Ahoj, mam na vas takovy dotaz. S kamaradkou jsme ted nakously tema, zda kdyz vypukla pred 10 lety krize a nasledne roky - zda se toto nejak projevilo na trhu s konmi? Bylo jich v inzercich mraky? Nebo se vubec neprodavaly, protoze nebyli kupci? A jeste nejaka specifika ohledne jezdectvi mela tato doba?V teto dobe jsem byla jeste mlade a inzerci nesledovala, takze nemohu soudit. K temto uvaham me dovedla nynejsi ,,krize se senem"
Dekuji za Vase zkusenosti;)
pompadour
napsal(a):
Ahoj, mam na vas takovy dotaz. S kamaradkou jsme ted nakously tema, zda kdyz vypukla pred 10 lety krize a nasledne roky - zda se toto nejak projevilo na trhu s konmi? Bylo jich v inzercich mraky? Nebo se vubec neprodavaly, protoze nebyli kupci? A jeste nejaka specifika ohledne jezdectvi mela tato doba?V teto dobe jsem byla jeste mlade a inzerci nesledovala, takze nemohu soudit. K temto uvaham me dovedla nynejsi ,,krize se senem"
Ta 'velká' ekoomická krize před 10 lety... no... Co sem tak nějak zaznamenala, byly samé děsivé zprávy jak to bude a bla bla bla, ale přišlo mi, že samotné ČR v rámci běžných občanů se to nikoho až tak extrémně nedotklo. Naopak mi přišlo, že toho některé firmy spíše zneužily pro svůj prospěch.
Samozřejmě že jakákoliv nečekaná událost vede k prodeji koní.
Bylo by asi trochu náročné zkoumat jak přesně krize ovlivnila trh s koňmi. Myslím si, že kolem toho roku 2008 se lidé teprve s prodejem zvířat přes bazoš a podobné portály spíše seznamovali, takže tam může být nárůst v těch letech způsoben i tím, že se to rozhodlo zkoušet čím dál víc lidí.
pompadour
napsal(a):
Nejdřív tu koně skoro nebyli,to jsem tedy v době před 30ti a více lety.U pár hospodářů doma,nějací poníci u světských,pak po statkových či sportovních oddílech,něco pro lesy a pár státních zřízení.Kde skupiny nadšenců silou mocí drželi to buržoazní a kapitalistické ,neužitečné zvíře
Mít jen tak koně doma ,to v podstatě neexistovalo a pokud jste se k nějakých chtěla dostat a něco se naučit,byl to boj
Po revoluci najednou přišla ta možnost,mít koně doma.Rozpadlo se spousta sportovních a statkových oddílů ,protože už stát nechtěl koně dotovat a nadšenci to ze svého neuplatili.
Tudíž tak nějak zmizela možnost ,kde jste se za rozumné finanční příspěvky mohli skutečně naučit něco o potřebách koní ,a taky opravdu jezdit.Pod vedením oddílových cvičitelů a trenérů a původních jezdců a praktiků.
Taky se k nám začali vozit koně ze zahraničí.Každý nadšen ,že může mít hannovera,holštýna,holanďana,fríse ,američana atd.atd. Že sem cizí chovatelé pouští de fakto nepotřebné nešťastníky nikdo nepoznal
Tak se začalo vesele ,či spíš smutně, křížit
.Když někdo neměl přímo na fríský,americký,či německý skoro odpad,nastřádal si aspoň na skok.Od údajně chovného fríse,američana atd.. Pro svou kobylu.ČT nebo plnokrevnou,nebo těžkou,případně huculoidní.Ono z toho někdy vylezlo to podobné požadovanému,někdy ne
Takže nám vzniká přebytek oblud různých barev,tvarů a velikostí.A to koně mají generační interval docela dlouhý,naštěstí
Tím to všechno začalo pomalu,ale jistě přerůstat v dnešní situaci.Každý ,kdo má do pr... díru si koupí koně.Protože má velký dvorek a rozhodně nebude platit někde nějakým vydřiduchům 3tisíce za krmení a ustájení .A protože kůň je mnohdy levnější,než pes a víc repre
Že už ten dotyčný nemá žádnou zkušenost?Žádnou pokoru k těmto náročným zvířatům? Že neumí jezdit a už vůbec nic nezvládne koně naučit ?Nějak neměl ,kde tyhle znalosti získat
Krizí bych tuhle dobu nenazvala,spíš je to vývoj ,jiná doba,mění se všechno ,tudíž i přístup ke zvířatům
Na jednu stranu zachraňuje společnost všechny nešťastníky,podle mě až nesmyslně. A na druhou jsou tu zvířata opravdu týraná,ovšem ve jménu přirozenosti ,volnosti ,dnešních to módních trendů
pompadour
napsal(a):
Zajímalo by mě, zdali existuje nějaká statistika...osobně tipuju, že vlastníků koní se krize nedotkla až tak, že spíš byla cítit jinde a jinak, ale odhadovat si netroufám.
Na EQCH o tom šla tenkrát diskuze, jestli chcete, počtěte si, jak krizi vnímali koňáci.
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1293953
Uživatel s deaktivovaným účtem

koně
napsal(a):
Nejdřív tu koně skoro nebyli,to jsem tedy v době před 30ti a více lety.U pár hospodářů doma,nějací poníci u světských,pak po statkových či sportovních oddílech,něco pro lesy a pár státních zřízení.Kde skupiny nadšenců silou mocí drželi to buržoazní a kapitalistické ,neužitečné zvíře
Mít jen tak koně doma ,to v podstatě neexistovalo a pokud jste se k nějakých chtěla dostat a něco se naučit,byl to boj
Po revoluci najednou přišla ta možnost,mít koně doma.Rozpadlo se spousta sportovních a statkových oddílů ,protože už stát nechtěl koně dotovat a nadšenci to ze svého neuplatili.
Tudíž tak nějak zmizela možnost ,kde jste se za rozumné finanční příspěvky mohli skutečně naučit něco o potřebách koní ,a taky opravdu jezdit.Pod vedením oddílových cvičitelů a trenérů a původních jezdců a praktiků.
Taky se k nám začali vozit koně ze zahraničí.Každý nadšen ,že může mít hannovera,holštýna,holanďana,fríse ,američana atd.atd. Že sem cizí chovatelé pouští de fakto nepotřebné nešťastníky nikdo nepoznal
Tak se začalo vesele ,či spíš smutně, křížit
.Když někdo neměl přímo na fríský,americký,či německý skoro odpad,nastřádal si aspoň na skok.Od údajně chovného fríse,američana atd.. Pro svou kobylu.ČT nebo plnokrevnou,nebo těžkou,případně huculoidní.Ono z toho někdy vylezlo to podobné požadovanému,někdy ne
Takže nám vzniká přebytek oblud různých barev,tvarů a velikostí.A to koně mají generační interval docela dlouhý,naštěstí
Tím to všechno začalo pomalu,ale jistě přerůstat v dnešní situaci.Každý ,kdo má do pr... díru si koupí koně.Protože má velký dvorek a rozhodně nebude platit někde nějakým vydřiduchům 3tisíce za krmení a ustájení .A protože kůň je mnohdy levnější,než pes a víc repre
Že už ten dotyčný nemá žádnou zkušenost?Žádnou pokoru k těmto náročným zvířatům? Že neumí jezdit a už vůbec nic nezvládne koně naučit ?Nějak neměl ,kde tyhle znalosti získat
Krizí bych tuhle dobu nenazvala,spíš je to vývoj ,jiná doba,mění se všechno ,tudíž i přístup ke zvířatům
Na jednu stranu zachraňuje společnost všechny nešťastníky,podle mě až nesmyslně. A na druhou jsou tu zvířata opravdu týraná,ovšem ve jménu přirozenosti ,volnosti ,dnešních to módních trendů
V Rakousku musíte mít na psa tzv. bojového plemene průkaz. U nás ho zatím potřebujete jen na auto a na střelnou zbraň, ale tak nějak si začínám myslet, že by byl potřeba i na koně. Nejsem sice příznivcem přehnané administrativy a papírování, ale chtělo by to trochu organizace. Zvlášť, když teď všichni ti, co zjistili, že uživí jen 50% toho, co mají doma, prodávají koně takovým způsobem, že by ho nacpali prvnímu zájemci bez ohledu na to, zda má ten člověk vůbec šanci se o něj zodpovědně postarat a hlavně ho vůbec přes tu zimu nakrmit nebo ne.
Já v minimalistickém měřítku chovám kočky, pro radost (jinak to nejde, je to ztrátové, i když ne tolik jako koně), a je pro mě samozřejmostí, že každý zájemce přijde k nám domů, minimálně hodinu si povídáme zatímco se mazlí s koťaty, já si prověřím, že ví, co chce a co to zvíře potřebuje - a hlavně, že kočka za rok neskončí v útulku (což by ani neměla, protože mám ve smlouvě předkupní právo). Je mi naprosto cizí představa vecpat někomu za každou cenu i tu kočku, která je mnohonásobně méně náročná, jak finančně, tak výchovně, než kůň. Rozhodně svého budoucího majitele nemá šanci zabít - kůň tu šanci reálně má.
Proto mě šokuje, že soukromým prodávajícím koní je naprosto jedno, zda si koně vyzkoušíte - vyzkouší si tím i přece vás! Vím to, koně jsem teď vybírala. Jsou pak ochotni nést odpovědnost za zničeného koně a polámaného jezdce? Evidentně ano. Dřív (před 20 lety, co si pamatuju, kdy jsem na koně koukala jen zpoza kolečka s hnojem) když přijel na koně kupující, tak mu vedoucí oddílu jasně řekl: Toho si neberte, nezvládnete ho. Nebo i úsměvněji - Toho koně je pro vás škoda. Je to pro mě základní lidská odpovědnost: když něco dělám, snažím se to dělat dobře. Díky tomu jsem taky jako dítě získala dojem, že koupit si koně může jen člověk, co už je svým způsobem "machr" - už něco umí, rozumí tomu a hlavně si sám vydělává.
V oddílech jste jako dítě léta chodili a čučeli, jak jezdí ti lepší a pomalými krůčky a velmi tvrdou prací jste se blížili ke složení ZZVJ. Po nějakých deseti letech a uplynulém dětství jste pak najednou celkem tušili, co to je kůň, co potřebuje, jak se na něm jezdí a jak se to dělá, když od něj něco chcete. Nebyl to špatný princip - já ho tedy vlastní volbou plně nevyužila a pořádně jezdit jsem začala až jako dospělá, ale ti, kteří si tím prošli plně, jsou dneska jedněmi z těch mála, co "umí."
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
A proč to je dnes vše jinak? Abstrakce je naprosto všude.Dnes i programovat může s prominutím "ťululum" díky abstrakci.Jezdit autem může "ťululum" díky abstrakci.Celá problematika je dnes schována za abstrakcí.Dnes blbl strčí ruku do mlýnku na maso a může za to výrobce.Kdysi by byl prostě za vola.Vidím to třeba na naší Š 1203.Holky s tím byste zkrátka nedojeli nikam s takovým autem.Bez urážky samozřejmě a není to tím že je to prostě starý auto.Je to tím,že neobsahuje tu abstrakci.Prostě víc "syrový" stroj.U koní je to stejné.Veterinář je pro mě taky abstrakce kterou používám.To samé kovář a i ustajovatelka.Vše je to postavené na abstrakci,která "uživatele" oddělí od "technických" záležitostí.☺️
Je to sice velmi mimo tema, ale musim reagovat: vsechno je tak slozite, ze se musela vytvorit jednoducha uzivatelska rozhrani. Malokdo cte navody ka kazde veci, kterou ma. A v nekterych pripadech je z nezodpovednosti kupujiciho zodpovednost vyrobce (viz priklad s mlynkem).
Kazdopadne ta 1203 je uplne jiny priklad a pekne sexisticky :) To auto nema zadne uzivatelske uzpusobeni, protoze je tak jednoduche, ze ho nepotrebuje (navic driv nic takoveho nebylo). Mame doma nekolik veteranu a i ja nekolikrat ridila 80 let starou valecnou motorku. Nic na tom neni. Ano, pro beznou zenu to vhodne neni, protoze to vyzaduje pomerne velkou silu. Ale i bez "abstrakce" je to primitivni a ta 1203 na tom bude stejne.

Bohužel se na tu "abstrakci" spoléhá příliš mnoho lidí. Mně na férovku jedna známá, matka několika dětí, řekla, že to, jestli umí nebo neumí správně první pomoc, neřeší, protože má v mobilu aplikaci Záchranka. Zajímalo by mě, co bude tato idiotka dělat
v těch deseti minutách, než dojede pomoc, a jejímu dítěti mezitím odumře mozek (zatímco mamince již evidentně odumřel dávno). Teď jsem možná narazila na to, že na děti by taky asi měly být nějaké zkoušky, než si je lidé pořídí --- na druhou stranu tady aspoň máme přirozený výběr v praxi.
Kovář a veterinář, neřkuli ošetřovatelka, by ale abstrakcí být neměli. Tady se snad někomu stalo, že ve tři ráno zavolal veterináře ke kolice a ve 3:10 měl koně na kapačce? Asi těžko. Museli jste to třeba hodinu, dvě vydržet sami, než jste se dovolali pomoci. Myslím, že i tady je povinností se vzdělat alespoň v té první pomoci a vůbec rozpoznání, co zvířeti je. Neříkám do toho mluvit odborníkům, ale sami být natolik erudovaní, že jsme schopní vůbec přijít na to, že je máme konzultovat.

pompadour
napsal(a):
Výrazně ne. Koně se kupovali a prodávali, žádná panika a prodeje za hubičku, jen lidé byli opatrnější, peníze vydávali s větším rozmyslem, pokles cen koní byl postupný, znatelný rozdíl mezi rokem 2007 a 2012.
Pokud by nastala situace, kdy by byl dlouhodobý nedostatek sena v řádech let a jeho cena se násobně zvýšila, mělo by to patrně větší dopad než ekonomická krize v roce 2008. A pokud by se k tomu přidružily problémy širšího ekonomického charakteru, tak bude zase jinak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.121
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A proč to je dnes vše jinak? Abstrakce je naprosto všude.Dnes i programovat může s prominutím "ťululum" díky abstrakci.Jezdit autem může "ťululum" díky abstrakci.Celá problematika je dnes schována za abstrakcí.Dnes blbl strčí ruku do mlýnku na maso a může za to výrobce.Kdysi by byl prostě za vola.Vidím to třeba na naší Š 1203.Holky s tím byste zkrátka nedojeli nikam s takovým autem.Bez urážky samozřejmě a není to tím že je to prostě starý auto.Je to tím,že neobsahuje tu abstrakci.Prostě víc "syrový" stroj.U koní je to stejné.Veterinář je pro mě taky abstrakce kterou používám.To samé kovář a i ustajovatelka.Vše je to postavené na abstrakci,která "uživatele" oddělí od "technických" záležitostí.☺️
Meifi tak zrovna já bych s tím odjela klidně. Nicméně se přiznám že nesnáším auta s automatem a sice s tím jsem schopná jet ale je mi to nepříjemný :-) a ač nemám řidičák zmáknu i traktor v plném zápřahu na polích či loukách (dělání ohrad i sena) :-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
akscha
napsal(a):
Je to sice velmi mimo tema, ale musim reagovat: vsechno je tak slozite, ze se musela vytvorit jednoducha uzivatelska rozhrani. Malokdo cte navody ka kazde veci, kterou ma. A v nekterych pripadech je z nezodpovednosti kupujiciho zodpovednost vyrobce (viz priklad s mlynkem).
Kazdopadne ta 1203 je uplne jiny priklad a pekne sexisticky :) To auto nema zadne uzivatelske uzpusobeni, protoze je tak jednoduche, ze ho nepotrebuje (navic driv nic takoveho nebylo). Mame doma nekolik veteranu a i ja nekolikrat ridila 80 let starou valecnou motorku. Nic na tom neni. Ano, pro beznou zenu to vhodne neni, protoze to vyzaduje pomerne velkou silu. Ale i bez "abstrakce" je to primitivni a ta 1203 na tom bude stejne.
To je panečku žena s velkým Ž.☺️ Samozřejmě že tehdy v dobách "dvanáctsettrosky" nic jiného nebylo,jenže taky takové auto odkrývalo před obyčejným řidičem více "tajů" techniky.Např. synchronizace převodových stupňů.Dnes která slečna řidíčka ví,co to je? Většina by bez meziplynu ani nezařadila.A opravy které tehdy musel v podstatě běžný šofér mít v malíku? Byli potom ti lidé více technicky zdatní a to proto,že abstrakce nebyla možná tak dalece.V IT je to stejný případ a dokonce díky abstrakci byli přímo vyvinuty linux distra pro BFU.Jen proto,aby normální lidi mohli požívat něco,čemu vůbec nerozumí.☺️
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Bohužel se na tu "abstrakci" spoléhá příliš mnoho lidí. Mně na férovku jedna známá, matka několika dětí, řekla, že to, jestli umí nebo neumí správně první pomoc, neřeší, protože má v mobilu aplikaci Záchranka. Zajímalo by mě, co bude tato idiotka dělat
v těch deseti minutách, než dojede pomoc, a jejímu dítěti mezitím odumře mozek (zatímco mamince již evidentně odumřel dávno). Teď jsem možná narazila na to, že na děti by taky asi měly být nějaké zkoušky, než si je lidé pořídí --- na druhou stranu tady aspoň máme přirozený výběr v praxi.
Kovář a veterinář, neřkuli ošetřovatelka, by ale abstrakcí být neměli. Tady se snad někomu stalo, že ve tři ráno zavolal veterináře ke kolice a ve 3:10 měl koně na kapačce? Asi těžko. Museli jste to třeba hodinu, dvě vydržet sami, než jste se dovolali pomoci. Myslím, že i tady je povinností se vzdělat alespoň v té první pomoci a vůbec rozpoznání, co zvířeti je. Neříkám do toho mluvit odborníkům, ale sami být natolik erudovaní, že jsme schopní vůbec přijít na to, že je máme konzultovat.
Naprosto přesně tohle jsem myslel tou abstrakcí jak píšete o té první pomoci a aplikaci záchranka.Já taky moc dobře vím,že nejlepší je umět se o koně postarat sám a alespoň do příjezdu veta vědět co a jak.Jenže prostě výrobci všeho zkrátka nutí lidi do abstrakce.Zmáčkněte čudlík a o víc se nestarejte.V případě poruchy volejte autorizovaný servis.A opovaž se v tom hrabat "debile". Víte přeci co mají nové MacBooky v sobě za chip,ne?
napsal(a):
Zadavatelku zřejmě vývoj diskuze nepotěší, protože se ptala na celosvětovou ekonomickou krizi 2008 a její dopad na prodej koní ...a odpověděla jí de fakto pouze Dess
...ale když už, odchýlím se taky ...píšete o vzdělávání a o tom to je. Protože léta u koní sama o sobě nejsou zárukou ničeho. I dnes bude 80% koňáků (možná i víc) koně s příznaky koliky nutit k pohybu, někteří možná i v klusu a to včetně těch, co jsou absolventi oddílů a x let u koní...mnohokrát jsem zažila.
A k tomu rozpoznání, co zvířeti je...tak to je momentálně zrovna aktuální, protože třeba atypická myopatie se může na první pohled jevit jako kolika, ale pohyb je u koně natolik kontraproduktivní, že může uškodit i pouhé jeho převedení do boxu.
Takže ano, léta praxe u koní jsou příjemný bonus, ale nejsou jediné kritérium...jsou lidi, kterým bych koně nesvěřila, ač s nimi strávili většinu života a naopak, úplnému začátečníkovi, který má otevřenou mysl, empatii, pokoru a ochotu se vzdělávat - klidně
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Pro zadavatelku: Ekonomika se přehřívá,ekonomická válka mezi USA a čínou se vyhrocuje.Do toho EU a sankce proti Rusku.Rok 2019 zhruba polovina,bude startovat další celosvětová krize.Tak chvilku počkejte a uvidíte co to udělá s koňáky.🤗
Ale ano, spousta z nás starších má stejné vzpomínky jako "koně", na druhou stranu není třeba tu dobu oddílů a pevného drilu okolo koní idealizovat, dávat za vzor odpovědnosti a lakovat na růžovo jako "daisy77". Ono to často bylo prostě z nouze, jiní koně nebyli.
Milá daisy77, já si taky leccos pamatuju - a rozhodně jsem proti tomu, aby na cokoliv, co se někomu zrovna zamane ("bojový" pes - co to je?, kůň, sbírání známek apod.), musel být průkaz. Aby mi kdokoliv ze státní sféry povoloval, zda si mohu koupit koně. No kde to jsme?
Stát tu má být od toho, aby dohlížel, zda je dodržována příslušná legislativa a nedochází k týrání (v oblasti zvířat) - ale skládat zkoušky na to, zda si mohu koupit koně? Kdo v té komisi jako bude? Podobné osobnostní typy jako v některých útulcích a psích spolcích - tj. hloupé, nevzdělané nebo alespoň zvířat velmi neznalé rádobymilovnice psů, které si přisvojily právo rozhodovat o umístění kdejakého vořecha způsobem, jakým normálně probíhá výběrové řízení na ředitele jaderné elektrárny? Některé z nich sem na psí diskuzi i přispívají, je to někdy opravdu síla.
To si jako skutečně myslíte, že kdyby ty holčičky, co se ometaly okolo koní v oddílech, měly možnost si pořídit koně vlastního tak snadno jako dnes, že by to díky tomu, jak byly zodpovědné, hned neudělaly? Ne, ony neměly vlastní koně, protože to prostě nešlo. Tak raději chodily do oddílů, kde často stáli koně na štontech, bez výběhů, s alkoholikem stájníkem či trenérem - fakt to nebyla taková idylka, jak se nostalgicky vzpomíná. A nevím, kde je psáno, že ten, kdo kupuje koně, si na něj musí sedat, vždyť v extrémním případě přece ani nemusí umět jezdit, viz Meifi třeba
Stejně s těmi kočkami - proč skoro každý chovatel předpokládá, že lidé budou bez odporu podstupovat výslech a hodinové posezení, mazlení se s koťaty a rozhovory a "přezkoušení" jen proto, že si chtějí u chovatele koupit kočku? Zajímalo by mne, jak při takovém přezkoušení poznáte, že je po 14ti dnech koťátko nezačně nudit a nepošlou je dál? Takovou záruku totiž nemáte nikdy, smlouva, nesmlouva - kočka od vás se úplně klidně v útulku ocitnout může, prostě uteče, někdo ji odchytí, apod..
Pochopte, prosím, jedno: pokud zvíře prodáte, nemáte za něj (vyjma skrytých vad po určitou dobu) již žádnou zodpovědnost ani si nemůžete nárokovat jakékoliv informace o jeho dalším osudu. Pokud vám je nový majitel poskytne, je to jeho věc, ale dělá to výhradně dobrovolně.
S vděkem vzpomínám na nákup pyrury před cca třemi lety - našli jsme inzerát chovatelky, po telefonu a mailu se domluvili, poslali zálohu, dohodli den a časové rozmezí vyzvednutí. Přijeli jsme, pozdravili se, prohodili pár slov ve stoje, pyrurák připravený už zvlášť v přenosce, zaplatili jsme, přendali do vlastní cestovní klece, rozloučili jsme se a odjeli. S chovatelkou se vídáme zde na diskuzi, vztahy korektní, příjemné, ve spoustě náhledů se shodneme, ale bez jakéhokoliv úvodního výslechu s právem útrpným a ponižující smlouvou typu "když vy takhle, tak já takhle a běda vám"
Co se týče cen koní a krize, nelze šmahem říci, že vzhledem k astronomickým cenám sena a avizované krizi budou koně levnější - protože nejsme ostrov, tím myslím, že Česko není izolovaný stát za zdí, takže případní kupci mohou projevit zájem i ze zahraničí a stejně tak může do zahraničí směřovat za lepší peníze i kůň, zařazený do potravního řetězce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Meifi tak zrovna já bych s tím odjela klidně. Nicméně se přiznám že nesnáším auta s automatem a sice s tím jsem schopná jet ale je mi to nepříjemný :-) a ač nemám řidičák zmáknu i traktor v plném zápřahu na polích či loukách (dělání ohrad i sena) :-)
Neodjela,protože nejdřív musíš nají startér a na něm mi brzo upadne kontakt.😂Takže hezky natočit kabel do správné polohy "kontakt" a potom teprve možno startovat.Až bude čas,tak se na to mrknu.Jenže zase mi to letos nevyšlo.😂 Jinak zlaté auto je to.Víš kolik jsem ukecal pojistku na rok? 560 Kč.A servis? No to je k smíchu proti našim firemním "srágorám" moderním.

Saola Co se týče cen koní a krize, nelze šmahem říci, že vzhledem k astronomickým cenám sena a avizované krizi budou koně levnější - protože nejsme ostrov, tím myslím, že Česko není izolovaný stát za zdí, takže případní kupci mohou projevit zájem i ze zahraničí a stejně tak může do zahraničí směřovat za lepší peníze i kůň, zařazený do potravního řetězce.
No nikdo tu nic takového šmahem neříkal. Ale když už jste to nakousla, právě proto že nejsme izolovaní, tak na nějaký extra výhodný export bych v případě globálních problémů klimatických nebo ekonomických nesázela.
