Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Te12

16.2.2019 18:01
Te12

XXX.XXX.41.219

Ahoj , chtěla bych se zeptat jestli mate někdo ve výběhu nějaké ovocné stromy (meruňka, švestka) a zda to tam nevadí , chci aby tam byl aspoň trochu stín.

16.2.2019 18:34
Arbora

XXX.XXX.120.122

Ovocie s kôstkami by som úplne prvotne nevolila, kone budú plody požierať, možno aj s kôstkami, riziko koliky je pomerne vysoké. To je ostatne aj pri veľmi rodiacej jabloni, či hruške.
Hlavne myslite na to, že stromy treba ohradiť, lebo je dosť pravdepodobné, že ich kone obžerú skôr, ako vôbec trochu podrastú.

17.2.2019 19:14
etnies86

XXX.XXX.245.26

my máme jabloně a hrušky a koně si toho nevšímají, ale asi máme divné koně

17.2.2019 19:45
koně

XXX.XXX.174.63

Máme na jedné pastvině třešně .Hodně planých.Na druhé pak jabloně a švestky .Plus na obou jsou trnky.Koně žerou od počátku,všechno.
Odrbou stromům pupence,větvičky,pak jdou po plodech .Švestky jsme jim museli dokonce setřásat ,jak si je dole ožrali,už nedosáhli na zralé .
Jablka,letos bylo hodně,jsme tedy chodili sbírat.Aby nesežrali úplně všechny
Stromy jsou dobrá věc,kromě stínu se o ně i drbou a baví se tím ožíráním

17.2.2019 20:54
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Celkem rychle naroste ořešák. Příjemně stíní a ochlazuje. Nepříjemné je, že kolem něj nic nebude růst, snad jen máta. Také listí je potřeba nechat kompostovat někde zvlášť. Zase když si koupíte roubovaný a víc kusů, máte příjemný bonus z ořechů.
Ovocné stromy bývají problém, prostě proto že je ovoce sladké a koně neznají míru + pecky, vosy ... (jsem v podstatě už z kraje města a pozemky jsou tu drahé, tak vypásáme zahrady a koně požerou fakt všechno - keře, stromy).
Ještě dáváme občas do ohrady pokácenou náletovou břízu. Tak je možné dát si tak 3 břízky k sobě a ony rychle vyrostou. Ale není z nich nijak užitek, než dřevo na závěr. Zas jsou k nalezení zdarma na místech náletu.
Za mě ořešák do ohrad je OK.
Jinak ochrana mladých stromků je samozřejmost.

18.2.2019 13:59
sovicka

XXX.XXX.16.81

Zrovna meruňky a švestyka koním docela chutnají, prolbém jsou pecky jednak pecky švestek jsou ostřré a mohou nadělat pěknou paseku ve střevech a pak také obsah kyanidu v semínkách pecek mlže být ve větším požitém množství problém...

18.2.2019 14:01
sovicka

XXX.XXX.16.81

Pipilota napsal(a):
Celkem rychle naroste ořešák. Příjemně stíní a ochlazuje. Nepříjemné je, že kolem něj nic nebude růst, snad jen máta. Také listí je potřeba nechat kompostovat někde zvlášť. Zase když si koupíte roubovaný a víc kusů, máte příjemný bonus z ořechů.
Ovocné stromy bývají problém, prostě proto že je ovoce sladké a koně neznají míru + pecky, vosy ... (jsem v podstatě už z kraje města a pozemky jsou tu drahé, tak vypásáme zahrady a koně požerou fakt všechno - keře, stromy).
Ještě dáváme občas do ohrady pokácenou náletovou břízu. Tak je možné dát si tak 3 břízky k sobě a ony rychle vyrostou. Ale není z nich nijak užitek, než dřevo na závěr. Zas jsou k nalezení zdarma na místech náletu.
Za mě ořešák do ohrad je OK.
Jinak ochrana mladých stromků je samozřejmost.

