Ahojte, mám problém s koníkem. Koník je se stádem 24/7 venku. Přes léto je na pastvách a musím ho vodit do stáje, abych ho vyčistila, nasedla atd. Na vyjížďky chodí normálně.
Problém je vždy přes zimu, kdy koně se dávají ke stáji do výběhu, kvůli krmení. Jízdárnu máme v blízkosti stáje a tam pracuje v pořádku. Největší kámen úrazu je ten, když jdeme na vyjížďku a projdeme bránou, už od této chvíle se točí a nechce jít dopředu, dává si najevo, že che zůstat u stáje.
Když couvá, tak ho nutím couvat dále, aby si ten svůj cirkus znepříjemnil. pokaždé když se otočí, snažím se ho otočit zpět a pobídnou. Pobídka, ani když jsem v nejhorší chvíli použila tušírku, tak nic, používám hlasové povely jdeme a když udělá krok dopředu pochválím. Bohužel i přesto pořád táhl směr stáj.
Když je to bezradné, sesednu a vodím ho 100-400m. Poté znovu nasednu, ale už i při nasednutí má tendenci se točit a pak to zase táhne domů. Chodíme procházky na ruce a to se chová normálně, jde kamkoli. Jen v sedle dělá tyhle kraviny, jsem z toho zoufalá. Přes léto je to skvělý kůň, ale jak nastane režim výběhu u stáje s krmením, nemohu ho odtud dostat, zřejmě si vždy až moc zvykne na koně.
Kdybyste měli podobný problém a našli jsme jiný typ-radu co s ním mám udělat, tak předem moc děkuji.
Bohužel nikoho k sobě jako druhou osobu nemám :/
Pokud se nikdo další s radou neozve, doporučuji tohle téma, probíralo se to nedávno
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3531307/vyjizdky-do-prirody
Můžeš zkusit koně od stáje kousek odvést a nasednout až tam.
Až budeš venku, snažit s mu pobyt "mimo stáj" udělat příjemný, popást se. Nebýt mimo stáj dlouho, kůň si zapamatuje že bude od kámošů pryč jen chvilku a časem to poleví.
Chce to také zkoušet častěji. Pokud chceš vyjít mimo stáj jen jednou za čas, protože předpokládáš komplikace, bude to o to náročnější. Zařazuj vycházku ven co nejčastěji. Můžeš to zařadit jako vykrokování před i po práci na jízdárně, kdy to bude mít na pohodu, za odměnu a bude vědět, že už má volno a nic se po něm nebude chtít.
Další možností je mít s sebou dalšího koně, zkusit jít jinudy, pokud to jde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Noo to ono se mu asi nechce.Na ruce jak píšete jde v pohodě.Zkuste jet s někým ochotným před vámi a uvidíte.Podle frekvence dotazů zde na toto téma,je to častý problém.Můj valach také jde na procházku na ruce dokonce plný nadšení a pod sedlem to zasekl za výběhem a konec.A to se zkušenou jezdkyní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Pokud v tom není nic jiného, já v takových případech couvam. Nechce jít dopředu, normálně otočím, couvu, samozřejmě se kůň pere že jde jako zpět, zacouvu pár kroků, otočím a pobidnu do kroku. Takto opakuji, dokud nejde na pobídku vpřed bez keců. Chce to trpělivost, neujet s nervama a zbytečně nebýt zlý, naopak, říkat si mám času dost, však kdyz tě to baví, tak to tu budem nacvičovat do večera.... Jinak spoustu rad naleznete v odkaze uvedeném Slonem, problém je to totožný, jen slečna má vodiče. Pokud seženete vodiče, je lepší když koně vede. A pozor, není to otázka jednou, dvakrát. Opravdu to chce čas a trpělivost, nenechat se nikým (že stáje) vyhecovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mikimauska
napsal(a):
Bohužel nemám s kým :(. Vim, ze mi s druhym koněm chodi normálně. Dobře se mi i pak znovu naucil, kdyz mi ho někdo v problémovém úseku vodil. Ale jsem na to bohužel sama.
Budu to holt zkoušet pořád, snad se nějak hejbneme.
Práci ze země děláme. :)
Tak jestli v zimě jak píšete, vlastně nevidí na koně ve výběhu,tak to je skoro jasné.Bojí se jít sám dál a Vy mu nestačíte jako opora.Na ruce i teď v zimě tedy jde klidně i dál, aniž by viděl na koně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Myslím si, že problém bude trochu jinde než ve viditelnosti koní, ale kdo ví. Ze země tohle nespravite, zkoušejte trpělivě dál ze sedla .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Nebo s koníkem vyjet obráceně a potom jak se ze zvyku otočí,tak je vlastně správně.😂😂 Tak sorry,noo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Nebo dát na prut mrkev, aby šel za ní, že?
Jo,to by taky šlo.😂
https://youtu.be/-PVFBGN_zoM
Hecuje hned jak ví, že se pojede v sedle ven. Bohužel ani to nekonečné couvání a otáčení nám nepomáhá. Tohle zkouším jednou týdně i po praci na jizdarne, vsedni den jdeme na kratkou prochazku na ruce - to chodi normálně, někdy se jen v blizkosti staje pozastavi, ale kdyz ho nahlas pobidnu, tak jde. Jako pochvalu dám pamlsek. V sedle tohle nepomaha.je hrozně tvrdohlavý. Vyjížďky jsem mu vzdy dělala příjemné. Pochvalene pamlskem.
Bohužel mi tam druhá ruka někoho chybí, šlo by to asi lépe :).
Mrkev můžu zkusit :D
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mikimauska
napsal(a):
Hecuje hned jak ví, že se pojede v sedle ven. Bohužel ani to nekonečné couvání a otáčení nám nepomáhá. Tohle zkouším jednou týdně i po praci na jizdarne, vsedni den jdeme na kratkou prochazku na ruce - to chodi normálně, někdy se jen v blizkosti staje pozastavi, ale kdyz ho nahlas pobidnu, tak jde. Jako pochvalu dám pamlsek. V sedle tohle nepomaha.je hrozně tvrdohlavý. Vyjížďky jsem mu vzdy dělala příjemné. Pochvalene pamlskem.
Mě když si pořídila kobylka,tak ani na té ruce nešla dál než kousek od stáje ke hřišti.Sice pastva jí jako lákala,ale bála se tam sama.Tak jsme chodili jen tam asi měsíc a vždy se trochu napásla a pak honem,pojď jdeme domů.☺️ Ovšem každý den v podstatě to samé.Mě to nevadilo a smířil se s tím,že se dál asi nepodíváme.☺️Nepočítám to,že jsme kolem hřebčína vypásli snad vše co šlo.Tam se nebála totiž. Po měsíci jsme se odvážili k mostíku přes potok.Zhruba o sto,stopadesát metrů dál od hřiště.Tak u hřiště už byla hrdinka a bála se až u mostíku.K ničemu jsem jí ale nenutil a pouze jí uklidňoval.☺️ Pak i mostík jsme za čas překonali.Jsem si v duchu říkal,že jestli takhle budeme rychle postupovat,tak kolečko kolem vesnice dosáhneme zhruba kolem roku 2025 až 2027.😂 Naštěstí již po půl roce mi začala věřit a přestala se bát.Což mě připadalo jako dost brzy.Bohužel v sedle vám neporadím.Ale zhruba tak něco k té trpělivosti a jak to jde rychle.☺️
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mikimauska
napsal(a):
A chodíte ven na ruce s holým koněm? zkuste mu dát sedlo, no asi ví, že procházka bude jen krátká- nemám sedlo vím to, vyjížďka je delší- mám sedl to bude doba, no trochu bych koníka zmátla, a nebo prostě nejezděte a počkejte až bude koník zase na pastvině, přes zimu si můžete na jízdárně pěkně projezdit přechody, gymnastiku.....ono se to nepoto. Dneska tak foukalo, že bych ven nejela, ještě že mám k dispozici halu, ven mimo areál až oschnou meze.
Mikimauska
napsal(a):
A když ho ,nasedlaného,na ruce vyvedete jako na procházku.Dovedete co nejdál.Nasednete a půjde,kam chcete vy?
Nebo vám vezme ruku a popádí nejbližší možnou trasou domů,bez ohledu na vás?
Ano zkusila jsem to i nedávno. Nasedlala jsem ho a šel na ruce v klidu, takhle jsem šla asi 2 km a pak zkusila nasednout, bohužel to vsude zna a hned se otáčí domů, nejradeji by to vzal tryskem..
Takhle s nim jdu i po práci na jízdárně, aby se trochu unavil a vyhnal roupy, ale bohužel.
Je to dosti tvrdohlavý kůň, asi holt budu muset počkat až pujde na pastvu.
Stejnak asi do te doby pujdeme do jineho ustajeni, tak snad tam vude fungovat :D
Nebo z toho jsem už vyřízena a práce na jizdarne me uz nějak pořád nebavi. Vim, ze oba si vyjizdku vzdy uzijeme a to ze to jsou pěkné vyjížďky. Ted me to mrzí, ze si neudělám krasnou zimní vyjížďku 🙈
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě když si pořídila kobylka,tak ani na té ruce nešla dál než kousek od stáje ke hřišti.Sice pastva jí jako lákala,ale bála se tam sama.Tak jsme chodili jen tam asi měsíc a vždy se trochu napásla a pak honem,pojď jdeme domů.☺️ Ovšem každý den v podstatě to samé.Mě to nevadilo a smířil se s tím,že se dál asi nepodíváme.☺️Nepočítám to,že jsme kolem hřebčína vypásli snad vše co šlo.Tam se nebála totiž. Po měsíci jsme se odvážili k mostíku přes potok.Zhruba o sto,stopadesát metrů dál od hřiště.Tak u hřiště už byla hrdinka a bála se až u mostíku.K ničemu jsem jí ale nenutil a pouze jí uklidňoval.☺️ Pak i mostík jsme za čas překonali.Jsem si v duchu říkal,že jestli takhle budeme rychle postupovat,tak kolečko kolem vesnice dosáhneme zhruba kolem roku 2025 až 2027.😂 Naštěstí již po půl roce mi začala věřit a přestala se bát.Což mě připadalo jako dost brzy.Bohužel v sedle vám neporadím.Ale zhruba tak něco k té trpělivosti a jak to jde rychle.☺️
To Marfis - jen tak z čisté zvědavosti - jak se to stane, že koňák tělem i duší na koni vůbec nejezdí?
Já Vám fandím, líbí se mi většinou Vaše příspěvky a je vidět, že koně milujete. Ale - proč nejezdíte? Taky se občas už na koňském hřbete necítím už tak jistě (u mě je to věkem), ale tak nějak to k těm koním patří. Někdy právě přemýšlím, jestli až budu opravdu stará mi bude stačit "jen" s koňmi žít a nejezdit. Nevím, ale podle toho, co vím z vašich příspěvků, tak to jde...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To Marfis - jen tak z čisté zvědavosti - jak se to stane, že koňák tělem i duší na koni vůbec nejezdí?
Já Vám fandím, líbí se mi většinou Vaše příspěvky a je vidět, že koně milujete. Ale - proč nejezdíte? Taky se občas už na koňském hřbete necítím už tak jistě (u mě je to věkem), ale tak nějak to k těm koním patří. Někdy právě přemýšlím, jestli až budu opravdu stará mi bude stačit "jen" s koňmi žít a nejezdit. Nevím, ale podle toho, co vím z vašich příspěvků, tak to jde...
Nebudu mluvit za Marfise, ale jde to. Po těch letech u koní mne baví s nimi jen tak být, koukat na ně a starat se. Ne že bych se ráda neprojela, zrovna minulý týden jsem po roce a půl vytáhla frisaka n chvíli ven, já jsem před půl rokem byla venku zase s jiným koněm, a zas mi to docela stačí. Ale čím to je, těžko říct. Já to svadim na stáří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechci se zmrzačit.😂 Ne,ve skutečnosti se s koby daleko lépe dorozumím ze země,než ze sedla.Podívejte do diskuze ,kolik problémů vzniká jen kvůli ježdění.☺️ Tak si problémy nevytvářím a mám svatý pokoj.A fakt mám.😂 Stejně bych na ní pořádně neviděl ze sedla.Taky bych přišel o její "smutný" pohled když něco potřebuje.😂 Ona čumák používá jako jeden z interakčních nástrojů ke komunikaci se mnou.Nikdy mi nic neudělala,akorát občas mi zafuní do ucha,no.☺️Tak když netelefonuji, mi to nevadí.Mám také neustále dobrou náladu a jsem od přírody bezprostřední.U lidí se to moc nevyplácí,ale koním se zdá to vyhovuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Tak ať se Vám daří dál!
Lidí s neustále dobrou náladou, kterou umějí šířit kolem sebe je akutní nedostatek!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ať se Vám daří dál!
Lidí s neustále dobrou náladou, kterou umějí šířit kolem sebe je akutní nedostatek!
Vám přeji také jen to nejlepší a děkuji.

Běžte do háje s věkem, je to jen číslo, , Masarik také začal v požehnaném věku....mě je pořád 16....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Běžte do háje s věkem, je to jen číslo, , Masarik také začal v požehnaném věku....mě je pořád 16....
Já tebe měl za čerstvou dvacátnici.😂😂 Tak promiň že jsem ti čtyři roky přidal.🤗

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já tebe měl za čerstvou dvacátnici.😂😂 Tak promiň že jsem ti čtyři roky přidal.🤗
Hm, dvakrát tolik a ještě něco , pro mě je to takové divné, že někteří lidi mají svůj strop s ohledem na věk.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Hm, dvakrát tolik a ještě něco , pro mě je to takové divné, že někteří lidi mají svůj strop s ohledem na věk.
Mě je 38 a za to divadlo tady,by se nemusela stydět ani leckterá čtrnácti-letá "holšiška".😂 Zase mám kamaráda a ten ve třiceti už trénuje skoky do rakve.Ne že by mu něco bylo,ale chová se tak.Prostě každému je tolik, na kolik se cítí.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě je 38 a za to divadlo tady,by se nemusela stydět ani leckterá čtrnácti-letá "holšiška".😂 Zase mám kamaráda a ten ve třiceti už trénuje skoky do rakve.Ne že by mu něco bylo,ale chová se tak.Prostě každému je tolik, na kolik se cítí.
O tom mi ani nemluvte, mému muži je 39 a věčně slyším ódy na stáří a že už to tu musí jen doklepat. Na zabití 😁
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Mikimauska
napsal(a):
Ano zkusila jsem to i nedávno. Nasedlala jsem ho a šel na ruce v klidu, takhle jsem šla asi 2 km a pak zkusila nasednout, bohužel to vsude zna a hned se otáčí domů, nejradeji by to vzal tryskem..
Takhle s nim jdu i po práci na jízdárně, aby se trochu unavil a vyhnal roupy, ale bohužel.
Stejnak asi do te doby pujdeme do jineho ustajeni, tak snad tam vude fungovat :D
Nebo z toho jsem už vyřízena a práce na jizdarne me uz nějak pořád nebavi. Vim, ze oba si vyjizdku vzdy uzijeme a to ze to jsou pěkné vyjížďky. Ted me to mrzí, ze si neudělám krasnou zimní vyjížďku 🙈
Kůň ví, že jste to vzdala, proč by se držel a věřil takovýmu člověku. To není míněno zle. Až přesvědčíte sama sebe, že to chcete a půjdete a uděláte to, kůň Vás bude následovat. Ano, lehce se to píše, blbě dělá, ale pokud tam opravdu není nic jiného, bude to ve Vás a Vašem přesvědčení 🙂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Jooo šestnáct v hlavě, tělo do šrotu..... Když bejvaly ty vyjížďky pohodička jazz, v lese zpívali ptáci, kopýtka klapaly, koník jen tak koukal, a šel do všeho, protože byl partak.... To pak člověk má chuť jezdit. Když pak všude jen nadavaji, že rajtujete na koni po vesnici, a kobylince a podobně a máte mladyho koně a chvíli trvá, než se zas něco poresi.... To už se pak aspoň mne moc nechce. A já chci jezdit, protože z toho mám dobrý pocit a baví mne to, ne protože musím 😊 jak říká kolega z Plzně "mušíš, to je velkej pán, nemušíš, to je eště větší pán"
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jooo šestnáct v hlavě, tělo do šrotu..... Když bejvaly ty vyjížďky pohodička jazz, v lese zpívali ptáci, kopýtka klapaly, koník jen tak koukal, a šel do všeho, protože byl partak.... To pak člověk má chuť jezdit. Když pak všude jen nadavaji, že rajtujete na koni po vesnici, a kobylince a podobně a máte mladyho koně a chvíli trvá, než se zas něco poresi.... To už se pak aspoň mne moc nechce. A já chci jezdit, protože z toho mám dobrý pocit a baví mne to, ne protože musím 😊 jak říká kolega z Plzně "mušíš, to je velkej pán, nemušíš, to je eště větší pán"
Souhlasím, já od té doby, co mám vlastního koně, moc nejezdím. Přitom kůň je hodný a spolehlivý, ježdění mě baví, ale...Mám smůlu, že jsem z Prahy a chybí mi tu ta příroda. Miluju courání po lese, kde široko daleko nikdo není, ale u stáje máme akorát jednu malou louku, cyklostezku a silnici, takže nejdelší vyjížďka je tak necelou hodinu, přitom musím pořád řešit kobylince, vyhýbat se cyklistům, kočárkům a nevychovaným psům, proplétat se mezi auty...Takže si vždycky zajedu někam na Šumavu nebo podobně, tam si zaplatím vyjížďku na cizím koni a toho vlastního zanedbávám.
Mikimauska
napsal(a):
Takže ,pokud někde dál nasednete,je nepříjemný a dává najevo,že on ví a kudy domů a šel by,rychle
Ale neuteče s vámi natvrdo ,přes váš odpor?Prostě vezmu ruku a trapem domů?
Je nepříjemný,ale dá se zvládnout?
Pokud ano,takhle bych pravidelně pokračovala.
Po nasednutí šla někam kousek dál.Pak chvíli jakože domů,ale ne úplně .Aby jste nebyla úplně celou cestu ve stresu vy ,ale ani kůň.Aby chvíli bylo po jeho ,chvíli po vašem
Vymyslete nějaké cesty,podle vašich možností,abyste nešli jen rovně od domova a zas přesně tou domů.Zkusit se někde trochu motat.Aby to časem začalo připomínat vyjížďku.
Jak píšete,že se budete stěhovat.Na novém místě zkuste využít první týden dva,než se kůň stane opět závislým a vjede do nového režimu .Hned po příjezdu co nejčastěji ,jezdit ven,spolu sami ,od koní.Abyste ho zas nenechala spadnout do pohody,co má teď.
bongani
napsal(a):
Souhlasím, já od té doby, co mám vlastního koně, moc nejezdím. Přitom kůň je hodný a spolehlivý, ježdění mě baví, ale...Mám smůlu, že jsem z Prahy a chybí mi tu ta příroda. Miluju courání po lese, kde široko daleko nikdo není, ale u stáje máme akorát jednu malou louku, cyklostezku a silnici, takže nejdelší vyjížďka je tak necelou hodinu, přitom musím pořád řešit kobylince, vyhýbat se cyklistům, kočárkům a nevychovaným psům, proplétat se mezi auty...Takže si vždycky zajedu někam na Šumavu nebo podobně, tam si zaplatím vyjížďku na cizím koni a toho vlastního zanedbávám.
Já mám koně doma.Mají pastviny i zimní výběh,takže si vystačí.Když není třeba zrovna něco obsedat,či chvíli pravidelněji pracovat,jezdit nemusím.
Ale já chci,protože mám ježdění jako relax.Pro své tělo do šrotu hippoterapii,pohodičku,odreagování.
Bydlíme v téměř absolutní pr.... ,byť 30km od města Takže stačí se vyplazit někam za statek a jsem na louce,v lese,u potoka,prostě paráda
Ale přemýšlela jsem o tom,že bych měla koně v ustájku,u města.Jako toho prvního,zamlada.Zatím jsem lítala každý den před nebo po práci .X hodin času,takže zas tak nevadilo,že se muselo překlapat pár chodníků,silnic,parků a jiných frekventovaných míst,než jsem se dohrabala do přírody
Teď jsem to zhodnotila tak,že bych asi radši koně neměla.Protože pilovat povětšinou na jízdárně a občas se vypravit přes několik dopravních tepen,cyklostezek,parkovišť u hypermarketů do jakože lesa .Tam se pak motat ,jak píšete ,mezi kočárky,odrážedly,psy a davem ,by mi radost nedělalo.
Taky bych to řešila zaplacením někde,kde se projedu opravdu ven
Nebo tedy tuhle situaci ustájením někde ,kam se sice dohrabu jednou týdně,ale zase se pěkně projdu .Jenže to zas musíte ustajovatelům věřit a takové kvalitní místo najít.A zhodnotit,jestli má smysl mít svého koně a vidět ho jednou týdně
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já bych se ve městě zbláznil.Na mě to působí jak velkochov drůbeže.😂 Ono už to dnes stačí i na vesnicích kolikrát.Naštěstí moc lidí do lesa tady nechodí kde mám koby a máme klid relativní.Občas nějaký cyklista, nebo někdo s pejskem.Teď v "zimě" jsem nepotkal nikoho již více jak týden.☺️ Tohle je pro mě nejlepší relax a kam se hrabe týden v Alpách.Opět je tam lidí jak "nas ráno".😂 Tady mám nádhernou přírodu a klid.☺️ Zkrátka můžete vypnout a relaxovat.Třeba s kolečkem hnoje.😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Meifi věř tomu, že kdybys se párkrát projel takhle na pohodu v bezva prostředí, že jezdíš taky. Mne na tom všem odrazuje právě to proplist se odněkud někam. Jednou jsem si k narozeninám zaplatila vyjížďku v českém Švýcarsku. Kůň prostě provozackej plouzak, ještě nejsem moc zvyklá jezdit s někým a na někoho se ohlížet v chodech a kam se jede, ale to bylo tak nádherně prostředí, že to vše dorovnalo. Taak vždycky když projíždíme autem někde hezký lesy louky, říkám si, jeeee jak tady by se hezky jelo....
koně
napsal(a):
Já mám koně doma.Mají pastviny i zimní výběh,takže si vystačí.Když není třeba zrovna něco obsedat,či chvíli pravidelněji pracovat,jezdit nemusím.
Ale já chci,protože mám ježdění jako relax.Pro své tělo do šrotu hippoterapii,pohodičku,odreagování.
Bydlíme v téměř absolutní pr.... ,byť 30km od města Takže stačí se vyplazit někam za statek a jsem na louce,v lese,u potoka,prostě paráda
Ale přemýšlela jsem o tom,že bych měla koně v ustájku,u města.Jako toho prvního,zamlada.Zatím jsem lítala každý den před nebo po práci .X hodin času,takže zas tak nevadilo,že se muselo překlapat pár chodníků,silnic,parků a jiných frekventovaných míst,než jsem se dohrabala do přírody
Teď jsem to zhodnotila tak,že bych asi radši koně neměla.Protože pilovat povětšinou na jízdárně a občas se vypravit přes několik dopravních tepen,cyklostezek,parkovišť u hypermarketů do jakože lesa .Tam se pak motat ,jak píšete ,mezi kočárky,odrážedly,psy a davem ,by mi radost nedělalo.
Taky bych to řešila zaplacením někde,kde se projedu opravdu ven
Nebo tedy tuhle situaci ustájením někde ,kam se sice dohrabu jednou týdně,ale zase se pěkně projdu .Jenže to zas musíte ustajovatelům věřit a takové kvalitní místo najít.A zhodnotit,jestli má smysl mít svého koně a vidět ho jednou týdně
Většinou to řeším tak, že vyrážím na vyjížďky zásadně ve všední den a brzy ráno (naštěstí mám při své práci tu možnost). O víkendech (a nedejbože, když je hezky), se o ježdění ani nepokouším.
Jinak jsem taky přemýšlela, jestli nedat koně někam dál, ale potřebuju mít ustájení, abych se tam dostala pohodlně i veřejnou dopravou, kdyby auto vypovědělo poslušnost a mít možnost se tam dostat rychle. Např. den před Vánocemi dostal kůň koliku a to jsem byla ráda, že ho mám blízko.
Koně jsem vlastně ani nechtěla, tak nějak se mi to stalo, tak ho teď přece před důchodem (jeho) nedám pryč, to si nezaslouží.
bongani
napsal(a):
Většinou to řeším tak, že vyrážím na vyjížďky zásadně ve všední den a brzy ráno (naštěstí mám při své práci tu možnost). O víkendech (a nedejbože, když je hezky), se o ježdění ani nepokouším.
Jinak jsem taky přemýšlela, jestli nedat koně někam dál, ale potřebuju mít ustájení, abych se tam dostala pohodlně i veřejnou dopravou, kdyby auto vypovědělo poslušnost a mít možnost se tam dostat rychle. Např. den před Vánocemi dostal kůň koliku a to jsem byla ráda, že ho mám blízko.
Koně jsem vlastně ani nechtěla, tak nějak se mi to stalo, tak ho teď přece před důchodem (jeho) nedám pryč, to si nezaslouží.
Jasně,věřím,že máte situaci pořešenou co nejlépe je ve vašich možnostech
Jen mi váš příspěvek připomněl,že jsem zrovna nedávno nad takovou situací přemýšlela .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já to vodím tady.☺️ Pesanu na vodítku a valášek je v těsném závěsu za námi.☺️ Čili mrkev nesmíme zapomenout.😂Teď jsme se vrátili a vidíte že tu není živá duše.Bohužel i ty lesy nějak mizí.Zvlášť pečlivě vysázené paseky po dvou letech od těžby.🙁 Samozřejmě nelítostný boj proti kůrovci nesmíme zapomenout zmínit.Lapače všude a důsledně vykácený každý napadený strom.😂 Já fotky ani nijak netřídím.Jak to "naflákám",tak to tam je.☺️
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Mne se v tomhle hnusu hlavně nikam nechce, to bude ta lenost asi....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mne se v tomhle hnusu hlavně nikam nechce, to bude ta lenost asi....
Tak ty jsi taky u zvířat celý den a máš hospodářství.To je celkem pochopitelné potom.☺️
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já kdybych chtěl jezdit na koni,tak koně nikdy nevlastním.Absolutně se to z tohoto hlediska nevyplatí.Svézt se dejme tomu jednou týdně někde za litr,jsou pořád krásné čtyři tisíce za měsíc.To mi nestačí ani na ustájení.Natož kovář a vet kdyby se něco stalo.Na vlastním se člověk ani někdy nemůže svézt,protože například marodí.To Vás u cizího nezajímá.Buď dostanete pod zadek koně jiného,nebo nic neplatíte a jdete klidně jinam.Jejich problém..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ty jsi taky u zvířat celý den a máš hospodářství.To je celkem pochopitelné potom.☺️
Ale to já bych zas šla, to já ráda chodím na procházky na hezká místa, ale ne po kolena v bahně a průtrži mračen, a tady je takhle už poměrně dlouho....
Marfi, jezdil byste, to se nebojte. Můj přítel byl zapřísáhlý nejezdec, kůň se nenarodil pro to, aby na něm někdo jezdil. Opečovávat a starat se, chodit na ruce na houby, to by skousl, ale jezdit a dokonce se ani svést léta nechtěl. Mně to nevyčítal, ale sám z toho měl pocit, že koně tím, že ho sveze, obtěžuje a prudí.
Letos jsem měla nepříjemný úraz a jezdit jsem přestala. Potřebovala jsem otestovat psychiku a nohu, jestli to vůbec do budoucna dám. Vybrala jsem si extrémně spolehlivého a flegmatického koně na krokovku. Je to cob a ti se příteli líbí. Na druhou krokovku jsme ho s majitelkou ukecaly na toho cobíka, upřímně se s ním moc necrcala, což je dobře, nedovolila mu moc pochybovat :). Posadil se poprvé na koně, dostal instruktáž, jak sedět, co dělat a nedělat a vyrazili jsme do terénu - paní ho celou hodinu vedla z druhého velmi spolehlivého koně, poradila, kdy se předklonit, kdy zaklonit, jak z kopce, do kopce, vše mu hezky vysvětlila, dopředu ho upozornila, že bude nerovnost v terénu a jak to na tom hřbetě se sebou pořešit. Dokonce pár kroků zaklusali. Na konci vyjížďky dostal na plácku u stáje otěže, instruktáž a zkusil se rozejít, zastavit, zatočit, udělat kroužek.
A najednou pochopil, že na koni a s koněm je to fajn a chtěl do přírody s tou kobylkou znovu. Nepotřebuju, aby pravidelně jezdil, ale těší mě, že už trochu poznal, co na tom my blázni od koleček s hnojem máme. :)
Ad autorka:
Výše někdo radí vytrvat a chodit. Mně k tomu jen napadlo, co si určit nějaký cíl, pro koně příjemný? Prostě dojít do nějakého bodu, kde si dá něco dobrého a po přestávečce zamířit zase domů. Zrutinovat to tak, že se prostě musí každý den dojít tam a zpátky. Někdo dojede na louku a tam se půl hodiny kůň popase (chápu, že teď je to s pastvou na houby), jiný s ním chodí na pivo. Prostě něco specifického vztáhnout k tomu cílovému bodu. Je to jen nápad.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Marfi, jezdil byste, to se nebojte. Můj přítel byl zapřísáhlý nejezdec, kůň se nenarodil pro to, aby na něm někdo jezdil. Opečovávat a starat se, chodit na ruce na houby, to by skousl, ale jezdit a dokonce se ani svést léta nechtěl. Mně to nevyčítal, ale sám z toho měl pocit, že koně tím, že ho sveze, obtěžuje a prudí.
Letos jsem měla nepříjemný úraz a jezdit jsem přestala. Potřebovala jsem otestovat psychiku a nohu, jestli to vůbec do budoucna dám. Vybrala jsem si extrémně spolehlivého a flegmatického koně na krokovku. Je to cob a ti se příteli líbí. Na druhou krokovku jsme ho s majitelkou ukecaly na toho cobíka, upřímně se s ním moc necrcala, což je dobře, nedovolila mu moc pochybovat :). Posadil se poprvé na koně, dostal instruktáž, jak sedět, co dělat a nedělat a vyrazili jsme do terénu - paní ho celou hodinu vedla z druhého velmi spolehlivého koně, poradila, kdy se předklonit, kdy zaklonit, jak z kopce, do kopce, vše mu hezky vysvětlila, dopředu ho upozornila, že bude nerovnost v terénu a jak to na tom hřbetě se sebou pořešit. Dokonce pár kroků zaklusali. Na konci vyjížďky dostal na plácku u stáje otěže, instruktáž a zkusil se rozejít, zastavit, zatočit, udělat kroužek.
A najednou pochopil, že na koni a s koněm je to fajn a chtěl do přírody s tou kobylkou znovu. Nepotřebuju, aby pravidelně jezdil, ale těší mě, že už trochu poznal, co na tom my blázni od koleček s hnojem máme. :)
Ad autorka:
Výše někdo radí vytrvat a chodit. Mně k tomu jen napadlo, co si určit nějaký cíl, pro koně příjemný? Prostě dojít do nějakého bodu, kde si dá něco dobrého a po přestávečce zamířit zase domů. Zrutinovat to tak, že se prostě musí každý den dojít tam a zpátky. Někdo dojede na louku a tam se půl hodiny kůň popase (chápu, že teď je to s pastvou na houby), jiný s ním chodí na pivo. Prostě něco specifického vztáhnout k tomu cílovému bodu. Je to jen nápad.
Copak to já na koni seděl už celkem několikrát.☺️ Kolikrát tu vykrokovávám koně po tréningu.Na koni jsem byl i venku s ustajovatelkou a nadšení se nekonalo.Zdá se to odemne zvláštní asi,ale tolik koni nevěřím.Zdraví mám jen jedno a potřebuji ho víc než ježdění na koni.☺️ Padá se nehezky a celkem vždy na zem.☺️ Jezdectví dřív nebo později znamená úraz a často vážný.Co by bylo ale s kobylou a valachem? Jsou zvyklí na mě a dá se říct, je to skoro jak když je mám doma.Nikdo se jim nebude takhle věnovat jako já.Jenže když jsem viděl jak tehdy valach ožil a přitom měl dost krmení a standardní péči zajištěnou i dřív.Jen jak začal jinak chodit domů z výběhu,když jsme se už skamarádili.☺️ Jak už čekal na mě u výběhu, když se vedli koně domů a věděl že "jo tenhle je můj".Jakoby to začal s člověkem znovu zkoušet potom, co slečnu přestal bavit.🙁 Podle mě se mu stýskalo po slečně a byl zklamaný z lidí.Z ničeho nic již nepřišla a podle ošky jí měl hodně rád.Tak tohle se už nestane.Leda že by zemřeli nedej bože a já tím pozbyl zodpovědnosti k nim.Ale asi bych stejně na koni nejezdil.
To jste mne tedy překvapil s tou nedůvěrou ke koni, to jsem u vás nečekala. Myslela jsem, že s koňmi to máte vyřešené, věříte jim jako přátelům. To vás ani ti vaši vlastní nepřesvědčili, že není třeba se bát, že úmyslně neublíží?
Jinak můj úraz přišel po dvaceti letech ježdění, takže bych to s tou statistikou neviděla tak tragicky. Stejně tak jsem taktéž po dvaceti letech hodila s autem první hodiny, stejně nečekaně jako přišel ten pád. Přesto do auta sednu. A na koně, který není vybzíkaný a vystátý (tedy normálního), taky.
Možná je to tím, že nemáte trenéra, nemůžete se opřít o někoho, kdo předejde chybám a zraněním, kdo vás podpoří. Přítel teda s důvěrou v trenérku a mne na koně sedl a protože jsme ho opatrovaly jako v bavlnce, tak si to užil a chce ten zážitek opakovat, i když je nejezdec a je dán koni tak trochu napospas. O to víc oceňuje charakter koníka, který jeho slabost nezneužije. Tenhle vděk zažil určitě každý v nějaké situaci, kdy ho kůň podržel, aniž by musel, třeba když se učil jezdit. Myslím, že i to je dost podstatná část pouta člověk-kůň.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
To jste mne tedy překvapil s tou nedůvěrou ke koni, to jsem u vás nečekala. Myslela jsem, že s koňmi to máte vyřešené, věříte jim jako přátelům. To vás ani ti vaši vlastní nepřesvědčili, že není třeba se bát, že úmyslně neublíží?
Jinak můj úraz přišel po dvaceti letech ježdění, takže bych to s tou statistikou neviděla tak tragicky. Stejně tak jsem taktéž po dvaceti letech hodila s autem první hodiny, stejně nečekaně jako přišel ten pád. Přesto do auta sednu. A na koně, který není vybzíkaný a vystátý (tedy normálního), taky.
Možná je to tím, že nemáte trenéra, nemůžete se opřít o někoho, kdo předejde chybám a zraněním, kdo vás podpoří. Přítel teda s důvěrou v trenérku a mne na koně sedl a protože jsme ho opatrovaly jako v bavlnce, tak si to užil a chce ten zážitek opakovat, i když je nejezdec a je dán koni tak trochu napospas. O to víc oceňuje charakter koníka, který jeho slabost nezneužije. Tenhle vděk zažil určitě každý v nějaké situaci, kdy ho kůň podržel, aniž by musel, třeba když se učil jezdit. Myslím, že i to je dost podstatná část pouta člověk-kůň.
