). Nebo dohodnete že to udělá on a vy zaplatíte. Je to jen o dohodě. Reál není ideál - pamatujte, že je v každé stáji něco a snažte se o dohodu. Takhle chápu, že ostatní by pak taky chtěli časem seno do výběhu - pro ustajovatele je to práce na víc - ale je to obhajitelné když za to hřebci platíte více (zůstává jim možnost také si připlatit).

8.11.2018 13:08
Oťásek

XXX.XXX.219.4

Koně, který je od rána do večera na "holovýběhu" bez trávy a sena bych litovala, i kdyby to byl obézní poník...Pokud je na výběhu sám, pak by se určitě s ustajovatelem domluvit dalo a je to dobrá volba.
Mě přijde dost .../smutné/, že to nevadí ostatním majitelům koní, že celý den vlastně čekají na večeři...a nedivím se ani ustajovateli, že to nechce dělat zadarmo bez navýšení ceny ustájení - neb on není Ježíšek ani sponzor. Pravděpodobně je to jeho obživa.
Ještě smutnější je, že si za to nechtěj připlatit ANI 500,-, když balík stojí 1500+
Zajímala by mě cena takového ustájení a lokalita, pak by se dalo asi usuzovat.

8.11.2018 13:21
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

Pipilota napsal(a):
Jo hřebec. To je jiná. Rozuměj jiné krmení. Vždyť on dost energie spotřebuje prostě tím že je hřebec. Ostatní mohou být nakrmeni dostatečně z boxu, nevíme kolik hodin jsou ve výběhu - jestli si tam mají možnost uštipovat trávu...
Tady je rozhodně jasné že si připlatíte (a ne 500,-). Nejlepší by byla varianta koupit si krmelec na 1 balík a vždycky si ho dát do hřebčího výběhu. Tady je jasné, že si to takhle s ustajovatelem dohodnete (že se sama postaráteba on je hodný, že umožní). Nebo dohodnete že to udělá on a vy zaplatíte. Je to jen o dohodě. Reál není ideál - pamatujte, že je v každé stáji něco a snažte se o dohodu. Takhle chápu, že ostatní by pak taky chtěli časem seno do výběhu - pro ustajovatele je to práce na víc - ale je to obhajitelné když za to hřebci platíte více (zůstává jim možnost také si připlatit).

V sezoně se tam valaši a kobyly normálně dostanou na trávu, v "zimním" výběhu ale taky nemají nic. Krmelec ve výběhu hřebec má, asi ještě pozůstatek z dob kdy balík nestál skoro 2.000,- a přikrmovalo se. Nechci nikde dělat potíže a vím, že všude je holt něco. Tady jsem ale spokojená, až na to seno. Tak se zkusím domluvit. :-)

8.11.2018 13:33
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

Oťásek napsal(a):
Koně, který je od rána do večera na "holovýběhu" bez trávy a sena bych litovala, i kdyby to byl obézní poník...Pokud je na výběhu sám, pak by se určitě s ustajovatelem domluvit dalo a je to dobrá volba.
Mě přijde dost .../smutné/, že to nevadí ostatním majitelům koní, že celý den vlastně čekají na večeři...a nedivím se ani ustajovateli, že to nechce dělat zadarmo bez navýšení ceny ustájení - neb on není Ježíšek ani sponzor. Pravděpodobně je to jeho obživa.
Ještě smutnější je, že si za to nechtěj připlatit ANI 500,-, když balík stojí 1500+
Zajímala by mě cena takového ustájení a lokalita, pak by se dalo asi usuzovat.

Ustájení u nás stojí pouhých 4500,- což si myslím že už pro majitele skutečně je na hraně sponzorství vzhledem k aktuálním cenám sena. Když pominu kauzu seno, tak se mi ve stáji líbí a za 4500,- mi přijde kvalita dost dobrá (terény, jízdárna, kruhovka, není problém se domluvit na přikrmování vlastním musli/granulemi, manželka majitele je ochotna přidávat i vitamínky a další serepetičky co si majitel koně doveze, je tam zázemí s vytápěnou klubovnou, každý má vlastní skříňku, všechno krmení je skladované v barelech a plastikových boxech zavřených v krmivárně, máme mycí box, pokud máte kobylu nebo valacha, v sezoně se dostanou do travnatého výběhu atd. atd.). Jsme u Brna. Obávám se, že plno lidí svým koním "škodí" spíš z nevědomosti, než úmyslně. Teda, alespoň doufám. Mně teda stačí když se najím ráno, pak celý den lítám a večer se najím. Nemůžu to ale aplikovat na svého koně, že... :-)

8.11.2018 13:38
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

Děkuji za všechny příspěvky, napíšu jak to celé dopadlo. :-)

9.11.2018 22:14
Stormy96L

XXX.XXX.255.112

Ahoj lidi. Tak to zatím moc slibně nevypadá, prý by se to nelíbilo ostatním lidem ze stáje. Někdo nějaký tip jak jinak koni přilepšit v zimě? Naštěstí mám možnost být ve stáji hodně často i přes zimu (v průměru 5x týdně). Senné granule? Mač? Zvýšit dávku musli a granulí?

9.11.2018 22:19
Terven

XXX.XXX.110.147

Stormy96L napsal(a):
Ahoj lidi. Tak to zatím moc slibně nevypadá, prý by se to nelíbilo ostatním lidem ze stáje. Někdo nějaký tip jak jinak koni přilepšit v zimě? Naštěstí mám možnost být ve stáji hodně často i přes zimu (v průměru 5x týdně). Senné granule? Mač? Zvýšit dávku musli a granulí?

