taffy

XXX.XXX.198.182
Dobrý večer,
ráda bych znala i Váš názor na věc. Pokud je mi dobře známo, mám jako kupující právo, pokud do 6ti týdnů od nákupu koně naleznu skrytou zdravotní vadu a písemně se vyjádřím, koně vrátit prodávajícímu a ten by ho měl vzít zpět a vrátit peníze.
Situace je taková, že jsem si koupila koníka na rekreaci - tzn. aby zvládl lehké vyjíždky a nějaké tapkání pod začátečníkami (dětmi) v kruhovce a na jízdárně. Koník je opravdu hodný a miloučký.
Ve smlouvě mám psáno a věděla jsem o tom z úst majitelky před koupí, že kůň je asi rok (původně před dvěmi lety, ale to už je slovo proti slovu) po úraze kdy uklouzl na vyjíždce a kulhal - ale vše zaléčeno veterinárně nezjištěna žádná zdravotní vada a po upravení podmínek na 24/7 a podávání MSM se situace napravila. Mám vysloveně psáno že koník nemá žádné zdravotní vady, které by mu zamezovali použít jej na rekreační využití - s přihlédnutím k aktuální kondici (koník tlustější, nic moc poslední dobou nedělal kromě krokovek s dětmi, na lonži a ježděním na jízdárně apod. - tzn. že nemá kondici).
Při koupi jsem koníka vyzkoušela v rámci možností, které se na pozemku dali - tzn. viděla jsem ho v kroku na ruce a zaklusala jsem si na něm do kopce na louce, ale koník se zdál být v pořádku a milý, ochotný, hlavně povahově velmi podobný mé kobylce. Velkej medvěd. Rentgeny jsem neřešila, bohužel moje chyba, ale paní se zdála sympatická, milá, podala informace a koník vypadal vhodný k účelu, pro který jej chci využívat.
Takže jsme se s majitelkou domluvili, že si ho tedy za týden odvezu. Přijeli, zaplatili, podepsali, odjeli. To, že koník neměl udělaná kopýtka, zuby a nebyl očkovaný jsem neřešila, i když mě to překvapilo, zařídila jsem to u nás, koník se jevil jako velký charakter.
První týden v nové stáji proběhl hladce, seznámení s konmi, na pastvině, s mojí kobylou. Celá jeho práce, která se po něm chtěla, bylo zvládnout 1-2x do týdne krokovku s dítětem na zádech (při venčení i mojí mini poničky) nebo dítě povodit v kroku v kruhovce na lonži, a druhý pracovní den v týdnu jel vyjíždku krok, klus se mnou (na cválání jsem neměla schopné spolujezdce, takže k tomuto jsme se ani nedostali) a na nějaký jízdárenský dril ani nemáme jízdárnu či halu, takže to nehrozilo.
Źádnou jinou zátěž koník nedostal, druhý den po koupi byl v kruhovce na 20 minut kvůli zkoušce výstroje a na chvilku jsem se na něj posadila, pak měl týden klid a pak začal tento 1-2x týdně ježdění - režim. Víc stejně kvůli práci nestíhám. Koník začal nejprve odlehčovat jednu nožku, bez otoku, nebolestivá, kulhání v kroku nepatrné, tak jsme to kromě přidávání MSM a collagenu do kyblíku krmení po ježdění zatím neřešili.. Po čtyřech týdnech začalo po týdenní pauze v ježdění (kvůli dlouhému týdnu v práci jsem na něm seděla ve čtvrtek, víkend pracovní, pondělí a úterý deštivo takže nic a v pátek jsme měli jet poprvé na jízdárnu) kulhání viditelné i v kroku, převážně ale až po rozklusání. Veterinář domluven za čtyři dny, přes víkend jsme nesehnali, a mezitím se nožka bandážovala do výběhu i zateplovala na noc do boxu a nasadilo se opět MSM každodenně do krmiva.
V úterý paní veterinářka udělala na mou žádost rentgeny i sonografické vyšetření a zjistili jsme nemilé hned tři věci - artrozu, zchrupavčitělé vazy (sono) a nejvážnější věc - čip v oblasti kolenního kloubu - zjevně po traumatu, nejspíše pádu na vyjíždce - na kterou mě paní upozornovala ve smlouvě, ale psala že příčinu nezjistili a zdravotně ok - mám potvrzeno ústně i staršími videi u původní majitleky že již v době po úrazu kulhal na onu nohu) - vše staršího data - artroza a vazy nejsou přes den a čip je následek starého zranění. Prý na utracení to ještě není, ale koníka není vhodné absolutně využívat jezdecky. Pohyb to jenom zhoršuje, kort s jakoukoliv zátěží. Kulhání, o kterém se paní veterinářka vyjádřila, že nemůže zaručit uzdravení ani v případě jakékoliv nákladné léčby a doporučila koně vrátit zpět.
Dle mého jde prostě o zatajenou vadu, o které kupující dost možná nevěděl, ale i tak bych měla mít právo koně vrátit - žádná z vad není udělána čtyřtýdenní prací/neprací...
Dle prodávající jsem ale koně oddělala sama, prý jsem s ním dělala bůhví co a někde jsem ho honila, nedopřála jsem mu režim 24/7 a nedávala jsem mu denně MSM takže za to prý můžu já a ona si kulhajícího koně zpět nevezme, že mi dávala zdravé zvíře. Rentgeny ale mluví jinak. O artroze, vazech nebo čipu není ve smlouvě ani zmínka a využití na rekreaci v tomto konkrétním případě také nelze, takže koník se mi může maximálně pást v komerčním ustájení za pár tisíc měsíčně bez naděje na zlepšení stavu...
Ráda bych znala Váš názor. Je toto opravdu skrytá vada? Můžu na toto uplatnit reklamaci a kdyby se prodávající cukal, lze to podat případně i soudně? Zítra mám schůzku s právníkem, jen bych chtěla znát, zda někdo z Vašeho okolí nebo Vy jste neřešili tento problém, případně jak jste dopadli.
Předem moc děkuji
Okamžitě napsat prodávajícímu prostřednictvím právníka. Do dopisu uvést datum kdy koně vrátíte - dovezete do bývalé stáje. Koně tam prostě vysaďte a hotovo (modlete se aby to bylo území bývalé majitelky - ne nájemní stáj). Peníze požádejte zpět na svůj účet taktéž prostřednictvím právníka v tom dopise. Nejspíš Vám peníze nikdy nevrátí, alespoň však nebudete živit mrzáka.
Tyhle věci jsou na pytel. Lidi kupují koně bez veterináře a pak se jim to prodraží...
taffy

XXX.XXX.198.182
Pipilota
napsal(a):
Okamžitě napsat prodávajícímu prostřednictvím právníka. Do dopisu uvést datum kdy koně vrátíte - dovezete do bývalé stáje. Koně tam prostě vysaďte a hotovo (modlete se aby to bylo území bývalé majitelky - ne nájemní stáj). Peníze požádejte zpět na svůj účet taktéž prostřednictvím právníka v tom dopise. Nejspíš Vám peníze nikdy nevrátí, alespoň však nebudete živit mrzáka.
Tyhle věci jsou na pytel. Lidi kupují koně bez veterináře a pak se jim to prodraží...
Koník byl určený jen na rekreaci a za částku 25 tisíc, protože jsem nehodlala ho nijak vážněji jezdecky využívat, moje chyba byla bohužel že se mi nechtělo platit veterinární vyšetření externě u každého koníka, na kterého jsem se byla kouknout, známého veta nemám tak je každá taková návštěva pro mě dražšího charakteru :/ Bohužel mám poučení jak hrom, jsem až moc důvěřivá.
Paní má koníky u domu ne na trvalé adrese, nevím jak bych mohla koně vrátit, uvázat k plotu ho můžu asi těžko...
taffy
napsal(a):
Koník byl určený jen na rekreaci a za částku 25 tisíc, protože jsem nehodlala ho nijak vážněji jezdecky využívat, moje chyba byla bohužel že se mi nechtělo platit veterinární vyšetření externě u každého koníka, na kterého jsem se byla kouknout, známého veta nemám tak je každá taková návštěva pro mě dražšího charakteru :/ Bohužel mám poučení jak hrom, jsem až moc důvěřivá.
Paní má koníky u domu ne na trvalé adrese, nevím jak bych mohla koně vrátit, uvázat k plotu ho můžu asi těžko...
No poradí fakt jenom právník.
Jen tak opustit zvíře nesmíte (přivázat před domem). Proto určitě proberte s právníkem dopis atd. jak se ho zbavit.
Druhá varianta je dát koníka na jatky. Proděláte, ale zas když si spočítáte cestu k prodávající, náklady za právníka a čas. (z lidí co takhle prodávají žádné peníze nejspíš nedostanete) Je to smutné, ale když ho prodáte dál, bude se nejspíš trápit. Živit chromajzla není jen tak. Když ho darujete, zas ho nejspíš někdo obsedne (lidi vidí kulhání často až když kůň leze po 3).
Koní je moc. Pojízdných a zdravých je málo. Za 25K se zdravý očekávat nedal...
taffy

XXX.XXX.198.182
Pipilota
napsal(a):
No poradí fakt jenom právník.
Jen tak opustit zvíře nesmíte (přivázat před domem). Proto určitě proberte s právníkem dopis atd. jak se ho zbavit.
Druhá varianta je dát koníka na jatky. Proděláte, ale zas když si spočítáte cestu k prodávající, náklady za právníka a čas. (z lidí co takhle prodávají žádné peníze nejspíš nedostanete) Je to smutné, ale když ho prodáte dál, bude se nejspíš trápit. Živit chromajzla není jen tak. Když ho darujete, zas ho nejspíš někdo obsedne (lidi vidí kulhání často až když kůň leze po 3).
Koní je moc. Pojízdných a zdravých je málo. Za 25K se zdravý očekávat nedal...
Nečekala jsem 100% zdravého, ale využívatelného alespon na to ježdění pro děti a pro mě na lehčí klusovku. Proto jsem hledala ne mladého, ne do sportu ani ne původového. Prostě většího poníka na práci ze země a pohodové vyjíždky apod. žádné parkury a jízdárenská práce. Na jatka ho nepošlu na to nemám srdce, on je fakt charakter, nezaslouží si to. Paní tvrdí že má čisté rentgeny a že u nich kůn nekulhal, přitom přiznala že mu dávali denně msmko, při zátěži ještě alavis a píchali bonharen a kulhal na onu nohu.. ale stejně jsem to způsobila prý já.
Zítra to probereme s právníkem, ale pokud to nepůjde po dobrém tak asi zvolím v tomto případě soud včetně požadavků na úhradu nákladů za koně v průběhu řízení. Tohle mi přijde jako jasné skryté vady a přijde mi dost nefér, že to kupující hází komplet na mě. Takový kůň nemá cenu ani 10tisíc...
Uživatel s deaktivovaným účtem

taffy
napsal(a):
Nečekala jsem 100% zdravého, ale využívatelného alespon na to ježdění pro děti a pro mě na lehčí klusovku. Proto jsem hledala ne mladého, ne do sportu ani ne původového. Prostě většího poníka na práci ze země a pohodové vyjíždky apod. žádné parkury a jízdárenská práce. Na jatka ho nepošlu na to nemám srdce, on je fakt charakter, nezaslouží si to. Paní tvrdí že má čisté rentgeny a že u nich kůn nekulhal, přitom přiznala že mu dávali denně msmko, při zátěži ještě alavis a píchali bonharen a kulhal na onu nohu.. ale stejně jsem to způsobila prý já.
Zítra to probereme s právníkem, ale pokud to nepůjde po dobrém tak asi zvolím v tomto případě soud včetně požadavků na úhradu nákladů za koně v průběhu řízení. Tohle mi přijde jako jasné skryté vady a přijde mi dost nefér, že to kupující hází komplet na mě. Takový kůň nemá cenu ani 10tisíc...
Ono ale pozor, že třeba vyhrajete soud - budou v tom soudní znalci a nebude to hned - neznamená, že z dotyčného nějaké peníze dostanete. Nebo že je dostanete nějak hned.
To zvíře má cenu masa, prostě tak to je. Jak že je ten chudák starý?
taffy

XXX.XXX.198.182
napsal(a):
Ono ale pozor, že třeba vyhrajete soud - budou v tom soudní znalci a nebude to hned - neznamená, že z dotyčného nějaké peníze dostanete. Nebo že je dostanete nějak hned.
To zvíře má cenu masa, prostě tak to je. Jak že je ten chudák starý?
Je mi to jasné že by to byl běh na dlouho trať. Ale mám podezření že paní překupničí (prý už prodala spoustu koní a někteří měli problém a někteří ne) a nechci, aby to jen tak prošlo... už jenom vůči dalším lidem a koním. Tomu "chudákovi" je teprve 13 let a je to držák.. bolest nedá skoro znát, je to mazel a charakterní valášek. Mít pro něj aspon trochu využití, tak si ho nechám, ale v komerčním ustájení platit mu do smrti ještě nějakých 10-15 let ustájení a nemoci ho nijak využívat.. to se prostě nedá.
taffy

XXX.XXX.198.182
Arbora
napsal(a):
A je to naozaj skrytá vada, ak potenciálny majiteľ vedel o úraze a možných problémoch, plus si k tomu koňa nedal nijako vyšetriť?
To sice vyšetřit jsem koníka nedala, ale ve smlouvě je psáno že je zdráv a vhodný pro rekreační účely mimo sportovního využití. Ale koník není vhodný pro jakékoliv ježdění jen jako společník. To není porušení smlouvy? Věděla jsem pouze o úrazu, kdy ale příčina nebyla zjištěna koník měl být veterinárně v pořádku a nadále jezditelný - tudíž jsem předpokládala třeba šlachu, majitelka nyní tvrdí že má doma jeho čisté rentgeny. Další info jsem se dozvěděla postupně po koupi koně, dokud nemám v ruce průkaz nezjistím info o minulých majitelích apod.
Arbora
napsal(a):
A je to naozaj skrytá vada, ak potenciálny majiteľ vedel o úraze a možných problémoch, plus si k tomu koňa nedal nijako vyšetriť?
Může být,že při prodeji kůň nekulhal, neboť předtím nic nedělal a sám si nohu po úrazu šetřil. Ale při řízeném pohybu, kdy si nemohl ulevit, jak potřeboval, se problém projevil.
Vyšetření, které nechala kupující udělat dokazují, že úraz měl následky, přestože prodávající tvrdila, že neměl.
Nejspíš ho léčili,ale nedopadlo to nejlépe. Nechali ho stát, on nekulhal. Řekli si fajn, nekulhá prodáme ho. Mám zato, že tušili, že není úplně ok, ale když nekulhá...
Je to tak na hranici. Už to není korektní,ale protože neměli RTG, vlastně to není podvod.
Takže paní prodali mrzáka, který se jevil zdravým.Co by mohlo v případném sporu pomoci je toto: "Mám vysloveně psáno že koník nemá žádné zdravotní vady, které by mu zamezovali použít jej na rekreační využití - s přihlédnutím k aktuální kondici..."
Majitel by měl vědět v jakém stavu koně prodává (tu artrózu vědět nemuseli, podávali MSM,neprojevila se).
Za 25000,- by koník neměl být nepoužitelný.
taffy