Copak to já jim věřím jako přátelům,ale leknout se může kdykoli.Za to samozřejmě nemůže a nikdy bych mu to ani nevyčítal,ale být v sedle a udělat mi takový skok do strany,tak jsem dole raz dva.😂 Jinak trenér 2 tř. jezdectví je ustajovatelka.Já ani nevím co to je.Jen jsem slyšel jak telefonuje se svým klientem.😂 Pak sem jezdí ještě jedna starší paní a trénuje skoky s dvěmi osobami zde mající ustájené koně.Ta se s tím "neprdí" a rovnou mi řekla "po sero".😂
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Copak to já jim věřím jako přátelům,ale leknout se může kdykoli.Za to samozřejmě nemůže a nikdy bych mu to ani nevyčítal,ale být v sedle a udělat mi takový skok do strany,tak jsem dole raz dva.😂 Jinak trenér 2 tř. jezdectví je ustajovatelka.Já ani nevím co to je.Jen jsem slyšel jak telefonuje se svým klientem.😂 Pak sem jezdí ještě jedna starší paní a trénuje skoky s dvěmi osobami zde mající ustájené koně.Ta se s tím "neprdí" a rovnou mi řekla "po sero".😂
Ale tak běžné uskočení na normálním koni po nějaké době v klidu usedíte. Třeba proto je pro začátečníky vhodný méně vzrušivý kůň. Vedle té irské cobky by mohlo startovat letadlo a možná se tak akorát ohlédne, ale neudělá nic. Navíc je zvyklá na veškerý ruch po trase, vozí i děti a k tomu mají ve stáji dobrý management, takže z ní není překrmené torpédo apod.
A i s trenérem si člověk musí sednout, každý nabízí a potřebuje jiný přístup. Taky by mi nevyhovovali ti jedinci, co člověku úmyslně plaší koně boucháním papírových sáčků za koňským zadkem, aby ho naučili nepadat. Nemám ráda lidi, co hazardují s mojí bezpečností. Ale na druhou stranu, pokud je trenér spravedlivý a nejde mi to, tak mi nevadí, že řve, když to teda nejde vyloženě do osobní roviny, na to už jsem stará, abych si to nechala líbit a takové ježdění by mě netěšilo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Ale tak běžné uskočení na normálním koni po nějaké době v klidu usedíte. Třeba proto je pro začátečníky vhodný méně vzrušivý kůň. Vedle té irské cobky by mohlo startovat letadlo a možná se tak akorát ohlédne, ale neudělá nic. Navíc je zvyklá na veškerý ruch po trase, vozí i děti a k tomu mají ve stáji dobrý management, takže z ní není překrmené torpédo apod.
A i s trenérem si člověk musí sednout, každý nabízí a potřebuje jiný přístup. Taky by mi nevyhovovali ti jedinci, co člověku úmyslně plaší koně boucháním papírových sáčků za koňským zadkem, aby ho naučili nepadat. Nemám ráda lidi, co hazardují s mojí bezpečností. Ale na druhou stranu, pokud je trenér spravedlivý a nejde mi to, tak mi nevadí, že řve, když to teda nejde vyloženě do osobní roviny, na to už jsem stará, abych si to nechala líbit a takové ježdění by mě netěšilo.
Já vím Dotaz jak to myslíte,ale mě to ani nevyhovuje být na koni.Já s nimi prostě jen kamarádím jako se psem.☺️ Vím že kůň se nakonec smíří skoro se vším a možná právě proto na ně nelezu.Nějak mi uniká pořád ten smysl proč musím lézt na koně.Kdyby třeba se i koby někde smekla,tak větší šanci na ukormidlování pádu má bez jezdce na zádech.A v neposlední řadě se mi ani nechce řešit nekonečné "sedlo sedí","sedlo nesedí",nasvalení a moje "dovednosti" podle mě odnese ten kůň.Pro mě je nejkrásnější je vidět v ohradě,jak si třeba hrají a dovádějí.Ono koně jsou i citlivky strašný na nepohodlí.Stačí jen drobnost a to co minulý týden fungovalo,dnes již ne a nervozita naroste.Viděl jsem na Hubertu jak stačili jen cizí koně a to byste nevěřila jak naši dva koně reagovali.Já ke koním chodím s radostí a klidem,který přenáším zřejmě i na ně.Oboustranná spokojenost a nehodlám na tom nic měnit.Bůh ví jestli bych s koby mohl vůbec takový vztah mít pokud bych jezdil..Možná bych víc myslel na "drezůrní prvky" než na ní.Fakt to nevím,ale nehodlám to zkoušet.Takhle je hodná,milá,kováře má dokonce ráda a veterináře sice jako zmizne hlava v boxu a ví moc dobře kdo to je,ale nechá se v pohodě ošetřit,naočkovat a podobně.Dřív byla vyplašená jak kováře viděla.Tak já s ní došel tam,kam jsem si přál.A ani to moc nebolelo.😂😂 Akorát ta tatra mrkve,no.😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
https://horsespirit.site/2019/01/17/playful-horse-doesnt-want-to-keep-his-blanket-on-and-goes-on-playing-with-it/
Někdy si kůň hraje na psa dost věrohodně.😂
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já vím Dotaz jak to myslíte,ale mě to ani nevyhovuje být na koni.Já s nimi prostě jen kamarádím jako se psem.☺️ Vím že kůň se nakonec smíří skoro se vším a možná právě proto na ně nelezu.Nějak mi uniká pořád ten smysl proč musím lézt na koně.Kdyby třeba se i koby někde smekla,tak větší šanci na ukormidlování pádu má bez jezdce na zádech.A v neposlední řadě se mi ani nechce řešit nekonečné "sedlo sedí","sedlo nesedí",nasvalení a moje "dovednosti" podle mě odnese ten kůň.Pro mě je nejkrásnější je vidět v ohradě,jak si třeba hrají a dovádějí.Ono koně jsou i citlivky strašný na nepohodlí.Stačí jen drobnost a to co minulý týden fungovalo,dnes již ne a nervozita naroste.Viděl jsem na Hubertu jak stačili jen cizí koně a to byste nevěřila jak naši dva koně reagovali.Já ke koním chodím s radostí a klidem,který přenáším zřejmě i na ně.Oboustranná spokojenost a nehodlám na tom nic měnit.Bůh ví jestli bych s koby mohl vůbec takový vztah mít pokud bych jezdil..Možná bych víc myslel na "drezůrní prvky" než na ní.Fakt to nevím,ale nehodlám to zkoušet.Takhle je hodná,milá,kováře má dokonce ráda a veterináře sice jako zmizne hlava v boxu a ví moc dobře kdo to je,ale nechá se v pohodě ošetřit,naočkovat a podobně.Dřív byla vyplašená jak kováře viděla.Tak já s ní došel tam,kam jsem si přál.A ani to moc nebolelo.😂😂 Akorát ta tatra mrkve,no.😂
Takže ze země se nedůvěra ztrácí? :)
Vztah byste s nimi měl, i kdybyste jezdil. Byl by možná v něčem trochu jiný, ale nemyslím, že by byl horší, jen jsou tam jiné aspekty. Nemám pocit, že zrovna vy byste pro drezuru zapomněl na tvora, co máte pod sebou. Couračky do lesa, nadšené vyběhnutí kopečku, cválání na louce, kdy to toho koně vyloženě baví, jsou moc příjemné části jezdectví a velká část lidí s koňmi jezdí jen takto, netrápí se na kolbišti.
Pokud jste spokojený tam, kde jste, tak ok, nutit vás nebudu. :)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já to vodím tady.☺️ Pesanu na vodítku a valášek je v těsném závěsu za námi.☺️ Čili mrkev nesmíme zapomenout.😂Teď jsme se vrátili a vidíte že tu není živá duše.Bohužel i ty lesy nějak mizí.Zvlášť pečlivě vysázené paseky po dvou letech od těžby.🙁 Samozřejmě nelítostný boj proti kůrovci nesmíme zapomenout zmínit.Lapače všude a důsledně vykácený každý napadený strom.😂 Já fotky ani nijak netřídím.Jak to "naflákám",tak to tam je.☺️
líbí se mi jak jste odborník na všechno, od lesů, přes internet a sociální sítě, po světovou ekologii a ekonomii...
Asi to vidím jinak, protože sem nějakou dobu zkoušela chodit s jedním lesníkem, ale bohužel jsme si nerozuměli, ovšem výlety do přírody, a ukazování lesů a menší nauka o stromech, to byly hezké chvíle. Samozřejmě, já odborník nejsem, proto také nevím odborné věci. Šli jsme po lese a Zdeněk se pomalu strom od stromu zasmušile mračil, Kůrovec, kůrovec, kůrovec... stromy které ještě před pár lety byly krásné, zdravé, teď se budou muset pokácet, protože takový strom nelze zachránit a od každého napadeného stromu může být napadený další, proto se musí každý napadený strom pokácet.... dělá jim to radost? Ne nedělá, tohle dřevo vpodstatě nemá ani žádnou hodnotu a takové plošné odlesňování je velice trápí.
Možná by se měl každý více věnovat tomu co sám zná, vy afgánistánu a mrkvi, dřevaři a lesnící lesům, a netvrdit po světě hospodské pivní názory
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
lenacia
napsal(a):
líbí se mi jak jste odborník na všechno, od lesů, přes internet a sociální sítě, po světovou ekologii a ekonomii...
Asi to vidím jinak, protože sem nějakou dobu zkoušela chodit s jedním lesníkem, ale bohužel jsme si nerozuměli, ovšem výlety do přírody, a ukazování lesů a menší nauka o stromech, to byly hezké chvíle. Samozřejmě, já odborník nejsem, proto také nevím odborné věci. Šli jsme po lese a Zdeněk se pomalu strom od stromu zasmušile mračil, Kůrovec, kůrovec, kůrovec... stromy které ještě před pár lety byly krásné, zdravé, teď se budou muset pokácet, protože takový strom nelze zachránit a od každého napadeného stromu může být napadený další, proto se musí každý napadený strom pokácet.... dělá jim to radost? Ne nedělá, tohle dřevo vpodstatě nemá ani žádnou hodnotu a takové plošné odlesňování je velice trápí.
Možná by se měl každý více věnovat tomu co sám zná, vy afgánistánu a mrkvi, dřevaři a lesnící lesům, a netvrdit po světě hospodské pivní názory
Nápodobně, lenacio.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nápodobně, lenacio.
Až budu skutečně tvrdit příspěvek za příspěvkem lži kvůli pocitu že celej svět je jeden velkej lhář potom si to vezmu k srdci, ale jen pro to, že vás štvu já a proto jsou moje názory lež, to je jaksi o něčem jiném a fakta a lži v tom roli nehrají
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
lenacia
napsal(a):
Až budu skutečně tvrdit příspěvek za příspěvkem lži kvůli pocitu že celej svět je jeden velkej lhář potom si to vezmu k srdci, ale jen pro to, že vás štvu já a proto jsou moje názory lež, to je jaksi o něčem jiném a fakta a lži v tom roli nehrají
Z jakého důvodu máme my tolerovat Vás názor, ale Vy názory ostatních netolerujete? Proč každého nazývate lhářem a že stále píše lži?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Z jakého důvodu máme my tolerovat Vás názor, ale Vy názory ostatních netolerujete? Proč každého nazývate lhářem a že stále píše lži?
Nevím od kdy něčí názory netoleruji, já vždy názor přečtu a pokud nesouhlasím napíši proti názor. A napíši jej klidně znova a znova, neboť pokud si za něčím stojím, snažím se vysvětlit proč...
Každého lhářem nenazývám, ale když někdo přijde, z mojeho příspěvku o poměrně dlouhé délce si vybere jednu jedinou malou nepodstatnou zmínku, úplně ji vytrhne z kontextu a postaví na ní celej svůj příspěvek ve smyslu že takhle já se chovám, tak já už nevidím jiné východisko než toho člověka nazvat lhářem... Ale o tom tady nehovořím.
Tady hovořím o něčem o čem se člověk může normálně dozvědět, kůrovec tu je, opravdu si ho nikdo nevymyslel aby mohl kácet stromy ve velkém (a je to diametrálně odlišné od toho, když já nazvu lhářem někoho kdo lže o mě a o mém chování a jednání).
A proto mě fascinuje proč by si myslíte že vám zakazuju mít názor, to vypadá trošičku jinak než tak že na něj zareaguji....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
lenacia
napsal(a):
Nevím od kdy něčí názory netoleruji, já vždy názor přečtu a pokud nesouhlasím napíši proti názor. A napíši jej klidně znova a znova, neboť pokud si za něčím stojím, snažím se vysvětlit proč...
Každého lhářem nenazývám, ale když někdo přijde, z mojeho příspěvku o poměrně dlouhé délce si vybere jednu jedinou malou nepodstatnou zmínku, úplně ji vytrhne z kontextu a postaví na ní celej svůj příspěvek ve smyslu že takhle já se chovám, tak já už nevidím jiné východisko než toho člověka nazvat lhářem... Ale o tom tady nehovořím.
Tady hovořím o něčem o čem se člověk může normálně dozvědět, kůrovec tu je, opravdu si ho nikdo nevymyslel aby mohl kácet stromy ve velkém (a je to diametrálně odlišné od toho, když já nazvu lhářem někoho kdo lže o mě a o mém chování a jednání).
A proto mě fascinuje proč by si myslíte že vám zakazuju mít názor, to vypadá trošičku jinak než tak že na něj zareaguji....
Má jinou zkušenost a hned je to lhář?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Má jinou zkušenost a hned je to lhář?
"zkušenost"... nikoli, to je jako když tady skupina lidí nadávala že nad městem se pokácel velký kus lesa, a že si lesníci a město chtěli jen namastit kapsu a že stromy byly zcela v pořádku. A i přes fotografie kmenů, které byly vevnitř úplně vyhnilé, přesto, že je lesníci zvali, ať přijdou a oni je provedou a udělají jim odborný výklad s prohlídkou kmenů i zatím neporažených stromů, tak tam nepřišel vůbec nikdo, ale pořád se po internetu šíří fotky jak dál kácejí stromy a všichni se vzájemně plácají po ramenou jak oni ví ze všech nejlíp, že ty stromy jsou 100% zdravé.
Zase Marfis zničil diskuzi a vy se jak husy s tím bezceným kejháním přidáváte. Kdyby jste mu neodpovídali, tak ho to přestane za chvíli bavit.
Zadavatelce bych poradila, jako nejrychlejš řešení (dřív než zima skončí), sehnat dobrého jezdce, co se nebojí a na jejího koně sedne, vyjede ven a poradí jí, jak na něho. Kůň uvidí, že musí pracovat i když by byl radši s kamarády a majitelka se ujistí v tom, že to jde, jen musí někde přidat.
lenacia
napsal(a):
V tomto příspěvku se mi zrovna nezdá,že by se Meifi pasoval na lesního odborníka,ne?
Prostě fotil na vycházce se zvířaty.
Vidím tažného psa a les.
Světlo bylo špatné,tak vypadá ponurý.Zarostlý , smíšený les,Minimálně paseky by si zasloužily požnout,aby byly trochu vidět vysázené stromky .Lapače na kůrovce jsou taky třeba ,proto tam leží.
Nejsem lesní specialistka,ale mě úbytek lesů také trápí.
Co jsme se přistěhovali ,lesy se odsunují,dál a dál.Těží u nás Moraváci ,nebo kdo ,prostě získá kontrakty.Jedou pořád.Harvestory,zdevastované cesty od vyvážeček ,vůbec to není radost vidět.
Sice se cesty časem opět srovnají,hromady klestu odklidí ,intenzivně na vzniklých pasekách vysazuje.Ale než to vyroste v pořádný les ,nedožiju se toho
koně
napsal(a):
V tomto příspěvku se mi zrovna nezdá,že by se Meifi pasoval na lesního odborníka,ne?
Vidím tažného psa a les.
Světlo bylo špatné,tak vypadá ponurý.Zarostlý , smíšený les,Minimálně paseky by si zasloužily požnout,aby byly trochu vidět vysázené stromky .Lapače na kůrovce jsou taky třeba ,proto tam leží.
Co jsme se přistěhovali ,lesy se odsunují,dál a dál.Těží u nás Moraváci ,nebo kdo ,prostě získá kontrakty.Jedou pořád.Harvestory,zdevastované cesty od vyvážeček ,vůbec to není radost vidět.
Sice se cesty časem opět srovnají,hromady klestu odklidí ,intenzivně na vzniklých pasekách vysazuje.Ale než to vyroste v pořádný les ,nedožiju se toho
zdješí lesy se vykácely už před 200 lety... proto se taky tady všude sázely smrky... smrk sem, smrk tam, smrk kam se podívám... a paj to dopadlo, no smrk jaksi zničil zdejší krajinu, sice rychle vyrostl ale nemá hluboké kořeny a očividně je první, kterého napadne kůrovec, a je první, koho vyvrátí silnější bouře...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
rebeks
napsal(a):
Zase Marfis zničil diskuzi a vy se jak husy s tím bezceným kejháním přidáváte. Kdyby jste mu neodpovídali, tak ho to přestane za chvíli bavit.
Zadavatelce bych poradila, jako nejrychlejš řešení (dřív než zima skončí), sehnat dobrého jezdce, co se nebojí a na jejího koně sedne, vyjede ven a poradí jí, jak na něho. Kůň uvidí, že musí pracovat i když by byl radši s kamarády a majitelka se ujistí v tom, že to jde, jen musí někde přidat.
Čím ji přesně zničil? Začlo se diskutovat o něčem jiném a jen proto, že napsal svůj názor je potřeba do něj kopnout. Že je na něj lenacia vysazená, tak ja jsem husa s bezcenným kejháním? No tak jo no, kdyz myslíte ...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Čím ji přesně zničil? Začlo se diskutovat o něčem jiném a jen proto, že napsal svůj názor je potřeba do něj kopnout. Že je na něj lenacia vysazená, tak ja jsem husa s bezcenným kejháním? No tak jo no, kdyz myslíte ...
Já si myslím,že zadavatelka dostala hodnotné rady a víc jí pomoci nikdo zdarma nemůže.Jezdectví lze těžko vyučovat dálkově.☺️ Rebeks pouze zopakovala,co již deset lidí nad ní napsalo.To je velmi přínosné,nemyslíte? Já zadavatelce radím jen vyčkat na někoho "do party" a zatím koně rozhodně neutvrzovat v tom,jak lehce dosáhnout svého.Bude se to totiž i horšit možná.Nikdo nemůže dát stoprocentní radu,když Vás ani koně nikdy neviděl.Proto trenéři jezdí za klienty a nesedí u netu.😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
koně
napsal(a):
Vidím tažného psa a les.
Smrku k těžbě se nedožije asi nikdo tady.70 až 80 let to potrvá.🙁 Já už budu ticho,protože nahněvat "Lenina" se nemusí vyplatit.😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Smrku k těžbě se nedožije asi nikdo tady.70 až 80 let to potrvá.🙁 Já už budu ticho,protože nahněvat "Lenina" se nemusí vyplatit.😂
No a ještě Putina a Rasputina a dvaputina a třiputina.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
LENIN
U nás právě jsou spíš borovice ,lépe se jim asi na písčitém, kamenitém daří.Smrky samozřejmě ,nějaké jedle a docela dost modřínu.
A vykácené pak pečlivě dosazují, povětšinou listnáči .Aby se les stal slovansky smíšeným
Jenže než doroste takový doubek,budu vousatá má případná vnoučata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Tady po "vichřici" popadaly hlavně břízy. Možná to je podlozim. Kdysi vykáceli půl Českého Švýcarska, protože borovice nebyla původní. Mne to přijde škoda. Hlavně když to roste. Ale tak já nemám načteno a nezajimam se, takže můj názor a pohled je irelevantní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
koně
napsal(a):
LENIN
U nás právě jsou spíš borovice ,lépe se jim asi na písčitém, kamenitém daří.Smrky samozřejmě ,nějaké jedle a docela dost modřínu.
A vykácené pak pečlivě dosazují, povětšinou listnáči .Aby se les stal slovansky smíšeným
Jenže než doroste takový doubek,budu vousatá má případná vnoučata
U nás pečlivě čekají až to zaroste "náletem".😂 Víte mě připadá,že se chováme,jako když už dřevo nepotřebujeme.Těžko dělat vazbu z dubu,břízy a podobně.Na to právě je třeba smrkové dřevo s dostatečným průměrem,délkou kmene a hustotou dřeva.Čili nejde použít mladé "švihadlo".Jenže co když teď uděláme takovou díru do smrkového lesa a pak až za osumdesát let dojde k obnovení? Když mluvíte se starým hajným u nás,tak má horečku z toho co se tu děje.Ten již jen při vyslovení slova "kůrovec" zajistil feromonové lapače a napadený strom okamžitě vytěžit a samozřejmě odvézt.Ten opravdu roste z toho,jak ti "bulíci" nechají u lesa napadené stromy ležet nakrácené na pětimetry až do jara.Na jaře se to pochopitelně opět rozleze a je to v "p".
T.hoskova

XXX.XXX.255.93
Dobry den, mela jsem stejny problem. Trapili jsme se s tim 2 roky v kuse, na ruce ok. Ale nemohla jsem nasednout aby to nezabalil dom - jen jem nasedla hodil otocku a utikal bezhlave domu. S tim, ze se zakousl do udidla a byl neovladatelby... Pomohla nam az intenzivni prace ze zeme v kruhovce. Tenkrat jsem byla uz tak bezradna, az jsem se musela obratit na zkuseho trenera na praci ze zeme a prirozenou komunikaci. Trvalo to 2 mesice, kdy jsem do sedla nemohla, ale makalo se jen v kruhovce ze zeme. A jednou bylo destivo a do kruhovky se nemohlo, ani do jizdarny ,aby se nerozdupala. A trener mi rekl nasedlej a jdi ven ... od te doby jsme dranili prirodou sami. Bez mensiho problemu... byl jen problem v duvere...