Dobrý den. Chtěla jsem se poradit jak nejlépe uvolňujete koně, aby chodili pěkně s hlavou dole. Mám plňasku a pořad strašně cpe hlavu hore a mimo otěž. Občas jezdíme s pruvlečkama, ale nechci ji to dávat při každém ježdění. Bojím se ze zachvilku bude mít problém se zády a s páteří. Nějaké typy, rady jak se vám to osvědčilo nejlépe?:D
Hlavu nahoru dává asi proto, že jí něco vadí. Sedlo, ruka, jezdec.
Základ je kůň, který má možnost se dostatečně vyblbnout na pastvině, pak padnoucí sedlo, klidná a jemná ruka jezdce, rozumná klidná práce. A samozřejmě nejlépe trenér, třeba jen na pár hodin ze začátku, protože pokud nevíš co s tím, tak metodami pokus omyl výsledku dosáhneš jen těžko nebo spíš vůbec. Případně na ni posaď někoho zkušeného.
Souhlasím s předchozím a doplňuji, že cílem není narvat koni hlavu dolů za každou cenu, ale to, aby se kůň naučil chodit uvolněně a podsazeně. "Znásilnění" hlavy koně průvlečkami, kdy sice má hlavu dole, ale jinak se valí po předku, může být ještě horší, než nechat koňskou hlavu v přirozené poloze. A pokud je to plňaska, tedy citlivé stvoření, pravděpodobně tím zvedáním hlavy dává najevo nespokojenost - buď hrubá ruka, jelikož bývají v hubě citliví, nebo nepadnoucí sedlo (je těžké najít na úzký, plnokrevný hřbet to správné, zvláště pak ještě třeba na vysoký kohoutek). Nebo jsou třeba "jen" ty požadavky na ni kladené příliš velké, zvlášť, pokud byla v dostihovém tréninku, nelze očekávat, že umí chodit pod sedlem jako teplokrevník, je to prostě remonta, i když se na ní jezdilo.
Krk, hlava - podstatná část těla, kterou koně vyvažují. Kor u mladých (nebo nepřiježděných) koní. Občas sami, mají co se svým tělem dělat, natož když mají jezdce na sobě a ten jezdec ještě něco po koňovi chce.
Jedna věc je "zvedlá" hlava z nepřiježděnosti. Druhá věc, koně zvedají hlavu - páč reagují na nepohodlí (takže ověřit si že sedlo, uzdečka, udidlo sedí; není špatné si pozvat fyzio, chiro, osteopata...i ve výběhu se může koník namoci nějakou svalovou skupinu, někdě to zatuhne a nepohodlí je na světe) a taky sebe nechat zkontrolovat (zde nejlépe reflektuje trenér), případně sama sebe kriticky, jaké používám pomůcky, chápe je kůň? používám je citlivě? A taky faktor vzrušovosti koně - plňase víc zaujme pták v keři než kupříkladu flegmatického koníka a hlava je hned nahoře :)
Také si položte otázku, proč chci aby měl hlavu dole? Protože to někdě píšou, že to tak má být? Nebo protože je to známka uvolnění a já chci pracovat s uvolněným koněm? Proč mu teda dávám průvlečky a pevně ho fixuji s hlavou dole (=myšleno průvlečky)? Může fixovaný kůň chodit uvolněně? Může jít uvolněně (přiježďovaný) kůň na fixní otěži?
Takže nastudovat si, ono se to trošku propojí, co a jak.
Já doma mám bláznivou arabku, která hlavu zvedá jen kvůli šuštění větví. Při stání jsem si otočila hlavu klisny až ke svému koleni, po 3-4 vteřinách lze pocítit uvolnění, uvolníte hlavu, kůň si hezky odžvýkne a skloní si hlavu. (strany střídat, pozor na zatuhlosti - raději předtím fyzio..., druhá otěž vždy! povolená). + ještě máme "připomínátko", tlaku mé ruky na krk, hned za přední rozsochou (taková podpora pro mojí klisnu, že "ano, skloň si hlavu, děláš to dobře). Z tohoto cviku se cvíčením stává menší a menší otáčení hlavy, až koníkovi stačí "požádat" otěžemi a už ví, co se po něm chce (=uvolnění).
Pokud bych nevedela, jak "dat hlavu dolu", nedelala bych to a soustredila se jen na to, aby kun nechodil uplne prevraceny. Pokud bude mit hlavu v takove te prirozene poloze jako ma pri pohybu ve volnosti (tj.krk volne natezeny a cumak dopredu dolu), zada ji bolet nebudou. Jakekoliv stelovani na silu je spis kontraproduktivni. Kdysi jsem si myslela, ze pokud kun nebude chodit s hlavou dole, skaci se jednoho dne k zemi a umre v bolestech zad - no, neni to pravda :)
Samotny nacvik uvolneni se po netu moc popsat neda. Chce to trenera,ktery vidi, kde je chyba (nefunkcni ruka jezdce, nedostatecny kmih atd.) a dokaze poradit.