XXX.XXX.198.182
sisi58
napsal(a):
Může být,že při prodeji kůň nekulhal, neboť předtím nic nedělal a sám si nohu po úrazu šetřil. Ale při řízeném pohybu, kdy si nemohl ulevit, jak potřeboval, se problém projevil.
Vyšetření, které nechala kupující udělat dokazují, že úraz měl následky, přestože prodávající tvrdila, že neměl.
Nejspíš ho léčili,ale nedopadlo to nejlépe. Nechali ho stát, on nekulhal. Řekli si fajn, nekulhá prodáme ho. Mám zato, že tušili, že není úplně ok, ale když nekulhá...
Je to tak na hranici. Už to není korektní,ale protože neměli RTG, vlastně to není podvod.
Takže paní prodali mrzáka, který se jevil zdravým.Co by mohlo v případném sporu pomoci je toto: "Mám vysloveně psáno že koník nemá žádné zdravotní vady, které by mu zamezovali použít jej na rekreační využití - s přihlédnutím k aktuální kondici..."
Majitel by měl vědět v jakém stavu koně prodává (tu artrózu vědět nemuseli, podávali MSM,neprojevila se).
Za 25000,- by koník neměl být nepoužitelný.
Děkuji :(
Pro upřesnění koník je mix fjord + chladas dle veterinářky, odolný mohutnější koník který prý není žádná cíťa a nedává na sobě moc znát bolest. Když jsem si pro něj jela, koník nekulhal - alespon pro mé laické oko viditelně, ale pod sedlem s druhým jedzcem jsem ho neviděla, další poznatek od vetky prý - je to zadní noha to nemusíte pod sedlem ani cítit, sedíte na předku koně. :( Proto jsem si myslela že jde opravdu jen o úraz, který je zaléčený a ve 13ti letech se dá nějaká ta počáteční artroza třeba předpokládat, ale pořád využitelná pro naše 1-2x do týdne rekre ježdění.. dle vetky ale prostě koník není využitelný jezdecky vůbec.. což je dle mého prostě dost velké porušení smlouvy, ale bohužel jak jsem psala majitleka viní mně, i když každá z daných vad se nedá vytvořit za 4 týdny ježdění u mě...
Katka86

XXX.XXX.228.38
saola
napsal(a):
A ten čip z kloubu nejde vyndat? To se přece operovat dá, ne?
Operovat to jde, není to ale levná záležitost. V tomhle případě by to převýšilo cenu koně.
taffy

XXX.XXX.198.182
saola
napsal(a):
A ten čip z kloubu nejde vyndat? To se přece operovat dá, ne?
Na to jsem se také ptala, koník je jak říkám opravdu charakter a přemýšlela jsem o tom, že nemít vážnější vady tak ho prostě zaléčím a budu jej využívat dle možností. Bohužel jsem nečekala verdikt "nedá se to řešit vůbec". Dle veterinářky už bohužel operovat ne, je to ze starého zranění, navíc na špatném místě na zadní pravé noze... pokud operativně tak v rámci +-100 tisíc s pobytem na klinice a ani poté prý nekodáže vyloučit, že koník nebude nadále kulhat a myslí si, že i přes to vzhledem k vazům a artroze nebude vhodný pro jezdecké využití...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak skočte za právníkem a on už Vám zhruba řekne jaké máte šance na úspěch.Zeptejte se taky na možná rizika prohraného soudu a pak uvidíte jak dál.Tady se takových obětí "podvodů" vyskytuje skoro týdně jeden.🙁 Ale tu možnost jatek bych opravdu vyměnil v nejhorším za dohodu s veterinářem o uspání.Vím že to jde.☺️
Až přestanou lidi úplně chtít koně za 25 tisíc kupovat, bude to krásné. Ono i kůň na rekreační ježdění 2x týdně musí být zdravý, pohyb v terénu, ještě v době před těmi 6 týdny dosud je docela náročný, zmrzlé nerovnosti, atd, nebo naopak bahno, a když kůň nohu odlehčoval, jezdilo se dál...
Jen pro pořádek, 6 týdenní lhůta na odpovědnost za skryté vady už v NOZu není, takže teoreticky je lze vytknout a objevit po celou dobu záruky. Na druhou stranu pokud jste věděla, že kůň je po úrazu a dávají mu MSM a musí mít přizpůsobený režim (24/7 venku), nevím, jestli případný soud dovodí dobrou víru na vaší straně - přes tyto informace jste nevěnovala běžnou pozornost tomu, abyste vadu odhalila a jen nepřiměřeně spoléhala, že se vada neprojeví. Ta ochrana totiž už vzhledem k délce trvání odpovědnosti prodávajícího za skryté vady nemůže být jednostranná, a vzhledem k těm informacím, co jste měla k dispozici, se dá snadno dovodit, že předkupní prohlídka měla být provedena, čímž se vada zjistí. No, zajímalo by mě, jak by to případný soud rozhodl, zastupovat bych raději chtěla protistranu. 😁 Což neznamená, že nemáte šanci, je možné, že po zaslání dopisu z advokátní kanceláře se prodávající lekne a koně si vezme zpět, případně nebude mít v soudním sporu schopného advokáta.
Lhuta na skryte vady je 2 roky. Ovsem vy musite dolozit, ze ta vada nevznikla u vas - zadny mistni vet, ale soudni znalec, coz jsou veti z kliniky Brna ci Hermanaku. Jedine od nich je vyjadreni o zdravotnim stavu zvirete pro soud prvořadé......
Jinak dle smlouvy se obavam, ze v tomhle pripade se nejedna o skrytou vadu a kun dle zjištění je vhodný na provozovani ucelu za kterym jste ho koupila - povozeni deti na ruce a rekreacni ježdění.....
K soudu se s timhle nejspis nedostanete, kupni castka je prilis nízká, tohle se resi u obcanskopravniho sporu.
Zkuste osobne kontaktovat prodavajiciho a penize si vyhadat, kone nikam nevozte pokud nemate peníze - nakonec nebudete mit kone ani penize....
Asi bych ještě konzultovala s ortopedem koní, myslím tím přímo odborníka, nikoli "jen" terénního veta.
Mě kobyla s přestávkami kulhala půl roku. Naše vetka dala Danilon a "klid na lůžku". Nepomohlo. Přestalo mě to bavit,tak jsem volala ortopeda. Ani nedělal kobyle RTG, viděl ji jít a měl diagnózu. Řídím se jeho radami a kobyla chodí.
Neodrazuji Vás od pokusu koníka vrátit, ale víc hlav,víc ví.
Něco o čipech: http://www.equichannel.cz/kostni-cipy-u-koni-proc-kde-a-co-s-nimi-delat
Že ona tvrdí, že má RTG koně čisté, tvrdit může, dokud toto nepředloží, jsou to jen výmysly a manipulativní chování zastrašit. Už dávno neexistuje 6 týdnů odstoupení od smlouvy, ale je to nyní 2 roky! A ano, přesně to, jak to zde popisujete se jedná o skrytou vadu a Vy máte právo odstoupit od smlouvy a získat tak Vámi vynaloženou částku zpět. Být Vámi, řeším to pouze s právníkem, aby právník poslal doporučený dopis, kde uvede všechny relevatní skutečnosti a pošlete to bývalé majitelce. Pokud je normální, tak stáhne ocas a raději Vám ty peníze dá. Pokud se bude chtít soudit a jasně prohrát soud, tak se jí to krásně navýší o znalecké posudky, soudní výlohy, atd. atd., což však neznamená, že ty peníze uvidíte. I Vás ten soud a posudky budou něco stát a ne málo, může se to táhnout měsíce, roky a pořád během toho budete mít doma "mrzáka", kterého budete dál a dál živit.
Píšete, že na jatka ho nepošlete, na to nemáte srdce. Ale pokud Vám na něm záleží, ještě jednou promyslete, jestli ho opravdu chcete vracet. Protože ten kůň skončí špatně (nikdo ho nebude chtít jen tak živit uváděných 10 - 15 let). Kdyby alespoń byl chovná kobyla s výborným původem :/
Takhle Vám zůstal v ruce černý Petr a možná řešení mají různé finančí i etické aspekty.
taffy

XXX.XXX.198.182
polárka.15
napsal(a):
Že ona tvrdí, že má RTG koně čisté, tvrdit může, dokud toto nepředloží, jsou to jen výmysly a manipulativní chování zastrašit. Už dávno neexistuje 6 týdnů odstoupení od smlouvy, ale je to nyní 2 roky! A ano, přesně to, jak to zde popisujete se jedná o skrytou vadu a Vy máte právo odstoupit od smlouvy a získat tak Vámi vynaloženou částku zpět. Být Vámi, řeším to pouze s právníkem, aby právník poslal doporučený dopis, kde uvede všechny relevatní skutečnosti a pošlete to bývalé majitelce. Pokud je normální, tak stáhne ocas a raději Vám ty peníze dá. Pokud se bude chtít soudit a jasně prohrát soud, tak se jí to krásně navýší o znalecké posudky, soudní výlohy, atd. atd., což však neznamená, že ty peníze uvidíte. I Vás ten soud a posudky budou něco stát a ne málo, může se to táhnout měsíce, roky a pořád během toho budete mít doma "mrzáka", kterého budete dál a dál živit.
No dost lidí mi tady tvrdí že to skrytá vada není že jsem měla uvedeno že měl úraz - ale bez následů a je to moje chyba že jsem ho nedala vyšetřit. Jenže já mám prostě za to, že když ve smlouvě kupuji koně na určitý účel, a ten koník nemůže dané využití splňovat, tak je to prostě špatně. Proč je mi potom koník prodán jako způsobilý k rekreaci když vady které má, nejsou uzpůsebené pro žádné využití. Artroza, vazy ani čip mi nebyli známi, z úst majitelky a ze smlouvy po úrazu vše v pořádku noha zaléčena bez následků, příčina nezjištěna kde byl problém. Díky za názor, už mám v ruce zprávu od veterinárky a dnes to jdu řešit s advokátem.
Slon Indický - píšete že jsem zanedbala péči o něj - režim 24/7 dle vetky mu spíš škodí - narozdíl od pohybu který je vhodný při artroze tak při jeho stavu - vzhledem k tomu čipu v zadním koleni hlavně. MSM působí jako analgetikum - tlumí bolest, ale neřeší ji. Koník nohu v začátcích odlehčoval, ale nebyl tam otok, bolestivost, mysleli jsme že blbě došlápl nebo něco cokoliv a práce se tomu uzpůsobila, nehonili jsme ho někde.
Hele vy mate ve smlouve "že jsem si koupila koníka na rekreaci - tzn. aby zvládl lehké vyjíždky a nějaké tapkání pod začátečníkami (dětmi) v kruhovce a na jízdárně. Koník je opravdu hodný a miloučký.
Ve smlouvě mám psáno a věděla jsem o tom z úst majitelky před koupí, že kůň je asi rok (původně před dvěmi lety, ale to už je slovo proti slovu) po úraze kdy uklouzl na vyjíždce a kulhal - ale vše "
Tohle kdyz takhle podate, tak vam to prvni obhajce smete ze stolu, protoze ty vady co uvadite, ze jsou zjištěny, tak nebrani využití kone za jakym jste si ho koupila.....
taffy

XXX.XXX.198.182
anobbona
napsal(a):
Hele vy mate ve smlouve "že jsem si koupila koníka na rekreaci - tzn. aby zvládl lehké vyjíždky a nějaké tapkání pod začátečníkami (dětmi) v kruhovce a na jízdárně. Koník je opravdu hodný a miloučký.
Ve smlouvě mám psáno a věděla jsem o tom z úst majitelky před koupí, že kůň je asi rok (původně před dvěmi lety, ale to už je slovo proti slovu) po úraze kdy uklouzl na vyjíždce a kulhal - ale vše "
Tohle kdyz takhle podate, tak vam to prvni obhajce smete ze stolu, protoze ty vady co uvadite, ze jsou zjištěny, tak nebrani využití kone za jakym jste si ho koupila.....
Bacha - ve smlouvě mám uvedeno že kůn je zdráv a nemá žádné zdravotní omezení, které by znemožnovalo jeho využití pro rekreační účely.
Na veterinární zprávě mám uvedeno že kůň má chronický ortopedický problém a není vhodný pro jezdecké využití.
Takže nemám koně který má vlastnosti, které mám napsané ve smlouvě. Nelze ho využít na žádnou rekreační činnost.
taffy
napsal(a):
No dost lidí mi tady tvrdí že to skrytá vada není že jsem měla uvedeno že měl úraz - ale bez následů a je to moje chyba že jsem ho nedala vyšetřit. Jenže já mám prostě za to, že když ve smlouvě kupuji koně na určitý účel, a ten koník nemůže dané využití splňovat, tak je to prostě špatně. Proč je mi potom koník prodán jako způsobilý k rekreaci když vady které má, nejsou uzpůsebené pro žádné využití. Artroza, vazy ani čip mi nebyli známi, z úst majitelky a ze smlouvy po úrazu vše v pořádku noha zaléčena bez následků, příčina nezjištěna kde byl problém. Díky za názor, už mám v ruce zprávu od veterinárky a dnes to jdu řešit s advokátem.
Slon Indický - píšete že jsem zanedbala péči o něj - režim 24/7 dle vetky mu spíš škodí - narozdíl od pohybu který je vhodný při artroze tak při jeho stavu - vzhledem k tomu čipu v zadním koleni hlavně. MSM působí jako analgetikum - tlumí bolest, ale neřeší ji. Koník nohu v začátcích odlehčoval, ale nebyl tam otok, bolestivost, mysleli jsme že blbě došlápl nebo něco cokoliv a práce se tomu uzpůsobila, nehonili jsme ho někde.
Taky tady píšete však, že bývalá majitelka má čisté snímky RTG - tak kde jsou? Čip v hleznu může být z toho pádu, ale také nemusí, a artróza je označována jako "nemoc z povolání" kdy na koně byly kladeny přílišné nároky a přílišná zátěž. Toto skrytá vada prostě je. A artróza se ze dne na den neudělá. Pořád mám pocit, že o tom majitelka věděla a schválně s koněm nic nedělala, aby to nový majitel nepoznal.
taffy

XXX.XXX.198.182
polárka.15
napsal(a):
Taky tady píšete však, že bývalá majitelka má čisté snímky RTG - tak kde jsou? Čip v hleznu může být z toho pádu, ale také nemusí, a artróza je označována jako "nemoc z povolání" kdy na koně byly kladeny přílišné nároky a přílišná zátěž. Toto skrytá vada prostě je. A artróza se ze dne na den neudělá. Pořád mám pocit, že o tom majitelka věděla a schválně s koněm nic nedělala, aby to nový majitel nepoznal.
To mohu potvrdit, v době kdy jsme přijeli říkala že na koně neměli ted čas a tři čtyři měsíce se na něm ani nesedělo. S rentgeny jsem říkala to samé - přece když mám čisté rentgeny tak to je velké plus při prodeji koně - a chlubím se s ním a určitě nabídnu k nahlédnutí.. o rentgenech nepadlo jediné slovo do doby než jsem oznámila že chci koníka vrátit.
Bohužel jak říkám majitelka viní mě, i když všechny tyto vady jsou z dlouhodobého užívání koně.
Přesto v prvních chvílích kdy jsme si psali před koupí, mám ve zprávách že kdyby zhubl, i by skákal... to možná jednou a naposled s tím kolenem... jak říkám za dobu co ho mám tak byl pod jezdcem cca 6-7x a většinou s námi jen tapkal krokovku s dítětem na hřbetě bez sedla. Já na něm seděla 3x - 1x poprvé v kruhovce a 2x na vyjíždce krok/klus - upozornuji žádné extrémní terény ani šílené tempo jezdím ven s malou 10ti letou holčičkou co se učí.

Mně se to tedy jeví jako skrytá vada, dle Vašeho popisu. Prosím dejte nám pak vědět, jak dopadnete u advokáta, bude to jistě zajímavé pro všechny. Díky.

Nečetla jsem celou diskuzi tak se omlouvám jestli něco bude duplicitně.Nejsem právník, ale neviděla bych to úplně špatně. Podle mého je to skrytá vada a máte právo na vrácení koně.
Koupila jste koně k nějakému účelu. Účel byl prodávající znám, máte ho uvedený ve smlouvě. Na prodávající bylo rozhodnutí, jestli se kůň k danému účelu hodí. Smlouvou potvrdila, že ano. Kůň k tomuto účelu pro zjištěné skryté- tedy při koupi neviditelné vady, nemůže sloužit. Prodala vám tedy bezcennou věc. Konkrétní zjištěné vady ve smlouvě uvedené nebyly. Bylo, jestli to dobře chápu, ve smlouvě uvedeno, že kůň prodělal úraz, který byl specifikovaný jako vyřešená záležitost, neomezující účel, pro který byl zakoupen.
Uvedené podpůrné prostředky jako MSM a pohyb mají být doplňkem pro komfort koně a nikoli léčebnou záležitostí udržující koně jakž takž v kupě pro důvěřivého kupce, s tím, že když ho lehce zatíží, rozsype se.
Ideální by bylo kontaktovat opravdu právníka, řekne vám co a jak, pošle doporučený dopis, kterým odstoupíte od kupní smlouvy pro skryté vady a požádáte o písemné sdělení, kdy můžete koně přivézt. Upozorníte na to, že v případě, že si koně nevezme zpět, budete svůj nárok vymáhat soudně a to včetně všech souvisejících nákladů, které do doby soudního rozhodnutí vzniknou, jako je adekvátní péče o nemocného koně, ustájení, soudní výlohy.
taffy
napsal(a):
To mohu potvrdit, v době kdy jsme přijeli říkala že na koně neměli ted čas a tři čtyři měsíce se na něm ani nesedělo. S rentgeny jsem říkala to samé - přece když mám čisté rentgeny tak to je velké plus při prodeji koně - a chlubím se s ním a určitě nabídnu k nahlédnutí.. o rentgenech nepadlo jediné slovo do doby než jsem oznámila že chci koníka vrátit.
Bohužel jak říkám majitelka viní mě, i když všechny tyto vady jsou z dlouhodobého užívání koně.
Přesto v prvních chvílích kdy jsme si psali před koupí, mám ve zprávách že kdyby zhubl, i by skákal... to možná jednou a naposled s tím kolenem... jak říkám za dobu co ho mám tak byl pod jezdcem cca 6-7x a většinou s námi jen tapkal krokovku s dítětem na hřbetě bez sedla. Já na něm seděla 3x - 1x poprvé v kruhovce a 2x na vyjíždce krok/klus - upozornuji žádné extrémní terény ani šílené tempo jezdím ven s malou 10ti letou holčičkou co se učí.
Vůbec se nenechte rozhodit od bývalé majitelky, někteří udělá vše proto, aby z toho vyšli jako hvězdy a ti ukřivdění, právo je rozhodně na Vaší straně. Budu moc ráda, když zde popíšete stanovisko právníka i následné jednání, určitě si z toho vezme ponaučení ale i rady mnoho dalších lidí, děkuji za to. Pevné nervy.
taffy
napsal(a):
Na to jsem se také ptala, koník je jak říkám opravdu charakter a přemýšlela jsem o tom, že nemít vážnější vady tak ho prostě zaléčím a budu jej využívat dle možností. Bohužel jsem nečekala verdikt "nedá se to řešit vůbec". Dle veterinářky už bohužel operovat ne, je to ze starého zranění, navíc na špatném místě na zadní pravé noze... pokud operativně tak v rámci +-100 tisíc s pobytem na klinice a ani poté prý nekodáže vyloučit, že koník nebude nadále kulhat a myslí si, že i přes to vzhledem k vazům a artroze nebude vhodný pro jezdecké využití...
To je trochu prestrelené, operácia stojí okolo 30.000. Najlepšie je skontaktovať sa s klinikou a spýtať sa ortopédov priamo tam, aj na cenu, aj na prognózu.
Je to smutný príbeh, pre vás akurát s ponaučením, že ani lacný kôň bez vet vyšetrenia nie- ohybovky by toto zrejme ukázali, pokiaľ kôň nebol na protizápalových liekoch. Určite by som s tým zašla k právnikovi, ale toto nie je podľa mňa úplne jasný prípad skrytej vady( na "mysleli sme si" sa na súdoch veľmi nehrá) a asi bude záležať od toho, kto má lepšieho právnika. Možno predávajúcej bude stačiť dopis od právnika, aby si to rozmyslela a vzala koňa späť.
Arbora
napsal(a):
To je trochu prestrelené, operácia stojí okolo 30.000. Najlepšie je skontaktovať sa s klinikou a spýtať sa ortopédov priamo tam, aj na cenu, aj na prognózu.
Je to smutný príbeh, pre vás akurát s ponaučením, že ani lacný kôň bez vet vyšetrenia nie- ohybovky by toto zrejme ukázali, pokiaľ kôň nebol na protizápalových liekoch. Určite by som s tým zašla k právnikovi, ale toto nie je podľa mňa úplne jasný prípad skrytej vady( na "mysleli sme si" sa na súdoch veľmi nehrá) a asi bude záležať od toho, kto má lepšieho právnika. Možno predávajúcej bude stačiť dopis od právnika, aby si to rozmyslela a vzala koňa späť.
Paní zde píše, že s právníkem je domluvená a bude to s ním řešit. Jen nevím, na základě čeho soudíte cenu a stanovisko? U jednoho koně to vyjde tak, u druhého je ta cena jiná.
taffy

XXX.XXX.198.182
napsal(a):
Mně se to tedy jeví jako skrytá vada, dle Vašeho popisu. Prosím dejte nám pak vědět, jak dopadnete u advokáta, bude to jistě zajímavé pro všechny. Díky.
Ano jistě, dám vědět jak jsme dopadli.
taffy

XXX.XXX.198.182
polárka.15
napsal(a):
Vůbec se nenechte rozhodit od bývalé majitelky, někteří udělá vše proto, aby z toho vyšli jako hvězdy a ti ukřivdění, právo je rozhodně na Vaší straně. Budu moc ráda, když zde popíšete stanovisko právníka i následné jednání, určitě si z toho vezme ponaučení ale i rady mnoho dalších lidí, děkuji za to. Pevné nervy.
Určitě dám vědět, jak jsme dopadli, už jenom kvůli zkušenostem.
Já bohužel na důvěřivost doplatila, tak se třeba někdo jiný z mojí zkušenosti poučí a neudělá podobnou chybu.
Stále si ale myslím, že v právu jsem já. Možná blbé přirovnání, ale.. Staré auto, když si koupíte od soukromníka za 25 tisíc, také neženete hned do servisu na komplet prohlídku a neočekáváte všechno na 100% (teda o nikom takovém neznám, max si vezme někoho kdo tomu víc rozumí s sebou). Může mít nějaké vady vzhledem k věku a využívání, s tím se počítá, ale očekáváte, že bude pojízdné aby plnilo účel, pro který jste si jej kupovali (pokud si jej někdo nekoupí na náhradní díly). Když vám majitel do smlouvy napíše, že měl malou nevýznamnou nehodu (třeba ho někdo tuknul) ale auto skvěle funguje, kontrolky nesvítí a není žádná chyba znát na autě, bylo kontrolované servisem, pod autem ani pod kapotou nic od pohledu nenajdete, auto při prohlídce jezdí krásně - půjdete u takto levného auta dělat komplet prohlídku za x stovek či tisíc do servisu a uděláte to u každého auta, které vám padne do oka? Nejspíše ne, protože auto při prohlídce plní účel pro který má být zakoupeno. Ale co když po třech týdnech dojedete a když vás odtáhnou do servisu zjistíte, že je komplet všechno jinak - ačkoliv smlouva vám garantuje auto pojízdné bez problému na běžné využití, v servisu vám řeknou že oprava převyšuje několikrát cenu vozidla a nebo že máte možnost ho prodat na náhradní díly, ale že za to může stará nehoda nebo cokoliv, co nový majitel neměl možnost ovlivnit a ve smlouvě neměl napsanou žádnou vadu, která by bránila provozu auta. Necháte si auto nebo se pokusíte vyřešit situaci s prodávajícím? :/
Katka86

XXX.XXX.231.119
taffy
napsal(a):
Bacha - ve smlouvě mám uvedeno že kůn je zdráv a nemá žádné zdravotní omezení, které by znemožnovalo jeho využití pro rekreační účely.
Na veterinární zprávě mám uvedeno že kůň má chronický ortopedický problém a není vhodný pro jezdecké využití.
Takže nemám koně který má vlastnosti, které mám napsané ve smlouvě. Nelze ho využít na žádnou rekreační činnost.
Než se pustíte do drahých soudních sporů doporučila bych Vám, nechat koně vyšetřit ještě jedním veterinářem a mít dva nezávislé posudky, ono každý může věc vidět trochu jinak a selhání lidského faktoru nelze nikdy vyloučit.
(Kamarádka nedávno kupovala sportovního koně, udělaly se RTG, následně se poslaly vyhodnotit uznávanému orto specialistovi - snímky vyhodnotil, jako bez "závady", veterinář, který dělal kupní prohlídku nesouhlasil a měl bohužel pravdu. Problém tam opravdu byl.)
Tím chci jen říct - to že Vám vetka napíše, že je kůň naprosto nepoužitelný, neznamená, že draze zaplacený soudní znalec to nevyhodnotí jinak a ve finále od něj budete mít posudek typu: při správné péči a přiměřené zátěži je kůň schopen rekreačního využití, pak asi jediné čeho dosáhnete bude popř. vrácení části kupní ceny, která ani náhodou nepokryje vynaložené náklady.(pro jistotu bych si prostě nechala potvrdit zda její vyhodnocení o nepoužitelnosti není přehnané)
To, že byl kůň dříve bez problémů a ty se začaly projevovat až u Vás může být jeho nárazovým přetížením - pokud nebyl využíván, jak píšete je tlustý, není v kondici... tak i to co si myslíte, že je lehká zátěž pro něj mohlo být příliš.
Nejjednodušší by bylo domluvit se s majitelkou na vrácení části peněz a koně za symbolickou cenu prodat jako společníka, soudy se potáhnou a výsledek dost nejistý.
taffy

XXX.XXX.198.182
Katka86
napsal(a):
Než se pustíte do drahých soudních sporů doporučila bych Vám, nechat koně vyšetřit ještě jedním veterinářem a mít dva nezávislé posudky, ono každý může věc vidět trochu jinak a selhání lidského faktoru nelze nikdy vyloučit.
(Kamarádka nedávno kupovala sportovního koně, udělaly se RTG, následně se poslaly vyhodnotit uznávanému orto specialistovi - snímky vyhodnotil, jako bez "závady", veterinář, který dělal kupní prohlídku nesouhlasil a měl bohužel pravdu. Problém tam opravdu byl.)
Tím chci jen říct - to že Vám vetka napíše, že je kůň naprosto nepoužitelný, neznamená, že draze zaplacený soudní znalec to nevyhodnotí jinak a ve finále od něj budete mít posudek typu: při správné péči a přiměřené zátěži je kůň schopen rekreačního využití, pak asi jediné čeho dosáhnete bude popř. vrácení části kupní ceny, která ani náhodou nepokryje vynaložené náklady.(pro jistotu bych si prostě nechala potvrdit zda její vyhodnocení o nepoužitelnosti není přehnané)
To, že byl kůň dříve bez problémů a ty se začaly projevovat až u Vás může být jeho nárazovým přetížením - pokud nebyl využíván, jak píšete je tlustý, není v kondici... tak i to co si myslíte, že je lehká zátěž pro něj mohlo být příliš.
Nejjednodušší by bylo domluvit se s majitelkou na vrácení části peněz a koně za symbolickou cenu prodat jako společníka, soudy se potáhnou a výsledek dost nejistý.
Případně nemám problém nechat koně ještě jednou vyšetřit. Majitelka s koněm naposledy pracovala možná tak na začátku podzimu. Prý nekulhal, ale pak se ve zprávách ted když to řešíme přiznala že píchali Bonharen (o tom jsem vůbec nevěděla) + měl nasazený denně Alavis a MSM a ten problémy hodně tlumí - bolest. A to jsou poznatky které jsem se já do úterka nedozvěděla. Je pak jasné že bez zátěže kůn v kroku chodil téměř čistě. Proč tedy prodává koně na rekreaci a uvede to ve smlouvě, když koně není možné zatížit, páč se hned projeví problém?
Jak říkám poradíme se s právníkem. Dle veterinárky jsme v právu, dle předběžného vyjádření právního zástupce také tak, víc napíšu až přijedeme ze schůzky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Proč lidi prodávají koně jako zdravého,klidného,vhodného k rekreaci a nakonec z toho není pravda nic víc,než že je to kůň? ☺️ Protože jsou to "svi ně" a jde jim jen o prachy.Nedávno takhle nalétl v mém okolí jeden známý při koupi auta.Docela solidní "past" za docela nesolidní peníze.🙁 Vychvalované do nebe a podobné "kecy".Jenže známý je relativně slušný "bitkař" a vůbec na to nevypadá postavou.😂 Peníze měl ještě ten večer doma.

Osobně bych do soudního sporu v tomto případě nešla/ ale určitě bych to hned neříkala prodejci:-)/.
Nešla bych do sporu proto, že pokud bude prodejce dělat problémy, může se spor táhnout několik let, po tu dobu budu koně krmit, zajišťovat mu zdravotní a kopytářskou péči, nemohu ho prodat ani těm jatkům ani darovat na společníka, výsledek je nejistý/není výjimka, kdy dva znalci dají dva odlišné posudky a ani znalecký ústav a jeho rozhodnutí nejsou pro soud závazné/, zatím budou naskakovat výlohy nejen za koně, ale za ty právníky a soudní řízení..ty pak budu nejspíš muset vymáhat v dalším sporu-roky mého života.
Udělala bych to, že bych nechala právníkem sepsat dopis prodejci, kde bych napadla, že kůň není využitelný k účelům, ke kterým jsme ho koupila . Upozornila bych, že budu chtít zápisy veta z ošetření při tom úrazu, předložení těch čistých rtg..a upozornila bych, že budu vymáhat i náklady na soudní řízení, znalecké posudky, péči o koně do vyřešení sporu, pokud k řízení dojde....
Než to uděláte, musíte mít v halvě srovnáno, že pokud to dopadne a prodávající vrátí peníze a vezme koně zpět, nečeká koně nic dobrého-viz výše. Pokud ho bude nucen vzít zpět na základě eventuálně vyhraného sporu, tím spíš.
Pokud prodejce na narovnání a vzetí koně zpět nepřistoupí, do sporu bych nešla.
Koně bych poslala na vyšetření ortopedovi-asi na 1-2 dny do nemocnice, poradila se s těmi lékaři, fyziterapeutem,kovářem, koně zhubla na stupeň 5-6 a zkusila, jak by to šlo...nebo ho poslala na ta jatka, kulhání je nejčastější důvod.
Kdybyste se přece do řízení pouštěla, rozlišujte názor znalce a znalecký posudek- to první je o dost levnější, takže doporučuji požádat nejprve znalce o názor a teprve pokud by byl shodný s mým zájmem, zaplatit jeho znalecký posudek.S tím, že jak říkám, nemusí být vůbec směrodatný.
Právní zástupce má palmáre ze sporů, které vede-nikoli z těch, které nevede, ani poze z těch, které vyhraje:-).Jen podotek.
neporadím, jestli je či není to skrytá vada. spíš k zamyšlení - neměl by kupující používat víc selský rozum? vždyť cena 25000 za hodného zdravého koně na rekreaci je směšně nízká, takový kůň by měl nejspíš cenu dvojnásobnou, pokud by opravdu byl zdravý i hodný. pak je zcela namístě být ostražitý a toho veterináře si k předkupní prohlídce pozvat a zaplatit.
Prodávající Vám řekla, že kůň denně MSM dostává a potřebuje režim 24/7 aby byl fit.
Už tady je jasné, že fit není, protože se to dá přeložit tak, že když to nedostane bude problém. Otázka je, dostával denně MSM a byl 24/7 jak paní doporučovala nebo ne? Velkou chybou je neudělat předkupní vyšetření / i má vlastní trpká zkušenost před 17ti lety/. Jasně stojí to hromadu peněz.
Ale pokud někdo prodává za 25tis. povahově výborné zvíře hodící se pro děti / už je také dnes divné, že.../
Taky bych neočekávala, že ho dostanete s RTG, udělanými zuby, čerstvě vystrouhaného a s potvrzením od fyzioterapeuta:) to by paní stálo půlku ceny toho koně...
Je mi Vás samozřejmě velice líto, ale když už jste chtěla koníka za pár kaček a všechno dle toho co píšete naznačovalo, že v pořádku po zdravotní stránce úplně nebude, chtělo to do předkupní kontroly zainvestovat. To že mu je vlastně úplně všechno je fakt běs.
Ale po bitvě je každý generál.... Já koupila před cca 17ti lety krásného 5 letého hřebce ČT - byla jsme mladá, pro mě to byl kůň snů...
Nebyl obsedlý, stál na štontu, ...ale byl hrozně hodný a prostě "pan dokonalý"...:):) Měl jen !estetickou vadu" - trochu zbytnělou šlachu na přední noze - stalo se mu to ještě pod kobylou, šlápla ho... koně mi pán předvedl tak že ho pustil vylítat do sadu ještě s jedním hřebcem / jinak to nešlo, pán invalidní důchodce, kůň neobsedlý... ani po půlhodinovém lítaní kůň nezakulhal. Koupila jsem ho za babku /40tis/
Bylo to na podzim, obsedla, na jaře začala s přípravou na parkur, kůň začal kulhat. Poléčilo se to /6 měsíců/ , začal pomalu znovu s kondičním tréninkem 2 měsíce klid a znovu šlacha hřála... Mezitím se z koně vyklubal muchař . První RTG Bylo dobré / protože bylo tak rozmazané, že nebylo vidět co na to snímku vůbec je...a tak se veterináři začali střídat jeden za druhým, kupodivu každý s jinou diagnosou... Nakonec se další RTG a sono podařilo dostat do Brna k MVDr, Žertovi a rozsudek zněl nemilosrdně "Nárůstky na sezamských kostech", které při jakékoli zátěži vyvolali zánět šlachy, ohybače...kůň nepojizdný - hřebec- sekačka.
Pán se na něj po roce přijel podívat, když jsme mu řekli co všechno koni je, řekl mi bez zaváhání, že to nevěděl, /a já mu věřím, neb on to neměl jak zjistit/. A dál, že má peníze za toho koně stále doma v hrnečku a jestli chci, že mi je vrátí a koně si vezme. Pán skoro nemohl chodit, kůň by se vrátil na štont...
Jak kůň dopadl? Letos oslavil 22, je stále hřebec, vychovává naše mladé hřebce, snese se s valachy. Jezdila jsem na něm vlastně jen pár měsíců a celkové náklady na jeho žití za tu dobu přesáhly 750.000,- ...
Tak já nevím, vůbec mi nepřijde, že by chyba byla jen na jedné straně. Prodejce vás informoval o tom, že kůň prodělal úraz a že potřebuje nějaký speciální režim, s tím že před koupí měl pauzu.
U vás jestli tomu rozumím dobře, tak má režim jiný a ani protizánětlivé msm, které stojí pár korun nedostává, k tomu se na něm vesele trajdalo ačkoliv kulhání bylo znatelné i v kroku. To se zas nedivím, že má původní majitelka pocit, že se kůň pokzil až u vás... Dle mě byla neudělat prohlídku uštřilo by to myslím nervy oběma stranám...
Pokud je kůň opravdu milé povahy a trochu vám přirostl k srdci, pošlete snímky na kliniku a zkonzultujte s nimi co by šlo udělat a kolik by to stálo a jaká je prognóza. Ale jak tu psal někdo výše, operace čipu opravdu nestojí 100 000, ale běžná operace čipu je tedy kolem 25–30 000,- je to docela běžný problém u koní...
taffy

XXX.XXX.198.182
Caty
napsal(a):
"Koník nohu v začátcích odlehčoval, ale nebyl tam otok, bolestivost" - nevím jak to napsat slušně, opravdu by to ten mozek chtělo začít používat - kulhal, ale nic ho nebolelo?
Kůň nekulhal. Jestli si myslíte že budu prohánět kulhajici zvire.. odlehcovani nohy jsme si všimli ne během práce, ale v boxe. Pohyb měl v tu dobu čistý, mam kone v profi staji kde na každou maličkost me hned nekdo upozorní. Jak rikam konik chodil v kroku s dětmi na krokovky na zacatku a tam nebylo vidět žádné kulháni.
taffy

XXX.XXX.198.182
napsal(a):
K vysledku od pravnika. Advokat rekl jasně, ze pravo je na nasi straně. Prostudoval smlouvu, veterinarni posudek. Ve smlouvě je kůň zdráv bez jakéhokoliv zdravotního omezení k rekreačnimu ježdění. Což není s ohledem na vady, které nalezl veterinář. Kůň byl koupený jako zdravý bez následků po úrazu, což není pravda, pry bez ohledu na to zda se predkupni rentgeny dělali nebo ne. Prodavajici neměl uvadet stav kone jako zdravého a vhodného kdyz kůň zdravý není a k jezdeni vhodný také ne. Pokud se to dostane k soudu šanci to má prý velkou. V tuto chvili poslán skrze právního zástupce dopis s vyrozumenim o výpovědi smlouvy z důvodu skrytých vad a počká se na reakci prodávající. Pokud to nepůjde domluvit se, bude se během příštího týdne resit co dál. Nechávám to na starost právnímu zástupci.

Jak říkám, já bych na tom úředním dopisu s dodejkou v tomto případě nejspíš končila. Spíš bych točila na tom, že kůň využitím neodpovídá určení ve smlouvě, jak moc skryté jsou následky úrazu, o kterém jste věděla, no půjde o přesné znění psané smlouvy a svědectví na to, co bylo řečeno, pokud je. A hodnocení smlovy ante a post, po bitvě je každý generálem, ale prodejce psal před vyšetřením, vy jste na něm netrvala a pak má možná nějaké předchozí rtg bez nálezu nebo závěr veta z léčby kulhání v historii, čili že věděl a tajil nemusí být pravda nebo dokazatelné. Právní proces a rozhodnutí nejsou synonyma spravedlnosti v obecném slova smyslu.
Jedna z podstatných věcí sporu je otázka, která strana nese důkazní břemeno.
Další věc je, kolik podobných caus má za sebou úspěšně váš právní zástupce. Další je volba znalce, soudem, stranou, protistranou. Další podstatné je, jestli existuje nějaký judikát ( podobný spor už nějak pravomocně rozsouzený, bývají veřejně přístupné).
Ale už mlčím, je to vaše věc. Jen bych se na to párkrát vyspala a poradila s rodinou, vámi investované peníze i čas se jich nejspíš týkají.. Abyste na jednu chybu a ztrátu nevršila další.

sisi58
napsal(a):
Asi bych ještě konzultovala s ortopedem koní, myslím tím přímo odborníka, nikoli "jen" terénního veta.
Mě kobyla s přestávkami kulhala půl roku. Naše vetka dala Danilon a "klid na lůžku". Nepomohlo. Přestalo mě to bavit,tak jsem volala ortopeda. Ani nedělal kobyle RTG, viděl ji jít a měl diagnózu. Řídím se jeho radami a kobyla chodí.
Neodrazuji Vás od pokusu koníka vrátit, ale víc hlav,víc ví.
Něco o čipech: http://www.equichannel.cz/kostni-cipy-u-koni-proc-kde-a-co-s-nimi-delat
Sisi, prosím napíšete mi jakého máte ortopeda? Klidně sz jestli nechcete veřejně...
Mám starší klisnu po úraze, vím v čem je problém a že už se to nikdy úplně nespraví, ale potřebovala bych zhodnotit aktuální stav a popř. doporučení do budoucna...
taffy

XXX.XXX.198.182
napsal(a):
Jak říkám, já bych na tom úředním dopisu s dodejkou v tomto případě nejspíš končila. Spíš bych točila na tom, že kůň využitím neodpovídá určení ve smlouvě, jak moc skryté jsou následky úrazu, o kterém jste věděla, no půjde o přesné znění psané smlouvy a svědectví na to, co bylo řečeno, pokud je. A hodnocení smlovy ante a post, po bitvě je každý generálem, ale prodejce psal před vyšetřením, vy jste na něm netrvala a pak má možná nějaké předchozí rtg bez nálezu nebo závěr veta z léčby kulhání v historii, čili že věděl a tajil nemusí být pravda nebo dokazatelné. Právní proces a rozhodnutí nejsou synonyma spravedlnosti v obecném slova smyslu.
Jedna z podstatných věcí sporu je otázka, která strana nese důkazní břemeno.
Další věc je, kolik podobných caus má za sebou úspěšně váš právní zástupce. Další je volba znalce, soudem, stranou, protistranou. Další podstatné je, jestli existuje nějaký judikát ( podobný spor už nějak pravomocně rozsouzený, bývají veřejně přístupné).
Ale už mlčím, je to vaše věc. Jen bych se na to párkrát vyspala a poradila s rodinou, vámi investované peníze i čas se jich nejspíš týkají.. Abyste na jednu chybu a ztrátu nevršila další.
Řěším to skrze moje peníze, nikdo mi nic nedotuje. Pracuji a vydělávám si sama a nemám potřebu tahat nejbližší rodinu do finančních záležitostí, na které nevím, kde by při jejich starostech brali. Pokud se něco řeší, jako v tuto chvíli, právního zástupce jsem si sehnala na doporučení a financuji si ho sama a rodinu zatím sama nemám, takže případných dětí nebo manžela by se další řešení netýkalo a tímpádem případně nikdo kromě mě k žádné újmě nepřijde.
Samozřejmě doufám, že to bude stačit a vyřeší se daná věc domluvou. A v případě že ne, tak se pak poradím s právníkem co a jak postupovat dál.
Pro Žofré, jen ze zvědavosti prosím o osvětlení. Píšete, že není jasné, zda prodávající o vadě věděl. Je to pro zadavatelku vůbec relevantní? Laicky bych řekla, že zda jednal ze zlého úmyslu a nebo o tom nevěděl přece nehraje zas až takovou roli, když už do smlouvy jednou napsal, že kůň je vhodný pro rekreaci.
taffy
napsal(a):
Dobrý večer,
ráda bych znala i Váš názor na věc. Pokud je mi dobře známo, mám jako kupující právo, pokud do 6ti týdnů od nákupu koně naleznu skrytou zdravotní vadu a písemně se vyjádřím, koně vrátit prodávajícímu a ten by ho měl vzít zpět a vrátit peníze.
Situace je taková, že jsem si koupila koníka na rekreaci - tzn. aby zvládl lehké vyjíždky a nějaké tapkání pod začátečníkami (dětmi) v kruhovce a na jízdárně. Koník je opravdu hodný a miloučký.
Ve smlouvě mám psáno a věděla jsem o tom z úst majitelky před koupí, že kůň je asi rok (původně před dvěmi lety, ale to už je slovo proti slovu) po úraze kdy uklouzl na vyjíždce a kulhal - ale vše zaléčeno veterinárně nezjištěna žádná zdravotní vada a po upravení podmínek na 24/7 a podávání MSM se situace napravila. Mám vysloveně psáno že koník nemá žádné zdravotní vady, které by mu zamezovali použít jej na rekreační využití - s přihlédnutím k aktuální kondici (koník tlustější, nic moc poslední dobou nedělal kromě krokovek s dětmi, na lonži a ježděním na jízdárně apod. - tzn. že nemá kondici).
Při koupi jsem koníka vyzkoušela v rámci možností, které se na pozemku dali - tzn. viděla jsem ho v kroku na ruce a zaklusala jsem si na něm do kopce na louce, ale koník se zdál být v pořádku a milý, ochotný, hlavně povahově velmi podobný mé kobylce. Velkej medvěd. Rentgeny jsem neřešila, bohužel moje chyba, ale paní se zdála sympatická, milá, podala informace a koník vypadal vhodný k účelu, pro který jej chci využívat.
Takže jsme se s majitelkou domluvili, že si ho tedy za týden odvezu. Přijeli, zaplatili, podepsali, odjeli. To, že koník neměl udělaná kopýtka, zuby a nebyl očkovaný jsem neřešila, i když mě to překvapilo, zařídila jsem to u nás, koník se jevil jako velký charakter.
První týden v nové stáji proběhl hladce, seznámení s konmi, na pastvině, s mojí kobylou. Celá jeho práce, která se po něm chtěla, bylo zvládnout 1-2x do týdne krokovku s dítětem na zádech (při venčení i mojí mini poničky) nebo dítě povodit v kroku v kruhovce na lonži, a druhý pracovní den v týdnu jel vyjíždku krok, klus se mnou (na cválání jsem neměla schopné spolujezdce, takže k tomuto jsme se ani nedostali) a na nějaký jízdárenský dril ani nemáme jízdárnu či halu, takže to nehrozilo.
Źádnou jinou zátěž koník nedostal, druhý den po koupi byl v kruhovce na 20 minut kvůli zkoušce výstroje a na chvilku jsem se na něj posadila, pak měl týden klid a pak začal tento 1-2x týdně ježdění - režim. Víc stejně kvůli práci nestíhám. Koník začal nejprve odlehčovat jednu nožku, bez otoku, nebolestivá, kulhání v kroku nepatrné, tak jsme to kromě přidávání MSM a collagenu do kyblíku krmení po ježdění zatím neřešili.. Po čtyřech týdnech začalo po týdenní pauze v ježdění (kvůli dlouhému týdnu v práci jsem na něm seděla ve čtvrtek, víkend pracovní, pondělí a úterý deštivo takže nic a v pátek jsme měli jet poprvé na jízdárnu) kulhání viditelné i v kroku, převážně ale až po rozklusání. Veterinář domluven za čtyři dny, přes víkend jsme nesehnali, a mezitím se nožka bandážovala do výběhu i zateplovala na noc do boxu a nasadilo se opět MSM každodenně do krmiva.
V úterý paní veterinářka udělala na mou žádost rentgeny i sonografické vyšetření a zjistili jsme nemilé hned tři věci - artrozu, zchrupavčitělé vazy (sono) a nejvážnější věc - čip v oblasti kolenního kloubu - zjevně po traumatu, nejspíše pádu na vyjíždce - na kterou mě paní upozornovala ve smlouvě, ale psala že příčinu nezjistili a zdravotně ok - mám potvrzeno ústně i staršími videi u původní majitleky že již v době po úrazu kulhal na onu nohu) - vše staršího data - artroza a vazy nejsou přes den a čip je následek starého zranění. Prý na utracení to ještě není, ale koníka není vhodné absolutně využívat jezdecky. Pohyb to jenom zhoršuje, kort s jakoukoliv zátěží. Kulhání, o kterém se paní veterinářka vyjádřila, že nemůže zaručit uzdravení ani v případě jakékoliv nákladné léčby a doporučila koně vrátit zpět.
Dle mého jde prostě o zatajenou vadu, o které kupující dost možná nevěděl, ale i tak bych měla mít právo koně vrátit - žádná z vad není udělána čtyřtýdenní prací/neprací...
Dle prodávající jsem ale koně oddělala sama, prý jsem s ním dělala bůhví co a někde jsem ho honila, nedopřála jsem mu režim 24/7 a nedávala jsem mu denně MSM takže za to prý můžu já a ona si kulhajícího koně zpět nevezme, že mi dávala zdravé zvíře. Rentgeny ale mluví jinak. O artroze, vazech nebo čipu není ve smlouvě ani zmínka a využití na rekreaci v tomto konkrétním případě také nelze, takže koník se mi může maximálně pást v komerčním ustájení za pár tisíc měsíčně bez naděje na zlepšení stavu...
Ráda bych znala Váš názor. Je toto opravdu skrytá vada? Můžu na toto uplatnit reklamaci a kdyby se prodávající cukal, lze to podat případně i soudně? Zítra mám schůzku s právníkem, jen bych chtěla znát, zda někdo z Vašeho okolí nebo Vy jste neřešili tento problém, případně jak jste dopadli.
Předem moc děkuji
Pokud tu není nikdo s právnickým vzděláním (v tuto chvíli jsou vám rady laiků k ničemu),tak se nepohnete z místa. Jeví se to jako skrytá vada staršího data a to,že je paní překupnice a informaci třeba nevěděla,je její problém a tak na to bude pohlížet i soud.
Nutné je,vše komunikovat písemně!!!! Na to opravdu pozor. Uchovávat smsky,maily,korespondenci. Upozornit paní písemně okamžitě plus přiložit písemné vyjádření veterináře,který vám dělal rtg i sono vyšetření.
Zároveň se objednat k nějakému kvalitnímu právníkovi.
Spor se zřejmě bude táhnout,pokud prodávající nedostane rozum,nelekne se a nevezme koně zpět. Počítejte s tím.Nicméně,pokud vyhrajete (což si myslím,že máte šanci),tak vám bude muset prodávající uhradit zpětně veškeré náklady spojené s koníkem,včetně ustájení,léčby,kupní ceny,veterinárních vyšetření a znalců. Částka nakonec může jít do statisíců

akscha
napsal(a):
Pro Žofré, jen ze zvědavosti prosím o osvětlení. Píšete, že není jasné, zda prodávající o vadě věděl. Je to pro zadavatelku vůbec relevantní? Laicky bych řekla, že zda jednal ze zlého úmyslu a nebo o tom nevěděl přece nehraje zas až takovou roli, když už do smlouvy jednou napsal, že kůň je vhodný pro rekreaci.
Nejsem právník. A musela bych být právník, co už dělal " zvířecí reklamace".Takže to berte jako moji spekulaci analogizací z jiných oblastí, o zavinění, následku, příčinné souvislosti, újmě materiální, odškodnění...Právo má pádokaždně svůj jazyk a řád, ne vždy lehce pochopitelné jako spravedlnost. Zkoumá se, jestli byl porušen zákon, ne pravda.
Rozhodující je , která strana nese důkazní břemeno a jestli nebude v důkazní nouzi. Situace se posuzuje myslím k okamžiku vzniku, takže z pohledu, co tehdy která strana věděla nebo mohla důvodně předpokládat a jak s tím naložila, nikoli pohledem na situaci, kdy jsou už provedena další vyšetření a navíc je známo, co nastalo.....proto bych se intuitivně držela spíš účelu, na které bylo zvíře prodávajícím určeno( a na tom se zas můžete tahat, protože co je rekre pro tonyho, bude nižší sport pro žofré......
Neříkám, že zadavatelka nemůže " vyhrát".
Souhlasím s zofre, do soudního sporu bych se nehrnula, končila bych predzalobni výzvou. To, že advokát tvrdí, že právo je na něčí straně je normální, že doporučuje spor, to také je jeho práce.
V reálném světě je málokdy právo na něčí straně, obě strany mají svůj pohled, proto to je také spor, a obě většinou učiní nějaké kroky pravém nepredvidane nebo úplně protiprávní...
Tady se může protistrana chytit toho, že na koni vozite cizí děti, tj koně nekupujete jako spotřebitel, ale podnikatel. A pokud jste za svezení na koních vzala opakovaně peníze (úplně lhostejno, zda na tomto konkrétním, a jestli to je příspěvek na krmení, oddíl nebo cokoli), kupujete koně jako podnikatel, a to, zda k tomu máte nebo nemáte podnikatelské oprávnění je jedno, stačí ten fakticky stav.
Navíc právo je ovládané zásadami, například nikdo nemůže na druhého převést víc práv, než má sám, což a contrario platí i na odpovědnost za vady, pokud tedy o vadě nevěděl, nemůže za ní odpovídat. Navíc vy se máte povinnost v právním styku chovat tak obezřetně, aby se zabránilo vzniku škody, a to i na vašem majetku, pokud tedy o zranění koně víte a přesto předkupní prohlídku neděláte, můžete nést odpovědnost vy...
Bude prostě záležet na šikovnosti advokáta vašeho a protistrany, a také na postavení stran, pokud se dostanete do postavení podnikatele vy, je to prekerni situace, pokud by byla podnikatelem paní a vy spotřebitel, máte velkou šanci.
napsal(a):
Sisi, prosím napíšete mi jakého máte ortopeda? Klidně sz jestli nechcete veřejně...
Mám starší klisnu po úraze, vím v čem je problém a že už se to nikdy úplně nespraví, ale potřebovala bych zhodnotit aktuální stav a popř. doporučení do budoucna...
Je to MVDr.Jan Šterc. Příjemný, s profesionálním přístupem. Vše majiteli vysvětlí a koně mu vychází vstříc. Včetně mé kobyly šklebny.
https://www.veterinarousinov.cz/products/mvdr-jan-sterc/
taffy

XXX.XXX.198.182
Slon Indický
napsal(a):
Souhlasím s zofre, do soudního sporu bych se nehrnula, končila bych predzalobni výzvou. To, že advokát tvrdí, že právo je na něčí straně je normální, že doporučuje spor, to také je jeho práce.
V reálném světě je málokdy právo na něčí straně, obě strany mají svůj pohled, proto to je také spor, a obě většinou učiní nějaké kroky pravém nepredvidane nebo úplně protiprávní...
Tady se může protistrana chytit toho, že na koni vozite cizí děti, tj koně nekupujete jako spotřebitel, ale podnikatel. A pokud jste za svezení na koních vzala opakovaně peníze (úplně lhostejno, zda na tomto konkrétním, a jestli to je příspěvek na krmení, oddíl nebo cokoli), kupujete koně jako podnikatel, a to, zda k tomu máte nebo nemáte podnikatelské oprávnění je jedno, stačí ten fakticky stav.
Navíc právo je ovládané zásadami, například nikdo nemůže na druhého převést víc práv, než má sám, což a contrario platí i na odpovědnost za vady, pokud tedy o vadě nevěděl, nemůže za ní odpovídat. Navíc vy se máte povinnost v právním styku chovat tak obezřetně, aby se zabránilo vzniku škody, a to i na vašem majetku, pokud tedy o zranění koně víte a přesto předkupní prohlídku neděláte, můžete nést odpovědnost vy...
Bude prostě záležet na šikovnosti advokáta vašeho a protistrany, a také na postavení stran, pokud se dostanete do postavení podnikatele vy, je to prekerni situace, pokud by byla podnikatelem paní a vy spotřebitel, máte velkou šanci.
Na koníkovi rozhodně nepodnikám, jezdila mi na něm pouze jedna holčička od mé kamarádky a má malá 40ti kilová sestra když přijede na návštěvu podívat se za koňmi, kterou učím základy, bez jakéhokoliv finančního obratu, může to potvrdit každý kdo ve stáji pracuje. Kupovala jsem koníka pro sebe, ale jako každý prací a brigádama vytížený člověk radši někdy na koně ani nesednu a jsem ráda že jsem ráda.. V rámci rodiny si přece můžu na mého koně posadit koho chci pokud vím.
Advokát nás k ničemu netlačil, k soudu to doufáme nedojde, jen to konstatoval že jsme v právu pro prostudování smlouvy s přiloženým lékařským posudkem..
taffy

XXX.XXX.198.182
Slon Indický
napsal(a):
Jen k poznámce - prodávající o vadě nevěděl tzn. nemůže za ní zodpovídat - teď po koupi s průkazem koně v ruce, když jsem se dozvěděla, že paní tvrdí že má doma rentgeny stejné nohy, kůň po shlédnutí nalezeného videa od minulé majitelky ještě před touto prodávající (rok zpět 2/2018) - kulhal ve výběhu na stejnou nohu na které je problém a bylo přiznáno, že na tuto nohu měl onen úraz - prodávající nyní když jsme se dostali ke špatným rentgenům přiznala, že píchali Bonharen, dávali MSM a Alavis při větší zátěži... nevím zda mi přijde, že o vadě nevěděla, když nohu léčili takovým způsobem.
Když jsem koně zatížila, byt pomalounku polehounku, hned mi psala abych si ho tímhle tempem neoddělala (po tom co jsem jí napsala že byl 20 minut v kruhovce - z toho po jezdcem - mnou - asi 5 minut - zkouška jak reaguje na vyslání na kruh, pokyny na lonži, zkouška sedla).
Ano, opět se dostáváme ke kameni úrazu jménem - jak jste mohla být tak hloupá (možná je potřeba i silnější slovo) a neudělat koni rentgeny - stalo se. Ted už s tím nic neuděláme. Bohužel pořád mám ve smlouvě koně bez zdravotních následků pouze s doporučeními na režim, který má mít (a dle vet také není úplně ideální režim). A v realitě mám koníka s třemi vadami chronického charakteru.
Já se nechci hádat. Ano, udělala jsem chybu ohledně rentgenů, byla a jsem nána důvěřivá k lidem a koník povahově až moc podobný mé ponici, že jsem situaci podcenila a spíše jsem tenkrát řešila pro mě důležitou věc - respekt k ohradníku než následky úrazu, který dle paní měl být v pořádku zaléčený bez následků - a kůň nekulhal (protože předtím 3 nebo 4 měsíce stál).
Bohužel když mi někdo prodá zvíře k rekreaci (opravdu pro mě lehká rekreace 1-2x týdně), s tím že kdyby zhubl i by skákal... a pak je najednou problém chtít po koníkovi i krokovku, abych ho náhodou dle paní nezničila (což mi bylo divné, ale já bych se o svého poníka také zajímala až moc kdybych ji někdy chtěla prodat což nehrozí)... tak už si nejsem jistá zda paní si nebyla vědoma toho, že koník má nějaký problém a pohybem se u něj prostě projeví.
Někomu přijde 25tisíc za koníka k rekreaci málo a máte pravdu, každý dle svých možností, koník mi padnul do oka a netušila jsem boudu - ale jak už jsem říkala.. 13ti leté bezpůvodové zvířátko bez plemenné příslušnosti s estetickými vadami nebo i začínající artrozou by mi opravdu nevadilo, na opravdu lehkou rekreaci 1-2x týdně bez nějakého lítání a skákání a bůhvíčeho to bohatě stačí... ale vysloveně jenom společníka k mojí kobylce za 25 tisíc bez možnosti využití... to bych šáhla jinde...když platím měsíčně 5000,- za jednoho koně v ustájení a mám dva, z toho jednoho nijak nevyužitelného kromě mazlení a procházek, už mi do smíchu moc není.. byla to pro mě příležitost místo toho, abych si pronajímala koně na hodiny a vyjíždky v jezdeckém klubu, a v tuto chvíli mám sice krásné koníky dva, ale jednoho příliš malinkého (pony kobylku, která se mnou vyrůstala) a jednoho nového vysněného, ale chromého.
Takže se nechci vůbec hádat, jak říkám řeším to s právním zástupcem a uvidíme, jak to celé dopadne. Já mám do budoucna dobré poučení a pokud mě ještě někdy napadne kupovat dalšího koníka, sakra si to rozmyslím a promyslím... za tyhle nervy mě to teď opravdu nestojí. Ale pořád dle mého toto nebylo čestné jednání, smlouva mluví jinak než skutečnost.
Já vás chápu, že se cítíte podvedena, ale pokud paní opravdu má čistý rentgen a léčbu nezanedbala, naopak léčila důkladně a pečlivě, není to pohorsujici okolnost. Ale je vaše rozhodnutí, k soudu klidně jděte, jen upozorňuji na rizika, racionálně bych poslala predzalobni výzvu a koně se případně zbavila. Soud vám rozhodně náklady ve výši 5000 Kč měsíčně nepřizná, s tím nemůžete počítat.
Mě hlavně fascinuje, že si někdo bez předkupní prohlídky koupí zvíře za 25 tisíc, nakonec ho stejně prohlédnout musí včetně rtg, což je mnohem dražší než třeba jen ohybovky, a následně do něj nalije třeba půl milionu za právníky a ustájení v průběhu soudního sporu s nejistým výsledkem.
Nejlevnější kůň na trhu je plnokrevník z dráhy. Ten, který jde přímo z tréninku, nemá aktuálně žádné zranění, neklká a není úplný magor, stojí 40 tisíc. A to je kůň se zdravotními problémy v minulosti jistě, minimálně bude opotřebovaný a mít načaté šlachy, s tím se počítá, a k tomu je po dostihovém tréninku, a čeká jezdce hodně práce. Za 40 tisíc férová nabídka za koně, co aktuálně nekulhá a dá se na něm hned jezdit. Pokud kdokoli kupuje koně za cenu nižší než je vyřazený dostihák, musí očekávat i větší ranec problémů, ať už zdravotních, nebo povahových. Snad se z vašeho příkladu aspoň 1 kupec poučí a přestanou tu dotazy, kde koupit dobrého koně do 50 tisíc.
No ja jen k vytykane kupni cene - uz jsem tedy dlouho nic nekupovala, naposledy pred 6 lety dva poniky pro dite, jeden po 5 tis. Drive jsem kupovala a nikdy jsem nedala za kone vic jak 20 tis, nikdy jsem nedelala veterinarni prohlidku, jen jsem si koně poradne vyzkousela a prohledla a opravdu nikdy se mi nestalo, ze bych mela problém po zdravotni strance. V jednom pripadu se objevil problem po psychické strance, nic co by neslo vyřešit. Takze omilat porad ze 25 tis je smesna suma a kun nemuze byt zdravy je blbost......
anobbona
napsal(a):
No ja jen k vytykane kupni cene - uz jsem tedy dlouho nic nekupovala, naposledy pred 6 lety dva poniky pro dite, jeden po 5 tis. Drive jsem kupovala a nikdy jsem nedala za kone vic jak 20 tis, nikdy jsem nedelala veterinarni prohlidku, jen jsem si koně poradne vyzkousela a prohledla a opravdu nikdy se mi nestalo, ze bych mela problém po zdravotni strance. V jednom pripadu se objevil problem po psychické strance, nic co by neslo vyřešit. Takze omilat porad ze 25 tis je smesna suma a kun nemuze byt zdravy je blbost......
že Vy jste měla štěstí nevyvrací, že koupit koně za 25 tisíc zdravého je blbost...
taffy
napsal(a):
Na koníkovi rozhodně nepodnikám, jezdila mi na něm pouze jedna holčička od mé kamarádky a má malá 40ti kilová sestra když přijede na návštěvu podívat se za koňmi, kterou učím základy, bez jakéhokoliv finančního obratu, může to potvrdit každý kdo ve stáji pracuje. Kupovala jsem koníka pro sebe, ale jako každý prací a brigádama vytížený člověk radši někdy na koně ani nesednu a jsem ráda že jsem ráda.. V rámci rodiny si přece můžu na mého koně posadit koho chci pokud vím.
Advokát nás k ničemu netlačil, k soudu to doufáme nedojde, jen to konstatoval že jsme v právu pro prostudování smlouvy s přiloženým lékařským posudkem..
Znovu Vám doporučím konzultaci s veterinářem/ortopedem. Stejně, pokud půjdete k soudu, budete potřebovat posudek odborníka, nikoli "jen" terénního veta.
Máme u nás veterináře s přenosným RTG,ale,ač je dobrý, nějaké posouzení pro velkou operaci či soud,bych mu nesvěřila.
Nevím, jak velmi je veterinářka, která vám RTG dělala, erudovaná, ale víc hlav, víc ví. Navíc rentgeny už dnes nejsou nijak drahé. Nevím, odkud jste,ale pokud poblíž Rousínova, zavolala bych si MVDr. Jana Šterce. Odborník na slovo vzatý.
Zvažte to.

polárka.15
napsal(a):
že Vy jste měla štěstí nevyvrací, že koupit koně za 25 tisíc zdravého je blbost...
Není to blbost. Koupili jsme zdravého šestiletého koně za deset tisíc. Pravda, byla to trochu sázka do loterie, kůň byl vyhublý na kost, ale stálo to za to. Je to úžasné zvíře. Pravda je, že čím nižší cena, tím vyšší riziko problému a je třeba k tomu tak přistupovat, ale někdy vyplácnete sto tisíc i peníze za předkupní prohlídku a stejně následně zjistíte problém.

taffy
napsal(a):
Jen k poznámce - prodávající o vadě nevěděl tzn. nemůže za ní zodpovídat - teď po koupi s průkazem koně v ruce, když jsem se dozvěděla, že paní tvrdí že má doma rentgeny stejné nohy, kůň po shlédnutí nalezeného videa od minulé majitelky ještě před touto prodávající (rok zpět 2/2018) - kulhal ve výběhu na stejnou nohu na které je problém a bylo přiznáno, že na tuto nohu měl onen úraz - prodávající nyní když jsme se dostali ke špatným rentgenům přiznala, že píchali Bonharen, dávali MSM a Alavis při větší zátěži... nevím zda mi přijde, že o vadě nevěděla, když nohu léčili takovým způsobem.
Když jsem koně zatížila, byt pomalounku polehounku, hned mi psala abych si ho tímhle tempem neoddělala (po tom co jsem jí napsala že byl 20 minut v kruhovce - z toho po jezdcem - mnou - asi 5 minut - zkouška jak reaguje na vyslání na kruh, pokyny na lonži, zkouška sedla).
Ano, opět se dostáváme ke kameni úrazu jménem - jak jste mohla být tak hloupá (možná je potřeba i silnější slovo) a neudělat koni rentgeny - stalo se. Ted už s tím nic neuděláme. Bohužel pořád mám ve smlouvě koně bez zdravotních následků pouze s doporučeními na režim, který má mít (a dle vet také není úplně ideální režim). A v realitě mám koníka s třemi vadami chronického charakteru.
Já se nechci hádat. Ano, udělala jsem chybu ohledně rentgenů, byla a jsem nána důvěřivá k lidem a koník povahově až moc podobný mé ponici, že jsem situaci podcenila a spíše jsem tenkrát řešila pro mě důležitou věc - respekt k ohradníku než následky úrazu, který dle paní měl být v pořádku zaléčený bez následků - a kůň nekulhal (protože předtím 3 nebo 4 měsíce stál).
Bohužel když mi někdo prodá zvíře k rekreaci (opravdu pro mě lehká rekreace 1-2x týdně), s tím že kdyby zhubl i by skákal... a pak je najednou problém chtít po koníkovi i krokovku, abych ho náhodou dle paní nezničila (což mi bylo divné, ale já bych se o svého poníka také zajímala až moc kdybych ji někdy chtěla prodat což nehrozí)... tak už si nejsem jistá zda paní si nebyla vědoma toho, že koník má nějaký problém a pohybem se u něj prostě projeví.
Někomu přijde 25tisíc za koníka k rekreaci málo a máte pravdu, každý dle svých možností, koník mi padnul do oka a netušila jsem boudu - ale jak už jsem říkala.. 13ti leté bezpůvodové zvířátko bez plemenné příslušnosti s estetickými vadami nebo i začínající artrozou by mi opravdu nevadilo, na opravdu lehkou rekreaci 1-2x týdně bez nějakého lítání a skákání a bůhvíčeho to bohatě stačí... ale vysloveně jenom společníka k mojí kobylce za 25 tisíc bez možnosti využití... to bych šáhla jinde...když platím měsíčně 5000,- za jednoho koně v ustájení a mám dva, z toho jednoho nijak nevyužitelného kromě mazlení a procházek, už mi do smíchu moc není.. byla to pro mě příležitost místo toho, abych si pronajímala koně na hodiny a vyjíždky v jezdeckém klubu, a v tuto chvíli mám sice krásné koníky dva, ale jednoho příliš malinkého (pony kobylku, která se mnou vyrůstala) a jednoho nového vysněného, ale chromého.
Takže se nechci vůbec hádat, jak říkám řeším to s právním zástupcem a uvidíme, jak to celé dopadne. Já mám do budoucna dobré poučení a pokud mě ještě někdy napadne kupovat dalšího koníka, sakra si to rozmyslím a promyslím... za tyhle nervy mě to teď opravdu nestojí. Ale pořád dle mého toto nebylo čestné jednání, smlouva mluví jinak než skutečnost.
Postavila jste se k tomu dobře. Nenechala jste si vnutit zvíře jen proto, že podle předpokladů nemá vyhlídky šťastné budoucnosti. Na tomhle totiž staví spousta pochybných prodejců. Také jsem takhle naletěla duu HxS.Tahali koně z Německa se super původem a zaléčenými skrytými vadami a počítali s tím, že než se vada projeví, nová majitelka si zvykne a bude vymalováno. Navíc čachry s dovozními doklady a vlastnictvím koně. Falešné doklady.Byla jsem ještě mnohem důvěřivější než vy. A korespondence s podobně postiženými, kteří této dvojce naletěli a kterou mám, by dala na román. Nejste v tom sama a není důvod si to vyčítat. Je to zkušenost. Něco vás bohužel bude stát.
Já mám v šuplíku uznání závazku ke kterému jsem je donutila pod tlakem veřejné ostudy pro celou jejich rodinu. Ale peníze jsem stejně nikdy neviděla. Vy máte šanci pod záštitou právníka věc někam posunout, tak to zkuste. Nikdo vás nenutí táhnout to až do konce, tam je to dobré promyslet, jak už tu padlo, ale bránit se a neházet hned flintu do žita pomůže k tomu, aby si podobní prodávající příště dali pozor.
anobbona
napsal(a):
Já bych tedy levné koně nepropagovala... Většinou jen připouštění a pobyt u hřebce + základní očkování a odčervení, k tomu třeba kastrace... No a nějaká cena odchovu, výcviku. Proč by tohle všechno někdo měl jinému vlastně darovat? (pokud není sám ve finanční tísni a kůň ho vyžírá, ale zas proč dřít chuďase)
Bohužel dost často dnes spousta majitelů ani nepozná, že má jejich zvíře problém.
A pak je tady ještě otázka černého Petra - kříženec s problémy co jde z ruky do ruky...
Další věc je, že kupní cena zvířete je rozhodně ta nejnižší částka spojená s vlastnictvím zvířete. (jakože ta každodennost je prostě nákladná)
taffy - tak se mi z toho rýsuje, že buď se povede koníka na první dobrou vrátit (s vědomím, že on se dobře mít asi nebude). S vracením peněz bych to neviděla, protože takovýhle lidi budou mít připraveno tisíce smutných historek proč ne.
Nebo prostě dáte za veterinu cca 30K a budete mít rekre koně za nějakých 60K. Přimlouvám se za tohle. Pokud nemá ještě nějaké schvácení, metabolické potíže a muchařinu (jo koupě severského typu v zimní srsti). (všimli jste si, že povahově nejlepší bývají často mrzáčci? To dělají schválně, kvůli měkkosrdcatým jako jsem já)
Pipilota
napsal(a):
taffy - tak se mi z toho rýsuje, že buď se povede koníka na první dobrou vrátit (s vědomím, že on se dobře mít asi nebude). S vracením peněz bych to neviděla, protože takovýhle lidi budou mít připraveno tisíce smutných historek proč ne.
Nebo prostě dáte za veterinu cca 30K a budete mít rekre koně za nějakých 60K. Přimlouvám se za tohle. Pokud nemá ještě nějaké schvácení, metabolické potíže a muchařinu (jo koupě severského typu v zimní srsti). (všimli jste si, že povahově nejlepší bývají často mrzáčci? To dělají schválně, kvůli měkkosrdcatým jako jsem já)
Tohle je krásná rada milovníka koní, ale je to přesně to, proč překupníci a prodejci koní s pochybným zdravím fungují.
Však ono tomu ňoumovi, co si od nás tu kulhajíci herku koupil bude víc záležet na koni, takže si ho nechá, bude do něj sypat svoje peníze a my si namastíme kapsu bez rizika.
Takže je krásný se tu na jednu stranu rozčilovat nad nečestnými prodejci a na druhou stranu je vlastně podporovat. Protože za to, že prosperují si můžeme sami přesně díky vaší radě.
Je to rada dobrá pro jednotlivce, ale prospěje to koním jako takovým? Já myslím, že ne, že díky tomu mají tito prodejci navrch a zásobují republiku mrzáky, kteří jsou navzdory svému stavu využíváni jezdecky nebo přeprodáváni dál a dál.
Prodejce levně koupí, dráž prodá. Nic se nestalo, kupující sice udělal bubu, ale sželelo se mu koníčka. Takže se koupí další levní koně a přeprodají se jako zdraví. A zase to nikdo z nových majitelů nedotáhne do konce. A kolotoč se točí.
Já držím zakladatelce palce, ať to dotáhne co nejdál.
taffy

XXX.XXX.198.182
kapička
napsal(a):
Tohle je krásná rada milovníka koní, ale je to přesně to, proč překupníci a prodejci koní s pochybným zdravím fungují.
Však ono tomu ňoumovi, co si od nás tu kulhajíci herku koupil bude víc záležet na koni, takže si ho nechá, bude do něj sypat svoje peníze a my si namastíme kapsu bez rizika.
Takže je krásný se tu na jednu stranu rozčilovat nad nečestnými prodejci a na druhou stranu je vlastně podporovat. Protože za to, že prosperují si můžeme sami přesně díky vaší radě.
Je to rada dobrá pro jednotlivce, ale prospěje to koním jako takovým? Já myslím, že ne, že díky tomu mají tito prodejci navrch a zásobují republiku mrzáky, kteří jsou navzdory svému stavu využíváni jezdecky nebo přeprodáváni dál a dál.
Prodejce levně koupí, dráž prodá. Nic se nestalo, kupující sice udělal bubu, ale sželelo se mu koníčka. Takže se koupí další levní koně a přeprodají se jako zdraví. A zase to nikdo z nových majitelů nedotáhne do konce. A kolotoč se točí.
Díky za podporu
Uvidíme jak se to vyvrbí, mám stejný názor. Každý má právo udělat v životě byť blbou chybu, ale kolik lidí to už nechalo být a překupníkům či jak je nazvat, to neustále prochází. Snad to tentokrát neprojde.
Neřekla bych ani slovo, kdybych podepsala smlouvu, ve které je zdravotní stav takto uveden dle skutečnosti - byla by to moje chyba a nepozornost. Ale prodávající označil koně, přestože později přiznal jaké s ním měli vet. výlohy a péči, jako zdravého bez jakéhokoliv problému kromě téměř nulové kondičky (proto se chtěli zatím jen krokovky a podobná ne tolik náročná práce)...
Jinak tímto končím přispívat do diskuze, pokud se to bude táhnout dál, budu přispívat aktuálními informacemi od právníka. Díky všem za rady a postřehy, názory.

kapička
napsal(a):
Nedotáhne, když k tomu nemá právní nástroj. Pokud ho má, funguje to. U zadavatelky si myslím, že šance je, ale i tak je dobré znát rizika a rozhodovat se podle toho.
Já díky veřejné ostudě z dotyčného vytloukla uznání závazku, takže soudní řízení v pohodě, ale k čemu mi to je, když dotyčný je pod exekucemi a věčně nezaměstnaný. Důkazy o které bych se mohla opřít proti druhému, který majetek má, jsem neměla.
Souhlasím s vámi, vych.anost některých prodávajících mě donutila přehodnotit postoj, který jsem měla stejný jako pipilota.
Dess, já osobně jsem taky skeptická, co se týče úspěchu v podobě vrácení peněz v akci zakladatelky ( řeším něco podobného, i když v tom nejsou zvířata ani žádný výrobek), ale rozhodně jsem pro akci rozjet. Slušný člověk uzná pravdu hned a nezačne se vykroucat, neslušný spoléhá na to, že se na soud stejně každý vykašle a projde mu to.

kapička
napsal(a):
Dess, já osobně jsem taky skeptická, co se týče úspěchu v podobě vrácení peněz v akci zakladatelky ( řeším něco podobného, i když v tom nejsou zvířata ani žádný výrobek), ale rozhodně jsem pro akci rozjet. Slušný člověk uzná pravdu hned a nezačne se vykroucat, neslušný spoléhá na to, že se na soud stejně každý vykašle a projde mu to.
Vidím to stejně jako vy a každému, kdo se do toho pustí držím pěsti.

kapička
napsal(a):
Vidím to stejně jako vy a každému, kdo se do toho pustí držím pěsti.
polárka.15
napsal(a):
jenže paní dala za koně ne úplně zdravého, avšak na mírné rekreační ježdění, což mi přijde cena adekvátní.
nebo vám přijde v pohodě dát 25 000 za koně, kterej bude dělat jen společníka?
Určitě ted šli koně hodně nahoru, já si pamatuju dobu (no dobře pár let to už bude :), kdy se za 30 000 dal koupit kůň na rekreačku zdravý, když člověk hledal
teď bych si myslela za zdravého rekre koně 50-60 tis.
takže co dala paní mi přijde za toho koně normální, 100% zdravého koně nečekala ale pojizdného s omezením ano.
Ovšem dle popisu - úraz, msm....... bych měla velký vykřičník a otazník jestli ten kůn bude vůbec vhodný na náky ježdění ač paní tvrdila že jo.
Jen tak mimo - bych řekla že najít vůbec zdravého koně musí být fuška i když jsou za větší prachy.
tenkrát se prodal kůň na rekre za 25 tis po úraze z ranného věku ,jezditelný v pohodě, jinak uplně zdravý, jediný co tak neměl doporučeno skákat vyšší překážky, v žádným případě do parkuru.
no asi za půl roku co ho kupující nezvládali (začátečníci) - já ho znala jako milionové zvíře, hodný, bezproblémový, tak se někam prodal a odsud za rok asi za 60-70 tisic jako kun vhodný i do parkuru, všestrannosti apod (je to to už víc ja deset let zpátky), u kupujícího by se to projevilo až po tom co by ten ha.zl nechtěl skákat po náky době, pochybuju že by vůbec zjištovali jestli tam nemůže být zdravotní problém. pak by to vzdali a prodali třeba dál, protože by kůn nechtěl skákat intenzivně. viditelně by byl bez problému-kulhání apod., takže by si to chudák koník nákou dobu pěkně odsral než by pochopili že na skákání to kůn nebude
napsal(a):
Není to blbost. Koupili jsme zdravého šestiletého koně za deset tisíc. Pravda, byla to trochu sázka do loterie, kůň byl vyhublý na kost, ale stálo to za to. Je to úžasné zvíře. Pravda je, že čím nižší cena, tím vyšší riziko problému a je třeba k tomu tak přistupovat, ale někdy vyplácnete sto tisíc i peníze za předkupní prohlídku a stejně následně zjistíte problém.
Teď jste to sama vyvrátila