Za mě teda ořešák ne, neb koně jsou schopní "sbírat" i ořechy na podzim. Máme ve výběhu jeden né moc velký a ořechy jsem musela hrabat, neb valach je testoval:-/

18.2.2019 18:00
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sovicka napsal(a):
Za mě teda ořešák ne, neb koně jsou schopní "sbírat" i ořechy na podzim. Máme ve výběhu jeden né moc velký a ořechy jsem musela hrabat, neb valach je testoval:-/

Jejda... Tak máme hodně velké "vysavače" - 3x norik a 2x poník. Ohrada je hladomorna vymetená na hlínu. Pod ořešáky jsou větve ožrané kam až dosáhnou. Listí na podzim zmizne v koních, ale ořechy tam zůstanou... Možná je to tím, že jim u boxu nějaký ten ořech rozlousknu a dám sežrat, no nezaujalo je to - není to mrkev.
Tak leda ty pionýrské rychle rostoucí stromy - bříza, jeřabina, smrk.

18.2.2019 18:16
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A co paulownie? Roste hodně rychle i na chudých půdách. Za pět let má mít průměr kmene až 70 cm. Nepatří tedy k rozložitým stromům, ale dát tři stromy k sobě, tak je z toho pěkných 15-20 metrů stínu.

18.2.2019 20:04
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
A co paulownie? Roste hodně rychle i na chudých půdách. Za pět let má mít průměr kmene až 70 cm. Nepatří tedy k rozložitým stromům, ale dát tři stromy k sobě, tak je z toho pěkných 15-20 metrů stínu.

No a prověřoval někdo její jedovatost pro koně? Já nevím. Vycházím raději z místních stromů co mají roky ověřeno, že je koně mohou požrat.

18.2.2019 20:23
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pipilota napsal(a):
No a prověřoval někdo její jedovatost pro koně? Já nevím. Vycházím raději z místních stromů co mají roky ověřeno, že je koně mohou požrat.

Nikde jsem se nedočetla, že by měla být jedovatá, proto o ní píšu.

18.2.2019 21:00
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Nikde jsem se nedočetla, že by měla být jedovatá, proto o ní píšu.

A já jsem zas přehnaně opatrná, protože jsou lidé do měli ohradu vedle javorů a koně požírali i opad z nich. 15 let se nic nestalo a pak teprve úhyny.
Javory už jsou poslední roky profláknuté. Ale vzpomínám, že také nebylo úplně hned jasno čím jsou vlastně koním nebezpečné. Podezření bylo na listy, na specifickou plíseň na listech...
Prostě jsem raději opatrná. Že se to nikde nepíše, může klidně znamenat jen to, že není u nás zatím hojně rozšířená - nikdo otravu koně jen nepopsal.

18.2.2019 21:16
Malkina

XXX.XXX.50.199

Já jsem vloni zasázela takovej pás mezi dva oplůtky.Mám tam dvě bezinky,lípu,tři lísky a pár vrbových proutků(ale ty to asi nedaj).Mám dilema jestli tam vrazit taky rakytník nebo radši ne,aby to k ohradě nepřitahovalo na podzim sběrače..

19.2.2019 05:57
akscha

XXX.XXX.26.89

Malkina napsal(a):
Já jsem vloni zasázela takovej pás mezi dva oplůtky.Mám tam dvě bezinky,lípu,tři lísky a pár vrbových proutků(ale ty to asi nedaj).Mám dilema jestli tam vrazit taky rakytník nebo radši ne,aby to k ohradě nepřitahovalo na podzim sběrače..

Je moznost dat tam rakytnik samce - listi bude stejne pekne, jen bez plodů.

19.2.2019 07:25
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele zrovna super článek k tématu:
http://www.equichannel.cz/aby-kone-nehlodali

19.2.2019 07:32
Malkina

XXX.XXX.50.199

akscha napsal(a):
Je moznost dat tam rakytnik samce - listi bude stejne pekne, jen bez plodů.

To není špatnej nápad-samice bych mohla dát poblíž,ale někam "z vočí"

19.2.2019 08:29
koně

XXX.XXX.174.63

Rakytník vám udělá plot,ke kterému se nikdo nepřiblíží
Máme na jedné straně jízdárny,myšleno jako živoplot .Jeden rakytník ,mezi thuje a v druhém rohu zas rakytník .
Rostou úplně ukrutně ,mají mimořádný kořenový systém,který se dostane všude.Sousedovi nadzvedává plot,tak to různě odsekával ,což nemělo na tuto odolnou sibiřskou rostlinku účinek.Ze zoufalství prolil Roundupem,ovšem i to působilo spíš jako zmlazení
Teď už jsou to spíš stromy.
Případný sběrač se přiblíží tak na délku ruky,aby něco utrhl,víc se nedá
Mají ho rády krávy,ty si plody dokáží utrhnout .když se k nim dostanou .

