Skolila mě rýmička, tak zkusím pro oddech založit snad nekonfliktní téma spíš pro takový průzkum, jaký způsob ježdění bez třmenů (tedy na padu, bez sedla, případně i v sedle ale bez třmenů) převládá.
Já se setkala s přístupem prošláplé paty za každou cenu a v každé situaci, tak i s přístupem uvolni nohu, nech ji vyset dolů v přirozené pozici, pust se koleny. Takže je špička podél koně a pata lehce nahoru.
Přiznám se, že mi je druhý způsob příjemnější. Můžu se na koni opravdu uvolnit, "rozkydnout" a hezky ho ve všech chodech vysedět.
S jakým přístupem jste se setkali Vy? Co preferujete a případně proč?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jezdím už pouze bez třmenů (a sedla) a nohy mám spuštěné volně podél koně, polohu paty nijak neřeším, ale snažím se o rozvolnění kyčlí a posun celé nohy od kyčle směrem dozadu tak, abych neseděla v hajzzl sedu s patou výrazně před osou rameno-kyčel-pata (snad píšu srozumitelně). To mi potom výrazně pomáhá v dávání pomůcek při jízdárenské práci. Venku si to musím hodně hlídat, protože to "rozkydnutí" je taaak pohodlné
Bez třmenů paty až tolik neřeším, ale dávám si pozor na kolena (nevytahovat je nahoru). S nízkým kolenem a špičkou jakžtakž ke koni mám rovnováhu pocitově skoro stejnou, jako s prošláplou patou. Zkoušela jsem jezdit i s patama spuštěnýma dolů, ale když chybí třmen, tak mě vždycky tak po půlhodince začne bolet šlacha spojující holeň s nártem a je to fakt nepřjemné. Takže já si prošlaplé paty nechávám do sedla se třmeny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Já se snažím mít uvolněnou nohu jak se třmeny, tak bez třmenů, takže proslapnuto téměř nemám. Navíc mi to na jedné noze zranění nedovoluje vůbec, takže držím chodidla relativně rovně, nevím, jestli se dá napsat přirozeně, i tak i tak
kapička
napsal(a):
Skolila mě rýmička, tak zkusím pro oddech založit snad nekonfliktní téma spíš pro takový průzkum, jaký způsob ježdění bez třmenů (tedy na padu, bez sedla, případně i v sedle ale bez třmenů) převládá.
Já se setkala s přístupem prošláplé paty za každou cenu a v každé situaci, tak i s přístupem uvolni nohu, nech ji vyset dolů v přirozené pozici, pust se koleny. Takže je špička podél koně a pata lehce nahoru.
Přiznám se, že mi je druhý způsob příjemnější. Můžu se na koni opravdu uvolnit, "rozkydnout" a hezky ho ve všech chodech vysedět.
S jakým přístupem jste se setkali Vy? Co preferujete a případně proč?
Já se i bez sedla nebo třmenů snažím jezdit v korektním sedu, jako kdybych ty třmeny měla - jednak si nechci kazit sed, a druhak jsem raději, když má to ježdění nějakou "štábní kultůru", než když je tam člověk pohozenej jak mršina
… ale to je asi má profesionální deformace

Před mnoha lety jsem se bez sedla snažila o patu dolů. Pak jsem doznala, že je to blbost - noha má být uvolněná. Bez třmenů uvolněná noha směruje špičkami dolů. Třmeny zachytí váhu nohy, pak jde dolů pata.
Snažit se vědomě prošlápnout patu dolů vede k zatuhnutí kotníků, lýtek, následně kolenou, kyčlí, a to při jízdě bez třmenů i s nimi. Hlavně ten pocit v lýtku je s korektně spuštěnými nohami do třmenů a s "prošlápnutou patou" bez třmenů úplně jiný.
kallisto
napsal(a):
Při jízdě bez třmenů se naopak nechá/tlačí špička dolů. Asi podobně jako při voltiži. Noha tak lépe přilne ke koni, je to pro tělo přirozenější. Násilné prošlapávání paty dolů bez třmenů má za následek jen ztuhlost jezdce. Pata dolů patří jen, pokud se noha může opřít o třmen.
nevím, ale nemyslím si, že bych tlačila patu dolů násilně - prostě ji tak mám, a nějak mě to neomezuje .
Mimochodem voltiž jsem jezdila zhruba od 7 let, a naučit se potom korektní sed v sedle nebylo vůbec jednoduché!
Děkuji za reakce.
Já se s požadavkem paty dolů a furt, se třmeny, bez třmenů, setkala převážně u instruktorů, kteří šli hlavně po tom, aby to správně vypadalo, takže kůň na otěži, ideálně naštelovat hlavu na "správné" místo a propobízet. Instruktoři, kteří chtěli, aby i ten školní kůň šel uvolněně a v pohodě, preferují tu uvolněnou nohu s volně spuštěnou špičkou. Jediný požadavek je, jak zmiňuje efe, rameno, kyčel pata. Vlastně u těhle instruktorů jsem nikdy neslyšela pokyn patu dolů, vždycky jenom nevytahuj koleno, spusť koleno, ale jak mám patu se neřeší, když ji teda omylem nepoužívám k pobízení (to je strašný zlozvyk a hrozně blbě se ho zbavuje )

Kdyby se při rýmičce chtělo číst / štábní kulturu to tedy kapku nabourá,ale zas řekne proč a ukáže :-) /:
https://www.megaknihy.cz/kone/234293-jezdeni-podle-sally-swift.html?utm_ce=nc&utm_content=2&matchtype=b&network=g&device=c&creative=145994595746&keyword=je%C5%BEd%C4%9Bn%C3%AD%20podle%20sally%20swift&placement=¶m1=¶m2=&adposition=1t1&campaignid=624260805&adgroupid=26650276570&feeditemid=&targetid=kwd-153573411160&loc_physical_ms=1003723&loc_interest_ms=&searchtype=search&gclid=EAIaIQobChMIwIuyqq7j3wIVk53VCh2Mww8eEAAYASAAEgK3tPD_BwE

Já to mám tak, že pokud jsem v sedle bez třmenů, můžu se tak říkajíc trochu víc rozkydnout, sedlo mne podrží, pokud jsem na holým koni(už dlouho ne) tak spíš upřednostňuji trochu víc sed s oporou stehen a kolen, jako když si chcete kleknout,(víc na přední části než na zadní) holeň je volně- ono záleží, jak je kůň "kohoutkatý a bujný" Když jsem ještě občas při plavení sedla na holýho koně, mohla jsem i v klusu částečně vysedat. určitě to není žádná křeč, ale takový přirozený tonus aby mne koník nesetřás, jenom když se oklepe nebo poposkočí.