Pokud nastane vámi zmiňovaný globální, ať už klimatický či ekonomický problém, péče o koně bude to poslední, co budete řešit. Budete totiž možná náhle postavena před rozhodnutí, zda je to ještě momentálně živá konzerva nebo ne.
V případě takového katastrofického scénáře budete mít jen to, co si ubráníte. Takže koně lépe sežrat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Neodjela,protože nejdřív musíš nají startér a na něm mi brzo upadne kontakt.😂Takže hezky natočit kabel do správné polohy "kontakt" a potom teprve možno startovat.Až bude čas,tak se na to mrknu.Jenže zase mi to letos nevyšlo.😂 Jinak zlaté auto je to.Víš kolik jsem ukecal pojistku na rok? 560 Kč.A servis? No to je k smíchu proti našim firemním "srágorám" moderním.
Marfis, ja uz nechtela reagovat, ale prosze nemuzu jinak. Proc to porad delis na muze a zeny? Vzdyt ktery muz nyni umi radit s meziplynem? Kdo s tim nejel, ma problem nezavisle na pohlavi. Naopak driv to bezne bylo, babicka mela moznost ridit a tak obcas jezdila na motorce s rokem vyroby cca 1940 i na autech bez synchronu prevodovky. Ale jsou to stroje dimenzovane pro chlapy a pro zenskou je to vetsi drina, ja na te motorce jezdila docela pekne, ale se svymi 50 kg stary pullitr nenaslapnu a musel mi to startovat chlap. Takze z tohohle pohledu nekompetentni jsem, ale ne proto, ze by to bylo slozite... A vetsina zen to bude mit stejne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já balím koně a mizím.😂 Mám už i záložní plán pro možné ohrožení koní "sežráním".Postavím vojenský stan s červeným křížem na pastvině.Postupně ho budu stěhovat i s koňmi podle rychlosti spásání.😂 A koho tam uvidím nevhodně čumět nebo se ptát co to tu "smrdí" odstřelím a budu ho vydávat za zraněného co nepřežil "konflikt".😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
akscha
napsal(a):
Marfis, ja uz nechtela reagovat, ale prosze nemuzu jinak. Proc to porad delis na muze a zeny? Vzdyt ktery muz nyni umi radit s meziplynem? Kdo s tim nejel, ma problem nezavisle na pohlavi. Naopak driv to bezne bylo, babicka mela moznost ridit a tak obcas jezdila na motorce s rokem vyroby cca 1940 i na autech bez synchronu prevodovky. Ale jsou to stroje dimenzovane pro chlapy a pro zenskou je to vetsi drina, ja na te motorce jezdila docela pekne, ale se svymi 50 kg stary pullitr nenaslapnu a musel mi to startovat chlap. Takze z tohohle pohledu nekompetentni jsem, ale ne proto, ze by to bylo slozite... A vetsina zen to bude mit stejne
Když já mám asi 240 kamarádek a žádná to nechtěla zkusit.😂 Nedávno jsem s jednou "naboural" do těch ochranných rámů u Kauflandu.😂 Prostě to tam zlomila a "jeb ho do Kaufu".Už s ní nikam nejedu.Leda tankem,ale to bysme byli "turch".😂

saola
napsal(a):
Pokud nastane vámi zmiňovaný globální, ať už klimatický či ekonomický problém, péče o koně bude to poslední, co budete řešit. Budete totiž možná náhle postavena před rozhodnutí, zda je to ještě momentálně živá konzerva nebo ne.
V případě takového katastrofického scénáře budete mít jen to, co si ubráníte. Takže koně lépe sežrat.
Nemusí to být nutně pro život člověka ohrožující situace, jen souběh relevantních faktorů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
saola
napsal(a):
Skvělý plán - je vidět, že jste takticky vzdělán
Bude to fungovat jen do té chvíle, než narazíte na hladové ozbrojené domorodce v počtu větším než malém, takže vám dávám tak den nebo dva.
Jsem dobře takticky vzdělán.Na červený kříž se útok považuje za válečný zločin.To je jedno kdo uvnitř marodí.😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
saola
napsal(a):
A on bude ještě někdo, kdo bude hodnotit, zda nedochází k válečným zločinům?
Nejste vy reinkarnace markýze Pavo de Chvosta?
Jsem odhalen.😂