Možná jste to už četla...tady je takový manuálek pro letošní, na seno chudou zimu.
http://www.equichannel.cz/seno-nad-zlato

9.11.2018 22:37
Stormy96L

XXX.XXX.255.112

Terven napsal(a):
Možná jste to už četla...tady je takový manuálek pro letošní, na seno chudou zimu.
http://www.equichannel.cz/seno-nad-zlato

Děkuji, tento článek jsem četla. Zatím to vypadá na senné granule nebo ještě lépe - travní kostky :-)

9.11.2018 22:40
Terven

XXX.XXX.110.147

Stormy96L napsal(a):
Děkuji, tento článek jsem četla. Zatím to vypadá na senné granule nebo ještě lépe - travní kostky :-)

Máte-li možnost být 5x týdně u koně, choďte pást, vždycky na půlhoďku...zatím to jde.

9.11.2018 22:43
Stormy96L

XXX.XXX.255.112

Terven napsal(a):
Máte-li možnost být 5x týdně u koně, choďte pást, vždycky na půlhoďku...zatím to jde.

Chodím chodím, spíš se bojím těch dnů co bude tak zasněženo nebo zamrzlo a nebude do čeho kousnout. Právě na toto období jsem chtěla mít zajištěný nějaký příkrm. Možná to moc hrotím. Každopádně děkuji za rady :-)

Neregistrovaný uživatel

9.11.2018 23:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Setkal jsem se s tím samým taky v jedné sportovní stáji.Nebyl tam tedy můj kůň,ale kamarádka tam měla koně.Majitel stáje mi vyprávěl o všem možném co za život u koní zažil, kde všude byl a kolem jezdectví jsem se dozvědl asi spíš blbosti,ale to mě stejně nic neříkalo.Docela hezky se poslouchal a zřejmě chlapa u koní dlouho neviděl.Tak jsem to schytal já. Ovšem pak jsme se dostali právě na to seno ve výběhu a vůbec na seno všeobecně.No prej by mě hnal s vlastním senem pro svého koně svinským krokem.Tak tam bych asi neuspěl s mým přístupem ke koním s tím,že koně musí být v první řadě dobře nabaštěný.Prostě by koně dostali seno jen večer do boxu a basta se vyjádřil majitel stáje.Takže není ten váš případ zase tak neobvyklý myslím.

10.11.2018 06:22
lenacia

XXX.XXX.168.82

V novém ustájení se mi líbí, i když moje peněženka trpí teda úděsně.
Hlavní je, že seno už leží hezky se pod střechou a stejně tak i sláma. Seno letos zaa1000,- Takže když se oznámilo, že se zdražuje, chápala jsem a platím.
Řeklo se to dopředu, řeklo se to okamžitě co se začalo naskladňovat.
Líbí se mi že skutečně sice platím o 500 víc, ale to seno tam reálně leží a koně ho mají dodatek. Dokonce se koupily skruže a sítě na seno.
V minulém ustájení bylo všechno problém. Sice se zdražilo, ale seno věčně nebylo, protože jo nikdo neobjednal a nikdo nezaplatil předchozí dávku atd... Seno sme pak válely ve dvou do kopce ke koním skrz tankodrom samy, a ještě sme dostaly často sprda, že moc brzy. Tady mají traktor a udělají to všechno hned a automaticky. Za ty všechny služby co nabízejí si berou ještě i málo.

10.11.2018 09:36
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

lenacia napsal(a):
V novém ustájení se mi líbí, i když moje peněženka trpí teda úděsně.
Hlavní je, že seno už leží hezky se pod střechou a stejně tak i sláma. Seno letos zaa1000,- Takže když se oznámilo, že se zdražuje, chápala jsem a platím.
Řeklo se to dopředu, řeklo se to okamžitě co se začalo naskladňovat.
Líbí se mi že skutečně sice platím o 500 víc, ale to seno tam reálně leží a koně ho mají dodatek. Dokonce se koupily skruže a sítě na seno.
V minulém ustájení bylo všechno problém. Sice se zdražilo, ale seno věčně nebylo, protože jo nikdo neobjednal a nikdo nezaplatil předchozí dávku atd... Seno sme pak válely ve dvou do kopce ke koním skrz tankodrom samy, a ještě sme dostaly často sprda, že moc brzy. Tady mají traktor a udělají to všechno hned a automaticky. Za ty všechny služby co nabízejí si berou ještě i málo.

Tak to máte velké štěstí a v dobrém Vám zavidím. Odkud jste? :-)

10.11.2018 16:56
lenacia

XXX.XXX.173.31

Stormy96L napsal(a):
Tak to máte velké štěstí a v dobrém Vám zavidím. Odkud jste? :-)

z Karlovarského kraje, ale tahle stáj už je na Plzeňsku u Úterý.
Je to tam fajn, jen nám žuchla kruhovka a kamkoliv jdu je to ze strmýho kopce dolů, takže návraty zpátkyjsou pěknej záhul :D.
Ale jinak, dokrmování každý den ve stáji, jádro + seno, teď přes zimu seno i ve skružích venku... nebyl problém přinést si kloubní výživu nebo krmivo a nikdo nemá kecy ale zcela automaticky se začne přidávat do krmení. Když chci dekovat, není problém deku sundat a nandat... Je tam jízdárna s geotextilií, a není třeba ani problém prostě individuálně něco zařídit, v případě úrazu nebo tak...
Třeba jsem se zeptala, jestli by koby nemohla na jaro být s nějakým starším hodným valáškem, aby ji zkusil trochu rozříjet kvůli připouštění a takynení problém. Opravdu bezva stáj :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík