Letní nebo zimní čas

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.11.2018 10:29
sovicka

XXX.XXX.33.38

Protože momentálně hrozí, že nám celoročeně zavedou zimní čas (naše vláda uvažuje, že v přídadě zavedení jednotného času po celý rok zavede zimní/standartní čas).
Pro mě osobně je doba, kdy na podzim čas přechází z letního na zimní smutné období, najednou je díky chybějícímu světlu na vše o hodinu méně času, taková vycházka ven za světla ve všední den je docela scifi, o tom že jezdit na osvětlené jízdárně či hale, pokud to není nutné a je pěkné počasí taky není úplná výhra. A teď si představte, že tohle období nastnane ne na konci října, ale už na během září budeme omezni světle, najednou nebude v půlce září světlo do 19.45 ale jen do 18.45 (západ slunce v 18.15). To stejné na jaře, místo aby od konce dubna bylo světlo až cca do 20 h bude světlo do osmi hodina až na začátku květnu. Tak že tmavé zimní období se nám pěkně natáhne z 5 pěti měsíců na 7 měsíců.
Díváte se na to stejně?

9.11.2018 10:30
sovicka

XXX.XXX.33.38

Pokud chcete v zimě vidět aspoň trochu denního světla ve svém volném čase, a jste proto pro zavedení "letního" času prosím podepisujte a sdílejte. Nezapomeňte pak podpis potvrdit na mailu. Děkuji.
https://www.petice24.com/petice_pro_zavedeni_celoroniho_letniho_asu?uv=11466145&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR3RKg5cIE5OisY71H69IIkGN3UBQ4xySKK9RDQfkWGyEH7JT67TWhajkFo

9.11.2018 13:17
kapička

XXX.XXX.64.44

Já mám na to podobný názor a není to tím, jak jsem už někde četla, že bych vyspávala pomalu do poledne a pak chtěla světlo pomalu do půlnoci. Je to přesně, jak píšete.
Do práce vstávám v šest, jsem v práci do sedmi, takže ve středoevropském (zimním) čase bych chodila z práce po tmě září-duben. Tedy denní světlo (pracuji v šeru) bych viděla v pracovní dny 4 měsíce v roce. Třetinu dnů v roce bych žila po tmě, teď je to čtvrtina a můžu říct, že když je ošklivý zatažený únor bez slunce jako byl 2016, tak i tak je to docela na hlavu, a to svoji práci miluji a nedostatek světla v pracovní dny si kompenzuju ve volné dny.
Kdy mi je ale taky milejší vědět, že na celodenní výlet mám čas na konci září skoro do sedmi než do šesti. A vstávat kvůli tomu v 5 ráno je moc i na mě....

U koní to mě osobně neomezuje, když jsem v práci, tak jsem v práci, a ve volné dny mám čas kdykoliv, ale chápu, že lidi s normální pracovní dobou by pak byli odkázáni nějakých 6 měsíců na víkendy.

9.11.2018 19:42
saola

XXX.XXX.228.20

Doufám, že to dopadne tak, že bude už konečně celoročně zimní čas, tedy takový, jaký má skutečně být.
Velmi pěkně je to vysvětleno zde:
https://technet.idnes.cz/stridani-casu-0dz-/veda.aspx?c=A181023_115711_veda_mla
Letní čas by mi nevadil, kdyby byl zhruba od toho května do září včetně, ale v březnu je to opravdu prasárna.

9.11.2018 21:16
mulan

XXX.XXX.251.241

ani jeden, nejlepší by byl kompromis, posunot příště čas o půl hodiny a nechat to tak, všichni by byli spokojen

10.11.2018 06:58
kapička

XXX.XXX.5.211

Další nevýhoda zimního času pro mě. V létě světlo od 4 ráno. Už takhle chodím spát pomalu co přijdu z práce, pak už bych asi mezi službama spala rovnou v práci. Abych do těch 4, co mě probudí světlo, stihla aspoň 7 hodin spánku..
Nebo budu muset naučit barák se otáčet, jako v Mrazíkovi, abych neměla ložnici na jih

10.11.2018 08:21
dsj

XXX.XXX.207.141

Já jsem dala hlas letnímu času, zima jako taková mi nevadí, ale zimní čas ano: jezdím do práce za tmy, odjíždím za tmy, na vyjížďku do lesíčka nestíhám celý týden, a šlapat celý týden jen jízdárnu mě nebaví.

10.11.2018 09:18
saola

XXX.XXX.100.8

kapička napsal(a):
Další nevýhoda zimního času pro mě. V létě světlo od 4 ráno. Už takhle chodím spát pomalu co přijdu z práce, pak už bych asi mezi službama spala rovnou v práci. Abych do těch 4, co mě probudí světlo, stihla aspoň 7 hodin spánku..
Nebo budu muset naučit barák se otáčet, jako v Mrazíkovi, abych neměla ložnici na jih

Nebo rolety, závěsy či žaluzie - je to levnější než tahat sem přes hranice Babu Jagu

10.11.2018 13:56
kapička

XXX.XXX.64.44

saola napsal(a):
Nebo rolety, závěsy či žaluzie - je to levnější než tahat sem přes hranice Babu Jagu

A čerstvý vzduch s otevřeného okna je kde?
V rodině máme stavaře a ten se pěkně rozčiluje, jak projektanti musí všechno počítat na sluneční světlo a dost oken a já nevím, co ještě, a český člověk přijde, zatáhne žaluzie a diví se, že se mu špatně žije....

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2018 14:47

Ano, jako asi snad každý koňák potřebuju večer světlo, abych mohla jezdit venku, nějaký můj denní rytmus mi je absolutně ukradený, můj spánek beztak skončil narozením dítěte :D

Všechny tyto biorytmy mi přijdou přitažené za vlasy, vstávám do práce ve 4.45 a je mi upřímně jedno, jestli bude tma třeba do devíti, hlavně aby večer bylo světlo. Nevím, nač potřebujeme ráno vidět na všechny ty zavřené úřady, obchody a hospody, že.

10.11.2018 15:23
Arbora

XXX.XXX.236.84

Mno, asi pol roka bola v obehu oficiálna anketa európskych inštitúcií, v ktorých sa občania mohli vyjadriť. U nás na to niekoľkokrát upozorňovali v správach. takže to bolo verejne známe a každý občan mal právo vyjadriť sa. Samozrejme, všetci sa na to vyprdli a teraz sa doźadujú nejakých petícii a všeličoho iného...Ako inak.

Ja by som teda radšej letný čas, ale viem, že je to výmysel.

10.11.2018 16:40

Arbora napsal(a):
Mno, asi pol roka bola v obehu oficiálna anketa európskych inštitúcií, v ktorých sa občania mohli vyjadriť. U nás na to niekoľkokrát upozorňovali v správach. takže to bolo verejne známe a každý občan mal právo vyjadriť sa. Samozrejme, všetci sa na to vyprdli a teraz sa doźadujú nejakých petícii a všeličoho iného...Ako inak.

Ja by som teda radšej letný čas, ale viem, že je to výmysel.

Ne všichni, já jsem hlasovala ;)

10.11.2018 17:04
lenacia

XXX.XXX.173.31

já jsem také pro letní čas. Těm vědeckejm studiím nevěřím ani nos mezi očima... čas jako takový je lidský výmysl... který navíc ani 100% nezaručuje že ve 12 hodin bude 100% poledne, protože všude je to posunuté... Navíc, rok trvá 365,25 dní, takže je jasný, že lidský čas nesedí ani přirozeně... proto máme jednou za 4 roky přestupný rok, tedy dostaneme jeden den navíc, aby to těm hlavám pomazanejm vycházelo.
Tak mi řekněte, kde je problém u posunu o jednu hodinu, když támhle se musí přidávat celých 24 hodin navíc...
Obecně si myslím, že dnes lidi stejně vstávají během zimních měsíců víceméně za tmy, protože v 5-6 ráno, kdy se běžně vstává je šero a navíc i záleží na bilogickém nastavení každého z nás. Ale tělo si umí navyknout... Třeba já dělám noční služby, a nic jiného. Takže chodím spát při východu slunce, tedy za světla. A přesto se dokážu dobře vyspat. Což tak trochu je čára přes rozpočet vědátorům...
Zvířata se samozřejmě většinou řídí stylem den/noc, ale člověk to má už velmi dlouho jinak. Naopak v dnešní době zimní čas vpodstatě člověku vezme většinu produktivního dne, protože musí chodit do práce a pak přijde domů a.... je tma... A v létě by se smrákalo už v 8 večer...
Baví mě vědci a jejich řeči stylu, že děti se budou učit za tmy... Aha, oni tam nemají osvětlení? Oni jdou do školy za tmy? No možná tak na vesnici (kde to stejnak nic neřeší, když tam musí vstávat třeba i v 5 ráno a dřív, aby stíhali vlak/bus do města do školy... ale jinak ve městech už 100% tma nebyla nějakých XY let, od doby co je tam pouliční osvětlení. A zase se na to dá oponovat, že takhle zase musí děti chodit po tmě v noci na svoje mimoškolní aktivity...
Ale víte co, my sme malý ryby, Babišovo vnučky špatně spěj, takže raději uděláme zimní čas a plus ještě o hodinu, a´t maj tu tmu večer ty holky fakt festovní

10.11.2018 20:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ne všichni, já jsem hlasovala ;)

Já taky a poslala jsem všem známým koňákům.

Neregistrovaný uživatel

10.11.2018 21:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145

Největší sranda bude,jestli to němci zruší a my ne. Kocourkov by nám to mohl závidět potom.

10.11.2018 23:20

Jsem za čas letní, můj biorytmus už je beztak narušen vstáváním do práce a zvykem vstávat, takže vyspat ně to nenechá (pes taky ne). Klidně si schrupnu přes poledne, bioritmus nebioritmus, když mám volno a můžou ma mě svítit klidně i slunce dvě. Kvůli mě by mohl mít den den 30 hodin- práce, zábava , spánek.Takhle to vždy odnese spánek....

Neregistrovaný uživatel

11.11.2018 01:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě to ale nijak nevadí.Ať je letní čas nebo zimní.První rok tady jsem si ani nevšiml že se něco mění.Mobil se přeřídí sám a tak jsem vstával prostě zase v půl šestý.No a chrápat chodím stejně hluboko v noci.Ale už se mi stalo,že jsem usnul na lavičce u jízdárny v podvečer.

11.11.2018 08:38

Ještě jedna věc - opravdu mě baví všechny tyto elaboráty typu "náš přirozený biorytmus bude trpět, když bude o hodinu déle světlo." To si opravdu může dovolit napsat jen někdo, kdo je zvyklý v noci spát a pracovat pěkně přes den od 8 do 4. Jenomže velká řada lidí to tak prostě nemá, makají na směny, jednou noční, druhý týden ranní ... zkuste se s nějakým dělníkem, který ve dvě ráno maká jako fretka nebo s nemocniční sestrou po dvanáctihodinové směně nebo i jen se všemi v pohostinství řešit nějaké jejich přiřozené biorytmy

11.11.2018 10:44
canka

XXX.XXX.35.234

Za mě tedy také jednoznačně letní čas(petici jsem už podepsala)..v létě toho člověk stihne tolik jen díky tomu, že je vidět třeba do půl desátý...v klídku si po práci odjet třeba dvouhodinovou vyjíždku, postarat se o zvířata, obracet seno, kopat díry na kůly na ohradu apod..prostě je člověk víc v klidu, že toho víc stihne, když je dlouho vidět..s tím zimním časem by to bylo toálně na prd a doufám, že to neprojde..to ať radši nechájí to střídání..

Neregistrovaný uživatel

11.11.2018 14:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Copak letní čas ten mě nemrzí,ale dnes mám jezdecké povinnosti v rámci zasněžování. Tak se nedivte,že sníh bude možná tak v lednu. My než to dojdem s "běloušem".

11.11.2018 15:29

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Copak letní čas ten mě nemrzí,ale dnes mám jezdecké povinnosti v rámci zasněžování. Tak se nedivte,že sníh bude možná tak v lednu. My než to dojdem s "běloušem".

U nás ze stáje taky berou dnes večer bělouše a jdou zasněžovat . Snad to pomůže, loni jsme měli sníh jen dva dny a to ještě sotva pár hrstí, pořádně tu sněžilo naposledy v zimě 2012/2013.

Docela by mě zajímalo jak by výzkumníci biorytmů vyhodnotili to, že:
- celou zimu vstávám do tmy, psa venčím na poli ve tmě, rozední se až okolo mého příchodu do práce
- vlastně celý "světelný" den jsem zavřená v místnosti s umělým osvětlením
- po příjezdu ke koním se mi setmí během cca 15 - 30 minut, takže dělám okolo koně a jezdím ve tmě
- psa beru na min. hodinovou procházku na pole a do lesa opět ve tmě
- večer jdu spát do bytu ve městě, kde mi do oken svítí pouliční osvětlení
To je pane přirozený biorytmus podle světla !
Doufám, že se podaří schválit celoročně letní čas. Ráno mám tmu tak jako tak a odpoledne by mi ta hodina světla navíc docela vytrhla trn z paty.

Neregistrovaný uživatel

11.11.2018 15:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

U nás ze stáje taky berou dnes večer bělouše a jdou zasněžovat . Snad to pomůže, loni jsme měli sníh jen dva dny a to ještě sotva pár hrstí, pořádně tu sněžilo naposledy v zimě 2012/2013.

Docela by mě zajímalo jak by výzkumníci biorytmů vyhodnotili to, že:
- celou zimu vstávám do tmy, psa venčím na poli ve tmě, rozední se až okolo mého příchodu do práce
- vlastně celý "světelný" den jsem zavřená v místnosti s umělým osvětlením
- po příjezdu ke koním se mi setmí během cca 15 - 30 minut, takže dělám okolo koně a jezdím ve tmě
- psa beru na min. hodinovou procházku na pole a do lesa opět ve tmě
- večer jdu spát do bytu ve městě, kde mi do oken svítí pouliční osvětlení
To je pane přirozený biorytmus podle světla !
Doufám, že se podaří schválit celoročně letní čas. Ráno mám tmu tak jako tak a odpoledne by mi ta hodina světla navíc docela vytrhla trn z paty.

Výzkumníci by postupovali zhruba následovně: Nejprve by se muselo sehnat hezkých pár miliónů euro samozřejmě.Za koruny už netahají. Pak by probíhal výzkum vlivu biorytmu na světelné podmínky.Potom výzkum vlivu světelných podmínek na biorytmus.Potom by probíhal výzkum vlivu biorytmu na vědce kteří zkoumají vliv světelných podmínek na biorytmus.No a pak by šli všichni do penze a Vy byste se opět nic nedozvěděla. I neúspěch je totiž výstupem vědecké práce.

11.11.2018 17:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tyhle ptákoviny píší a prosazují lidi, co nemají žádného koníčka! Nebo max vzpírání půllitrů. Žádný normální člověk nechce tmu, ať už s biorytmem nebo bez něj.

Neregistrovaný uživatel

11.11.2018 19:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No já osobně si v zimě alespoň trochu odpočinu.Čím déle bude světlo,tím déle budu odpoledne řádit v práci.Člověk už to ani nedělá pro peníze,ale zkrátka nejsou lidi.Nemůžu říct lidem v okolí kašlu na vás je neděle.To prostě nejde.V sobotu a v neděli pak objedu takové ty zakázky "nejde mi bojler mohl byste.." a v pondělí jedeme zase ty "velké".Proto jsem se nastěhoval sem ke koním.Jinak bych neměl vůbec čas se s nimi někam dostat a postarat se o ně.

11.11.2018 21:05

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No já osobně si v zimě alespoň trochu odpočinu.Čím déle bude světlo,tím déle budu odpoledne řádit v práci.Člověk už to ani nedělá pro peníze,ale zkrátka nejsou lidi.Nemůžu říct lidem v okolí kašlu na vás je neděle.To prostě nejde.V sobotu a v neděli pak objedu takové ty zakázky "nejde mi bojler mohl byste.." a v pondělí jedeme zase ty "velké".Proto jsem se nastěhoval sem ke koním.Jinak bych neměl vůbec čas se s nimi někam dostat a postarat se o ně.

Todle je cesta do pekel..., naučit se odpočívat, relaxovat, být ke své tělesné schránce alespoň jednou týdně milý a naučit se říkat ne....no, neznamená to odpočívat uklízením , relaxovat sbíráním ho*ven po výběhu nebo namazat se fastum gelem

Známý od koní se vždycky těšil na zimu, že uvidí zprávy, což v létě nikdy.....

Neregistrovaný uživatel

11.11.2018 22:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Todle je cesta do pekel..., naučit se odpočívat, relaxovat, být ke své tělesné schránce alespoň jednou týdně milý a naučit se říkat ne....no, neznamená to odpočívat uklízením , relaxovat sbíráním ho*ven po výběhu nebo namazat se fastum gelem

Známý od koní se vždycky těšil na zimu, že uvidí zprávy, což v létě nikdy.....

Někdy se i schovávám už před lidmi.Telefon po šestý vypínám a u koní mě nenajdou. Jinak ta "údržba" koní a pastvin je právě ten relax pro mě.Příští rok už bude ekonomika brzdit,tak si třeba taky "oddáchnu".

12.11.2018 07:47
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Petici nikdy nepodepíšu, chci správný čas, tj. ten, kdy je ve 12 hodin opravdu 12 hodin, tj. čas zimní. Bohužel je to na úkor nás, ale to tak prostě je, v létě více světla, v zimě méně světla. Nesnažme se ovládat naprosto vše.

12.11.2018 07:56
kapička

XXX.XXX.64.44

A já měla za to, že určení hodin (teď bude 8 ráno) je čistě lidský výmysl. Příroda se řídí východem a západem slunce. Jestli to je ve 4 ráno nebo v 8 je jí jedno. To že my lidi máme tu dobu rozdělenou do nějakých pevných úseků, je naše věc.
Takže podle mého, jestli přirozeno, tak se řídit východem a západem slunce a podle toho upravovat pracovní dobu (už teď mi tu někteří zámazníci nebo jak je nazvat brblaj, že jsme divní, když tu mají být už v půl deváté). Jakékoliv pevné určení času je nepřirozené, takže si ho můžeme určit tak, jak vyhovuje většině.

12.11.2018 08:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

polárka.15 napsal(a):
Petici nikdy nepodepíšu, chci správný čas, tj. ten, kdy je ve 12 hodin opravdu 12 hodin, tj. čas zimní. Bohužel je to na úkor nás, ale to tak prostě je, v létě více světla, v zimě méně světla. Nesnažme se ovládat naprosto vše.

Jenže podle čeho naši předci určili ten čas? Proč by zrovna ten středoevropský měl být pro lidi správný?
Proč by měli ti, kteří nedělají od 6hod, trávit celou zimu v umělém osvětlení(uvnitř) či potmě(venku)?
Řekla bych, že biorytmy(co se nimi všichni "moudří" ohání) těžce, v takových podmínkách, trpí.
Mě na zimě nevadí zima, plískanice, sníh a tak, ale to věčné šero, či tma.

12.11.2018 09:37
saola

XXX.XXX.143.55

sisi58 napsal(a):
Tyhle ptákoviny píší a prosazují lidi, co nemají žádného koníčka! Nebo max vzpírání půllitrů. Žádný normální člověk nechce tmu, ať už s biorytmem nebo bez něj.

sis54, nejde o to, že zrovna středoevropský je jediný správný. Je ale správný pro nás, protože v poledne máme slunce nad hlavou. Pro Havajce je zase správný jejich jiný čas.
Nepracuji od šesti, nevzpírám pivo, mám koníčky, které někdy musím dělat i po práci, a přesto letní čas nemám ráda a nikdy jsme neměla. Od března je to fakt obrovský nepřirozený skok.

Chápu, že intervenovat za zimní čas mezi koňáky, jezdícími hlavně po práci, je víceméně marné, ale věřím, že většina navzdory milovníkům hemelek nakonec rozhodne rozumně.

12.11.2018 09:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

saola napsal(a):
sis54, nejde o to, že zrovna středoevropský je jediný správný. Je ale správný pro nás, protože v poledne máme slunce nad hlavou. Pro Havajce je zase správný jejich jiný čas.
Nepracuji od šesti, nevzpírám pivo, mám koníčky, které někdy musím dělat i po práci, a přesto letní čas nemám ráda a nikdy jsme neměla. Od března je to fakt obrovský nepřirozený skok.

Chápu, že intervenovat za zimní čas mezi koňáky, jezdícími hlavně po práci, je víceméně marné, ale věřím, že většina navzdory milovníkům hemelek nakonec rozhodne rozumně.

Je to jen můj názor.
Vzhledem k tomu, že jsem v důchodu, nemusel by se mě nějaký čas vůbec dotýkat.
Ale dotýká.Ostatní majitelky koní u nás budou dělat do tmy. Koně máme 24/7 bez ošetřovatele. Sami sobě si, máme dělat. A tu je to jádro pudla.
Asi mám blbý obličej, či co, ale telefon typu:"Nakrmíš mi? Nestíhám a kde ho budu po pastvinách po tmě hledat?" Se jaksi začínají množit.
Mohla bych odmítnout, co mi je po cizím koni? Jenže je pak ve stádě brajgl. Ti nenakrmení šikanují nakrmené. Neboť mí nakrmení nejsou v čele stáda.
To je jen taková drobnost o tom, jak může změna času ovlivnit různé lidské činnosti.

12.11.2018 10:14
polárka.15

XXX.XXX.45.253

sisi58 napsal(a):
Jenže podle čeho naši předci určili ten čas? Proč by zrovna ten středoevropský měl být pro lidi správný?
Proč by měli ti, kteří nedělají od 6hod, trávit celou zimu v umělém osvětlení(uvnitř) či potmě(venku)?
Řekla bych, že biorytmy(co se nimi všichni "moudří" ohání) těžce, v takových podmínkách, trpí.
Mě na zimě nevadí zima, plískanice, sníh a tak, ale to věčné šero, či tma.

Souhlasím naprosto se saolou, když jsme si nastavili, že den má 24 hodin a polovina je poledne, tj. 12 hodin, tak bychom se toho měli dál držet a ne si vše upravovat tak, aby se nám to hodilo.
Neříkám, že se mi líbí to věčné šero, věčná tma v zimě, kdy člověk nestihne vůbec nic, za tmy do práce, za tmy z práce, ale není to celý rok, těla zvířat i naše se tomu za celou dobu na této planetě přizpůsobili.
Pro mně je zase extrém, kdy jdu v květnu ráno v 5 běhat a běhám za světla a tlemí se na mě slunko, jsem v 9 večer unavená a zatahuju žaluzie, protože mi zase svítí slunko do obličeje jak pomalu zapadá.
Neříkám, že je super stihnout v létě tolik věcí za jeden den bez umělého osvětlení, ale délka toho dne je teda v určitém období až příliš.

12.11.2018 10:16
akscha

XXX.XXX.26.89

kapička napsal(a):
A já měla za to, že určení hodin (teď bude 8 ráno) je čistě lidský výmysl. Příroda se řídí východem a západem slunce. Jestli to je ve 4 ráno nebo v 8 je jí jedno. To že my lidi máme tu dobu rozdělenou do nějakých pevných úseků, je naše věc.
Takže podle mého, jestli přirozeno, tak se řídit východem a západem slunce a podle toho upravovat pracovní dobu (už teď mi tu někteří zámazníci nebo jak je nazvat brblaj, že jsme divní, když tu mají být už v půl deváté). Jakékoliv pevné určení času je nepřirozené, takže si ho můžeme určit tak, jak vyhovuje většině.

V poledne je slunce nejvyse nad obzorem. Prijde mi logicke, ze pokud ma den mit 24 hodin, zacne v dobe "nejvetsi tmy" (slunce nejniz pod obzorem), pokracuje pres poledne (nejvys nad obzorem) a skonci zase nejniz. Svetlo je tak rovnomerne rozprostrene kolem poledne a tma zase kolem pulnoci.

Petici jsem podepsala evropskou, byl tam i vyber mezi zimnim a letnim, a resit ted neco dodatecne odmitam. Vsichni meli moznost hlasovat a cesi se k tomu postavili jako viceme vzdy.

Jinak pri podepisovani petice jsem take puvodne myslela spis na letni cas, ale ted uz mi to tak jasne neprijde. Kazdopadne myslim, ze je take klicove, abychom si zachovali stejny cas se sousedy.

12.11.2018 10:58
Arbora

XXX.XXX.236.84

chápem rozhodnutie prestať prehadzovať čas, ale neviem si predstaviť, že by si mala každná členská krajina odhlasovať vlastný čas. Je predsa veľký rozdiel v dennom svetle u nás v strednej Európe, úplne ináč slnko na zapadá/vychádza v BENELUXE, Francúzsku a úplne iné starosti so svetlom majú severské štáty, takže aj každá krajiny má iné starosti a preferencie...

12.11.2018 11:01
koně

XXX.XXX.174.63

Mě vadí nejvíc to období změny
Zvířata jsou najetá na nějaké hodiny svého krmení,dojení,vyhánění,zahánění atd atd A vůbec je nezajímá,že by si mohla ,třeba zrovna při téhle změně, přispat hoďku.Takže stejně doma kmitáme ještě nejmíň měsíc "postaru" s tím,že pomalu měníme až vyměníme
Takže ,za mě ,ať nějaký čas je a ten zůstane
Jinak biorytmus jde mimo mě ,Při ranní vstávám na čtvrtou,a je mi jedno jestli se rozednívá,nebo ne, protože musím.Následně pak doma nejdéle ve 22hodin odpadnu,ať je světlo či tma.

12.11.2018 11:34
lenacia

XXX.XXX.173.31

Heleďte... Tyhle čachry se správnou hodinou vám prostě okamžitě smetu ze stolu. Protože stejnak se celej rok opožďuje! Protože prostě 24 hodinnový slot jaksi nefunguje... Takže vždy třetí rok je celej den už echt posunutej tak, že hned v únoru následujícího roku náhle PUF!!!? A máme tu 29 únor... Celej jeden vymyšlenej den navíc, aby těm inteligentním vědátorům ten 'pravej' čas vycházel... Takže jej už jsem řekla... Kde je problém u jedné posunuté hodiny? Standardní čas stejnak taky nesedí

12.11.2018 11:38
akscha

XXX.XXX.26.89

Takze jako kazdy rok se prida 6 hodin? To by bylo hned po prvnim roce sakra znat :D

Delka dne 24 hodin je ok a sedi s otockou zeme kolem osy. Problem je s delkou ROKU (obeh zeme kolem slunce), ktera nesedi na 356 dni, a prave proto se jednou za cas prida prestupny rok.

12.11.2018 11:49
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Arbora napsal(a):
chápem rozhodnutie prestať prehadzovať čas, ale neviem si predstaviť, že by si mala každná členská krajina odhlasovať vlastný čas. Je predsa veľký rozdiel v dennom svetle u nás v strednej Európe, úplne ináč slnko na zapadá/vychádza v BENELUXE, Francúzsku a úplne iné starosti so svetlom majú severské štáty, takže aj každá krajiny má iné starosti a preferencie...

Od toho jsou ty časová pásma :) Kdy je ve Španělsku 12:00 tak u nás je už 13:00 hodin, což je naprosto logické. Je pravda, že s těmi severskými státy za polárním kruhem opravdu nevím, tam žijí úplně jiným "světem".

12.11.2018 12:06
lenacia

XXX.XXX.173.31

Víte co je ale zajímavé. Že není problém usínání za světla/šera... Problém však je že tělo se probouzí za svítání... Libovka, když rozednívání oblohy v SEČ bude už ve 2 ráno a slunce vyjde ve 3... To teprve člověku zničí biorytmus

12.11.2018 12:10
polárka.15

XXX.XXX.45.253

lenacia napsal(a):
Víte co je ale zajímavé. Že není problém usínání za světla/šera... Problém však je že tělo se probouzí za svítání... Libovka, když rozednívání oblohy v SEČ bude už ve 2 ráno a slunce vyjde ve 3... To teprve člověku zničí biorytmus

Achjo, kde jsi byla na tom, že Slunce bude vycházet ve 3 hodiny?

12.11.2018 12:25
lenacia

XXX.XXX.173.31

Ještě bych dodala, že našemu tělu je absolutně jedno, jestli je poledne v 11, ve 12 nebo ve 20 hodin. Protože naše tělo nejede dle číslic. To jest, že se pořád řídíme jen stylem den/noc... To jen naše práce, televizní vysílání, otevírací doby, školní zvonění a jízdní řády nás nutí koukat kolik je hodin.... Ale koho kdy v létě zajímalo, že je poledne ve 13 hodin? Já po tom nikdy v životě ani nehlesla. Koho kdy zajímalo že největší tma je v 1 a ne ve 12? Možná tak nějaké hvězdáře. A ty to asi taky nějak moc nezajímá, že je to až v jednu. To hvězdy to nezmění. Jakože svět fakt nevybuchne, že je letní čas. Naopak, právě pro to, že už nežijeme na vsi a naším životem není vstávat za svítání, nakrmit zvířata a pak makat na poli, a v zimě škubat husy a plnit polštáře a jít spát za soumraku... Ale musíme vstávat ve 4 ráno, oblíknout se, jet do práce, dřepět třeba v kanceláři do 16/17, jet domů a věnovat se svému programu, který je obvykle absolutně jiný než jaký měli naši předci, co by se při představě přizpůsobování svého života přesně na hodinu, kde kdy musí být, pokřikovali, koho že taková blbost napadla...
Jsme otroky společnosti. Většina z nás musí dát většinu svého produktivního času a světelného dne práci a státu a na ně samotné nezbývá čas. Sme nuceni bourat náš i zvířecí biorytmus tím že s nimi pracujeme po nocích. ( Bylo by zajímavé udělat studii o práci s koněm po setmění třeba za umělého světla)...
Posun o hodinu možná kdysi pomohl svícení, ale myslím si že dnes hlavně pomáhá lidem mít víc světla ve svém nepřirozeném způsobu života.
Takže vážně... Kolik z vás někde chodilo s peticí před rokem, před dvěma, před pěti, protože stě si 5 července 2015 posteskli, že je to strašné, že je pravé poledne ve 13.... Všem je to putna, světlo jako světlo. Protože naše těla se neřídí lidskýma hodinama... Naše tělo nebrečí že ve 12 hodin není poledne. Naše tělo naopak spíše brečí, že musí chodit do bazénu/tělocvičny nebo na jinou aktivitu po západu slunce, kdy už má jít do útlumu, ale kdy jindy má aktivní člověk makat, když musí být v práci?

12.11.2018 12:26
lenacia

XXX.XXX.173.31

polárka.15 napsal(a):

Tak pardón, ve třičtvrtě na čtyři...

12.11.2018 12:34
polárka.15

XXX.XXX.45.253

lenacia napsal(a):
Tak pardón, ve třičtvrtě na čtyři...

Tak kde jsi vzala ty 3 hodiny?? Nejčastější argument a taky nejvíc mimo.

V období mezi 14. až 20. červnem 2018 Slunce svítalo v 4:50 hodin, se zimním časem to bude 3:50 hodin.

Zapadlo nejpozději v období 20. června až 1. července 2018, a to 21:13 hodin, takže podle zimního času 20:13 hodin.

Vzhledem k období, sluneční aktivitě, teplotám,... mi to jako žádný podstatný rozdíl nepřijde.

12.11.2018 12:43
lenacia

XXX.XXX.173.31

polárka.15 napsal(a):
Tak kde jsi vzala ty 3 hodiny?? Nejčastější argument a taky nejvíc mimo.

V období mezi 14. až 20. červnem 2018 Slunce svítalo v 4:50 hodin, se zimním časem to bude 3:50 hodin.

Zapadlo nejpozději v období 20. června až 1. července 2018, a to 21:13 hodin, takže podle zimního času 20:13 hodin.

Vzhledem k období, sluneční aktivitě, teplotám,... mi to jako žádný podstatný rozdíl nepřijde.

Tak východ slunce a rozednění je trochu rozdíl. V tomhle případě tedy světlo ale ne přímo východ bude už kolem třetí. Siluety domů a červánky pak už kolem druhé....
Mě ale víc vadí západ slunce... Protože východ je mi putna. 20 hodin je prostě strašně brzo, k čemu mi je svítání ve 4 ráno... Ve čtyři ráno sem buď v práci, nebo spím, ale když mám volno tak světlo do devíti v létě znamená mnohem víc času... Tak v čem je problém? Protože Blbišovi malý fakani nechtěj spát a jejich dědek jim za nakradený miliardy ani neumí koupit žaluzie? Stejně chabej důvod jako výška slunce

12.11.2018 12:44
Moyda

XXX.XXX.74.8

polárka.15 napsal(a):

Asi jsem hloupá a neumím počítat, ale mě to vychází stejně jako lenacii. Když se v létě podle letního času vzbudím ve čtyři a je světlo, kolik hodin bude podle zimního? Jestli se pletu prosím vysvětlit polopaticky. Jinak mě nějaké střídání času nějak nevadilo.

12.11.2018 12:55
polárka.15

XXX.XXX.45.253

lenacia napsal(a):
Tak východ slunce a rozednění je trochu rozdíl. V tomhle případě tedy světlo ale ne přímo východ bude už kolem třetí. Siluety domů a červánky pak už kolem druhé....
Mě ale víc vadí západ slunce... Protože východ je mi putna. 20 hodin je prostě strašně brzo, k čemu mi je svítání ve 4 ráno... Ve čtyři ráno sem buď v práci, nebo spím, ale když mám volno tak světlo do devíti v létě znamená mnohem víc času... Tak v čem je problém? Protože Blbišovi malý fakani nechtěj spát a jejich dědek jim za nakradený miliardy ani neumí koupit žaluzie? Stejně chabej důvod jako výška slunce

Psala jsi, že Slunce bude vycházet ve 3 hodiny, tak si dávej pozor na to, co píšeš a nebo to po sobě čti :-)

"lenacia napsal(a):
Víte co je ale zajímavé. Že není problém usínání za světla/šera... Problém však je že tělo se probouzí za svítání... Libovka, když rozednívání oblohy v SEČ bude už ve 2 ráno a slunce vyjde ve 3... To teprve člověku zničí biorytmus"

12.11.2018 12:56
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Moyda napsal(a):
Asi jsem hloupá a neumím počítat, ale mě to vychází stejně jako lenacii. Když se v létě podle letního času vzbudím ve čtyři a je světlo, kolik hodin bude podle zimního? Jestli se pletu prosím vysvětlit polopaticky. Jinak mě nějaké střídání času nějak nevadilo.

Dívejte se na kalendář, v kolik VYCHÁZÍ SLUNCE, ne to, co my očima vidíme, to je rozdíl.

Slunce vychází v tolik, v kolik jsem psala, a tom byla řeč, ne v kolik je světlo.

12.11.2018 13:00
akscha

XXX.XXX.26.89

Tri hodiny. Kazdopadne tady se myslim tocime na spatnem pouziti terminu vychodu a zapadu slunce. Ono totiz svetlo je o hodne driv, nez dojde k vychodu slunce a naopak stmiva se o hodne pozdeji. Koho to zajima, at si najde obcansky, nauticky a astronomicky soumrak.

Takze polarka ma pravdu s vychodrm slunce v 3:50, ale svetlo uz bude cca od tech 3. Coz je teda to, co tu vsichni resi.

12.11.2018 13:05
polárka.15

XXX.XXX.45.253

akscha napsal(a):
Tri hodiny. Kazdopadne tady se myslim tocime na spatnem pouziti terminu vychodu a zapadu slunce. Ono totiz svetlo je o hodne driv, nez dojde k vychodu slunce a naopak stmiva se o hodne pozdeji. Koho to zajima, at si najde obcansky, nauticky a astronomicky soumrak.

Takze polarka ma pravdu s vychodrm slunce v 3:50, ale svetlo uz bude cca od tech 3. Coz je teda to, co tu vsichni resi.

Přesně tak, proto jsem taky psala, že v květnu/červnu chodívám v 5 běhat, už je světlo a slunko se na mě tlemí jak vychází. A to je ono.

Jen mi vadí, jak někdo argumentuje tím, že ve tři vychází slunce, to už jsem četla několikrát, a ani jednou to nebyla pravda.

12.11.2018 13:52
lenacia

XXX.XXX.187.91

Tři čtyřicet... Pořád je tam trojka pro mě tedy ve tři

12.11.2018 13:55
polárka.15

XXX.XXX.45.253

lenacia napsal(a):
Tři čtyřicet... Pořád je tam trojka pro mě tedy ve tři

A to si říkáš i když musíš ráno vstávat do práce nebo u koní? Hodina je jedno? Když je hodina jedno, tak proč řešíš zimní/letní čas? Proč ti teda není jedno, zda je tma v 5 a ne ve 4? Vždyť když je tma 4:01 nebo 4:59 hodin je přece jedno, je tam pořád ta čtverka

jinak tři padesát, pořád ti ten čas někam utíká

12.11.2018 14:11
Moyda

XXX.XXX.74.8

polárka.15 napsal(a):
Dívejte se na kalendář, v kolik VYCHÁZÍ SLUNCE, ne to, co my očima vidíme, to je rozdíl.

Slunce vychází v tolik, v kolik jsem psala, a tom byla řeč, ne v kolik je světlo.

Tak samozřejmě je rozdil mezi východem slunce a rozednivánim, ale taky se tu řešily biorytmy a ty se podle mě řídí světlem, aspoň ty ptačí, protože u nás ptáci vstávají ještě ani není pořádně světlo a když spíte s otevřeným oknem tak ve tři ráno to bude pořádný rambajz.

12.11.2018 14:22
akscha

XXX.XXX.26.89

Tak me napada, ze kdyby se cas na letni neposouval a lide tak nebrali jako standard leto, kdy je svetlo do deviti vecer, mozna by se cast z nas, kteri maji tu moznost, dobrovolne zaridila tak, aby vetsinu sveho bdeleho casu stravila za svetla.

Kdo ma smeny, sluzby atd., ten to samozrejme udelat nemuze, ale podle smen proste cas nastavovat nelze - kazdy je ma jinak a vsem se zavdecit nelze.

12.11.2018 15:28
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Moyda napsal(a):
Tak samozřejmě je rozdil mezi východem slunce a rozednivánim, ale taky se tu řešily biorytmy a ty se podle mě řídí světlem, aspoň ty ptačí, protože u nás ptáci vstávají ještě ani není pořádně světlo a když spíte s otevřeným oknem tak ve tři ráno to bude pořádný rambajz.

Jenže naše diskuze je, v kolik vychází slunce, ne v kolik je světlo

12.11.2018 15:51
Laral

XXX.XXX.157.155

lenacia napsal(a):
Heleďte... Tyhle čachry se správnou hodinou vám prostě okamžitě smetu ze stolu. Protože stejnak se celej rok opožďuje! Protože prostě 24 hodinnový slot jaksi nefunguje... Takže vždy třetí rok je celej den už echt posunutej tak, že hned v únoru následujícího roku náhle PUF!!!? A máme tu 29 únor... Celej jeden vymyšlenej den navíc, aby těm inteligentním vědátorům ten 'pravej' čas vycházel... Takže jej už jsem řekla... Kde je problém u jedné posunuté hodiny? Standardní čas stejnak taky nesedí

Ja měla za to, že přestupný rok je kvůli času oběhu Země kolem Slunce - 356 a 1/4 dne. Čtvrtky dají jendou za 4 roky den navíc.
24 hodin za tohle nemůže.

Já jsem pro zimní čas. Prostě je to tak, že v zimě je tma, a jestli je tma ve 4 nebo v 5 pro mě stejne není rozdíl. Ale v létě se mi za světla špatně usíná.

12.11.2018 16:29
lenacia

XXX.XXX.183.121

Laral napsal(a):
Ja měla za to, že přestupný rok je kvůli času oběhu Země kolem Slunce - 356 a 1/4 dne. Čtvrtky dají jendou za 4 roky den navíc.
24 hodin za tohle nemůže.

Já jsem pro zimní čas. Prostě je to tak, že v zimě je tma, a jestli je tma ve 4 nebo v 5 pro mě stejne není rozdíl. Ale v létě se mi za světla špatně usíná.

Tak si pořiď závěsy... Já zase spím dobře a pro mě to rozdíl je

12.11.2018 16:37
saola

XXX.XXX.250.214

lenacia, na vašich příspěvcích je hezky vidět, že to, co se učí na základní škole, je v dospělosti v zásadě některým lidem úplně k ničemu
Bez urážky.
Zkoušela jste někdy vnímat čas podle Slunce? Tedy podle Slunce odhadnout, kolik je hodin? Pokud se nestřídá čas, jde to mnohem lépe.

Problém snad ani principielně není u jedné posunuté hodiny, ale jednak u toho, že vám ji natvrdo ze dne na den posunou v březnu a vstáváte o hodinu dřív úplně zbytečně, a druhak, že je v létě nepřirozeně dlouho světlo - opět úplně zbytečně. Párkrát v týdnu chodím ráno rychle chodit (o běhu opravdu nemůže být ani řeči ), cca 4 až 5 km, chodím ve tmě, nijak mi to nevadí, jen v létě mne naopak prudí, že je v pět už jasné světlo a v podstatě den.

Z některých příspěvků výše mám dojem, že mnoho lidí už považuje kvůli dlouho provozovanému letnímu času zimní čas za nepřirozený. A to je hodně smutné

12.11.2018 17:32
kapička

XXX.XXX.64.44

S tím slunečním polednem v 12 hodin SEČ souvisí další věc.
Co jde v letním čase před horkem stihnout do 9-10 hodin, by pak bylo možné do 8-9 hodin, tzn. na vyjížďku vyjíždět v 7 ráno, u koní být ještě dřív, tak v 6. A to už je fakt naprd vstávat v 5, pokud by člověk nemusel řešit práci, školu atd. co je od-do a fakt se mohl přizpůsobit světlu, tak OK, ale jinak....
Mám kamarádku, které volat po osmé večer je dost nejisté, jestli už nespí. Já bohužel tou dobou začínám chystat večeři po příchodu z práce.

12.11.2018 17:52
lenacia

XXX.XXX.211.203

saola napsal(a):
lenacia, na vašich příspěvcích je hezky vidět, že to, co se učí na základní škole, je v dospělosti v zásadě některým lidem úplně k ničemu
Bez urážky.
Zkoušela jste někdy vnímat čas podle Slunce? Tedy podle Slunce odhadnout, kolik je hodin? Pokud se nestřídá čas, jde to mnohem lépe.

Problém snad ani principielně není u jedné posunuté hodiny, ale jednak u toho, že vám ji natvrdo ze dne na den posunou v březnu a vstáváte o hodinu dřív úplně zbytečně, a druhak, že je v létě nepřirozeně dlouho světlo - opět úplně zbytečně. Párkrát v týdnu chodím ráno rychle chodit (o běhu opravdu nemůže být ani řeči ), cca 4 až 5 km, chodím ve tmě, nijak mi to nevadí, jen v létě mne naopak prudí, že je v pět už jasné světlo a v podstatě den.

Z některých příspěvků výše mám dojem, že mnoho lidí už považuje kvůli dlouho provozovanému letnímu času zimní čas za nepřirozený. A to je hodně smutné

no většina věcí co seučí člověk na základce je ve výsledku úplně k ničemu a dál už to nevyužijí.... Rozbor věty s latinskými názvy jsem naposledy msuela dělat ve škole a dál už sem po tom ani nehlesla.
Stejtě tak je mi ze základky k ničemu informace, že Pluto je devátá planeta, páč přišlo pár hlav a Pluto už mezi planety nepatří.
Takže jestli hodláte narážet na něco... tak smůla. Čas sem podle slunce nikdy vnímat nezkoušela, když nespěchám do práce ani nikam, čas vpodstatě nevnímám a řídím se světlo tma...
Heleďte, že vás v létě už teď prudí, že je v pět jasné světlo, uvědomte si, že teď už bude jasné světlo ve 4 ráno.

Já vím, že ten čas je 'správný'... ale prostě mi za ty dlooouhé roky víc vyhovuje ten letní v mnoha ohledech.
Mimochodem i tím, že když by teď byl letní čas, tak v 5 večer by bylo ještě světlo, a tak bych se vyhnula času přesunu divoké zvěře, která se po soumraku (tedy v 17 večer zimního času) pohybuje po zdejších polích a loukách... zkouším dohledat studii z našeho kraje, která dokládá souvislost se změnou času na zimní a častějšími střety aut s divokou zvěří.

12.11.2018 18:37
Arbora

XXX.XXX.236.84

polárka.15 napsal(a):
Od toho jsou ty časová pásma :) Kdy je ve Španělsku 12:00 tak u nás je už 13:00 hodin, což je naprosto logické. Je pravda, že s těmi severskými státy za polárním kruhem opravdu nevím, tam žijí úplně jiným "světem".

V Portugalsku. O hodinu viac v Európe majú iba na ostrovoch a Portugalci.

Ináč neviem, či niekedy vnímate dĺžku svetla aj po novom roku, kedy sa začína predlžovať pomaličky deň. Aj bez posunu času býva svetlo pomerne dlho. Nemyslím si, že dĺžka dňa bude v lete robiť nejaké zásadné problémy, možno skôr to skoré svitanie. Keby sme sa ale riadili emóciami, tak rovnaký počet ľudí bude mať približne problém so skorým ranným svetlom a rovnaký počet bude mať problém s tým, že je ráno dlho tma.

12.11.2018 19:49
Terven

XXX.XXX.110.147

Arbora napsal(a):

Ináč neviem, či niekedy vnímate dĺžku svetla aj po novom roku, kedy sa začína predlžovať pomaličky deň. Aj bez posunu času býva svetlo pomerne dlho. Nemyslím si, že dĺžka dňa bude v lete robiť nejaké zásadné problémy, možno skôr to skoré svitanie. Keby sme sa ale riadili emóciami, tak rovnaký počet ľudí bude mať približne problém so skorým ranným svetlom a rovnaký počet bude mať problém s tým, že je ráno dlho tma.

Ano, přesně...po Novém roce, únor, březen, si pokaždé libuju, jak už je večer krásně vidět a když pak nastane změna času, vždycky si říkám, že tolik jsem snad ani nechtěla
Až do mých jedenácti let věku byl jediný čas a to středoevropský, tj. zimní. Nevybavuju si, že by to bylo nějaké "období tmy" , zato si vybavuju, jak rozmrzelí byli ze zavedení letního času moji rodiče- naprosto nechápali smysl (krom úspory elektrické energie, což byl tenkrát oficiální důvod).
Nepodepsala jsem žádnou petici, nemám úplně vyhraněný názor, myslím, že přežiju jakoukoliv variantu. Samozřejmě mám ráda denní světlo a provozuju též různé venkovní aktivity. Ale mám pocit, že striktní zastánci letního času jsou jednak vesměs mladší ročníky, které celoroční středoevropský čas nikdy nezažili a druhak mají zjednodušený úhel pohledu a nevidí věci v širších souvislostech. Biorytmy nejsou jen o denním světle, je to poněkud složitější a jakési zimní "zpomalení a zklidnění " způsobené zkrácením dne je přirozené. Do dnešní hektické doby orientované na výkon to pochopitelně příliš nepasuje, nicméně s následky se potýkáme všichni tak jako tak.
Výše zmíněná petice, krom toho, že je stylisticky kostrbatá a je tam pár chybek v interpunkci, je založená spíše na dojmologii autora. Tvrzení, že v současnosti je společnost produktivní zpravidla od 8 – 9 hod ráno, je též poněkud tendenční, zdaleka ne všichni pracují v kancelářích, nezanedbatelná část populace jsou i dělníci, zdravotníci aj. , kteří pracují od šesti. A před zahájením pracovní doby musejí obstarat děti či zvířata...těm se hodí i ranní světlo. A že brzké svítání snižuje kvalitu spánku? Zdaleka ne všem, jsou lidé, kterým snižuje kvalitu spánku spíše světlo ještě ve 22.00. v letních měsících.
Jak píšu, nemám vyhraněný názor, jen si myslím, že celá záležitost není tak jednoduchá, jak ji vidí skalní zastánci celoročního letního času.

12.11.2018 20:01
Laral

XXX.XXX.157.155

lenacia napsal(a):
Tak si pořiď závěsy... Já zase spím dobře a pro mě to rozdíl je

Se známe?

Ano, na léto mám drahé závěsy aby okno pomalu ucpaly. V zimě zase ven chodím s baterkou v ruce, žiju já i pes.

Světlo ve 3 nebo ve 4 pro mě osobně není rozdíl, v létě vstavam za světla tak i tak, v zimě se zase ke svým zájmům dostanu po 6.
A za slunečního světla prostě já problém usnout mám dělat, a nejsem rozmazleny děcko politika. A pamatuju si jen střídání.

12.11.2018 21:21

Pro mě Slunce vychází, když začnou zpívat ptáci, ne takoví ti osamocení kosáci, ale je to jako když zapnete rádio, na lusknutí prstu, teď...sloužím noční a těch svítání jsem už viděla hodně, mám čas to sledovat....půl čtvrtá, čtvrtá.
Myslím, že letní a zimní čas nevyřešíme, ono to bude spíš závislé na těch biorytnech jednotlivce, někdo chodí ležet se slepicema a někdo v jednu ráno přepíná telku a hledá vhodný program- potřeba spánku, já mám malou potřebu, okolo 5 hodin, ne že bych se neuměla poválet, ale tak nějak na to nemám čas. Jasně jednou za čas si to musím naspat nebo si prostě pochupkám i přes den, když je hnusně a psa by nevyhnal. Někdo musí mít na spaní bubáčka někdo usne kdykoliv jako já, když nemůžu usnou, tak mi manžel řekně: tak to jsi houby unavená, měla by jsi něco dělat-samozřejmě si dělá srandu... )
Dneska jsem se ptala na čas majitelů stáje- jsou pro zimní, že budou dřív doma...to je hledisko: dřív tma, dřív koně domu, ende šlus. Mě to až tak netrápí, chodit za koněm po práci, mám směny, tak chodím ve volné dny, jedu tam na půl až osmou, dojedu domu ve dvanáct, něco pojím párkrát se doma otočím a za pár hodin je v zimě tma, manžel končí ve čtyři a za půl hodiny je tma, další společné aktivity venku jsou po tmě, některé ani dělat nejdou.Ta hodina by se nám tam hodila, každý to má prostě jinak, podle svého zažitého denního režimu.

12.11.2018 22:20
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Debatu jsem nečetla, já osobně jsem, pokud bych se musela rozhodnout, pro letní čas. Zaměstnavatel mi prac. dobu nezmění, čili pokud můžu mít po práci o hodinu více světla a stihnu tak jet na vyjížďku a ne jen vykydat, tak to vítám.

Jinak k biorytmu asi tolik, že třeba mně nevyhovuje 24 hodinový formát, čili pro mne přirozený není. Navíc jsem sova, kterou třeba skřivaní denní nastavení totálně ruinuje. Myslím, že nejsem sama. K tomu jsou tu lidi ze směnných provozů, kde o biorytmu nemůže být ani řeč, takže argument "přirozenosti" pro spoustu lidí prostě neplatí.

Nepřijde mi, že by změna času třeba koním nějak výrazně škodila - mimo toho, že se určitou část zimního období nedostanou s jezdcem ven, pokud nemá stáj osvětlené plochy. Leckde se prostě zavírá a krmí dřív.

Pokud to nabourává biorytmus vašich koní či jiných zvířat, tak napište jak. Docela by mě to zajímalo.

12.11.2018 22:29
Terven

XXX.XXX.110.147

K tomu jsou tu lidi ze směnných provozů, kde o biorytmu nemůže být ani řeč, takže argument "přirozenosti" pro spoustu lidí prostě neplatí.
Jak tak čtu některé ty argumenty, mám pocit, že každý si pod pojmem biorytmus představuje to, co se mu hodí
To, že někdo pracuje na směny neznamená, že má biorytmy vypnuté. Biorytmus není zdaleka jen o tom, že se ráno vstává a večer jde spát, biorytmus je mj. i to, že v zimním období krátkých dnů má člověk větší potřebu spánku a odpočinku.

13.11.2018 00:06
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Terven napsal(a):
K tomu jsou tu lidi ze směnných provozů, kde o biorytmu nemůže být ani řeč, takže argument "přirozenosti" pro spoustu lidí prostě neplatí.
Jak tak čtu některé ty argumenty, mám pocit, že každý si pod pojmem biorytmus představuje to, co se mu hodí
To, že někdo pracuje na směny neznamená, že má biorytmy vypnuté. Biorytmus není zdaleka jen o tom, že se ráno vstává a večer jde spát, biorytmus je mj. i to, že v zimním období krátkých dnů má člověk větší potřebu spánku a odpočinku.

Narušují je ale i zářivky, LED displaye, obecně bílé světlo, kt. se v provozech i doma používá.

13.11.2018 07:01
Terven

XXX.XXX.110.147

Dotaz napsal(a):
Narušují je ale i zářivky, LED displaye, obecně bílé světlo, kt. se v provozech i doma používá.

Ano, těch věcí je hodně, ale to neznamená, že biorytmy jsou něco, co je možné odmávnout jako překonané. Ony tu jsou a budou bez ohledu na to, jak moc jim dáváme na frak.
To zimní zpomalení a zklidnění je hlavně o tom, že v této době jsou lidi večer dřív doma, neprovozujou náročné venkovní aktivity do pozdních hodin plus další aktivity po příchodu domů, celkově mají dřív hotovo, dřív končí den...samozřejmě, jak kdo, no. Ale bylo to takhle odjakživa.

13.11.2018 07:49
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Arbora napsal(a):

Ano, vnímám, proto je pro mně i obecně daleko příznivější zimní čas, za kterým si stojím.

Ano, pardon - Portugalsko, Anglie

13.11.2018 08:14
kapička

XXX.XXX.5.211

To řekněte zaměstnavateli, že máme v zimě končit dřív, aby jsme mohli dřív být doma... Přijdu domů, jdu běhat, večeře. Rozdíl léto/zima 15 minut.
U koní se jede taky do 19h jako v létě, někdy ti pracující přijít musí.
Co znám maratonce, tak ti místo běhu venku se zavřou do tělocvičny na rotoped. A zase žádný, že by skončili s aktivitami dřív...

Je fakt, že mám kolem sebe dost aktivních lidí, a ti si tu aktivitu najdou, i když je tma, akorát zalezou dovnitř. A lenoši v mém okolí lenoší nezávisle na ročním období.

Na vesnici to asi funguje jinak, ale víc lidí žije myslím ve městě. A pokud vezmu naši vesnici, co je fakt vesnice, tak když jedu na půl 7 ráno ke koním, tak jediný pohyb je u hospodářů s kravama a v kravíně, jinak venku ani noha, silnice prázdná. A o vikendu je mrtvo ještě o hodinu později. Zato po obědě všechno ožije, z leva je slyšet traktor, z prava cirkularka, z protějšího kopce sekačka.

13.11.2018 08:32
akscha

XXX.XXX.101.243

Jenze nelze se uplne prizpusobit volnocasovym aktivitam, to by se pak rovnou mohl cas posunout tak, ze by se rozednivalo ve 12 (pak by bylo svetlo az do pulnoci a na spani se vzdycky daji poridit i zaluzie :).

Cast lidi se potrebuje soustredit a byt optimalne probuzena i v praci a nebo hlavne v praci. Tyka se to treba ridicu, skolnich deti, ale i spousty kancelarskych profesi. A protoze se nelze zavdecit kazdemu, prijde mi zimni cas (poledne ve 12 v 24 hodinovem dnu) jedine spravne a fer reseni. Ono nikomu se tim svetlo neubira, jen jde o posun jedne hodiny.

Me osobne je to celkem jedno a stridani celkem vyhovuje, ale zavedeni letniho casu naporad "jen tak", mi prijde zvlastni.

13.11.2018 08:40
kapička

XXX.XXX.5.211

Mi o soustředění v práci něco povídejte, když dojdu do práce nevyspalá, tak v 10 dopoledne zaručeně bojuju s usínáním. A každý, kdo ke mě na pracoviště přijde, jako první pronese, tady se ale musí krásně spát. Tma, teplo, bílý šum. A proto jsem pro letní čas, protože se potřebuju ráno vyspat aspoň do 5, abych mohla v práci rozumně fungovat. A bez otevřených oken to ve městě bohužel nejde, takže chci aspoň ráno dýl tmu.

13.11.2018 08:45
polárka.15

XXX.XXX.45.253

kapička napsal(a):
Mi o soustředění v práci něco povídejte, když dojdu do práce nevyspalá, tak v 10 dopoledne zaručeně bojuju s usínáním. A každý, kdo ke mě na pracoviště přijde, jako první pronese, tady se ale musí krásně spát. Tma, teplo, bílý šum. A proto jsem pro letní čas, protože se potřebuju ráno vyspat aspoň do 5, abych mohla v práci rozumně fungovat. A bez otevřených oken to ve městě bohužel nejde, takže chci aspoň ráno dýl tmu.

Spíš by to chtělo pořešit spánkovou hygienu celkově, to není až tak o ranním světlu.

13.11.2018 08:52
kapička

XXX.XXX.5.211

polárka.15 napsal(a):
Spíš by to chtělo pořešit spánkovou hygienu celkově, to není až tak o ranním světlu.

Jakože, když mě v létě budí slunce a v zimě spím jak mimino 8 hodin až do šesti, tak to není o světle, i když v létě i v zimě vypadá můj den naprosto stejně. Jo aha, tak to pak jo...

13.11.2018 09:12
akscha

XXX.XXX.101.243

Jasne, ze je to o svetle. Alespon myslim, protoze ja spim skvele i pod zarivkou :) Ale do spankove hygieny patri prave i takove veci jako priprava mista na spani tak, aby te rano to svetlo nebudilo, pokud nechces.

13.11.2018 09:17
polárka.15

XXX.XXX.45.253

kapička napsal(a):
Jakože, když mě v létě budí slunce a v zimě spím jak mimino 8 hodin až do šesti, tak to není o světle, i když v létě i v zimě vypadá můj den naprosto stejně. Jo aha, tak to pak jo...

Pokud to budete brát takto nesmyslně, tak to nesmyslné bude. Ono to opravdu není jen o tom lehnout a spát.

14.11.2018 00:48
Dotaz

XXX.XXX.110.146

A myslíte tedy jako o vitamínu D a jeho návaznosti na sluneční svit? ;)

14.11.2018 12:49
saola

XXX.XXX.250.214

Jen poznámka o ptácích a jejich hlasovém projevu:
Dnes, tedy 14.11., byli slyšet v 3:31, tma vůkol. Evidentně jim to v "kecání" nevadí.

Ad vitamín D - v současnosti se do popředí dostávají názory lékařů, kteří preferují vitamín D u lidí středního a staršího věku dodávat standardně uměle, protože současný životní styl nedokáže zabezpečit díky omezenému pobytu na sluníčku během dne jeho dostatečný přirozený příjem. Ať už je konkrétní čas zimní nebo letní.
Jo, taky ho beru.

Neregistrovaný uživatel

14.11.2018 16:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

saola napsal(a):
Jen poznámka o ptácích a jejich hlasovém projevu:
Dnes, tedy 14.11., byli slyšet v 3:31, tma vůkol. Evidentně jim to v "kecání" nevadí.

Ad vitamín D - v současnosti se do popředí dostávají názory lékařů, kteří preferují vitamín D u lidí středního a staršího věku dodávat standardně uměle, protože současný životní styl nedokáže zabezpečit díky omezenému pobytu na sluníčku během dne jeho dostatečný přirozený příjem. Ať už je konkrétní čas zimní nebo letní.
Jo, taky ho beru.

A to já mám krmítko přímo pod oknem.Večer tam ptákům každý den dávám "příděl" a ráno to je rachot pod okny. U nás tak kolem čtvrté dnes začali vyzpěvovat.Pak už řvou jak "krávy". Co se týká vitamínu D,tak pozor dá se předávkovat.Ale to asi Saolko víte.🙂

15.11.2018 07:21

No základna našich ptáků zpěváčků sde dost zůžila, jsou pryč....takové to celonoční prozpěvování kosa nebo čimčarání vrabčáků u kauflandu nebo na krmítku neberu zřetel, opravdu nejvýraznější je to v předlétí...dneska mám noční, mám práci u lesa, tak uvidíme, co se ozve a v kolik, teď v 7h. jsem přišla zvenku se psem a zatím nic.

16.11.2018 05:04

Tak zatím nic.....

16.11.2018 05:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tak zatím nic.....

Mrzne, alespoň u nás, komu by se chtělo zpívat?

16.11.2018 11:19
Oťásek

XXX.XXX.219.4

....mému chlapovi !!! Dnes ráno okolo 5.30... já kydám, on vyváží kolečko a přišlo mi, že divně mručí/kňučí... ptám se:" Co ti je?" On:" co by?... si zpívám..." a lehce uražený, že jsem to nepoznala, odjel do tmy... Já mám naprostý hudební hluch, tak jsem asi nepoznala, že napodobuje interpreta v rádiu...

16.11.2018 11:25
Oťásek

XXX.XXX.219.4

Jo a k tématu, za mě prosím, prosím LETNÍ ČAS

Přidejte reakci

Přidat smajlík