19.2.2019 09:43
Malkina

XXX.XXX.50.199

koně napsal(a):
Rakytník vám udělá plot,ke kterému se nikdo nepřiblíží
Máme na jedné straně jízdárny,myšleno jako živoplot .Jeden rakytník ,mezi thuje a v druhém rohu zas rakytník .
Rostou úplně ukrutně ,mají mimořádný kořenový systém,který se dostane všude.Sousedovi nadzvedává plot,tak to různě odsekával ,což nemělo na tuto odolnou sibiřskou rostlinku účinek.Ze zoufalství prolil Roundupem,ovšem i to působilo spíš jako zmlazení
Teď už jsou to spíš stromy.
Případný sběrač se přiblíží tak na délku ruky,aby něco utrhl,víc se nedá
Mají ho rády krávy,ty si plody dokáží utrhnout .když se k nim dostanou .

Já mám jednu samici na zahrádce,na jaře ji dost nešetrně přesadila dcera,protože za rok vyrostla tak,že se nám na ni chytalo prádlo ze sušáku když foukal vítr.Samice nejen že přežila,ale z přetrhanejch a přesekanejch kořenů co tam zbyly vyrostla nová.Samce mi zlikvidoval hryzec.Švagrová má o kus dál párek vedle sebe a ta její byla na podzim úplně obalená a to teda přitahovalo pohled už z dálky ze silnice.

19.2.2019 10:51
koně

XXX.XXX.174.63

Malkina napsal(a):
Já mám jednu samici na zahrádce,na jaře ji dost nešetrně přesadila dcera,protože za rok vyrostla tak,že se nám na ni chytalo prádlo ze sušáku když foukal vítr.Samice nejen že přežila,ale z přetrhanejch a přesekanejch kořenů co tam zbyly vyrostla nová.Samce mi zlikvidoval hryzec.Švagrová má o kus dál párek vedle sebe a ta její byla na podzim úplně obalená a to teda přitahovalo pohled už z dálky ze silnice.

To je rostlina sibiřská,vydrží asi všechno
Zdálky ty plody vypadají hezky,ale otrhávání je opravdu peklo.
Tchýně byla jednou aktivní ,že jako udělá na zimu do čaje ,ty plody.Zbláznila mě a dceru,Něco jsme natrhaly,ale všechny jsme byly dost zřízené
A to jsme byly doma, v klidu,nikdo nás neodháněl,nepotřebovaly jsme chvátat apod.
Jeden pokus i naší šetrné bábi stačil,už nikdy nás do takové akce nehnala .
Pozorovala jsem ty krávy,jak na to chodily.Oni mají ten mulec necitlivý ,tak ho strčily navzdory pichlákům, do větvičky a žraly si.

19.2.2019 14:07
Malkina

XXX.XXX.50.199

koně napsal(a):
To je rostlina sibiřská,vydrží asi všechno
Zdálky ty plody vypadají hezky,ale otrhávání je opravdu peklo.
Tchýně byla jednou aktivní ,že jako udělá na zimu do čaje ,ty plody.Zbláznila mě a dceru,Něco jsme natrhaly,ale všechny jsme byly dost zřízené
A to jsme byly doma, v klidu,nikdo nás neodháněl,nepotřebovaly jsme chvátat apod.
Jeden pokus i naší šetrné bábi stačil,už nikdy nás do takové akce nehnala .
Pozorovala jsem ty krávy,jak na to chodily.Oni mají ten mulec necitlivý ,tak ho strčily navzdory pichlákům, do větvičky a žraly si.

Tchýně předloni udělala výbornej mošt,ale byla tak dorvaná,že vloni nesklízela.Ale prej se to má sklízet po prvních mrazíkách setřásáním na plachtu.Já měla na tý naší jen málo bobulek buď kvůli tomu přesazení nebo že je samec daleko,ale zobala jsem vždycky cestou okolo-chutnají mi.Ty pichláky jsou boží.My teď likvidujem starý trnkoviště,manželova teta pamatuje,že tam rostla jedna trnka,než to vzalo družstvo-teď je toho přes pět árů Krávy tam měly takovou zašívárnu a nahánět je v tom,když se jim nechtělo domů byl fakt pocuc Ten rakytník bude asi něco podobnýho jak se nedrží zkrátka rozlejzá se všude

19.2.2019 15:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Rakytník je poněkud prevít s rozrůstáním kořenů. Zvládne prorazit betonovou kanalizační trubku i asfaltku. Vůbec se nedoporučuje okolo zástavby.
U sklizně je možné pomoci si trháčkem na borůvky. Ale i tak se to bez šrámu neobejde.
Moc stínu bych od něj taky nečekala. Za to "zašívací" houština na velké pastvě by mohla být parádní - při představě jak jdu pro koně na ježdění a on se schová do trní... ;-)

4.4.2019 20:57
Malkina

XXX.XXX.39.162

Tak už mám rakytník zasazenej a samozřejmě jsem se zas v zahradnictví odvázala,takže jsem tam dala nejen samce,ale i dvě samice.Z pěti druhů jsem vybrala dvě nejpichlavější tak tam snad nikdo nepoleze.Já jsem stejně pako z jedný strany to trní likviduju a z druhý sázim..

5.4.2019 11:06
bassrock

XXX.XXX.251.2

U nás je v ohradě jabloň a tři "špendlíky" - nejsem zahradník, nevím jak se to jmenuje
Moje kobyla si špendlík vezme do tlamy, mele hubou, mele a vypadne ožužlaná pecka, normálně si je peckuje jeden valach to žere celý a ještě pecky rozchroupe, další to nežere vůbec a tváří se, že ho chtějí otrávit.
Takže tisíc koní, tisíc chutí

5.4.2019 11:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

bassrock napsal(a):
U nás je v ohradě jabloň a tři "špendlíky" - nejsem zahradník, nevím jak se to jmenuje
Moje kobyla si špendlík vezme do tlamy, mele hubou, mele a vypadne ožužlaná pecka, normálně si je peckuje jeden valach to žere celý a ještě pecky rozchroupe, další to nežere vůbec a tváří se, že ho chtějí otrávit.
Takže tisíc koní, tisíc chutí

Jj, naše koně taky vypeckovávali. A jak jim šmakovalo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2019 11:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rakytník jsem sázela před šesti lety, nemůžu říci, že by se mu u nás úplně dařilo, ze třiceti sazenic jich zůstalo dvacet čtyři a stále i jako velké schnou. Při výsadbě to byly malé proutky a v začínajícím sedmém roce jsou některé vyšší než já, ale poměrně řídké. Plodí jak divé. Koně je mají podél výběhu, jednou jsem lovila dědkovi z huby trn zapíchlý zevnitř ve tváři, on prostě musí sežrat všechno. Sklízet plody po mrazech se mi neosvědčilo, protože v tu dobu už začínají kvasit a nejsou nic moc. Zamražuju šťávu, bobule, je to super zdroj vitamínů, člověka to nakopne. Na první fotce je velikost vysazovaných stromků a na druhé aktuální stav.

8.4.2019 15:51
sovicka

XXX.XXX.33.200

Pipilota napsal(a):
Jejda... Tak máme hodně velké "vysavače" - 3x norik a 2x poník. Ohrada je hladomorna vymetená na hlínu. Pod ořešáky jsou větve ožrané kam až dosáhnou. Listí na podzim zmizne v koních, ale ořechy tam zůstanou... Možná je to tím, že jim u boxu nějaký ten ořech rozlousknu a dám sežrat, no nezaujalo je to - není to mrkev.
Tak leda ty pionýrské rychle rostoucí stromy - bříza, jeřabina, smrk.

Tak my máme ohradu, kde mají k zobání stále docel adost trávy, spadané listí je nezajímá, ale samotné ořechy valach testoval, musela jsem ohradit. Taky jim občas nějaký dám, tak možná proto si (ne)louská sám:-D
Jinak já jsem pro klasické stromy, třeba lípu, k tomu klidně i nějakou břízu, ale volila bych spíš něco tradičního pro naši krajinu, než exotiku, jeřabinu, bych ráda jedlou mimo výběh:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík