Bezkostrové sedlo

Slovenský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.12.2018 20:17
Carny11

XXX.XXX.196.100

Dobrý den,
Vždycky jsem si myslela, že bezkostrové sedlo na obsedání není vhodné.
Nicméně jsem narazila na pár článku, kde dokonce tvrdí, že je na obsedání vhodnější.
Co si o tom myslíte? Obsedali byste na bezkostrovém?

22.12.2018 20:45
lenacia

XXX.XXX.168.82

Carny11 napsal(a):
Dobrý den,
Vždycky jsem si myslela, že bezkostrové sedlo na obsedání není vhodné.
Nicméně jsem narazila na pár článku, kde dokonce tvrdí, že je na obsedání vhodnější.
Co si o tom myslíte? Obsedali byste na bezkostrovém?

když jsem byla svědkem obsedání tříletého quartera, hodil na něj trenér normálně westernové sedlo a pak si mu do sedla i rovnou sedl... a to se jedna o kus chlapa(ne že by byl tlustý, ale vysokej, široký ramena, svaly z každodenní práce okolo zvířat apod.)... zastává filosofii, že kůň by se měl obsedat se sedlem a jezdcem, který na něm bude běžně jezdit, a ne shánět lehoučká sedýlka a drobné holčinky, aby koníček 'nedostal šok'. Hádám, že názory na bezkostru jsou právě v její váze, v tom že tam není kostra, která by mohla koni nevyhovovat, bezkostra, jak jsem jistila, méně 'vrže'...
Pokud bych plánovala jezdit na bezkostře, tak proč ne, klidně i v ní. Ale rozhodně bych sáhla po Barefootu či jiných kvalitnějších typech... byla sem svědkem obsedání koně v bezkostře AMR Liberty. Koník uskočil, slečna se naklonila víc na jednu stranu, u normálního sedla by se zřemě nic moc nestalo, ale tady se sedlo přetočilo, slečna spadla, a kůň pak měl ta akorát špatnou zkušenost.

22.12.2018 21:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jo, máme obsadnuté v bezkostre = kôň dostal sedlo, podbrušník a človeka na chrbát, odvtedy nič.

Pochopiteľne nie štýlom "skrotím ho v kruhovke, vysápe sa na neho poriadny komboj a show môže začať."

Nutno podotknúť, že na valacha neexistuje kostrové sedlo a aj bezkostra, ktorá padla ako uliata na noričku je mu malá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.12.2018 21:48

Bezkostru jsem použila jen jako u dvouletek k nácviku mít něco na zádech, dělala jsem to bez podbřišníku na pastvině, koně byli zvědaví a chtěli si ho vyzkoušet všichni, nikdy jsem v něm na koni neseděla a po obsednutí v klasickém sedle ( po třetím roce ) jsem ho prodala. Je lehké a kdy kůň uskočil a sedlo padlo nezlomí se kostra, neodře kůže....

26.12.2018 22:39
nyin

XXX.XXX.80.89

Není sedlo, jako sedlo a není bezkostra, jako bezkostra:) Obsednout se dá kůň na čemkoliv, klidně i bez sedla. Pokud chcete bezkostru jen na obsedání s tím, že pak půjdete do kostrového sedla, tak to nedělejte. Buď koupíte nekvalitní, váhu nerozkládající hadru za pár korun (a to pak vyjde nastejno jako deka s kurtem) a nebo vyhodíte za kvalitní bezkostru x tisíc a té se pak budete s prodělkem zbavovat.

K té vhodnosti - pokud koni sedlo sedí, dobře rozkládá tlak a sedí i jezdci, tak je to vhodné sedlo, ať už je jakéhokoliv typu. Výhodou bezkoster je to, že jsou do jisté míry flexibilní, takže s nasvalením koně pravděpodobně nepřestane sedlo sedět pár měsíců po obsednutí a majitel koně si pak ušetří náklady spojené s novým sedlem. Nevýhodou je to, že bezkostry nejsou zpravidla povolené na závodech (krom vytrvalosti). Třeba v barefootu vás na skoky nepustí:)

Existují ale i super kompromisy mezi kostrami a bezkostrami ( v jednom takovém zázraku jezdím :)) a to jsou sedla Baloun a Hidalgo. Sedla vypadají jako klasická, kostrová, ale jsou ohebná (nevím, jak jinak to nazvat:). Hidalgo má například kostru koženou. Skvěle rozkládají tlak, jsou povolená na závody pod ČJF a přitom se uzpůsobí koni když nabere/zhubne...

Otázka pro majitele by neměla být v čem obsedat, ale v čem chci do budoucna jezdit a tomu se přizpůsobit :)

27.12.2018 13:50
blackmyday

XXX.XXX.159.107

nyin napsal(a):
Není sedlo, jako sedlo a není bezkostra, jako bezkostra:) Obsednout se dá kůň na čemkoliv, klidně i bez sedla. Pokud chcete bezkostru jen na obsedání s tím, že pak půjdete do kostrového sedla, tak to nedělejte. Buď koupíte nekvalitní, váhu nerozkládající hadru za pár korun (a to pak vyjde nastejno jako deka s kurtem) a nebo vyhodíte za kvalitní bezkostru x tisíc a té se pak budete s prodělkem zbavovat.

K té vhodnosti - pokud koni sedlo sedí, dobře rozkládá tlak a sedí i jezdci, tak je to vhodné sedlo, ať už je jakéhokoliv typu. Výhodou bezkoster je to, že jsou do jisté míry flexibilní, takže s nasvalením koně pravděpodobně nepřestane sedlo sedět pár měsíců po obsednutí a majitel koně si pak ušetří náklady spojené s novým sedlem. Nevýhodou je to, že bezkostry nejsou zpravidla povolené na závodech (krom vytrvalosti). Třeba v barefootu vás na skoky nepustí:)

Existují ale i super kompromisy mezi kostrami a bezkostrami ( v jednom takovém zázraku jezdím :)) a to jsou sedla Baloun a Hidalgo. Sedla vypadají jako klasická, kostrová, ale jsou ohebná (nevím, jak jinak to nazvat:). Hidalgo má například kostru koženou. Skvěle rozkládají tlak, jsou povolená na závody pod ČJF a přitom se uzpůsobí koni když nabere/zhubne...

Otázka pro majitele by neměla být v čem obsedat, ale v čem chci do budoucna jezdit a tomu se přizpůsobit :)

Chtěla bych se zeptat, kde jste přišla na to, že ta sedla jsou povolena na závody. V pravidlech se o sedlech v podstatě nic nepíše, tak by mě zajimalo, kde bych vlastně měla zjistit, jaké značky sedel může člověk použít.
O Ghost sedlech jsem taky někde četla, že jsou "FEI approved", ale seznam nevím kde hledat.

28.12.2018 06:33
nyin

XXX.XXX.80.89

blackmyday napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, kde jste přišla na to, že ta sedla jsou povolena na závody. V pravidlech se o sedlech v podstatě nic nepíše, tak by mě zajimalo, kde bych vlastně měla zjistit, jaké značky sedel může člověk použít.
O Ghost sedlech jsem taky někde četla, že jsou "FEI approved", ale seznam nevím kde hledat.

On žádný seznam povolených značek nebude. O Balounovi a Hidalgu vím tak, že se v nich běžně startuje a nikdy nikoho kvůli výstroji nevyloučili.

Tady na fauně bylo celkem nedávno, že na závody je povoleno takové sedlo, které je vhodné pro danou disciplínu a vzhledově odpovídá. Tzn. na drezuru sedlo drezurní, které vypadá jako drezurní ( barefoot ani ghost tak nevypadají), to stejné na skoky. Určitě ale poradí někdo, kdo tomu rozumí lépe:)

Třeba zrovna to Hidalgo bych na bezkostru nikdy netipla. Ono to sice kostru má, ale koženou, a přitom to působí jako jakékoliv jiné sedlo s kostrou klasickou :)

28.12.2018 13:12
lenacia

XXX.XXX.173.31

nyin napsal(a):
On žádný seznam povolených značek nebude. O Balounovi a Hidalgu vím tak, že se v nich běžně startuje a nikdy nikoho kvůli výstroji nevyloučili.

Tady na fauně bylo celkem nedávno, že na závody je povoleno takové sedlo, které je vhodné pro danou disciplínu a vzhledově odpovídá. Tzn. na drezuru sedlo drezurní, které vypadá jako drezurní ( barefoot ani ghost tak nevypadají), to stejné na skoky. Určitě ale poradí někdo, kdo tomu rozumí lépe:)

Třeba zrovna to Hidalgo bych na bezkostru nikdy netipla. Ono to sice kostru má, ale koženou, a přitom to působí jako jakékoliv jiné sedlo s kostrou klasickou :)

tak zrovna třeba drezurní Wellington od Barefootu vypadá jako drezurní sedlo. http://www.zdravazvirata.cz/cs/sedla/339-wellington-barefoot-drezurni-sedlo.html

2.1.2019 13:07
nyin

XXX.XXX.80.89

lenacia napsal(a):
tak zrovna třeba drezurní Wellington od Barefootu vypadá jako drezurní sedlo. http://www.zdravazvirata.cz/cs/sedla/339-wellington-barefoot-drezurni-sedlo.html

Tak asi je to subjektivní, ale dle mého nevypadá jako klasické, kostrové drezurní sedlo:) Má to dlouhé bočnice, výrazné opěrky, ale tady podobnost končí. Furt u toho na první pohled poznám, že je to bezkostra.

2.1.2019 17:29
alfi pav

XXX.XXX.30.253

nyin napsal(a):
Tak asi je to subjektivní, ale dle mého nevypadá jako klasické, kostrové drezurní sedlo:) Má to dlouhé bočnice, výrazné opěrky, ale tady podobnost končí. Furt u toho na první pohled poznám, že je to bezkostra.

Wellington je prozatím ze značky Barefoot jediné FEI uznané drezurní sedlo.
Pokud jste sedlo fyzicky neviděla a neseděla v něm, byla bych hodně opatrná co do jeho hodnocení a jestli vypadá nebo nevypadá jako kostrové resp. drezurní sedlo. Dlouhé bočnice nemá, jsou stejně dlouhé jako mají klasické drezurní sedla. Na fotkách z eshopů může vypadat zvláštně, ale musíte si do něho sednout, abyste to pochopili.

Měla jsem možnost v něm teď o víkendu jezdit koně, který bude tuto sezónu chodit drezurní S a rozdíl oproti kostrovým sedlům případně sedlům s flex.kostrou byl mimořádný a to v prospěch Wellingtonu, kůň tak chrochtal blahem, že i můj trenér to nechápal a doporučil jeho koupi - a to je spíš příznivce kostrových sedel. Stranové práce, jednoduché změny, obraty, přechody, do všeho šel koník s Wellingtonem na myšlenku a čistě na první dobrou. Dokonce i sed to drželo velmi dobře i když nebyl vysezený a nikde mě to netlačilo ani neomezovalo a ani jsem v tom neplavala, to jsem u bezkoster ještě nezažila. Navíc je koník drobnější (158kvh) s kratšími zády a sedlo na něm nepůsobilo nijak přehnaně.

Jinak konkrétně v drezurních pravidlech se píše, že drezurní sedlo (bez jeho přesnější specifikace jestli kostru nebo bezkostru, prostě drezurní sedlo) musíte mít od soutěží stupně S bez výjimky.
Moji hřebci zatím chodí drezurní soutěže Z a L ve vytrv.speciálu s flex.kostrou a nikdo mi na závodech nikdy nic neřekl, ani nevytkl. V S-drezurách by mě s takovým sedlem nepustili ani na oprácko

2.1.2019 17:42

alfi pav napsal(a):
Pokud jste sedlo fyzicky neviděla a neseděla v něm, byla bych hodně opatrná co do jeho hodnocení a jestli vypadá nebo nevypadá jako kostrové resp. drezurní sedlo. Dlouhé bočnice nemá, jsou stejně dlouhé jako mají klasické drezurní sedla. Na fotkách z eshopů může vypadat zvláštně, ale musíte si do něho sednout, abyste to pochopili.