polárka.15
napsal(a):
Teď jste to sama vyvrátila
Ale no tak. V čem? Že byl hubený? To není nemoc, ale důsledek zanedbání lidmi. Je zdravý, nakrmený a povahu má super.
No já jsem z počátku navrhovala co nejrychleji vrátit. Pokud se nepodaří, tak jatky - minimalizuje si ztrátu peněz. Protože ho nechce zabít, může tedy léčit.
Bohužel vůbec nevěřím tomu, že když nedostane peníze hned na první dobrou při vrácení koně, že by je ještě viděla. Nainvestuje do soudu moře peněz, času a nervů - soud vyhraje, ale peníze na dřevo nikde. (vem chlup na dlani - tyhle typy lidí umí peníze nevydat, nic papírově nemají - exekutor se zahojí možná tak až na jejich důchodu, pokud jim někdy nárok na důchod vznikne)
Si ještě troufnu poznámku - každý dlouhodobě léčený chromajzl, vlastně znamená nenarození kvalitního hříběte.
Jo je to tak, že nejdříve se chce ušetřit při připouštění (protože když má koule neprověřený, nelicentovaný ale je barevný..., proč bycho měly investovat nějakou 10K hned na začátek) Prostě kdo se dívá do průkazu před koupí aby viděl kolik majitelů už ten kůň měl? Počítáte roky od narození k 1 prodeji - jakože asi první nápověda ke kvalitě odchovu... A tak pořád dokola. Jak je to s vet záznamy v průkazu? A celý ten systém průkazů, kde je toho podstatného zapsáno tak málo...
No už radši mlčím. Celek chovu koní je v Česku v koutě...
Papilota, já s vámi více méně souhlasím, jen jsem proti tomu nechat prodejce jen tak žít. A vlastně i kvůli tomu chovu. Na co chovat kvalitní jedince, do kterých se musí vrazit spousta peněz a ve výsledku se prodá za zlomek toho, co se do něj investovalo, když můžu za 10 koupit chromajzla, něco málo dát za přípravky proti bolesti a za 20-30 ho prodat. Navíc bez jakéhokoliv trestu.
Přesně tak. Mě doslova vytáčí dnešní trend "chovu" koní v ČR.
U mě v okolí (samozřejmě jsou i světlé vyjímky) se kříží bezhlavě všechno ze vším, bez ohledu na návaznost krve, chovatelský cíl nebo samotnou kvalitu následného odchovu. Mám koně křižovatku a hurá je to kobyla tak šup na ní hříbě s barevným voříškem, at se to dobře prodá . A má cenu těmto lidem cokoliv říkat? Vždycky to zkusím, ale bez odezvy. Prý nemají peníze a já "vše moc řeším".
Pokud ale nemají peníze na základní věc jako je kvalitní chov, tak nemají chovat. Tečka. Nic mezitím není.
K tématu (omlouvám se za i za mé OT): doufám, že se vše vyřeší hlavně v co nejlepší prospěch pro toho koně. Faktem ale zůstává, že je to začarovaný kruh, protože takový koně se pak těmi co mají hodné srdce léčí za peníze, které by dohromady vydaly právě kvalitně odchovaného, zdravého jedince. Není to o necitu, ale o tom, že pak se všichni diví, proč je zde stále více koní s nemocemi a najít zdravého koně s čistými Rtg je někdy jako hledat jednorožce. O cenové relaci se samozřejmě nebavím. A staří, již vymírající chovatelé, mi pak smutně říkají, že kvalitního koně, se silnou holení, všestranného v jezdeckých disciplínách, zdravého celý život, naposledy viděli těsně před revolucí .
Nenechat podvodné prodejce jen tak si žít!
No to je výzva. Jak na to, když vymahatelnost práva je, ALE peněz už ne. Normální malý člověk se nedovolá. Peníze umí vymoci jen velcí hráči (nebankovní půjčky) a to právě i s nemravnými úroky... To jsme se dostali dost mimo téma.
Jedině nepodporovat tyto prodávající svou koupí. A jsme zas na začátku - nespěchat, prověřit si (lacený dvakrát placený) atd.

Někdy prověříte a nespěcháte a stejně naletíte. Zaplatíte 100tis. za koně a vet. který vám dělal kompletní předkupní prohlídku řekne, že vám může sehnat fajn právníka. To je na mašli. Pak jste zase tam, kde jste, pokud nemáte stanovisko veterináře písemně, že kůň je OK, za které ručí a chcete ho hnát k odpovědnosti za jeho práci.
Nejlepší je kupovat z prověřených, důvěryhodných zdrojů, ať už tady nebo v zahraničí. Pamatuji případ hříběte dovezeného z farmy z Německa na roce. Na dvou letech se projevily problémy s cystami. Prokazatelnost zavinění prodávajícím žádná a přesto stačila jen zmínka, že kobylka má daný problém a dovezli náhradou zdravého koně. Byli jsme jak Alenka v říši divů. To není standard, ani bych tohle po nikom tady nechtěla, ale jde o nebetyčný rozdíl v přístupu.
Kupující přes inzerci u nás, aby měl hodně peněz už jen na prohlídky, detektivní vlohy a jako úplnou samozřejmost dobrého veterináře a právníka. Protože co si nezjistí před koupí, to se mu často šeredně vymstí.
A reklamovat třeba po roce je nereálné.
A prodejci avizují, že jim tenhle a tenhle veterinář do stáje nesmí, kazí jim prodej atd.
Njn. To by se dalo békat donekonečna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já kdybych kupoval koně,tak už předem počítám že mi prodávající lže.Jen bych ho poprosil,aby mi řekl hlavně pravdu např. o té artróze.Koně mám totiž také k rekreačním účelům a to jest,že si dřepnu na lavičku a vejrám na ně.😂 Dále pro mě znamená rekreační účel starost o něho a třeba plavení v létě.Jednoduše se rekreujeme společně.😂 Tak co bude soud považovat za "rekreační účel" je těžké říct.Já bych například byl s koníkem spokojený a hlavně že má dobrou povahu.Dnes už bude skoro nemožné sehnat koně zcela bez vady.Lidi to už je taky samej "chcípák" a toho bolí nohy a tam toho záda.😂 Den si to mákne na stavbě a pak to týden marodí.😂

sisi58
napsal(a):
Je to MVDr.Jan Šterc. Příjemný, s profesionálním přístupem. Vše majiteli vysvětlí a koně mu vychází vstříc. Včetně mé kobyly šklebny.
https://www.veterinarousinov.cz/products/mvdr-jan-sterc/
Děkuju Sisi :-)
taffy

XXX.XXX.198.182
Slíbené aktuální info - 2. schůzka s právníkem - s paní se domluvit nedá, stále trvá na svém a všechny vady jsou prý uzpůsobené mojí vinou, i když se poslal dopis přímo od právníka včetně lékařské zprávy, reakce negativní nesouhlasná. Tudíž čekáme do pátku, zda se situaci nepodaří vyřešit smírem (dle právníka vzhledem ke kopání paní okolo sebe nejspíše ne), a příští týden se případně podá žaloba a bude se to řešit soudní cestou.
Situace je taková, že já sice neudělala rentgeny, ale paní prodala dle smlouvy zdravého koně pro rekreaci a vady jako artrozu, vazy a čip v koleni chronického charakteru prostě neuznává (ačkoliv MSM, Alavis a píchání Bonharenu na stejné noze přiznává), prý mi kůň upadl ve výběhu nebo jsem ho uhonila sama nebo se s ním ve stáji prý dělá bůhvíco, když tam nejsem - a já se nenechám osočovat, když mám sama vzdělání veterinárního směru a praxi u koní již pár let a ve stáji jsou lidé profesionálního charakteru které znám a vědí, jak se ke koním chovat - to je urážka nejen pro mě, ale i pro ně a jejich stáj. Sice mě to bude stát spoustu peněz, které se nemusí vrátit, ale nechceme, aby tohle procházelo, byť třeba nevyhrajeme, tohle by nikomu procházet nemělo, byť někteří z Vás s tím možná nesouhlasí. :( . Už v tuto chvíli jsem v situaci, kdy přemýšlím nad tím, že už jsem z kapsy vyhodila peněz příliš, abych to nechala být. Na to se bohužel asi každý spoléhá, že to člověk hned vzdá, kort u levného koně.
Apeluji na všechny, opravdu si dávejte pozor, byť kupující vypadá sebedůvěryhodněji. Já jsem mladá a byla jsem blbá, nepřeji nikomu řešit to.. Pro příště je jasné, pokud nějaké příště vůbec nastane, že bez stájového arzenálu - trenér/veterinář a pár svědků, se nikam nehrnu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tohle se bude asi hodně těžko dokazovat..No pevné nervy a plnou peněženku k tomu přeji.Na čí straně je pravda nechť rozhodne soud.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle se bude asi hodně těžko dokazovat..No pevné nervy a plnou peněženku k tomu přeji.Na čí straně je pravda nechť rozhodne soud.
Pravdu má paní kupující, že jí byl prodán koník s nemocemi. Soud ale rozhodne podle toho, kdo bude v dokazování přesvědčivější.Bohužel u nás ještě nejsou právníci a soudci specializovaní na zvířata, jako třeba v USA.

Mě by zajímalo, co si představujete za ideální výsledek? (nemyslím to zle). Vrácení peněz a koně zpět prodávající? Slevu na koně?
taffy

XXX.XXX.198.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máme spoustu důkazního materiálu včetně fotek, videí, konverzací a vet. zprávy. Případně bude záležet na posudku soudního veterinární znalce - a tomu se samozřejmě rádi přizpůsobíme, ať už výsledek bude pro nebo proti našemu návrhu.
taffy

XXX.XXX.198.182
napsal(a):
Mě by zajímalo, co si představujete za ideální výsledek? (nemyslím to zle). Vrácení peněz a koně zpět prodávající? Slevu na koně?
V tuto chvíli i vrácení peněz za koně a za náklady na provoz koně (ustájení, krmení, kovář, vet) se samozřejmě všechny nevrátí, i kdyby to třeba vyšlo. Je mi jasné že náklady budou větší než to, co by se případně vrátilo, už teď jsou..
Rádi bychom se dohodli, ale slevu na koně nepotřebuji (pro koníka jako společníka stejně nemám využití, operaci mi to nezaplatí ani nezaručí vhodnost k ježdění). V ideálním případě, na kterém jsme se snažili od začátku dohodnout, vrácení plné částky (s radostí koníka odvezu zpět klidně na vlastní náklady) a vrácení koně zpět prodávající bez jakéhokoliv nároku na proplacení veteriny, dopravy a dalších výdajů. Bohužel, požadavky jsou to zjevně přemrštěné.
Pokud se podá žaloba, už pro mě nebude cesty zpět, protože náklady přesáhli určitou mez a času na vyřešení v klidu bylo dost. Nesouhlasím pak s tím, že až náklady přesáhnout třeba 10-15 tisíc čistě za právní záležitosti, aby se žaloba po pár stáních stáhla s tím, že "My už jsme si to rozmysleli a chceme ho zpět." Dva až tři týdny na klidnou domluvu mi přijde adekvátní, to bych také mohla čekat půl roku bez výsledku, a tady jsme se žádného jiného výsledku než že je to má chyba nedobrali.
Jde primárně o princip, kdy si překupník myslí, že mu to bude vždycky vycházet - protože téměř každý si řekne chudák koník necháme to být (hlavně s ohledem na finance a dobu soudního řízení), a dotyčný si mne ruce a pokračuje vesele v tom co dělá dál...
To, že vyhrajeme nebo prohrajeme nám nikdo nezaručí - ale alespoň neházíme hned flintu do žita. A pro obě strany (žalovaný/žalobce) z toho plyne určité ponaučení.
Plus z téhle zkušenosti si snad vezmou ponaučení i další lidé.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Pravdu má paní kupující, že jí byl prodán koník s nemocemi. Soud ale rozhodne podle toho, kdo bude v dokazování přesvědčivější.Bohužel u nás ještě nejsou právníci a soudci specializovaní na zvířata, jako třeba v USA.
Určitě jí držím palce a spravedlnosti taky.🙂 Je dobře že je vůle ukázat jistým "lidem",že ne vždy podvůdky projdou.Někteří se zkrátka nenechají a práva se budou domáhat.Jen mám spíš strach,aby nakonec "nevyprášili" kožich spíš taffy než té "podvodnici".

Děkuji za informace. Takhle to dává smysl, máte to srovnané. Připomínám rozdíl mezi " názor znalce" a " znalecký posudek", jak jsem psala výš, může vám to šetřit peníze.
Specializované soudy na koně sice nejsou, ale tohle zas nepůsobí jako nějak extra těžký spor - paní má ve smlouvě, že kupuje koně pro rekreaci. Prodejce je povinen dodat "zboží" v kvalitě dohodnuté ve smlouvě. Nemyslím, že je tak těžké prokázat, co se mezi průměrnými koňáky považuje za rekre (stačí kouknout do inzerátů - výkonnostní sport , hobby sport, rekre, společník, chov). Prokázat zdravotní stránku a dlouhodobost problémů taky nebude tak těžké. Nevyčetla jsem, jestli by se prodejce nemohl považovat za profesionála (chová koně?), to by pozici kupující jako spotřebitelky ještě zlepšilo.
Bohužel druhá stránka je, zda výhra ve sporu něco kupující přinese kromě pocitu zadostiučinění nebo se prodávající stihne případného majetku pro případ prohry zbavit :-(
Takže budu držet palce, aby se prodávající zalekla už samotné žaloby...
taffy

XXX.XXX.32.96
sisi58
napsal(a):
Dobrý den, nastal nějaký posun k lepšímu?
Nejde mi o vyzvídání, spíše mě zajímá ta technická stránka věci. Zda v ČR jsou nějací právníci a popř. soudci "přes koně". Jak vidím kauzy s týráním psů, mám za to, že JE sice zákon proti týrání zvířat, ale soudcům o něm zatím nikdo neřekl.
Situace se ma tak, že se prodávající poslal dopis s pokusem o smír a pani x má čas se do pátka vyjádřit. Pak ofiko podáváme žalobu. Sehnali jsme kontakt na majitelku, která koně prodala paní X než se dostal ke mně, sešli jsme se a mam od ní písemně čestné prohlášení s overenym podpisem. V něm uvádí, že kone prodala za 5000,- jako společníka nebo na občasné svezení dětí kvuli dlouhodobému zdravotnímu problemu s klouby zadních nohou. Nehledě na situaci, že této pani se slíbilo, že konik zůstane u pani X. na doziti jako spolecnik k jeji kobylce a prepsali ho za tímto účelem po pulroce ustajeni na zkousku letos v lednu, načež bez informování předchozí majitelky ho pani X prodala za měsíc mě. A nyni dělá mrtveho brouka. Uvidíme jak se situace dále vyvrbi. Každopádně důkazů nám přibývá. Jak říkám finance mi uz nikdo nevrátí takze ja nemam uz co ztratit nez upozornit lidi na tuto podvodnici a pokud se nedomluvime, tak zkusit resit situaci soudem. Doufám, že v pani to alespoň zanechá následek toho, že překupníci s koňmi nemusí vždy vytáhnout z boje bez újmy.. My se jen tak nevzdáme. Mame na strane uz i majitelku, která měla koně u sebe téměř 10 let. Pokud se s námi bude chtít soudit nebo ignorovat dopisy od právníka, je to její volba, ale musí počítat s případnými následky. Díky všem, kteří nám drží palce, za podporu.
taffy

XXX.XXX.189.90
sisi58
napsal(a):
Dobrý den, nastal nějaký posun k lepšímu?
Nejde mi o vyzvídání, spíše mě zajímá ta technická stránka věci. Zda v ČR jsou nějací právníci a popř. soudci "přes koně". Jak vidím kauzy s týráním psů, mám za to, že JE sice zákon proti týrání zvířat, ale soudcům o něm zatím nikdo neřekl.
Jinak co se tyce nejakych specialistů na zvířata, řešíme to s klasickým právníkem.
taffy
napsal(a):
Jinak co se tyce nejakych specialistů na zvířata, řešíme to s klasickým právníkem.
Děkuji za informace. Budu držet pěsti, aby vám to dobře dopadlo. Nejsem proti tomu, prodat koně dráž,než ho koupím, pokud ho někdo chce, ale takovéto podvody se zvířaty jsou hnusné.Držte se!
taffy

XXX.XXX.189.90
sisi58
napsal(a):
Děkuji za informace. Budu držet pěsti, aby vám to dobře dopadlo. Nejsem proti tomu, prodat koně dráž,než ho koupím, pokud ho někdo chce, ale takovéto podvody se zvířaty jsou hnusné.Držte se!
Děkuji. Tady jde hlavně i o oklamani předchozí majitelky, které se tvrdilo, že konika chce pani na dožití. Jela se na něj i párkrát podívat a vše shledala v pořádku. Také byla řádně v šoku, když zjistila, že konik byl prodány me a za jakým účelem... Paní se jí taktéž zdála důvěryhodná a podraz od ní nečekala. Teď ji není schopna ani odepsat na zprávu, že se chce prijet na konika podívat.
A ze mě dělala prodávající blbce, přestože věděla, jak se situace má, a nestyděla se lhát i právnímu zástupci v dopise.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Bohužel, svět se v ona místa obrací. Držte se.
taffy
napsal(a):
Děkuji. Tady jde hlavně i o oklamani předchozí majitelky, které se tvrdilo, že konika chce pani na dožití. Jela se na něj i párkrát podívat a vše shledala v pořádku. Také byla řádně v šoku, když zjistila, že konik byl prodány me a za jakým účelem... Paní se jí taktéž zdála důvěryhodná a podraz od ní nečekala. Teď ji není schopna ani odepsat na zprávu, že se chce prijet na konika podívat.
A ze mě dělala prodávající blbce, přestože věděla, jak se situace má, a nestyděla se lhát i právnímu zástupci v dopise.
Tak to jsou zajímavé zprávy - to od původní majitelky. Hodně zvedají Vaši šanci na úspěch.
Já bych rozhodně podala i podnět na příslušnou KVS a bývalou majitelku požádala o totéž. Protože podle zákona 246/1992 Sb. §4 (1) Za týrání se považuje
a) nutit zvíře k výkonům, které neodpovídají jeho fyzickému stavu a biologickým schopnostem a prokazatelně překračují jeho síly,
b) podrobit zvíře výcviku nebo veřejnému vystoupení anebo obdobnému účelu, je-li toto pro zvíře spojeno s bolestí, utrpením, zraněním nebo jiným poškozením, jakož i vychovávat, cvičit nebo účelově používat zvíře k agresivnímu chování vůči člověku nebo jiným zvířatům,
c) z jiných než zdravotních důvodů
Zvláště pokud obě máte nějaké písemné podklady o zdravotním stavu koně.
Já vím, že je to málo na takové "obchodníky", ale i to jim přidělá starosti, zvlášť když vyjádříte obavu, že mají ve stáji další takové.
Jinak pro koníka můžete udělat to, že necháte veterináře zapsat jeho zdravotní stav do průkazu - tím znemožníte další takovýto prodej (dobře tak těm, co kupují zvíře bez průkazu)
Držím palce i koníkovi...
S tou KVS bych to nepřeháněla. Pokud to dobře chápu, prodávající koně sama jezdecky nevyužívala, pouze ho prodala za účelem takového využití. Takže ona sama ho netýrala, jen podvedla Taffy.
S tím průkazem mi to přijde jako dobrý nápad. Jen je mi líto toho koně, protože pro něj tyto tanečky kolem nic neřeší a je mu úplně jedno, jestli ho koupí někdo s/bez průkazu... Respektive s takto poznačeným průkazem ho nikdo normální nekoupí a bez průkazu ho zase koupí někdo, kdo si možná ani nevšimne, že kulhá... Je to dobrý příklad toho, jak to dopadá, když se někdo chce zbavit zodpovědnosti a prodá chromého koníčka jako společníka (narážím na původní majitelku)
Nejvíce by proti podvodníkům pomohlo, kdyby si lidi uvědomili, kolik má stát zdravý kůň a že cokoli pod tím je podezřelé. A taky to, že bez předkupní prohlídky svým vetem se kůň nekupuje, nikdy. Protože náklady na předkupní prohlídku jsou jako nic v porovnání s pokusem o vrácení nemocného koně.
Slon Indický
napsal(a):
Nejvíce by proti podvodníkům pomohlo, kdyby si lidi uvědomili, kolik má stát zdravý kůň a že cokoli pod tím je podezřelé. A taky to, že bez předkupní prohlídky svým vetem se kůň nekupuje, nikdy. Protože náklady na předkupní prohlídku jsou jako nic v porovnání s pokusem o vrácení nemocného koně.
No jasně, že se průkazy "ztrácí". Ale v duplikátu je kůň označen jako vyřazený z potravního řetězce - tedy vždy kafilerie. To jeho cenu snižuje. (rozumný člověk už při tomto vycouvá z koupě)
Ono celkově prodat koně jako společníka... Co to je? Když každý ekonomicky zdravý jedinec v takové situaci raději odchovává hříbě, nebo drží důchodce ke kterému má svůj závazek.
A s KVS bych to zkusila. (stejně jejich práce nikde až tak chybět nebude) Jde i o to utváření povědomí, co už je vůči koním moc. (lidí co klidně jezdí na chromákovi je taky už moc)
Tento koník už to má nejspíš "spočítané". Já to pochopila tak, že jde o to zabránit prodávající toto opakovat. (koní na společníka je přebytek a holšišek co koně chtějí taky) Takže psát do průkazů, že už je zvíře nejezditelné, neplodné atd.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/102868982/PRODAM-VALASKA-VELS-PONY-18-ROKUVYSKA-KVH-126-CM.php
Je to prostě pořád dokola. Zvíře bez průkazu a ani se majitel nestydí to inzerovat. Navíc 17 let (to už může mít i 25 let a podle zubů neurčitelné). Prostě je koní moc.
Pipilota
napsal(a):
No jasně, že se průkazy "ztrácí". Ale v duplikátu je kůň označen jako vyřazený z potravního řetězce - tedy vždy kafilerie. To jeho cenu snižuje. (rozumný člověk už při tomto vycouvá z koupě)
Ono celkově prodat koně jako společníka... Co to je? Když každý ekonomicky zdravý jedinec v takové situaci raději odchovává hříbě, nebo drží důchodce ke kterému má svůj závazek.
A s KVS bych to zkusila. (stejně jejich práce nikde až tak chybět nebude) Jde i o to utváření povědomí, co už je vůči koním moc. (lidí co klidně jezdí na chromákovi je taky už moc)
Tento koník už to má nejspíš "spočítané". Já to pochopila tak, že jde o to zabránit prodávající toto opakovat. (koní na společníka je přebytek a holšišek co koně chtějí taky) Takže psát do průkazů, že už je zvíře nejezditelné, neplodné atd.
a proč to jeho cenu snižuje? To je bohužel nesmysl. V dnešní době by mělo být v průkazu vyznačeno i jedno jediné použití Equipalazone a jemu podobných - tedy Phenylbutazonum. A v tomto musíme stát oběma nohama na zemi, že. Tipla bych, že 99.9% koní za svůj život dostalo. A tak nerozumím, proč by to mělo snižovat jeho cenu. A když zajdu ještě dál - Polská jatka nic takového neřeší :-/ A v čem by bylo v tomto případě nápomocno KVS: Jak už se tady zmínilo - kůň nebyl nijak týraný. Dle zmínek bylo o něj postaráno dobře. Včetně podávání léčiv atd. Takže mi to přijde dost zbytečné. Hlavně by v ničem při řešení sporu nepomohla. To už zapojení bývalé majitelky je dosti silný kalibr
majkulka
napsal(a):
a proč to jeho cenu snižuje? To je bohužel nesmysl. V dnešní době by mělo být v průkazu vyznačeno i jedno jediné použití Equipalazone a jemu podobných - tedy Phenylbutazonum. A v tomto musíme stát oběma nohama na zemi, že. Tipla bych, že 99.9% koní za svůj život dostalo. A tak nerozumím, proč by to mělo snižovat jeho cenu. A když zajdu ještě dál - Polská jatka nic takového neřeší :-/ A v čem by bylo v tomto případě nápomocno KVS: Jak už se tady zmínilo - kůň nebyl nijak týraný. Dle zmínek bylo o něj postaráno dobře. Včetně podávání léčiv atd. Takže mi to přijde dost zbytečné. Hlavně by v ničem při řešení sporu nepomohla. To už zapojení bývalé majitelky je dosti silný kalibr
No já vnímám situaci tak, že koník má a měl takové potíže s klouby, že se jeho první majitelka rozhodla ho poslat do světa jako nepojízdného. Druhá majitelka ho však prodává jako pojízdného (využitelného na rekreaci). Tohle už právě považuji za týrání podle §4 - věděla, že to koně bude bolet. U nás týrání může rozhodnout právě a jedině příslušná KVS.
Já jsem za zatěžování KVS, protože stejně když rozhodnou, postoupí věc dál jinému orgánu. A myslím si, že pár článků o pokutách od KVS pro tyhle "obchodníky" by mohlo zmírnit četnost takových příhod. (stejně tak podávám i podněty na KVS, když někdo obsedá hříbě poníka). Je to jedna z šancí jak pomoci koním jako celku. Způsoby chovu, držení a využití koní jdou totiž poslední roky hodně do kopru.
A proč by mělo snížit cenu koně vyřazení z potravinového řetězce? No proto, že by ho na jatka vůbec neměli přijmout (byť by měl skončit jako žrádlo pro psy). Takže takový zápis by také měl kupci něco napovědět (co se asi dělo, že se ztratili papíry? atd.) Ten průkaz koně má cenu, pokud je řádně vyplňován. Tedy si přečtu kolikátý jsem majitel, v kolika letech byl kastrován, jak pravidelné je očkování, případně i jak často potřeboval nějaké ty léky od bolesti... atd. Teda si přečtu černé na bílém, ne co mi kdo popovídá (u koně jehož cena je víc, než cena masa).
Pipilota
napsal(a):
No já vnímám situaci tak, že koník má a měl takové potíže s klouby, že se jeho první majitelka rozhodla ho poslat do světa jako nepojízdného. Druhá majitelka ho však prodává jako pojízdného (využitelného na rekreaci). Tohle už právě považuji za týrání podle §4 - věděla, že to koně bude bolet. U nás týrání může rozhodnout právě a jedině příslušná KVS.
Já jsem za zatěžování KVS, protože stejně když rozhodnou, postoupí věc dál jinému orgánu. A myslím si, že pár článků o pokutách od KVS pro tyhle "obchodníky" by mohlo zmírnit četnost takových příhod. (stejně tak podávám i podněty na KVS, když někdo obsedá hříbě poníka). Je to jedna z šancí jak pomoci koním jako celku. Způsoby chovu, držení a využití koní jdou totiž poslední roky hodně do kopru.
A proč by mělo snížit cenu koně vyřazení z potravinového řetězce? No proto, že by ho na jatka vůbec neměli přijmout (byť by měl skončit jako žrádlo pro psy). Takže takový zápis by také měl kupci něco napovědět (co se asi dělo, že se ztratili papíry? atd.) Ten průkaz koně má cenu, pokud je řádně vyplňován. Tedy si přečtu kolikátý jsem majitel, v kolika letech byl kastrován, jak pravidelné je očkování, případně i jak často potřeboval nějaké ty léky od bolesti... atd. Teda si přečtu černé na bílém, ne co mi kdo popovídá (u koně jehož cena je víc, než cena masa).
Vy ale plete dohromady nesrovnávatelné Paní prodávala sice koně jako na rekre ježdění. A čím tím porušila zákon por KVS? Ničím. A když vezmu kolik za loňský rok bylo zdokumentováno a KVS šetřeno opravdu týrání zvířat a to dost hnusně a jak to skončilo je prostě tenhle případ na hlášení úplně k ničemu. Vůbec se jím nebudou zabývat. Paní prostě koně netýrala. A to samé u průkazu - jelikož modrý průkaz není dokument o vlastnictví koně a tím pádem se tam spousta lidí ( pokud tedy kůň putuje od jednoho majitele k druhému ) ani nezapisuje, je to opět neprůkazné. Ale tohle nemá vůbec rozebírat. S případem to nemá nic společného a stejně to v ničem handlákům a podrazákům nezabrání v další činnosti
majkulka
napsal(a):
Vy ale plete dohromady nesrovnávatelné Paní prodávala sice koně jako na rekre ježdění. A čím tím porušila zákon por KVS? Ničím. A když vezmu kolik za loňský rok bylo zdokumentováno a KVS šetřeno opravdu týrání zvířat a to dost hnusně a jak to skončilo je prostě tenhle případ na hlášení úplně k ničemu. Vůbec se jím nebudou zabývat. Paní prostě koně netýrala. A to samé u průkazu - jelikož modrý průkaz není dokument o vlastnictví koně a tím pádem se tam spousta lidí ( pokud tedy kůň putuje od jednoho majitele k druhému ) ani nezapisuje, je to opět neprůkazné. Ale tohle nemá vůbec rozebírat. S případem to nemá nic společného a stejně to v ničem handlákům a podrazákům nezabrání v další činnosti
Raději vidím tu sklenici poloplnou. KVS se zabývá každým podnětem který má všechny náležitosti. (má to vedlejší efekt v tom, že o kontrole je informována i obec, může zafungovat šarivari) V ČR je problém, že když jsou koně týrány hlady a žízní, KVS to sice vyhodnotí jako týrání, ale dál už to může pouze podstoupit obci s rozšířenou působností. Rozhýbat se to dá až několikerým opakováním.
Tím, že dáte podložený podnět na KVS, vyjadřujete svůj nesouhlas s takovým konáním (prodat jako jezdeckého koně o kterém ví, že má pod jezdcem bolesti).
No zkuste si ten zákon načíst i jen ze začátku. Je hodně dobrý, ale bývá slabě interpretován. A to posouzení (interpretaci) má na zodpovědnost právě KVS. Je třeba poukazovat i na případy mimo tabulky (za ty se rádi schovávají).
Pokud by ji někdo stále neupomínal okolo podmínek kožešinových zvířat, nedošlo by v tom k posunu. Výborný příklad je zákaz kupírování uší u psů - tlačili samotní praktičtí veterináři a potom se už ani v časopisech neuveřejňovali fotografie psů s kupírovanýma ušima. V 90sátkách a dříve byl třeba dobrman s normálníma ušima k nevidění. Dnes vím o jednom s kupírovanýma. A přes brblání a plky se to prosadilo a těm psům je líp bez kupírování. A mnozí dobrovolně upustili od kupírování ocasu...
No a jasně, že sprosťáci budou i dál. Ale není potřeba dělat jim to snazší třeba nevšímavostí, nebo rezignací, že to nemá cenu.
Pipilota
napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/102868982/PRODAM-VALASKA-VELS-PONY-18-ROKUVYSKA-KVH-126-CM.php
Je to prostě pořád dokola. Zvíře bez průkazu a ani se majitel nestydí to inzerovat. Navíc 17 let (to už může mít i 25 let a podle zubů neurčitelné). Prostě je koní moc.
Ale on průkaz má -očkovací prukaz, tudiz modra knížka vydana uek. Nema pp - nema rodice v chovu, tudíž bez plemenne příslušnosti
Jatka, která cilene vykupuji koně, tak je nezajímá co maji v průkazu za léčiva. Ja par let zpet prodavala známé kobylu v léčení, byla na atb, equipalazonu a jinych lécích - jatka upozornena a opravdu jim to vůbec nevadilo.
Klerka

XXX.XXX.92.170
Můžete se mi prosím ozvat na 773052623 stačí SMS. Řešila jsem podobnou situaci. Mohu poradit. Děkuji.
taffy

XXX.XXX.189.90
Klerka
napsal(a):
Můžete se mi prosím ozvat na 773052623 stačí SMS. Řešila jsem podobnou situaci. Mohu poradit. Děkuji.
Ozvala bych se ale starostí ted bylo spoustu. Paní neprobírá dopisy od právníka zcela záměrně ale vyjadřuje se mu emailem. Dle posledního emailu cekame na vyjádření jejího právníka, ale pravděpodobně se pouze snaží hrát o čas (čekáme nyní 4. tyden) a neustále tvrdí že má čistě rtg coz je nemožné kdyz původní majitelka ma v rtg minimalne artrozu a prodávala kone jako společníka kulhajiciho na danou nohu. :D Je to už nejspíše pouze na nás podat žalobu, myslíme si že se pani uz nejspíše ani nevyjádři, stoji si za svym :D. Konik je presunut na pastevni ustajeni a nic krome čištění a mazleni se s ním od března nedela. Jsem znechucena jednanim urcitych lidi :/
Sasi

XXX.XXX.247.20
Dobrý den, řeším aktuálně něco podobného. Jak Vám to nakonec dopadlo prosím?