Měla jsem možnost v něm teď o víkendu jezdit koně, který bude tuto sezónu chodit drezurní S a rozdíl oproti kostrovým sedlům případně sedlům s flex.kostrou byl mimořádný a to v prospěch Wellingtonu, kůň tak chrochtal blahem, že i můj trenér to nechápal a doporučil jeho koupi - a to je spíš příznivce kostrových sedel. Stranové práce, jednoduché změny, obraty, přechody, do všeho šel koník s Wellingtonem na myšlenku a čistě na první dobrou. Dokonce i sed to drželo velmi dobře i když nebyl vysezený a nikde mě to netlačilo ani neomezovalo a ani jsem v tom neplavala, to jsem u bezkoster ještě nezažila. Navíc je koník drobnější (158kvh) s kratšími zády a sedlo na něm nepůsobilo nijak přehnaně.

Jinak konkrétně v drezurních pravidlech se píše, že drezurní sedlo (bez jeho přesnější specifikace jestli kostru nebo bezkostru, prostě drezurní sedlo) musíte mít od soutěží stupně S bez výjimky.
Moji hřebci zatím chodí drezurní soutěže Z a L ve vytrv.speciálu s flex.kostrou a nikdo mi na závodech nikdy nic neřekl, ani nevytkl. V S-drezurách by mě s takovým sedlem nepustili ani na oprácko

Mně se více líbí model Merlyn - pro mého dost přestavěného koně a pro mě jako krátkonožce by to mohlo být fajn sedlo. Nemít ty strašné opěrky. Snad Barefoot brzy nabídne podobný model, ale se sundatelnými opěrkami. A v hnědé barvě! :-)

Zatím jezdím v Atlantě (sice nezávodíme, na to se nechystám a ani na to nemáme patřičný stupeň přiježděnosti, ale trenérky nic proti sedlu nenamítají). A jsem se sedlem spokojená, jedinou námitku mám proti místu upnutí řemenů k podbřišníku. Na mého plnotučníka jsou zápinky moc vzadu. Ale stejně si furt představuju, jak by kobylce slušelo drezurní sedlo...bezkostrové, kostrou je nenasedlatelná.

Pro zadavatelku - obsedala jsem v bezkostře a třetím rokem v bezkostře jezdím. Pravidelné kontroly fyzioterapeutkou a veterinářkou v jedné osobě dopadají výborně - záda jsou úplně v pořádku.

2.1.2019 17:57
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mně se více líbí model Merlyn - pro mého dost přestavěného koně a pro mě jako krátkonožce by to mohlo být fajn sedlo. Nemít ty strašné opěrky. Snad Barefoot brzy nabídne podobný model, ale se sundatelnými opěrkami. A v hnědé barvě! :-)

Zatím jezdím v Atlantě (sice nezávodíme, na to se nechystám a ani na to nemáme patřičný stupeň přiježděnosti, ale trenérky nic proti sedlu nenamítají). A jsem se sedlem spokojená, jedinou námitku mám proti místu upnutí řemenů k podbřišníku. Na mého plnotučníka jsou zápinky moc vzadu. Ale stejně si furt představuju, jak by kobylce slušelo drezurní sedlo...bezkostrové, kostrou je nenasedlatelná.

Pro zadavatelku - obsedala jsem v bezkostře a třetím rokem v bezkostře jezdím. Pravidelné kontroly fyzioterapeutkou a veterinářkou v jedné osobě dopadají výborně - záda jsou úplně v pořádku.

Nového Merlyna jsem měla možnost o víkendu taky vidět a oproti Wellingtonu mě teda zrovna neohromil. Je to drobnější sedlo, kolenní opěrky až tak velké nejsou, to se na fotkách jen zdá a navíc jsou pocitově měkčí než u Welingtonu.

Sedět jsem v něm ale neseděla, jako první jsem zkoušela Wellington a pak už nebylo o čem mluvit...

2.1.2019 18:05

alfi pav napsal(a):
Nového Merlyna jsem měla možnost o víkendu taky vidět a oproti Wellingtonu mě teda zrovna neohromil. Je to drobnější sedlo, kolenní opěrky až tak velké nejsou, to se na fotkách jen zdá a navíc jsou pocitově měkčí než u Welingtonu.

Sedět jsem v něm ale neseděla, jako první jsem zkoušela Wellington a pak už nebylo o čem mluvit...

Já osobně neviděla ani jedno z těhle sedel. Na fotkách se mně Wellington líbí mnohem víc. Ale má na mě dlouhé bočnice, podle rozměrů uvedených tuším na stránkách výrobce. A u Atlanty musím přestavěnost kobylky vyrovnávat vycpáním podsedlovky vpředu u komory nebo přední gelovkou. S Wellingtonem by to bylo stejné. U Merlynu by tohle mohlo odpadnout, když je dělaný tak, že má polštáře vpředu o 2 cm tlustší než vzadu.

3.1.2019 13:34
blackmyday

XXX.XXX.159.107

Alfi pav: opět nevím kde jste dohledala, že ten barefoot je uznaný FEI, když london a merlyn jsou vlastně to samé.
Já mám políčeno na Ghost, váhám mezi Veneto a Classic Lipica. Když si do nich člověk sedne, nemůže rozhodčí poznat coto je za sedlo, když jediná podmínka pro drezurní vzhled jsou téměř svislé bočnice.
Jinak kdybych byla zazobaná, pořídila bych Kieffer Brugge, který svými panely připomíná bezkostru, ale přesto je to drezurní sedlo a nikdo se o to nepře
https://www.kieffer.net/en/saddles/dressage-saddles/2036-brugge.html

3.1.2019 13:53
alfi pav

XXX.XXX.30.253

blackmyday napsal(a):
Alfi pav: opět nevím kde jste dohledala, že ten barefoot je uznaný FEI, když london a merlyn jsou vlastně to samé.
Já mám políčeno na Ghost, váhám mezi Veneto a Classic Lipica. Když si do nich člověk sedne, nemůže rozhodčí poznat coto je za sedlo, když jediná podmínka pro drezurní vzhled jsou téměř svislé bočnice.
Jinak kdybych byla zazobaná, pořídila bych Kieffer Brugge, který svými panely připomíná bezkostru, ale přesto je to drezurní sedlo a nikdo se o to nepře
https://www.kieffer.net/en/saddles/dressage-saddles/2036-brugge.html

FEI vydává seznam povoleného vybavení pro ten který sport, chce to umět cizí jazyk a dostatečně dlouho googlit

London a Merlyn nejsou jedno a to samé jako Wellington ani zdaleka. Viděla a osahala jsem je všechny
Do čisté drezurky má opravdu nejblíž Wellington

Merlyn mi vzhledově připomínal spíš sedlo na islandské poníky
London taková všehochuť

3.1.2019 15:45
nyin

XXX.XXX.80.89

alfi pav napsal(a):

Dlouhýma bočnicema jsem myslela to, že je má stejně dlouhé, jako drezurní sedlo. Drezury mají obecně bočnice dlouhé a (často) výrazné opěrky. V tomhle je wellington podobné klasice. Jinak je ale vzhledově poznat, že to není běžné sedlo.

Že je wellington uznaný FEI nevím (dobře vědět:)), ale vzhledově prostě jako klasická drezurka nevypadá. Sedlo znám, hodně jsem o něm uvažovala, ale jsem mrňavá,kulatá a prdelatá- neposkládám se do něj. U Barefootu mám celkově problém se do nich vejít, posedlí 2 je velké koni a 1 je malé mému zadku :D A proto jsem, i když jsem moc chtěla wellington, zkončila u Hidalga Alicante special. Pro mě s valachem je to asi nejlepší možnost, protože posedlí mám akorát na zadnici, panely jsou zase kratší na jeho záda:) A to pohodlí...:) Ale opět - mám krátké nožičky a i když jsou opěrky nastavitelné, tak to není úplně ideální. Mám je líplé úplně na konci suchého zipu a stejně bych ještě nějaký ten cm blíž potřebovala :D

Až zhubnu, tak bych wellingtona chtěla, usilovně na tom pracuji (už 3 dny:D)

3.1.2019 16:08

Já osobně neviděla ani jedno z těhle sedel. Na fotkách se mně Wellington líbí mnohem víc. Ale má na mě dlouhé bočnice, podle rozměrů uvedených tuším na stránkách výrobce. A u Atlanty musím přestavěnost kobylky vyrovnávat vycpáním podsedlovky vpředu u komory nebo přední gelovkou. S Wellingtonem by to bylo stejné. U Merlynu by tohle mohlo odpadnout, když je dělaný tak, že má polštáře vpředu o 2 cm tlustší než vzadu.

Podle mě máte sedlo překlopené dozadu.........

3.1.2019 18:23

Podle mě máte sedlo překlopené dozadu.........

Nemám. Tohle sedlo se nedá posuzovat podle stejných parametrů jako kostrové, je to dost něco jiného. Pro jezdce a zřejmě i pro koně. Přední rozsocha nemá být zhruba na třetině (někdo zmiňuje dvou třetinách) výšky zadní. Naopak by přední a zadní "rozsocha" měly být zhruba stejně vysoko, jinak v sedle může být pocit překlápění dopředu.

3.1.2019 19:58
blackmyday

XXX.XXX.159.107

alfi pav napsal(a):
FEI vydává seznam povoleného vybavení pro ten který sport, chce to umět cizí jazyk a dostatečně dlouho googlit

London a Merlyn nejsou jedno a to samé jako Wellington ani zdaleka. Viděla a osahala jsem je všechny
Do čisté drezurky má opravdu nejblíž Wellington

Merlyn mi vzhledově připomínal spíš sedlo na islandské poníky
London taková všehochuť

Tak jsem googlila a našla jsem pouze seznam povolených typů udidel a uzdeček. Na žádných stránkách FEI ani usef ani protinožců ani ostrovanů není žáden seznam.
No a pak jsem narazila na formulář pro povolení výstroje a ten je nově zrušený a odkazuje zpět na drezurní pravidla. Ta jsou velmi jednoduchá- drezurní sedlo s téměř svislými bočnicemi. V apexu je i ilustrační obrázek, který není rozhodující naopak je povoleno sedlo, které drezurní funkci a psaná pravidla splňuje.
A barefoot i Ghost i jiné bezkostry splňují drezurní účel a dlouhe téměř svislé bočnice. ou jee jde se nakupovat

3.1.2019 20:21

Nemám. Tohle sedlo se nedá posuzovat podle stejných parametrů jako kostrové, je to dost něco jiného. Pro jezdce a zřejmě i pro koně. Přední rozsocha nemá být zhruba na třetině (někdo zmiňuje dvou třetinách) výšky zadní. Naopak by přední a zadní "rozsocha" měly být zhruba stejně vysoko, jinak v sedle může být pocit překlápění dopředu.

...přední a zadní rozsocha stejně vysoko.....

I za cenu dozadu naklopeného posedlí?

3.1.2019 20:40

...přední a zadní rozsocha stejně vysoko.....

I za cenu dozadu naklopeného posedlí?

Posedlí je u tohodle sedla alá western, i ten posez je podobný (více vzadu, nemají to tak všechny modely Barefoot). U westernu takto šikmo posedlí bývá. Neříkám, že vždy. Ono je to ale celé měkké, pod jezdcem se to splácne.

Navíc - a především - fotka mate tím, že na sedle je nové beránkové posedlí (celé posedlí, není jen beránek navrchu). Posedlí je sucháčem přichycené k hlavní části sedla. A protože to není vespod rovné, ale kopíruje tvar sedla, je místy od hlavní části trochu vzdálené, naducané. Pod jezdcem se to přimáčkne k hlavní části sedla. Před focením jsem v tom seděla asi jen necelé dvě hodiny. Ani teď posedlí ještě není pořádně vysezené a přizpůsobené spodku sedla, na to jezdím málo.

Jedna z výhod bezkoster je ta, že se dají perfektně přizpůsobovat změnám těla koně, přibírání, hubnutí. Když se např. zvedne přední část sedla vycpávkou, nebo naopak zadek, může to měnit posez jezdce, těžiště, může to způsobovat lepší, horší sed, lepší nebo horší působení jezdcem... Ale stále nemá co tlačit (v určitých případech jen pevná komora). Není to jako u kostry, že podložením vpředu hrozí, že kostra bude vzadu tlačit a "zapichovat se" do zad. Stejně tak, když jezdec např. sedí víc vzadu - mění se tím těžiště jezdecké dvojice, může to koni vadit, nebo nemusí, podle konkrétní situace. Ale jezdec tím netlačí kostru vzadu do zad koně, nezpůsobuje výrazně větší lokální tlak, než kdyby seděl o něco víc vpředu (u kostry bude mnohem víc znát, zda jezdec sedí tam, kde má, nebo až moc na zadní rozsoše).

Nechci, aby by to vyznělo, že jen bezkostra je to pravé. Kostra i bezkostra mají své výhody i nevýhody.

5.1.2019 22:42
kivus

XXX.XXX.114.213

celý život jsem jezdila v anglii, po dětech jsem začla mít hrůzu z cválání :-) přešla jsem do westernu, typ California. V tom sedle jsem si zvykla na pocit bezpečí . . . ale musím sedlo tahat daleko ke koním a má 20kg . . . nabrala jsem odvahu a vrátila se do anglie, z tréningů na jízdárně znám drezurky a přišly mi příjemné. Koupila jsem Barefoot Lexington a je to maras. narosto úžasné. mě totálně sedlo - jsem prcek 165 cm a koník si taky chrochtá. Hned se nám naskytla projížďka 11 km v dost rychlém tempu a super. Byla jsem venku nucena nasednout ze země a naprosto bez problémů . . . nevyhly se nám uklouznutí do boku, ve cvalu prudká zatáčka . . . terén hodně do kopce a hodně z kopce a naprosto si nestěžuju, sedlo se nehlo. Sedlo člověka skvěle podrží . . . koník doma krásně opocený. popravdě jsem bezkostru chtěla jen vyzkušet, ale získala si mě. Dečku už jsem upravila, fotka byla pořízena narychlo jen při zkoušení

26.4.2019 13:07
manitschka

XXX.XXX.203.152

Obnovím starší diskuzi a optám se, máte někdo prosím zkušenost s bezkostrovým sedlem a těžším jezdcem? Sehnat sedlo pro koně, mě a spolujezdkyni se ukazuje jako dost složité, tak jsem začala zvažovat i bezkostru, konkrétně tedy Ghost Quevis. Sedlo sháním na kohoutkatého, ale poměrně širokého A1/1, spolujezdkyně kulatá a mrňavá, čili třeba drezurky víceméně vypadávají z výběru, neb nedosáhne nohama na kůň apod. Jezdíme převážně ven, občas nějaká lehká jízdárna, já bych si ráda i něco skočila. Mám trochu zkušenost jen s Barefooty, které jsem měla v DE na tinkerky, nevím co to bylo za typ, terén v pohodě, ale parkur bych v tom jet nechtěla.. Máte někdo třeba konkrétně toho Ghosta?

26.4.2019 13:46

Doporučuji FB skupinu "Jezdím v Bezkostře či na Padu" - Ghosta tam má hodně lidí, dočtete se, co potřebujete

26.4.2019 14:58
manitschka

XXX.XXX.203.152

Doporučuji FB skupinu "Jezdím v Bezkostře či na Padu" - Ghosta tam má hodně lidí, dočtete se, co potřebujete

Meh, díky moc za tip, ale já FB nemám a nechci... Zaúkoluju spolujezdkyni, ať mi naposílá printscreeny. :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík